FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 januari 2022

Random Pics van de Dag #526

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Handballers niet opgewassen tegen olympisch kampioen Frankrijk op EK

De Nederlandse handballers hebben niet voor een nieuwe stunt kunnen zorgen op het EK. Tegen olympisch kampioen Frankrijk deed het twintig minuten goed, maar uiteindelijk kwam het duidelijk te kort tegen de Franse handballers: 34-24.

Nederland kende niet de gewenste start tegen Frankrijk. Na vijf minuten spelen keek Oranje al tegen een 5-0 achterstand aan en leek het erop dat de Nederlandse handballers een zware avond tegemoet gingen. Toch kwam Nederland goed terug in de wedstrijd en na ruim twintig minuten stond het 12-12.

Frankrijk ging toch met drie doelpunten verschil de rust in (15-12). In de tweede helft liep Frankrijk uit naar 19-12 en was het vooral voor Oranje om de schade te beperken. Uiteindelijk stond na zestig minuten 34-24 op het scorebord.

Er volgen nog duels met Montenegro, wereldkampioen Denemarken en Kroatië. De eerste twee landen van de groep gaan door naar de halve finales.

Ali B reageert op #BOOS: 'nooit seks gehad of gezocht met een kandidaat TVOH'

Na maandenlange onderzoeksjournalistiek komen Tim Hofman en zijn team vandaag om 16.00 uur in een nieuwe aflevering van #BOOS met hun bevindingen over de misstanden bij TVOH. De uitzending is vanaf dat tijdstip op YouTube en dus ook op FOK! te bekijken.  

Update 20.15 uur: Ali B heeft gereageerd op de beschuldigingen die vanmiddag in het programma BOOS bekend werden gemaakt. Hij vindt dat de media-aandacht voor hem neigt naar een 'trial by media'. "Ik heb mij niet schuldig gemaakt aan wat mij in de aangiftes wordt verweten. Er is daar ook geen enkele aanwijzing voor."

Eerdere berichtgeving:
Afgelopen zaterdag maakte RTL bekend dat de uitzendingen van The Voice voorlopig worden opgeschort na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik in dit programma. RTL besloot hiertoe nadat ze een mail met vragen van de programmamakers van BOOS hadden ontvangen met daarin informatie over de inhoud van de uitzending van vanmiddag.

RTL vond de beschuldigingen zodanig 'ernstig en schokkend' dat ze besloten een onafhankelijk onderzoek in te stellen en tot de uitkomst daarvan The Voice niet uit te zenden. Ook werd besloten om voor onbepaalde tijd The Voice senior en The Voice kids te stoppen.

Al snel druppelde er informatie over de beschuldigingen naar buiten. Het zou onder meer gaan om Jeroen Rietbergen, bandleider van The Voice. Rietbergen erkende dat de aantijgingen van seksueel wangedrag tegen hem op waarheid berusten, en nam ontslag bij TVOH. Inmiddels is er aangifte wegens aanranding tegen hem gedaan door een ex-deelneemster aan de talentenjacht. Ook tegen The Voice-coach Ali B zijn er twee aangiftes gedaan bij het OM, het betreft allebei een zedenzaak. De eerste aangifte zou naar verluidt door een oud-kandidaat van TVOH zijn gedaan, de tweede aangifte zou los staan van The Voice. Enkele weken geleden is TVOH coach Marco Borsato al beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag bij minderjarige deelneemsters aan The Voice onder meer tijdens barbecues bij hem thuis.

De bedenker van het programma, en zwager van vreemdganger Jeroen Rietbergen, John de Mol wil pas reageren nadat hij de aflevering van Tim Hofman's #BOOS over de wantoestanden bij TVOH heeft gezien.

Coronadebat liep compleet uit de hand, Bergkamp grijpt hard in bij Van Meijeren

Tijdens het coronadebat van vanmiddag liepen de gemoederen hoog op tussen Westerveld (GroenLinks) en Van Meijeren (FvD) over eerder gedane uitspraken door Van Meijeren over het oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Waarna Bikker (CU), Agema (PVV) en Van De Berg (CDA) zich in het gesprek mengden.

Bergkamp gaf aan dat dit soort uitspraken niet thuishoorden in de Kamer: "oproepen tot wetteloosheid zijn in strijd met ons reglement van orde" en bleef Van Meijeren op artikel 8.16 wijzen. Van Meijeren wilde toch uitleggen wat hij met burgerlijke ongehoorzaamheid bedoelde. Hierop schorste Bergkamp de vergadering om in overleg te gaan met Van Meijeren.

Onderstaand fragment is nadat voorzitter Vera Bergkamp het Tweede Kamerlid Van Meijeren uit de zaal had geroepen voor een berisping, waardoor het debat lange tijd was stilgelegd. Bij de herstart van het debat ging het 'gehakketak' nog enkele minuten door. Bergkamp moest opnieuw ingrijpen toen Van Meijeren beschimpende opmerkingen over de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers maakte. 

Van de Zandschulp door naar derde ronde op Australian Open na opgave tegenstander

Botic van de Zandschulp heeft bij de Australian Open de derde ronde bereikt. Dat gebeurde nadat zijn tegenstander Richard Gasquet in de derde set moest opgeven met een blessure.

Gasquet had de beste start in de partij tegen Van de Zandschulp. Hij brak direct de service van de Nederlander en gaf die break voorsprong niet meer weg, al kreeg Van de Zandschulp meermaals kansen op de servicegame van de Fransman.

In de tweede set was Van de Zandschulp duidelijk de betere en binnen 25 minuten had de 26-jarige Nederlandse tennisser de tweede set te pakken met 6-0, al profiteerde hij ervan dat Gasquet steeds minder bewoog op de baan. In de derde set liep Van de Zandschulp makkelijk uit naar een 4-0 voorsprong, waarna Gasquet met een blessure moest opgeven.

Met het bereiken van de derde ronde is Van de Zandschulp de eerste Nederlandse tennisser in de derde ronde van de Australian Open sinds Robin Haase in 2011. In de derde ronde treft Van de Zandschulp opnieuw Daniil Medvedev.

Vorig seizoen speelde Van de Zandschulp in de kwartfinales van de US Open nog tegen Medvedev. De Rus won in zijn tweede ronde van Nick Kyrgios met 7-6 (1), 6-4, 4-6, 6-2.

Uitgebreide blik op de gameplay van LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

Warner Bros. heeft een uitgebreide gameplay overview uitgebracht voor LEGO Star Wars: The Skywalker Saga. De trailer laat onder andere de variatie in gameplay zien, van zwaardgevechten tot dogfights in de ruimte.

De Skywalker Saga vertelt het verhaal van alle negen Star Wars-films en bevat meer dan driehonderd speelbare personages, meer dan honderd voertuigen en maar liefst 23 planeten om te verkennen. De game komt 5 april uit op pc, last-gen en current-gen.

'Ex-PSV'er Mo Ihattaren onderweg naar Ajax'

Mo Ihattaren is onderweg naar Ajax. Dat laten sportzender ESPN en ook Mike Verweij, de Ajax-watcher van De Telegraaf, weten. Coach Erik ten Hag heeft vaker gezegd erg gecharmeerd te zijn van de 19-jarige aanvaller en heeft een gesprek met hem gehad. Ajax onderhandelt met Juventus. Ze willen hem eerst voor een half jaar huren en als het bevalt voor vier jaar vastleggen, zo lezen we op AT5.nl.

Ihattaren speelde jaren bij PSV maar kon niet meer door een deur met trainer Schmidt. Hij werd afgelopen zomer verkocht aan Juventus en meteen verhuurd aan Sampdoria, waar hij dan weer nauwelijks speelde. In interviews liet de aanvaller weten heel slecht opgevangen te zijn bij die club en is hij daar uiteindelijk niet meer komen opdagen. Hij heeft al een half jaar geen wedstrijd meer gespeeld.

Ihattaren zou daarom op dit moment verre van fit zijn nu en aan een terugkeer werken met ex-Ajacied Gerald Vanenburg. Vorige week kwam nog in het nieuws dat FC Utrecht bezig was om Ihattaren binnen te halen.

Linda de Mol: 'Mijn hart huilt voor alle vrouwen die leed is aangedaan'

Vandaag heeft Linda de Mol opnieuw gereageerd op haar website over alle ophef rond TVOH en het grensoverschrijdende gedrag van haar inmiddels ex-partner Jeroen Rietbergen.

Op haar vorige statement ontving De Mol veel kritiek omdat ze enkel oog toonde voor haar eigen verdriet en niet stil stond bij het leed wat door haar ex aan diverse deelneemsters aan TVOH is aangedaan. Boze tongen beweren dat Linda op de hoogte was van het grensoverschrijdend gedrag van haar ex, de vandaag gepubliceerde 'verklaring' zou dan ook als pure damage control kunnen worden beschouwd.

Tegen Rietbergen is aangifte gedaan wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen kandidaten van The Voice of Holland.

De verklaring van De Mol verschijnt 2 uur voordat Tim Hofman uitzending van #Boos online gooit waarin meer details over de misstanden bij The Voice zullen worden geopenbaard.

Radio-dj en zanger Edwin Evers laat donderdag op Instagram weten de samenwerking met Rietbergen te beëindigen "na alle berichtgeving van de afgelopen dagen".

Van Linda.nl:
"Lieve allemaal,

Mijn hart huilt voor alle vrouwen die leed is aangedaan, het is niet te doen. Jullie wens ik heel, heel veel sterkte.

Ik ben nog steeds in shock, verbijsterd, woedend, intens verdrietig. Mijn hoofd is één grote puinhoop van gedachten en gevoelens. Toch wil ik hier even reageren om al die lieve mensen te bedanken die de lichtpuntjes in een heel groot zwart gat zijn. Ik krijg honderden kaarten met de liefste teksten, duizenden appjes en mails van lezers om me een hart onder de riem te steken. Mijn LINDA.-collega’s stuurden me een doos vol liefde. Vrienden, familie en collega’s komen langs, nemen eten mee en troosten. Ik heb geen vazen meer voor alle bloemen…

Het is de mooist denkbare pleister op de grote klap van vorige week en het perfecte antigif tegen de echt afschuwelijke manier waarop sommige media hiermee omgaan. Iedereen buitelt met een sardonisch genoegen over elkaar heen met meningen, aannames en beschuldigingen waarvan die ene, die suggereert dat ik de boel gefaciliteerd zou hebben omdat ‘ik immers alles wist’, zo pijnlijk is dat ik niet eens weet hoe ik het hier moet uitdrukken. De menselijke maat is volledig verdwenen.

Zodra ik een heel klein beetje op de been ben, zal ik, en dat is moeilijk en pijnlijk want het is heel privé, voor de volle 100 procent eerlijk en open, vertellen wat er gebeurd is en dat doe ik op het enige media-platform dat ik nog vertrouw: dat van mezelf.

Elke kaart die ik krijg begint met “je bent een sterke vrouw, je kunt dit aan”, maar zo voel ik me helaas totaal niet. Dank nogmaals voor alle liefde.

Linda"

Opnieuw flamingo's bij Ter Heijde

Naast de zeemeeuwen en aalscholvers doken er woensdag ineens een paar exoten op langs de kust van Ter Heijde: een groep flamingo's. Niet alledaags, maar volgens volgens natuurorganisatie Natuurlijk Delfland komen er vaker flamingo's 'op visite'. De roze vogels waren een geliefd object voor de strandgangers om te fotograferen.

Mogelijk waren de vogels Chileense flamingo's. Net over de grens in Duitsland ligt het natuurgebied Zwillbrocker Venn en daar broedt een kolonie van deze Chileense flamingo's.

PVV-Europarlementariër stapt over naar FvD omwille standpunt corona-vaccinatie

PVV-Europarlementariër Marcel de Graaff stapt over naar Forum voor Democratie vanwege het coronastandpunt van die partij. Daardoor verliest de anti-Europese partij van Geert Wilders zijn laatste zetel in Brussel. Meer hierover bij de Gelderlander.

Door deze stap verliest de PVV zijn enige zetel in het Europees Parlement. De Graaff was 11 jaar voor de PVV werkzaam en laat weten: "Ik wil geen deel uitmaken van een partij die zich hard maakt voor - en die oproept tot - vaccinatie met dit schadelijke, experimentele middel.’’

Volgens de ex-PVV'er is Forum voor Democratie momenteel de enige partij met een goede blik op de coronacrisis en de vaccins: ‘de enige partij’ die daadwerkelijk inziet dat we "helemaal niet te maken hebben met een pandemie of een Covid-crisis.’’

Het nutteloze feitje van de dag: Een uniek stadion voor Ajax

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Voordat een nieuw voetbalstadion gerealiseerd wordt passeren er talloze plannen de revue, daar weten ze in Rotterdam alles van. Maar wist je dat er voor Ajax een heel bijzonder stadionidee was ontwikkeld? Het plan was namelijk dat de Amsterdammers zouden gaan spelen in een grote, in tweeën geknipte voetbal die plaats zou bieden aan 65.000 toeschouwers. Onderdeel van het plan was een hand die een deel van de 'losgeknipte' voetbal boven het stadion zou houden op een hoogte van 140 meter. Ontwerper Rop Ranzijn en bouwondernemer Han Lokhorst bedachten samen een plan dat dit iconische stadion, een indoor-atletiekhal voor 15.000 toeschouwers, een hotel, een restaurant, minimaal tienduizend vierkante meter aan kantoorruimte en 30.000 vierkante meter aan congres- en tentoonstellingsruimte zou bevatten. Het complex zou de naam van Olympisch kampioen Anton Geesink moeten gaan dragen, volgens de initiatiefnemers. Uiteraard was Geesink zeer verguld door het idee. Het gehele plan was begroot op 645 miljoen gulden en daar zouden de kosten voor de aankoop van de grond nog bijkomen.

"We wilden voor Nederland iets bouwen wat de Eiffeltoren is voor Parijs", zo vertelden Lokhorst en Ranzijn aan Sportgeschiedenis.nl. Het complex kwam er uiteindelijk niet omdat er werd gekozen voor de bouw van de Amsterdam ArenA. Wil je meer lezen over dit bijzondere idee, dan kan dat hier.

Justitie houdt nog steeds rekening met uitbraak van Ridouan Taghi

Het Openbaar Ministerie (OM) houdt er nog altijd rekening mee dat Ridouan Taghi zal proberen uit te breken. Dat blijkt vanochtend uit een eerste inleidende zitting tegen de neef en advocaat van Taghi, Youssef T. Zo meldt AT5.

Volgens het OM wist Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught via zijn neef te communiceren met de buitenwereld. Via briefjes, handgebaren, praten op gedempte toon en foto's op de iPad van Youssef T. zouden de twee plannen hebben gemaakt om uit de EBI te breken. Terwijl die geschreven berichten werden uitgewisseld, spraken de twee verbaal over legitieme zaken, aldus justitie. Verder werden de berichten, nadat de ander het had gelezen, woord voor woord doorgekrast.

"Het moet op een navy seals-manier", zou Taghi aan zijn neef hebben doorgegeven. Volgens het OM zou uit de communicatie blijken dat er bij de uitbraak jammers voor de zendmasten en 1500 liter olie moest worden gebruikt om achtervolgende auto's te laten uitglijden. "Het beste is als het hard regent", zou hij hebben gecommuniceerd. "Ik moet perfect wegkomen als kluiskrakers."

Vluchtauto's
Ook moesten er verschillende vluchtauto's klaar staan zodat hij na de uitbraak snel kon wegkomen, waarbij er moest worden uitgekeken voor camera's. Het OM denkt dat het om ANPR-camera's gaat die kentekens kunnen herkennen.

Als dat plan met codenaam 'Bios' niet zou lukken, werd er volgens justitie gedacht aan excessief geweld tegen, of het gijzelen van vier medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Taghi zou hierbij de vier namen van de medewerkers hebben doorgespeeld aan zijn neef Youssef T. Volgens justitie zou Taghi zijn neef hebben gevraagd om de adressen van die medewerkers te achterhalen via een corrupt persoon bij de Belastingdienst. T. zou die namen letterlijk hebben overgenomen.

Verder zouden de twee volgens justitie ook hebben gecommuniceerd over drugshandel en het aankopen van onroerend goed om zo crimineel geld wit te wassen.

"Onderschepte communcatie ingekleurd"
Yassine Bouchikhi en Haroon Raza, de advocaten van T., brachten tegen de beweringen in dat het maar de vraag is of hun cliënt 'het doorgeefluik' was, of een van de vele doorgeefluikjes. De bewering van justitie dat T. precies wist waar Ridouan Taghi het over had, wordt door hen eveneens in twijfel getrokken. De reden dat T. geen vragen stelde bij de opdrachten die Taghi zou hebben gegeven, is misschien omdat het T. simpelweg niet interesseerde, zo motiveerde zijn advocaat.

Volgens de advocaten worden de onderschepte berichten tussen Taghi en zijn neef door het onderzoeksteam ingekleurd. Ook zouden de namen van de vier medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen nooit zijn doorgegeven. T. heeft verklaard dat niemand gevaar heeft gelopen.

Opnameapparatuur
Justitie ging in augustus 2021 over tot het plaatsen van geheime opnameapparatuur in de EBI toen het de verdenking kreeg dat Taghi via zijn neef met de criminele organisatie van Taghi communiceerde. "Er bleef maar een onvoorstelbare methode over", aldus de officier van justitie vandaag. "Dat was via de advocaat." Het OM zegt 'verbijsterd' te zijn.

Op 8 oktober 2021 greep het onderzoeksteam in en zijn de notitieblokken en iPad waarmee Taghi en zijn neef zouden hebben gecommuniceerd, in beslag genomen. Die dag is ook Youssef T. aangehouden. Toch zijn daarmee de uitbraakplannen niet gestopt, benadrukte de officier vanochtend. "De communicatie is gestopt, maar de plannen hebben we niet gestopt en zijn ook niet verijdeld."

De advocaten pleitten dat hun client in afwachting van het proces wordt vrijgelaten, maar de rechtbank geeft geen gehoor aan dat verzoek. De rechtbank ziet voldoende ernstige bezwaren. Youssef T. was vanochtend zelf niet aanwezig bij de zitting. Hij liet via zijn advocaten weten dat dit voornamelijk is vanwege schaamte.

SATIRE: Staatsbosbeheer is coronatoerisme zat: straks betalen voor een boswandeling

Staatsbosbeheer wil dat mensen gaan betalen voor een boswandeling. Sinds de uitbraak van covid-19 zitten veel mensen gedwongen thuis. Om toch iets te doen hebben trekken veel gezinnen, maar ook alleenstaande mensen, naar het bos. Hoewel wandelen gezond is voor lijf en leden is het minder gezond voor de natuur. Wilde dieren worden uit hun natuurlijke habitat verjaagd en ook de hoeveelheid zwerfafval neemt zienderogen toe.

Boswachters worden hierdoor extra belast. Behalve toezicht houden op het bos, moeten zij ook het zwerfafval opruimen en er op toezien dat de coronaregels nageleefd worden, terwijl ze hier niet voor betaald worden. Daarom heeft Staatsbosbeheer besloten om voortaan met toegangskaarten te gaan werken. Voor een eenmalig bezoek aan het bos moet 1,50 per persoon worden betaald, een jaarkaart is voor 25 euro te verkrijgen.

Met de opbrengst wil Staatsbosbeheer betere afvalvoorzieningen realiseren en schade aan de natuur, die is ontstaan door coronatoerisme, herstellen. Hierbij wordt onder andere gedacht aan de aanplant van nieuwe bomen en struiken, en de aanleg van extra brede wandelpaden, zodat de anderhalve meter maatregel beter na te leven is. Ook wordt er gekeken naar loonsverhoging voor boswachters.

Een woordvoerder van Staatsbosbeheer: “We hebben dit idee afgekeken van onder meer de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Noord-Hollands Duinreservaat. Daar moeten mensen ook betalen als ze in het gebied willen wandelen. We hopen dat hierdoor het massatoerisme in de bossen wat afneemt en dat de mensen hun mondkapjes in de vuilnisbak gaan gooien in plaats van dat de kinderen er mee mogen vliegeren.”

Update 13:10 uur
Voor degenen die het nog niet doorhadden, ook dit artikel was satirisch bedoeld, met als doel mensen na te laten denken over gemakkelijk we alles voor waar aannemen. De foto's waren in scene gezet. Het bewuste mondkapje was van mij en heb ik achteraf netjes in een prullenbak gedeponeerd.

Mocht je na het lezen van dit artikel wel het besef gekregen hebben dat we de natuur in ons land wel een handje kunnen helpen, overweeg dan om een donatie te doen aan het buitenfonds van Staatsbosbeheer

Zwervende mondkapjes  (Foto: FOK!)
Zwervende mondkapjes (Foto: FOK!)

MSFS introduceert nieuw Twin Otter STOL-vliegtuig

Microsoft Flight Simulator krijgt een nieuw toestel om mee te vliegen. Het betreft de DH6 Aerosoft Twin Otter, een STOL (short take-off and landing) vliegtuig waarmee ook eenvoudig geland en opgestegen kan worden op kleine zandweggetjes, water, wadden, sneeuw en ijs.

Het nieuwe toestel krijgt allerhande customization-opties zoals ski's, tundra-wielen en floats. Hij is er in meerdere uitvoeringen, zowel voor passagiersvluchten als voor vracht. Bekijk de trailer hieronder. De add-on is met €36 niet bepaald goedkoop, te vinden op aerosoft.com als directe download. Of deze uitbreiding ook voor Xbox zal verschijnen is nog niet bekend.

Harry Potter-game Hogwarts Legacy nog steeds gepland voor 2022

De langverwachte action-RPG Hogwarts Legacy staat volgens de laatste berichten nog steeds gepland voor release dit jaar. Dat blijkt onder andere uit een update op wizardingworld.com, het officiële thuisfront van alles gerelateerd aan de Harry Potter-franchise.

Dit spreekt recente geruchten van uitstel tegen, zoals een podcast van Colin Moriarty afgelopen weekend waarin de PlayStation-podcaster aangaf dat er 'problemen zijn achter de schermen' bij Hogwarts Legacy.Uitgever Warner Bros. heeft zelf nog niet gereageerd, maar de update van wizardingworld lijkt dus af te rekenen met deze geruchten.

"2022 is also the year when the highly anticipated console game from Warner Bros. Games’ Portkey Games label, Hogwarts Legacy, is set to be released. Developed by Avalanche Software, this action RPG allows players to be at the centre of their own adventure set during the late 1800s wizarding world. From learning powerful spells and brewing potions, to honing combat skills and taming magical beasts, this game will allow players to experience the magical world as a student at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry like never before as they determine the fate of the entire wizarding world", aldus de 2022 highlights-pagina van wizardingworld.com.

Op de PlayStation 5-showcase in 2020 werd er een indrukwekkende trailer getoond van een op dat moment nog onbekende Harry Potter-game. De game werd vervolgens in 2021 uitgesteld naar dit jaar. Sinds de onthulling in 2020 zijn we niet veel wijzer geworden over de game, details zijn nog altijd schaars behalve dus de reveal trailer uit dat jaar. Die kun je hieronder nog even terugkijken.

XCOM- en Civilization-veteranen vormen nieuwe studio

Een handvol ontwikkelaars bij XCOM-ontwikkelaar Firaxis Games heeft een nieuwe gamestudio uit de grond gestampt genaamd Bit Reactor. De focus van deze studio wordt het maken van 'high-end" turn-based tactics games.

Oprichter van Bit Reactor is Greg Foertsch, die 22 jaar lang werkte voor Firaxis, waarvan 14 jaar als senior art director voor onder andere Sid Meier's Alpha Centauri, SimGolf, Civilization 3 & 4, Pirates! en de eerste twee XCOM-games. Foertsch wordt bij Bit Reactor bijgestaan door 'lead developers and creatives' die jarenlang aan de XCOM-games hebben gewerkt. Het is dan ook de missie van deze nieuwe studio om het strategy-genre nieuw leven in te blazen met een primaire focus op turn-based tactics games - een genre dat volgens Foertsch 'veel te weinig aandacht krijgt', en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.

"Het hele genre werd destijds wat ondergesneeuwd, mede door de komst c.q. populariteit van Xbox- en PlayStation-consoles. Ons doel is uiteindelijk om Game of the Year te winnen. We gaan graag de strijd aan met titanen als Halo of welke titel dan ook die op dat moment razend populair is, net zoals we deden in 2012 (toen XCOM: Enemy Unknown verscheen)", aldus Foertsch.

Er zijn al meerdere projecten in ontwikkeling bij de nieuwe studio, al zijn er nog geen details prijsgegeven. De laatste officiële XCOM-game was XCOM: Chimera Squad die in 2020 verscheen. Hoewel deze game als officiële XCOM-titel wordt gezien is het in feite een kleinschalige, standalone spin-off met een stuk minder content dan bijvoorbeeld XCOM 2. Voor fans is het wachten nog altijd op een XCOM 3, die naar verluidt al sinds 2019 in ontwikkeling is bij Firaxis. Het is nog niet helemaal duidelijk of de nieuwe studio Bit Reactor ook het IP van XCOM in handen heeft, of dat het gaat werken aan spin-offs of compleet nieuwe franchises gaat uitbrengen. 

FOK! Wat een weer: meer zon, maar beslist niet aangenaam!

winterbanner

Goeie!  

Afgelopen nacht kwam het zelfs hier eventjes tot dichte mist, maar na een tijdje trok die ook weer snel op. Vandaag kwam dan mijn beloofde zwakke storing over. Voordat het zover was klaarde het hier nog even heel verrassend op en scheen de zon een uurtje. Daarna trok het snel dicht. Uiteindelijk trok er een smalle band met wat lichte regen over het land. Althans, als je het regen kon noemen. De straat was net nat toen het alweer droog werd. Dus meer dan een paar tienden mm is er niet gevallen. In het binnenland kwam men lokaal wel tot 1 mm of ietsjes meer, maar ook dat zet uiteraard geen zoden aan de dijk.

Inmiddels beginnen de opklaringen binnen te trekken en zal het de komende uren behoorlijk gaan afkoelen. Op dit moment is er op de radar niet veel te beleven, maar ik denk dat er zich geleidelijk aan wel wat buien gaan vormen. In de loop van de nacht kan er zeker in het noordoosten ook wat hagel of natte sneeuw vallen. De buien lijken echter niet actief genoeg om voor een wit landschap te zorgen. 

Tijdens opklaringen komt het kwik rond of iets onder het vriespunt te liggen. Hierdoor is er kans op gladheid. Ook de kans hierop is in de noordelijke helft het grootst.

Morgen krijgen we een uitermate onstuimige dag voorgeschoteld. De noordwestenwind neemt toe naar vrij krachtig in het binnenland tot krachtig of hard aan zee. Door deze wind zal de 5 graden die we morgen halen aanvoelen als rond het vriespunt. Erg onaangenaam dus.

Het goede nieuws komt van het zonnetje. We krijgen allemaal met opklaringen te maken, en daardoor ziet het er toch wat vriendelijker uit dan de laatste tijd. Droog blijft het echter niet, want er draven ook een aantal buien op. In het noorden en oosten kunnen die een winters karakter aannemen met hagel en natte sneeuw. Onweer sluit ik vrijwel uit. In het zuidwesten lijkt het overigens op de meeste plaatsen droog te blijven.

Ook vrijdag vallen er nog een paar buien. De temperatuur loopt dan weer wat op. 

Eet smakelijk!  

Volle maan in Castricum (Foto: DJMO)
Ondanks de mist was de volle maan soms goed te zien, zoals hier in C astricum. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Oranje start EK Futsal met knappe zege op Oekraïne

Het Nederlands zaalvoetbalteam is het Europees kampioenscha[ in eigen land uitstekend begonnen met een overwinning op Oekraïne. In Amsterdam werd woensdag een 0-1-achterstand omgetoverd in een 3-2-zege.

Nederland begon dramatisch in de eerste minuut opende Mykhailo Zvarych namens Oekraïne de score. Het EK is in een leeg Ziggo Dome, vanwege de coronamaattergelen. Groningen is de tweede speelstad, waar er twaalf groepsduels worden afgewerkt.  Naar mate de wedstrijd vorderde, werd Oranje sterker. Mohamed Attaibi schoot net naast en Karim Mossaoui raakte via de handen van de keeper de paal.

In de tweede helft was het raak. Saadouni kopte na een assist van de sterk keepende Manuel Kuijk raak en slechts twee minuten later maakte Attaibi er 2-1 van, nadat Mats Velseboer op de doelman was gestuit.  Met een schitterende uithaal in de bovenhoek leek Bouzambou in de dertigste minuut de wedstrijd te beslissen, maar toen Oekraïne de keeper inwisselde voor een extra veldspeler werd het toch nog spannend. Na de aansluitingstreffer werd nog gevonden, maar Oranje hield uiteindelijk stand. 

In dezelfde poule won regerend wereld- en Europees kampioen Portugal met 4-2 van Servië. De beste twee landen van de in totaal vier groepen plaatsen zich voor de kwartfinales. Op basis van de wereldranglijst is Oranje de underdog in poule A. De ploeg van bondscoach Max Tjaden staat 36e, beduidend lager dan Portugal (4), Oekraïne (12) en Servië (15). Nederland is op basis van de ranking het slechtste team dit EK. 

Nederland hervat het EK zondag met een wedstrijd tegen Portugal. De groepsfase wordt vrijdagavond tegen Servië afgesloten.

Straffen tot levenslang in groot liquidatieproces Himalaya

De rechtbank Noord-Holland heeft in de extra beveiligde zittingszaal op het Justitieel Complex Schiphol uitspraak gedaan in de megastrafzaak Himalaya: een groot liquidatieproces waarin negen verdachten terecht stonden. Een tiende verdachte is in februari 2020, tijdens een detentie in Spanje, overleden.

Kort samengevat, draaide het in deze zaak om de verdenking van het bestaan van een criminele (moord-)organisatie die in de jaren 2013-2016 actief was en die verantwoordelijk zou zijn geweest voor meerdere liquidaties en voorbereidingen van liquidaties. Aanleiding zou een ruzie zijn geweest tussen twee rivaliserende groepen vanwege de onderschepping van een grote partij cocaïne in de haven van Antwerpen in 2012. Het bewijs in deze megastrafzaak bestond voor een groot gedeelte uit PGP (“Pretty Good Privacy”) berichten, versleutelde berichten, waartoe justitie uiteindelijk toegang heeft weten te verkrijgen. De rechtbank besteedt in de vonnissen aandacht aan deze verkrijging.

Hieronder volgt eerst een overzicht van het oordeel van de rechtbank over de strafbare feiten in de verschillende onderzoeken, en aan welke verdachte(n) deze feiten kunnen worden toegerekend. Daarna zal worden vermeld wat de rechtbank in de individuele zaken tegen de verdachten heeft beslist.

Onderzoek Himalaya
Op 20 februari 2014, iets voor half acht in de ochtend, is Alexander G. (30 jaar) op straat in Zaandam doodgeschoten. Hij was net zijn auto ingestapt, toen de schutter op hem af kwam en, voorzien van twee automatische vuurwapens, meerdere kogels op hem afvuurde. Daarna is de schutter in een gestolen vluchtauto gestapt, die korte tijd later in Amsterdam in brand is gestoken.

Massod A.H. (zelf geliquideerd op 3 september 2014, zie onderzoek Theezeef) was de schutter bij deze liquidatie. De rechtbank acht verder bewezen dat de verdachten Iliass K. en Gökhan C. medeplegers waren van deze liquidatie. C. was onder andere de bestuurder van de vluchtauto. K. had een belangrijke rol in de voorbereiding en de afhandeling. Alexander G. is gedood, omdat men vermoedde dat hij te maken had met een of meer aanslagen op het leven van Gwenette Martha, een belangrijk lid van de criminele organisatie.

Onderzoek Dollar
Op 13 juli 2014, omstreeks 01.40 uur, is het 30-jarige slachtoffer R.E. in Amsterdam doodgeschoten. Hij was net terug van een avondje voetbal kijken met onder andere zijn broer, toen hij, nog zittend in zijn auto, met een pistoolmitrailleur met meerdere kogels is doorzeefd. De schutter ging ervandoor in een gestolen vluchtauto die door een ander werd bestuurd en die iets verderop in Amsterdam in brand is gestoken. Het slachtoffer had niets met criminaliteit te maken en al snel bleek dat sprake was een zogenoemde vergismoord. Het beoogde doelwit was Omar L., de jongere broer van de in de Staatsliedenbuurt geliquideerde Youssef L.

Massod A.H. was ook bij deze liquidatie de schutter. De rechtbank acht verder bewezen dat de verdachte Iliass K. een medepleger was van deze liquidatie. Dat sprake was van een vergissing door de schutter, maakt dit naar het oordeel van de rechtbank niet anders. K. had een belangrijke rol in de voorbereiding en de afhandeling. Uit de PGP-berichten volgt dat er geen afstand wordt genomen van de dood van de onschuldige R.E. en dat het per ongeluk liquideren van de verkeerde persoon door de organisatie voor lief werd genomen. Omar L. was een doelwit, omdat hij tot de rivaliserende groep behoorde.

Onderzoek Tienshan
In de periode juli-augustus 2014 is de liquidatie van Wensley G. voorbereid. Hij is de neef van de geliquideerde Alexander G. (zie onderzoek Himalaya) en het vermoeden bestond dat hij wraak wilde nemen en dat hij te maken had met de liquidatie van Martha op 22 mei 2014 in Amstelveen.

De rechtbank acht bewezen dat de verdachten Iliass K. en Hamza El H. zich schuldig hebben gemaakt aan deze voorbereiding, en dat de verdachte Gökhan C. daaraan medeplichtig is geweest.

Onderzoek Theezeef
Op 3 september 2014, in de nacht, is Massod A.H. (26 jaar) doodgeschoten in zijn auto in Amsterdam. Zoals vermeld, was hij de schutter bij de liquidaties in de onderzoeken Himalaya en Dollar.

Tot op heden is niet bekend door wie Massod A.H. is doodgeschoten. De rechtbank acht evenwel bewezen dat de verdachte Iliass K. een medepleger was van deze liquidatie. Hij heeft niet alleen de aanzet tot deze liquidatie gegeven – door tegen een mededader te zeggen dat Massod A.H. per direct ‘geveegd’ moest worden – maar ook was hij betrokken bij het maken van een concreet plan van uitvoering; Massod A.H. zou gelokt worden naar een afspraak waar hij zou worden doodgeschoten.
Massod A.H. is gedood, omdat hij voor de organisatie een (groot) probleem was geworden en het vermoeden bestond dat hij naar de rivaliserende groep was overgelopen.

Onderzoek Reek
Op 3 oktober 2015 is de liquidatie van El A. voorbereid, die zich ’s avonds in de Sporthallen Zuid in Amsterdam bevond. Er stond een schutter op een nabijgelegen brug klaar om als El A. naar buiten zou komen, hem op straat dood te schieten. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte Roderick P. een medepleger was van deze voorbereiding. Hij had onder andere de schutter geregeld. Daarnaast hadden de verdachten Iliass K. en Surailie I. ook een belangrijk aandeel in dit feit.

Criminele organisatie
De rechtbank acht bewezen dat sprake was van een criminele organisatie, die zich bezighield met het plegen en voorbereiden van liquidaties en het bezit van vuurwapens en munitie. Er werd een zogenoemde dodenlijst gehanteerd, waarop ook nog andere personen als doelwit stonden. De leden van de organisatie maakten gebruik van PGP toestellen om heimelijk met elkaar te kunnen communiceren. Zij waanden zich onbespied. De later ontsleutelde berichten geven een ontluisterende inkijk in de organisatie. Hiernaast werd er gebruik gemaakt van vuurwapens, (gestolen) voertuigen en bakens (Track and Trace-systemen) om beoogde doelwitten te observeren (‘spotten’). De leden werden voor hun werkzaamheden door de organisatie betaald. Een groot deel kreeg een maandelijks inkomen, dat volgens de rechtbank niet anders kan worden gezien als een vast salaris voor een crimineel dienstverband.

De individuele zaken

  • Iliass K.: De rechtbank heeft hem – wegens drie liquidaties, de voorbereiding van een vierde liquidatie en het gedurende bijna 2,5 jaar lid zijn van de criminele organisatie – veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dit was ook geëist door het Openbaar Ministerie (OM). Alleen deze straf doet naar het oordeel van de rechtbank recht aan de aard en de ernst van de feiten en het leed dat hij de nabestaanden en de slachtoffers heeft aangedaan. Hij vervulde een spilfunctie in de organisatie.
  • Gökhan C.: De rechtbank heeft hem – wegens de liquidatie van Alexander G. (onderzoek Himalaya), de medeplichtigheid aan de voorbereiding van de liquidatie van Wensley G. (onderzoek Tienshan) en het gedurende bijna 1,5 jaar lid zijn van de criminele organisatie – veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 24 jaren en 8 maanden. Met het OM acht de rechtbank de in zijn geval maximale tijdelijke gevangenisstraf van 25 jaren passend. Vanwege een overschrijding van de redelijke termijn heeft de rechtbank 4 maanden minder gevangenisstraf opgelegd dan geëist. De verdachte moest langer dan 3 jaar wachten op zijn einduitspraak.
  • Hamza El H.:De rechtbank heeft hem – wegens met name de voorbereiding van de liquidatie van Wensley G. (onderzoek Tienshan), naast het lidmaatschap van de criminele organisatie gedurende 4 weken – veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaren. Dat is een jaar minder dan tegen hem was geëist.
  • Roderick P.:De rechtbank heeft hem – wegens de voorbereiding van de liquidatie van El A. (onderzoek Reek) en zijn belangrijke rol daarin (het regelen van de schutter) – veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 7 jaren, conform de eis van het OM De rechtbank heeft de verdachte vrijgesproken van het deelnemen aan de criminele organisatie, nu daarvoor onvoldoende bewijs bestaat. De rechtbank beslist dat hij direct na de uitspraak in voorarrest moet worden genomen en een eventueel hoger beroep niet in vrijheid mag afwachten. Dit vanwege de geschokte rechtsorde en het vluchtgevaar.
  • Khalid J.:De rechtbank acht bewezen dat hij gedurende een periode van bijna 2 jaar leider was van de criminele organisatie. Gelet op die rol en gezien de aard van de organisatie, is de rechtbank van oordeel dat de in 2014-2015 geldende maximale gevangenisstraf moet worden opgelegd: 8 jaren. Dit is 7 maanden meer dan door het OM geëist, omdat volgens de rechtbank het OM de maximale straf onjuist heeft berekend.De verdachte is, overeenkomstig de eis, vrijgesproken van betrokkenheid in het onderzoek Theezeef. De rechtbank heeft in het vonnis overwegingen gewijd aan de overdracht van de verdachte door de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten aan Nederland en of dat als een uitlevering moet worden gezien waarop het specialiteitsbeginsel van toepassing is. De rechtbank oordeelt van niet. Dat betekent dat het OM na de overdracht van verdachte aan Nederland de verdenking tegen hem mocht uitbreiden en hem ook mocht vervolgen voor het leiderschap van de criminele organisatie. Verzoeken tot nader onderzoek, onder andere in verband met de observatie van de raadsman van de verdachte, mr. Van Kleef, en zijn voormalig kantoorgenoot mr. Meijering in Dubai in juni 2019, zijn door de rechtbank gemotiveerd afgewezen. Dat had de rechtbank ook al eerder gedaan.
  • Surailie I.: De rechtbank acht bewezen dat hij gedurende een periode van 2 jaar lid was van de criminele organisatie. Gelet op zijn grote rol daarin, acht de rechtbank de door het OM geëiste gevangenisstraf van 5 jaren passend. Dit is de maximale gevangenisstraf die de rechtbank kan opleggen omdat de verdachte eerder wegens de doodslag in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam al is veroordeeld tot 15 jaren. In het vonnis gaat de rechtbank in op het verweer van de raadsman dat gezien deze eerdere veroordeling, de vervolging van de verdachte in de megazaak Himalaya niet terecht is en dat de verdachte niet meer straf verdient. De rechtbank verwerpt dat verweer.
  • Haizem M.:De rechtbank acht – in tegenstelling tot het OM en de verdediging – bewezen dat hij lid is geweest van de criminele organisatie en dat hij in met name juli 2014 ook een belangrijk aandeel hierin had, door het bij de liquidatie van R.E. gebruikte vuurwapen naar een ander lid van de criminele organisatie te brengen, waar het later door de politie is gevonden. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 18 maanden.
  • Younes A.: De rechtbank heeft hem vrijgesproken. Naar het oordeel van de rechtbank bestaat onvoldoende bewijs dat hij heeft deelgenomen aan de criminele organisatie waar het in de megazaak Himalaya om gaat. De rechtbank legt dit in het vonnis uitgebreid uit.
  • Anouar G.: De rechtbank acht bewezen dat hij gedurende een periode van bijna twee weken, in september 2014, heeft deelgenomen aan de criminele organisatie. De rechtbank heeft hem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Dit is aanzienlijk lager dan de 4 jaren gevangenisstraf die het OM had geëist. Dit komt omdat de rechtbank een groot deel van de beschuldigingen (vergelijkbaar met Younes A.) niet bewezen acht.

Benadeelde partijen
De rechtbank heeft in de vonnissen tegen Iliass K., Gökhan C. en Hamza El H. tevens beslist op gevraagde schadevergoedingen door Wensley G. en de nabestaanden van Alexander G. en R.E . Zowel aan de nabestaanden van Alexander G. als die van R.E. moet in totaal een schadevergoeding van bijna 92.000 euro betaald worden.

De rechtbank heeft niet alle gevraagde schadevergoedingen toegewezen. De rechtbank legt in de vonnissen uit waarom. Daarbij wijst de rechtbank er op dat het in 2014 nog niet mogelijk was om vergoeding van affectieschade te vragen: schade vanwege het gemis van een dierbare. Dat kan alleen voor feiten die na 1 januari 2019 zijn gepleegd. De rechtbank heeft de levenspartners niet ontvankelijk verklaard in de gevraagde vergoeding voor gederfde inkomsten vanwege een onevenredige belasting van het strafproces.

Biden: 'desastreuze gevolgen voor Rusland' als Poetin Oekraïne binnenvalt

De Amerikaanse president Joe Biden voorspelde woensdag dat de Russische president Vladimir Poetin Oekraïne zal binnentrekken en waarschuwde dat Rusland een hoge prijs zou betalen bij een volledige invasie. Rusische bedrijven zouden mogelijk de toegang tot de Amerikaanse dollar kunnen verliezen.

"Mijn verwachting is dat hij zal binnenvallen," vertelde Biden op een nieuwsconferentie. "Hij zal  in actie komen."

Het Kremlin heeft zo'n 100.000 troepen in de buurt van de Oekraïense grenzen verzameld, een militaire troepenopbouw die volgens het Westen een aanloop is naar een oorlog om te voorkomen dat Oekraïne zich aansluit bij de westerse veiligheidsalliantie NAVO. Rusland ontkent een invasie te plannen.

Biden vertelde verslaggevers dat hij geloofde dat Poetin Westerse leiders zou uittesten en dat Amerikaanse reactie op een eventuele Russische invasie zou afhangen van de omvang van de acties in Oekraïne en hoe Westerse leiders daarop zouden reageren.

"Rusland zal verantwoordelijk worden gehouden als het binnenvalt - en het hangt af van wat het doet. Het hangt ervan af of het een kleine invasie is en we onderling kibbelen over hoe we dat aan moeten pakken, enzovoort," zei Biden.

"Maar als ze daadwerkelijk doen waartoe ze in staat zijn... wordt het een ramp voor Rusland als ze Oekraïne verder binnenvallen," voegde Biden eraan toe.

Biden en zijn team hebben een brede reeks sancties en andere economische straffen voorbereid om aan Rusland op te leggen in het geval van een invasie.

Biden, ondervraagd over wat hij bedoelde met een "kleine invasie", zei dat de NAVO-bondgenoten niet eensgezind zijn over hoe te reageren, afhankelijk van wat Poetin precies doet. Hij zei dat "er verschillende meningen zijn" en dat hij probeerde ervoor te zorgen dat "alle neuzen dezelfde kant op staan".

"Ten eerste kunnen grote naties niet bluffen. Ten tweede, de gedachte dat wij iets zouden ondernemen waardoor de NAVO uiteenvalt... zou een grote vergissing zijn. Dus de vraag is, of het een actie is met weinig impact of iets veel groters. Bijvoorbeeld we kunnen bepalen of ze digitale middelen gebruiken; wel, dat kunnen wij ook," zei hij.

Amerikaanse functionarissen serveren het inperken van de NAVO-uitbreiding af als een kansloze optie, maar Biden suggereerde dat er een deal zou kunnen zijn op grond waarvan het Westen geen nucleaire strijdkrachten in Oekraïne zou stationeren.

Bij een bezoek aan Kiev zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat Rusland op "zeer korte termijn" een nieuwe aanval op Oekraïne zou kunnen lanceren, maar dat Washington zo lang mogelijk diplomatieke stappen zou ondernemen om dit te voorkomen, ook al hadden ze geen idee wat Moskou werkelijk wilde.

Supreme Court: Trump moet stukken afgeven aan commissie bestorming Capitool

Na de bestorming van het Amerikaanse Capitool, ontliep ex-president Trump ternauwernood een impeachment. Hij wil koste wat kost voorkomen dat de stukken met betrekking tot de aanslag worden vrijgegeven. Maar trekt nu bij het Hooggerechtshof aan het kortste eind.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump mag niet weigeren stukken vrij te geven aan de commissie die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool, zo blijkt uit een uitspraak van het Hooggerechtshof. Woensdag (lokale tijd) is met een meerderheid van acht van de negen rechters een spoedverzoek van Trump om een gerechtelijk bevel van een lagere rechtbank te vernietigen, afgewezen.

Voormalig president Trump beriep zich in de rechtszaal op wat bekend staat als 'executive privilege'. Dit is het voorrecht van de president om bepaalde informatie geheim te houden. Een federale rechtbank had echter de vrijgave van de naar schatting 800 bladzijden informatie aan de commissie van het Huis bevolen. Het hof had gezegd dat het uitvoerend privilege bestaat om de regering te beschermen, niet een persoon die ook geen president meer is. Het privilege is niet 'eeuwigdurend', zei een lagere rechtbank al in november.

President Joe Biden heeft ingestemd met het vrijgeven van de informatie door het Nationaal Archief aan de commissie. De beslissing van het Hooggerechtshof moet nu de weg vrijmaken voor de vrijgave van de documenten uit Trumps tijd in het Witte Huis. Het panel wil zijn onderzoek naar de bestorming van het Capitool afronden voor de congresverkiezingen in november.

Na een opzwepende toespraak van Trump hadden zijn aanhangers op 6 januari 2021 het Amerikaanse Congres in Washington bestormd om de bevestiging van de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te verhinderen. Bij de aanval kwamen vijf mensen om het leven en raakten tientallen gewond. De aanval op het hart van de Amerikaanse democratie heeft het land geschokt.

Capitool ( Pixabay)
Capitool ( Pixabay)

VU wil geen Chinese subsidie voor onderzoek mensenrechten meer ontvangen

De Vrije Universiteit in Amsterdam accepteert niet langer een subsidie die het van een Chinese universiteit kreeg voor mensenrechtenonderzoek door het Cross Cultural Human Rights Centre (CCHRC). Dit centrum is verbonden aan de VU.

In een artikel van de NOS werden eerder vraagtekens gesteld of het CCHRC met financiering uit China wel onafhankelijk onderzoek kan doen. Betrokken hoogleraren die verbonden zijn aan het centrum nemen het met regelmaat op voor het mensenrechtenbeleid van China. Dat is opvallend omdat het land al jaren onder vuur ligt vanwege mensenrechtenkwesties.

De VU heeft in een verklaring laten weten dat de universele mensenrechten en de onafhankelijkheid van haar onderzoekers onvoorwaardelijke kernwaarden voor de VU zijn.

Bedreiging Sigrid Kaag: celstraf voor fakkeldrager en zijn 'cameravrouw'

Woensdag 5 januari hadden Sigrid Kaag en haar familie een buitengewoon angstige avond. Voor hun huisdeur verscheen een man ( Max van de B.) met een fakkel die leuzen riep. Een vrouw filmde alles bovendien en zorgde voor een livestream. Er werden twee verdachten aangehouden wegens bedreiging, een 29-jarige Amsterdammer en een 44-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfsplaats. De politierechter veroordeelde de man vanavond tot zes maanden cel en de vrouw tot vier maanden cel.

“Vandaag gaat het opnieuw niet om degenen die het hardste schreeuwen. Niet om degenen die het hardste dreigen. Het gaat in deze strafzaak om bescherming bieden aan mensen met een publieke taak die zich inzetten voor Nederland.” Zo begon de officier van justitie zijn betoog.

In de rechtszaal werd ook het filmpje vertoond. Daarop is te zien dat de Amsterdammer met een grote, brandende fakkel naar de Haagse woning van de politica loopt. Hij roept onder meer: “We willen met u spreken! NSB weg ermee! Stop deze massamoord!”

Livestream
De vrouw zorgde voor de livestream. Daarop was te horen dat ze zegt: “We hebben een hele bijzondere fakkel bij ons. Dat ga ik zo in beeld brengen. Wow, Max! Wat is dat voor een fakkel? Speciaal voor de dame die hier woont.”

In de woning van Kaag is beweging te zien. Vervolgens komen beide verdachten dichterbij met fakkel en opname-apparaat en wordt de bedreigde familie door de voordeurruit gefilmd.

Kinderen in paniek
De Amsterdammer werd dezelfde avond aangehouden, de vrouw enige dagen later. Sindsdien hebben ze in voorarrest gezeten. Kaag heeft aangifte gedaan. Zij was bang, zo verklaart ze. Haar kinderen waren zelfs in paniek en naar boven gevlucht. Ze vreesden dat hun huis in brand zou worden gestoken.

Volgens de officier van justitie hebben beide verdachten zich schuldig gemaakt aan bedreiging met brandstichting: “De vrouwelijke verdachte is in de rolverdeling zeker niet ondergeschikt geweest aan de Amsterdammer. Je zou ook kunnen betogen dat het andersom is”.

Ook bedreiging voormalig topambtenaar
Ook worden beiden verdacht van bedreiging van voormalige topambtenaar Demmink op 27 oktober 2021. De Amsterdammer zei toen: “We zijn bezig pedofielen een burgerarrest te geven. We willen ze eerst waarschuwen, dan kunnen ze nog inschikken. En anders zal de doodstraf volgen.” Opnieuw filmde de vrouw dit en bood het aan voor online plaatsing.

Ook dit is volgens de officier van justitie een gezamenlijk gepleegde bedreiging: “Verdachten plaatsen zich bewust buiten de democratische rechtsorde. Wie spreekt over tribunalen en burgerarresten, wie volksvertegenwoordigers, bestuurders en anderen daarvoor wil dagen, die draagt bij aan polarisatie en anti-democratisch denken”. Hij eiste tegen beide verdachten negen maanden cel, een contactverbod en een gebiedsverbod voor het centrum van Den Haag.

Vonnis
De politierechter vond alle feiten bewezen: “Als je alleen met iemand wilt praten, zoals u zegt, dan sta je niet ’s avonds voor de deur te schreeuwen met een fakkel. Er is hier sprake van nauwe en bewuste samenwerking bij de bedreiging. Het filmen en openbaar maken is daarvan een belangrijk onderdeel. Door op deze manier een volksvertegenwoordiger thuis op te zoeken en uw mening op te dringen, kan je het democratische proces ontwrichten.”

De politierechter veroordeelde de Amsterdammer tot zes maanden cel en de vrouw tot vier maanden cel (beide onvoorwaardelijk). Verder kregen zij een contactverbod met betrekking tot het hele kabinet, voor Jaap van Dissel van het RIVM en voormalig topambtenaar Demmink. Per overtreding daarvan volgt telkens één week cel. Ook kregen ze een gebiedsverbod voor de straten waar hun slachtoffers wonen. Na de zitting moesten de veroordeelden direct terug naar hun cel voor het verder uitzitten van hun straf.

Noodkreet burgemeesters aan kabinet: coronabeleid moet fundamenteel anders

Ruim dertig burgemeesters, waaronder die van alle grote steden, uiten stevige kritiek op het coronabeleid van het kabinet en op het parlement. De burgemeesters zijn van mening dat door de snel wisselende maatregelen het vertrouwen in het openbaar bestuur daalt en burgers moedeloos worden. Zo meldt AT5.

Dat schrijven de burgemeesters in een open brief aan De Volkskrant. "Juist nu veel burgers het water aan de lippen staat mag het coronabeleid niet verder bezwijken voor de repressieve verleiding", dat schrijven burgemeester Halsema en de burgemeester van Breda, Paul Depla, in de brief.

"Dan brokkelt het gezag juist verder af om maatregelen, waar nodig, nog wel dwingend op te kunnen leggen en ontstaat er een vertrouwensprobleem."

Fundamentele herzieningen
De burgemeesters dringen aan op fundamentele herzieningen van het coronabeleid en stellen drie stappen voor: met voorrang ontwikkelen van een langetermijnperspectief, regels bedenken die voorspelbaar, logisch en redelijk zijn en stoppen met ongelijke en selectieve handhaving.

De ruim dertig ondertekenaars verwijten het kabinet dat die de crisisbestrijding naar zich toe heeft getrokken. "Langzaam maar zeker verdween de eigen en gezamenlijke verantwoordelijkheid uit beeld tijdens de persconferenties en de debatten in de Tweede Kamer."

Het vrije samenleven
Ze zijn duidelijk in de brief. "In het crisisbeleid van de afgelopen jaren verdrong de acute bestrijding van het virus alle andere problemen en belangen in de samenleving. Dat is voor een korte periode aanvaardbaar maar na twee jaar niet meer."

Volgens de burgemeesters moet de gezondheidszorg zo worden ingericht dat het vrije samenleven zo min mogelijk wordt gehinderd door het virus.

Vervolging Dave de K rondom overlijden 4-jarige Dean zal in België plaatsvinden

In overleg tussen het Nederlandse Openbaar Ministerie en justitie in België is besloten dat de vervolging van de verdachte Dave de K. m.b.t. het overlijden van de 4-jarige Dean in België zal plaatsvinden.

Omdat zowel het slachtoffertje, de nabestaanden en de verdachte de Belgische nationaliteit bezitten is een vervolging door de Belgen het meest opportuun. Het Nederlandse deel van het onderzoek wordt voortgezet en de resultaten daarvan zullen aan de Belgen worden overgedragen. Ook in België wordt verder onderzoek gedaan.

Gelet op het verzoek tot overlevering zal verdachte hiervoor donderdag worden voorgeleid.

De K. werd maandag in de loop van de namiddag opgepakt in Meerkerk in de provincie Utrecht. Hij werd gezocht voor de verdwijning van de kleuter Dean, op wie hij vorige week woensdag moest passen. Dean kwam elke woensdag logeren bij Dave en zijn vriendin. Maar tegen de afspraken met de moeder van Dean in had Dave De Kock het kind de dag nadien niet naar huis bij de grootouders gebracht.

Dave de K. zit momenteel in de cel voor wederrechtelijke vrijheidsberoving en betrokkenheid bij het overlijden van de vierjarige jongen. Het onderzoek moet uitmaken waar hij en Dean geweest zijn in Nederland en waar het slachtoffer omgebracht werd. De resultaten van de autopsie op het lichaam, waarbij het tijdstip van overlijden beter ingeschat kan worden, kunnen daar ook bij helpen. Het lichaam werd maandagavond in Zeeland gevonden ter hoogte van Neeltje Jans, op aanwijzen van Dave de K..

In België heeft de onderzoeksrechter in Dendermonde R. W., de Nederlandse vriendin van Dave de K., aangehouden op verdenking van moord en ontvoering. Ze werd in de nacht van maandag op dinsdag opgepakt tijdens een huiszoeking in Sint-Gillis-Waas, in het pand waar ze samen met De Kock woonde.

Zie ook: Dader ging mee met politie om lijkje van Dean (4) te zoeken in Zeeland

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1060
preview
WarioWare: Move It!
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
©FOK.nl e.a.