FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 februari 2021

Random Pics van de Dag #234

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Waterpoloërs hard onderuit op OKT

De Nederlandse waterpolomannen hebben op het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam een eerste nederlaag moeten incasseren. Dat was een forse ook: wereldtopper Kroatië was met 25-8 veel te sterk voor de ploeg van Harry van der Meer.

Kroatië had na het eerste kwart al een 7-1 voorsprong en ondanks enkele dappere aanvallen kwam Nederland er nauwelijks aan te pas; keeper Marko Bijac stond keer op keer in de weg. Thomas Lucas en Guus van IJperen scoorden twee keer, verder waren het sporadische losse treffers.

Vier van de zes landen in de groep gaan naar de kwartfinales, de top-3 van het OKT gaat naar de Spelen. Nederland begon met een zege op Duitsland, dus is de hoop nog lang niet voorbij.

Frank Korpershoek neemt na 15 jaar afscheid van Telstar

Frank Korpershoek stopt na het huidige seizoen als speler van Telstar én als professioneel voetballer. Dat heeft de 36-jarige routinier bekendgemaakt op social media.

"Na vijftien seizoenen ga ik, aan het eind van dit seizoen, afscheid nemen. Van de Witte Leeuwen, van het betaalde voetbal. Een beslissing met gemengde gevoelens, maar vooral met trots terugkijkend op alles wat het mij gebracht heeft", zo laat Korpershoek weten op social media.

Korpershoek besloot vorig seizoen om er nog een vijftiende seizoen in Velsen-Zuid aan vast te plakken. Daarmee ging hij op jacht naar het record van Fred Bishot, die 372 wedstrijden voor Telstar speelde. Een aantal dat Korpershoek in oktober 2020 wist te passeren en daarmee officieel Mister Telstar werd. De centrale verdediger en tevens captain van Telstar speelde dit seizoen al in vijftien wedstrijden mee en staat inmiddels op liefst 378 wedstrijden voor de club.

Sinds kort combineerde Korpershoek het bestaan als profvoetballer met het werk als jeugdtrainer. Sinds anderhalf jaar traint hij de jeugd bij Ajax, waar hij op dit moment werkt als assistent-trainer van de Onder 15. Het nieuws over het aanstaande afscheid van Korpershoek komt reeds na de bekendmaking dat de verdediger de komende weken niet in actie zal komen vanwege een enkelblessure opgelopen in het duel met Go Ahead Eagles.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Telstar 1963 NV (@telstar1963nv)

Skiër Schwarz pakt WK-goud op alpinecombinatie

Op het wereldkampioenschap alpineskiën in Cortina d'Ampezzo heeft Marco Schwarz zich gekroond tot wereldkampioen op de alpinecombinatie. De Oostenrijker was op de Italiaanse sneeuw de beste op de combinatie van een super-G en een slalom.

Alexis Pinturault vertrok als vijfde en de Franse topfavoriet noteerde een scherpe tijd: de een na de ander beet zich er stuk op. Dat veranderde echter toch nog, want als 32e kwam James Crawford naar beneden en de Canadees was zowaar 0,08 seconden sneller.

Achter Pinturault volgden drie Oostenrijkers: super-G-wereldkampioen Vincent Kriechmayer (+0,30), Matthias Mayer (+0,32) en de verrassende Marco Schwarz (+0,40), gezien zijn slalomkwaliteiten dé uitdager van Pinturault of misschien zelfs wel de topfavoriet voor goud. Ook de Zwitsers Loïc Meillard (+0,43) en Luca Ärni (+0,53) leken uitstekende kansen te hebben om zich met hun slalombenen naar voren te werken in de middag, achter hen leek niet heel veel meer mogelijk.

Crawford opende de slalom in een poging zijn eerste plek zo goed mogelijk te verdedigen, maar Pinturault was - niet geheel verrassend - wel ruim sneller: 1,29 seconden. Kriechmayr en Mayer, niet gehinderd door soepele slalomheupen, bakten er niet veel van, waarna de drie grootste en in principe enige kanshebbers om Pinturault te bedreigen aan bod kwamen.

Schwarz deed dat inderdaad: hij pakt met 0,04 seconden de leiding. Meillard kwam 1,12 seconden achter hem terecht, Ärni haalde de finish niet en daarmee was het podium bekend: goud voor Schwarz, zilver voor Pinturault en brons voor Meillard, terwijl Crawford een uitstekende vierde plek pakte.

NASCAR: Harde finishcrash en onverwachte winnaar in Daytona 500

Op de Daytona International Speedway is het seizoen in de NASCAR Cup Series zondagavond dan echt afgetrapt. Dat gebeurde traditiegetrouw met de Daytona 500, naast de Indy 500 en de 24 uur van Daytona één van de 'grote drie' in de Amerikaanse racerij.

De poleposition was in handen van Alex Bowman, die William Byron naast hem had rijden. Aric Almirola en Austin Dillon vertrokken vanaf rij twee, voor Christopher Bell en Bubba Wallace, met daarachter Ryan Newman - die vorig jaar nog zo zwaar crashte - en Kevin Harvick.

Na nog geen vijftien ronden ging het al helemaal fout: voorin het veld kreeg Christopher Bell een tikje van Kyle Busch, waardoor Bell tegen Almirola op reed. Dat ontketende een enorme kettingreactie, met forse klappen voor onder meer Newman en William Byron en schade voor Wallace, Martin Truex, Kyle Busch en vele anderen.

Na de stevige crash kon iedereen even rustig op adem komen: er was bliksem in de buurt en dus werd de race sowieso even stilgelegd. Dat 'even' duurde wat langer: na een flinke tijd wachten werd duidelijk dat verder racen er op zondag definitief niet meer in zat, en dus werd het een kwestie van wachten.

Enkele uren later bleek echter dat 'definitief' ook maar een relatief begrip is: ineens werd er wél weer geracet. Met Chase Elliott en Austin Dillon op front row en Kyle Larson en Ryan Preece erachter werd het groen weer gezwaaid, hoewel Quin Houff en Chase Briscoe met een crash in het achterveld al rap voor een caution zorgden.

Dit keer konden we door met drievoudig Daytona 500-winnaar Denny Hamlin op kop, Brad Keselowski ernaast en Kyle Busch en Bubba Wallace erachter. Onder groen wist men de eerste stage vol te krijgen, Hamlin pakte de stagewinst, voor Preece, Dillon, Larson, Austin Cindric en Bell.

De herstart werd gedaan met Hamlin voorop, Bell naast en Cindric en Dillon achter hem. Halverwege de stage, kort nadat iedereen onder groen een pitstop gemaakt had, ging het weer fout: Bell's linkerachterband liep leeg, waardoor hij Ricky Stenhouse aantikte, die dan weer tegen Larson aan reed - uiteindelijk waren er zes coureurs bij betrokken, de schade was niet al te hevig.

Rookie Kaz Grala kampte met brandende onderdelen, maar ondertussen werd het groen gezwaaid met wederom Hamlin voorop en nu Joey Logano en Kevin Harvick achter hem. De laatste ronden van de tweede stage leverden flink wat getouwtrek op, maar weer pakte Hamlin de stagewinst, dit keer voor Harvick, Wallace en Elliott.

Met Dillon en Hamlin voorop werd het groen gezwaaid voor de derde en laatste stage, 64 ronden voor het einde van de race. Met zo'n dertig ronden te gaan werden de in principe laatste benodigde pitstops gemaakt, wederom onder groen: eerst de Ford's, vervolgens de Chevrolet's en tot slot de Toyota's.

Na de stops had Hamlin het lastig om van de staart van het treintje koplopers weg te komen, Logano en Harvick namen het heft in handen aan de kop. Met nog vijf ronden te gaan bestond de kopgroep nog altijd uit een lint van inmiddels zo'n vijftien auto's, maar de spanning van de finish hing in de lucht en er werd langzaam maar zeker steeds iets meer geduwd en geprobeerd.

Logano en Harvick reden nog altijd voorop met twee ronden te gaan en sloegen een klein gat naar Keselowski, die in de slipstream gelijk terug kwam. Harvick raakte de slipstream kwijt en zakte wat weg, tot hij weer een goede run wist te vinden in het kielzog van onder meer Dillon.

Logano leek er met de winst vandoor te gaan, maar in de slotronde ging het tóch nog mis: vanaf plek drie raakte Michael McDowell de voor hem rijdende Keselowski licht aan, waardoor laatstgenoemde Logano in de rondte tikte en zelf kneiterhard vanaf de zijkant geramd werd door Kyle Busch - Keselowski en Logano stapten gelukkig wel gelijk uit, Kyle Busch had wat hulp nodig, maar stond ook vrij snel weer op zijn benen.

Het kleine team van McDowell stond feest te vieren, want hij had als eerste de finish gepasseerd, maar dat betekende niet dat hij won: eerst moest gekeken worden wie er op het moment van de caution op kop reed. Dat bleek echter, na bestudering van de beelden, óók McDowell te zijn en dus kon de champagne ontkurkt worden bij Front Row Motorsports.

Tony's Chocolonely wordt niet meer slaafvrij gemaakt

Het hippe cholcolademerk Tony's Chocolonely kan misschien wel op een zwarte lijst. Nu zij een samenwerking zijn aangegaan met het Belgische Barry Callebaut kunnen zij niet meer garanderen dat ze slaafvrije chocolade maken.

Sinds 2007 wordt een lijst bijgehouden van bedrijven die netjes met hun Afrikaanse toeleveranciers omgaan. En één van die aanbevelingen is zakendoen met toeleveranciers die geen gebruik maken van moderne slavernij.

Chocolademaker Barry Callebaut kan of wil die garantie namelijk niet geven en Tony's Chocolonely wil de samenwerking niet opgeven, ook niet nu ze weten dat er mogelijk slavenarbeid wordt gepromoot.

"In 2005 kozen we voor een samenwerking met Barry Callebaut om aan te tonen dat het mogelijk is om volledig traceerbaar te zijn terwijl we met een grote verwerker samenwerken", reageert het chocoladebedrijf.

"Vorig jaar hebben we 387 gevallen van illegale kinderarbeid gevonden en 221 daarvan direct kunnen verhelpen. We hebben nog nooit een geval van moderne slavernij in onze waardeketen aangetroffen. De meeste grote chocoladebedrijven weten niet hoeveel gevallen van illegale arbeid er in hun waardeketen van cacao zijn en kunnen er dus ook niets aan doen."

Tony's Chocolonely is sinds 2018, mede dankzij hun goede reputatie, het grootste chocolademerk van Nederland en werd in 2020 voor de derde keer tot meest duurzame Nederlandse merk uitgeroepen.

Sylvana Simons wil misschien toch wel zwarte mannen beminnen

Zo vlak voor de verkiezingen doet elke politicus zijn best om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen. Zo zijn politici plots volop te vinden in praatprogramma's op tv, doen ze hip en leuk met 'influencers', of herhalen ze spontaan populistische uitspraken die de massa voor elke verkiezing weer aanspreekt.


De activistische Sylvana Simons (Foto: Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto via Getty Images)

BIJ1-lijsttrekker Sylvana Simons doet ook een leuke duit in het zakje. Zij probeert voor half maart de stem van alle zwarte mannen binnen te hengelen.

Zoals iedereen wel weet, had Syl het niet zo op zwarte mannen. Die vond ze altijd maar 'onbetrouwbaar' en was het 'onmogelijk om met hen over gevoelens te praten'. "Als je op zwarte mannen valt, heb je echt een probleem", zo klonk het hard, waarna ze de daad bij het woord voegde en alleen met blanke steenrijke mannen het bed in dook.

Maar dat schijnt dus genuanceerd te moeten worden. In een interview met Alphonse Muambi benadrukt Syl dat ze is veranderd en dat er naast haar aversie voor zwarte mannen nog meer dingen aan haar veranderd zijn. "25 jaar geleden rookte ik nog een pakje sigaretten per dag, droeg ik nog bont en had ik werkelijk geen idee van de verscheurende werking van kolonialisme en imperialisme."

De mooiste spreuk van dit interview zal haar misschien nog een tijdje achtervolgen, vooral zodra ze weer gaat beginnen over 'de schuld van het slavernijverleden die nog steeds aan de witte mens kleeft'-vraagstukken. "Je kunt kijken naar mijn foute uitspraken van toen, of naar mijn daden van vandaag", zo doceert de voormalig paaldanseres en tv-presentatrice hilarisch genoeg.

Een zetel in de Tweede Kamer ligt in het verschiet voor Simons, die vooral probeert mee te liften met de bekendheid van Black Lives Matter. "Als we nu geen Afro-Nederlander in de Kamer krijgen, dan denk ik dat het nog twintig jaar duurt voordat we weer een kans krijgen", zo schetst zij haar kansen voor een komend luxebaantje. "Ik hoop op vijf zetels. Dan kunnen we echt iets doen."

Voorlopig staat Simons' partij BIJ1 bij de meeste peilingbureaus nog op nul zetels.

Darter Nentjes grijpt Tourkaart, Van Barneveld doet goede zaken

Darter Geert Nentjes heeft op de tweede dag van de finaleronde van de Qualifying School een Tourkaart gewonnen. The Spear uit Urk was op de tweede dag van de finaleronde de sterkste. Hij klopte in de finale de Georgiër Boris Koltsov (6-5), nadat hij in de halve eindstrijd Raymond van Barneveld had uitgeschakeld (6-5).

Nentjes haalde zondag ook al de finale. Toen moest hij de eer laten aan Geert de Vos. Nentjes had de afgelopen twee jaar ook al een Tourkaart in handen, maar haalde de top 64 van de Order of Merit niet. Hij bleef steken op plek 88. De komende twee jaar is hij opnieuw verzekerd van deelname aan alle vloertoernooien en kan vanuit daar proberen om de TV-toernooien te halen. 

Van Barneveld deed met zijn plek in de halve finale ook goede zaken voor ene Tourkaart. In de halve finale maakte bij 4-5 een break achterstand ongedaan, maar slaagde er vervolgens niet in om de beslissende elfde leg die hij zelf mocht beginnen naar zich toe te trekken. De 53-jarige Hagenaar won eerder op de dag wel van achtereenvolgens de Duitser Daniel Meyer (6-0), landgenoten Luc Peters (6-4) en Moreno Blom (6-2), de Duitser Lukas Wenig (6-4) en landgenoot Gino Vos. Daarmee sleepte hij vier belangrijke punten binnen voor de Order of Merit.

Van Barneveld heeft na twee dagen zes punten en staat daarmee tweede op de Order of Merit van de Europese Q-School. Zoran Lerchbacher leidt met zeven punten. De top acht van de ranking, krijgt ook een Tourkaart. Er zijn nog twee dagen om punten te verzamelen. 

Er doen in totaal 46 Nederlanders mee aan de finaleronde van de Europese Q-School. In de persoon van Christian Kist is er nog een oud-wereldkampioen vertegenwoordigd in Niedernhausen. De Mariënberger werd maandag wederom uitgeschakeld in de eerste ronde en is ver verwijderd van een Tourkaart.

European Qualifying School - dag II - Laatste 32
Ryan De Vreede 6 | 5 Maikel Venema
Michal Smejda 6 | 4 Rients Visser
Geert Nentjes 6 | 5 Patrick Tringler
Michael Unterbuchner 6 | 3 Sergio Krassen
John Michael 6 | 4 Veijo Viinikka
Gino Vos 6 | 3 Gary Mawson
Raymond van Barneveld 6 | 2 Moreno Blom
Lukas Wenig 6 | 4 Rusty-Jake Rodriguez
José Justicia 6 | 2 Mario Vandenbogaerde
Zoran Lerchbacher 6 | 5 Dragutin Horvat
Patrick van den Boogaard 6 | 5 Davyd Venken
Christian Bunse 6 | 2 Rowby-John Rodriguez
Boris Koltsov 6 | 2 Kevin Blomme
Matt Campbell 6 | 4 Martin Schindler
Davy Proosten 6 | 1 Pero Ljubic
Niels Zonneveld 6 | 2 Niko Springer

Laatste zestien
Michal Smejda 6 | 1 Ryan De Vreede
Geert Nentjes 6 | 5 Michael Unterbuchner
Gino Vos 6 | 0 John Michael
Raymond van Barneveld 6 | 4 Lukas Wenig
Zoran Lerchbacher 6 | 1 José Justicia
Christian Bunse 6 | 5 Patrick van den Boogaard
Boris Koltsov 6 | 5 Matt Campbell
Davy Proosten 6 | 3 Niels Zonneveld

Kwartfinale
Geert Nentjes 6 | 4 Michal Smejda
Raymond van Barneveld 6 | 5 Gino Vos
Zoran Lerchbacher 6 | 2 Christian Bunse
Boris Koltsov 6 | 1 Davy Proosten

Halve finale
Geert Nentjes 6 | 5 Raymond van Barneveld
Boris Koltsov 6 | 1 Zoran Lerchbacher

Finale
Geert Nentjes 6 | 5 Boris Koltsov

UFC: MMA-reus Struve kapt ermee

De Nederlandse MMA-reus Stefan Struve stopt met MMA. De UFC-veteraan zegt dit op zijn Instagram. Na 42 kooigevechten in een tijdsbestek van ruim vijftien jaar vindt de zwaargewicht het genoeg geweest.

Op zijn Instagrampagina legt Struve uit dat lichamelijke problemen hem teveel in de weg zitten. Vooral de gevolgen van een binnenoor-ontsteking spelen hem parten. Toen hij tijdens een recent gevecht een vuistslag op zijn oor kreeg, reageerde Struve's lichaam daar anders op dan normaal.


Stefan Struve (Foto: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Nadat hij met een arts had gesproken en met zijn hartproblemen in het achterhoofd leek het beter om het professionele vechten te laten voor wat het is. Struve zegt nu meer tijd voor zijn vijf maanden oude zoontje Tobi en vrouw te hebben en kijkt er naaruit om andere dingen te gaan doen.

Struve is de enige vechter die huidig kampioen bij de zwaargewichten Stipe Miocic knockout heeft geslagen. In 2012 bracht The Skyscraper Miocic zijn eerste verlies toe. Struve heeft in totaal 42 kooigevechten gedraaid waarvan hij er 29 wist te winnen. Van die 42 werden er 24 op het allerhoogste niveau, in de UFC, uitgevochten.

Zijn carrière kende veel blessureleed, waarbij zijn gebroken kaak in het gevecht tegen powerpuncher Mark Hunt nog tot de verbeelding spreekt. In 2013 werd een lekkende hartklep in combinatie met een vergroot hart geconstateerd. In 2014 mocht hij weer vechten, maar op de avond van zijn gevecht tegen Matt Mitrione viel Struve flauw nadat hij een sterk verhoogd hartritme opbouwde.

Na die periode leek het vuur bij de Nederlandse Grote Vriendelijke Reus geblust en wist hij met wisselend succes zijn contract met de UFC uit te dienen. De 32-jarige Beverwijker blijft overigens Nederlands recordhouder met het hoogste aantal UFC-gevechten. Alistair Overeem volgt hem op de voet, met twintig partijen en een nog lopend contract.

Shiffrin skiet met overmacht naar wereldtitel op alpinecombinatie

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft de wereldtitel veroverd op de alpinecombinatie. In het Italiaanse Cortina d'Ampezzo werd een super-G en een slalom gehouden en daarom maakten de sterke slalomsters met overmacht de dienst uit.

De snelheidsspecialistes moesten op de super-G hun slag slaan, maar dat leek niet echt te lukken. Federica Brignone was de snelste, één honderdste voor haar Italiaanse landgenote Elena Curtoni, maar met Mikaela Shiffrin op 0,06 seconden stond één van 's werelds beste slalomskiesters in perfecte positie voor het goud.

De Tsjechische olympisch super-G-kampioene Ester Ledecka stond op 0,16 seconden, voor de sterke slalomster Michelle Gisin (+0,26) uit Zwitserland. Verder leek ook de Slowaakse Petra Vlhova (+0,40) nog een uitstekende medaillekans te hebben, gezien haar slalomkwaliteiten, met als andere kanshebsters mogelijk nog de Zwitserse Wendy Holdener (14e, +0,97) en de Oostenrijkse Franziska Gritsch (20e, +1,38).

Brignone opende als super-G-winnares de slalom in de jacht op de wereldtitel, maar die jacht was rap voorbij: na welgeteld drie poortjes en evenzoveel seconden lag Brignone eruit. Snelheidsspecialiste Curtoni finishte wel, maar Shiffrin maakte logischerwijze korte metten met haar tijd: de Amerikaanse was 2,35 seconden sneller.

Ledecka leverde vier seconden in, olympisch combinatiekampioene Gisin kwam op 0,89 seconden van Shiffrin uit. Vlhova leek al gelijk de laatste serieuze kanshebster om Shiffrin te bedreigen, maar de Slowaakse was aan de finish 0,86 seconden te langzaam en nam plek twee in beslag. Holdener had nog een medaillekans, maar de Zwitserse ging bij poortje twee al de fout in en daarmee was de race alweer gelopen: goud voor Shiffrin, voor Vlhova en Gisin.

Jong stel (25) neukt alleen op Valentijnsdag

James Phillips heeft gisteren de mooiste dag van het jaar beleefd. De 25-jarige Engelsman mocht er tijdens Valentijnsdag eindelijk weer op bij zijn eveneens 25-jarige verloofde. 14 februari is namelijk de enige dag van het jaar waarop het jonge stel met elkaar de liefde bedrijft.

Het stel leerde elkaar in januari 2019 kennen. Hoewel ze gek op elkaar zijn, spraken ze één ding met elkaar af. Valentijnsdag zal de enige dag in het jaar zijn waarop van bil wordt gegaan, totdat ze elkaar eindelijk het jawoord hebben gegeven. En tot hun trouwdag is het slechts eens per jaar feest.

Uiteindelijk heeft James in die twee jaar zijn verloofde slechts driemaal alle hoeken van de kamer laten zien. "Het klinkt misschien gek", vertelt verloofde Maria Simpson. "Maar dankzij ons valentijnspact groeien we dichter naar elkaar toe en zijn wij meer van elkaar geobsedeerd. Ik vind het prachtig, omdat we echt met elkaar verbonden zijn en er meer is dan seks."

Een ding scheelt: James hoeft niet jaarlijks met een bosje bloemen aan te komen op 14 februari. "Seks is een veel beter cadeau dan een bosje rozen. Wanneer wij seks hebben, is het geweldig. We kunnen dan ook niet wachten tot we eindelijk kunnen trouwen wanneer corona achter de rug is."

Gelukkig hoeft James nog maar een jaar op zijn handen te zitten. Het stel is namelijk van plan op Valentijnsdag 2022 te gaan trouwen. Niets staan hem vanaf dan nog in de weg om zijn vrouwtje iedere dag aan zijn spermaspeer te rijgen.

Insemineren kun je op ‘Henryetta’ leren

Studenten van hogeschool Van Hall Larenstein maken sinds kort gebruik van kunstkoe "Henryetta" voor inseminatietraining. Meer hierover in de Leeuwarder Courant.

In de "koe" zitten raampjes. Die zijn bedoeld voor de docent om mee te kijken met de studenten en ze zo goed te kunnen begeleiden. De kunstkoe is geschikt om de anatomie en fysiologie van een koe toe te lichten en kan gemakkelijk worden opengemaakt. Dit maakt het eenvoudiger om inwendige processen bij een koe na te bootsen en te observeren.

Docent Titia Fokkema-Van der Ploeg legt het volgende uit: 'Ik kan studenten de anatomie van de baarmoeder en de eierstokken laten zien, maar ook de verschillende stadia van de eierstokken gedurende een cyclus, ook leren de studenten het verschil tussen een drachtige en niet-drachtige baarmoeder te herkennen.’

Henryetta is te bewonderen bij de opleiding Dier- en Veehouderij Van Hall Larenstein.

Militair vrijgesproken van zedendelict KMA (poging penetratie dronken collega)

De militaire kamer spreekt een 23-jarige man uit de gemeente Schagen vrij van het zedendelict waarvan hij werd verdacht. Volgens de militaire kamer is hier onvoldoende bewijs voor.

Een collega van de man was onder invloed van alcohol op een bank in slaap gevallen. De man werd er van beschuldigd dat hij die collega een borstel in of tegen de anus heeft geduwd. Ook zou hij de broek van deze collega naar beneden hebben getrokken en met 2 medeverdachten met de arm van die collega aftrekkende bewegingen hebben gemaakt. Het incident zou in april 2016 op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) hebben plaatsgevonden en er zou een filmpje van zijn gemaakt.

Veel onduidelijkheden
De militaire kamer oordeelt dat er zoveel onduidelijkheid is over wat er op dat filmpje te zien zou zijn geweest, dat niet bewezen is dat de man een borstel in of bij de anus van de collega heeft gedaan. Ook kan niet worden bewezen dat de man bij het maken van aftrekbewegingen bij de collega betrokken is geweest. De militaire kamer betrekt bij haar oordeel dat veel betrokkenen alcohol hadden gebruikt en dat er veel verschillende verhalen de ronde hebben gedaan over het incident dat bovendien al een behoorlijke tijd geleden zou hebben plaatsgevonden. Hierdoor is niet altijd duidelijk wat een getuige zelf heeft gezien.

Geen ontuchtige handeling
De man bekende dat hij wel de broek en onderbroek van de collega naar beneden heeft gedaan. Volgens de militaire kamer moet dit niet als een ontuchtige handeling worden beschouwd. De man had daar geen seksuele bedoeling mee en het leek meer als een grap bedoeld te zijn geweest. Hierbij wil de militaire kamer overigens de gevolgen voor de collega niet onderschatten.

Omdat de 23-jarige man wordt vrijgesproken, krijgt de collega geen schadevergoeding.

Zie ook: OM eist voorwaardelijke celstraf tegen militairen na poging "penetratie" op KMA


Celstraffen van 5 en 6 jaar geëist voor seksuele uitbuiting vrouwen

Zeven dagen per week, 24 uur per dag moesten een 24-jarige en een 43-jarige vrouw zich beschikbaar houden voor seksklanten. Ze zouden gedwongen zijn tot prostitutie, ze zouden zijn mishandeld, bedreigd en gemanipuleerd door twee mannen van 24 en 35 jaar. De twee stonden maandag 15 februari terecht voor de rechtbank in Zwolle voor mensenhandel.

De officier van justitie eiste celstraffen van zes jaar tegen de 35-jarige man (met onbekende woonplaats) en vijf jaar tegen de 24-jarige man uit Eindhoven. Behalve van mensenhandel worden ze verdacht van misbruik van biometrische gegevens en oplichting van hotels. De 35-jarige is ook verduistering ten laste gelegd. Hij zou een auto die is gebruikt voor het vervoeren van de vrouwen na afloop van de huurperiode niet meer hebben teruggebracht. In totaal staan vandaag en morgen vier mannen terecht in deze mensenhandelzaak.

De twee vrouwen zouden in 2019 gedurende een periode van drie maanden gedwongen zijn tot prostitutie. Dat gebeurde in hotels en woningen door het hele land. Volgens een van de slachtoffers moet de 35-jarige worden gezien als de hoofdverdachte, de 24-jarige als zijn rechterhand, en zou een 39-jarige man uit Arnhem de taak hebben gehad haar 'te beveiligen'.

Om hulp gevraagd
Op 8 augustus 2019 wist het 24-jarige slachtoffer vanuit een bed & breakfast in Zwolle te ontkomen. Overstuur vroeg ze in een winkel om hulp. Bij de politie vertelde ze over een andere vrouw van wie ze wist dat ze in dezelfde omstandigheden verkeerde. In september 2019 is ook namens deze vrouw aangifte gedaan. Daarop zijn in mei en juni 2020 vijf verdachten aangehouden.

De officier van justitie acht mensenhandel wettig en overtuigend bewezen. Voor een bewezenverklaring van mensenhandel moet er sprake zijn van dwangmiddelen, handelingen en een oogmerk van uitbuiting. Al deze elementen zijn in deze zaak aanwezig, volgens het OM. Er is voldoende bewijs voor in de vorm van de aangiften, getuigenverklaringen, foto’s, bankafschriften en WhatsAppberichten.

Datingsite
De 24-jarige vrouw zou de 35-jarige verdachte hebben leren kennen via een datingsite. Hij zou haar werk hebben aangeboden in de prostitutie. Zij - verliefd op hem - ging daar op in. De afspraak was dat ze een deel van de opbrengst zou krijgen en dat ze zou kunnen stoppen wanneer ze maar wilde. Na een maand bleek dat al het verdiende geld door de verdachten werd ingehouden. Op het moment dat ze aangaf dat ze wilde stoppen, veranderde het gedrag van de verdachten, schetste de officier tijdens de zitting.

Toen zouden de mannen hebben geëist dat de vrouw de gemaakte kosten voor de hotels zou terugbetalen. Ze moest elke dag beschikbaar zijn voor klanten, en minimaal 800 euro per dag verdienen. Er werd voor haar bepaald wie haar klanten waren, en hoe en wanneer ze haar werk moest doen, volgens de officier. Ze zou zijn bedreigd en mishandeld. Er zijn appberichten waaruit duidelijk blijkt dat ze niet vrij was om te gaan en staan waar ze wilde.

Werken als prostituee
In een soortgelijke situatie zou ook het 43-jarige slachtoffer hebben verkeerd. Zij leerde tijdens haar verblijf in een opvanglocatie in Arnhem een van de medeverdachten kennen die haar in contact bracht met de twee mannen die deze maandag terecht stonden. Ze ging voor hen werken als prostituee. Van de verdiensten ontving ze niets. Volgens de officier moest de vrouw seksuele handelingen verrichten die ze niet wilde. Uit angst voor mishandeling en bedreiging bleef zij het werk doen. De verdachten voorzagen haar zo nu en dan van drugs, waar ze afhankelijk van was.

Diepe inbreuk op waardigheid
De officier sprak over 'seksuele uitbuiting van de buitencategorie', enkel te bestraffen met onvoorwaardelijk celstraffen. 'Er is herhaaldelijk en stelselmatig een flagrante en diepe inbreuk gemaakt op de menselijke waardigheid van beide slachtoffers. Zij waren handelswaar voor deze verdachten en zo werden zij ook behandeld. Beide slachtoffers waren, gelet op hun kwetsbaarheid, een gemakkelijke prooi voor verdachten. Zij waren niet tegen hen opgewassen en daarvan is op grove wijze misbruik gemaakt. Verdachten hebben enkel rekening gehouden met hun eigen persoonlijke behoeften en financieel gewin.'

Dinsdag gaat de zitting verder. Dan worden de zaken behandeld tegen twee medeverdachten: een 39-jarige man uit Arnhem en een 43-jarige man uit Tiel. De vijfde verdachte in deze zaak moet zich op een later tijdstip verantwoorden voor de politierechter.

'Gigantische piemel is een zegen'

Wat heel veel FOK!kers kunnen beamen, heeft een mannelijke pornoster nu ruiterlijk toegegeven. Het leven met een gigantische spermaspeer is namelijk een zegen.

Spil in het verhaal is ene Matt Lownik. Matt verdient onder meer de kost als pornoacteur. Niet geheel onverdienstelijk, want Lownik trekt zeker 120.000 volgers op Twitter.

De dertigjarige Matt heeft dan ook een zeer indrukwekkend – voor FOK!kers dan weer niet – apparaat in de broek hangen. Zijn batsbajonet meet maar liefst 25 centimeter. Het levert hem veel positieve reacties op, dus aan een penisverkleining hoeft hij niet te denken.

Wel wordt de beste man constant bestookt met vragen. Een veelgestelde vraag luidt natuurlijk: "Is het zwaar?", waarop hij uiteraard bevestigend antwoordt. Matt moet er dan ook veel voor doen en laten.

Zo moet de levende piemel een strakke onderbroek dragen om de boel op zijn plek te houden, omdat zijn klavots groter is dan een standaard fles met zonnebrand of een halve liter. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij overal veel opmerkingen krijgt over zijn paarsgepunte lans. Bij de pisbakken, in een kleedruimte, de sauna of gewoon op kantoor: overal reppen ze over zijn enorme geslacht.

Desondanks ontdekte Matt pas later dat zijn broekslang groter is dan gemiddel. "Ik kom uit een klein boerendorp", verklaart de pornoacteur. "Pas toen ik naar de universiteit ging, kon ik hem op waarde schatten. Ik zou liegen als ik zou beweren dat het geen zegen was."

Maar ook bij Matt is het weleens een sleur. "Aan het einde van de dag is hij slechts een lichaamsdeel van mij. Ik laat hem mijn persoonlijkheid dan ook niet te veel beïnvloeden. Desondanks heeft hij me veel zelfvertrouwen gegeven."

Van horen zeggen begeeft de man met de enorme eenogige slang zich in een nichemarkt. Zo zijn onder zijn naam slechts films met zogenoemde 'gay porn' te vinden. Nu zal zo'n enorme lul in je kont misschien best meevallen, alleen dat gehijg in je nek....

Artsen buigen zich over zoönoseaanpak (besmetting van dier naar mens)

Arts en voormalig WHO-gezant Henk Bekedam gaat een nieuwe werkgroep leiden die zich moet buigen over het voorkomen en bestrijden van zoönose-uitbraken. In de werkgroep die is opgericht in opdracht van de overheid zitten ook andere artsen. Zo meldt Medisch Contact.

De werkgroep moet aanbevelingen opstellen om de risico’s op toekomstige zoönotische uitbraken te verkleinen, aldus demissionair ministers Tamara van Ark (Medische Zorg) en Carola Schouten (LNV) in een Kamerbrief. De groep moet in kaart brengen welke factoren in welke mate bijdragen aan het ontstaan en verspreiden van zoönosen en welke strategieën het beste werken om de kans daarop te verkleinen. De groep dient zich te richten op zogenaamde contactzoönosen, die worden overgedragen door direct of indirect contact tussen mens en dier, maar niet op voedseloverdraagbare zoönosen.

Deskundigen
De tot voorzitter bestempelde Bekedam werkte bijna 25 jaar als vertegenwoordiger WHO in onder andere China, Egypte en India op het gebied van zoönosen. Daarvoor werkte de arts onder andere in Zambia en Malawi. De werkgroep wordt verder gevormd door deskundigen op het gebied van volksgezondheid, diergezondheid, natuur, milieu, biodiversiteit en gedragswetenschappen, zoals arts-microbioloog Jan Kluytmans, hoogleraar infectieziekten Leo Visser en hoogleraar moleculaire virologie Ron Fouchier.

Aanvulling
De werkgroep is een aanvulling van het demissionaire kabinet op al bestaande activiteiten. Sinds 2011 is een zogenaamde "zoönosestructuur" van een aantal humane en veterinaire gezondheidsorganisaties opgetuigd die ervoor moet zorgen dat uitbraken op tijd worden opgemerkt en vervolgens bestreden. Die organisaties hebben maandelijks overleg, waarbij indien nodig verschillende deskundigengroepen worden betrokken, zoals een apart Management Outbreak Team voor Zoönosen. Verder delen universitaire instituten hun kennis over infectieziekten via het NCOH (Netherlands Centre for One Health). Zowel het ministerie van VWS als van LNV zijn betrokken bij de zoönosestructuur, maar VWS is bestuurlijk verantwoordelijk omdat de volksgezondheid volgens de ministers vooropstaat bij zoönotische uitbraken.


GroenLinks wil de A10-West in een woonwijk veranderen

GroenLinks wil dat er op de plek van de A10-West woningen gebouwd worden. De fractie dient vandaag een voorstel in bij de gemeente om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Dat laat de partij weten in een persbericht.

Volgens GroenLinks moeten er radicale keuzes worden gemaakt om de woningnood op te lossen en de A10-West als woonwijk dient daarvoor als 'perfecte kandidaat'.

De snelweg zou momenteel voornamelijk als doorgaande weg naar een andere bestemming worden gebruikt, en die functie kan 'prima worden overgenomen door de combinatie A5-A9', zo stelt de partij.

Volgens de Amsterdamse fractievoorzitter Zeeger Ernsting moet er meer binnen de stadsgrenzen worden gebouwd. 'Bovendien wordt door juist hier te bouwen een oneigenlijke scheidslijn opgeheven en wordt de stad hier eindelijk één geheel.'

Meer groen en minder luchtvervuiling

In het persbericht valt te lezen dat GroenLinks in plaats van de snelweg 'betaalbare woningen, maatschappelijke voorzieningen, nieuw groen en een bescheiden stadsstraat' wil. De politieke partij haalt daarnaast luchtvervuiling en geluidsoverlast aan als redenen om het asfalt weg te halen.

Vandaag dient de partij een voorstel in om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de plek van de A10-West als toekomstige woonwijk te gebruiken.

Onderwijsbond schrapt verkiezingsdebat na ruzie over deelname PVV

De grootste onderwijsbond van Nederland, de Algemene Onderwijsbond (AOb), schrapt een gepland debat waarin politici de degens zouden kruisen over onderwijs. De reden: de PVV zou ook meedoen, een partij die de bond zélf had uitgenodigd.

COVID-19: 2875 nieuwe besmettingen en 27 doden, totaal 1.032.094 en 14.843

LET OP: De besmettingscijfers van vandaag zijn niet representatief aangezien er een deel van de teststraten gesloten (geweest) is in verband met de winterse omstandigheden.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2875 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.032.094 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 143 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1386 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 22 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 536 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 27 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 14.843 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: een heel lang TT circuit

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal wel het TT Circuit bij Assen maar wist je dat de wedstrijd vroeger verreden werd op een enorm stratencircuit nabij Assen? De allereerste race, in 1925, was op een rondje met een lengte van 28,4 kilometer langs de dorpen Borger, Schoonloo en Grolloo. Van 1926 tot en met 1954 werd het stratencircuit dat langs De Haar, Barteldsbocht (bij Assen), Oude Tol (halverwege Hooghalen), Hooghalen, Laaghalen en  Laaghalerveen liep gebruikt. Vanaf 1955 werd pas het permanente circuit in gebruik genomen op de plek waar we dat nu kennen.

De baan van 1925 zoals die nu zou lopen:

Het circuit dat van 1926 tot en met 1954 gebruikt werd:

Wheelie-trekkende motorrijder vlucht voor politie na veroorzaken ongeluk in Dongen

Een motorrijder uit Dongen is zondagavond aangehouden nadat hij een ongeluk had veroorzaakt en de plek van het ongeval verliet. De agenten waren al op zoek naar de motorrijder, nadat er verschillende klachten waren binnengekomen van asociaal rijgedrag. Zo meldt BN de Stem.

De Politie gemeente Dongen plaatste op Facebook het volgende bericht:

'Op zondag 14 februari 2021 omstreeks 16.30 uur, troffen politieagenten een motorrijder aan, op de Beljaartlaan in Dongen. De agenten waren al op zoek naar deze motorrijder, omdat er meerdere meldingen waren ontvangen van asociaal rijgedrag waaronder een wheely.
De collega's wilden de motorrijder laten stoppen, maar deze gaf vervolgens gas om weg te komen. De man veroorzaakte een aanrijding op de Hamsesticht in Dongen en vluchtte opnieuw.

Hierop hebben de agenten de verdachte thuis opgezocht en hem aldaar aangehouden voor het verlaten van de plaats van het ongeval. Het is namelijk strafbaar, als iemand die betrokken is geweest bij een ongeval, de plaats van het ongeval verlaat, zonder zich kenbaar te maken. Hij zal hiervoor een proces-verbaal krijgen. Daarnaast zal de man ook nog een proces-verbaal ontvangen voor gevaarlijk verkeersgedrag en er wordt een mededeling gedaan bij het CBR, voor een rijvaardigheidstest.'

Naar concert, voetbal of congres? Vandaag start het onderzoek hoe dit veilig kan

Vandaag opent de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer de eerste praktijktest van de Fieldlab Evenementen in het Beatrix Theater Utrecht. Er wordt tijdens een zakelijk congres met vijfhonderd bezoekers onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden. Het is de start van een reeks praktijktesten.

Het kabinet gebruikt de opgedane kennis en inzichten als input om te bepalen hoe er naar veilige en verantwoorde evenementen toegewerkt kan worden.

Mona Keijzer: 'Terug naar normaal, of het nu gaat om een congres met je collega’s, een sportwedstrijd of een concert bezoeken: dat wil iedereen graag. Daarom zijn deze praktijktesten zo ontzettend belangrijk. Niet alleen biedt het perspectief voor de ondernemers, maar ook voor de bezoekers ervan. Met deze praktijktesten doen we dat veilig en verantwoord, waarbij we rekening houden met de ontwikkelingen van het coronavirus. En dat is vooruitkijken.'

Aan deze praktijktesten zitten wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet iedere deelnemer een negatieve coronatest laten zien (niet ouder dan 48 uur) en wordt bij binnenkomst de temperatuur opgemeten. Als onderdeel van het onderzoek worden de bezoekers tijdens de bijeenkomst gevolgd met een bewegingssensor. Daarmee wordt kennis opgedaan over hoe bezoekers zich in verschillende situaties gedragen en hoe evenementen veilig zouden kunnen plaatsvinden. Na afloop dienen de bezoekers een nieuwe coronatest te ondergaan.

Het is de eerste praktijktest die plaatsvindt. Hierna volgen nog zeven events. Andere praktijktesten die binnenkort plaatsvinden zijn een theatervoorstelling en twee voetbalwedstrijden. Daarnaast zal een dance-event en live-concert binnen en een dance-event en live-concert buiten plaats gaan vinden.

Avocado-import groeit met 19 procent in 2020

Nederland ontwikkelt zich steeds meer als de toegangspoort van Europa voor avocado’s die elders geproduceerd worden. In 2020 werden 19 procent meer avocado’s ingevoerd dan in 2019. Nederland is de tweede importeur van avocado’s in de wereld en daarnaast de grootste niet-producerende exporteur van avocado's. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De Nederlandse avocado-import van buiten de EU is toegenomen van 15 miljoen kilogram in 2000 tot 373 miljoen kilogram in 2020. In 2019 bedroeg deze nog 313 miljoen kilogram. Al sinds 2012 importeert Nederland meer avocado’s uit niet-EU-landen dan alle andere EU-landen samen. Sindsdien is het verschil steeds groter geworden. Inmiddels is Nederland goed voor 63 procent van de gehele EU-import van avocado’s uit niet-EU-landen. In 2000 was dat 15 procent.

Het overgrote deel van de avocado’s die in Nederland binnenkomen is bestemd voor het Europese achterland (wederuitvoer of quasi-doorvoer). Een klein deel van de invoer, ongeveer 9 procent, is bestemd voor de Nederlandse markt. De import en export van avocado’s is een logistieke specialisatie van Nederland geworden, en behelst naast transport en distributie ook zaken als rijping, controle en eventuele verpakking. Avocado’s komen met name aan in de Rotterdamse haven en verlaten Nederland meestal per vrachtwagen.

Aantal aangiften tegen Tata Steel explodeert: ‘We hadden hier zelfs zwarte sneeuw’

Het aantal aangiftes tegen staalgigant Tata Steel (het vroegere Corus en Hoogovens in IJmuiden) over het bewust toebrengen van schade aan de volksgezondheid is geëxplodeerd. Er zijn ruim 500 mensen en stichtingen die aangifte doen van een strafbaar feit tegen het bedrijf. Dat bevestigt advocaat Bénédicte Ficq, die de omwonenden bijstaat. Zo meldt de Gelderlander.

Het winterweer van de afgelopen week heeft volgens de omwonenden eens te meer duidelijk  gemaakt hoe vervuild de omgeving is van het bedrijf uit IJmuiden. Er lag zwarte sneeuw op de duinen nabij Tata Steel, de bewoners hebben daar foto's van gemaakt. 'Nu is het zichtbaar, met dank aan de sneeuw, maar deze vervuiling gebeurt natuurlijk veel vaker. Alleen dan zie je het niet zo duidelijk', volgens buurtbewoonster Sanne Walvisch. 'Dit is enorm confronterend. Nu zie je het op de sneeuw, maar wij zien dit ook vaak op onze vensterbanken, auto's en noem maar op. Hier leven wij dus in. We hebben hier dus ook nooit de ramen open, zelfs niet als het warm is. We houden ook altijd rekening met de wind, checken de windrichting bijvoorbeeld voordat we gaan hardlopen.'

Zo'n 30 omwonenden, verenigd in de stichting Frisse Wind Nu, hebben kort geleden ondersteund door advocate Bénédicte Ficq aangifte gedaan tegen Tata Steel. Sindsdien hebben zich dus honderden mensen en andere partijen aangesloten bij de aangifte, waaronder een surfvereniging. Volgens de stichting komt er 25 % meer longkanker voor in het IJmond-gebied dan in de rest van Nederland. In gedeelten van het aangrenzende Beverwijk en Velsen ligt dat percentage nog hoger.

De partijen willen Tata Steel voor de strafrechter slepen omdat het bewust de volksgezondheid in gevaar brengt door 'stoffen in de bodem, lucht of oppervlaktewater te brengen'. Tata Steel is in het verleden al vaker op de vingers getikt door provincie en rechtbanken wegens het overtreden van regels, maar het bedrijf is nog nooit strafrechtelijk aangepakt. De verantwoordelijke directie riskeert hierdoor een celstraf van twaalf jaar tot vijftien jaar.

Iets meer stikstof en minder fosfaat in mest

De uitscheiding van stikstof in dierlijke mest is in 2020 vergeleken met een jaar eerder licht toegenomen met krap 1,0 procent tot 494 miljoen kilogram. Dat is nog onder het stikstofplafond dat de Europese Unie heeft vastgesteld voor de Nederlandse veestapel. De fosfaatuitscheiding bedroeg 151 miljoen kilogram, 2,8 procent minder dan in 2019, en ruim onder het fosfaatplafond. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

In 2020 nam de stikstofuitscheiding in dierlijke mest toe met ruim 4 miljoen kilogram tot 494,0 miljoen kilogram. Dat is ruim 10 miljoen kilogram onder het vastgestelde stikstofplafond van 504,4 miljoen kilogram. Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat de stikstofuitscheiding onder het productieplafond ligt.

De fosfaatuitscheiding daalde vorig jaar met 4,3 miljoen kilogram naar 151,2 miljoen kilogram. De uitscheiding ligt daarmee ver onder het plafond van 172,9 miljoen kilogram.

Stikstofuitscheiding melkveesector weer boven plafond
De melkveesector scheidde vorig jaar 289,8 miljoen kilogram stikstof uit, 3,6 procent meer dan in 2019. De stikstofuitscheiding van de melkveehouderij kwam daardoor weer uit boven het productieplafond van 281,8 miljoen kilogram voor deze sector. De fosfaatproductie van de melkveesector daalde vorig jaar met 1,5 miljoen kilogram tot 74,0 miljoen kilogram. Dat is ruim onder het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilogram.

Dat meer stikstof en minder fosfaat is geproduceerd hangt deels samen met de samenstelling van het veevoer. Koeien kregen meer stikstofrijk gras en krachtvoer en minder van het relatief stikstofarme snijmais. Lage fosforgehalten van gras zorgden voor een daling van de fosfaatproductie. De stikstofuitscheiding nam ook toe door de toename van de melkveestapel met 1,1 procent en doordat koeien meer melk gaven (0,9 procent) en daarvoor meer voer hebben gekregen.

Minder stikstof en fosfaat in varkensmest
De stikstofuitscheiding van de varkenssector daalde in 2020 vergeleken met een jaar eerder met 2,8 miljoen kilogram naar 90,9 miljoen kilogram. De fosfaatuitscheiding nam tegelijkertijd af met 1,1 miljoen kilogram en bedroeg 35,7 miljoen kilogram. Beide dalingen hangen samen met de daling van het aantal vleesvarkens (ruim 3 procent) en het aantal fokvarkens (ruim 1 procent). De stikstof en fosfaat die varkens produceren liggen sinds 2016 onder de productieplafonds van 99,1 miljoen kilogram voor stikstof en 39,7 miljoen kilogram voor fosfaat.

Lagere stikstof- en fosfaatuitscheiding door pluimvee
De stikstof- en fosfaatuitscheiding van legpluimvee daalde in 2020 met 3,0 procent. De mestproductie van vleeskuikens nam wel met enkele procenten toe door een toename van het aantal dieren, maar per saldo daalde de stikstof- en fosfaatuitscheiding in de pluimveesector. De totale mestproductie in de pluimveesector bedroeg vorig jaar 55,5 miljoen kilogram stikstof en 24,7 miljoen kilogram fosfaat. In de pluimveesector gelden productieplafonds van 60,3 miljoen kilogram voor stikstof en 27,4 miljoen kilogram voor fosfaat.

Overig vee
De stikstofuitscheiding van overige dieren zoals paarden, pony’s, schapen, geiten, pelsdieren en konijnen nam in 2020 per saldo af met 1,0 miljoen kilogram stikstof tot 23,3 miljoen kilo door een afname van het aantal schapen en nertsen. In de berekening van de mestproductie door nertsen is rekening gehouden met de ruimingen als gevolg van coronabesmettingen.

Waterpoloërs openen OKT met winst op Duitsland

De Nederlands waterpolomannen zijn uitstekend begonnen aan het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam. Na een indrukwekkende comeback van de Duitsers werden de oosterburen toch verslagen: 11-10.

Nederland speelde Duitsland volledig weg en kwam op een enorme 8-2 voorsprong. Een wedstrijd tegen de Duitsers is echter pas voorbij als je in het hotel je tanden staat te poetsen om naar bed te gaan en dat bleek: Duitsland kwam terug tot op één punt. In de slotfase wist Oranje echter toch stand te houden en dus was de belangrijke eerste zege een feit.

In de group van zes landen is een plek bij de eerste vier nodig om naar de kwartfinales te gaan, vooral Rusland en Kroatië zijn de sterke tegenstanders. De top-3 van het OKT mag naar de Olympische Spelen, waar de Nederlandse mannen in 2000 voor het laatst op in actie kwamen.

Schansspringer Granerud slaat slag en pakt mogelijk eindzege World Cup

Schansspringer Halvor Egner Granerud heeft in het Poolse Zakopane een grote gooi gedaan naar zijn eerste eindzege in de World Cup. De Noor scoorde weer stevig in Polen en verstevigde zo zijn leidende positie in het seizoen waarin hij überhaupt pas zijn eerste podiumplek ooit pakte.

Zaterdag
World Cup-leider Halvor Egner Granerud was de beste in de eerste ronde, maar het scheelde niet veel: de Sloveen Bor Pavlovcic zat hem op de hielen. Andrzej Stekala uit Polen en de Japanner Ryoyu Kobayashi vormden het grootste gevaar, gevolgd door de Noren Daniel André Tande en Robert Johansson, met de Sloveen Anze Lanisek erbij.

Vanaf plek tien sprong de Noor Marius Lindvik voorbij Lanisek, Johansson en Tande; Kobayashi hield zijn positie wel vast en sprong zelfs nét voorbij Stekala naar het podium. Pavlovcic leverde vier plekken in en dus was ook Stekala - voor het eerst - zeker van het podium. Dat gold ook voor Lindvik: Granerud leverde zes plekken in en dus won de één seizoen uiterst dominante Kobayashi weer eens, voor Stekala en Lindvik.

Zondag
Ook op dag twee sprong Granerud naar de leiding na de eerste ronde, dit keer werd hij gevolgd door de Japanner Keiichi Sato en Lanisek, met ook Tande, Pavlovcic, de Oostenrijkers Stefan Kraft en Daniel Huber, Kobayashi en de verrassende Zwitser Gregor Deschwanden en Rus Mikhail Nazarov nog op een prima afstand van het podium.

In de finaleronde sprong Robert Johansson vanaf plek twintig in elk geval negen man voorbij, met de top-10 in aantocht stond hij nog steeds op één. Nazarov en Deschwanden kwamen er ook niet aan, net als Kobayashi, Huber, Kraft, Pavlovcic en Tande: het podium was in zicht voor Johansson.

Lanisek was dan eindelijk de eerste die Johansson van de troon stootte, de Sloveen was dus zeker van het podium. Sato sprong niet geweldig en leverde zes plekken in, ook voor Johansson was het podium binnen. Granerud kon het weer eens afmaken en voor de elfde keer dit seizoen pakte de Noor de winst.

Granerud's nieuwste zege zou hem ook de eindzege in de World Cup op kunnen leveren. In principe zijn er nog zeven wedstrijden te gaan, maar de vier in Noorwegen zijn geannuleerd en met drie wedstrijden kan hij niet meer bijgehaald worden. Wel bestaat de kans dat de Noorse wedstrijden ergens anders nog ingehaald worden, dus de eindzege vieren kan Granerud nog niet.

FOK! Wat een weer: WEERALARM vanwege ijzel

winterbanner

Het is bewolkt en het regent van tijd tot tijd. Met uitzondering van het zuidwesten kan de neerslag met een nog bevroren ondergrond tot verraderlijke gladheid door ijzelvorming leiden, hiervoor is een WEERALARM van kracht. Het WEERALARM loopt in de loop van de ochtend en het begin van de middag van het westen uit af. In de loop van de middag wordt het van het westen uit overwegend droog. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 2°C in het uiterste noordoosten tot 7°C in het zuidwesten en zuiden. De wind draait geleidelijk van zuid tot zuidoost naar zuidwest en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

In de nacht naar dinsdag is het bewolkt en in de loop van de nacht kan er soms wat lichte regen vallen. Verder komt er vooral in de noordelijke helft van het land nevel en mist voor. De minimumtemperatuur ligt rond 4°C. De wind is zuid tot zuidwest en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Dinsdag begint bewolkt en nevelig met vooral in het noorden en noordoosten ook (dichte) mist. De mist en nevel zullen in de loop van de dag verdwijnen. Het blijft overwegend bewolkt, maar soms kan de zon even door de sluierbewolking heen schijnen. In de avond trekt een gebied met regen van west naar oost over het land. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het noorden tot 12°C in het zuiden van Limburg. Nabij grote wateroppervlakken blijft de temperatuur beduidend achter. De zuid- tot zuidwestenwind blijft matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. In de avond draait de wind naar zuidwest. (Bron: KNMI)

 

 Er werd afgelopen week veel sneeuw geruimd (Foto: qltel)
Er werd afgelopen week veel sneeuw geruimd (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rode Kruis slaat alarm om snel stijgende voedselnood wereldwijd

Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over de stijgende voedselnood in de wereld. De combinatie van natuur- en klimaatrampen, conflict én de coronacrisis zorgt ervoor dat 690 miljoen mensen honger hebben. Dat aantal kan het komend jaar stijgen tot ruim 820 miljoen mensen. Dit blijkt uit cijfers van het Wereldvoedselprogramma en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Het Rode Kruis vreest dat de voedselnood veel slachtoffers gaat eisen. Vandaag zet de hulporganisatie giro 5125 open om geld in te zamelen voor voedselhulp.

De landen Zuid-Soedan en Ethiopië worden zwaar getroffen. Natuurgeweld als overstromingen met daaropvolgend droogte zorgt ervoor dat oogsten zijn verwoest. Daar bovenop wordt Ethiopië momenteel geteisterd door sprinkhanenplagen. De gewassen die het natuurgeweld overleefd hebben, worden verslonden door de duizenden insecten. De situatie in de Ethiopische regio Tigray is alarmerend. Geweld heeft ervoor gezorgd dat gezondheidsfaciliteiten, winkels en apotheken zijn geplunderd. Gezondheidsmedewerkers melden dat er zware ondervoeding is in het gebied. In Tigray hebben 2,6 miljoen mensen humanitaire hulp nodig. Voedsel is één van de belangrijkste noden.

Ook in de landen Jemen, Nigeria, de Democratische Republiek Congo en Soedan is voedselnood. ,,We zien een opeenstapeling van rampen”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. ,,Honderden miljoenen mensen wereldwijd hebben niet genoeg of onvoldoende voedzaam eten. Naast het natuurgeweld en conflicten die zorgen voor voedseltekorten, zorgt de coronacrisis er in verschillende landen ook nog voor dat mensen hun baan verliezen. Of er is geen voedsel beschikbaar, of mensen hebben simpelweg geen geld om voedsel te kopen.”

Voedselprijzen
Het Internationale Rode Kruis (ICRC) onderzocht in 2020 in 10 Afrikaanse landen het effect van de coronacrisis op de voedselprijzen. 94 procent van de ruim 2400 ondervraagden gaf aan dat de voedselprijs door de coronacrisis was gestegen. Tegelijkertijd gaf 82 procent van de ondervraagden aan dat zij (een deel van) hun inkomen zijn verloren door de coronacrisis. Van Schaik: “We zien dat mensen die balanceren op de rand van hun bestaan nu echt in de problemen komen en meteen bedreigd worden in hun primaire levensbehoefte: voedsel. Onvoldoende voedzaam eten is ook slecht voor de gezondheid van mensen en maakt hen kwetsbaarder voor ziekten.”

Hulpverlening
Om te zorgen dat mensen in deze lastige tijden toch genoeg te eten hebben, deelt het Rode Kruis in landen als Zuid-Soedan en Ethiopië voedselpakketten uit. In deze pakketten zitten bijvoorbeeld linzen, bonen olie, bloem en andere producten die lokaal veel worden gebruikt. Ook verstrekt het Rode Kruis zaden en gereedschap zodat mensen zelf hun voedsel kunnen verbouwen of kunnen vissen. In verschillende landen in de wereld zet het Rode Kruis in op een vernieuwende vorm van voedselhulp. Waar mogelijk, geeft de hulporganisatie voedselpassen uit waarmee mensen zelf eten kunnen kopen bij de lokale markt of supermarkt. Zo kunnen mensen zelf het eten kopen dat zij op dat moment nodig hebben.

Nederland
Ook in Nederland ziet het Rode Kruis dat steeds meer mensen een beroep moeten doen op voedselhulp van het Rode Kruis in deze coronacrisis. Het Rode Kruis deelt boodschappenkaarten uit aan mensen die niet in aanmerking komen voor andere vormen van voedselhulp. Met deze boodschappenkaarten kunnen mensen zelf naar de supermarkt kunnen gaan. In 2020 heeft het Rode Kruis ruim 86.000 boodschappenkaarten en bijna 30.000 voedselpakketten geleverd in Nederland.

Bijna honderd man viert ‘gewoon’ carnaval in café Kloosterzande, biertap stond open

In Kloosterzande trof de politie gistermiddag bij en in een café aan de Cloosterstraat bijna honderd mensen aan, die feest aan het vieren waren.

De politie kreeg een melding dat het café was geopend en trof rond 17.00 uur tientallen mensen op straat en zeker 25 bezoekers in het café aan. De mensen hadden carnavalstenues aan. In het café werd volop bier getapt. Wat verder opviel was dat niemand van de bezoekers een mondmasker droeg. Ook de uitbaters niet. Op aanwijzing van de politie verlieten de bezoekers het pand en daarna vertrokken alle aanwezigen uit de Cloosterstraat. De uitbaters kregen een proces-verbaal.

De politie heeft de gemeente Hulst geïnformeerd over deze overtreding en kan besluiten tot strenge maatregelen tegen de eigenaar of gebruiker van een pand waar een feest is gevierd, zoals het sluiten van de zaak of een last onder dwangsom.

Door hangjongeren bedreigde dominee deelt regenboogvlaggen uit

De Amsterdamse dominee Alexander Noordijk van de kerkelijke gemeente De Binnenwaai op IJburg is voor de zoveelste keer bedreigd door hangjongeren uit de buurt. Samen met onder meer vertegenwoordigers van de plaatselijke moskee is hij een petitie gestart voor een veilig IJburg, waar geloof, seksuele geaardheid of afkomst er niet toe doen. Ze gingen de wijk in om posters en regenboogvlaggen uit te delen. Zo meldt AT5.

Noordijk wordt al lange tijd lastiggevallen en bedreigd door hangjongeren. Zo begon een groep jongens vorig jaar op de ramen te slaan van de protestantse kerk De Binnenwaai. Ook werd er met stenen gegooid. Toen Noordijk er wat van zei kreeg de dominee te horen: 'We gooien een bom naar je.' Twee weken terug werd Noordijk door een groepje jongeren ingesloten. 'Jij moet naar het kerkhof', werd er geroepen. En in 2018 betrapte Noordijk twee jongens die een vuurwerkbom bij zijn huis wilden plaatsen.

Noordijk heeft aangifte gedaan van bedreiging en belediging. Mogelijk hebben de bedreigingen te maken met zijn geaardheid. De predikant is openlijk homoseksueel, en verschijnt regelmatig in de media met zijn verhaal. 'In 2018 begon ik een LHBT-programma,Tafeltijd. Om mensen te helpen die met hun eigen seksuele oriëntatie zitten en hun geloof. En toen ik dat in de media had gebracht ging het mis.'

Noordijk zou graag met de hangjongeren in gesprek willen gaan, maar hij weet niet wie ze zijn. De predikant vroeg de moskee aan de overkant om hulp, en vond daar een luisterend oor. 'Dat was onwijs fijn. Die zeiden: "Alexander, we gaan er alles aan doen om het goed te krijgen".'

Noordijk gaat nu langs de deuren in IJburg om posters en regenboogvlaggen uit te delen. Bedoeling is dat de posters en vlaggen door de hele wijk te zien zullen zijn. 'Alexander is ons lief hier', zegt een buurtbewoner. 'Ik vind het heel belangrijk om steun voor de actie uit te spreken. Het is een heel goed initiatief.' Een andere buurtbewoner: 'We hebben een appgroepje met dit blok waarin hij nu is opgenomen voor het geval er weer iets gebeurt. Zodat we hem kunnen ontzetten voordat de politie komt. Dus de hulp is er wel, maar het is natuurlijk wel vreselijk dat het nodig is.'

Vertegenwoordigers van de moskee zouden ook komen, maar ze zijn er niet. De dominee weet ook niet wat daar de reden voor is, maar twijfelt niet aan de steun van de moskee. 'Als ik kijk naar wat ze hebben gedaan toen ik hun gebeld had. Dat ze direct bij ons voor de deur stonden, en ook hielpen met een oogje in het zeil houden. Daar was ik wel enorm dankbaar voor.'


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.