COVID-19: We zijn gestart met prikken!

Nederland is vandaag dan eindelijk begonnen met de vaccinaties tegen COVID-19. 

In Veghel zijn vanmorgen de eerste zorgmedewerkers ingeënt met het coronavaccin van Pfizer. De eerste prik werd uitgedeeld aan de 39-jarige verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri. Direct na Elkadiri werden drie van haar collega’s ingeënt.

Er zijn niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Om de meest kwetsbare mensen te beschermen en om de druk op de gezondheidszorg te verlagen, komen deze mensen als eerste in aanmerking voor vaccinatie:

Vaccinatie medewerkers verpleeghuizen
Woensdag 6 januari is gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Daarnaast worden ook zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning uitgenodigd om een afspraak te maken voor vaccinatie.

Vaccinatie medewerkers directe COVID-zorg
De zorgelijke situatie in de acute zorg is mede ingegeven door het ziekteverzuim van zorgmedewerkers, vaak corona-gerelateerd. Recent is daarom besloten dat circa 30.000 medewerkers uit de directe COVID-zorg onderdeel worden van de groep die als eerste in aanmerking komt voor vaccinatie. Het gaat daarbij om een selecte groep verpleegkundigen en artsen op de intensive care, spoedeisende hulp, de COVID-afdeling en ambulancemedewerkers. Vaccinatie van deze groep gebeurt in de ziekenhuizen.

Vandaag wordt ook gestart met vaccinatie van de eerste groepen in een GGD-priklocatie in Veghel en in ziekenhuizen. Vanaf vrijdag 8 januari kan dat ook in Rotterdam en Houten, en maandag 11 januari volgen ook Amsterdam, Drenthe en Den Haag. Met ingang van 15 januari zijn alle 25 GGD-priklocaties in het land geopend voor het toedienen van de COVID-19-vaccins.