Duitse herdenkingssteen terug uit Afghanistan

De terugtrekking van de NAVO uit Afghanistan leidt er natuurlijk toe dat veel materiaal wordt teruggebracht naar Europa en de Verenigde Staten. Het gaat daarbij om meer dan alleen maar militaire goederen en voertuigen. De Duitse strijdkrachten hebben een grote herdenkingssteen naar huis gebracht zodat de herinnering aan gevallen kameraden levend kan blijven. Gedurende de Duitse missies in Afghanistan sneuvelden 53 Duitse militairen.

De 27.000 kilo zware steen van 2,5 bij 2,5 meter maakte deel uit van het monument dat de Duitsers in Mazar-e-Sharif hadden gebouwd voor hun in Afghanistan omgekomen militairen. In een speciale, minutieus geplande operatie werd het gevaarte overgevlogen naar Duitsland. Hiervoor werd een speciaal ingehuurd reusachtig Antonov 124-vliegtuig gebruikt.

Steen én transportauto, bij elkaar goed voor 65.000 kilo, werden naar Leipzig gevlogen en van daaruit overgebracht via de weg naar de Henning von Tresckow-kazerne bij Potsdam. Daar werd het gevaarte van 27 ton geplaatst in het 'Wald der Erinnerung', een speciaal ingericht bos waar nabestaanden en collega's verschillende monumenten kunnen bezoeken ter herinnering aan hun omgekomen dierbaren.

(Foto: Bundeswehr/Torsten Kraatz)