EK: KroatiŰ alsnog via voordeur naar achtste finales

Kroatië heeft alsnog de tweede plaats in Groep D weten te behalen na een 3-1 overwinning op Schotland. Het spel van de Kroaten was opnieuw weinig bijzonder, maar er werd in ieder geval drie keer gescord in Schotland. Met de rust stond het nog 1-1, maar in de tweede helft waren de Kroaten iets sterker en vooral effectief.

De Schotten hadden er meteen al meer zin in en probeerden vroeg naar de openingsgoal te zoeken via gevaarlijke voorzetten. Kroatië was echter de ploeg die na een kwartier op voorsprong kwam. Nikola Vlasic rondde af nadat Perisic een voorzet panklaar legde. Schotland gaf zich echter niet meteen gewonnen en kreeg een paar goede kansen, maar zoals wel vaker was de afronding vrij zwak. Kroatië had moeite met voetballen. Naarmate de eerste helft vorderde werd Kroatië echter sterker en wisten de Schotten weinig meer te maken. Juist toen werd het toch weer 1-1. Callum McGregor wist van net buiten de 16 na een afgeslagen aanval binnen te schieten. Dit was ook meteen de ruststand.

In de tweede helft waren er verrassend weinig kansen voor het feit dat beide ploegen moesten winnen om door te gaan. McGinn kreeg een goede kans uit een voorzet, maar hij werkte de bal aan de verkeerde kant van de paal. Aan de andere kant bij Kroatië lukte weinig, maar dan is er altijd nog Luka Modric. Hij maakte na 60 minuten de 2-1, ook al van net buiten het strafschopgebied. Schotland probeerde het nog wel, maar kwam niet echt tot grote kansen. Daarentegen maakte Kroatië uit een corner tien minuten voor tijd de 3-1. Modric wist een corner op het hoofd van Ivan Perisic te leggen en deze wist raak te koppen voor de 3-1. Schotland kreeg nog een kansje in de blessuretijd, maar een goal viel er niet meer.

Hiermee was het wel beslist en wist Kroatië zich na twee moeilijke wedstrijden alsnog te plaatsen voor de achtste finales. Door de uitslag op Wembley zijn de Kroaten tweede geworden in de groep. De tegenstander wordt morgen omstreeks 8 uur bekend, als de wedstrijden in Groep E zijn afgelopen. Hier zal ook voor Nederland duidelijk worden welke tegenstander er in de achtste finale komt, dit zal Tsjechië of één van dde landen uit Groep F worden.