Staking academische ziekenhuizen: 28 september alleen spoedeisende hulp

FNV houdt voet bij stuk: op 28 september leggen de medewerkers van zeven universitair medische centra (umc’s) hun werk neer. Op veel afdelingen worden ‘zondagsdiensten’ gedraaid: alle planbare zorg vervalt en alleen spoedeisende hulp is beschikbaar.

Loonsverhoging
De ziekenhuismedewerkers van de umc’s in Amsterdam (VU en AMC), Leiden, Utrecht, Groningen, Rotterdam en Maastricht vragen met de staking om ‘eerlijkere arbeidsvoorwaarden’, zoals een ‘fatsoenlijke loonsverhoging’ voor alle medewerkers en goede afspraken om de werkdruk te verlagen. Nooit eerder werd in Nederland zo grootschalig gestaakt door medewerkers van de academische ziekenhuizen. 

Impact
De staking van volgende week dinsdag zal “grote impact” hebben, verwacht de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Toch zullen de werkgevers niet proberen de staking te verhinderen, bijvoorbeeld door een gang naar de rechter. “Staken is een recht”, laat NFU weten. De ziekenhuizen zeggen erop te vertrouwen dat de veiligheid van patiënten en medewerkers tijdens de acties “op geen enkele wijze in het geding is”.

Staking
FNV en CNV organiseren de staking, die volgens hen de grootste ooit wordt in de sector. Ze verwachten dat duizenden medewerkers eraan zullen meedoen. Op veel afdelingen worden zondagsdiensten gedraaid. Planbare zorg vervalt dan, alleen de spoedeisende zorg gaat door. De ziekenhuismedewerkers eisen onder meer “een fatsoenlijke loonsverhoging” en afspraken om de werkdruk te verlagen. Meer hierover bij Skipr.

Alleen eerste hulp op 28 september ( Foto-Pixabay)
Alleen eerste hulp op 28 september ( Foto-Pixabay)