FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 januari 2020

Biatleet BÝ haalt uit na vaderschapsverlof, Claude eert vermiste vader

Biatleet Johannes Thingnes Bø is terug in de World Cup en dat heeft men geweten ook. In het Sloveense Pokljuka stond donderdag de individuele wedstrijd over twintig kilometer op het programma, met Bø: hij werd op 13 januari voor het eerst vader en liet de eerste twee World Cups van het jaar schieten.

Gelijk bij zijn terugkeer werd het een strijd tussen Bø en grote concurrent Martin Fourcade, die in zijn afwezigheid vier keer op rij gewonnen had. Beide heren schoten keer na keer alles raak en eindigden uiteindelijk met twintig treffers. Op de ski's was Bø een tikkeltje sneller en dus pakte hij de zege, Fourcade kwam elf seconden tekort.

Broer Tarjei Bø leek lange tijd ook kans te hebben op in elk geval een podiumplek, maar een misser in de laatste schietbeurt gooide roet in het eten: hij werd zesde. De derde plek ging verrassend naar Fabien Claude, die met twintig treffers de Duitser Philipp Nawrath - die ook alles raakte - elf tellen voor wist te blijven.

Voor Claude, die 25 seconden toegaf op Bø, was het zijn eerste podiumplek ooit en ook Nawrath scoorde het beste resultaat uit zijn loopbaan. Echt juichen zat er voor de Fransman echter niet in, want hij had wel andere dingen aan zijn hoofd: zijn vader, en dus ook de vader van zijn broer Emilien en hun voor België uitkomende broer Florent, is sinds gisteren vermist na een sneeuwscooterongeluk in Canada, waarbij de hoop op een goede afloop zo goed als opgegeven is.

Hét toptalent van de Noren, Johannes Dale, eindigde met één misser en dus één strafminuut op een minuut en twee seconden van Bø op de vijfde plek, twintig tellen voor Tarjei. Quentin Fillon Maillet, juist de opkomende man bij de Fransen, ging twee keer de mist in en dat kostte hem de zege: hij werd zevende op 1:28 minuten.

KNVB Beker: PSV in Breda pijnlijk onderuit tegen NAC; GAE langs IJsselmeervogels

NAC Breda heeft PSV donderdag pijnlijk te kijk gezet in de strijd om de KNVB Beker, die daardoor niet meer beschikbaar is voor de Eindhovenaren om het seizoen te redden. De club uit de Eerste Divisie won met 2-0 van de provinciegenoten uit Eindhoven. Het is de vierde keer deze eeuw dat NAC PSV uitschakelt in de beker. 

Het was de vuurdoop van Faber als trainer van PSV, dat dankzij die ontsnapping in Veenendaal tegen GVVV in de race bleef voor een hoofdprijs. De nummer vijf uit de Eerste Divisie, waar het op het trainersfront ook nog onrustig is, hield in de eerste 45 minuten gelijke tred met PSV. Beide ploegen hadden wel kansen de ban te breken, maar de pogingen leverden niets op.

Faber bracht in de tweede helft Sam Lammers in. Voor de spits was het zijn rentree na eind juli in de strijd om de Johan Cruijff Schaal te zijn uitgevallen met een zware knieblessure. De 22-jarige Lammers bleek allerminst het antwoord op de Eindhovense zorgen.  NAC kwam tien minuten na rust op voorsprong. Arno Verschueren zette Othman Boussaid vrij voor doelman Lars Unnerstall. In tweede instantie schoot de Bredase aanvaller raak, waarmee de defensieve kwetsbaarheid van PSV pijnlijk werd blootgelegd.

Het bleef voor de gasten niet bij die tegentreffer. Een half uur voor tijd pakten er voor PSV nog meer donkere wolken samen boven het Rat Verlegh Stadion. Timo Baumgartl liet zich verrassen door doorgebroken Boussaid en herstelde zijn fout door de NAC-aanvaller vast te pakken. Voor arbiter Serdar Gözübüyük was de overtreding aanleiding genoeg voor een rode kaart.

Met tien man zakte PSV verder weg in het moeras. Ivan Ilic deelde en kwartier voor tijd de genadeklap uit aan de Eindhovenaren, die met de nederlaag in Breda de laatste hoop op een prijs vergooiden. NAC krijgt in de kwartfinale te maken met AZ. 

Go Ahead Eagles heeft zich ten koste van IJsselmeervogels geplaatst voor de kwartfinales. Tijdens een bekerduel met alles erop en eraan ontsnapten de profs uiteindelijk na een lange strafschoppenserie (6-7). Keeper Hobie Verhulst werd de held van de avond. Na negentig minuten was het 1-1 en in de verlenging werd daarna niet meer gescoord.

In de kwartfinales wacht nu FC Utrecht, dat dinsdag na verlenging afrekende met FC Eindhoven. De wedstrijd wordt midweeks afgewerkt in Deventer, op 11, 12 of 13 februari. 

18 jaar cel voor moord op ex-vriendin

De rechtbank in Dordrecht heeft vandaag een 30-jarige man uit Barendrecht veroordeeld voor de moord op zijn ex-vriendin Bianca. De rechtbank legt een celstraf op voor de duur van 18 jaar.

Het levenloze lichaam van Bianca werd in november 2018 door haar ouders in de flat van Bianca gevonden. Op dat moment bleek de gaskraan van het fornuis open te staan waardoor de woning zich met gas vulde.

Een week later is de verdachte aanhouden en hij is meerdere malen ondervraagd. Hij heeft bevestigd dat hij de avond van haar dood bij haar in de woning was, maar heeft telkens ontkend iets met de dood van Bianca te maken te hebben.

4 mogelijke doodsoorzaken
Uit pathologisch onderzoek kwam een aantal mogelijke doodsoorzaken naar voren. Zo zou er sprake kunnen zijn geweest van een natuurlijke dood door een allergische reactie op pinda of een acute hartdood, maar ook van een niet natuurlijke dood door verwurging door drukken op de hals of de romp of verstikking door iets op de mond of neus te drukken.

De rechtbank heeft de door de patholoog genoemde mogelijke doodsoorzaken bekeken in samenhang met de resultaten van het politieonderzoek en sluit op die basis een natuurlijke doodsoorzaak uit. De rechtbank concludeert dat het slachtoffer door verwurging of verstikking om het leven is gebracht

Sleepspoor en zoeken op internet
Door de politie is namelijk in de woning een sleepspoor aangetroffen, dat erop duidt dat het levenloze of bewusteloze lichaam van Bianca is versleept. Een dergelijk spoor past niet bij een natuurlijke dood. Ook is uit het politieonderzoek gebleken dat de verdachte in de dagen voor het overlijden van het slachtoffer op internet heeft gezocht naar manieren om een einde aan iemands leven te maken.

De verdachte heeft onder andere gezocht naar ‘iemand te wurgen zonder sporen’, ‘doden met een kussen’ en ‘verstikken door gas’. Hij zocht ook met de zoekterm ‘pinda’s mengen door koffie’. Gelet op de pinda-allergie van het slachtoffer gaat de rechtbank ervan uit dat deze zoektermen betrekking hebben op de voorgenomen dood van het slachtoffer.

De rechtbank gelooft niet dat de verdachte alleen maar naar informatie zocht omdat hij een einde aan zijn eigen leven wilde maken. Bovendien heeft de verdachte nadat hij de woning verliet en voordat zijn ex-vriendin door haar ouders werd gevonden veelvuldig gezocht op internet naar ‘112-meldingen’. Hij deed dat dus voordat bekend werd dat Bianca niet meer leefde.

Relatiebreuk en tekstberichten
Bianca en de verdachte hebben enige tijd een relatie gehad en samengewoond. Die relatie is een week voor de dood van Bianca beëindigd. Kort na de beëindiging van de relatie heeft de verdachte aan Bianca tekstberichten gestuurd waarin hij aangaf dat ze voorzichtig met het gasfornuis moest doen. Daar zou iets mis mee zijn. Ook heeft hij haar een bericht gestuurd waarin stond dat zij ‘geen gekke dingen moet doen’. Onderzoek aan het gasfornuis heeft uitgewezen dat er niks mis was met het gasfornuis en toch stond een pit van het gasfornuis open toen het slachtoffer door haar ouders werd gevonden.

Voorbedachte rade
Op basis van het dossier komt de rechtbank tot het oordeel dat de verdachte een duidelijk plan heeft gehad om Bianca van het leven te beroven. Verdachte heeft Bianca in de woonkamer gewurgd of laten stikken, vervolgens heeft hij haar lichaam naar de keuken versleept en de gaspit (waarvoor hij eerder had gewaarschuwd) opengedraaid om de doodsoorzaak met een explosie te verhullen of op een ongeluk of een zelfmoord te laten lijken. De rechtbank rekent dat de verdachte zeer zwaar aan.

Strafverhogend is het feit dat het dochtertje van Bianca thuis lag te slapen en dus aanwezig was toen haar moeder werd vermoord. De rechtbank volgt de eis van de Officier van Justitie en legt een celstraf op voor de duur van 18 jaar. Verder wordt de gedragsbeïnvloedende maatregel van artikel 38z van het Wetboek van Strafrecht opgelegd. Dat wetsartikel maakt het onder voorwaarden mogelijk dat de verdachte, na het uitzitten van zijn straf, (langdurig) onder toezicht wordt gesteld.

Taakstraf voor majesteitsschennis

Een 63-jarige man uit Utrecht is door de politierechter van de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur voor het beledigen van koningin Maxima. De man heeft de koningin meerdere keren beledigd door haar uit te maken voor ‘kankerhoer’, ‘dochter van een moordenaar’ en ‘kankerwijf’.

Meerdere keren beledigd
De man stond op 22 oktober 2019 in Utrecht bij een groepje mensen waarvan er één werd bekeurd voor een ander strafbaar feit. Toen de agenten de bekeuring uitschreven heeft de man beledigende teksten geuit over de koningin. De agenten hebben de man gewaarschuwd dat het beledigen van de koningin strafbaar is. Ook daarna bleef hij tot twee keer toe door gaan met vergelijkbare beledigingen.

Volgens de politierechter kan de man hiervoor gestraft worden, ook al hebben de teksten de koningin niet bereikt en heeft zij zelf geen klacht ingediend. De politierechter is het met de officier van justitie eens dat deze woorden van de man niet vallen onder de vrijheid van meningsuiting omdat ze niet bijdragen aan het publieke debat. “Deze woorden gaan zodanig ver dat dit niet geaccepteerd hoeft te worden”, aldus de politierechter. De strafbare feiten vonden plaats in 2019, toen majesteitsschennis als apart artikel in de wet stond. Dat artikel is inmiddels vervallen, maar belediging blijft strafbaar.

Bij het opleggen van de straf heeft de politierechter rekening gehouden met het feit dat de man nog in een proeftijd liep van een soortgelijke veroordeling. Hij was dus een gewaarschuwd man. Een geldboete is dan niet op zijn plek. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf, maar de politierechter vond dat in dit geval te ver gaan en legde een taakstraf op.

Rapport over Jehovah's Getuigen mag gepubliceerd worden

Het onderzoeksrapport over de Christelijke Gemeente van Jehovah’s Getuigen mag gepubliceerd worden. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland besloten. De Jehovah’s Getuigen wilden met een kort geding voorkomen dat het rapport over hen vandaag openbaar gemaakt wordt. Maar de voorzieningenrechter wijst dat verzoek af.

Rapport
Het geschil gaat over de inhoud van een onderzoeksrapport, gemaakt door de Universiteit Utrecht, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). In dat rapport wordt verslag gedaan van onderzoek naar de manier waarop binnen de geloofsgemeenschap met meldingen van seksueel misbruik wordt omgegaan. Volgens de Jehova’s Getuigen is het rapport wetenschappelijk en feitelijk onjuist en lasterlijk. De voorzieningenrechter gaat hier niet in mee. Juridisch gezien ligt de drempel voor een publicatieverbod hoog. Het belang dat met het rapport gediend wordt, weegt zwaarder dan de bezwaren van de Jehovah’s Getuigen, ook omdat die bezwaren voor een belangrijk deel onjuist zijn.

Besloten zitting
De Jehovah’s Getuigen wilden dat het kort geding gisteren achter gesloten deuren behandeld zou worden. De voorzieningenrechter wees dit verzoek toe. Partijen spraken aan het einde van die zitting met elkaar af dat het rapport in ieder geval tot de uitspraak van vanmiddag 16:00 uur niet gepubliceerd zou worden. De rechtbank Midden-Nederland heeft eerder vandaag kennis genomen van de publicatie in de media over de inhoud van de dagvaarding in dit kort geding. Die bevat informatie over het onderzoeksrapport. Het is de rechtbank niet bekend hoe die informatie bij de media terecht is gekomen.

Spakenburg-aanvaller kapt ermee na reserverol in Arena

Spakenburg-aanvaller Argjend Selimi is per direct opgestapt bij Spakenburg. Zijn club speelde gisteren voor de beker tegen Ajax maar Selimi, die op de bank zat, mocht niet invallen. Daar was de speler zo boos over dat hij besloot direct zijn spullen te pakken.

"Als je altijd alles hebt gegeven voor de club en er wordt je in de Arena nog niet eens een invalbeurt gegund... Dan voel je je alsof je in je rug bent gestoken en kun je er beter mee kappen", zegt hij tegenover De Bunschoter. Coach Eric Meijers was al in de 72e minuut door zijn wissels heen en kon hem daardoor geen invalbeurt meer gunnen.

Het was niet de eerste tegenslag voor Selimi dit seizoen. Eerder kwam hij al in het nieuws door een doodschop tegen stadsgenoot IJsselmeervogels en na afloop te verklaren dat hij het zo weer zou doen. Hij werd voor vijf wedstrijden geschorst en verloor zijn basisplaats.

WHO roept geen internationale noodsituatie om coronavirus uit

Vandaag komt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bijeen om te besluiten of het in China oprukkende coronavirus als internationale noodsituatie moet worden bestempeld. In de laatst bekende cijfers zijn er momenteel 555 besmettingen gemeld en zijn er inmiddels al 17 mensen overleden. De cijfers zijn weer bijgewerkt, 653 besmettingen en 18 doden momenteel.

De WHO overweegt om het recent ontdekte virus, dat overeenkomsten vertoont met het SARS-virus, een zogenaamde 'public health emergency of international concern' (PHEIC) status te geven. Zo'n status wordt alleen uitgegeven bij ziekte-uitbraken of andere gezondheidsrisico situaties als een kernramp. Het is opgesteld na de SARS-uitbraak in 2002/2003. Deze noodtoestand is sindsdien 5 keer uitgeroepen, waaronder tweemaal voor ebola en het zikavirus.

Mocht de WHO de noodtoestand uitroepen dan zal in eerste instantie een periode van drie maanden worden gebruikt om verder verspreiding te voorkomen. Eerder werd al bekend dat het openbaar vervoer in de Chinese stad Wuhan, waar het virus waarschijnlijk is ontstaan, wordt stilgelegd. Vandaag werden inwoners van Macau ook al gesommeerd om zo veel als mogelijk binnen te blijven en ook de stad Chibi gaat op slot.

Update 19:45 uur: De WHO heeft besloten om geen internationale noodsituatie (PHEIC) uit te roepen maar zegt daarbij wel dat men waakzaam moet blijven.

Waterpolosters missen EK-finale na verloren strafworpenserie tegen Rusland

De Nederlandse waterpolosters hebben zich niet kunnen plaatsten voor de finale van het EK. Na vier kwarten stond het gelijk tussen Oranje en Rusland, waarna strafworpen de beslissing moest brengen. In die strafworpenserie maakte Rusland geen fout, terwijl de Nederlandse ploeg twee keer miste.

In het eerste kwart ging het gelijk tussen de beide landen, waarna Rusland in de tweede periode het eerste gaatje van twee goals sloeg. Nederland kwam in die periode terug en na twee kwarten stond het 4-4.

De formatie van bondscoach Arno Havenga leek kort na rust door te drukken met twee snelle goals en na drie kwarten stond Oranje dan ook met 6-5 voor. In het slotkwart maakte Rusland al snel weer gelijk, waarna een spannend waterpologevecht ontstond. Uiteindelijk was er na 32 minuten geen winnaar, waarna de strafworpenserie de beslissing moest brengen. Rusland maakte daarin geen fout, terwijl Dagmar Genee en Sabrina van der Sloot voor Nederland misten.

Zaterdag wacht voor Nederland nog een duel om het brons. Vanaf 17.30 uur speelt Oranje tegen Hongarije of Spanje.

Door het missen van de EK-finale kan Nederland zich niet via dit toernooi kwalificeren voor de Olympische Spelen. Dat zal nu moeten gebeuren op het OKT in Italië.

Amsterdam schaart zich achter drugsoproep D66 #ikmaakmedrug

D66-raadslid Alexander Hammelburg heeft de gemeenteraad van Amsterdam gevraagd om steun voor het manifest #ikmaakmedrug, waarin 'realistisch drugsgebruik' centraal staat. Hij diende daar een motie voor in, die vandaag door de raad werd aangenomen.

Met de hashtag #ikmaakmedrug wil D66 strijden voor een nieuwe drugsaanpak. 'Verbieden heeft geen zin, die drugs komen er toch wel in', is daarvan de gedachte.

Reguleren
In plaats van een verbod, ziet de partij meer in het reguleren van drugs. Onder leiding van Tweede Kamerlid Vera Bergkamp is er daarom een manifest opgesteld. Daarin worden mensen gevraagd om zich uit te spreken voor nieuw beleid.

Gezondheidsrisico's
Het uitgangspunt is vooral om gezondheidsrisico's van drugs zo laag mogelijk te houden. 'We samen moeten zorgen dat de aanpak van de overheid erop gericht is om zowel de schadelijke effecten van drugsgebruik als van drugsbestrijding te beperken', stelt Hammelburg.

Meerdere strafrechtadvocaten, verslavingsdeskundigen, wetenschappers en mensen uit de dancescene zouden het manifest al hebben ondertekend.

Steun van gemeente
Hammelburg hoopt dat de gemeente dat voorbeeld volgt. Volgens hem faalt het huidige drugsbeleid 'aan alle kanten', omdat drugsgebruik juist toegenomen is.

'Amsterdam kan een stap vooruitzetten door zich aan te sluiten bij dit manifest. Laten we die stap nemen', stelde de D66'er daarom. Zijn oproep kreeg vandaag bijval: de gemeenteraad stemde in met de motie en is van plan om het manifest te steunen.

Wisselvallige Bertens naar derde ronde Australian Open

Kiki Bertens heeft de derde ronde bereikt op de Australian Open. De 28-jarige Nederlandse speelde wisselvallig, maar toch wist ze in twee sets te winnen van de Australische Arina Rodionova. Door de zege evenaarde ze haar beste prestatie in de Australian Open. In 2018 wist Bertens ook de derde ronde te bereiken.

Bertens keek snel in de eerste tegen een 2-0 achterstand aan. Na die achterstand won de Nederlandse vervolgens vijf games op rij en zou uiteindelijk de set met 6-3 winnen. In de tweede set kwam de nummer tien van de wereld op een 2-0 voorsprong, maar zag Rodionova terugkomen in de set. Daarna ging het gelijk op waarbij Bertens in de twaalfde game de beslissende break plaatste.

"Ik speelde zo wisselvallig. Het ging zo vaak mis in het begin, dat ik begon te twijfelen. Misschien waren het de zenuwen. Ik wist dat het een goede loting was om de derde ronde te halen", gaf Bertens na afloop aan.

In de derde ronde neemt de 28-jarige Bertens het op tegen Zarina Diyas. De Kazachse was in haar tweede ronde in drie sets te sterk voor de Russische Anna Blinkova.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 4

De Bad Boys zijn terug, en hoe! Verder een rechtszaakdrama die het niet waar lijkt te maken en een Franse film over een boer die in de hedendaagse tijd moeilijk heeft het hoofd boven water te houden.

Bad Boys For Life

Na al die tijd zijn ze terug: Will Smith en Martin Lawrence als Mike en Marcus en wederom zullen ze de boel onveilig maken. De film is verrassend positief ontvangen en lijkt dus de aanrader voor komend weekend te zijn. Er is zelfs een vierde deel aangekondigd.

Dark Waters

Dark Waters vertelt het schokkende en waargebeurde verhaal van advocaat Rob Bilott (Oscar®genomineerde Mark Ruffalo) die net partner is geworden bij een prestigieus advocatenkantoor. Als bedrijfsadvocaat voor diverse grote chemie bedrijven, heeft hij reeds zijn sporen verdiend en daarmee zijn toekomst veilig gesteld. Wanneer hij op zijn werk benaderd wordt door een boer uit West Virginia, die beweert dat er giftig afval wordt geloosd op zijn land wat de oogst verpest en het vee doodt, raakt hij verstrengeld in een persoonlijk conflict. In de hoop de waarheid boven water te krijgen, dient Bilott uiteindelijk een klacht in tegen chemie concern DuPont. Hij begrijpt dat er gevochten moet worden voor de gerechtigheid voor een gemeenschap die al jaren wordt blootgesteld aan dodelijke chemicaliën Het is het begin van een 15 jaar durend gevecht tegen het chemie concern, waarbij hij niet alleen zijn carrière en reputatie op het spel zet, maar ook zijn relatie met zijn vrouw Sarah (Anne Hathaway). 


Au Nom De La Terre

Het leven lacht Pierre Jarjeau (Guillaume Canet, Le grand bain, Doubles vies) tegemoet. Na een avontuur als cowboy in Wyoming keert hij terug naar huis, klaar om met zijn verloofde Claire (Veerle Baetens, The Broken circle Breakdown) het boerenbedrijf van zijn ouders over te nemen. Twintig jaar later hebben de boerderij en het gezin zich uitgebreid, maar staat het water Pierre aan de lippen. Au nom de la terre (in naam van het land) is een intiem familiedrama over een worstelend boerengezin dat zich staande probeert te houden in een tijd waarin landbouwdiscussies hoog oplaaien. De film is bovendien een zeer persoonlijk verhaal van debuterend regisseur Edouard Bergeon, die Au nom de la terre in naam van zijn vader maakte; een bevlogen boer die tientallen jaren vocht voor zijn bestaan en daar een hoge prijs voor betaalde.


Dit en meer is vanaf deze week te zien in de bioscopen en filmhuizen.

Politie zoekt voortvluchtige vuurwapengevaarlijke Cor Pijnen

De politie is dringend op zoek naar de voortvluchtige 36-jarige Cor Pijnen uit Rotterdam.

Cor Pijnen was voorwaardelijk in vrijheid gesteld nadat hij tweederde van zijn straf had uitgezeten voor een poging liquidatie in 2009. Een van die voorwaarden was het dragen van een enkelband. Sinds dinsdagavond kan deze enkelband niet meer gemonitord worden en is deze waarschijnlijk doorgeknipt. Pijnen wordt ook verdacht van de moord op Onno Kuut in 2009.

Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, is sindsdien bezig de man op te sporen. Hij is op dinsdag 21 januari voor het laatst gezien in Schiedam.

Cor Pijnen is 1.75 lang en heeft een slank postuur. Hij heeft opvallende tatoeages over zijn hele lichaam, waaronder Chinese tekens op zijn rug en arm en een draak op zijn borst. Mogelijk maakt hij gebruik van een alias.

Pijnen staat bekend als vuurwapengevaarlijk. Als u hem ziet, benader hem niet zelf maar bel 112. Als u weet waar hij verblijft, bel de gratis opsporingstiplijn 0800-6070.

Afbeelding : Politie
Afbeelding : Politie

Amsterdammers van 13 en 14 opgepakt voor overval met vuurwapen op Buikslotermeerplein

De politie heeft opnieuw twee minderjarige verdachten opgepakt voor een gewapende overval op een telefoonwinkel aan het Buikslotermeerplein. De twee zijn 13 en 14 jaar oud.

De winkel werd op 21 november rond 09.30 uur overvallen. Drie jongens bedreigden het personeel van de winkel met een vuurwapen en een mes. Vervolgens gingen ze er met een klein aantal telefoons vandoor.

Vorige week zijn er al twee jongens van 15 en 16 jaar opgepakt. Drie dagen later zijn de andere twee aangehouden, zo laat de politie vandaag weten. 

Het is niet de eerste keer dat de winkel overvallen is. In februari van vorig jaar werden twee aanwezige medewerkers met tiewraps vastgebonden. De daders van die overval dreigden met een vuurwapen en gingen er met telefoons vandoor.

Gratis ov voor kinderen van de baan: Amsterdam wil dat gezinnen meer fietsen

Het was een van de maatregelen van verkeerswethouder Dijksma in de strijd tegen de auto: kinderen tot en met 11 jaar mogen voortaan op woensdagmiddagen en in het weekend gratis met het Amsterdamse openbaar vervoer reizen. Maar dat plan heeft het vanmiddag niet gehaald in de gemeenteraad.

Een meerderheid van de raadsleden (DENK, ChristenUnie, Forum voor Democratie, VVD, PvdA, CDA en D66) vindt dat de fiets het alternatief moet worden voor de auto en niet het ov. Een motie van D66-raadslid Jan-Bert Vroege om de gratis ov-plannen te schrappen heeft het gehaald. Het geld dat daarmee vrijkomt moet uitgegeven worden om meer gezinnen op de fiets te krijgen.

Kinderen leren fietsen
Volgens Vroege zijn er nog steeds veel Amsterdammers die nooit op een fiets stappen. In het geval van niet-fietsende ouders leren de kinderen vaak ook niet om (goed) te fietsen, zo betoogt Vroege. Het geld dat vrijkomt met het cancellen van de plannen voor gratis ov, moet nu besteed worden om ook die gezinnen op de fiets te krijgen. Een uitwerking van die plannen moet er nog komen.

Er waren sowieso al twijfels of het gratis ov voor jonge kinderen zou helpen de stad autoluwer te maken. Zo wordt schoolverkeer (ouders die hun kinderen met de auto naar de basisschool brengen) er niet door verminderd, omdat het vrij reizen alleen zou gelden op de voor kinderen toch al vrije woensdagmiddag en weekenddagen.

Overigens zijn er ook partijen die wel met de wijzing van de plannen in hun maag zitten. Raadslid Erik Flentge (SP) vindt het een pijnlijk verlies. Hij twittert: "Wat krijgen we ervoor terug? 'Fietscultuur versterken': ik voorspel veel ambtelijke drukte en straks moeilijk te controleren wat resultaat is."

17-jarige in rug gestoken na ruzie

De politie in Rotterdam kreeg woensdag in het begin van de avond een melding uit een ziekenhuis dat bij hen een jongen was binnengekomen met een steekwond. Hij zou eerder zijn neergestoken op de Pleinweg.

Het bleek te gaan om een 17-jarige Rotterdammer die rond 17.00 uur was neergestoken toen hij wegvluchtte voor een groep jongeren. Even daarvoor had hij hen ontmoet op het Zuidplein. Op de roltrap richting Pleinweg kregen ze ruzie.

Dit liep uit op een vechtpartij waarbij de jongen werd geslagen. Toen hij wegliep werd hij in zijn rug gestoken. Met een vriend ging hij naar het ziekenhuis waar hij werd geopereerd. De politie is op zoek naar getuigen en vraagt hen contact op te nemen via de gratis opsporingslijn 0800-6070 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Automatisch wapen in de bosjes gevonden na bedreiging

Bij een reguliere wooncontrole van de gemeente Rotterdam stuitten medewerkers woensdagavond op een zeer gespannen stel. Toen de controleurs alert doorvroegen, vertelde het stel dat zij ernstig bedreigd werd door een man, die om die bedreiging kracht bij te zetten al eens vanaf een balkon zou hebben geschoten. De controleurs wisten hen te overtuigen om de politie te bellen.

Agenten die met de slachtoffers in gesprek gingen, begrepen dat een wederzijdse bekende zou weten waar de verdachte zijn wapen bewaarde. Zij wisten contact met hem te krijgen en op zijn aanwijzingen vonden ze in de bosjes bij de Hordijk, half begraven en verpakt in oude lappen, een automatisch vuurwapen en bijpassende munitie. Het wapen wordt verder onderzocht. 

Omdat de 33-jarige verdachte mogelijk over meer wapens zou beschikken, werd het Arrestatieteam ingeschakeld om hem in zijn woning in Rotterdam-Zuid aan te houden. De 33-jarige Rotterdammer werd zonder problemen ingerekend. Er werden in zijn woning geen wapens meer gevonden.

Afbeelding : Politie
Afbeelding : Politie

Steward laat zich even gaan en zingt Ajaxlied uit volle borst mee

Een vrolijk beeld in vak 123 gisteravond in de Johan Cruijff Arena. Het mag misschien niet, want je moet terughoudend zijn en goed opletten, maar dat deerde deze steward niet, zo zagen we op AT5.

Op social media verscheen een filmpje van even voor de wedstrijd. als de befaamde Ajax Marsch wordt ingezet. De steward laat zich even gaan en zingt uit volle borst mee. Tot genoegen van het publiek.

NBA: Zion Williamson maakt langverwacht debuut

Fans van de New Orleans Pelicans hebben er lang op moeten wachten, maar gisteren was het dan zo ver. Zion Williamson, de sensatie die deze zomer door de ploeg als eerste werd gekozen in de draft, kon zijn debuut maken in de NBA.

Het gebeurt niet vaak dat een Amerikaanse sporter al een beroemdheid wordt als hij op high school zit. Meestal begint de landelijke aandacht te komen als de atleten naar college gaan en wedstrijden op nationale televisie worden uitgezonden. Zion Williamson was hierop een uitzondering. Al op jonge leeftijd viel hij op het basketbalveld op omdat hij groter, sterker en atletischer was dan al zijn tegenstanders. Op social media werden talrijke highlights van de jonge Williamson vanuit kleine sporthallen grif gedeeld. De landelijke basketbalpers wist al snel dat er een bijzonder talent aan zat te komen, NBA-spelers praatten over hem en rapper Drake werd gespot in een shirt van Williamson.

Na het afronden voor high school speelde Zion Williamson één jaar college basketbal voor Duke. Hij was uitgegroeid tot 1 meter 98, niet extreem lang voor een basketballer, maar hij woog 130 kilo schoon aan de haak. Dit was geen vet, Williamson is een bijzonder brede spierbundel. Op het veld is hij niet te missen. Ondanks zijn gewicht brak hij diverse records voor sprongkracht. Vanuit stand sprong Williamson 1 meter 14 hoog, niemand in de rijke geschiedenis van Duke basketbal deed dit ooit beter. Voor fans die de basketbalwedstrijden van Duke op televisie keken kwam dit record niet als een verrassing. Williamson zorgde regelmatig voor highlights met zijn dunks en blocks op tegenstanders.

Al dat gewicht en de belasting die basketbal sowieso op de gewrichten heeft is wel een gevaar voor Williamson. Basketbal is een blessuregevoelige sport en veel ielere sporters dan Williamson hebben gewrichten versleten op het veld. In februari van vorig jaar was de eerste tegenslag voor Zion. Bij een wedstrijd tegen North Carolina scheurde zijn schoen kapot, Williamson gleed uit en verrekte zijn knie. Williamson moest een maand aan de kant blijven en Nike, de maker van de bewuste schoen, zag de beurskoers dor het incident met een miljard dollar dalen.

Willamsons college carrière kwam ten einde in de kwartfinale van het March Madness toernooi, waar de beste universiteitsteams van de Verenigde Staten tegen elkaar uitkomen. Samen met teamgenoten Cam Reddish en RJ Barrett stelde hij zich beschikbaar voor de NBA draft. De New Orleans Pelicans wonnen de loterij van de slechts presterende NBA-teams en mochten als eerste een speler kiezen in de draft van 2019. Het leed geen enkele verrassing dat de Pelicans voor Zion Williamson kozen.

In de voorbereiding van het seizoen kwam de tweede fysieke tegenslag voor Williamson. Hij scheurde zijn meniscus en moest de eerste helft van het seizoen missen.

Gisteren kreeg Zion dan eindelijk het groene licht om te spelen. De wedstrijd tussen de Pelicans en de San Antonio Spurs werd landelijk uitgezonden op ESPN. Het publiek moest wachten tot het tweede kwart om de eerste score van de rookie te zien. Bij het ingaan van het vierde kwart stond New Orleans 82 – 94 achter en had Williamson in beperkte speeltijd vijf punten gemaakt. De wedstrijd leek af te stevenen op een anti-climax.

In het vierde kwart kwam Williamson echter op stoom. Vanaf 91 – 97 maakte hij in drie minuten zeventien punten op rij en bracht hij de Pelicans naast de Spurs. Het bleek niet genoeg, de ervaren Spurs wisten, aangevoerd door LaMarcus Aldridge, uit te lopen naar een 117 – 121 overwinning.

Zion Williamson speelde slechts achttien minuten in de wedstrijd. Spelers die terug komen van een lange blessure moet je voorzichtig brengen. In die periode werd hij met 22 punten wel topscorer van zijn ploeg. Williamson schoot 8 op 11 van het veld en hij raakte alle vier de driepunters die hij nam.

Bij San Antonio werd LaMarcus Aldridge met 32 punten en 14 rebounds de topscorer. Door de zege namen de Spurs de achtste plaats in het westen weer over van de Memphis Grizzlies. New Orleans maakt ook nog nadrukkelijk kans op deze laatste play-off plaats.

De debuutwedstrijd van Zion Williamson. Bron: ESPN

In Miami zorgde de Heat voor een opmerkelijke prestatie. Tegen de Washington Wizards moest de nummer twee in het oosten voor de tweede wedstrijd op rij een verlenging spelen. Het was al de achtste wedstrijd dit seizoen voor Miami die in verlenging werd beslist. Deze werden allemaal door Miami gewonnen.

Tegen Washington werd het 134 – 129. Bankspeler Tyler Herro werd ditmaal topscorer bij de Heat. De rookie was goed voor 25 punten. Ook Jimmy Butler en Goran Dragic passeerden de 20 punten voor Miami.

Namens Washington kwam Bradley Beal tot 38 punten. Het seizoen van de Wizards wordt als verloren beschouwd en Beal is één van de spelers die genoemd wordt in de wandelgangen voor een potentiële ruil. Ploegen die dit jaar kampioen denken te kunnen worden, kunnen Beal overnemen en hiervoor een deel van de toekomst opgeven in de vorm van draft picks voor de komende jaren.

Uitslagen

Detroit Pistons – Sacramento Kings 127 – 106
Orlando Magic – Oklahoma City Thunder 114 – 120
Toronto Raptors – Philadelphia 76ers 107 – 95
Atlanta Hawks – Los Angeles Clippers 102 – 95
Boston Celtics – Memphis Grizzlies 119 – 95
Miami Heat – Washington Wizards 134 – 129 (OT)
New York Knicks – Los Angeles Lakers 92 – 100
Chicago Bulls – Minnesota Timberwolves 117 – 110
Houston Rockets – Denver Nuggets 121 – 105
Phoenix Suns – Indiana Pacers 87 – 112
New Orleans Pelicans – San Antonio Spurs 117 – 121
Golden State Warriors – Utah Jazz 96 - 129

Stand Eastern Conference

Milwaukee Bucks 39 – 6
Miami Heat 31 – 13
Toronto Raptors 30 – 14
Boston Celtics 29 – 14
Indiana Pacers 29 – 16
Philadelphia 76ers 29 – 17
Orlando Magic 21 – 24
Brooklyn Nets 18 – 24
Detroit Pistons 17 – 28
Chicago Bulls 17 – 29
Charlotte Hornets 15 – 30
Washington Wizards 14 - 29
Cleveland Cavaliers 12 – 32
New York Knicks 12 - 33
Atlanta Hawks 11 - 34

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 35 – 9
Utah Jazz 31 – 13
Los Angeles Clippers 31 – 14
Denver Nuggets 30 - 14
Dallas Mavericks 27 - 16
Houston Rockets 27 – 16
Oklahoma City Thunder 26 – 19
San Antonio Spurs 20 - 23
Memphis Grizzlies 20 - 24
Portland Trail Blazers 19 - 26
Phoenix Suns 18 – 26
New Orleans Pelicans 17 - 28
Minnesota Timberwolves 15 – 29
Sacramento Kings  15 - 29
Golden State Warriors 10 - 36

"Geef credits aan de moeder van Ronaldo, zo'n fantastisch exemplaar"

Juventus won woensdag met 3-1 van AS Roma, mede door een treffer van Cristiano Ronaldo. De 34-jarige aanvaller scoort de laatste weken aan de lopende band en dat is ook trainer Maurizio Sarri opgevallen. Na afloop van de overwinning is de coach lyrisch over de Portugees. "Geef de credits aan zijn moeder, die zo'n fantastisch exemplaar op de wereld heeft gezet", aldus Sarri.

De oefenmeester van Juventus kan ziet dat zijn pupil op relatief oude leeftijd nog altijd schittert. "Hij is extreem fit, zowel mentaal als lichamelijk. Ik kan je niet zo aanwijzen waar hij zich op individueel vlak kan verbeteren, misschien nog wat defensieve puntjes", aldus Sarri tegenover de Italiaanse pers. De trainer vond zijn ploeg vooral in de eerste helft goed spelen.

"In de tweede helft kwamen we niet goed uit de kleedkamer. Na een tijdje zaten we er weer goed in tegen een ploeg die een goed niveau haalt. Gianluigi Buffon heeft enkele reddingen verricht en dat bewijst dat hij nog altijd in een goede vorm steekt en een topkeeper is", aldus Sarri, die nog altijd niet kan beschikken over een geheel fitte selectie.

"Douglas Costa heeft nog geen negentig minuten in de benen, maar het gaat de goede kant op. Alex Sandro moest eruit vanwege een spierprobleem en Juan Cuadrado had de griep. We zitten krap in onze backs momenteel. Als het nodig is, kunnen we Blaise Matuidi daar gebruiken."

Sarri neemt het met Juventus zondagavond op tegen zijn voormalig werkgever Napoli.

PSV doet voorstel in transfersoap en moet mogelijk nog dagenlang wachten

PSV heeft Ricardo Rodríguez een concreet voorstel gedaan, zo meldt het Eindhovens Dagblad woensdagavond. Volgens de regionale krant heeft de linksback van AC Milan het voorstel 'nog' niet geaccepteerd en kan het nog dagen duren voordat PSV een definitief antwoord krijgt. Voorlopig kan PSV nog niet voldoen aan de salarisvoorstellen van Rodríguez, zo klinkt het.

De mogelijkheid bestaat wel dat PSV een akkoord bereikt met AC Milan. De Serie A-club wil de vleugelverdediger uit Zwitserland graag van de loonlijst schrappen. Het eveneens geïnteresseerde Fenerbahçe is onlangs afgehaakt vanwege financiële restricties: door een transferverbod mag de grootmacht uit de Süper Lig geen spelers meer aantrekken. Daardoor heeft PSV een grotere kans om met Rodríguez aan de haal te gaan.

De nummer vier van de Eredivisie is desondanks 'niet bereid om totaal buiten het huidige salarisgebouw te treden', zo schrijft het Eindhovens Dagblad. Volgens de krant is niet bekend of de clubleiding wil schakelen naar alternatieven indien het toch niet mogelijk blijkt om Rodríguez uit Italië te halen.

"Ook is niet bekend of PSV tot de laatste dag van de transferperiode wil wachten op hem", voegt de krant toe.

Vorige week vrijdag meldde het Eindhovens Dagblad dat PSV inzet op een huurdeal van een halfjaar. Het riante salaris van Rodríguez is voorlopig echter het belangrijkste struikelblok voor PSV. Alle betrokken partijen proberen hiervoor een oplossing te vinden, meldde de krant.

Milan verlangt naar verluidt een huursom van een miljoen euro, waarna Rodríguez, wiens contract in Italië nog anderhalf jaar doorloopt, voor zes miljoen euro definitief zou kunnen vertrekken.

'Overmars komt toch in actie op transfermarkt na blessure Ziyech'

Ajax gaat zich deze transferperiode mogelijk tot nog roeren op de transfermarkt. Na de komst van Ryan Babel leek trainer Erik ten Hag zijn selectie rond te hebben voor het restant van het seizoen, maar de blessure van Hakim Ziyech heeft daar verandering in gebracht. Volgens De Telegraaf valt het niet uit te sluiten dat directeur voetbalzaken Marc Overmars in de komende dagen alsnog een verrassing uit de hoge hoed tovert.

Na de komst van Babel, die op huurbasis is overgenomen van Galatasaray, lieten Ten Hag en Overmars al weten dat Ajax klaar was op de winterse transfermarkt. "Maar inmiddels zijn binnen Ajax officieus ook andere geluiden te horen", zo schrijft de krant donderdag.

De koploper van de Eredivisie is Ziyech door een kuitblessure wekenlang kwijt en dus wordt er 'naarstig' gekeken naar een tijdelijke versterking.

Omdat het aantrekken van een kwaliteitsspeler misschien onhaalbaar is, zal Ajax niet hardop uitspreken dat het op zoek is naar een vervanger. Het huren van een speler is daarbij ook een optie. Het dagblad meldt derhalve dat Ajax zijn oren en ogen openhoudt voor buitenkansjes.

De club meldde woensdag dat Ziyech enkele weken aan de kant staat door een scheurtje in een kuitspier. De topper tegen PSV op 2 februari lijkt hij aan zich voorbij te moeten laten gaan.

"Je weet het eigenlijk zondag al, maar dan moet je even op de bevestiging en de exacte diagnose wachten. Enkele weken, het kan snel herstellen. Het kan ook langzamer gaan, dat is afwachten", zei Ten Hag woensdag voorafgaand aan het bekerduel met Spakenburg (7-0) over de afwezigheid van Ziyech.

Nederland verlaat Jeugdspelen; vier keer goud, vier keer zilver

In het Zwitserse Lausanne is de derde editie van de Jeugd Olympische Winterspelen woensdagavond feestelijk afgesloten. Er deden weer meer landen mee dan ooit, 79 in totaal: twaalf landen debuteerden, waaronder Pakistan, Qatar en Trinidad & Tobago, terwijl zes landen er in tegenstelling tot Lillehammer 2016 helaas niet bij waren.

Nederland ging uiteindelijk naar huis met vier gouden en vier zilveren medailles. Vier van die medailles komen overigens niet voor Nederland in de medaillespiegel, want die werden gewonnen als onderdeel van een internationaal team: ijshockeyers Iris van Houten (goud), Dylan Wesseling en Kimberly Collard (beiden zilver) vielen allemaal in de prijzen in het 3x3-ijshockey, shorttrackster Diede van Oorschot hielp haar gemengde, internationale aflossingsploeg naar goud.

Isabel Grevelt en Myrthe de Boer schaatsten op de 500 en 1500 meter naar jeugdolympisch goud, terwijl Michelle Velzeboer in het shorttrack op de 500 meter zilver veroverde. Melissa Peperkamp kon dubbel oogsten op haar snowboard: zij gaat naar huis met zilver op de slopestyle en brons op de big air. Met vijftien sporters was de Nederlandse delegatie in Lausanne vrij klein, maar in alle sporten waar Nederland aanwezig was is zo wel een medaille gepakt.

Het was een dolle boel tijdens de sluitingsceremonie in Lausanne (Foto: OIS/Thomas Lovelock)
Het was een dolle boel tijdens de sluitingsceremonie in Lausanne (Foto: OIS/Thomas Lovelock)

Curling
Het curling werd afgesloten met het toernooi voor gemengde, internationale dubbels. Het goud ging naar de Hongaarse Laura Nagy, die in de finale samen met haar Canadese partner Nathan Young met 9-5 te sterk was voor de Française Chana Beitone en de Rus Nikolai Lysakov. Pei Junhang en Vit Chabikovsky uit China en Tsjechië versloegen in de wedstrijd om brons het Japans/Franse duo Mina Kobayashi/Leo Tuaz met 7-3.

Medailles
Rusland sluit de medaillespiegel zo als nummer één af, met tien keer goud, elf keer zilver en acht keer brons. Gastland Zwitserland heeft nagenoeg dezelfde cijfers, maar heeft vijf zilveren medailles minder. Japan staat met negen keer goud op plek drie, Nederland sluit de medaillespiegel - waar medailles voor internationale teams apart worden geteld - als dertiende af, Colombia staat er als eerste Latijns-Amerikaanse land ooit op met één keer zilver. Ook Israël en Georgië wonnen hun eerste winterolympische medaille ooit.

Getuigen gezocht van pogingen carjacking in Wognum

De politie is op zoek naar getuigen van meerdere pogingen tot carjacking op de Westeinderweg en de Verlengde Kerkweg in Wognum. Dinsdagavond om 20.00 uur stond een man midden op de weg en bracht verschillende auto's tot stilstand. De man, die verward overkwam, rukte vervolgens aan de portieren om deze te openen. Dit is ten dele gelukt. De man is uiteindelijk aangehouden door de politie en ingesloten in het cellencomplex.

De politie is op zoek naar meerdere mensen die dit is overkomen, en naar getuigen die dit hebben waargenomen. Zij kunnen contact openemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Eventuele camerabeelden kunnen gedeeld worden met de politie via deze link. 

Politie zoekt getuigen schietpartij zonder gewonden

Op zondag 19 januari kreeg de politie kort na 12:00 uur 's middags een melding van een conflict in een flat aan de Dorbeendreef in Utrecht. Gewaarschuwde agenten gingen poolshoogte nemen en uit onderzoek bleek dat er in de flat was geschoten. Niemand raakte gewond.

Uiteraard is de politie een opsporingsonderzoek gestart. De eerste bevindingen van het onderzoek wijzen op een incident in de relationele sfeer. Het opsporingsteam wil echter weten wat er zich precies in de flat heeft afgespeeld. Daarvoor doet de politie ook een beroep op getuigen.

Vanmorgen, donderdag 23 januari, hebben rechercheurs een buurtonderzoek gehouden. Het team is op zoek naar meer getuigen. Zij worden verzocht om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

De Vrienden van Amstel LIVE 2020 bij SBS6

Vorige week opende de grootste Amstelkroeg van Nederland haar deuren. Naast de 160.000 bezoekers, is ook SBS6 aanwezig om alle mooie momenten van de Vrienden van Amstel LIVE vast te leggen. Zo kan heel Nederland vanuit zijn eigen huiskamer genieten van de uitverkochte shows in Rotterdam Ahoy. De 22e editie van Vrienden van Amstel LIVE wordt uitgezonden op 30 januari bij SBS6.

Verrassende duetten en muzikale combinaties passeren tijdens de avond de revue. In de registratie van het evenement is onder andere de bijzondere samenwerking tussen DI-RECT en Kensington te zien. Samen met een 40-koppig orkest en koor speelden de bands hits van hun jeugdidolen Nirvana, Rage Against The Machine, Oasis, Blur en Robbie Williams.

Ook brengen DJ’s Sunnery James & Ryan Marciano samen met Guus Meeuwis, Rowwen Hèze, André Hazes en Nick & Simon Nederpop klassiekers in een verrassende dance uitvoering. De show wordt afgesloten met Kraantje Pappie, Joshua Nolet (Chef’ Special) en Typhoon die onder een immense waterval met special effects vanuit de bekende kroonluchter de hit van Macklemore & Lewis “Can’t Hold Us” in een Nederlands jasje steken.

De tv-registratie wordt gepresenteerd door radio-dj Giel Beelen. Nick & Simon zijn als gastheren van Vrienden van Amstel LIVE verantwoordelijk voor de presentatie van de show zelf.

Freestyleskiester Gu slaat toe met dubbel jeugdolympisch goud

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in het Zwitserse Lausanne heeft freestyleskiester Gu Eileen flink toegeslagen. De van de VS naar China overgestapte skiester moest het op de slopestyle nog afleggen tegen het Estse fenomeen Kelly Sildaru, maar die was er op de big air en halfpipe niet bij.

Halfpipe vrouwen
In alle drie finaleruns was Gu beter dan de beste run van nummer twee, de 85,66 punten van landgenote Li Fanghui. Gu scoorde 90,66 punten in run één, 93,00 in de tweede run en precies 90 in de derde run en dus won ze duidelijk het goud. Achter Li ging het brons naar de Amerikaanse Hanna Faulhaber, die met haar 77,33 punten een Chinese sweep voorkwam: Wu Meng, de jongste deelneemster aan de Winterspelen van Pyeongchang twee jaar geleden, werd met 75,33 punten vierde.

Slopestyle mannen
De Amerikaan Kiernan Fagan zette in zijn tweede run een score van 90,66 punten neer en pakte zo de leiding, voor landgenoot Hunter Henderson (88,66). De Zweed Melvin Morén trok in de derde en laatste run nog eens alles uit de kast en dat was niet genoeg voor goud, maar wel voor zilver: met 89,33 punten nestelde hij zich precies tussen de twee Amerikanen.

Gu Eileen in actie in het Leysin Park (Foto: OIS/Simon Bruty)
Gu Eileen in actie in het Leysin Park (Foto: OIS/Simon Bruty)

Big air vrouwen
Na een mislukte eerste sprong schitterde Gu alsnog: met haar twee andere sprongen pakte ze in totaal 171,25 punten en dat was nét genoeg om de 170,00 van de Britse Kirste Muir te overtreffen. De Zweedse Jennie-Lee Burmansson, ook al bijna een veterane in het seniorencircuit, pakte met 151,75 punten het brons.

Big air mannen
Na twee sprongen stond Fagan aan de leiding en dubbel goud leek een mogelijkheid, terwijl Henderson ook zijn tweede medaille leek te kunnen pakken. Dat zat er allebei echter niet in: de Tsjech Matej Svancer haalde in zijn laatste sprong uit en ging met 186,00 punten met het goud naar huis, voor de 183,00 die Fagan bij elkaar sprong. Henderson eindigde als vierde, want met een dijk van een laatste sprong kwam de Oekraïner Orest Kovalenko er met zijn 179,50 nog overheen.

Maatregelen tegen illegale puppysmokkel

De illegale handel in huisdieren komt helaas voor in Europa en leden van het Europees Parlement willen actie ondernemen om dieren beter te beschermen en overtreders te straffen.

Veel huisdieren worden illegaal verhandeld in de EU. Omdat het een hoge winst oplevert tegen een laag risico, is het vaak een lucratieve bron van inkomen voor criminele netwerken.

Om de illegale handel in huisdieren klem te zetten, hebben de EP-leden op 21 januari gevraagd naar EU-maatregelen, strengere sancties en een Europese verplichting om dieren te registreren, in een resolutie die door de commissie milieubeheer en volksgezondheid werd aangenomen.

Europeanen geven om dieren
Honden en katten zijn de populairste gezelschapsdieren in de EU en voor velen van ons zijn ze deel van de familie. De meeste EU-burgers hechten veel belang aan het welzijn van hun trouwe viervoeters: 74% gelooft dat gezelschapsdieren beter beschermd moeten worden.

Dierensmokkel kan leiden tot dierenleed: van erbarmelijke omstandigheden tijdens het fokken, tot pups en kittens die te vroeg bij hun moeders worden weggehaald en lange reizen moeten ondergaan in stresserende omstandigheden, vaak zonder eten of drinken.

Er is ook een risico voor de volksgezondheid. Illegaal geïmporteerde dieren zijn vaak niet ingeënt en kunnen hondsdolheid hebben, waardoor ze besmettelijke ziektes kunnen doorgeven aan mensen of vee.

Smokkel kan ook de interne markt van de EU verstoren omdat consumenten een voorkeur hebben voor lage prijzen en hun huisdieren vaak online kopen, zonder dat ze zich bewust zijn van de risico’s die ermee gepaard gaan.

Maatregelen voor het welzijn van dieren, bescherming van consumenten en volksgezondheid
In een resolutie die in 2016 werd aangenomen, vroegen Europarlementariërs naar een compatibel systeem in de EU om huisdieren te registreren. Nu roepen ze de Commissie op om met een wetsvoorstel te komen voor een verplicht EU-systeem voor de registratie en identificatie van katten en honden, meer controle en strengere sancties tegen de vervalsers van dierenpaspoorten. Ze willen ook een gemeenschappelijke definitie in de EU voor pup- en kittenkwekerijen, omdat de verschillen in de standaarden van dierenwelzijn leiden tot prijsverschillen waar illegale kwekers van profiteren.

EP-leden willen richtlijnen rond het kweken van huisdieren en moedigen EU-landen aan om een register aan te maken van toegelaten kwekers en verkopers. Ze willen ook mensen aanmoedigen om huisdieren te adopteren, in plaats van te kopen. Er wordt verwacht dat er tijdens de plenaire vergadering van februari over de resolutie gestemd zal worden.

Resident Evil 3 Remake krijgt Collector's Edition

Maak maar ruimte in die kast, want Capcom heeft de Collector's Edition van Resident Evil 3 Remake voor Europa aangekondigd. De UK-winkel GAME ging als eerste online met hun pre-orders en die zijn al uitverkocht. De Collector's Edition ging daar weg voor omgerekend 250 euro.

De Collector's Edition, die verkrijgbaar zal zijn bij geselecteerde winkels in Europa, bevat:

  • een fysiek exemplaar van Resident Evil 3
  • een Jill Valentine-figuur van 11 inch
  • een artbook
  • een poster van de kaart van Raccoon City
  • de soundtrack van het spel op twee discs
  • een verzameldoos met het S.T.A.R.S.-logo om dit alles in te doen.

Resident Evil 3 Remake komt op 3 april uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Resident Evil 3 Remake Collector's Edition

Ninja Theory kondigt Project: Mara aan

Ninja Theory heeft de nieuwe experimentele titel Project: Mara aangekondigd. Volgens de makers zullen ingrijpende verhaallijnen op een verrassend nieuwe manier tot leven worden gebracht.

Project: Mara is een realistische weergave van de horror die de menselijke geest kan voortbrengen. De game is gebaseerd op ervaringen uit het echte leven en het resultaat van uitgebreid psychologisch onderzoek, met als doel om de verschrikkingen van de menselijke geest zo nauwkeurig en realistisch mogelijk na te bootsen.

Sinds Ninja Theory zich in 2018 heeft aangesloten bij Xbox Game Studios, zijn ze bezig met de multiplayer-brawler Bleeding Edge die binnenkort uitkomt. Daarnaast hebben ze een andere experimentele game aangekondigd, namelijk The Insight Project. Ze zijn erg druk daar bij Ninja Theory, want ook Senua’s Saga: Hellblade II is in ontwikkeling.

Een releasedatum of platform voor Project: Mara is niet genoemd.

Politie geeft signalement door hond gebeten straatrover vrij

Op de Keizer Maximiliaanstraat, ter hoogte van de van Lumeijstraat, in Gorinchem is dinsdagavond 7 januari rond 18.30 uur een vrouw beroofd van een smartwatch tijdens het uitlaten van haar hond. Haar hond beet een van de verdachten in zijn been, waarna ze op de vlucht sloegen.

Lees ook: Hond bijt straatrover in been, politie zoekt getuigen

De vrouw liep met haar hond over de Karel V laan, waar ze voorbij twee jongens liep die tussen een hoogwerker en geparkeerde auto stonden. Terwijl ze verder liep over de Keizer Maximiliaanstraat, merkte ze dat ze werd achtervolgd. Ze werd van achter vastgegrepen, haar kleding werd doorzocht op waardevolle spullen en uiteindelijk werd ze van haar smartwatch beroofd. De hond van het slachtoffer beet een van de verdachten vervolgens in zijn been. Daarna renden de jongens in de richting van de Tiende Penninglaan.

Het slachtoffer omschrijft de verdachten als jongens van ongeveer zestien jaar, beiden met een donkere huidskleur. Over de tweede verdachte zegt ze dat hij een zeer donkere huid had, bijna zwart. Hij had een tenger postuur en was ongeveer 1.80 lang. Hij droeg een zwarte joggingbroek en een kort zwart jasje. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Meeste ouders wonen na scheiding niet ver van elkaar

Na een scheiding blijven ouders meestal bij elkaar in de buurt wonen. Van de stellen met een of meer kinderen die in 2014 uit elkaar gingen, woonde drie kwart in 2018 minder dan tien kilometer bij elkaar vandaan. Ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd, en ouders met een hoog inkomen blijven vaker bij elkaar in de buurt wonen. Zodra ouders een nieuwe partner vinden wordt de afstand doorgaans groter. Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek.

Voor dit onderzoek zijn ouders (van verschillend geslacht) die in 2014 uit elkaar gingen, en een of meer thuiswonende minderjarige kinderen hadden, uit het bevolkingsregister geselecteerd. Dat waren ruim 29 duizend paren. De afstand tussen de woonadressen van de gescheiden ouders is in vogelvlucht gemeten op 1 januari 2015 (vlak na de scheiding), en op 1 januari 2018 (drie jaar na scheiding).

Afstand na drie jaar wat groter
Vlak na de scheiding woonde 21 procent van de ouderparen tien kilometer of verder uit elkaar. Bij een kleine minderheid (5 procent) was de afstand meer dan vijftig kilometer. In de jaren na een scheiding verhuizen mensen relatief veel. Tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2018 veranderde de onderlinge afstand van bijna twee derde van de gescheiden ouders. In de meeste gevallen gingen zij verder uit elkaar wonen. Op 1 januari 2018 woonde 26 procent van de paren tien kilometer of meer uit elkaar. Het aandeel dat op minder dan 2 kilometer afstand woonde, was in drie jaar gedaald van 43 naar 39 procent.

Met schoolgaande kinderen dichter bij elkaar
Ouders met één gezamenlijk kind gaan doorgaans verder bij elkaar vandaan wonen dan ouders met meer dan één kind. Daarnaast speelt de leeftijd van de kinderen ten tijde van de scheiding een rol. Ouders van wie het jongste (of enige) kind jonger dan 4 jaar is wonen na de scheiding het verst uit elkaar. Als het jongste (of enige) kind in de basisschoolleeftijd is (4 tot 12 jaar) blijven ouders het dichtst bij elkaar in de buurt wonen. Uit eerder onderzoek bleek dat ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd na de scheiding relatief vaak kiezen voor co-ouderschap.

Met lager inkomen en op platteland verder uit elkaar
Hoe lager het inkomen, hoe verder ouders na de scheiding van elkaar wonen. Van de paren met een gezamenlijk inkomen dat tot de hoogste 20 procent behoort, bleef ruim de helft binnen twee kilometer van elkaar wonen. Bij de laagste inkomens was dat ruim een derde. Naast de hoogte van het inkomen speelt ook de inkomensverhouding tussen de partners een rol: tweeverdieners bleven vaker bij elkaar in buurt wonen dan eenverdieners.

Ouders op het platteland wonen na de scheiding doorgaans verder uit elkaar dan ouders in een stedelijke omgeving. Van de ouderparen die uit elkaar gingen in een (zeer) sterk stedelijke gemeente woonde 19 procent vlak na de scheiding tien kilometer of meer van elkaar. Bij ouderparen die zijn gescheiden in een niet-stedelijke woongemeente was dit 27 procent.

Nieuwe partner vergroot de afstand
Ruim drie jaar na de scheiding woonde bijna een kwart van de gescheiden ouders met een nieuwe partner samen. Wanneer vaders en moeders gaan samenwonen met een nieuwe partner wordt de afstand met de ex-partner doorgaans groter. Als beide exen met een nieuwe partner zijn gaan samenwonen, woont ruim 40 procent meer dan tien kilometer uit elkaar. Als geen van beiden opnieuw is gaan samenwonen, is dat 22 procent.

Verdachte van verkrachten en doden van Rinia Chitanie vandaag voor rechter

Vandaag staat de 20-jarige statushouder Huruy G. voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht in april vorig vorig jaar de 68-jarige Rinia Chitanie op de Geervliet in Amsterdam Buitenveldert te hebben verkracht en mishandeld, zo zwaar dat ze twee maanden later aan haar verwondingen overleed.

Het gebeurde op Eerste Paasdag, omwonenden hoorden die avond rond 22.00 uur veel geschreeuw. Rinia overleed twee maanden later aan haar verwondingen. De dood van Chitanie zorgde voor veel ontzetting, verdriet en boosheid in Buitenveldert. Een paar weken na haar dood werd ze herdacht met een stille tocht.

Buurtbewoners van de vermoorde Rinia Chitanie uit Buitenveldert hadden het ook zwaar toen zij de verdachte, Huruy G., eind juli vorig jaar voor het eerst zagen in de rechtszaal. G. komt uit Eritrea en heeft een verblijfsvergunning gekregen.

Op zijn slippers en in een trainingsbroek kwam hij met een duidelijke lach op zijn gezicht de rechtszaal binnengelopen. 'Dat maakt mij woedend. De familie van het slachtoffer zit ook in de zaal', zegt buurtbewoner Hannah van Beetz, die uit steun voor de nabestaanden naar de zitting was gekomen.

De advocaat van Huruy G. zei eerder tegen AT5 dat zijn cliënt mogelijk in een psychose verkeerde tijdens de mishandeling en de verkrachting op eerste paasdag. Psychologen lieten weten G. toen te hebben onderzocht, maar dat er geen gesprek met hem mogelijk was. Hierop besloot de rechtbank dat G. in een kliniek onderzocht moest worden. Toen de rechter hem vroeg wat hij ervan vond als hij zou worden opgenomen in een forensisch psychiatrische kliniek, antwoordde G. destijds: 'Mag ik pauze? Ik wil graag roken.'

'Dit is voor mij geen mens meer'
Bij de buurtbewoners schoot dit in het verkeerde keelgat. 'Dit is voor mij geen mens meer', zegt een bewoner, die zich sinds het incident niet meer veilig voelt in de buurt. Het besluit van de gemeente dat er een 24-uurs opvang voor ongedocumenteerden in de buurt komt, komt dat gevoel niet ten goede. Sommige bewoners vrezen voor meer mensen met psychische problemen.

'Ik denk dat die mensen veel beter moeten worden doorgrond. Je kan ze toch niet zomaar in een buurt plaatsen. Dan is het net of je een Pieter Baan Centrum hebt, maar dan in ons winkelcentrum', aldus bewoner Ankie Friedlander.

Drie aanhoudingen voor fraude met auto's

De FIOD heeft gisteren twee mannen (35 en 52) en een vrouw (50) uit Diemen en de gemeente De Bilt aangehouden. Zij worden verdacht van belastingfraude en valsheid in geschrift met de import van auto’s. Er zijn doorzoekingen gedaan in woningen in Diemen en gemeente De Bilt en een bedrijfspand in Amsterdam. Daarbij is beslag gelegd op administratie, bankrekeningen, cryptovaluta, twee auto’s en een motor.

De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart na een melding van de Belastingdienst. De 35-jarige verdachte, die een eenmansbedrijf heeft en auto’s importeert en verkoopt, wordt ervan beschuldigd dat hij bij de verkoop van auto‘s in Nederland een te laag bedrag aan btw heeft afgedragen aan de Belastingdienst. Om dit mogelijk te maken heeft hij gebruik gemaakt van vermoedelijk valse inkoopfacturen die afkomstig waren van diverse bedrijven van de 52- en 50-jarige verdachten. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Aanpakken fraude

Fraude met belastingafdrachten werkt concurrentievervalsend voor bedrijven die wel netjes aan hun betalingsverplichtingen voldoen en het brengt de maatschappij schade toe. Ook stelt het versluieren van inkomsten uit fraude en criminele activiteiten daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Overstappen van internet- en telefonieaanbieder eenvoudiger

Vanaf komende zomer gaan Nederlandse internet-, telefonie- en tv-aanbieders aan consumenten nog een half jaar lang toegang tot hun oude e-mailadres(sen) bieden, nádat een klant is overgestapt. Deze afspraak binnen de sector is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) om overstappen naar een andere provider voor consumenten en mkb’ers eenvoudiger en aantrekkelijker te maken.

Naast deze afspraak heeft staatssecretaris Keijzer ook diverse wijzigingen van de Telecommunicatiewet ingediend bij de Tweede Kamer. Nieuw is onder andere dat ondernemers schriftelijk toestemming moeten geven voor een overstap naar een andere provider, ook als ze daar telefonisch een aanbod voor hebben gekregen. Hiermee wordt lijnkaping aangepakt. Bij dit fenomeen, ook bekend als slamming, wordt een zakelijke klant geconfronteerd met een overstap naar een andere telecomaanbieder zonder dat hij hierom heeft gevraagd of hier bewust mee heeft ingestemd, vaak door misleiding. Consumenten zijn hier door het Burgerlijk Wetboek al tegen beschermd.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Consumenten stappen niet snel over van internet- of telefonieaanbieder. Bijvoorbeeld, omdat ze steeds vaker een combinatie van internet, tv, mobiele/vaste telefonie en bijvoorbeeld muziekstreaming afnemen. Ik wil graag toe naar een situatie waar meer aanbieders een kans krijgen en consumenten bewuster zijn van keuzemogelijkheden. Met deze wettelijke maatregelen bescherm ik bovendien kleinere ondernemers tegen misleidende overstappraktijken.”

Doorsturen van e-mails verlaagt drempel om over te stappen
Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van EZK blijkt dat angst bij consumenten om de toegang tot hun e-mail te verliezen, als ze van aanbieder wisselen, een drempel is om over te stappen. Het behoort samen met gebrek aan inzicht in inhoudelijke of prijsverschillen of de internetsnelheid zelfs tot de belangrijkste redenen.

De aanbieders hebben op verzoek van de staatssecretaris met elkaar afgesproken om vanaf deze zomer nog zes maanden toegang tot de e-mail te bieden, nadat de consument is overgestapt. Nu is dat nog één maand. Bovendien wordt wettelijk vastgelegd dat providers zorgen dat de levering van internet, telefonie en tv niet langer dan één werkdag wordt onderbroken. Dit neemt een andere angst weg die in het onderzoek naar boven kwam: veel consumenten zijn bang om bij een overstap tijdelijk geen internetverbinding te hebben.

Amsterdam onderzoekt maximumsnelheid van 30 kilometer per uur

Er komt een onderzoek naar de invoer van een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur in heel Amsterdam. Dat zei wethouder Marieke van Doorninck tijdens de gemeenteraadsvergadering gisteravond.

Onder meer GroenLinks vroeg om 30 kilometer per uur de norm te maken en 50 kilometer per uur de uitzondering. Forum voor Democratie wilde daarnaast laten onderzoeken of er binnen de Ring, met uitzondering van Noord, een 'algehele dertig kilometer per uur-zone' kon worden ingevoerd.

Verschillende ideeën
'Het viel mij op dat er uit heel veel verschillende hoeken en misschien wel uit verschillende ideeën naar die dertig kilometer per uur gevraagd is', zei Van Doorninck. 'In het voorstel staat, we gaan zoveel mogelijk naar de kleinere straten kijken waar dertig kilometer per uur kan en bij de S-straten nog niet, maar ik heb u allen gehoord. U vraagt ook naar een breder onderzoek naar dertig kilometer. Dat is inderdaad iets dat wij gaan doen.'

Wel zei ze dat een eventuele snelheidsverlaging er niet voor zorgt dat de 'knips', afsluitingen waardoor het in omliggende straten drukker wordt, niet meer nodig zijn. 'Wij denken dat het en-en is en dat het niet zo is dat als je overal dertig kilometer per uur hebt en je hebt geen volumebeperkende maatregelen, dat je dan een heleboel auto's hebt die dertig rijden. Maar het zijn nog net zoveel auto's met eventuele filevorming in de stad.'

Niet vanuit
Forum voor Democratie-raadslid Kevin Kreuger vroeg vervolgens nogmaals om een onderzoek, omdat hij niet uitsluit dat een lagere maximumsnelheid voor minder verkeer op de weg zorgt. 'Als er uit zou komen dat het volumebeperkend is, dan kunnen we daar vervolgens naar kijken', antwoordde Van Doorninck. 'Maar daar ga ik niet vanuit.'

Wanneer de uitkomsten van het onderzoek bekend worden is nog niet duidelijk.

FOK! Wat een weer: nevel of mist met motregen

Vandaag is het bewolkt en nevelig met plaatselijk dichte mist. Zeer lokaal valt er motregen, later op de dag vooral in het noordwesten. In de loop van de dag verdwijnt de mist op de meeste plaatsen en in het zuidoosten is er kans op wat zon. De eerste uren ligt de temperatuur in het noordoosten en in Zuid-Limburg nog rond het vriespunt. De maximumtemperatuur ligt tussen 4°C in het zuidoosten en 8°C in het noordwesten. De wind is zwak, aan zee matig en waait in het zuiden uit het oosten, in het noorden is de wind zuidwestelijk.

In de nacht naar vrijdag is het op veel plaatsen bewolkt en nevelig. Vooral in de zuidoostelijke helft kan er in de opklaringen mist ontstaan. Het is overwegend droog en de minimumtemperatuur ligt tussen 6°C in het noordelijk kustgebied en -2°C in het zuidoosten. De overwegend zwakke wind komt uit richtingen tussen oost en zuid.

Vrijdag overdag verandert er nog steeds niet veel in het grijze weerbeeld. Wolken, nevel en mist houden de overhand en neerslag valt er niet of nauwelijks. De middagtemperatuur loopt uiteen van 2°C in het zuidoosten tot 7°C in het noordwesten. De zwakke tot matige wind komt uit zuidelijke richtingen. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Het station van Arnhem (Foto: Charged)
Het station van Arnhem (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Jeugdolympisch brons Peperkamp op big air, Japanners domineren in halfpipe

Snowboardster Melissa Peperkamp heeft de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne na het zilver op de slopestyle afgesloten met brons op de big air. De Nederlandse scoorde uitstekend in haar eerste twee runs en dat leverde met 150,00 punten brons op, achter de Japanse Hinari Asanuma (172,50) en de Duitse Annika Morgan (160,50).

Big air mannen
De Japanners domineerden en scoorden een ouderwets 1-2'tje, aangevoerd door de indrukwekkende 195,00 punten van Ryoma Kimata. Hij bleef zijn landgenoot Aoto Kawakami daarmee net voor: Kawakami scoorde 191,75 punten. De Canadees Liam Brearly kwam daar niet echt in de buurt, maar met zijn 183,25 punten mocht hij wel het brons in ontvangst nemen.

Halfpipe vrouwen
Ook hier zagen we Japanse dominantie, vooral op Mitsuki Ono stond geen maat. Zowel haar eerste als tweede run waren beter dan alle andere runs in de finale, maar met haar derde run haalde ze nog eens uit: 95,33 punten. Dat waren er exact tien meer dan landgenote Manon Kaji, terwijl de Zwitserse Berenice Wicki met 81,33 punten best of the rest was.

Peperkamp op weg naar brons (Foto: OIS/Ben Queenborough)
Peperkamp op weg naar brons (Foto: OIS/Ben Queenborough)

Halfpipe mannen
Ruka en Kaishu Hirano waren veel te sterk voor de rest. De twee Japanners, geen broers, scoorden beiden vooral in run twee het beste: Ruka kwam tot 97,33 punten, Kaishu scoorde er 95,66 bij elkaar en dat was goed voor goud en zilver. De eerdergenoemde Brearly pakte net als op de big air ook hier het brons met 82,00 punten.

Slopestyle mannen
Brearly eindigde de Jeugdspelen met drie medailles, want op de slopestyle was er zilver voor de Canadees. Zijn 85,33 punten uit de eerste run waren veel beter dan de bronzen 66,33 van de Zwitser Nick Pünter, maar hij kwam niet in de buurt van de tweede run van Dusty Henricksen: de Amerikaan ging met 96,33 punten met het goud naar huis.

Shorttrackster Velzeboer pakt zilver op Jeugdspelen, teamgoud Van Oorschot

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne heeft shorttrackster Michelle Velzeboer zilver gepakt op de 500 meter. Daar was wel een diskwalificatie voor nodig, maar dat mocht de pret niet drukken.

De Zuid-Koreaanse Seo Whi-min was in de finale ongenaakbaar en pakte na het goud op de 1000 meter ook de titel op de kortste afstand. Achter haar werd fel gevochten, waarbij Zhang Chutong als tweede over de streep kwam, voor Velzeboer en de Canadese Florence Brunelle. Zhang was echter iets te hevig tekeer gegaan en werd gediskwalificeerd, waardoor Velzeboer opschoof naar zilver. Diede van Oorschot sneuvelde in de heats.

Bij de mannen was er weer een onderlinge Zuid-Koreaanse strijd en dit keer was die omgedraaid vergeleken met de 1000 meter: Lee Jeong-min pakte nu het goud en Jang Sung-woo moest genoegen nemen met zilver. Zhang Tianyi uit China completeerde het podium, voor de Rus Vladimir Balbekov. Jenning de Boo schopte het niet voorbij de series.

In de afsluitende aflossing werden teams van twee vrouwen en twee mannen bij elkaar geloot, met dus verschillende nationaliteiten in de teams. Dat pakte goed uit voor Van Oorschot: samen met de Zuid-Koreaanse Kim Chan-seo, goed voor 1000m-zilver, de Japanner Shogo Miyata en de Amerikaan Jonathan So pakte ze het goud na een mooie finale. Het team van Velzeboer eindigde in de kleine finale met een diskwalificatie.

De 500 meter-sessies in Lausanne, met vanaf grofweg 2:23 uur de finale van Velzeboer

Dubbelslag voor Porte in Tour Down Under

Richie Porte heeft zijn favorietenrol in de derde rit in de Tour Down Under waargemaakt. De Tasmaniër van Trek-Segafredo reed op de slothelling naar Paracombe iedereen uit het wiel en pakte de zege. Hij neemt ook de leiderstrui over van Caleb Ewan.

Al snel in de etappe ontstond er een kopgroep van drie renners. Guillaime Boivin, Geoffrey Bouchard en Miles Scotsen waren de gelukkigen. Het drietal pakte een voorsprong van een aantal minuten op het peloton waar Trek-Segafredo samen met Mitchelton-Scott de achtervolging in het peloton leidde. Het zorgde ervoor dat de voorsprong lang stabiel rond de twee minuten bleef, waarna het in de laatste dertig kilometer hard naar beneden ging. Scotson hield het nog het langst vol en zou met nog negen kilometer worden gegrepen door het aanstormde peloton.

In het peloton was het knokken voor een plaatsje van voren en dat resulteerde in een aantal valpartijen met onder meer Jay McCarthy, een van de schaduwfavorieten voor de dag. Met nog twee kilometer draaide de renners op voor de slotklim naar Paracombe. Het was Marco Mercato die het offensief opende, maar hij werd snel teruggepakt door Trek-Segafredo, waarna het de beurt was aan Richie Porte.

De Tasmaniër van Trek-Segafredo zou vervolgens iedereen los uit het wiel rijden en reed solo naar de zege, net zoals in 2017 toen die ook op deze aankomst won. In de achtergrond kwamen de achtervolgers in de laatste honderden meters nog wat terug, maar ze stranden op vijf seconden van de winnaar Porte. Robert Power wist het sprintje voor de tweede plaats nog te winnen, vlak voor Simon Yates. Ook Dylan van Baarle was mee in de groep van de eerste achtervolgers en hij werd knap zevende.

Heerenveen via strafschoppen door naar kwartfinales bekertoernooi, Ajax wint ook

sc Heerenveen heeft de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker bereikt. De Friezen waren na een penaltyserie te sterk voor Willem II. Na de reguliere speeltijd én de verlenging stond het 2-2, waarna Heerenveen de beste was in de strafschoppenserie.

In de strafschoppenserie begon Willem II direct met een misser. Aanvoerder Freek Heerkens schoot hoog over en later zou ook Marios Vrousai missen voor Willem II. Bij sc Heerenveen miste alleen Runar Espejord, waardoor Heerenveen in de kwartfinale staat van het KNVB Beker-toernooi.

Heerenveen speelt in de kwartfinales tegen de winnaar van het duel tussen Fortuna Sittard - Feyenoord. Die wedstrijd werd dinsdag gestaakt na ruim een uur bij een stand van 1-1 wegens zware mist. Komende dinsdag wordt het duel in Limburg uitgespeeld.

Ook Ajax staat in de kwartfinales van het KNVB Beker-toernooi. In eigen huis hadden de Amsterdammers geen enkele moeite met SV Spakenburg. Bij rust stond het al 3-0 door een hattrick van Siem de Jong en uiteindelijk wonnen de Amsterdammers met 7-0 door doelpunten van Lassina Traoré (twee keer), Dusan Tadic en Naci Ünüvar. Ünüvar werd de op twee-na-jongste debutant ooit voor Ajax en benutte een zelf versierde strafschop.

13 jaar schrijven voor FOK! - bazbo's jubileum (deel 4711)

'Dames en heren, de mensen die zijn columns voor FOK! niet lezen, weten niet wat ze missen. Dat zijn er nogal wat: mensen die zijn columns voor FOK! niet lezen. Voor iedereen die zijn columns – deze dus ook – niet leest: sinds donderdag 18 januari 2007, inmiddels dus alweer dertien jaar lang, plaatst hij zijn schitterende stukjes op de FrontPage. 
Dames en heren, FOK! is dood, maar hij die bij mij aan tafel aanschuift is helaas nog altijd springlevend. Hier is hij: de enige echte bazbo!'

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1060
preview
WarioWare: Move It!
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
©FOK.nl e.a.