China stuurt militaire voertuigen naar grens met Hong Kong

Het lijkt erop alsof de Chinese machthebbers de rellen in Hong Kong zat zijn. Satellietbeelden laten honderden militaire voertuigen zien die zich verzamelen in en rond een voetbalstadion vlakbij de grens met de voormalig Britse kolonie.

Volgens velen zou dit een reactie zijn op de voortdurende rellen in het drukste vliegveld van Hong Kong. Satellietbeelden van maandag laten honderden voertuigen zien die in of bij het Shenzhen Bay Sports Center, aan de overkant van de baai met Hong Kong, staan geparkeerd.

Volgens de Chinese media is er niets aan de hand en betreft dit een militaire oefening die al ver voor de rellen gepland stond. Beijing meldde verder wel dat de protesten 'beginnen te lijken op een vroege vorm van terrorisme'. Volgens andere geruchten zouden militaire officieren inmiddels de politiemacht versterken en zouden infiltranten aanwezig zijn onder de demonstranten.

Gedurende al meer dan twee maanden maakt Hong Kong massale protesten mee waarin opgeroepen wordt tot democratische hervormingen en een onderzoek naar het gedrag van de politie. Demonstranten eisen dat de leider van Hong Kong, Carrie Lam, aftreedt en de wetgeving intrekt die de regering in staat stelt mensen uit te leveren aan het vasteland van China, waar ze waarschijnlijk worden gemarteld of slachtoffer worden van oneerlijke, politiek geladen processen.


Beelden van de Chinese staatsmedia (Bron: YouTube)