Subsidie diervriendelijke stalvloeren werkt niet

De subsidieregeling voor diervriendelijke stalvloeren voor kalveren werkt niet. Nog altijd leven bijna alle Nederlandse kalfjes op ongeschikte vloeren. Dit is in strijd met de wet Houders van Dieren. Daarom roept stichting Wakker Dier in een brandbrief minister Schouten op om de wet te handhaven en betere vloeren verplicht te stellen. “Nu de wortel niet werkt, is het tijd voor de stok,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Vorig jaar trok Wakker Dier aan de bel over het leed bij kalveren, naar aanleiding van een rapport van de Wageningen Universiteit. De minister antwoordde hierop dat ook zij van mening is dat kalveren vrij moeten zijn van pijn, angst en fysiek ongerief. De subsidieregeling voor diervriendelijke vloeren gold als ‘lichtend’ voorbeeld. Uit de cijfers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijkt echter dat minimaal gebruik is gemaakt van de regeling.

17.000 dieren
De regeling had 145.000 kalfjes een betere vloer moeten bezorgen, dat is vijftien procent van alle Nederlandse kalfjes. In de praktijk is dit voor slechts 17.000 dieren gelukt. Boeren geven aan van de regeling gebruik te willen maken, maar doen dat in de praktijk niet. Hierdoor leven bijna alle Nederlandse kalfjes nog steeds op uiterst ongeschikte vloeren.

Illegaal
Al in 2007 concludeerde voormalig LNV-minister Verburg dat de gladde en harde vloeren niet goed zijn voor de kalveren. Zij wilde betere, rubberen vloeren verplicht stellen. Dat is dertien jaar later nog steeds niet gebeurd, terwijl de huidige dieronvriendelijke vloeren in strijd zijn met de Nederlandse wetgeving.

Harde, gladde vloeren
Volgens de wet moet de vloer waarop kalfjes leven stroef zijn en moet er een comfortabele ligruimte aanwezig zijn. Dat is nu niet het geval op de harde en vaak gladde betonnen of roostervloeren. Door de harde vloeren kunnen de kalfjes nooit lekker liggen. En op gladde vloeren kunnen zij zich niet goed bewegen.

Handhaven
Wakker Dier wil dat de overheid een eind maakt aan de slechte leefomstandigheden van kalfjes en vraagt de minister per brief zo snel mogelijk te handhaven. “Dit enorme dierenleed is het onacceptabele gevolg van dertien jaar wegkijken. Wij willen dat de minister haar verantwoordelijkheid neemt en betere vloeren verplicht stelt,” aldus Hilhorst.

Een kalf ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)
Een kalf ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)