Wederom scheuring FVD, Van Haga verlaat partij met fractiegenoten

De Tweede Kamerverkiezingen zijn alweer twee maanden geleden en het was veel te lang rustig bij Forum voor Democratie moeten ze gedacht hebben want vanochtend heeft Wybren van Haga bekend gemaakt dat hij samen met Hans Smolders en Olaf Ephraim de partij verlaat en dat ze zelfstandig verder gaan. De beslissing is in goede harmonie genomen aldus beide kampen.

Eerder deze week schreven we al over mogelijke onrust binnen de Forum-fractie en we eindigden dat bericht met 'Dit wordt ongetwijfeld vervolgd'. Dat moment is sneller gekomen dan velen verwachtten. De druppel die de emmer deed overlopen was ongetwijfeld het moment waarop partijleider Thierry Baudet zich in de Tweede Kamer voor de zoveelste keer opzichtig niet aan de coronaregels hield en Van Haga daarvoor zijn excuses moest aanbieden. Het zichtbaar ongemak waarmee hij dat deed, was van zijn gezicht af te lezen. Kortgeleden nam de voormalige VVD'er ook al afstand van de bevrijdingsdagposter die Baudet via social media deelde.

Van Haga laat via een verklaring weten dat er 'verschil van mening is ontstaan over de manier waarop politiek wordt bedreven'. In het persbericht laat hij verder weten dan de splitsing in goede harmonie plaatsvindt. Forum voor Democratie laat weten het vertrek van het drietal te betreuren en geeft aan dat het beter was geweest als de drie binnen Forum waren gebleven.

Deze scheuring binnen FVD levert ons al de derde afsplitsing van Forum voor Democratie in de landelijke politiek op. In 2019 splitste Henk Otten met GO zich af en vormt sindsdien een fractie in de Eerste Kamer. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen ontplofte de partij waarna JA21 werd opgericht met zetels in de Senaat en het parlement en nu is er met Groep Van Haga wederom een stukje versplintering van de FVD.