1-2-3-4'tje Russische langlaufers, dubbelslag Brennan

In het Zwitserse Davos is de voorlaatste World Cup langlaufen van het kalenderjaar alweer afgerond. Na de sprints van zaterdag was het zondag tijd voor de individuele wedstrijden in de vrije stijl, tien kilometer voor de vrouwen en vijftien voor de mannen.

Vrouwen
Rosie Brennan won een dag eerder zeer verrassend de sprint, terwijl ze doorgaans vooral in de subtop zit op de langere afstanden. Dat ze die nog beter aankan liet de Amerikaans zondag zien: ze overtuigde van start tot finish en won met 34 seconden voorsprong op de Russische Yulia Stupak.

Plek drie was voor Brennan's landgenote Hailey Swirbul, die zelfs nog nooit eerder in de buurt van de top-15 was gekomen in de World Cup. Met de Russische Natalia Nepryaeva en de Oostenrijkse Teresa Stadlober klopte ze toch twee grote namen en ook landgenote Jessie Diggins (7e) moest eraan geloven.

Naast de podiumplek voor Swirbul was er vooral een geweldig resultaat voor de jonge Patricija Eiduka: de pas 20-jarige Letse stuntte met een achtste plek, hoewel ze afgelopen winter - vlak voor COVID-19 alles overhoop gooide - met een vierde plek op het WK junioren al wel liet zien erg sterk te zijn.

Mannen
Spannend werd het wat de zege betreft eigenlijk geen moment: bij afwezigheid van zijn grote Noorse rivalen was Alexander Bolshunov met afstand de beste. Zijn Russische landgenoot Andrey Melnichenko werd op 32,2 seconden tweede en met Artem Maltsev op 39,5 seconden werd het een geheel Russisch podium.

Daar bleef het niet bij: Ivan Yakimushkin werd op 46,1 seconden zelfs nog vierde, met een drie tellen langzamere tijd was de Italiaan Francesco de Fabiani de eerste niet-Rus. De Fransen Clement Parisse en Maurice Manificat bleven ook nog net binnen de minuut, Denis Spitsov en Alexey Chervotkin zorgden voor een totaal van zes Russen binnen de top-10.