FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 augustus 2021

'Biden heeft record vaccinaties in handen'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft eindelijk zijn eerste positieve record in handen weten te krijgen. Tijdens een persconferentie in het Witte Huis liet hij weten dat de VS volledig gevaccineerd is.

Sterker nog, in de VS zijn nu 350 miljoen mensen gevaccineerd, volgens Sleepy Joe. Knap, want volgens de laatste tellingen zijn er 330 miljoen inwoners in de VS. Misschien dat de resterende 20 miljoen de illegale immigranten uit Zuid-Amerika zijn, die in groten getale het land binnensluipen, zou zomaar kunnen.

Biden bedoelde waarschijnlijk dat er 350 miljoen doses waren uitgedeeld, iets heel anders. Gelukkig was Creepy Joe snel weer bij zinnen.

Overigens lijkt de economie zich enigszins te herstellen. Biden vertelde dat er meer dan 900 duizend nieuwe banen bij zijn gekomen, meer dan was voorspeld voor deze periode.

Emmen debuteert met punt tegen Telstar; Volendam verspeelt punten in Eindhoven

FC Emmen heeft vrijdag in de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in de Eerste Divisie meteen punten laten liggen. De gedegradeerde ploeg uit Drenthe kwam niet verder dan 1-1 bij de slapende grootmacht Telstar. FC Volendam verspeelde in de slotfase de drie punten bij FC Eindhoven: 2-2.

Glynor Plet bracht Telstar al na vier minuten op voorsprong tegen FC Emmen door een voorzet van Yacine Zakir binnen te tikken. Het was de eerste treffer in de Eerste Divisie van het nieuwe seizoen. Jeredy Hilterman zorgde halverwege de eerste helft in vrijstaande positie voor de gelijkmaker. Emmen degradeerde afgelopen seizoen uit de Eredivisie, nadat NAC Breda in de nacompetitie te sterk was. Telstar eindigde vorig seizoen als dertiende in de Eerste Divisie.

In het Volendam kwam de plaatselijke FC via Damon Mirani na twaalf minuten op voorsprong tegen FC Eindhoven. Daryl van Mieghem verdubbelde de marge vijf minuten voor rust en nog voor rust maakte Joey Sleegers uit een strafschop de aansluitingstreffer. FC Volendam leek op de overwinning af te stevenen, maar FC Eindhoven kon toch nog een punt pakken. Sleegers bezorgde de thuisploeg een punt met zijn tweede treffer van de avond.

Excelsior begon het seizoen met een nederlaag. De Rotterdammers gingen op eigen veld met 0-1 onderuit tegen TOP Oss door een schitterende treffer van Jearl Margaritha. FC Den Bosch won met 2-0 van Helmond Sport en FC Dordrecht speelde met 1-1 gelijk tegen Jong PSV. 

Nationaal Rampenfonds: gift van 1.000 euro voor ernstig gedupeerde huishoudens waterschade

Huishoudens die ernstig overlast hebben ondervonden van de overstroming in Limburg, kunnen vanaf vrijdag 6 augustus de tegemoetkoming van 1000 euro aanvragen. Het loket hiervoor is te benaderen via de website van de gemeente waar de overstroming schade heeft aangericht. Vanwege de tijdsdruk dienen aanvragen uiterlijk 16 augustus binnen te zijn. Het is de bedoeling dat het geld snel en zonder omhaal wordt uitgekeerd aan iedereen die de begane grond heeft zien overstromen bij de watersnood afgelopen maand en daardoor ernstige schade aan woning en inboedel heeft opgelopen. Het streven is dat iedereen die daarvoor in aanmerking komt, voor 1 september de gift heeft ontvangen.

Het Nationaal Rampenfonds heeft laten weten dat de actie Giro 777 inmiddels bijna 11 miljoen euro heeft opgeleverd, afkomstig van circa 190.000 donateurs. Door de opbrengst is het mogelijk dit financieel gebaar van 1000 euro naar zwaar getroffen individuele huishoudens te maken, in de vorm van een gift. Veel donateurs hebben daar bij het Nationaal Rampenfonds op aangedrongen. Omdat het Nationaal Rampenfonds als kleine particuliere stichting niet over een grote uitvoeringsorganisatie beschikt, is het fonds dankbaar dat het afspraken heeft kunnen maken met de gemeenten in Limburg en de belastingsamenwerkingsorganisatie BsGW zodat de gift snel toegekend en uitgekeerd kan worden.

Kleinschalige projecten die gesteund worden vanuit stichtingen en verenigingen kunnen al sinds vorige week aanvragen voor herstelprojecten indienen via giro777.nl. Voor dit doel is het overige geld dat is gedoneerd via het Nationaal Rampenfonds, beschikbaar. Alle informatie daarover is te vinden op de website van het Nationaal Rampenfonds.

Toerist baalt dat ze Groningse aardbeving niet voelde

Het leven van toeristen in eigen land gaat niet over rozen. Zo was Linda de Reus uit het Noord-Hollandse Schagen op vakantie in Groningen en precies tijdens haar verblijf daar was er een aardbeving. Tot haar grote teleurstelling had ze niets van de beving gevoeld en meegekregen. We hebben met haar te doen.

Hiroshima staat stil bij "Little Boy"

Vandaag is het 76 jaar geleden sinds de verwoestende atoombom "Little Boy" op Hiroshima werd gedropt door de Amerikanen. De stad herdacht de eerste atoombom in de geschiedenis met een kleine ceremonie. Overlevenden, familieleden, politici en hoogwaardigheidsbekleders woonden het belangrijkste evenement in de stad bij om de slachtoffers te herdenken en op te roepen tot wereldvrede.

Vanmorgen om 8.15 uur - het exacte tijdstip waarop de Amerikaanse bommenwerper "Enola Gay" op 6 augustus 1945 de atoombom op Hiroshima liet vallen - hielden de deelnemers een stil gebed. 

De bom kwam 580 meter boven de grond tot ontploffing. De stad werd door de explosie van de bom geheel verwoest, en 78.000 mensen kwamen in een fractie van een seconde om. Vele tienduizenden personen raakten gewond en zwaar verbrand. Enkele minuten na de explosie vielen er dikke regendruppels, zwart van de as en rook en zwaar radioactief besmet, op de stad. 

Drie dagen na Hiroshima dropten de VS een tweede atoombom op Nagasaki. Kort daarna gaf het Japanse rijk zich over. Tegenwoordig is Hiroshima een wereldwijd symbool voor oorlog - en voor vrede.

Door de na-effecten als gevolg van de radioactieve straling liep het dodental uiteindelijk op tot ongeveer 140.000 eind 1945. 

Random Pics van de Dag #382

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

OS: Overzicht uitslagen Tokio dag 14

Vandaag was de veertiende dag van Olympische Spelen in Tokio. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

De medailles blijven binnenstromen voor Nederland waarmee ook de top 10 van de medaillespiegel gehaald lijkt te gaan worden. Bij het baanwielrennen was de sprintfinale zelfs een compleet Nederlands feestje. Jeffrey Hoogland won de eerste heat van Harry Lavreysen maar die won vervolgens de volgende twee en greep daarmee het goud. Hoogland moest genoegen nemen met zilver.

De hockeyvrouwen wonnen zoals verwacht het goud. In de finale werd Argentinië met 3-1 geklopt. Sifan Hassan ging op de 1500 meter op jacht naar haar tweede gouden medaille maar slaagde hier niet in. Faith Kipyegon en Laura Muir waren te sterk en Hassan moest genoegen nemen met brons.

Ook bokster Nouchka Fontijn weet dat ze met brons naar huis zal gaan. Zij verloor vandaag in de halve finale van de Britse Lauren Price.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Beachvolleybal finale dames Klineman/Ross (VS) Artacho del Solar/Clancy (Aus) Vergé-Dépré/Heidrich (Zwi)  
voetbal finale dames Canada Zweden Verenigde Staten  
boksen Zwaargewicht (81-91 kg) heren Julio César La Cruz (Cub) Moeslim Gadzjimagomedov (Rus) Nyika (NZl) Teixeira (Bra)
Moderne Vijfkamp dames Kate French (GB) Laura Asadauskaite (Lit) Sarolta Kovacs (Hon)  
Baanwielrennen Dames Madison Archibald/Kenny (GB) Dideriksen/Leth (Den) Chatoentseva /Novolodskaja (Rus)  
Baanwielrennen Sprint heren Harry Lavreysen (Ned) Jeffrey Hoogland (Ned) Jack Carlin (GB)  
Atletiek 20km snelwandelen dames Antonella Palmisano (Ita) Sandra Lorena Arenas (Col) Liu Hong (Chi)  
Karate Kata heren Ryo Kiyuna (Jap) Damián Quintero (Spa) Torres (VS) Sofuoglu (Tur)
Karate Kumite -61 kg dames Jovana Prekovic (Ser) Yin Xiaoyan (Chi) Lotfy (Egy) Coban (Tur)
Karate Kumite -75 kg heren Luigi Busà (Ita) Rafajel Agchajev (Aze) Hárspataki (Hon) Choroena (Oek)
klimsport combinatie dames Janja Garnbret (Slo) Miho Nonaka (Jap) Akiyo Noguchi (Jap)  
Worstelen Vrije stijl 74 kg heren Tsaurbek Sidakov (Rus) Mahamed Kadzimahamedau (WRu) Dake (VS) Abdoerakhmonov (Oez)
Worstelen Vrije stijl 125 kg heren Gable Dan Stevenson (VS) Geno Petriasjvili (Geo) Akgul (Tur) Zare (Irn)
Worstelen Vrije stijl 53 kg dames Mayu Mukaida (Jap) Pang Qianyu (Chi) Kaladzinskaja (WRu) Bolortuyaa (Mon)
Hockey finale dames Nederland Argentinië Groot-Brittannië  
Tafeltennis Teamwedstrijd heren China Duitsland Japan  
Atletiek speerwerpen dames Liu Shiying (Chi) Maria Andrejczyk (Pol) Kelsey-Lee Barber (Aus)  
Atletiek 5000 m heren Joshua Cheptegei (Uga) Mohammed Ahmed (Can) Paul Chelimo (VS)  
Atletiek 400 m dames Shaunae Miller-Uibo (Bah) Marileidy Paulino (Dom) Allyson Felix (VS)  
Atletiek 1500 m dames Faith Kipyegon (Ken) Laura Muir (GB) Sifan Hassan (Ned)  
Atletiek 4 x 100 m estafette dames Jamaica Verenigde Staten Groot-Brittannië  
Atletiek 4 x 100 m estafette heren Italië Groot-Brittannië Canada  
Atletiek 50 km snelwandelen heren Dawid Tomala (Pol) Jonathan Hilbert (Dui) Evan Dunfee (Can)  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 36 26 17 79
2 Verenigde Staten 31 36 29 96
3 Japan 24 11 14 49
4 Groot-Brittannie 18 20 19 57
5 Rusland 17 23 19 59
6 Australie 17 6 20 43
7 Italie 10 10 18 38
8 Duitsland 9 10 16 35
9 Nederland 9 10 11 30
10 Frankrijk 7 11 9 27

OS: Klimfenomeen Garnbret pakt olympisch goud

Op de Olympische Spelen in Tokyo is ook het allereerste goud in het sportklimmen bij de vrouwen vergeven. De 22-jarige Sloveense Janja Garnbret was de topfavoriete en zou duelleren met thuisfavorieten Nonaka Miho en Noguchi Akiyo en niks bleek minder waar.

Voor de exacte uitleg van het format verwijzen we graag terug naar het bericht over de mannen van donderdag, hier te vinden. Het speedklimmen werd gedomineerd door specialiste Aleksandra Miroslaw uit Polen, die de muur in 6,84 seconden bedwong in de finale en zo een wereldrecord vestigde - Garnbret pakte een uitstekende vijfde plek.

Bij het boulderen ging Garnbret er met overmacht vandoor met de winst: op de drie boulders haalde níemand ook maar één top... behalve Garnbret, die er zelfs twee pakte. De Amerikaanse Brooke Raboutou werd tweede, voor Nonaka en Noguchi, die met een derde en vierde plek bij het speedklimmen volop in de strijd lagen.

Miroslaw ging er bij het leadklimmen na een paar grepen al af, het is alsof een pure sprinter een marathon moet lopen. Garnbret maakte indruk en klom tot bijna bij de top, Noguchi zat er een stuk onder. Nadat Nonaka vroegtijdig viel was het duidelijk: Garnbret was niet meer bij te halen en pakte het goud, het zilver en brons ging uiteindelijk naar Nonaka en Noguchi.

Miroslaw greep nét naast het brons: als ze bij het leadklimmen een paar grepen meer had gepakt of bij het boulderen één 'zone' had gehaald, zou het brons zijn geweest, nu werd ze vierde.

OS: Griekenland en ServiŰ naar waterpolofinale herentoernooi

De Oost-Europese landen Griekenland en Servië mogen na het teleurstellende wereldkampioenschap voor beide landen gaan uitmaken wie er met het olympisch goud naar huis gaat aanstaande zondag. Terwijl Griekenland het geen moment echt lastig had met Hongarije, zag de andere halve finale een bikkelharde strijd tussen de regerend olympisch kampioen Servië en vicewereldkampioen Spanje. 

Voor waterpolofans was het na de groepsfase al duidelijk dat het toernooi op weg was naar een zeer interessante halve finale. Spanje verloor in aanloop van de Olympische Spelen drie finales, terwijl Servië na de spelen in 2016 ook goud op het EK in 2018 binnen wist te slepen, ten koste van Spanje. Op het WK in 2019 en het EK in 2020 kwamen beide landen elkaar al vroegtijdig tegen en in beide gevallen trok Spanje aan het langste eind. In de andere halve finale troffen outsiders Griekenland en Hongarije elkaar. Van beide ploegen had Griekenland tot dusver het meest voorspoedige toernooi, waarbij er in de groepsfase al met 10-9 van Hongarije gewonnen werd.

Griekenland wist in de eerste halve finale van de dag vroeg in de wedstrijd op een 2-0 voorsprong te komen. Alhoewel Hongarije het verschil meerdere malen weer terug naar 1 wist te brengen, gaf Griekenland de leiding in een doelpuntarme eerste helft geen moment meer uit handen. In de tweede helft wist Hongarije het gat te dichten, maar iedere gelijkmaker die volgde werd vervolgens beantwoord door een Grieks doelpunt. Met nog één periode te spelen luidde de stand 5-4 in het voordeel van de Grieken. In de slotfase van de wedstrijd viel het kwartje meer en meer de Griekse kant op en werd de voorsprong langzaam uitgebouwd naar 9-6, terwijl Hongarije niks meer in te brengen had tegen de Grieken. Ondanks de vele kansen die volgden wisten de Grieken hierna niet meer tot scoren te komen, waardoor 9-6 ook de eindstand was.

Aan het begin van de tweede halve finale was Servië uit op revange, terwijl Spanje geen centimeter toegaf in de verdediging. Aan de andere kant van het veld slaagde Spanje er eveneens niet in om de counters in het doel te krijgen. Pas na zes minuten viel er het eerste Servische doelpunt in de wedstrijd en een minuut later werd ook de 2-0 gescoord. In de tweede periode wist ook Spanje gaten in de Servische verdediging te vinden en werd de stand vrij snel teruggebracht naar 2-2. Vervolgens probeerde Servië nog wel om weer op voorsprong te komen, maar Spanje nam het initiatief over en ging dankzij een treffer in de laatste seconde met een 4-5 voorsprong de rust in.

In de derde periode nam Servië het initiatief over, maar keer op keer slaagden de Serviërs er niet in om de bal voorbij de Spaanse verdediging te krijgen. In de slopende minuten die volgden begon Spanje wederom weer kansen te creëren, en met nog twee minuten te gaan tot de vierde periode volgden de 4-6 en 4-7 elkaar in rap tempo op. Een Servische manmeer in de laatste seconden werd uiteindelijk toch beloond met het enige Servische doelpunt van de derde periode, waardoor de wedstrijd nog allerminst beslist was.

De laatste periode begon zoals de derde ook begonnen was. Wederom creëerde Servië de meeste kansen, maar doelpunten werden aan beide kanten lange tijd niet gemaakt. Pas halverwege de periode begonnen er gaten te vallen en wisten beide teams meerdere malen tot scoren te komen. Alhoewel de wedstrijd vanaf dit punt gelijk op ging, werd de Spaanse voorsprong wel steeds verder gedicht. In de laatste minuut lag de wedstrijd weer volledig open: Servië scoorde de 9-9 en wist de snelle Spaanse aanval die volgde te blokkeren. Met nog iets minder dan een halve minuut te gaan was daar vanuit een vrije bal buiten de 6-meter de voor Servië verlossende 10-9 met nog één Spaanse aanval te gaan. Spanje slaagde er niet in om de aanval af te maken en mist zo voor het eerst sinds 2017 de finale van een groot toernooi.

In de troostfinales wisten Kroatië en de VS van respectievelijk Montenegro en Italië met een nipt verschil te winnen, waardoor de twee samen gaan uitmaken wie de vijfde plek op het toernooi pakt. 

De finale van het herentoernooi vindt aanstaande zondag plaats om 9:30 Nederlandse tijd. Een dag eerder strijden de vrouwenteams van Spanje en de VS om het goud, terwijl Nederland om 4:00 tegen Australië de wedstrijd om plek 5 speelt.

OS: Canadese vrouwen winnen voetbaltoernooi

Het olympisch voetbaltoernooi bij de vrouwen is gewonnen door Canada. Na de reguliere speeltijd en verlenging in de finale tegen Zweden stond het 1-1. Canada nam vervolgens de penalty's beter.

Zweden, dat vijf jaar geleden in Rio ook al zilver won, kwam in de eerste helft op 1-0. Ilestedt kopte op de paal, waarna Blackstenius de bal in het doel werkte. Na ruim een uur spelen kregen de Canadese vrouwen een penalty en Fleming benutte de strafschop.

Zweden zette nog aan, maar er werd niet meer gescoord. In de penaltyserie misten vervolgens liefst drie Canadesen en vier Zweedsen.

OS: Chinees goud bij het speerwerpen

Liu Shiying heeft bij het atletiektoernooi de olympische titel veroverd bij het speerwerpen. Bij haar eerste poging kwam de Chinese, die op het WK zilver pakte, tot een afstand van 66,34 meter, en dat wist niemand te verbeteren.

De Poolse Maria Andrejczyk, die dit jaar de wereldranglijst aanvoert met een worp van 71,40 meter, werd tweede met een afstand van 64,61 meter. Het brons glng naar Kelsey-Lee Barber met een worp van 64,56 meter.

OS: Italianen verrassen met estafettegoud

Een grote verrassing op de 4x100 meter estafette voor mannen bij het olympisch atletiektoernooi: Italië heeft de titel gepakt. Het was de versnelling van slotloper Filippo Tortu die de Italianen het goud bezorgde.

Nadat Patta, Jacobs (die al verrast had met het olympisch goud won op de 100 meter) en Desalu in actie waren gekomen lag Italië tweede op ruime afstand van Groot-Brittannië. Mitchell-Blake verkrampte echter en zag daardoor Tortu nog net passeren. Het brons was voor Canada.

GGD doet aangifte tegen Willem Engel en Engel demonstreert morgen tegen fascisme

GGD Hollands Midden heeft aangifte gedaan tegen Willem Engel van stichting Viruswaarheid. Engel riep zijn volgers woensdag via Twitter op om medewerkers van prikbussen te fotograferen. Mede door die oproep zijn volgens de GGD in Lekkerkerk medewerkers van zo’n prikbus bedreigd. 

De tweede tweet zijn de opnamen die in Lekkerkerk zijn gemaakt: 

Zoals we inmiddels gewend zijn van wispelturige Willem: 

Update 15.45 uur: Willem gooit er voor de afleiding maar weer een demonstratie tegen aan. Ditmaal tegen fascisme.

Sascha Moll lijkt de complotdenker te zijn die afgelopen zondag tijdens een demonstratie in Berlijn onwel werd bij een identiteitscontrole na aanhouding. De man gaf pijn in zijn borst en arm aan waarop de politie direct eerste hulp heeft verleend totdat een gealarmeerde ambulance de man naar het ziekenhuis Charité is gebracht waar hij overleed.

Eerder die middag brak de 49-jarige een politiecordon door en sloeg en verwondde een politieagent. Vervolgens werd hij gearresteerd wegens verzet tegen de ordehandhavers. De procureur-generaal maakte dinsdagavond 3 augustus bekend, dat de man een hartaanval heeft gehad. Dat is de voorlopige uitslag van de autopsie die is uitgevoerd.

De demonstraties in Berlijn waren verboden, er is veel geweld gebruikt en de politie heeft totaal zo'n 1000 aanhoudingen verricht. 

OS: Volleybalvrouwen VS en BraziliŰ naar finale

De Amerikaanse volleybalvrouwen hebben voor de vierde maal de olympische finale bereikt. In de halve eindstrijd werd wereldkampioen Servië met 3-0 (25-19, 25-15, 25-23) verslagen.

De VS, dat vijf jaar geleden in Rio in de halve finale verloor van Servië, begon zeer sterk en binnen een uur hadden ze twee sets gewonnen. De Servische vrouwen kwamen zelden voorbij het Amerikaanse blok. Aan de andere kant was het Drews die met haar smashes zorgde voor een groot aantal punten.

In de finale nemen de Amerikaanse vrouwen het op tegen de winnaar van de andere halve finale tussen Brazilië en Zuid-Korea.

Update 15:57 uur
Brazilië is de tegenstandster van de Verenigde Staten in de Olympische volleybalfinale. De tweevoudig olympisch kampioen was zojuist Zuid-Korea met 3-0 duidelijk de baas.

De eindstrijd wordt een herhaling van 2008 en 2012. Beide keren wonnen de Braziliaanse vrouwen.

OS: Springruiters nipt naar finale landenwedstrijd

De Nederlandse springruiters hebben zich vrijdag met de nodige moeite geplaatst voor de finale van de landenwedstrijd. Willem Greve, Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten noteerden de negende score in de kwalificaties, wat genoeg was voor een plaats in de eindstrijd. Tien van de 19 deelnemende landen plaatsten zich voor de finale. 

Nederland liep in totaal 26 strafpunten op, waarvan twaalf door Greve, vier door Houtzager en acht door Van der Vleuten. De finale is zaterdag om 12.00 uur. Bij de landenwedstrijd komen van ieder land drie springruiters in actie in het Equestrian Park in Tokio. Hun strafpunten worden bij elkaar opgeteld, evenals de tijd. Er zijn geen streepresultaten meer. 

Van der Vleuten won woensdag verrassend brons bij het individuele springen. Daarmee bezorgde hij Nederland de eerste olympische medaille in het individuele springen sinds 2012. Toen greep Gerco Schröder zilver. Nederland greep op diezelfde Spelen in Londen zilver in de landenwedstrijd, de laatste Nederlandse medaille bij het springen. In 1992 veroverde Nederland met Jos Lansink, Piet Raymakers, Bert Romp en Jan Tors de enige Nederlandse olympische titel op dit onderdeel.

Marc-Marie Huijbregts bij verkeersruzie Amsterdam in gezicht geslagen

Cabaretier en televisiepersoonlijkheid Marc-Marie Huijbregts is vanochtend op de Herengracht in hartje Amsterdam aangevallen. Dat laat hij weten op Instagram. Hij is ongedeerd, maar wel geschrokken en nog ‘een beetje in de war’.

Huijbregts gaat van de week aangifte doen, zo vertelt hij in een video op Instagram. De cabaretier reed op zijn fiets langs een auto. Toen de auto plots zijn kant opkwam belde hij even met zijn fietsbel, hierop stapte een vrouw uit de auto die hem in zijn gezicht sloeg. "Die man komt er ook uit en ik zeg: zijn jullie dronken of zo? Toen 'homo dit' en 'homo dat' natuurlijk." Huijbregts vertelt dat hij direct na het incident de politie heeft gebeld. 

COVID-19: 2.951 positief getesten en 8 doden, totaal 1.881.121 en 17.858

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.951 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.881.121 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM. 

Van de gemelde personen zijn er 66 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 473 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 24 patiënten opgenomen, er liggen nu 206 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 8 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.858 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

OS: Chlnese tafeltennismannen wederom naar goud

In navolging van de vrouwen hebben ook de Chinese mannen de landenwedstrijd gewonnen bij het tafeltennis. In de finale was China, dat voor de vierde maal op rij de olympische titel won, met 3-0 duidelijk Duitsland de baas.

Ma Long was de grote man met twee overwinningen. Hij versloeg Timo Boll met 11-5, 11-9, 11-13 en 11-7. Even daarvoor was hij in het dubbelspel samen met Xu Xin het Duitse koppel Franziska/Boll de baas: 11-7, 11-3 en 11-9.

Eerder vandaag wonnen de Japanse mannen het brons door Zuid-Korea met 3-1 te verslaan.

OS: Japanse basketbalvrouwen verrassend naar finale

De basketbalvrouwen van Japan zijn de tegenstandsters van de Verenigde Staten in de olympische finale. Het thuisland versloeg verrassend Frankrijk met 87-71.

Frankrijk won in 2012 zilver en werd in 2016 vierde. In de eerste groepswedstrijd in Tokio verloren de Franse vrouwen ook al met 70-74. In het eerste kwart waren de Franse vrouwen beter, maar in het vervolg liep Japan weg.

Frankrijk speelt nu in de strijd om het brons morgen tegen Servië.

OS: Brons voor Hassan op 1.500m

Faith Kipyegoi heeft haar olympische titel op de 1.500 met succes verdedigd. De Keniaanse was vandaag verreweg de snelste. Sifan Hassan, die eerder in Tokio goud won op de 5.000 meter, moest nu genoegen nemen met brons. Europees kampioen Laura Muir werd tweede.

Hassan nam niet lang na de start al de leiding met net daarachter Kipyegon. Mull zette ook aan en kon aansluiten. Na het ingaan van de laatste ronde ging Kipyegon de Nederlandse voorbij en Hassan kon niet meer volgen. Ook Muir ging Hassan nog voorblj.

Europese landen laten een diverse consumptie van alcoholische dranken zien

Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat zijn er grote verschillen in alcoholgebruik tussen de lidstaten.

Als het gaat om de wekelijkse consumptie van alcoholische dranken, staat Nederland met 47 procent bovenaan, gevolgd door Luxemburg met 43 procent en België met 40 procent.

Zwaar drinken, gedefinieerd als de consumptie van ten minste 60 gram pure alcohol, wat overeenkomt met ongeveer anderhalve liter bier, komt vooral voor in Denemarken, waar 38 procent aangeeft deze hoeveelheid minstens één keer per maand te consumeren. Duitsland staat in deze categorie op de vierde plaats met 30 procent, Kroatië heeft het hoogste percentage geheelonthouders met 38 procent.

Juventus door het stof wegens racistische foto in tweet damesteam

De Italiaanse voetbalclub Juventus Turijn heeft excuses aangeboden voor een duidelijk racistische foto op het officiële Twitter-account van haar damesteam.

Op de foto maakt een speler met een kegelhoed op haar hoofd een racistisch gebaar. Dit werd in talrijke commentaren veroordeeld. De foto is nu verwijderd. “We bieden onze oprechte excuses aan voor het feit dat onze tweet, die geen controverse had mogen veroorzaken of een racistische ondertoon had, misschien iemand heeft beledigd. Juventus is altijd al tegen racisme en discriminatie geweest", staat er op Twitter.

Het damesteam is momenteel in Barcelona - net als de heren. De twee teams spelen zondag tegen de teams van FC Barcelona.

OS: Goud voor Cheptegei op 5.000m

Na eerder olympisch zilver op de eerste dag op de 10.000 meter te hebben gewonnen, heeft Joshua Cheptegei nu de titel gepakt op de 5.000 meter. De wereldrecordhouder uit Oeganda maakte het verschil met een prima eindsprint na een tactisch sterke race en kwam in 12.58,15 over de finish.

Het zilver werd een prooi voor de Canadees Mohammed Ahmed, terwijl Paul Chelimo uit de Verenigde Staten het brons voor zich opeiste.

Het nutteloze feitje van de dag: Nazi's waren anti hink-stap-springen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De hink-stap-sprong is één van de mooie onderdelen van de atletiek maar wist je dat de Nazi's niet bepaald gecharmeerd waren hink-stap-springen? Het Nationale Dagblad, het NSB-blad, schreef in 1941 over het Duitse plan om het hink-stap-springen te verbieden vanwege het grote gevaar. Deelnemers zouden gemakkelijk ernstige en gevaarlijke verwondingen op kunnen lopen volgens 'terzake kundige en technische leraren'.

OS: Nederlandse 4x400 mannen naar finale met record

Bij het olympisch atletiektoernooi heeft de Nederlandse mannenestafette zich voor de finale geplaatst. Jochem Dobber, Terrence Agard, Tony van Diepen en Ramsey Angela liepen een nieuw Nederlands record met 2.59,06 en gingen als een van de twee tijdsnelsten door.

Bonevacia liep gisteren nog de finale van de 400 meter, waardoor hij vandaag afwezig was bij Nederland. Morgen in de finale is Bonevacia hoogstwaarschijnlijk wel weer van de partij.

Man slaat agent bij aanhouding Vlaardingen

Een 38-jarige man met onbekende woonplaats heeft op 5 augustus een agent geslagen. De agent liep een flinke kneuzing op en moest zich in het ziekenhuis laten behandelen.

De agent en een collega zagen de verdachte in het Oranjepark aan de Kleine Buitenweide in Vlaardingen op een bankje slapen, dicht bij spelende kinderen. Dat vonden agenten onwenselijk en ze besloten de man daar met een bekeuring weg te sturen. Dat vond de man weer geen goed idee. Hij werd direct agressief en schreeuwde moord en brand. De agenten besloten hem daarop te boeien en mee te nemen. De man verzette zich echter hevig en sloeg een van de agenten op zijn hoofd. De man moest gepepperd worden om hem onder controle te krijgen. De man zit vast.

Chinooks halverwege AlbaniŰ voor blussen natuurbranden

Beide Chinooks die vanwege de natuurbranden naar Albanië vliegen, zijn via een tussenstop in Zuid-Frankrijk inmiddels op de helft. Na een vlucht van zo’n 6 uur gisteren, leggen de transporthelikopters vandaag het laatste stuk van nog eens ongeveer 6 uur af.

Volgens de huidige planning begint de luchtmacht morgen met het blussen van de branden op het schiereiland Karaburun. Dat gebeurt met een zogenoemde bambi bucket die onder de Chinook hangt. Het toestel stort via de flexibele zak steeds zo’n 10.000 liter water op het vuur. In Albanië gebeurt dat bij daglicht, van ’s morgens 06.00 uur tot ’s avonds 20.00 uur.

5 minuten vliegen
Naast de bemanning en techneuten is er ook een Mobile Air Operations Team mee naar Albanië. Dit grondteam houdt nauw contact met de Chinookbemanning, haakt de bambi bucket onder het toestel en houdt toezicht op plekken waar de helikopter landt. Het MAOT zorgt er bovendien voor dat de Chinook de bambi bucket vult in wateren die diep genoeg zijn. Normaal gesproken heeft zoetwater de voorkeur. In de buurt van de brandhaarden is dat echter niet voorhanden. Daarom wordt er bluswater uit de Adriatische Zee gehaald. Die ligt vlak bij de brandhaard, voor een Chinook op maximaal 5 minuten vliegen.

Zo'n gladjes mogelijk verloop
Een team van kwartiermakers vertrok al eerder naar Albanië. Deze militairen zorgen dat de ‘brandblus-operatie’ zo gladjes mogelijk verloopt. Naast het regelen van plekken om te overnachten en te eten, bereiden ze de vliegoperaties zorgvuldig voor. Dat gebeurt onder meer door afspraken te maken met bijvoorbeeld de Albanese brandweer. Zo kan de Chinookbemanning zich volledig richten op taak: het blussen van natuurgebied.

Volgens detachementscommandant luitenant-kolonel Roy Hemmelder is het voor brandbestrijding belangrijk dat er consequent valt door te blussen. “Om de inzetbaarheid van een Chinook te garanderen, hebben we een 2e meegenomen. Die staat stand-by. Maar mocht de brand onhoudbaar worden, dan hebben we voor korte momenten voldoende bemanningen om ook deze in te zetten.”

Dankbaarheid groot
De Chinooks zijn gedurende de blusoperatie gestationeerd op het militaire deel van Tirana International Airport. Dat is op 25 minuten vliegen van het te blussen gebied. Hemmelder hoorde al dat de dankbaarheid onder de bevolking groot is, dat Nederland de helikopters stuurt. “De Albanese luchtmacht blust op dit moment met 1 Cougar-helikopter. Die kan de hulp goed gebruiken.” Een Cougar kan overigens maximaal 2.500 liter water per keer droppen, dus fors minder dan de Chinook.

Niet vanzelf
Dat het volledige ‘blusteam’ volledig op elkaar is ingespeeld, gebeurt natuurlijk niet vanzelf. Om dit te kunnen voor als het erop aankomt, wordt veelvuldig boven Nederland geoefend. Daarnaast draait het om flexibiliteit en bereidwilligheid bij de militairen om zich te willen inzetten voor dit soort operaties. Dat werp nu zijn vruchten af.

OS: Goud voor de hockeyvrouwen!

Het Olympisch hockeygoud is terug waar het hoort. Bij de vrouwen van het Nederlands elftal. In een finale die bol stond van de spanning en weing goed hockey werd het 3-1 voor Oranje. Een sleutelrol was weggelegd voor de afscheid nemende Caia van Maasakker, die twee strafcorners verzilverde. Voor Nederland is het de vierde olympische titel in het vrouwenhockey en de eerste sinds die van 2012 in Londen.

De handen van Van Maasakker, die tegen Argentinië haar laatste wedstrijd speelde, gingen vijf seconden voor het horen van de zoemer al de lucht in. Ze vond vervolgens de armen van Eva de Goede en Lauren Stam, waarna de wisselspeelsters het veld instormen en Nederland juichend in een kring het behalen van olympisch goud vierde.

Met twee rake sleeppushes leidde Van Maasakker de Oranje Dames in het tweede kwart van een 1-0 naar een 3-0 voorsprong. Het was een droomwedstrijd voor de afscheid nemende Van Maasakker, wiens strafcorner niet alleen deze Olympische Spelen, maar de afgelopen jaren bekritiseerd is.

Na de dramatisch verloren olympische finale van Rio de Janeiro in 2016 tegen Groot-Brittannië nam het Nederlands elftal afscheid van maar liefst acht internationals. Onder anderen voormalig Wereldspeelsters van het Jaar Maartje Paumen (2011, 2012), Naomi van As (2009, 2016) en Ellen Hoog (2014) beëindigden hun indrukwekkende interlandloopbaan, waarin ze Nederland onder meer de wereldtitel (2014) en de olympische titel (2008, 2012) bezorgden.

Bondscoach Alyson Annan bleef na het zilver van Rio de Janeiro aan. Zij gaf het Nederlands elftal een verjongingskuur en bouwde aan een ploeg die de eerste maanden vanwege de vele nieuwelingen ‘het nieuwe Oranje’ werd genoemd. Uit de nationale jeugdteams werden onder anderen Josine Koning, Anne Veenendaal, Frédérique Matla, Lauren Stam en Pien Sanders overgeheveld. Malou Pheninckx en de voor Tokio geblesseerd afgevallen Ireen van den Assem begonnen aan een tweede hockeyleven als international. Onduidelijk was hoe sterk de vernieuwde selectie precies was in vergelijking met daarvoor en ten opzichte van andere landen.

De renovatie bleek uiteindelijk het startsignaal voor een gouden periode. Sinds de verloren olympische finale van 2016 in Rio de Janeiro leden de Oranje Dames in vijf jaar tijd slechts drie nederlagen in 103 interlands (92 zeges, 8 keer gelijk). Verloren werd er alleen van België (0-1), Australië (1-0) en Argentinië (2-0).

Alle toernooien waaraan Oranje de afgelopen vijf jaar deelnam, werden gewonnen. Vaak nog met overmacht ook. Achtereenvolgens won Nederland het EK (2017), de Hockey World League (2017), het WK (2018), de Champions Trophy (2018), de FIH Pro League (2019), het EK (2019), de FIH Pro League (2021) en het EK (2021).

Sleutel van het succes was onder meer het vertrouwen dat Annan gaf aan de vaste kern speelsters. Vijf jaar lang was de selectie van Nederland grotendeels een gesloten bastion. Van de zestien internationals in Tokio waren er twaalf van de partij in Brussel in 2017 tijdens de Hockey World League Semi-Final, het eerste toernooi na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Lidewij Welten ontbrak tijdens die HWL vanwege een blessure en Eva de Goede genoot op dat moment van een sabbatical. Alleen Sanne Koolen en Felice Albers sloten van de Tokio-gangers pas later bij Oranje aan. Vijf jaar lang sleep Annan daardoor automatismen in het elftal, dat zowel op het wereldkampioenschap van 2018 als op deze Olympische Spelen in Tokio imponeerde met tiki-taka-hockey.

Ook op deze Olympische Spelen steeg Nederland boven alles en iedereen uit. In de poulefase werden alle wedstrijden gewonnen. Nieuw-Zeeland had in de kwartfinale geen schijn van kans. Imponerend was ook de manier waarop in de halve finale uittredend kampioen Groot-Brittannië aan de kant werd gezet. De gouden medaille lag voor het oprapen.

Ook Argentinië, de huidige nummer twee van de wereld, was in de finale niet bestand tegen het hogeschoolhockey van Nederland. Na vijf minuten was het Margot van Geffen die de eerste strafcorner haalde. De sleeppush van Caia van Maasakker, die haar laatste wedstrijd speelde, spatte uiteen op de lat.

Na een sterke openingsfase van Oranje kwam Argentinië halverwege het eerste kwart meer in balbezit. Het leverde de eerste veldkans van de wedstrijd op voor Micaela Retegui, de dochter van bondscoach Carlos Retegui. Een stuiterende bal sloeg ze richting het doel, maar ze raakte hem niet goed en schoot naast. Duidelijk was wel meteen dat Argentinië een serieuze tegenstander was. Het was echt een wedstrijd, waarin harde duels werden uitgevochten.

Nederland begon sterk aan het tweede kwart. Heerlijk was de dribbel over de achterlijn van middenvelder Laura Nunnink. Slalommend zette ze vier speelsters van Argentinië te kijk, waarna ze met haar backhand op goal pushte, maar de bal ging voorlangs. Even later schoot Maria Verschoor uit de draai tegen de zijplank. Oranje was op jacht naar een doelpunt.

Die viel na 23 minuten hockeyen, toen Frédérique Matla een strafcorner uit een situatie haalde. Gekozen werd deze keer voor een variant. Matla speelde de inlopende Margot van Geffen in, die glijdend de 1-0 binnentipte. Zelden de afgelopen vijf jaar juichten de Oranje Dames zo hard als nu. Oerkreten galmden door het Oi Hockey Stadium in Tokio.

Daarna ging het bijzonder hard met het scoreverloop. Eerst sleepte Van Maasakker uit een strafcorner de 2-0 op de plank, door de benen van lijnstopper Sofia Toccalin. Drie minuten later pushte ze vanaf de kop cirkel ook de 3-0 binnen, in de linkerbenedenhoek. Uitzinnig van vreugde vielen haar teamgenoten haar in de armen.

Nog voor rust deden Las Leonas iets terug, toen de Argentijnse sleepster Agustina Gorzelany door de benen van keepster Josine Koning de 3-1 binnenpushte. Even waren de Argentijnen vervolgens in het derde kwart op zoek naar de 3-2, maar over het algemeen bleef Nederland domineren. Verschoor had de 4-1 op haar stick, maar stuitte op keepster Belén Succi.

Aan het begin van het laatste kwart nam de spanning toe, toen Argentinië twee strafcorners achter elkaar haalde. Twee keer was het doelpuntenmaakster Gorzelany die pushte. Maar beide keren stuitte haar granaat van een corner op de uitlopende Lidewij Welten, die met gevaar voor eigen leven de 3-2 voorkwam.

Drie minuten voor tijd hoopten de Argentijnen vurig op nog een strafcorner, maar de videoscheidsrechter gaf hen geen gelijk. De tijd tikte vervolgens weg en de verdediging van Oranje gaf niets meer weg. Toen na zeventig minuten hockeyen de zoemer klonk, was het olympisch goud binnen: de bekroning voor vijf jaar lang de beste ploeg van de wereld zijn.

OS: Mexicaanse voetbalmannen pakken brons

Mexico heeft de bronzen medaille veroverd bij het olympisch voetbaltoernooi. In de strijd om de derde plaats werd Japan met 3-1 verslagen.

Na een klein kwartier spelen kreeg Mexico een penalty al kon ook de VAR geen uitkomst bieden of Endo zijn overtreding op Vega wel binnen de zestien maakte. Córdova schoot vervolgens de bal in het Japanse doel.

Dankzij kopballen van Vásquez en Vega, allebei op aangeven van Córdova, liepen de Mexicanen uit. In het vervolg lieten ze de teugels wat vieren. Keeper Ochoa kreeg het druk, maar hij stond slechts één goal toe, die van Mitoma twaalf minuten voor tijd.

Morgen is de finale. Dan speelt Spanje tegen Brazilië.

OS: Cubaanse bokser vernedert Russische wereldkampioen in finale

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn weer drie finales afgewerkt in het boksen en dat leverde met name bij de zwaargewichten een ongeëvenaarde prestatie op, hoewel het daar in elk geval niet spannend was.

Lichtzwaargewicht mannen (-81kg)
Arlen Lopez won in 2016 olympisch goud in het middengewicht en ging vervolgens een gewichtsklasse omhoog. Hij opende met overtuigende zeges op de Algerijn Mohammed Houmri en de Mexicaan Rogelio Romero, waarna hij in de halve finales tegen zijn voor Azerbeidzjan uitkomende landgenoot Loren Alfonso voor het eerst één ronde verloor.

In de finale stond Lopez tegenover de Brit Benjamin Whittaker, bezig aan zijn laatste amateurtoernooi. Whittaker won van Jorge Vivas uit Colombia, de Egyptenaar Abdelrahman Oraby en - met wat moeite - de Braziliaan Keno Machado. De Russische favoriet Imam Khataev was de volgende die sneuvelde en zo stond de mooie finale klaar.

Whittaker probeerde wat hij kon in de eindstrijd, maar vooral in de eerste ronde kon hij de Cubaan nauwelijks aanraken. Lopez had het er in de tweede ronde iets moeilijker mee, maar won de ronde wel en kon het goud in de derde ronde soepel naar huis boksen. Brons was voor Khataev en Alfonso, de verliezend halvefinalisten.

Vedergewicht mannen (-57kg)
Duke Ragan staat aan het begin van een profcarrière, maar wilde nog wel graag de switch terug maken voor een olympisch optreden. Hij plaatste zich en rekende gelijk af met de Fransman Samuel Kistohurry, waarna ook Serik Temirzhanov uit Kazachstan, de Ier Kurt Walker en de verrassende Ghanees Samuel Takyi er aan moesten geloven.

Ook Albert Batyrgaziev uit Rusland is bezig aan een nog jonge profcarrière, in Rio opende hij met winst op de Dominicaan Alexy de la Cruz en de Mongoliër Erdenebatyn Tsendbaatar, waarna hij een grote naam aan de kant moest zetten: Lazaro Alvarez uit Cuba, drievoudig wereldkampioen in iets zwaardere gewichtsklasse en vicewereldkampioen in het vedergewicht.

Batyrgaziev en de Amerikaan Ragan namen het in de finale tegen elkaar op, waarbij de Rus aanvankelijk beter was. In de derde en laatste ronde kon Ragan er wat beter bij, maar het was niet meer genoeg om de benodigde juryleden mee te krijgen, daar was een knockout voor nodig geweest. Goud voor Batyrgaziev dus, zilver voor Ragan en brons voor verliezend halvefinalisten Alvarez en Takyi - Ghana's vijfde medaille ooit en pas de eerste sinds 1992.

Zwaargewicht mannen (-91kg)
Jarenlang domineerde Julio Cesar La Cruz het lichtzwaargewicht: olympisch goud in 2016, vier wereldtitels van 2011 tot en met 2017. De Cubaan maakte de overstap naar het zwaargewicht en in Tokyo was hij fenomenaal: Elly Ochola uit Kenia, de Spanjaard Emmanuel Reyes en de Braziliaan Abner Teixeira konden er weinig aan doen.

In de finale stond La Cruz tegenover de Rus Muslim Gadzhimagomedov, de Europees- en wereldkampioen. De Rus rekende simpel af met Abdelhafid Benchabla uit Algerije en de Duitser Ammar Abduljabbar, in de halve finales was de Nieuw-Zeelander David Nyika niet opgewassen tegen de grote Rus.

De finale kon een schitterende strijd worden en dat werd het ook...van één kant. La Cruz bokste een werkelijk fenomenaal gevecht met nagenoeg perfect voetenwerk. Gadzhimagomedov probeerde wat hij kon, maar alles ging mis en hij werd weggezet als ware hij een amateur. Eén onoplettend momentje van La Cruz zorgde ervoor dat hij even een tik op het hoofd kreeg, maar dat viel allemaal wel mee.

Ook in de beslissende derde ronde kon Gadzhimagomedov helemaal niks met de aalgladde Cubaan, die alles wegdanste alsof het geen enkele moeite kostte. Alle juryleden wezen hem uiteraard aan als olympisch kampioen na misschien wel de makkelijkste partij van iemand tijdens deze Spelen. Brons was voor Nyika en Teixeira.

OS: Lavreysen sprint in droomfinale naar olympisch goud

Dat Nederland een medaille kan toevoegen aan zijn totaal op de Olympische Spelen in Tokio, is al zeker met de twee mannen Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen in de halve finale van het sprinttoernooi. Daarnaast komt ook de kersverse olympisch kampioene Shanne Braspennincx in actie op het sprinttoernooi. Ze is wel de enige Nederlandse op het sprinttoernooi, nadat Laurine van Riessen bij een val verschillende botbreuken opliep.

Vrouwensprinttoernooi
In de kwalifiactie van het sprinttoernooi heeft Braspennincx de zevende tijd neergezet. De olympisch kampioene in de keirin klokte een tijd van 10.479 over de 200 meter vliegende start en was daarmee ruim een tiende van een seconde langzamer dan de Duitse Lea Sophie Friedrich, die de snelste tijd noteerde in een nieuw olympisch record.

Update 9.47 uur
Braspennincx is door naar de tweede ronde van het sprinttoernooi. De Nederlandse maakte in haar eerste ronde een lange sprint ervan tegen de Chinese Shanju Bao, die ze vervolgens makkelijk won. 

Update 11.35 uur
Ook in de tweede ronde moest ze afrekenen met een Chinese sprintster, Tianshi Zhong. Ook tegen deze Chinese baansprintster kwam ze niet in de problemen en plaatste ze zich voor de achtste finales van het sprinttoernooi bij de vrouwen

Mannensprinttoernooi
Hoogland en Lavreysen hebben hun eerste heat in de halve finale gewonnen. Hoogland begon in het wiel van de Rus Denis Dmitriev, maar kwam daar in de slotronde makkelijk over, waardoor hij met 1-0 voorstaat in de best of three. Ook Lavreysen staat na de eerste heat op voorsprong. De wereldkampioen in dit onderdeel begon zijn sprint op kop tegen Jack Carlin. De Brit dreigde even, maar al snel werd duidelijk dat Carlin snelheid te kort kwam tegen Lavreysen, waardoor een Nederlandse finale dichtbij is.

Update 10.06 uur
We krijgen een Nederlandse finale bij het sprinttoernooi. Zowel Hoogland als Lavreysen wonnen ook hun tweede heat in de halve finale en staan in de finale en krijgen we na 89 jaar weer een olympisch kampioen in de sprint. De eerste heat in de finale staat gepland om 11.00.

Update 11.18 uur
Hoogland heeft de eerste sprint in de finale gewonnen van Lavreysen. In een droomfinale tussen de twee beste baansprinters verraste Hoogland Lavreysen een beetje. In laatste deel van de slotronde kwam Lavrreysen nog wel opzetten, maar het was niet voldoende om zijn landgenoot te kloppen.

Updat 11.47 uur
In de tweede heat leken we een zelfde soort scenario gekregen als in de eerste heat tussen de twee Nederlandse sprinters. Hoogland begon opnieuw vroeg aan zijn sprint en hij leek op weg naar de olympische titel, maar het was Lavreysen die in de laatste meters Hoogland wist te passeren, waardoor we in deze droomfinale een alles beslissende derde heat krijgen tussen de twee Nederlanders.

Update 12.04 uur
Lavreysen heeft op de Olympische Spelen in Tokio de individuele sprinttitel gewonnen. In de derde heat tegen Hoogland was de 24-jarige Nederlander te sterk voor zijn kamergenoot Hoogland. Hoogland begon de laatste sprint van het baansprinttoernooi nog op kop, maar ditmaal zat Lavreysen perfect in het wiel, waarna hij er makkelijk uit kwam in de slotronde en na de teamsprint zijn tweede olympische titel pakte.

OS: Italiaanse wandelt naar verrassend goud

De derde en laatste gouden medaille in het olympisch snelwandelen in Sapporo is een prooi geworden voor Italië, dat zo een sensationeel atletiektoernooi ophoogt naar maar liefst vier keer goud. Antonella Palmisano snelde naar de titel op de twintig kilometer.

Halverwege liep een redelijk forse groep nog altijd bij elkaar en pas na een kilometer of veertien begonnen daar echt barsten in te ontstaan. Palmisano voerde het tempo op, terwijl haar concurrentes links en rechts de waarschuwingen om de oren zagen vliegen. Yang Jiayu uit China was de laatste die Palmisano bij kon benen, maar ook de Chinese haakte af en kreeg ook nog eens een stop-and-go van twee minuten.

Met twee kilometer te gaan wandelde Sandra Lorena Arenas uit Colombia op plek twee, niet ver van Palmisano, terwijl de Braziliaanse Erica Sena plek drie in beslag nam, met verdedigend kampioene Liu Hong uit China achter zich aan. Die stonden allemaal op scherp en daar viel dan ook een slachtoffer: met de finish in zicht moest Sena de strafbox opzoeken, ze zakte weg naar de elfde plek.

Arenas hield vol en pakte op een kleine halve minuut het zilver, twintig seconden later gevolgd door de toch nog teruggekomen bronzen Liu.

OS: Net geen medaille voor baanwielrensters Pieters en Wild in madison

Baanwielrensters Amy Pieters en Kirsten Wild hebben op het olympische onderdeel madison net naast de medailles gegrepen. De Nederlanders begonnen nog goed aan de race, maar mede door een valpartij ging het mis voor Pieters en Wild. Het goud ging naar het oppermachtige Groot-Brittannië met Katie Archibald en Laura Kenny.

Vanaf de eerste sprint ging Groot-Brittannië aan de leiding. Ze wonnen de eerste sprint van Nederland en ook in de volgende sprints ging de winst naar het Britse duo voor Nederland. Voor een zilveren medaille zag het er wel goed uit, maar net voor de vijfde sprint kwam Wild hard ten val. Ze kwam in een ongelukkige botsing met een Australische.

Nederland moest herstellen van de valpartij, maar op dat moment wisten drie landen een ronde voorsprong te pakken. Groot-Brittannië ging rond met Denemarken en Rusland en dat zorgde ervoor dat ze Nederland naar de vierde plaats zakte. In de eindsprint probeerde Oranje het nog wel om genoeg punten te pakken voor brons, maar kwamen daarin net te kort. Het goud ging naar Groot-Brittannië dat tien van de twaalf sprints won, voor Denemarken en Rusland.

Teaser trailer voor Metroid Dread

Het is nog steeds lastig te beseffen dat over een kleine twee maanden Metroid Dread uitkomt voor Nintendo Switch, een heuse sequel op Metroid Fusion. Nintendo Japan heeft een nieuwe teaser trailer gepost voor de game.

In de trailer zien we Samus, haar schip, Chozo Ruins en een korte (en snelle) flashback. Wat het allemaal betekent is afwachten, maar er wordt duidelijk geteased naar het verhaal van de game.

Metroid Dread komt 8 oktober uit op Nintendo Switch.

OS: Basketbalsters VS wederom naar finale

Voor de zevende maal op rij hebben de Amerikaanse basketbalvrouwen de olympische finale bereikt. De titelverdediger was Servië met 79-59 de baas. In de finale zondag neemt de VS het op tegen Japan of Frankrijk.

Servië maakte de eerste score, maar werd daarna volledig onder de voet gelopen door de Amerikaanse vrouwen. Na het eerste kwart leidde de VS met 25-12, en die marge werd alleen maar groter.

Sinds 1976, toen basketbal voor vrouwen voor het eerst op het olympische programma stond, hebben de Amerikaanse vrouwen acht van de elf finales gewonnen.

OS: Franse basketballers tegen VS in strijd om goud

De finale van het olympisch basketbaltoernooi bij de mannen is bekend. Voor het eerst sinds 2000 staat de Franse ploeg weer in de finale, maar op weg naar het eerste goud ooit zullen de Amerikanen verslagen moeten worden.

Onder leiding van Kevin Durant (23 punten) wist de VS af te rekenen met Australië, dat halverwege nog een lichte voorsprong had. Met een 32-10 derde kwart stelden de Amerikanen orde op zaken en uiteindelijk sleepten ze de winst met 97-78 binnen.

Frankrijk had het erg moeilijk met Slovenië, dat in het vierde kwart weer terug wist te komen van een kleine achterstand. Rudy Gobert (16 rebounds) en Nando De Colo (25 punten) hielden de ploeg van ster Luka Doncic nog net onder de duim en met een block in de slotseconde was het binnen: 90-89.

Frankrijk en de SV strijden zateradg om 04.30 uur Nederlandse tijd om goud, om 13.00 uur wordt dan door Slovenië en Australië om brons gespeeld.

OS: Golfster Van Dam herstelt zich iets; leider Korda staat drie slagen los

Golfster Anne van Dam heeft op het olympisch golftoernooi haar beste ronde tot nu toe gelopen. De Arnhemse had vrijdag 69 slagen (vijf birdies en drie bogeys) nodig voor de achttien holes. Ze staat nu met 221 slagen, acht boven par, op de 55e positie.

Nelly Korda bleef koploper in Saitama. De nummer één van de wereld (23) begon met een voorsprong van vier slagen op drie speelsters. Ze ging rond in 69 slagen. De Indiaase Aditi Ashok (23) wist met een ronde 68 een slag in te lopen.

Vier golfsters staan op vijf slagen van Korda, onder hen Lydia Ko die de beste ronde liep: 66. De Nieuw-Zeelandse (24) boekte al 21 profzeges (twee majors), Korda acht (een major) en Ashok vijf. Zaterdag is de vierde en afsluitende dag van het golftoernooi. In verband met de hitte is de starttijd met een uur vervroegd naar 6:30 uur lokale tijd. 

OS: Sjoerd Marijne grijpt met India naast brons na spektakelstuk

India heeft het sprookje op het vrouwenhockeytoernooi van de Olympische Spelen niet kunnen bekronen met een medaille. De ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne knokte zich tegen Groot-Brittannië terug van een 2-0 achterstand naar een 2-3 voorsprong, maar toch waren het de Britten die met 4-3 winnen en het brons pakten.

Tranen rolden over de wangen van Gurjit Kaur, de strafcornerneemster van India die met een sleeppush in de kwartfinale tegen Australië (1-0 winst) voor de stunt van het toernooi had gezorgd. Troostend legde Marijne zijn arm om haar heen. Met twee doelpunten was er deze wedstrijd opnieuw een sleutelrol weggelegd voor Kaur, maar nu was het niet genoeg om India de winst te bezorgen.

Voor uittredend kampioen Groot-Brittannië voelde het brons als een hoofdprijs. Vooral keepster Maddie Hinch, koningin van de shoot-outs in de kwartfinale tegen Spanje, was emotioneel. Met het winnen van de bronzen medaille zetten de Britten een streep onder de slechte prestaties van de afgelopen tijd.

Heerlijke wedstrijd
De troostfinale groeide uit tot een van de spectaculairste duels van het vrouwentoernooi. Groot-Brittannië kwam in het tweede kwart dankzij doelpunten van Ellie Rayer en Sarah Robertston op een 2-0 voorsprong. Vervolgens begon India aan een comeback. Binnen twee minuten sleepte specialist Kaur knap twee strafcorners raak. Drie minuten later schoof Vandana Katariya van dichtbij ook de 2-3 binnen. Nog voor het einde van het tweede kwart was de voorsprong van Groot-Brittannië verdampt.

Een backhandschot van Hollie Pearne-Webb in het derde kwart leverde voor de olympisch kampioen van 2016 de 3-3 op. In het laatste kwart pakte Udita Udita geel, waardoor India vijf minuten met tien man verder moest. Groot-Brittannië profiteerde daarvan via Grace Baldson, die uit een strafcorner de 4-3 binnensleepte. De laatste minuten slaagde India er niet in voor de tweede keer een comeback te bewerkstelligen. Wat na het verlies overblijft voor de nummer vier van deze Olympische Spelen is de trots van het uitschakelen van Australië.

OS: Titanenstrijd VS en Iran in slotseconden beslist

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn weer drie gewichtsklassen in het worstelen beslist. Dat leverde ook nu weer mooie duels op en een heuse titanenstrijd om goud, tussen twee grootmachten in het worstelen.

Vrije stijl -57kg mannen
Met Zaur Uguev uit worstelregio Dagestan in de finale had de Indiër Ravi Kumar een behoorlijke uitdaging voor zich om het goud te pakken. Uguev kwam er door de Amerikaan Thomas Gilman nipt te verslaan en dat ook te doen met de Oezbeek Gulomjon Abdullaev, waarna Reza Atri uit Iran eraan moest geloven.

Kumar won overtuigend van de Colombiaan Oscar Tigreros en de Bulgaar Georgi Vangelov, waarna hij bij een achterstand de Kazach Nurislam Sanayev op zijn schouders drukte voor een 'fall' en dus de winst. Op het vorige WK won Uguev in de halve finales van Kumar en ook nu was de Rus simpelweg te sterk: Kumar deed in de slotfase nog iets terug, maar het goud was voor Uguev.

In de eerste strijd om brons was Sanayev een maatje te groot voor Vangelov, terwijl het andere bronzen gevecht een prooi werd voor Gilman: de Amerikaan was véél te sterk voor Atrinagharchi.

Vrije stijl -86kg mannen
Op voorhand werd één finale verwacht: David Taylor uit de VS tegen de Iraniër Hassan Yazdani. Taylor werd in 2018 wereldkampioen nadat hij de grote Yazdani in de eerste ronde uitschakelde, de Iraniër pakte in 2016 olympisch goud in de klasse tot 74kg. Hij stapte over naar de zwaardere klasse en kende succes: in 57 gevechten tot aan de olympische finale verloor hij welgeteld twee keer, één keer van Taylor in Iran en de genoemde WK-wedstrijd in 2018.

Taylor schopte het in Tokyo tot de finale met bijzonder overtuigende zeges op de Wit-Rus Ali Shabanau, Myles Amine uit San Marino en Deepak Punia uit India, terwijl Yazdani afrekende met de Oezbeek Javrail Shapiev, Stefan Reichmuth uit Zwitserland en de Rus Artur Naifonov. De droomfinale was dus een feit en daarin was Yazdani op weg naar goud...tot Taylor hem in de slotseconden op de grond wierp en met een prachtige ommekeer het goud pakte.

Naifonov was in de eerste strijd om brons simpelweg te sterk voor Shapiev, ook al konden beide heren aanvallend niet echt veel op de mat leggen. Punia had in het andere gevecht om brons lang de leiding, maar in de laatste seconden draaide Amine het om en scoorde hij de winnende punten: brons voor Amine en San Marino, dat in Tokyo daarmee van nul medailles in de historie ineens naar drie stuks gaat.

Vrije stijl -57kg vrouwen
In de klasse tot 62kg volgde Kawai Yukako haar zus Rikako op als olympisch kampioene, Rikako ging voor goud in de klasse tot 57kg. Ze rekende overtuigend af met Fatoumata Camara uit Guinée en Boldsaikhany Khongorzul uit Mongolië, waarna uittredend olympisch kampioene Helen Maroulis uit de VS eraan moest geloven. In de finale trof ze Iryna Kurachkina uit Wit-Rusland, die ondanks een sterk optreden tot dan toe nagenoeg kansloos was: goud voor beide Kawai-zussen.

In het eerste gevecht om brons pakte Maroulis de winst tegen Khongorzul, een bijzondere prestatie: ze was weliswaar verdedigend kampioene, na Rio had ze te maken met veel blessureleed, een zware hersenschudding en veel aan depressie grenzende problemen, waar ze gelukkig uit wist te komen. De Bulgaarse Evelina Nikolova drukte de Russische Valeria Koblova op haar schouders in de strijd om het andere brons.

OS: Brons voor boksster Fontijn na nederlaag in halve finales

Boksster Nouchka Fontijn heeft haar carrière afgesloten met olympisch brons. In Tokyo was de Nederlandse vrijdag in de halve finales van het middengewicht (-75kg) niet opgewassen tegen de Britse Lauren Price.

Price en Fontijn komen elkaar regelmatig tegen, zoals op de controversiële WK-finale van 2019: Fontijn won, maar na protest ging het goud toch naar Price. In Tokyo gingen de eerste twee ronden gelijk op, waarbij ronde één voor Fontijn was en ronde twee voor Price, die wel een punt aftrek kreeg.

In de derde ronde kwam Fontijn wel een paar keer door, maar Price had licht de overhand en de Nederlandse kon het niet omdraaien. Eén jurylid gaf de ronde aan haar, de overige vier aan Price. Dat zorgde ervoor dat Fontijn bij elkaar opgeteld bij twee juryleden het gevecht won en Price bij één. Twee juryleden kwamen op 28-28 uit en dan móet men iemand kiezen, dat werd Price.

FOK! Wat een weer: onbetrouwbaar, of toch wel?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!

Jantje lacht of Jantje huilt. Elke dag is weer anders. Ik haalde dat gisteren ook al aan dat de situatie behoorlijk ingewikkeld is. Er zouden vandaag behoorlijke buien kunnen vallen en dat is ook wel gebeurd. In het midden waren er een aantal en ook in Gelderland en later ook in Drenthe en deels Overijssel bleef het ook niet droog. Toch waren de buien heel erg lokaal en ook veel korter in levensduur. Dat wil niet zeggen dat er niet een plens naar beneden is gekomen, maar zover ik weet is er op de meeste stations die een bui hadden niet meer dan 10 mm gevallen. Dit zou echter dus heel lokaal een stuk meer kunnen zijn, maar dat is vooralsnog nergens gemeld.

Gisteravond viel er trouwens op Schiphol nog 31 mm. Vandaag was het hier en ik denk ook op veel meer andere plaatsen een komen en gaan van stapelwolken. Het leek er echt op dat er veel en zware buien konden ontstaan, maar een echte trigger leek toch te ontbreken. Misschien te weinig vocht in combinatie met een zwakke inversie en ook te weinig stroming op hoogte. Ik zei het al: er waren dus wel degelijk buien, maar bij lange na niet overal.  

Momenteel zien we er nog een paar zwerven in Flevoland en in het noordoosten. Deze zijn nu wel in activiteit aan het afnemen en zijn met een uurtje wel verdwenen.

Vanuit het zuidwesten komt er wel een zwakke storing onze kant op. De bewolking zal dan ook gaan toenemen, maar het zal pas heel laat zijn als het gaat regenen vanuit Zeeland. Ook heb ik zeker niet de indruk dat dat veel gaat worden. 

Morgenochtend starten we dan nog wel met bewolking en misschien nog een spat in het oosten. Daarna klaart het vanuit het westen op. De lucht lijkt echter wel een stuk onstabieler te zijn dan vandaag en daardoor is mijn gedachte dat er meer en ook zwaardere buien gaan vallen. Onweer is mogelijk en wateroverlast sluit ik ook niet helemaal uit.

Ook voor morgen is het devies: dit kan hier zijn, maar ook daar. De voorkeur voor de buien lijkt toch vooral het binnenland te zijn. In de kustprovincies verwacht ik eigenlijk wel een droge dag morgen. Het is wel koel morgen met slechts 20 graden. Er staat opnieuw heel weinig wind.

Ook de dagen erna blijven de voorspellingen onbetrouwbaar. Tot en met dinsdag kunnen er verspreid in het land flinke buien met onweer tot ontwikkeling komen. Toch zullen er zeker ook plaatsen zijn die het deze periode droog zullen houden. De kans op een bui is in het westen in de nacht en vroege ochtend het grootst en in het binnenland meer in de middag. Bij dit alles ligt het kwik de komende dagen rond de 20 of 21 graden.

In de omgeving van Purmerend. (Foto: Pukeko)
Een hele mooie foto van een zonsondergang in de buurt van de Purmerdijk. (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

OS: Eindelijk goud voor Ross na simpele overwinning in beachvolleybal

April Ross heeft eindelijk haar gouden medaille binnen. Samen met Alix Klineman was ze over twee sets veel sterker in de beachvolleybalfinale dan het Australische duo. Taliqua Clancy en Mariafe Artacho del Solar konden in beide sets niet echt bijblijven. Het Australische duo wist in de kwartfinale en halve finale sterkere tegenstanders te verrassen, maar vandaag zat het er niet in.

In de eerste set had het Australische duo al veel moeite om bij te blijven en het stond al snel 9-17. Ze kwamen daarna nog wel iets terug, maar het mocht niet baten. Het duo had totaal geen antwoord op de aanvallen van Klineman, en uiteindelijk werd het 15-21. In de tweede set konden de Australiërs iets beter bij blijven, maar de tegenstanders liepen toch weer weg. Van 13-16 werd het 14-20 en haddende Amerikanen niet minder dan 6 match points. Er werden nog 2 punten gescoord voordat de derde bal in het net werd geserveerd, wat de beslissing bracht. Een toch wel tekenend einde vooreen finale die nooit spannend werd.

Met steeds andere partners heeft Ross nu haar derde medaille binnen. In Londen was het zilver, in Rio was het brons. Zij completeert haar collectie met nu een gouden medaille. Het brons ging naar het Zwitserse duo Heidrich/Vergé-Depré

OS: Koningsnummer van de Spelen kent slopend afscheid in Japanse hitte

Op de Olympische Spelen in Tokyo - in dit geval eigenlijk in Sapporo - zijn voor de laatste keer de medailles vergeven op het enige échte koningsnummer van de sport: de vijftig kilometer snelwandelen, de ultieme uithoudingstest, al sinds vóór de Tweede Wereldoorlog op het programma. Vanaf Parijs 2024 verdwijnt het tot verdriet van de echte sportliefhebber, en tot nog groter verdriet wordt het vervangen voor een slechts 35 kilometer korte gemengde estafette.

Luo Yadong uit China was de eerste aanvaller, maar wereldrecordhouder Yohann Diniz zette de pas erin en ging er achteraan. De Fransman moest na een kleine zes kilometer wel even een korte stop maken: hij dook het toilet in, mogelijk om te voorkomen dat hij - zoals in Rio de Janeiro - met leeglopende darmen te maken kreeg.

Niet veel later leek Diniz weer inwendige problemen te hebben, na tien kilometer lag hij al bijna twee minuten achter de grote groep, waar men Luo keurig in het vizier hield. In de kilometers erna begon Diniz langzaam maar zeker de achterstand goed te maken en na bijna twintig kilometer was hij er bijna weer...tot hij een slechte 'pitstop' kende en weer flink tijd verloor.

Met de dertig kilometer in zicht liep er nog altijd een aardige groep op kop, maar Diniz bleef het moeilijk houden: dit keer stopte de Fransman zelfs even langs de kant, waar hij in gesprek was met zijn coach. Na een dikke minuut zette hij er toch de pas weer in, maar nog eens een paar minuten later leek het definitief klaar: hij maakte een kruis met zijn armen en ging erbij zitten.

De Pool Dawid Tomala bepaalde lange tijd het tempo in de leidende groep en na een kleine dertig kilometer liep hij zich langzaam los van de rest. Olympisch kampioen Matej Toth uit Slowakije moest het tempo van de groep laten gaan, waar nog zeven man achter Tomala aan liepen. De Pool had er wel behoorlijk stevig de pas in en na veertig kilometer had hij bijna drie minuten voorsprong.

Met een kilometer of acht te gaan had de Japanner Kawano Masatora een probleem, maar hij herstelde zich rap en voegde zich bij de Spanjaard Marc Tur, de Canadees Evan Dunfee, João Viera uit Portugal en de Duitser Jonathan Hilbert - die vijf vormden de groep waar gestreden werd om het zilver en brons, want Tomala leek toch echt wel gezien.

Viera haakte af, Dunfee moest met een kilometer of vier te gaan ook afhaken en ook Kawano kon het niet meer aan. Hilbert en Tur liepen weg en streden om zilver en brons, terwijl Tomala relatief rustig en zonder risico naar de finish kon om de allerlaatste olympische kampioen ooit te worden op de schitterende uithoudingstest in 3:50.08 uur.

Hilbert zag Tur ondertussen afhaken en liep naar het zilver, nog maar een dikke halve minuut achter Tomala. Dunfee had de versnelling gevonden, benaderde Tur en raasde de Spanjaard voorbij naar toch wel verrassend brons, waar de sympathieke Canadees bijzonder gelukkig mee was. Er was verder nog een 35e plek voor Jesus Angel Garcia in 4:10 uur, de achtste en laatste achtereenvolgende olympische kilometer voor de Spaanse legende, wereldkampioen in 1993 en inmiddels 51 jaren jong.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
©FOK.nl e.a.