Biden: 'desastreuze gevolgen voor Rusland' als Poetin OekraÔne binnenvalt

De Amerikaanse president Joe Biden voorspelde woensdag dat de Russische president Vladimir Poetin Oekraïne zal binnentrekken en waarschuwde dat Rusland een hoge prijs zou betalen bij een volledige invasie. Rusische bedrijven zouden mogelijk de toegang tot de Amerikaanse dollar kunnen verliezen.

"Mijn verwachting is dat hij zal binnenvallen," vertelde Biden op een nieuwsconferentie. "Hij zal  in actie komen."

Het Kremlin heeft zo'n 100.000 troepen in de buurt van de Oekraïense grenzen verzameld, een militaire troepenopbouw die volgens het Westen een aanloop is naar een oorlog om te voorkomen dat Oekraïne zich aansluit bij de westerse veiligheidsalliantie NAVO. Rusland ontkent een invasie te plannen.

Biden vertelde verslaggevers dat hij geloofde dat Poetin Westerse leiders zou uittesten en dat Amerikaanse reactie op een eventuele Russische invasie zou afhangen van de omvang van de acties in Oekraïne en hoe Westerse leiders daarop zouden reageren.

"Rusland zal verantwoordelijk worden gehouden als het binnenvalt - en het hangt af van wat het doet. Het hangt ervan af of het een kleine invasie is en we onderling kibbelen over hoe we dat aan moeten pakken, enzovoort," zei Biden.

"Maar als ze daadwerkelijk doen waartoe ze in staat zijn... wordt het een ramp voor Rusland als ze Oekraïne verder binnenvallen," voegde Biden eraan toe.

Biden en zijn team hebben een brede reeks sancties en andere economische straffen voorbereid om aan Rusland op te leggen in het geval van een invasie.

Biden, ondervraagd over wat hij bedoelde met een "kleine invasie", zei dat de NAVO-bondgenoten niet eensgezind zijn over hoe te reageren, afhankelijk van wat Poetin precies doet. Hij zei dat "er verschillende meningen zijn" en dat hij probeerde ervoor te zorgen dat "alle neuzen dezelfde kant op staan".

"Ten eerste kunnen grote naties niet bluffen. Ten tweede, de gedachte dat wij iets zouden ondernemen waardoor de NAVO uiteenvalt... zou een grote vergissing zijn. Dus de vraag is, of het een actie is met weinig impact of iets veel groters. Bijvoorbeeld we kunnen bepalen of ze digitale middelen gebruiken; wel, dat kunnen wij ook," zei hij.

Amerikaanse functionarissen serveren het inperken van de NAVO-uitbreiding af als een kansloze optie, maar Biden suggereerde dat er een deal zou kunnen zijn op grond waarvan het Westen geen nucleaire strijdkrachten in Oekraïne zou stationeren.

Bij een bezoek aan Kiev zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat Rusland op "zeer korte termijn" een nieuwe aanval op Oekraïne zou kunnen lanceren, maar dat Washington zo lang mogelijk diplomatieke stappen zou ondernemen om dit te voorkomen, ook al hadden ze geen idee wat Moskou werkelijk wilde.