Rodelaars Ludwig en Kindl verwikkeld in 'Krimi' om olympisch goud

Het rodelen op de Olympische Spelen in Beijing is zaterdag van start gegaan met de wedstrijd bij de mannen. Die werkten in de bergen van Zhangjiakou hun eerste twee runs af, zondag volgen de derde en beslissende vierde run.

Twee mannen staken op indrukwekkende wijze boven de rest uit op de lange baan in Zhangjiakou: de Duitser Johannes Ludwig, bezig aan het seizoen van zijn leven, was de snelste, medeveteraan Wolfgang Kindl uit Oostenrijk gaf slechts 0,047 seconden toe. Dominik Fischnaller uit Italië volgde al op 0,298 seconden, drie duizendsten van een seconde voor de Let Kristers Aparjods.

Tweevoudig olympisch kampioen Felix Loch uit Duitsland stond op 0,320 seconden en ook de regerend olympisch kampioen David Gleirscher uit Oostenrijk (+0,344) en de jonge Letse jeugdolympisch kampioen Gints Berzins (+0,351) streden nog volop mee om de medailles.

Ook na de tweede run was het bovenin nog razendspannend. Ludwig behield de leiding, maar Kindl maakte welgeteld acht duizendsten van een seconde goed en gaat dag twee in met een achterstand van 0,039 seconden. Fischnaller verloor een honderdste en volgt op 0,304 seconden, waarbij hij wel enkele honderdsten uit is gelopen op de vierde plek.

Die is na twee runs in handen van Loch op 0,382 seconden van Ludwig, terwijl Aparjods een plekje inleverde (+0,460). Berzins staat nu op een knappe zesde plek op 0,622 seconden, omdat Gleirscher tijd verloor en op 1,146 seconden op plek acht staat - een medaille lijkt uitgesloten.