Sneltest COVID-19 reageert positief op cola

Cola is COVID-19 positief? In het Oostenrijkse parlement druppelde een FPÖ-lid cola uit zijn glas op een COVID-19-antigeen sneltest. De sneltest gaf hierop, tot verbazing van velen, een "positief" aan.

Een lid van de rechts-populistische FPÖ dit vreemde experiment live uit in de Oostenrijkse Nationale Raad. Michael Schnedlitz, secretaris-generaal van de FPÖ, gebruikte gisteren een COVID-19 sneltest om een cola te testen die hij had meegebracht. Omdat de teststrip verkleurde door de cola werd een "positief"gesuggereerd door de politicus. Het filmpje van de Cola COVID-19 sneltest wordt triomfantelijk gedeeld op social media door critici van de COVID-19-maatregelen en viruswappies.

Waarom reageerde de sneltest positief op de cola ?
De sneltesten zijn bedekt met antistoffen waarop gekleurde deeltjes zitten. Als je een SARS-CoV-virus of SARS-CoV2-virus tegenkomt, treedt er een reactie op met antigenen van het virus. Hierdoor worden de kleurdeeltjes zichtbaar - de streep verandert van kleur. Deze reactie gebeurt ook als de antistoffen in de teststrip worden vernietigd. En dat is wat de cola doet: met een pH-waarde van 2,5 in  de klassieke Cola is hij erg zuur, het antilichaam is een eiwit wat wordt aangetast door de zure vloeistof wat cola in feite is. Het eiwit wordt als het ware aangevallen door het zuur, daardoor worden de gekleurde deeltjes zichtbaar en ontstaat een vals "positief". De test van de politicus toont in feite alleen aan dat de cola het eiwit van de antigenen vernietigt.