Taakstraf voor majesteitsschennis

Een 63-jarige man uit Utrecht is door de politierechter van de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur voor het beledigen van koningin Maxima. De man heeft de koningin meerdere keren beledigd door haar uit te maken voor ‘kankerhoer’, ‘dochter van een moordenaar’ en ‘kankerwijf’.

Meerdere keren beledigd
De man stond op 22 oktober 2019 in Utrecht bij een groepje mensen waarvan er één werd bekeurd voor een ander strafbaar feit. Toen de agenten de bekeuring uitschreven heeft de man beledigende teksten geuit over de koningin. De agenten hebben de man gewaarschuwd dat het beledigen van de koningin strafbaar is. Ook daarna bleef hij tot twee keer toe door gaan met vergelijkbare beledigingen.

Volgens de politierechter kan de man hiervoor gestraft worden, ook al hebben de teksten de koningin niet bereikt en heeft zij zelf geen klacht ingediend. De politierechter is het met de officier van justitie eens dat deze woorden van de man niet vallen onder de vrijheid van meningsuiting omdat ze niet bijdragen aan het publieke debat. “Deze woorden gaan zodanig ver dat dit niet geaccepteerd hoeft te worden”, aldus de politierechter. De strafbare feiten vonden plaats in 2019, toen majesteitsschennis als apart artikel in de wet stond. Dat artikel is inmiddels vervallen, maar belediging blijft strafbaar.

Bij het opleggen van de straf heeft de politierechter rekening gehouden met het feit dat de man nog in een proeftijd liep van een soortgelijke veroordeling. Hij was dus een gewaarschuwd man. Een geldboete is dan niet op zijn plek. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf, maar de politierechter vond dat in dit geval te ver gaan en legde een taakstraf op.