FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 september 2021

Random Pics van de Dag #423

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag FC Twente - AZ

AZ blijft het slecht doen in de Eredivisie. De Alkmaarders staan ook na vandaag voorlaatste na een 3-1 verlies bij FC Twente.

Na 31 seconden spelen kwam Twente al op voorsprong. Het was Van Wolfswinkel die op aangeven van Vlap raak schoot. In de zeventiende minuut verdubbelde Twente de voorsprong. Door een fout van Letschert, die vijf minuten later werd gewisseld, kon Rots er met de bal vandoor en hij passeerde doelman Vindahl Jensen. Vlak voor rust deden de Alkmaarders iets terug. Het was Karlsson die van afstand de 2-1 binnen schoot.

In de 66e minuut dacht Pavlidis de 2-2 te maken, maar de treffer wordt afgekeurd omdat Aboukhlal buitenspel stond. Andere kansen bleven voor de Alkmaarders uit. Vlak voor tijd werd de wedstrijd definitief beslist nadat Limnios de 3-1 maakte.

FC Twente

3 - 1

AZ

 1' v.Wolfswinkel
 17' Rots
 90+1' Limnios
   44' Karlsson
 
 Gele kaart: Pröpper, (FC Twente), Martins Indi, De Wit, Gudmundsson, Hatzidiakos, (AZ)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Troupée
Hilgers (Dumic/89)
Pröpper
Sadílek
Zerrouki (Bosch/82)
Brama
Vlap (Misidjan/72)
Rots (Oosterwolde/72)
v.Wolfswinkel (Ugalde/46)
Limnios
  Vindahl Jensen
Sugawara
Letschert (Hatzidiakos/22)
Martins Indi
Wijndal (Oosting/75)
Reijnders (Aboukhlal/46)
De Wit (Evjen/69)
Midtsjö
Gudmundsson
Pavlidis (Duin/75)
Karlsson

Verstappen: "Iedereen heeft zijn eigen mening en dat is prima"

Nu de strijd om de wereldtitel in alle hevigheid toeneemt worden alle details rond uitspraken en aanvaringen op de baan tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton breed uitgemeten. De Nederlander blijft er rustig onder in aanloop naar de Grand Prix van Rusland.

"Dat maakt niet zoveel uit. Ik doe gewoon mijn ding en het leven gaat gewoon verder. Ik maak me daar niet zo druk om, dat werkt voor mij het beste. Iedereen heeft zijn eigen mening en dat is prima. Ik zorg ervoor dat ik me op mezelf concentreer en met het team blijf doorwerken. Dat is wat ik in de hand heb en wat het belangrijkste is", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Ik word er verder niet nerveus van. Ik stap in m’n auto, heb een gaspedaal, rempedaal en stuur, en daar draait het om. Het maakt niet uit hoeveel erover geschreven wordt, het principe blijft voor mij hetzelfde. We zijn nu weer in Sochi en daar moeten we ons op focussen", zo vult Verstappen aan.

Het circuit van Sochi bleek de afgelopen jaren vooral een 'Mercedes-baan', maar toch denkt de Nederlander dat zijn Red Bull-wagen prima op het circuit uit de voeten kan. "Je hebt hier toch nog veel rechte stukken en ze hadden de laatste jaren natuurlijk ook gewoon een goede auto, dus dan ga je ook hier hard. Wij kwamen vaak net iets te kort, ook op het rechte stuk en in de race. In het algemeen verwacht ik dat het dit jaar beter zal gaan, maar met de kans op regen is het afwachten. In de regen is het minder voorspelbaar dan op een droge baan, maar ik denk dat we dit seizoen in beide situaties snel zijn, dus ik heb niet een echte voorkeur."

"Het zit in de details waar het verschil gemaakt wordt ten opzichte van Mercedes. Je kan een goede auto hebben, maar dan moet je daar nog alles uit zien te halen qua afstelling. We moeten elk weekend opnieuw het beste eruit zien te halen. Sommige circuits liggen een auto ook iets beter dan andere. Het zit het hele seizoen al dicht bij elkaar en het wisselt wie er net sneller is. Dat zal denk ik zo doorgaan", aldus Verstappen aan de vooravond van het raceweekend in de Russische badplaats.

WK wielrennen 2025 in Rwanda

De wereldkampioenschappen wielrennen zullen in 2025 plaatsvinden in Rwanda. De UCI wees het WK toe aan de Rwandese hoofdstad Kigali.

Het was al duidelijk dat in 2025 de titelstrijd voor het eerst naar Afrika zou gaan. De andere kandidaat was namelijk de Marokkaanse stad Tanger. De wielerbond koos echter uiteindelijk voor het land dat al jaren de Ronde van Rwanda organiseerd, een achtdaagse rittenkoers met de 'Muur van Kigali' als scherprechter.

Volgend jaar is het WK in het Australische Wollongong. Daarna zijn het Schotse Glasgow en het Zürich aan de beurt.

Uitslag Cambuur Leeuwarden - Heracles Almelo

Cambuur Leeuwarden heeft zich goed hersteld van de 9-0 nederlaag afgelopen weekend tegen Ajax. Het won vandaag met 2-1 tegen Heracles Almelo.

Cambuur begon sterk aan de wedstrijd en kreeg via Kallon al snel twee kansen die echter niet benut werden. Gaandeweg de eerste helft werd Heracles steeds sterker maar het was toch Cambuur dat via Breij op voorsprong kwam. Heracles ging daarna op jacht naar de gelijkmaker en was ook dichtbij, zo raakte Sierhuis de lat en had ook Quagliata een goede kans.

Vlak na rust viel de wedstrijd in het slot toen toen Hoedemakers de thuisclub op een 2-0 voorsprong zette. De Almeloërs probeerden het daarna nog wel maar het duurde tot de blessuretijd toen het beloond werd met een doelpunt van Bakis. 

sc Cambuur Leeuwarden

2 - 1

Heracles Almelo

 25' Breij
 47' Hoedemakers
   90' Bakis
 
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 6.676
Arbiter: Bos
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Schmidt (Ter Heide/ 78)
Mac-Intosch
v.d.Meer
Bangura
Jacobs (Paulissen/63)
Hoedemakers
Maulun
Breij (Kiss/86)
Boere
Kallon
  Blaswich
Fadiga
Rente (Les/76)
Knoester
Quagliata
Basacikoglu (Azzaoui/69)
Schoofs
Vloet
De La Torre
Burgzorg (Amissi/69)
Sierhuis (Bakis/60)

Staking academische ziekenhuizen: 28 september alleen spoedeisende hulp

FNV houdt voet bij stuk: op 28 september leggen de medewerkers van zeven universitair medische centra (umc’s) hun werk neer. Op veel afdelingen worden ‘zondagsdiensten’ gedraaid: alle planbare zorg vervalt en alleen spoedeisende hulp is beschikbaar.

Loonsverhoging
De ziekenhuismedewerkers van de umc’s in Amsterdam (VU en AMC), Leiden, Utrecht, Groningen, Rotterdam en Maastricht vragen met de staking om ‘eerlijkere arbeidsvoorwaarden’, zoals een ‘fatsoenlijke loonsverhoging’ voor alle medewerkers en goede afspraken om de werkdruk te verlagen. Nooit eerder werd in Nederland zo grootschalig gestaakt door medewerkers van de academische ziekenhuizen. 

Impact
De staking van volgende week dinsdag zal “grote impact” hebben, verwacht de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Toch zullen de werkgevers niet proberen de staking te verhinderen, bijvoorbeeld door een gang naar de rechter. “Staken is een recht”, laat NFU weten. De ziekenhuizen zeggen erop te vertrouwen dat de veiligheid van patiënten en medewerkers tijdens de acties “op geen enkele wijze in het geding is”.

Staking
FNV en CNV organiseren de staking, die volgens hen de grootste ooit wordt in de sector. Ze verwachten dat duizenden medewerkers eraan zullen meedoen. Op veel afdelingen worden zondagsdiensten gedraaid. Planbare zorg vervalt dan, alleen de spoedeisende zorg gaat door. De ziekenhuismedewerkers eisen onder meer “een fatsoenlijke loonsverhoging” en afspraken om de werkdruk te verlagen. Meer hierover bij Skipr.

Alleen eerste hulp op 28 september ( Foto-Pixabay)
Alleen eerste hulp op 28 september ( Foto-Pixabay)

Vernietigende analyse klimaatplan Timmermans: ’Amper klimaatwinst’

Uit een analyse van de Farm to Fork-strategie, onderdeel van de Green Deal, uitgevoerd door de Universiteit van Kiel blijkt dat de Europese klimaatplannen voor de landbouw ertoe zullen leiden dat consumenten veel meer zullen moeten betalen voor rundvlees, melk en fruit & groente. Daarbovenop veroorzaakt het klimaatplan van Eurocommissaris Frans Timmermans extra boskap en, onder de streep, amper minder uitstoot van broeikasgas.

Eurocommissaris Frans Timmermans wil met zijn plannen milieu, klimaat en biodiversiteit redden. Maar er dreigt, na fors stijgende huizen- en energieprijzen, een nieuwe aderlating voor het huishoudboekje van de burger.

Biologische landbouw
De Farm to Fork-strategie stelt een verlaging van het gebruik van kunstmest en pesticiden met respectievelijk een vijfde en de helft. Verder moet de inrichting van akkers en weilanden met meer bloemrijke randen en bomen. Bovendien zou in 2030 op minimaal een kwart van het totale landbouwareaal biologisch moeten worden geteeld.

De dalende productie zorgt voor een prijsstijging van rundvlees van 58%, melk wordt 36% duurder en granen, oliezaden en groente & fruit rond de 15%. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak zegt: "Het is de consument die opdraait voor deze plannen. Of de boer wordt nog verder uitgeknepen".

Reductie CO2-uitstoot
Bijzonder is dat het nauwelijks iets bijdraagt aan een reductie van de CO2-uitstoot: de kern van de Green Deal. De lagere productie per hectare zal ook leiden tot de kap van 4,5 miljoen hectare Europees bos voor nieuwe akkers. Professor en studieleider Christian Henning constateert dat dit beleid "niet effectief tegen klimaatverandering" is.

Op het eerste gezicht leidt Farm to Fork tot een lagere landbouwuitstoot van 109 miljoen ton CO2-equivalent. Maar die klimaatwinst verdampt door enerzijds de boskap en anderzijds de noodzaak om meer voedsel uit de rest van de wereld te importeren. Henning berekent beide effecten op een extra uitstoot van 104 miljoen ton CO2-equivalent, wat de eerste winst bijna tenietdoet.

FOK! Wat een weer: het moet maar.

herfstbanner

Dag mensen!

Ik kan eigenliijk precies vertellen wat ik gisteren ook al vertelde. Het ging allemaal zoals het in de kaarten stond geschreven. Vooruit. De neerslag had ik wat overschat. Er viel wel iets, maar méér dan 0,5 tot 1 mm ben ik nergens tegen gekomen. Ander klein pluspuntje was dat de zon toch niet helemaal verstek liet gaan tussen alle bewolking door. De wind maakte het wel onaangenaam. 

Voor de rest verwijs ik jullie gaarne naar het weerbericht van gisteren. Daar is voor de komende dagen helemaal niets in veranderd. Jullie mogen dit keer even de moeite doen om even naar beneden te scrollen, want als ik ergens een hekel aan heb, dan is het om twee keer hetzelfde te moeten vertelllen.  

Héél in de verte zijn er aanwijzingen dat er eindelijk echt wat wisselvalliger weer aan gaat komen, maar dat is nog veel te ver weg.

De komende 2 a 3 dagen zijn gewoon prima tot erg aangenaam zelfs.   

Tot van de week!  

 

 Regen87 (Foto: Stephan5)
Wat heb ik hier weer eens zin in. Dit was alweer ruim twee maanden geleden. En toen moest ik verdikkeme nog naar IJmuiden toe. Thuis viel niets. Zo droevig is het dus hier. (Foto: Stephan5)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

COVID-19: 1.841 positief getesten en 12 doden, totaal 1.991.628 en 18.144

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.841 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.991.628 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 39 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 330 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 7 patiënten opgenomen, er liggen nu 183 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 12 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.144 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

'Dansen met Janssen' succesvol qua vaccinaties, maar helaas met onjuist advies

Het tv-programma Propaganda (KRO-NCRV) stelt dat de beslissing om jongeren te laten ‘Dansen met Janssen’ is niet tot stand gekomen dankzij een OMT-advies, zoals Hugo de Jonge deed geloven. Vaccins zouden zijn vrijgegeven door een defecte koeling. Een woordvoerder van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet weten dat er door een kapotte koeling 1200 Janssen vaccins versneld moesten worden toegediend. Dit impliceert dat deze vaccins maar 3,2% uitmaakten van de in totaal 375.000 stuks gegeven 'Dansen met Janssen' vaccins.

In juni kwam een voorraad COVID-19 vaccins van Janssen beschikbaar die we gericht wilden inzetten voor de mensen die baat hebben bij een enkele vaccinatie, zoals militairen op missie, daklozen maar ook jongeren. Ook kwam de zomervakantie eraan met de bijbehorende feesten en stappartijen, vertelt de woordvoerder. "Die kapotte koelkast bij de GGD in Utrecht heeft daar niets mee te maken".

Volgens epidemioloog Amrish Baidjoe in 'Propaganda' zijn jongeren misleid. Ze kregen op deze manier een vrijbrief van het kabinet om het nachtleven in te gaan. Met één dosis Janssen konden ze al direct een QR-code verkrijgen waarmee ze eindelijk weer op stap konden gaan, of ze nu beschermd waren of niet.

Omdat men niet gelijk na het Janssenvaccin beschermd is tegen COVID-19 en men op grote schaal sjoemelde met QR-codes liep het aantal COVID-19 besmettingen zo snel op (van 552 tot ruim 10.000 positief getesten per dag) dat de versoepelingen voor het nachtleven binnen drie weken werden teruggedraaid. Meer hierover bij het AD.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 38

Het is inmiddels herfst, dus we zijn definitief voorbij het zomerblockbusterseizoen. Of toch niet? Volgende week komt immers de nieuwe Bond uit. Deze week zijn er echter nog wat kleinere titels die wat aandacht verdienen,

I Care a Lot

De succesvolle Marla Grayson (Rosamund Pike) is een wettelijke voogd voor bejaarden, die zelf niet langer in staat zijn om hun eigen financiën te beheren. Marla heeft een groot talent om de wet in haar eigen voordeel te gebruiken en in het nadeel van haar klanten. Maar wanneer Marla in contact komt met Jennifer Peterson, een schijnbaar perfecte nieuwe klant, beseft ze al snel dat uiterlijk bedrieglijk kan zijn. Terwijl Marla krampachtig vasthoudt aan haar ongrijpbare ‘American Dream’, staat haar een ijzingwekkend avontuur te wachten. 

Till Death

In de spannende thriller Till Death wordt Emma verrast door haar man Mark voor hun stalen huwelijksjubileum. In een afgelegen vakantiehuis aan het meer lijkt Mark er alles aan te willen doen om hun slechte relatie nieuw leven in te blazen, maar Emma is niet op haar gemak. De volgende morgen wordt haar ergste nachtmerrie waarheid. Mark is dood en Emma zit, volledig geïsoleerd en in barre winterse kou, aan hem vastgeketend. Ze blijkt het doelwit te zijn van een ingenieus wraakplan dat met de minuut meer sinister wordt.

Beginning

Als extremisten de kerk van de Jehova’s Getuigen platbranden, is de maat vol voor Yana. Ze is de vrouw van kerkgemeenteleider David, maar wil weg van het Georgische platteland. David doet haar angst af als irrationele overgevoeligheid en vertrekt naar de kerkoudsten om geld te regelen voor het herbouwen van de kerk. Hoewel Yana steeds meer afstand neemt van de wereld die ze dacht te kennen, worstelt ze tegelijkertijd om haar eigen verlangens te begrijpen.

Hermitage - The Power of Art

De Hermitage in Sint-Petersburg trekt jaarlijks meer dan 4 miljoen bezoekers. Een imposante plek die al 250 jaar het hart vormt van de tweede stad van Rusland, met inmiddels een collectie van meer dan 3 miljoen kunstwerken. Hermitage – The Power of Art gaat over de rijke geschiedenis van het gebouw maar ook die van de stad en de vele mensen die hier geleefd hebben te midden van kunst, literatuur, muziek en poëzie. De bekroonde Italiaanse acteur Toni Servillo (La Grande Bellezza) is de gids bij uitstek die de toeschouwer de kleurrijke pracht en praal van het wereldberoemde museum en de rijke geschiedenis van Sint-Petersburg laat zien.

Kuessipan

Mikuan en Shaniss zijn twee Innu hartsvriendinnen die op de drempel staan naar volwassenheid. Hoewel ze opgroeien als beste vriendinnen in het Innu reservaat Uashat Mak Mani-Utenam in het Canadese Québec, leiden Mikuan en Shaniss een ander leven. Mikuan woont bij haar liefhebbende familie, wil graag schrijfster worden en droomt ervan naar de stad te verhuizen. Shaniss komt uit een gebroken gezin, brengt haar jeugd door in verschillende huizen en maakt de middelbare school niet af. Ze woont samen met haar vriend Greg en hun baby. Als kinderen beloofden ze elkaar altijd samen te zullen blijven. De Innu-identiteit is een sterk onderdeel van hun leven. Maar naarmate ze ouder worden, komen de verschillen steeds meer boven drijven. De discrepanties dagen hun vriendschap uit, maar hun liefde voor elkaar blijkt sterker te zijn. Naast hartverwarmende momenten zijn er ook momenten waarop je hart breekt.

Oasis Knebworth 1996

Op 10 en 11 augustus 1996 kwamen 250.000 jonge muziekfans samen in Knebworth Park, om Oasis te zien optreden in twee recordbrekende, tijdperk-bepalende shows. De concerten waren binnen een dag uitverkocht: maar liefst 2,5 miljoen mensen (2% van de gehele Britse bevolking!) probeerden tickets te kopen. De optredens kwamen in een tijd waarin het Verenigd Koninkrijk langzaam maar zeker uit een lange recessie kroop. Een golf van vertrouwen in eigen kunst en cultuur, die de naam ‘Cool Britannia’ kreeg, verspreidde zich door het land: Oasis’ opkomst weerspiegelde deze hervonden zelfverzekerheid. Met een setlist boordevol absolute hits, zoals Champagne Supernova, Wonderwall en Don’t Look Back in Anger, waren de twee dagen in Knebworth zowel een hoogtepunt in het succes van de band als een mijlpaal voor een hele generatie. Oasis Knebworth 1996 vertelt het verhaal van dat weekend, en van de speciale band tussen Oasis en haar fans. Dit verhaal wordt verteld via de ogen van deze fans, maar ook door aanvullende interviews met de band en de concertorganisatoren. Regisseur Jake Scott stelde de film samen van uren aan concertopnames en nooit eerder vertoonde beelden. Een uitgelaten en op momenten aangrijpende filmische viering van één van de belangrijkste concerten van de afgelopen 25 jaar.

Un triomphe

Om toch maar rond te komen, stemt worstelend acteur Étienne ermee in om een theaterworkshop in een gevangenis te geven. Verrast door het daar aanwezige acteertalent, besluit hij om samen met zijn bonte groep gedetineerden Samuel Beckett’s beroemde toneelstuk ‘Wachten op Godot’ op de planken brengen. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Disney Classic Games Collection aangekondigd

Nighthawk Interactive kondigt de Disney Classic Games Collection aan, een nieuwe verzameling van old-school Disney-games. De collectie komt deze herfst uit.

De collectie bevat alle 16-bit versies van Aladdin (voor het eerst opnieuw uitgegeven), elke 16-bit versie van The Jungle Book en klassieke console- en handheld-versies van The Lion King. Ook zijn er nog overige versies van de franchises, bijvoorbeeld oude Gameboy-versies.

Daarnaast zijn er verbeteringen doorgevoerd. Zo draaien de games nu in 1080p, kun je de aspect ratios zelf aanpassen en zijn er features als terugspoelen geïntroduceerd om de games iets makkelijker te maken.

Disney Classic Games komt deze herfst naar Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One.

Litouwen waarschuwt voor Chinese smartphones

Hebben Huawei- en Xiaomi-smartphones beveiligingslacunes en ingebouwde censuuropties? Dergelijke aantijgingen van de Litouwse regering hebben ook Europese politici verontrust.

Volgens het staatscentrum voor cybersecurity in de Litouwse hoofdstad Vilnius zijn de veiligheidsrisico's in kaart gebracht tijdens een onderzoek naar 5G-smartphones van de fabrikanten Huawei en Xiaomi. Twee daarvan zijn gekoppeld aan voorgeïnstalleerde apps, de andere twee dragen het risico van verlies van persoonsgegevens en mogelijke beperkingen op de vrijheid van meningsuiting, aldus de autoriteit van het ministerie van Defensie.

Volgens de Litouwse autoriteit heeft het onderzochte Xiaomi-apparaat de technische mogelijkheid om gedownloade inhoud te censureren. Het zou termen als "Vrij Tibet", "Lang leve de onafhankelijkheid van Taiwan" of "democratische actiegroep" kunnen erkennen en blokkeren. Deze functie is gedeactiveerd voor mobiele telefoons die in Europa worden verkocht, maar kan op elk moment op afstand worden ingeschakeld.

Bij Huawei-telefoons zijn er zorgen in verband met de officiële Huawei-app store, die doorverwijst naar onveilige providers. Daarentegen zijn er geen beveiligingslekken ontdekt in toestellen van concurrent OnePlus, dat via moeder Oppo tot het Chinese elektronicaconcern BKK behoort.

Minister adviseert de toestellen weg te doen
"Onze aanbeveling is geen nieuwe Chinese telefoons te kopen en de reeds gekochte telefoons zo snel mogelijk weg te doen", zei vice-minister van Defensie Margiris Abukevicius bij de presentatie van het rapport.

Met name Xiaomi heeft zijn marktaandeel recent sterk uitgebreid ten nadele van Apple. Xiaomi heeft geprofiteerd van de sancties die de Amerikaanse regering aan Huawei had opgelegd onder Donald Trump, waardoor Huawei geen toegang meer had tot de diensten van Google. Huawei had hierop gereageerd met de presentatie van een eigen besturingssysteem.

Huawei verwierp de beschuldigingen. "Gebruikersgegevens worden nooit buiten het Huawei-apparaat verwerkt," aldus de Litouwse vertegenwoordiger van het Chinese techbedrijf. Een woordvoerder van Xaomi zei ook dat zijn bedrijf zich houdt aan de regels voor gegevensbescherming in de Europese Unie: "Xiaomi heeft nooit persoonlijke activiteiten van zijn smartphonegebruikers beperkt of verhinderd en zal dat ook nooit doen."

Politiek conflict
Volgens de Litouwse autoriteit werden de drie fabrikanten geselecteerd voor het onderzoek omdat in hun producten een aantal cyberbeveiligingsrisico's stonden geïdentificeerd in openbare databases. In de Baltische staten hebben ongeveer 200 ambtenaren van verschillende diensten 5G-telefoons gekocht van de bedrijven.

De betrekkingen tussen Litouwen en China zijn onlangs verslechterd. China eiste vorige maand dat Litouwen zijn ambassadeur in Peking terugtrok en kondigde aan zijn ambassadeur in Vilnius terug te roepen. 

De Koninklijke Marechaussee mag 'etnisch profileren' bij vreemdelingentoezicht

De rechtbank heeft vandaag uitspraak gedaan in een zaak tegen de Staat over het gebruik van etniciteit bij het zogenoemde Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) door de Koninklijke Marechaussee.

De rechtbank ziet geen reden voor een algemeen verbod op het gebruik van etniciteit bij deze vorm van vreemdelingentoezicht.

Etniciteit
De zaak is aangespannen door Amnesty International, NJCM, Stichting Radar, Controle Alt Delete en twee individuele eisers tegen de Staat. Zij vinden dat de Koninklijke Marechaussee, die deze MTV-controles uitvoert, ongeoorloofd gebruik maakt van etniciteit en daarmee discrimineert.

Wat is het MTV?
Het MTV is een vorm van vreemdelingentoezicht in de grensgebieden aan de binnengrenzen van de Europese Unie. Het is gericht op de bestrijding van illegaal verblijf in Nederland. MTV-controles vinden vaak plaats op luchthavens bij vluchten uit lidstaten van de EU, en op wegen en vaarwegen in de grensgebieden met Duitsland en België. Het gaat bij het MTV niet om de opsporing van strafbare feiten. De controle is bedoeld om de identiteit, nationaliteit en verblijfsstatus van personen vast te stellen. Dit mag, ook zonder dat er aanwijzingen of vermoedens van illegaliteit zijn.

MTV-controleacties worden gepland aan de hand van algemene risicoprofielen, waarbij etniciteit geen rol speelt. Op basis van het risicoprofiel worden tijdens een actie dan steeds concrete selectiebeslissingen genomen, waarbij personen voor een controle worden aangewezen.

Geen discriminatie
De Koninklijke Marechaussee gebruikt etniciteit als een mogelijke indicator bij het nemen van die concrete selectiebeslissingen. De rechtbank oordeelt dat de manier waarop dit gebeurt geen discriminatie is. De MTV-controles zijn bedoeld om de verblijfsstatus vast te stellen. Nationaliteit kan daarbij een belangrijke rol spelen en etniciteit kán een objectieve aanwijzing zijn voor iemands vermeende nationaliteit. Etniciteit is nooit de enige indicator en de selectiebeslissingen moeten uitlegbaar zijn. Steekproefsgewijs controleren of juist helemaal geen selecties maken en iedereen controleren biedt voor het MTV geen redelijk alternatief. De rechtbank wijst daarom de vorderingen van eisers, die gericht waren op een algemeen verbod op het gebruik van etniciteit bij MTV-controles, af.

Het nutteloze feitje van de dag: SkiŰn op de verbrandingsoven

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Op tal van plekken in Europa vind je verbrandingsovens waar huisvuil wordt verbrand, maar wist je dat je in Kopenhagen kunt skiën op de oven? In 2019 werd daar Amager Bakke geopend en er wordt jaarlijks 440.000 ton afval omgezet in voldoende energie om 150.000 huizen van elektriciteit en warmte te voorzien. Het bijzondere deel van de centrale kunnen we op het dak vinden, daar ligt namelijk een skipiste. De piste ligt op 85 meter hoogte, de totale lengte is 450 meter en er zijn maar liefst verschillende drie pistes. Helemaal bovenop kun je terecht voor een zwarte piste, daarna wordt het rood en vervolgens gaat het over naar groen. Ook is er halfpipe, een freestyle park en een slalompiste te vinden op deze unieke 'berg'.

Duitse politici: extreem-rechts AfD is medeplichtig radicalisering 'andersdenkenden'

Na de moord op een 20-jarige pompstation medewerler in Idar-Oberstein dragen AfD-politici de mede-verantwoordelijkheid voor de radicalisering van de zogenoemde 'andersdenkenden'. De binnenlandse politieke woordvoerder van de FDP-parlementaire fractie in de Bondsdag, Kuhle, vertelde het redactienetwerk Duitsland dat de moordenaar van de Kasselse districtspresident Lübcke al posters voor de AfD had opgehangen en geld aan de partij had gedoneerd voordat hij Lúncke in juni 2019 om het leven bracht..

De dader uit Idar-Oberstein steunde de AfD op sociale media. Door tijdens de coronapandemie fakenews te verspreiden en de bevolking op te hitsen tegen het coronabeleid van de overheid zijn rechts-extremisten mede-verantwoordelijk voor de radicalisering van bepaalde bevolkingsgroepen. De binnenlandse politieke woordvoerster van de SPD, Vogt, zei dat de AfD een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de toename van de haat en agitatie op straat en op sociale media vanaf de eerste dag dat ze de Bondsdag binnenkwamen. De partij herkende snel een kiezerspotentieel en jut de coronaontkenners op om aan stemmen te komen. De binnenlandse politieke woordvoerder van de Union-fractie, Middelberg, sprak zich voorzichtiger uit. Het is te gemakkelijk om de redenen voor de gruwelijke daad van Idar-Oberstein alleen bij de AfD te vinden. Maar natuurlijk draagt de partij met haar gerichte provocaties bij aan een toenemende polarisering van onze samenleving.

De woordvoerder van het gezinsbeleid van de AfD-parlementaire fractie, Reichardt, verwierp dit soort beschuldigingen. Deze misdaad was verschrikkelijk en er is geen excuus voor te verzinnen, zei hij. Het is echter slecht dat sommigen deze moord gebruiken als wapen tegen de hele groep van andersdenkenden, terwijl men "elke moslimmoordenaar als een geesteszieke individuele dader" ziet.

Zie ook: 'Andersdenkende' (49) doodt verkoper uit woede over mondkapjesplicht

Supermarkten willen nationale leeftijdsgrens van 18 voor energiedrankjes

Na gezondheidsproblemen bij jongeren door de consumptie van energiedrankjes en een alarm van kinderartsen, werd in 2018 onderhandeld over leeftijdsrestricties aan de kassa van supermarkten. Dit heeft vier jaar later echter weinig tot geen resultaten opgeleverd - op een leeftijdsgrens tot 14 jaar voor het kopen van energiedrankjes bij Aldi en Lidl na. Voedselwaakhond foodwatch brengt hier nu verandering in, via een oproep aan tien grote Nederlandse supermarkten om eindelijk een leeftijdsgrens tot 18 jaar te implementeren. De oproep levert resultaat: deze tien supers (die samen goed zijn voor een marktaandeel van 90% van alle supermarkten in Nederland*) staan allemaal open voor een leeftijdsgrens - mits alle supermarkten meedoen. Ze kijken hiervoor naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) via branchebrede afspraken of naar de overheid via wetgeving. Vomar zal niet op de andere supermarkten wachten en alvast een grens tot 14 jaar gaan implementeren.

Campaigner Elif Stepman van foodwatch: "Het kan ons niet schelen of het ministerie of het CBL eerst initiatief neemt, als er maar een nationale leeftijdsgrens voor energiedrankjes komt. We zijn benieuwd wie er het eerst aan de kar gaat trekken." Foodwatch roept het CBL en het ministerie van Volksgezondheid op tot actie.

Cafeïneoverdosis
In 2017 viel een Amerikaanse jongen dood neer door een cafeïneoverdosis, na het consumeren van te veel energiedrankjes. Zijn vader getuigt: "Tieners en studenten: stop met dit te kopen." De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde heeft ook alarm geslagen en roept op tot een leeftijdsgrens van 18 jaar. Voor jongeren, die een stuk lichter zijn dan volwassenen, is de hoeveelheid cafeïne in energiedrankjes heel hoog. De grote hoeveelheid suikerklontjes in energiedrank draagt ook niet bepaald bij aan de gezondheid. Een hoge consumptie van energiedrankjes kan leiden tot hartritmestoornissen, slaapproblemen en zelfs nierfalen. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt al sinds 2014 dat de consumptie van energiedrankjes vooral bij jongeren een gevaar kan vormen voor de gezondheid.

Foodwatch heeft een brief geschreven naar de directeuren van 10 grote supermarkten in Nederland (AH, Aldi, Coop, DekaMarkt, Dirk, Jumbo, Lidl, Plus, Spar en Vomar) met de dringende oproep eindelijk een leeftijdsgrens tot 18 jaar te gaan hanteren. Dit heeft tot positieve resultaten geleid: ze staan allemaal open voor een leeftijdsgrens op energiedrankjes voor jongeren, maar ze willen wel dat alle supermarkten meedoen. Samen vertegenwoordigen deze tien supermarkten 90% van het marktaandeel*: de overgrote meerderheid is dus al overtuigd. Aldi en Lidl hanteren sinds 2018 een leeftijdsgrens tot 14 jaar. Vomar wil dit nu ook gaan implementeren. Aldi en Vomar staan ook open voor een verhoging tot 18 jaar. Ook Coop en Plus zijn voorstander van een grens tot 18 jaar. Zo stelt Coop: “In het idee van Foodwatch om een leeftijdsgrens voor jongeren (onder de 18 jaar) in te stellen, kan Coop zich vinden.”

80% van de consumenten is voorstander
Als het aan de consument lag, was er al een leeftijdsgrens op energiedrankjes. Foodwatch heeft dit voorjaar via marktonderzoeksbureau Multiscope de mening van Nederlandse consumenten bevraagd. Van de 1.036 respondenten wil 80% een leeftijdsgrens voor de verkoop van energiedrankjes. 14% Staat er neutraal tegenover. Slechts 6% is tegen.

Verantwoordelijkheid doorschuiven
Op Lidl na vragen alle tien de supermarkten expliciet om branchebrede afspraken of wetgeving. Spar kijkt hiervoor naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de organisatie die naar eigen zeggen de belangen van de supermarktbranche behartigt. Vomar, Albert Heijn, Dirk en DekaMarkt vragen om wetgeving. Zo stelt AH: “Als er een leeftijdsgrens van 18 jaar op energiedrankjes komt, moet er sprake zijn van een wettelijke grondslag.”

Foodwatch betreurt het echter dat iedereen het stokje naar elkaar blijft doorschuiven. De supermarkten verwachten actie van het CBL, maar het CBL heeft aan foodwatch laten weten "geen rol in de discussie over energiedrankjes" te hebben. Volgens het CBL: "Daar kunnen en mogen wij als branchevereniging namelijk mededingingstechnisch geen uitspraken over doen." Wat het CBL onder 'mededingingstechnisch' verstaat wil de organisatie na navraag echter niet verder verduidelijken. Volgens foodwatch is dit vooral een excuus om onder hun verantwoordelijkheid uit te komen. Stepman: "Eerder mengde het CBL zich wel nog in de discussie en verkondigde publiekelijk dat verkooprestricties voor energiedrankjes een slecht plan zijn en het de taak is van ouders hierop toe te zien. Nu schuiven ze de verantwoordelijkheid niet door naar de ouders, maar naar de supermarkten." Foodwatch vindt ook dat het de taak van het CBL is om overeenstemming te bereiken tussen de supers. Stepman: "Het is toch niet ónze taak om de supermarkten samen aan tafel te krijgen? Keer op keer moeten wij de supers en CBL op hun verantwoordelijkheid voor een gezond aanbod wijzen, voor ze eindelijk in gang schieten."

Geeft wetgeving het laatste zetje?
Dat de supermarkten nu plots om wetgeving vragen, is ook opmerkelijk. In aanloop naar het Nationaal Preventieakkoord, dat de Nederlandse bevolking tegen 2040 gezonder moet maken, is (demissionair) staatssecretaris Paul Blokhuis in 2018 in gesprek gegaan met het bedrijfsleven "over maatregelen zoals een restrictief verkoopbeleid". Vier maanden later wordt in het uiteindelijke akkoord met geen woord over energiedrankjes gesproken. Blokhuis liet hierover enkel nog weten “besluiten van supermarkten om leeftijdsrestricties te stellen aan de verkoop van energiedrankjes” toe te juichen. Volgens foodwatch lijkt het er sterk op dat de supermarktenbranche in eerdere onderhandelingen met de staatssecretaris een nationale leeftijdsgrens heeft tegengewerkt. Foodwatch roept de staatssecretaris van Volksgezondheid via een brief op toch eindelijk werk te maken van wetgeving, nu meerdere supermarkten hier ook zelf naar vragen.

Rechtbank vernietigt stikstofbesluiten veehouderijen, toekomst bedrijven nu onzeker

De rechtbank Midden-Nederland heeft eerder genomen besluiten over 17 agrarische bedrijven en een slachterij in de provincie Utrecht vernietigd. Dat betekent dat de toekomst van deze bedrijven, die allemaal in de buurt van beschermde en stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden liggen, opnieuw onzeker is.

De organisaties Mobilisation for the Environment en de Vereniging Leefmilieu hadden bij de bestuursrechter beroep ingesteld tegen de besluiten van de provincie Utrecht. Het gaat om kwesties die ook in andere provincies en bij andere rechtbanken spelen.

Twijfel over emissiearme stallen
Acht veehouderijen kregen van de provincie Utrecht een vergunning om meer melkkoeien te gaan houden in nieuwe, emissiearme stallen. Voor de berekening van de stikstofuitstoot gebruiken de provincies gestandaardiseerde emissiefactoren. In verschillende wetenschappelijke rapporten wordt echter betwijfeld of de emissiearme stallen daadwerkelijk een lagere uitstoot halen. Tegen die achtergrond vindt de rechtbank dat eerst verder onderzocht moet worden of de standaarden juist zijn. Tot die tijd is onzeker wat de gevolgen zijn voor de Natura 2000-gebieden en staat niet vast of de uitbreiding van de acht bedrijven juridisch mogelijk is.

Mogelijk vergunning nodig voor koeien in de wei
Er is al langer discussie over de vraag wanneer een veehouderij een natuurvergunning nodig heeft voor het bemesten van landbouwgrond, of voor het in de wei laten van vee. Het Adviescollege Stikstofproblematiek (de commissie-Remkes) trok in december 2019 de conclusie dat zo’n vergunning nooit nodig is. Volgens het adviescollege zijn koeien in de wei voor de stikstofuitstoot altijd beter dan koeien in de stal. De rechtbank volgt die algemene conclusie, maar wel met de kanttekening dat op ieder bedrijf moet worden onderzocht of er geen uitzondering is waardoor toch een vergunning nodig is. Het is nu onzeker of het ‘beweiden en bemesten’ op 13 bedrijven in de provincie door kan gaan.

Veehouderij in overbelast gebied op de tocht
In één zaak ging het over de vraag of de geldende natuurvergunning van een veehouderij in Westbroek moet worden ingetrokken. Volgens de natuurorganisaties moet dit bedrijf stoppen vanwege de overbelaste stikstofsituatie in het natuurgebied Oostelijke Vechtplassen. De provincie wijst erop dat compenserende maatregelen zijn genomen: natuurontwikkelprojecten in Tienhoven, Maarsseveen, de Westbroekse Zodden en de Molenpolder. De rechtbank vindt dat het niet duidelijk is wat de effecten daarvan precies zullen zijn en op welke wijze deze maatregelen bijdragen aan natuurherstel. Dit moet de provincie beter onderbouwen voordat gezegd kan worden dat de natuurvergunning van deze veehouderij kan blijven bestaan.

Toekomst van PAS-melders ook onzeker
De laatste zaak gaat over een slachterij in IJsselstein, die in 2015 op grond van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) een melding heeft gedaan voor haar stikstofuitstoot. Daarmee werd toen voldaan aan de regels. In 2019 heeft de Raad van State met terugwerkende kracht een streep gezet door het PAS, waardoor PAS-melders voor hun geringe stikstofuitstoot toch een natuurvergunning nodig hebben. De provincie heeft het bedrijf tot nu toe niet stil willen leggen, omdat de gevolgen daarvan voor de slachterij te groot zijn. De rechtbank vindt dat de provincie niet alleen daarnaar had mogen kijken. Hoewel de slachterij te goeder trouw en in overeenstemming met de destijds geldende regels heeft gehandeld, moest ook naar de natuurbelangen van het stikstofgevoelige gebied worden gekeken. Dat moet de provincie nu alsnog gaan doen. De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is op verzoek van de Tweede Kamer weliswaar bezig om alle PAS-melders te legaliseren, maar dat is nu nog niet voldoende concreet.

Actie nodig van kabinet en wetgever
De rechtbank beseft dat er met deze uitspraken nog veel onduidelijk is voor de betrokken bedrijven en natuurorganisaties. Dat is onbevredigend. In een woord vooraf bij de uitspraken schrijft de rechtbank dat het erop lijkt alsof iedereen elkaar nu afwachtend aankijkt, terwijl de stikstofproblematiek een maatschappelijk vraagstuk is. Het is aan het kabinet en aan de wetgever om in actie te komen voor een oplossing die verder gaat dan een individuele rechtszaak.

Veehouderij ( foto-Pixabay)
Veehouderij ( foto-Pixabay)

Succesvolle handhaving met touringcar, politie had goed zicht op weggebruikers

Een handhavingsactie met een touringcar leidde ertoe dat het verkeersteam van de politie op dinsdagmiddag 21 september 240 bekeuringen uitschreef.

Ook werden er drie aanhoudingen verricht voor het vermoedelijk rijden onder invloed van drugs.

Resultaten
Dinsdagavond reed een touringcar door de regio Midden-Nederland. In deze bus zaten politiemedewerkers die automobilisten controleerden op het gebruik van hun mobiele telefoon tijdens het rijden. Vanuit de bus hadden zij hier goed zicht op. Op aanwijzing van de collega’s in de bus, werden overtreders door politieagenten in een burgerauto staande gehouden en vervolgens bekeurd.

Bij een van de drie aanhoudingen werkte een bestuurder niet mee. Zijn APK en verzekeringen waren niet op orde. Toen hij hiervoor werd aangehouden wilde hij niet meewerken en schold de politieagenten uit. Nadat hij zich verzette werd er gebruik gemaakt van pepperspray.

Gebruik van mobiele telefoon
Het gebruik van een mobiel is een van de meest voorkomende oorzaken van zware verkeersongelukken, soms met een dodelijke afloop. Daarom pleit het verkeershandhavingsteam voor veilig weggedrag, waarbij er tijdens het rijden geen mobiele telefoons gebruikt mogen worden.

Ruim half miljoen huishoudens in Nederland zijn 'energiearm'

Ruim een half miljoen huishoudens in Nederland leeft in 'energiearmoede'. Ze hebben een laag inkomen, hoge energiekosten en wonen vaak in een slecht geisoleerde woning. De helft van de bevolking is niet kapitaalkrachtig genoeg om hun woning duurzamer te maken. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.

Bij 550.000 huishoudens, zo'n 7 procent van het totaal huishoudens, is hiervan sprake, volgens het TNO. Dit zijn vaak eenoudergezinnen. Deze huishoudens geven gemiddeld 13 tot 20 procent van hun inkomen uit aan energie, terwijl dat gemiddeld 5 procent is voor alle huishoudens in Nederland. Meer hierover bij de Gelderlander.

FOK! Wat een weer: van blauw naar grijs

herfstbanner

Dag mensen!

Laten we eens beginnen met een leuke Tip v/d Dag: Als je boodschappen gaat doen, vergeet dan niet af te rekenen!  

Weer om boodschappen te doen was het zeker vandaag. Overal was het vrij zonnig en misschien is het wel bijzonder, maar ik denk dat het 100% droog gebleven is in Nederland. Ondertussen geniet ik van een lekkere milkshake die net is bezorgd. 

Komende nacht koelt het minder ver af dan voorgaande nachten en dat komt omdat er meer wind komt te staan. Zeker in het noorden kan het wel eens een pittige windkracht 5 worden, en op de Wadden waarschijnlijk zelfs 6 bft. Aan het einde van de nacht nadert er dan een koufrontje die zich even tussen alle kernen van hogedruk heeft gewurmd.

We beginnen de dag nog wel met enige opklaringen maar de bewolking gaat dan vrij snel toenemen. wat dan rest is een op veel plaatsen grijze middag. Ook blijft het niet overal droog. Plaatselijk kan er ook wat regen gaan vallen. De nadruk ligt daarbij op het noorden en oosten. Ik sluit niet uit dat daar zo'n 3 tot 5 mm kan gaan vallen. Elders in het land is een spatje ook wel mogelijk, maar daar liggen de hoeveelheden tussen de 1 en 3 mm. Bovendien is de regel hoe verder je zuidwestwaarts gaat hoe kleiner de kans is op meetbare neerslag. In Zeeland is de kans dus het kleinst op iets van een natte straat. 

De temperaturen liggen tussen de 18 graden in de bewolking tot nog net 21 graden in het zuiden waar de zon het langst blijft schijnen. De wind draait naar west-noordwest en op dat moment is wederom op de Wadden tijdelijk windkracht 7 mogelijk. Ook in het binnenland zal het niet zo aangenaam zijn met windkracht 4.

De dagen erna breekt de zon weer goed door en elke dag t/m zondag komen er weer een paar graden bij. Op zondag zou het lokaal 25 graden kunnen worden. In het noorden blijft het kwik wat achter en ook De Bilt zal waarschijnlijk de 25 graden niet gaan halen.

Aan het einde van zondagmiddag kan er in het zuiden een enkele bui valllen en daarbij is onweer mogelijk. Vooralsnog ziet het er echter niet al te spannend uit.

Tot sinas!  

 

 Xantener Nordsee (Foto: qltel)
Een heel mooi plaatje van de Xantener Nordsee. (Foto: qltel)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.