OS: Italiaanse wandelt naar verrassend goud

De derde en laatste gouden medaille in het olympisch snelwandelen in Sapporo is een prooi geworden voor Italië, dat zo een sensationeel atletiektoernooi ophoogt naar maar liefst vier keer goud. Antonella Palmisano snelde naar de titel op de twintig kilometer.

Halverwege liep een redelijk forse groep nog altijd bij elkaar en pas na een kilometer of veertien begonnen daar echt barsten in te ontstaan. Palmisano voerde het tempo op, terwijl haar concurrentes links en rechts de waarschuwingen om de oren zagen vliegen. Yang Jiayu uit China was de laatste die Palmisano bij kon benen, maar ook de Chinese haakte af en kreeg ook nog eens een stop-and-go van twee minuten.

Met twee kilometer te gaan wandelde Sandra Lorena Arenas uit Colombia op plek twee, niet ver van Palmisano, terwijl de Braziliaanse Erica Sena plek drie in beslag nam, met verdedigend kampioene Liu Hong uit China achter zich aan. Die stonden allemaal op scherp en daar viel dan ook een slachtoffer: met de finish in zicht moest Sena de strafbox opzoeken, ze zakte weg naar de elfde plek.

Arenas hield vol en pakte op een kleine halve minuut het zilver, twintig seconden later gevolgd door de toch nog teruggekomen bronzen Liu.