Sylvana Simons wil misschien toch wel zwarte mannen beminnen

Zo vlak voor de verkiezingen doet elke politicus zijn best om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen. Zo zijn politici plots volop te vinden in praatprogramma's op tv, doen ze hip en leuk met 'influencers', of herhalen ze spontaan populistische uitspraken die de massa voor elke verkiezing weer aanspreekt.


De activistische Sylvana Simons (Foto: Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto via Getty Images)

BIJ1-lijsttrekker Sylvana Simons doet ook een leuke duit in het zakje. Zij probeert voor half maart de stem van alle zwarte mannen binnen te hengelen.

Zoals iedereen wel weet, had Syl het niet zo op zwarte mannen. Die vond ze altijd maar 'onbetrouwbaar' en was het 'onmogelijk om met hen over gevoelens te praten'. "Als je op zwarte mannen valt, heb je echt een probleem", zo klonk het hard, waarna ze de daad bij het woord voegde en alleen met blanke steenrijke mannen het bed in dook.

Maar dat schijnt dus genuanceerd te moeten worden. In een interview met Alphonse Muambi benadrukt Syl dat ze is veranderd en dat er naast haar aversie voor zwarte mannen nog meer dingen aan haar veranderd zijn. "25 jaar geleden rookte ik nog een pakje sigaretten per dag, droeg ik nog bont en had ik werkelijk geen idee van de verscheurende werking van kolonialisme en imperialisme."

De mooiste spreuk van dit interview zal haar misschien nog een tijdje achtervolgen, vooral zodra ze weer gaat beginnen over 'de schuld van het slavernijverleden die nog steeds aan de witte mens kleeft'-vraagstukken. "Je kunt kijken naar mijn foute uitspraken van toen, of naar mijn daden van vandaag", zo doceert de voormalig paaldanseres en tv-presentatrice hilarisch genoeg.

Een zetel in de Tweede Kamer ligt in het verschiet voor Simons, die vooral probeert mee te liften met de bekendheid van Black Lives Matter. "Als we nu geen Afro-Nederlander in de Kamer krijgen, dan denk ik dat het nog twintig jaar duurt voordat we weer een kans krijgen", zo schetst zij haar kansen voor een komend luxebaantje. "Ik hoop op vijf zetels. Dan kunnen we echt iets doen."

Voorlopig staat Simons' partij BIJ1 bij de meeste peilingbureaus nog op nul zetels.