Kritiek op Baudet's oproep om vrijheid op 5 mei te 'herdenken', CIDI wil studiereis Auschwitz voor Tweede Kamer

Er is flinke ophef ontstaan over een instagrampost van Forum voor Democratie, waarin de partij tegen de coronamaatregelen in opstand komt en 5 mei aangrijpt om een link met de Tweede Wereldoorlog te leggen. De poster toont de tekst ‘Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid’ met daaronder de jaartallen 1945 – † 2020.

Volgens de partij worden de vrijheden ‘waar onze grootouders voor hebben gestreden, steeds verder ingeperkt’. Daarom wil de partij op 5 mei opstaan voor de vrijheid. De flyers die zijn ontworpen voor de oproep zijn onder meer mede ondertekend door Stichting ANBB, Hart voor Vrijheid, LIJST30, LNN Media, Nederland in Verzet en Viruswaarheid. Onderaan dit bericht een twitterdraadje van Rik Rutten (NRC-journalist) over de partijen waarmee FvD in deze actie meewerkt.

Update 21.25 uur: De storm rondom de bevrijdingsposter van Forum van Democratie is nog niet gaan liggen. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) roept de voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, op een studiereis van Kamerleden naar Auschwitz opnieuw op de agenda te zetten. In 2019 kondigde de vorige Kamervoorzitter Khadija Arib al aan voor alle Tweede Kamerleden een bezoek aan Auschwitz te willen organiseren in het kader van 75 jaar bevrijding. Het bezoek aan het voormalige Duitse vernietigingskamp in Polen ging niet door vanwege de coronacrisis. 

De nieuwe kamervoorzitter Bergkamp laat vandaag weten dat ze het jammer vindt dat het bezoek in 2020 niet mogelijk was en wil alsnog een bezoek organiseren. "Zodra de situatie dat toelaat, zal ik het voorstel zeker opnieuw aan de Kamer voorleggen, zodat we kunnen kijken of en hoe we een bezoek aan Auschwitz kunnen organiseren. Als voorzitter hecht ik veel waarde aan herdenken en herinneren. Vrijheid en democratie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en het is belangrijk om de betekenis en waarde van vrijheid te doorgronden, te koesteren en uit te dragen”.

Eerdere berichtgeving:
Op Twitter zijn de reacties niet van de lucht. Zo reageert Lodewijk Asscher: “Dat spugen op onze geschiedenis in hun amechtige aandachttrekkerij. Het verwende foute vergelijken. De armoedige brutaliteit om zo de nagedachtenis van velen te besmeuren.”

SP-fractieleider Lilian Marijnissen vraagt zich af: "Hoe triest ben je om het immense leed van zoveel mensen, een gitzwarte periode in onze geschiedenis, te misbruiken om aandacht te krijgen? Het is walgelijk en ik hoop dat iedereen zich hiertegen uitspreekt.’’ Lilianne Ploumen, fractievoorzitter van de PvdA zegt: "Walgelijk en fouter dan fout.’’

Baudet heeft inmiddels al aangegeven alle ophef op de door hem gepubliceerde aangepaste poster 'hypocrisie' te vinden:

"De Tweede Wereldoorlog wordt door de gevestigde partijen elk jaar misbruikt om hun slechte standpunten te verdedigen, zoals massale immigratie en machtsoverdracht aan de EU. Maar wanneer we op Bevrijdingsdag simpelweg willen stilstaan bij de fundamentele vrijheden de we het afgelopen jaar zijn verloren, mag dat blijkbaar niet. Prik door deze hypocrisie heen!"

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil er weinig woorden aan vuilmaken. "Dit is echt zeer ongepast.”

Bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) heerst grote verontwaardiging over deze poster van Forum voor Democratie. De organisatie, die opkomt voor belangen van Israël en Joden, beraadt zich op vervolgstappen en roept ook het Nationaal Comité 4 & 5 mei op om aangifte te doen van het misbruiken van een officieel logo.

Andere Tweets: