Avondklok tot 30 maart, nog geen beslissing over versoepelingen

De avondklok blijft in ieder geval de volle maand maart nog van kracht. Versoepelingen kunnen pas als de epidemologische situatie het toelaat. Het Catshuisoverleg dat vandaag plaatsvond heeft niet geleid tot groen licht voor versoepelingen van het coronabeleid. Zo meldt De Stentor.

Maandag hakt het kabinet definitief de knoop door en zal een persconferentie volgen van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.

Er liggen nog drie grote onderwerpen op tafel waarvoor versoepelingen over enkele weken denkbaar kunnen worden. Het hoger onderwijs zou gedeeltelijk weer toegankelijk kunnen worden voor studenten. De buitenterrassen zouden rond het eerste weekend van april met Pasen hun deuren weer kunnen openen. En voor de detailhandel zouden de coronamaatregelen iets losser kunnen. Maar voor al deze drie onderwerpen moeten de coronacijfers er beter uit zien.

Het openen van terrassen, als tegemoetkoming voor de horeca, lijkt voor Pasen helemaal geen optie. Een betrokkene zegt: "Kijk eens wat er gebeurt bij mooi weer. Dan kruipen ze dus op elkaar in het park en op een terras kunnen ze anderhalve meter houden."

Over de verlenging van de avondklok bestaat geen echte discussie. Die loopt volgende week maandag af en wordt zoals minister Grapperhaus vrijdag na de MCC al zei, waarschijnlijk verlengd. Ook lijkt de heropening van sportscholen nog een brug te ver. Verdere versoepelingen gaan mogelijkerwijs pas eind maart in.