Hiddema voor FVD naar Eerste Kamer

Theo Hiddema zal binnenkort zijn rentree in de nationale politiek maken, de strafpleiter zal namens Forum voor Democratie plaatsnemen in de Eerste Kamer zo schrijft het NRC. Hiddema maakt daarmee een verrassende comeback bij de partij die hij eerder tot tweemaal toe verliet. De zetel in de Senaat is vrijgekomen omdat de eerder afgesplitste Nicky Pouw-Verweij voor JA21 naar de Tweede Kamer is vertrokken.

Hiddema verliet eind vorig jaar halsoverkop het parlement na alle interne rotzooi bij de jeugdafdeling van Forum. De advocaat verklaarde zichzelf in een brief aan toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib "politiek arbeidsongeschikt", later verliet hij de partij definitief. Tot voor kort zo blijkt. In maart stemde hij alweer FVD met een pikante voorkeursstem. Hij bracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zijn stem uit op Freek Jansen, de veel besproken leider van de JFVD. Jansen was er eerder mede de reden van dat Hiddema de politiek verliet. "Mijn ambitie ging door het putje, door die kutclub van Freek Jansen", zo sprak hij tegenover TPO.

De 'liefde' tussen partijleider Thierry Baudet en Hiddema is echter in al die tijd nooit bekoeld. De advocaat vertelde regelmatig Baudet nog steeds zeer te waarderen. De kans is groot dat de fractievoorzitter van de FVD zijn voormalige kompaan dus heeft weten over te halen. Hiermee snijdt hij bovendien rivaal Henk Otten de pas af. Er werd van uit gegaan dat Hiddema weinig trek zou hebben in een terugkeer naar de politiek en dan zou de vrijgekomen Senaatzetel naar Robert Baljeu gaan.

Baljeu splitste zich eerder met onder andere Otten af van Forum na een flinke ruzie over de koers van de partij. Hij stond weliswaar boven Hiddema op de kieslijst van de FVD voor de Eerste Kamer maar dankzij voorkeurstemmen mag de strafpleiter nu toch de Eerste Kamerzetel innemen.

Hiddema verklaarde aan het NRC dat hij politiek gezien al die tijd op dezelfde lijn als Forum voor Democratie heeft gezeten. Zijn vertrek kwam puur en alleen door het gedoe bij de JFVD. "In dat gewoel was ik beland en ik had er geen zin meer in, want je wordt toch met die smurrie geassocieerd. Ik heb me voldoende georiënteerd en ik weet nu: er zitten geen wappies meer achter de gordijnen."

De aanstaande senator is ook blij met de tijdsbelasting van de Senaat. "De Eerste Kamer verschaft mij dat genoegen ook, want het is maar één dag vergaderen per week. Ik hoef niet meer mijn kostbare tijd te verdoen door naar het plafond te koekeloeren", aldus Hiddema, die daarbij nog wel voorbij gaat aan de voorbereidingstijd die in het Eerste Kamerwerk gaat zitten.

Hiddema voor FVD naar Eerste Kamer (WikiCommons/DWDD)
Hiddema voor FVD naar Eerste Kamer (WikiCommons/DWDD)