FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 augustus 2019

Dringend advies om niet de stoep te gaan likken

Uit Nieuw-Zeeland is een opmerkelijk advies gekomen voor mannen die viagra maar wat gewoontjes vinden en liever de algen en schimmels uit de voegen van de stoep likken. De korstmos die in het Engels de sowieso al twijfelachtige benaming 'sexy pavement lichen' heeft zorgt naast een harde plasser namelijk ook voor wat minder prettige effecten.

De korstmos mag zich tegenwoordig scharen in het illustere rijtje van onder andere zeepaardjes, de schubben van termieteneters en tijgerpiemels als middel dat door Chinezen wordt gebruikt om het zaakje daar beneden weer aan het werk te krijgen. Omdat de handel ervan gewoon legaal is kun je het dan ook in groten getale kopen op de Chinese handelsplaats Alibaba.   

Maar voordat je gelijk wat potentieverhogend poeder gaat kopen is het wel even handig om even de ingrediëntenlijst te bekijken. Omdat de korstmos welig tiert op plekken aan de randen, voegen en naden van stoepen en straten komen er ook een aantal minder smaakvolle stoffen in. Denk hierbij aan arsenicum, kwik, cadmium en lood, gewoon de stoffen die je ook verwacht binnen te krijgen als je een hapje snelweg zou nemen dus.

Hoewel de korstmos, die naast zijn opvallende naam ook wel bekend staat als Xanthoparmelia scabrosa, een kleine hoeveelheid van de inhibitor PDE5 bevat die mogelijk kan bijdragen aan het verhelpen van een slappe penis is het niet aan te raden om te gebruiken vanwege de vele giftige stoffen die er in zitten. Daarbij komt ook nog dat het spul voornamelijk groeit op het zuidelijk halfrond en heeft het dus weinig zin om je tong als schoffel voor de stoeptegels in je straat te gebruiken.

'Calvin Verdonk nieuwe linksachter FC Twente'

Nadat José Matos zwaar geblesseerd raakte afgelopen weekend in de wedstrijd tegen Groningen moest Twente met spoed opzoek naar een nieuwe linksback. In die zoektocht is de club uit Enschede uitgekomen bij Calvin Verdonk.

Volgens Twenteinsite wordt de 22-jarige verdediger voor een jaar gehuurd van Feyenoord waar hij momenteel derde linksback is achter Haps en Malacia. 

Verdonk zou al medisch gekeurd zijn en uiterlijk vrijdag worden gepresenteerd. Mogelijk kan hij dan zondag al in actie komen, dan spellen de Tukkers thuis tegen RKC. 

Politie helpt om gijzelsoftware tegen te werken

Het online platform ‘No More Ransom’, een initiatief dat gestart is bij de Nederlandse politie, bestaat drie jaar. Het pakt het probleem aan van criminelen die met software computers gijzelen en aan de slachtoffers losgeld vragen. De website is inmiddels internationaal actief. Maar cybercrime vindt steeds nieuwe wegen.

No More Ransom tegen cybercrime
Marijn Schuurbiers stond met Team High Tech Crime aan de wieg van ‘No More Ransom’. "Ransomware was een wereldwijd probleem geworden, waarbij cybercriminelen met gijzelsoftware veel geld verdienen ten koste van vele duizenden slachtoffers. Ze richten zich op particulieren, maar ook op bedrijven. Wanneer kleine en middelgrote ondernemers door ransomware niet meer bij hun bestanden kunnen, betekent dat vaak dat de hele administratie, of een ander bedrijfsproces, plat ligt. Ondanks het algemene advies om niet te betalen gaan ondernemers zitten rekenen hoeveel het hen waard is. Ze zijn dan soms geneigd de criminelen toch te betalen."

Decryptietools
Ook in ons land meldden zich destijds slachtoffers bij de politie. Cybercriminelen zijn lastig te traceren of blijken soms in een land te zitten waarmee geen uitleveringsverdrag is. Schuurbiers: "Zo ontstond het idee om een platform te lanceren met informatie over ransomware en met methoden om verschillende typen gijzelsoftware gratis te kunnen ontsleutelen, zogenoemde decryptietools. De Coinvault Ransomware was de eerste waarmee het team aan de slag ging. Het opsporingsonderzoek leidde naar twee Nederlandse broers uit Amersfoort, die met gijzelsoftware veel mensen over de hele wereld hadden afgeperst. Uiteindelijk zijn ze aangehouden en moesten ze zich voor de rechter verantwoorden."

Europol, McAfee, Amazon
Dat het twee Nederlanders waren, was toeval, volgens Schuurbiers. "Ransomware is, net als veel vormen van cybercrime, een wereldwijd probleem. Maar deze Nederlandse zaak bleek het ideale startpunt voor de oprichting van ‘No More Ransom’. Tijdens het onderzoek stuitten we namelijk niet alleen op de verdachten, maar ook op verschillende grote sleutelsets, waarvoor slachtoffers normaal gesproken moeten betalen om hun bestanden terug te krijgen. Deze sleutels konden we nu gratis aanbieden op het NoMoreRansom platform." Inmiddels hebben partijen als Europol, McAfee en Amazon zich aangesloten bij het platform en is het uitgegroeid tot een internationaal netwerk. Politieteams en securitybedrijven over de hele wereld leveren regelmatig ‘sleutels’ en andere tools aan die een gratis oplossing bieden voor een van de vele typen gijzelsoftware.

600 dollar per geval
Het platform wordt ook regelmatig door Nederlandstalige bezoekers geraadpleegd, inmiddels bijna 200.000. Wereldwijd trekt ‘No More Ransom’ 2,5 miljoen bezoekers, volgens cijfers van Europol. Het exacte aantal mensen dat geholpen werd met tools van de website is niet bekend. Maar meer dan 300 Nederlanders kregen met de gratis te downloaden tool voor de GandCrab ransomware weer de regie over hun bestanden. Zouden zij aan de eisen van de cybercriminelen hebben voldaan, dan zouden zij voor ‘ontsleuteling’ minimaal zo’n 600 dollar per geval hebben moeten betalen, en soms meer.

Spamlijst
Toch is cybercrime nog altijd lastig aan te pakken, weet ook Schuurbiers. Je kunt volgens hem dan ook niet spreken van een terugloop van het aantal slachtoffers van ransomware. "Je hebt tientallen varianten gijzelsoftware, zoals Coinvault, GantCrab, Jigsaw Ransom, Popcorn Ransom, en vele anderen. Sommige criminelen maken ransomware voor eigen gebruik, anderen verkopen de software aan andere criminelen. Ze hoeven alleen nog maar te zorgen voor de verspreiding, bijvoorbeeld door ze naar een spamlijst te mailen en zo willekeurige pc’s te infecteren. Er bestaat een zeer omvangrijke handel in allerlei hulpmiddelen voor het plegen van cybercrime."

Ben je slachtoffer van ransomware? Neem dan de volgende 3 tips mee:

  • Bezoek https://www.nomoreransom.org en kijk of er voor jou ransomware al een decryptiemethode beschikbaar is. Is die er nog niet, blijf dan de site in de gaten houden. De kans bestaat dat op een later moment alsnog een oplossing voor jouw variant wordt toegevoegd.
  • Nooit betalen. Het criminele business model blijft dan namelijk in stand en de malware is ook na betaling nog niet helemaal van je computer af. De kans bestaat dat de criminelen op een later moment je bestanden opnieuw versleutelen.
  • Zorg dat je software op je computer en telefoon altijd up-to-date is, zowel het besturingssysteem, je antivirus software als alle andere programma’s. Op die manier verklein je de kans enorm dat je per ongeluk besmet kunt raken met bijvoorbeeld ransomware.

Ook MMA-ster Overeem in actie in december

Nadat dinsdag al bekend werd dan de Nederlander Stefan Struve op 7 december weer in de octagon te bewonderen zal zijn, werd woensdag bekend gemaakt dat een andere Nederlandse MMA-ster, Alistair Overeem, zich kan gaan opmaken voor een knalpartij. Tegenstander op hetzelfde MMA-gala als waar Struve zal gaan knokken, is de lompsterke Amerikaan Walt Harris. Overeem en Harris zullen dan als hoofdpartij de avond afsluiten.

Overeem is met zijn zoveelste knappe comeback bezig na twee zware verliespartijen tegen potentiële titelkandidaten Francis Ngannou en Curtis Blaydes. Inmiddels heeft The Demolition Man weer twee gevechten overtuigend gewonnen, weliswaar tegen de lager geklasseerden Sergei Pavlovich en Alexei Oleinik, maar beide KO-overwinningen waren zeer overtuigend en de stijgende lijn lijkt weer ingezet te zijn.

Ook komend tegenstander Harris staat lager op de ranglijst, maar zijn ster is rijzende. Al vier gevechten ongeslagen en vooral zijn laatste overwinning was sensationeel. Al na twaalf seconden in de eerste ronde sloeg de voormalig basketbalspeler zijn tegenstander, Alexei Oleinik, zwaar knockout.

Overeem is voor Harris de zwaarste beproeving van zijn bijna zesjarige verblijf bij 's werelds grootste MMA-organisatie, waarin hij van zijn twaalf gevechten er slechts zes gewonnen heeft. Voormalig UFC-zwaargewichtkampioen Fabricio Werdum was zijn enige andere tegenstander van formaat; een gevecht dat na een minuut in de eerste ronde al werd verloren na een prima aangezette armklem van de Braziliaan.

MMA-gala UFC on ESPN 7 wordt gehouden op 7 december in Capital One Arena in Washington, D.C. Naast de twee zwaargewichtpartijen zijn er tot nu toe alleen nog drie damespartijen bekend gemaakt. 

Cláudia Gadelha zal het opnemen tegen Cynthia Calvillo, Aspen Ladd probeert haar controversiële verliespartij tegen Germaine de Randamie te vergeten met behulp van Yana Kunitskaya en Cortney Casey krijgt voormalig Infictakampioen Virna Jandiroba tegenover zich.

Meepraten over de UFC en MMA in het algemeen?! Bezoek het FOK! MMA-forum hier.


Introductie Walt Harris (Bron: YouTube)

'Ajax onderhandelt in KroatiŽ over komst van Olmo'

Dani Olmo werd de afgelopen weken gelinkt aan een overstap naar Manchester United, Everton en Wolverhampton Wanderers en Ajax lijkt zich eveneens bij het rijtje met geïnteresseerden gevoegd te hebben. Het Spaanse Sport bericht woensdag dat de Amsterdammers momenteel met Dinamo Zagreb in gesprek zijn over een eventuele transfer van de spelmaker.

Volgens de sportkrant is er een ‘belangrijk verschil’ tussen de aanbieding die Ajax heeft gedaan en de andere clubs die bezig waren met de komst van Olmo. In tegenstelling tot de eerdere toenaderingen, die door het kamp van de middenvelder werden doorgespeeld aan zijn werkgever, zou de regerend kampioen van Nederland de eerste club zijn die zich rechtstreeks bij Dinamo gemeld heeft.

Ajax komt, net als de andere gegadigden, vooralsnog niet in de buurt van de vraagprijs van veertig miljoen euro die de Kroaten in gedachten hebben voor de 21-jarige aanvallende middenvelder. De Amsterdammers hebben echter wel een aanbieding neergelegd die via een aantal bonussen flink kan oplopen. Ajax zou eveneens bereid zijn Dinamo een doorverkooppercentage te gunnen, waardoor de onderhandelingen naar verluidt door die club worden beschouwd als ‘levensvatbaar’.

Sport voegt toe dat gesprekken tussen Ajax en de vertegenwoordigers van Olmo zelf nu de volgende stap in het proces zal zijn. De verwachting is dat deze ontmoeting later deze week plaats zal vinden. Dinamo doet tegelijkertijd overigens nog verwoede pogingen om het tot medio 2021 doorlopende contract van Olmo open te breken, maar de aanvaller heeft al laten weten hier geen brood in te zien.

De Spanjaard begon zijn loopbaan in de jeugd van Espanyol, waarna in 2007 een overstap naar Barcelona volgde. De Catalaanse grootmacht zag hem vijf jaar geleden naar Zagreb verkassen en in Kroatië groeide Olmo in de afgelopen seizoenen uit tot een belangrijke speler. De jongeling won afgelopen zomer met Jong Spanje nog het EK Onder-21 en wordt gezien als een toekomstige smaakmaker voor de Spaanse nationale ploeg.

Hoofdcommissaris Paauw stuurt mail aan agenten: 'Suggestie over doofpot raakt me'

Hoofdcommissaris Frank Paauw zegt dat het nooit de bedoeling is geweest om de aanhouding van de 15-jarige zoon van burgemeester Halsema te verzwijgen. Dat schrijft hij in een mail aan alle Amsterdamse agenten.

Via De Telegraaf lekte vanmorgen uit dat de zoon van Halsema was opgepakt nadat hij een woonboot was binnengegaan. Toen hij vluchtte, gooide hij een alarmpistool weg. Volgens de krant was er binnen politie en Openbaar Ministerie 'groot ongenoegen' over het feit dat de aanhouding niet in het nieuws kwam.

'Als hoofdcommissaris, politieman, collega, sta ik voor een neutrale en onafhankelijke politie', schrijft Paauw. 'De manier waarop de aanhouding van de 15-jarige zoon van burgemeester Halsema woensdag naar buiten is gekomen en de suggestie dat er een doofpot zou zijn raakt me daarom. Het in De Telegraaf geschetste beeld herken ik pertinent niet.'

Hij vindt het verwijt dat 'alles onder de pet gehouden moest worden' niet terecht. 'Dat wil ik in alle gevallen voorkomen. Het verwijt dat politie en OM dit willen verzwijgen, werp ik verre van me. Heb jij het gevoel dat er iets niet klopt, zit je iets dwars, klop dan aan bij je leidinggevende, een vertrouwenspersoon, of bij mij persoonlijk. Spreek me eerst aan, kijk me in de ogen, zoals collega’s dat in mijn optiek onderling horen te doen.'

De politie maakte eerder vandaag al bekend een integriteitsonderzoek te doen naar het lekken van de informatie. Over dat onderzoek schrijft Paauw in de mail overigens niets.

'Ajax heeft genoeg gezien en biedt Dolberg aan in Europa'

Kasper Dolberg lijkt uit te mogen kijken naar een nieuwe club. De 21-jarige spits, die dinsdag tegen PAOK Saloniki (3-2) op de tribune zat, wordt volgens het Deense Ekstra Bladet 'momenteel aangeboden bij clubs in heel Europa'. Ajax denkt volgens de krant aan een definitief afscheid van Dolberg.

Mochten zich geen geïnteresseerde clubs bij directeur voetbalzaken Marc Overmars melden, dan is ook een verhuurperiode bespreekbaar, zo klinkt het. Opvallend is dat Dolberg woensdag niet in Amsterdam is gesignaleerd. Ajax speelde daar een oefenduel tussen twee teams, bestaande uit reserves en tribuneklanten van de wedstrijd tegen PAOK. Dolberg was echter niet van de partij; de reden van zijn afwezigheid is onduidelijk.

Trainer Erik ten Hag stelde Dolberg in de eerste drie officiële wedstrijden van Ajax van dit seizoen op als basisspeler, maar de Deen kon daarin niet imponeren. Dinsdag tegen PAOK zat de aanvaller zelfs niet bij de wedstrijdselectie. "Met Dolberg zou deze week nog het een en ander kunnen gebeuren", liet Overmars voorafgaand aan dat duel weten aan Ziggo Sport.

Dolberg brak in het seizoen 2016/17 door bij Ajax onder trainer Peter Bosz. In zijn debuutseizoen maakte hij 16 doelpunten in 29 competitiewedstrijden en reikten de hoofdstedelingen tot de finale van de Europa League. Het jaar daarop kon de centrumspits, mede door blessures, die goede vorm niet doortrekken. Afgelopen seizoen maakte hij 11 treffers in 25 competitieduels.

Advocaat zoon Halsema: 'Privacy cliŽnt gebruikt om burgemeester te beschadigen'

Voor Peter Plasman, advocaat van de zoon van Femke Halsema, is het glashelder waarom de privacy van zijn cliënt is geschonden. "Het doel was kennelijk om de burgemeester te beschadigen."

Dat vertelt Plasman in een interview met AT5. "Ik maak me druk over het feit dat de privacy van mijn cliënt ernstig is geschonden, doordat er kennelijk een lek is geweest en De Telegraaf dat heeft gebruikt. Dat is kennelijk journalistiek. De privacy van mijn cliënt ligt op straat ten behoeve van een heel ander doel: het beschadigen van de burgemeester."

Vanmorgen berichtte De Telegraaf over de aanhouding van de zoon van Halsema. Hij zou volgens de krant een 'gewapende inbraak' hebben gepleegd. In een brief aan alle Amsterdammers weerspreekt de burgemeester dat. Wel geeft ze aan dat haar zoon dat weekend een verboden nepwapen bij zich had.

Volgens de advocaat wordt de 15-jarige zoon van de burgemeester verdacht van overtreding van de Wet wapens en munitie. "Die verdenking haal ik van het bevel inverzekeringstelling. Dat is het laatste document. Van een gewapende inbraak is geen sprake. Dat staat alleen in De Telegraaf. De verdenking is dat hij een nepwapen bij zich had en dat is het."

'Strafbaar puberaal gedrag'
Plasman noemt het gedrag van de zoon van Halsema "strafbaar puberaal gedrag". Hij zegt daar verder over: "Er is rond gespoten met een brandblusser die ze aantroffen op een verlaten woonboot en er is nog op een andere boot gekeken. En toen was er politie bij."

Voor de suggestie van De Telegraaf dat er sprake zou zijn van een doofpot bij politie en justitie is geen bewijs, zo is de overtuiging van de advocaat. "De politie ontkent een doofpot. Van justitie heb ik nog niet echt wat gehoord. Maar het OM heeft besloten om deze zaak niet zelf te behandelen maar over te dragen aan het parket in Haarlem. Als je iets in de doofpot wil stoppen, dan moffel je het onder het tapijt en draag je het niet over aan een parket dat niets met de burgemeester te maken heeft. Dit bewijst dat er geen doofpot is."

Op de vraag of het niet slimmer was geweest als Halsema zelf naar buiten was gekomen met de aanhouding van haar zoon, antwoordt Plasman: "Ik ga daar niet over. Er zijn redenen voor geweest. Om dit bekend te krijgen is het wel zo dat iemand een ambtsmisdrijf heeft gepleegd en daar hoef je niet op voorhand vanuit te gaan."

Plasman en zijn cliënt wachten op de vervolgbeslissing van de officier van justitie in Haarlem.

Boswandeling in Blair Witch

Bloober Team heeft een korte trailer online gezet van hun game Blair Witch waarin we vooral het bos zien. Wees gerust, er zijn geen schrikeffecten.

We spelen niet de film na, maar de makers hebben een origineel verhaal bedacht om ons de stuipen op het lijf te jagen. Het is 1996. Een jongen verdwijnt in het Black Hills Forest in de buurt van Burkittsville, Maryland. Als Ellis, een voormalige politieagent met een moeilijk verleden, ga je mee op zoek. Wat begint als een gewoon onderzoek, verandert al snel in een nachtmerrie als je de Blair Witch tegen komt, een mysterieuze kracht die je door het bos achtervolgt.

Blair Witch komt 30 augustus uit op Xbox One en pc.

Bethesda laat meer Battlemode van Doom Eternal zien

Bethesda Softworks en id Software hebben een trailer van zes minuten in elkaar gezet waarin we gameplay zien van de multiplayermodus Battlemode in Doom Eternal.

Battlemode is de nieuwe twee-tegen-één multiplayer-modus van Doom Eternal. Battlemode is intern ontwikkeld bij id Software en zij hebben gezorgd dat deze modus net zo snel, hectisch en bruut is als de gevechten in de singleplayer van Doom. Vecht in zes unieke arena's met vijf speelbare demonen. Speel als een Doom Slayer of in een team van twee door spelers bestuurde demonen. Het doel van de Slayer en de demonen is hetzelfde: de andere partij vernietigen, maar hun speelstijlen zijn totaal anders.

De makers gaan zorgen dat alle toekomstige maps en speelbare demonen gratis zijn voor alle spelers.

Doom: Eternal komt 22 november uit op PlayStation 4, Xbox One, Switch, en pc.

China stuurt militaire voertuigen naar grens met Hong Kong

Het lijkt erop alsof de Chinese machthebbers de rellen in Hong Kong zat zijn. Satellietbeelden laten honderden militaire voertuigen zien die zich verzamelen in en rond een voetbalstadion vlakbij de grens met de voormalig Britse kolonie.

Volgens velen zou dit een reactie zijn op de voortdurende rellen in het drukste vliegveld van Hong Kong. Satellietbeelden van maandag laten honderden voertuigen zien die in of bij het Shenzhen Bay Sports Center, aan de overkant van de baai met Hong Kong, staan geparkeerd.

Volgens de Chinese media is er niets aan de hand en betreft dit een militaire oefening die al ver voor de rellen gepland stond. Beijing meldde verder wel dat de protesten 'beginnen te lijken op een vroege vorm van terrorisme'. Volgens andere geruchten zouden militaire officieren inmiddels de politiemacht versterken en zouden infiltranten aanwezig zijn onder de demonstranten.

Gedurende al meer dan twee maanden maakt Hong Kong massale protesten mee waarin opgeroepen wordt tot democratische hervormingen en een onderzoek naar het gedrag van de politie. Demonstranten eisen dat de leider van Hong Kong, Carrie Lam, aftreedt en de wetgeving intrekt die de regering in staat stelt mensen uit te leveren aan het vasteland van China, waar ze waarschijnlijk worden gemarteld of slachtoffer worden van oneerlijke, politiek geladen processen.


Beelden van de Chinese staatsmedia (Bron: YouTube)

Gegarandeerde chaos in Borderlands 3

2K Games en Gearbox hebben een nieuwe trailer van Borderlands 3 online gezet. Deze geeft een voorproefje van de chaos die je te wachten staat in de game. Eerder werden de Vault Hunters al bekendgemaakt, met als laatste de gameplay van FL4K.

Borderlands 3 verschijnt op 13 september voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Maandagavond tijdes de gamescom Opening Night Live zal er weer een aankondiging zijn.

Beachvolleybalkoppel Bloem en Sinnema uit elkaar

Een jaar voor de Olympische Spelen is aan de samenwerking tussen beachvolleybalsters Laura Bloem en Jolien Sinnema een einde gekomen. Het tweetal speelde sinds 2017 samen en hun grote doel was kwalificatie voor de Spelen van 2020 in Tokio.

Het koppel was afgelopen week niet actief op het EK in Moskou vanwege een blessure. Vorig jaar werden ze op het EK negende. In totaal eindigden Bloem en Sinnema op internationale toernooien vijf keer in de top tien.

“De afgelopen tijd werd mijn geloof dat we dit doel zouden behalen steeds minder”, aldus Sinnema. “Ik kon me er niet meer honderd procent voor inzetten. Het zou niet eerlijk zijn richting Laura om dan door te gaan.”

Lozano komt mogelijk niet meer in actie voor PSV: "We moeten even kijken"

PSV verdedigt donderdagavond een 0-1 uitoverwinning tegen FK Haugesund in de voorrondes van de Europa League. De ploeg moet dat mogelijk zonder Hirving Lozano doen. De aanvaller viel afgelopen weekend in de wedstrijd tegen ADO Den Haag uit met een blessure, waardoor het nog niet zeker is of hij mee kan doen tegen de Noren. Lozano wordt bovendien nadrukkelijk in verband gebracht met een vertrek naar Napoli en heeft zijn laatste wedstrijd in Eindhovense dienst daardoor mogelijk al gespeeld.

Trainer Mark van Bommel wilde woensdagmiddag tijdens een persconferentie echter niet op de zaken vooruitlopen. Het zou kunnen dat PSV besluit om Lozano in afwachting van zijn transfer buiten de selectie te houden, maar de trainer liet zich niet in zijn kaarten kijken: "Volgens mij kwam het vooral in de media in een stroomversnelling. Wij maken ons niet druk, we horen het vanzelf wel", wordt hij geciteerd door onder meer de NOS .

De oefenmeester hoopt dat de fysieke ongemakken van Lozano in ieder geval geen roet in het eten zullen gooien: "Ik was vrij positief na de wedstrijd over zijn blessure. Hij heeft gisteren niet meegetraind, we moeten nu even kijken hoe hij ervoor staat. We spelen ook pas donderdagavond", blijft Van Bommel hoopvol.

Van Gastón Pereiro is, in tegenstelling tot Lozano, zeker dat hij het duel van donderdagavond niet zal halen. De Uruguayaan liep onlangs op de training een schouderblessure op en zal een aantal maanden aan de kant staan.

Tot 'paniekaankopen' zal deze tegenvaller volgens Van Bommel echter niet leiden: "We hebben genoeg kwaliteit in onze selectie om zijn afwezigheid op te vangen."

Bennett klopt Groenewegen met banddikte verschil in BinckBank Tour

De derde etappe in de BinckBank Tour is gewonnen door Sam Bennett. Net zoals de eerste twee etappes was de Ierse sprinter de snelste in een massasprint. Ditmaal won de renner van BORA hansgrohe met een banddikte verschil op Dylan Groenewegen. Bennett zorgde ook voor een stukje geschiedenis door drie ritzeges op rij te boeken. Dat was tot nu toe nooit voorgekomen in de BinckBank Tour.

Net zoals de voorgaande dagen was er opnieuw een vlakke rit in de BinckBank Tour. Vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van vier, met daarbij de Nederlander Jan-Willem van Schip, alleen werden die op zeventig kilometer van de streep teruggepakt. Daarna ontstond er een nieuwe kopgroep, ditmaal met drie renners. Guillaume van Keirsbulck, Stijn Steels en Harry Tanfield kregen wat ruimte van het peloton, maar op vier kilometer van de streep was het avontuur voorbij voor de kopgroep.

De sprintersploegen konden zich gaan opmaken voor een massasprint en daarin was Bennett opnieuw de beste. Waar de Ier de eerste twee ritten overtuigend won hij ditmaal met een banddikte verschil op Groenewegen. Bennett behoudt door de zege ook automatisch de leiding in het klassement.

Donderdag staat een korte rit in de BinckBank Tour op het programma met onderweg een aantal beklimmingen.

Fed Cup-team maakt toch nog kans op deelname aan Fed Cup Finals

Ondanks degradatie uit de Wereldgroep II maakt het Nederlandse Fed Cup-team toch nog kans op deelname aan de Fed Cup Finals in april 2020.

Als elfvoudig kampioen heeft Tsjechië een wildcard gekregen voor de Fed Cup Finals. Door deze wildcard is er een plaats vrijgekomen in de kwalificatieronde voor het eindtoernooi. In deze kwalificatie eind februari strijden zestien landen voor in totaal acht plaatsen. Nederland krijgt als tegenstander één van de acht geplaatste landen: België, Duitsland, Groot-Brittannië, Roemenië, Spanje, Verenigde Staten, Wit-Rusland of Zwitserland. De loting vindt volgende week plaats.

“Fantastisch dat we kans maken ons te kwalificeren voor de Fed Cup Finals in Boedapest. Daar willen we natuurlijk graag bij zijn, net zoals we bij de Davis Cup Finals in Madrid zijn”, aldus captain Paul Haarhuis.

Eigenaresse bijtende rottweiler heeft zichzelf gemeld

Op zondagmiddag 11 augustus vond in het park Oudegein in Nieuwegein een bijtincident plaats. Drie kinderen werden daar gebeten door een loslopende hond. De toen nog onbekende eigenaresse, een inwoonster van Nieuwegein, heeft zich gemeld bij de politie.

Lees ook: Rottweiler bijt drie kinderen, baasje smeert hem

Tegen de vrouw is aangifte gedaan en zij wordt nog nader verhoord. De hond, een rottweiler, is in beslag genomen en zal een gedragstest ondergaan. De uitkomst van de gedragstest is bepalend voor de vervolgstappen.

Nieuwe stalbrand kost 42.000 kippen het leven

Bij een stalbrand in het Friese Niawier zijn 42.000 kippen omgekomen. Het is alweer de 11e brand in 2019. In totaal kwamen dit jaar 158.000 dieren om bij stalbranden; in 2019 vielen daarmee nu al meer dierlijke brandslachtoffers dan in heel 2018.

Twee schuren met elk zo’n 21.000 kippen gingen in vlammen op. De brandweer wist te voorkomen dat een derde schuur ook in rook opging. Ook probeerde de brandweer hier de ventilatie in werking te houden en de kippen van genoeg eten en drinken te voorzien. Vier korpsen uit de omgeving van Niawier waren ter plaatse: Damwâld, Dokkum, Bergum en Anjum.

De kans op brand in een kippenstal twee keer groter dan de kans op een woningbrand. De dieren produceren veel stof en ook de stalbodem is stofrijk. Door het stof en de aanwezigheid van mestgassen, ligt kortsluiting op de loer. Problemen met elektriciteit, zoals kortsluiting, is de meest voorkomende oorzaak van stalbranden.

Gamen voor het goede doel: Gamemarathon tegen Alzheimer

Stichting Dutch Game Marathon, bestaande uit zes enthousiaste gamers, gaat op Wereld Alzheimer Dag van 20-22 september 56 uur lang non-stop gamen om geld op te halen voor Alzheimer Nederland. De volledige game marathon wordt live uitgezonden op Twitch.

De gaming marathon gaat op vrijdag 20 september om 16.00 van start en zit bomvol met gesponsorde gaming-merchandise die verloot wordt onder de donateurs. De games die gespeeld worden lopen uiteen van retro tot recente releases, maar zijn grotendeels verbonden via het thema “geheugenverlies”. Verwacht verder een aantal bijzondere gasten, zoals Nederlandse Indie-gameontwikkelaars en populaire Nederlandse streamers.

Ondanks dat dit soort “charity streams” het al jaren heel goed doet in de Verenigde Staten, zijn ze in Nederland nog niet echt doorgebroken. Met de oprichting van stichting Dutch Game Marathon hopen Cengizhan Can en Sander Klomp daar dan ook verandering in te brengen. Dit doen ze door alle aspecten van games erbij te halen: het sociale, het creatieve en het doorzettingsvermogen dat met games gepaard gaat. Door dit allemaal te combineren, zetten ze een gezellige sfeer neer terwijl ze zich inzetten voor het goede doel.

Wie benieuwd is kan al even een kijkje nemen op de website, of op social media: @GameMarathonNL (Twitter, Facebook, Instagram, Twitch).

Need For Speed Heat aangekondigd

Electronic Arts heeft Need for Speed Heat aangekondigd met een trailer. De racegame komt 8 november uit op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Zoals in wel meedere voorgangers laat Need for Speed Heatje het opnemen tegen de politie terwijl je probeert toe te treden tot de elite van het straatracen. Dit keer racen we in Palm City, een nieuwe open wereld waar straatracers bijeen zijn gekomen om beroemd te worden. Spelers doen overdag mee aan de Speedhunters Showdown, een goedgekeurde competitie waarin je geld verdient om je high-performance auto's in je garage aan te passen en te verbeteren. 's Nachts riskeren spelers alles om hun Rep te verhogen in underground-races waarin de politie over de straten jaagt om racers op te pakken en hun winsten in beslag te nemen.

"We geven spelers meer mogelijkheden dan ooit tevoren om zichzelf uniek en bekend te maken", zei Riley Cooper, Creative Director van Ghost Games. "Het is duidelijk dat onze fans meer auto's, meer aanpassingsmogelijkheden, en meer uitdagingen willen, dus we pakken elk aspect aan. Van de stijl van je personage tot de prestaties en rijstijl van je auto, je kunt je creativiteit de vrije loop laten met deze nieuwe game."

Als je de Standard Edition pre-ordert krijg je een K.S Edition Mitsubishi Evolution X in de game. Door de Deluxe Edition te pre-orderen ontvang je nog eens drie K.S Edition-auto's (BMW i8 Coupe, Mercedes C63 AMG Coupe, Chevrolet Corvette Grand Sport), toegang tot exclusieve kleding voor de Deluxe Edition, en extra inkomsten voor de in-game valuta Bank en Rep. Iedereen die een pre-order plaatst voor Need for Speed Heat via Need for Speed Payback krijgt ook nog eens 10% korting als een soort loyaliteitsbonus.

Need for Speed Heat komt uit op 8 november 2019 voor Xbox One, PlayStation 4, en pc. Speel de game als eerste op 5 november 2019 met EA Access en Origin Access Basic met een 10 uur lange Play First-proefversie, of meld je aan voor Origin Access Premier voor volledige toegang op de pc.

Daadwerkelijke gameplay en informatie wordt er over 5 dagen getoond, vermoedelijk tijdens de openingsceremonie van gamescom.


Man opgepakt voor rijden illegale taxiritten en te hard rijden

Op maandagmorgen nam de politie het rijbewijs en de taxipas in van een 24-jarige Edammer wegens het uitvoeren van illegale taxiritten en te snel rijden. Omstreeks 01.45 uur zag de politie een taxi rijden op de Julianaweg in Volendam. De politie had al eerder klachten over de rijstijl van de bestuurder binnengekregen. In dit geval werd hij bij een snelheidscontrole geklokt met een snelheid van honderdtien (110) km per uur. Ter plaatse is een snelheid van 50 km per uur toegestaan.

De bestuurder maakte vermoedelijk taxiritten vanuit de horeca. De auto bleek echter geen taximeter te hebben. Navraag bij de eigenaar van de auto leerde dat er met de auto alleen gereserveerde ritten mogen worden gereden. In dit geval werden er illegale taxiritten met de auto gemaakt.

De verdachte moest zijn rijbewijs inleveren in verband met de snelheidsoverschrijding (meer dan 50 km per uur te snel). Daarnaast is de taxipas van de verdachte geschorst. Ook zal door de Inspectie Leefomgeving en Transport een onderzoek worden ingesteld wegens het illegaal aanbieden van taxiritten. Dit kan resulteren in een forse boete. Hoe de werkgever van de verdachte zal reageren op het illegale gebruik van de auto is nog niet bekend.

Man slaat NS-medewerkster en wordt aangehouden

Een 62-jarige medewerkster van NS is gisteren tegen vier uur ’s middags mishandeld op station Hilversum. De vrouw bekommerde zich om een man, die zich daarop agressief tegen de NS-medewerkster keerde. De man is door de politie aangehouden op verdenking van mishandeling en de NS-medewerkster heeft aangifte gedaan.

De vrouw werkte in de stationshal om service te verlenen aan reizigers. Toen zij een man de helpende hand wilde bieden, reageerde hij geagiteerd en sloeg hij de NS-medewerkster in haar gezicht. De man is kort daarna aangehouden en ingesloten op het politiebureau voor verhoor. Het betreft een 59-jarige inwoner van Hilversum.

15 en de zoon van Femke...

15 jaar
op de voorpagina
de Telegraaf achterwaarts

trek het je niet aan
de ratten zijn overal
in de bosjes
de fotografen

voor het leven
getekend voor de biechtstoel
de volwassenen hebben
nooit misdaan

waren 15 en feilloos in het leven
ze zouden willen
met deze heldendaad
op de voorpagina te staan

ga voor het leven
laat je niet kisten
het gevaar komt niet van links
ook niet van rechts

het gevaar ligt op de loer

Herman

Granblue Fantasy: Versus krijgt RPG-modus

Marvelous Europe kondigt aan dat Granblue Fantasy: Versus een RPG-modus zal omvatten. De nieuwe vechtgame van Cygames en Arc System Works, de ontwikkelaars van Guilty Gear en BlazBlue komt ergens in 2020 uit voor PlayStation 4.

Met deze RPG-modus kunnen spelers het spel ervaren als een actie-RPG, met een originele Granblue Fantasy: Versus-verhaallijn vol met tussenfilmpjes en eindgevechten tegen gigantische Primal Beasts. Bovendien wordt een volledig ontwikkeld trainingssysteem geïmplementeerd dat Granblue Fantasy-fans zeer vertrouwd zullen zijn.

In Granblue Fantasy: Versus is er een roster bestaande uit personages uit het Granblue Fantasy-universum. Gran, de hoofdrolspeler van Granblue Fantasy, reist door de lucht met zijn gevleugelde metgezel Vyrn en een mysterieus meisje, Lyria, die zijn leven redde. Andere personages zijn Katalina, een ex-keizerlijke ridder gezworen om degenen die ze dierbaar is te beschermen; Charlotta, de deugdzame kapitein van de Lumiel Orde van heilige ridders; Lancelot, een meesterzwaardvechter met dubbele zwaai; en ten slotte, Ferry, een geest met een zweep en spectrale huisdieren.

Dapperheidsonderscheiding voor beletten familiedrama

Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten sprak vandaag publiekelijk haar bewondering uit voor kapitein b.d. Henk Struijs. Hij wist een familiedrama te voorkomen en ontving daarvoor in het gemeentehuis van Groesbeek een civiele dapperheidsonderscheiding.

Bijleveld neemt haar gehoor mee naar een novemberavond, 13 jaar geleden in Havelte. Henks buurvrouw vraagt om hulp nadat ze haar 2 kinderen bij haar ex heeft opgehaald. De sfeer was er dreigender, grimmiger, onbestemd...en anders dan anders.

Het is menens
Onderweg naar huis hoort ze dat haar ex-man buiten zinnen in de auto is gesprongen, op weg naar haar huis in Havelte. Ze durft er niet meteen heen te rijden en vraagt om hulp van Henk. Zonder aarzeling besluit hij die te bieden. Henk voelt aan zijn water dat het dit keer menens is.

Henk besluit voorop het donkere huis binnen te gaan, gevolgd door zijn buurvrouw en haar zoon. Dan ziet Henk, door het schemerlicht van een lantaarnpaal, dat de ex achter 2 planten verscholen zit.

De loop op Henk gericht
Eén klik doorbreekt de stilte in huis. “Wat Henk vermoedt, dankzij zijn jarenlange kennis en ervaring als militair, blijkt waar”, vertelt Bijleveld. “De klik is het geluid van een wapen dat weigert. En de loop is op Henk gericht.” Hij duwt zijn buurvrouw uit de vuurlinie de keuken in en loopt op de ex af. Die probeert nog steeds de storing van het wapen op te lossen. Henk overmeestert hem, neemt het wapen af en houdt de man in de houdgreep totdat de politie na een half uur arriveert.

3 kogels
Bijleveld: “Eén klik was genoeg om over te gaan tot actie. Eén klik die zorgde dat in het hoofd van Henk ook een klik werd gemaakt…Hij moest en zou de dader stoppen. Hij moest en zou voorkomen dat die avond zou eindigen in een vreselijk familiedrama.…In een bloedbad.” De ex-man had 3 kogels in zijn wapen. Voor zijn ex-vrouw en 2 voor hun kinderen, zo verklaarde de man zelf.

“Henk, jij speelde de hoofdrol, die allesbepalend was voor het leven van anderen”, zei Bijleveld. “Vanwege jouw moedige inzet heeft het Zijne Majesteit De Koning behaagd jou de Eerepenning voor menschlievend hulpbetoon in zilver toe te kennen. Een hoge civiele dapperheidsonderscheiding, die in Nederland zelden wordt uitgereikt... en daarom exclusief en extra bijzonder is.”

Bijleveld speldt de medaille op (Afbeelding: Defensie)
Bijleveld speldt de medaille op (Afbeelding: Defensie)

Eigenaar van auto die baby aanreed in Slotervaart is aangehouden

De politie heeft een aanhouding verricht in de zaak van de aangereden baby in Amsterdam. Een automobilist reed gisteren op de kruising van de Jan van Galenstraat en de Jan Tooropstraat een kinderwagen aan. In plaats van te stoppen ging de bestuurder er vandoor. De baby die in de wagen lag raakte gewond en moest in een ziekenhuis behandeld worden. Inmiddels is de baby weer thuis, hij of zij maakt het goed, aldus de politie.

Meteen na de aanrijding werd er een onderzoek gestart naar de doorrijder. Mogelijk heeft een getuige het nummerbord van de auto genoteerd, want vandaag meldde de politie dat de kentekenhouder van de wagen is aangehouden. De kentekenhouder is de wettelijke eigenaar van de auto, maar hoeft niet de bestuurder geweest te zijn ten tijde van het ongeluk. Dat zal moeten blijken uit verhoor.

8 jaar cel en tbs voor doden schoonmoeder

Een 33-jarige man uit Utrecht is veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstaf vanwege het doden van zijn schoonmoeder. Ook legt de rechtbank Midden-Nederland hem tbs met dwangverpleging op. Twee dochters en een andere schoonzoon van het slachtoffer zijn niet verantwoordelijk voor haar dood, maar hebben haar wel in de weken voor haar dood, in haar eigen huis, eenmaal gezamenlijk mishandeld. De rechtbank veroordeelt hen tot celstraffen van drie maanden, twee maanden en zes weken.

Geweld
Het 58-jarige slachtoffer woonde samen met haar dochters en twee schoonzonen in een flat aan de Bangkokdreef in Utrecht. De 33-jarige partner van één van de dochters gebruikte daar regelmatig geweld. Tegen zijn schoonzus en zwager, maar vooral tegen de schoonmoeder. De verdachte heeft dit ook bekend. In de vroege ochtend van 24 oktober 2017 lag het slachtoffer dood in bed. Ze is omgebracht door geweld op haar hals en romp. Aangezien er geen andere personen dan de bewoners die nacht in de woning waren, kan het niet anders dan dat het slachtoffer door één van de verdachten is gedood.

DNA
Volgens de rechtbank is de 33-jarige man in zijn ééntje verantwoordelijk voor de gruwelijke dood van zijn schoonmoeder. Hij is ’s nachts naar de slaapkamer van het slachtoffer gegaan en zijn DNA is in haar hals aangetroffen. Ook in de periode voor haar dood heeft hij haar regelmatig mishandeld, bedreigd en vernederd. De rechtbank oordeelt dat de verdachte de laatste weken van het leven van het slachtoffer ondraaglijk heeft gemaakt. Het feit dat zij in haar eigen huis is gedood, neemt de rechtbank hoog op en wordt als strafverzwarend gezien. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat de verdachte een zeer ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft. De rechtbank oordeelt daarom net als de deskundigen van het Pieter Baan Centrum dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Naast een celstraf legt de rechtbank een tbs-maatregel op om ervoor te zorgen dat hij niet onbehandeld terugkeert in de maatschappij.

Verstandelijke beperking
De twee dochters en 43-jarige schoonzoon zijn niet verantwoordelijk voor de dood van hun (schoon)moeder, maar hebben haar wel op een eerder moment mishandeld. De rechtbank veroordeelt de 31-jarige dochter tot 3 maanden cel. Bij de dochters weegt strafverzwarend mee dat zij hun eigen moeder hebben mishandeld. Volgens de deskundigen zijn de 33-jarige dochter en 43-jarige schoonzoon licht verstandelijk beperkt en daarom verminderd toerekeningsvatbaar De rechtbank heeft deze conclusies overgenomen. Zij zijn tot respectievelijk 2 maanden en 6 weken gevangenisstraf veroordeeld.

Werkstraffen voor openlijk geweld tegen agenten

Twee verdachten van openlijk geweld op de Kanaalstraat in Utrecht op 16 april dit jaar zijn vandaag veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen en werkstraffen van 100 en 150 uur. Het geweld was gericht tegen twee agenten die bezig waren met een lastige aanhouding.

Dinsdag 16 april ging de politie naar de Kanaalstraat na een melding dat een vrouw daar werd lastig gevallen door twee mannen. Bij controle van een man die daar vermoedelijk mee te maken had, bleek deze man gesignaleerd te staan. Hij moest vervangende hechtenis uitzitten vanwege een niet uitgevoerde taakstraf. Toen de agenten hem wilden aanhouden, werden zij ernstig gehinderd en belaagd door een groep van tientallen omstanders die de aanhouding probeerden te verhinderen. Er werd gescholden, getrokken, geslagen, geduwd en geschopt. De agenten moesten de wapenstok gebruiken, voor hun eigen veiligheid en om hun werk te kunnen doen. De inzet van tientallen agenten was nodig om de orde te herstellen.

Tegen de twee mannen van 19 en 22 jaar was openlijk geweld in vereniging ten laste gelegd. De 19-jarige verdacht was tijdens de aanhouding bovenop de agenten gedoken; de andere verdachte maakte eerst een slaande beweging en kort daarna een trappende beweging in de richting van de agenten. De zaak was op een eerdere zitting aangehouden voor nader onderzoek naar het verstandelijk functioneren van de 19-jarige verdachte. Vandaag bleek dat hij hier maar beperkt aan had meegewerkt. Er is zodoende wel iets over hem bekend maar deskundigen hebben geen advies kunnen geven.

De officier van justitie hield de mannen voor dat ze wezenlijk hebben bijgedragen aan de escalatie van de situatie en het geweld tegen de agenten. “Agenten die dag in dag uit bezig zijn voor onze veiligheid en klaar staan als hulpverlener”, benadrukte ze. “Dat u niet accepteert dat aanwijzingen van de politie moeten worden opgevolgd zodat zij hun handhavende taak kunnen doen, weeg ik zwaar mee”.

De 19-jarige verdachte gaf aan dat hij zijn moeder wilde verdedigen die door de agenten werd geraakt. Volgens het OM hebben de agenten de wapenstok volledig rechtmatig gebruikt, en pas nadat er geweld tegen hen was gebruikt. Zodoende is er geen sprake van noodweer. Ze hield in haar strafeis wel rekening met de persoon van de verdachte. Hij is zwak begaafd, lijdt aan adhd en odd, heeft geen schoolopleiding en een verstoord dag-nachtritme. Tegen hem eiste de officier 30 dagen cel waarvan 21 dagen voorwaardelijk, 200 uur werkstraf, met een proeftijd van drie jaar en als bijzondere voorwaarden een meldplicht, een ambulante behandeling en meewerken aan dagbesteding.

De 22-jarige verdachte zei dat hij juist de politie wilde helpen, wat de officier in het geheel niet geloofde. “Als je de politie wilt helpen, probeer je mensen op afstand te houden en ga je niet met gestrekte arm op de agenten af”. Tegen hem eiste ze vier maanden celstraf waarvan twee maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.

De politierechter veroordeelde de beide mannen tot een voorwaardelijke celstraf zodat beiden niet meer terug de cel in hoeven. Daarnaast moet de 19-jarige een werkstraf doen van 100 uur en voldoen aan de bijzondere voorwaarden; de 22-jarige moet 150 uur werkstraf doen. Ook moeten ze samen de vorderingen van de beide agenten betalen.

De man om wie het allemaal ging, wist tijdens de opstoot op de Kanaalstraat op 16 april weg te komen. Hij heeft zich later gemeld en zal zich op een andere datum bij de rechter moeten verantwoorden voor wederspannigheid bij zijn aanhouding.

Wired Productions brengt Nederlandse game The Falconeer uit

Wired Productions en de Nederlandse game-ontwikkelaar Tomas Sala kondigen The Falconeer aan; een 'ocean-world fantasy aerial combat RPG' voor pc. The Falconeer kiest in 2020 het luchtruim met gameplay gebaseerd op luchtgevechten vol met acrobatische toeren in een open wereld, tegen allerlei vijanden.

Hoog boven de Grote Ursee kunnen spelers op hun gigantische valken opstijgen om een wereld te verkennen, gevuld met wonderlijke locaties en rivaliserende facties die strijden om de mysterieuze geheimen die schuilgaan in de onmetelijke diepte van de Ursee.

“Vanaf het moment dat we The Falconeer zagen, vielen ons de passie en toewijding van Tomas op en wisten we dat we hem wilden opnemen binnen de Wired-familie.” aldus Leo Zullo, Managing Director, Wired Productions. “De verbluffende vormgeving en het ambitieuze ontwerp van The Falconeer zeggen alles over zijn individuele talent als ontwikkelaar en we zijn dan ook blij dat we samen The Falconeer op de markt kunnen brengen.”

“Het creëren van epische landschappen en verborgen verhalen vol met verborgen geheimen staat centraal in The Falconeer. Ik wil dat spelers deze wereld en haar geheimen ontdekken maar ook eigen maken door intense actie” Aldus Tomas Sala, ontwikkelaar van The Falconeer, “Ik ben ontzettend blij samen te kunnen werken met Wired Productions, om de toekomstige overleving van de Ursee veilig te hebben gesteld en toe te treden tot een line-up van geweldige games met een uitgever die mijn visie begrijpt.”

Wensen botsen in De Kuip: "Alles wat ik zeg, kan schadelijk zijn"

Renato Tapia wil niet te veel kwijt over het feit dat hij deze zomer weg leek te gaan bij Feyenoord. Het lijkt er nu op dat de middenvelder dit seizoen alsnog gaat uitkomen voor de Rotterdammers. Technisch directeur Sjaak Troost zag de Peruaan graag vertrekken, maar de international is nog altijd actief in De Kuip. "Ik ben gelukkig hier en voel vertrouwen van de trainer en mijn ploeggenoten", aldus de middenvelder.

"Feyenoord is mijn club, ik heb hier een contract en ik wil hier blijven", vervolgt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. Jaap Stam maakt veelvuldig gebruik van Tapia, waardoor een uitgaande transfer niet voor de hand ligt. De controleur, die nog tot volgend jaar zomer vastligt, geniet het vertrouwen van zijn trainer en zijn medespelers en daar is hij blij mee.

'Met het opstellen van Tapia in de recente wedstrijden tegen Dinamo Tbilisi en Heerenveen bewijst de nieuwe trainer Jaap Stam in dit opzicht lijnrecht tegenover zijn technische baas te staan', zo analyseert de genoemde krant. 'Dat blijkt ook uit de manier waarop hij spreekt over zijn technisch vaardige middenvelder, die in de tweede helft van vorig seizoen nog verhuurd werd aan Willem II.'

De 24-jarige Tapia wil zelf niet al te veel kwijt over de perikelen die rond zijn persoon spelen. "Ik ben een rustig persoon. Alles wat ik zeg, kan alleen maar schadelijk zijn voor mij en het team. Daar heb ik geen zin in", zo klinkt het.

De 46-voudig international speelde tot op heden 47 wedstrijden voor de hoofdmacht van Feyenoord, met 2 doelpunten en 1 assist als resultaat.

Voor de rechter omdat stempas bij het restafval zat

Op 21 maart 2018 konden we naar de stembus om nieuwe gemeenteraden te kiezen. Dat kon Adam (29) uit Valkenburg in de gemeente Katwijk ook, maar dat deed hij niet. Een maand later gooit hij zijn stempas in de vuilnisbak. Heel begrijpelijk als je niet hebt gestemd, maar de stempas is van papier. U voelt hem misschien al aankomen.

Op het ‘milieuparkje’ op het Valkenburgse Duyfrakplein staan 9 afvalcontainers: 2 voor plastic, metaal en drinkpakken, 2 voor papier, 2 voor glas, 1 voor textiel, 1 voor groente-, fruit- en tuinafval en 1 voor restafval. Adam gooit zijn zak met vuil in de grijze afvalcontainer voor… restafval. En daar mag geen papier in! Een goa (gemeentelijk opsporingsambtenaar – zo worden ze in Katwijk genoemd) graaft in de vuilniszak, fotografeert om 11.11 uur de stempas, meldt zich bij Adam aan de deur en laat de foto op zijn slimme telefoon zien. Adam is het haasje.

Expres
Adam krijgt een boete (strafbeschikking) van 95 euro, maar die weigert hij te betalen. Hij gaat in beroep (verzet). En aldus zit hij vandaag in zaal F1 van het Haagse gerechtsgebouw tegenover de economische politierechter. "Het klopt dat ik mijn stempas in de bak voor het restafval heb gedaan en dat deed ik expres", zegt Adam. Niet per ongeluk, nee, met opzet. Je zou denken: daarmee maak je het jezelf niet gemakkelijk bij de strafrechter, maar Adam is nog niet klaar. "Ik scheid afval altijd, maar de papierbakken op het plein zitten propvol. Het papier ligt op straat en ik wil niet dat mijn stempas op straat komt te liggen. Daar staat persoonlijke informatie op. Als de papierbakken niet altijd vol waren, dan zou ik mijn pas niet bij het restaval hebben gedaan." Om zijn betoog kracht bij te zetten, laat hij politierechter Van Essen en officier van justitie Poelman een recente foto van de volle papiercontainers op het Duyfrakplein zien.

Principe
Adam heeft geen strafblad en verdient genoeg om de boete van 95 euro te betalen. "Als ik u zo hoor, dan gaat het u om het principe", constateert politierechter Van Essen. Officier van justitie Poelman kan wel begrijpen waarom Adam huiverig was om zijn stempas bij het oud papier te doen. Natuurlijk, de stempas hoorde niet thuis in de vuilniszaak die bij het restafval werd gegooid. "De afvalstoffenverordening van Katwijk is heel duidelijk. Papier moet apart worden aangeboden, maar ik kan best wel volgen waarom mijnheer zijn stempas in die zak deed. Je wilt niet dat je persoonlijke gegevens op straat komen te liggen." Omdat Adam heeft gezegd dat hij persoonsgevoelige paperassen in de toekomst zal verscheuren om ze tóch bij het oud papier te kunnen doen, stelt ze voor om zijn boete voorwaardelijk te maken. "Met een proeftijd van 1 jaar." "Het zal niet meer gebeuren", zegt Adam.

Schuldig
Ook de economische politierechter begrijpt waarom Adam heeft gedaan wat hij heeft gedaan. Dat hij zijn stempas bij het restvuil deed en dat dit niet mocht, staat als een paal boven water. "Het had op een andere manier gemoeten." Maar de straf die daarop moet volgen, is een andere zaak. De boete zo houden, hem voorwaardelijk maken? Helemaal geen boete? Rechter van Essen: "Ik kan mij uw standpunt wel voorstellen. Ik vind het ook goed dat u hier bent gekomen en dat u de verantwoordelijkheid neemt voor wat u hebt gedaan. Daarom ga ik artikel 9a toepassen. Dat betekent dat ik vind dat u wel schuldig bent, maar dat ik u geen straf opleg. Ik geef u geen voorwaardelijke boete, want u bent genoeg gewaarschuwd." "Dat klopt", reageert Adam.

Apotheker uit beroep gezet om declaratiefraude

Twee zorgverzekeraars dienden een klacht in tegen een apotheker vanwege het geven van een opdracht tot het ontwikkelen van software waarmee onjuiste declaraties bij de zorgverzekeraars werden ingediend. Het tuchtcollege verklaart de klachten gegrond en legt de apotheker de zwaarste maatregel op.

Reden klachten
Beide zorgverzekeraars voeren een ‘preferentiebeleid’ op grond waarvan voorkeursgeneesmiddelen (preferente geneesmiddelen) worden aangewezen. Een verzekerde heeft alleen recht op vergoeding van de kosten van de preferente geneesmiddelen. De kosten van niet-preferente geneesmiddelen worden in beginsel niet vergoed. De apotheker was bestuurder van een vennootschap waarin een groot aantal apotheken was ondergebracht.

De apotheker liet software ontwikkelen waarmee door alle tot de keten behorende apotheken declaraties werden ingestuurd waarop stond dat een preferent middel aan de verzekerde was geleverd terwijl in werkelijkheid een niet-preferent middel was geleverd. De software was dusdanig geprogrammeerd dat dit ‘omkatten’ automatisch gebeurde. Het betrof in totaal ongeveer 3 miljoen omgekatte declaratieregels.

Standpunt apotheker
De apotheker vindt dat de zorgverzekeraars - om meerdere redenen - niet-ontvankelijk zijn om de klacht in te dienen. Daarnaast stelt hij zich op het standpunt dat de klacht alleen gegrond kan zijn voor zover er in een bepaalde periode opzettelijk preferente geneesmiddelen bij de zorgverzekeraars zijn gedeclareerd. De apotheker betwist dat er sprake is van (zorg)fraude. De patiënten hebben volgens hem geen nadeel ondervonden.

Oordeel tuchtcollege
Het college oordeelt dat geen enkele door de apotheker aangedragen omstandigheid tot niet-ontvankelijkheid kan leiden en concludeert dat de zorgverzekeraars ontvankelijk zijn in hun klachten. Naar het oordeel van het college kan de duur van de periode waarin het handelen zich heeft afgespeeld in het midden blijven omdat het gaat om systematisch, bewust en langdurig gebruik van de onder verantwoordelijkheid van de apotheker ontwikkelde software. Bovendien wist de apotheker dat de daaruit voortvloeiende declaraties onjuist waren en had hij de software zo laten bouwen dat de onjuistheid van de declaraties niet zichtbaar en niet te controleren was. Het college verklaart de klachten gegrond.

Opgelegde maatregel
Door toedoen van de apotheker is er systematisch, bewust en over een lange periode grootschalig onjuist gedeclareerd. De omstandigheid dat hij het oneens was met het preferentiebeleid kan geen rechtvaardiging zijn voor zijn handelen. Hij heeft verschillende opties gehad om het preferentiebeleid aan de orde te stellen en heeft er voor gekozen om frauduleuze declaraties aan te maken en vervolgens in te dienen. De apotheker is doorgegaan met zijn frauduleuze handelwijze ondanks waarschuwingen van de zijde van een van de zorgverzekeraars. Daarnaast blijkt uit de stukken dat de apotheker willens en wetens zijn frauduleuze handelwijze heeft voortgezet, ook nadat een van de zorgverzekeraars een onderzoek naar het declareren was begonnen en heeft hij aan die zorgverzekeraar aangegeven dat het om een softwarefout zou zijn gegaan die was hersteld.

Het college is van oordeel dat door het handelen van de apotheker het vertrouwen in de beroepsgroep ernstig geschaad is en dat in deze zaak alleen de zwaarste maatregel past. Dat betekent dat zijn inschrijving in het BIG-register als apotheker zal worden doorgehaald. Omdat ter zitting is gebleken dat de apotheker nog steeds actief is – hij is verantwoordelijk voor een apotheker in opleiding – zal als voorlopige maatregel (tot dat de beslissing onherroepelijk is geworden) de aan de inschrijving verbonden bevoegdheden van de apotheker per direct worden geschorst.

Man weigert huis te verlaten en wordt opgepakt na wapenvondst

Een 49-jarige man uit Breda is gisteren rond 14.20 uur aangehouden omdat hij niet voldeed aan de vordering om zijn woning te verlaten. Na zijn arrestatie werden in de woning twee luchtdrukwapens en diverse munitie aangetroffen. Hij is naar aanleiding van die vondsten in verzekering gesteld op grond van de Wet Wapens en Munitie.

Een gerechtsdeurwaarder schakelde gisteren de politie in omdat een man weigerde zijn huis in het Centrum leeg te maken en te verlaten. De bewoner zou mogelijk over wapens beschikken. Agenten hebben de 49-jarige man aangehouden.

In zijn huis werden twee luchtdrukwapens, een geluidsdemper, een wapenstok, een patroonhouder en een blik met 71 patronen van diverse kalibers aangetroffen en in beslag genomen. De recherche onderzoekt nog of een van de buksen wellicht wel legaal is.

Benoot naar wielerploeg Team Sunweb

Wielrenner Tiesj Benoot rijdt komende twee seizoenen voor Team Sunweb. De Belg was de afgelopen jaren in dienst bij Lotto-Soudal.

Benoot kwam halverwege 2014 als stagiaire bij Lotto-Soudal. Vanaf het seizoen daarna maakte hij volwaardig deel uit van de Belgische wielerploeg. De inmiddels 25-jarige wielrenner finishte drie keer in de top tien van de Ronde van Vlaanderen en werd twee keer derde in de Brabantse Pijl. Winst van de Strade Bianche in 2018 is tot nu toe zijn enige professionele overwinning.

Na ruim zeven seizoenen is Benoot toe aan een nieuw avontuur. “Ik was op zoek naar een ploeg met een professionele en wetenschappelijke aanpak. Daarom heb ik voor deze ploeg gekozen”, aldus Benoot.

Benoot naar wielerploeg Team Sunweb (Pro Shots / Action Images)
Benoot naar wielerploeg Team Sunweb (Pro Shots / Action Images)

Vrouw opgepakt voor wapenbezit na Belgische tip

Dankzij goede contacten in België vond de Rotterdamse politie woensdag 7 augustus vier alarmpistolen, zes alarmrevolvers, twee gaspistolen, munitie, een geluidsdemper en diverse ombouwmaterialen in een woning in Rotterdam West.

Toen er een tip kwam dat een 26-jarige Nederlandse vrouw in België meerdere van dit soort alarmpistolen had gekocht, gingen bij de rechercheurs van het Team Excessief Geweld alle alarmbellen af. Zaterdag ging de politie haar woning in Rotterdam West binnen voor een doorzoeking en aanhouding.

Daar vonden de rechercheurs vier alarmpistolen, zes alarmrevolvers, twee gaspistolen, munitie, een geluidsdemper en materialen om de wapens om te bouwen. Twee alarmrevolvers waren al omgebouwd tot gebruiksklare vuurwapens. De vrouw is aangehouden en voorgeleid, voorlopig zit zij nog vast.

Vrouw opgepakt voor wapenbezit na Belgische tip (Afbeelding: Politie)
Vrouw opgepakt voor wapenbezit na Belgische tip (Afbeelding: Politie)

Man op klaarlichte dag mishandeld in Deventer

Gisteren is een 31-jarige man uit Deventer zwaar mishandeld. Dat gebeurde op klaarlichte dag rond 16:00 uur ter hoogte van de Splithofstraat in Deventer.

De man liep daar over straat toen er een kleine, lichtblauwe auto naast hem stopte. In de auto zaten vermoedelijk vier personen waarvan één persoon uitstapte. Deze persoon liep naar het slachtoffer en begon hem te slaan. Het slachtoffer raakte hierdoor zwaargewond en moest naar het ziekenhuis.

De politie heeft in de omgeving een buurtonderzoek uitgevoerd en zet dat vandaag voort. Verder wordt gekeken of er camerabeelden zijn waar meer op te zien is. De recherche heeft de zaak in onderzoek, er is nog niemand aangehouden.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

PEC Zwolle en Vitesse ronden huurdeal af: "Bij Groningen bloeide hij op"

Thomas Bruns vervolgt zijn loopbaan bij PEC Zwolle, zo meldt de club woensdag via de officiële kanalen. De 27-jarige middenvelder wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van Vitesse. De overstap van Bruns hing al enige tijd in de lucht. Afgelopen speelronde zat hij al op de tribune om zijn nieuwe ploeggenoten in actie te zien tegen FC Utrecht.

Bruns speelde de afgelopen twee seizoenen in Arnhem, maar kwam vorig seizoen amper in de plannen van trainer Leonid Slutsky voor. Bruns heeft bij Vitesse nog een contract tot aan de zomer van 2021.

Daarom vertrok hij vorig seizoen in de tweede seizoenhelft naar FC Groningen, waar hij op huurbasis speelde. In zestien wedstrijden kwam hij tot twee goals. "Met trainer John Stegeman heb ik sinds mijn vertrek uit Almelo altijd contact gehouden. Dus ook toen hij de overstap maakte naar PEC Zwolle hebben we met elkaar gesproken", reageert Bruns. "Het voelt goed om weer met hem de samenwerking aan te gaan. Ik wil bij PEC Zwolle het plezier weer terug vinden in het voetbal. Dit seizoen wil ik belangrijk zijn voor het team en een bijdrage leveren aan de weg naar boven die we gaan inslaan."

"Thomas volgen wij natuurlijk al geruime tijd. Hij heeft in het verleden laten zien een echte teamplayer te zijn. Bij Vitesse kwam hij te weinig aan spelen toe, maar vorig seizoen bij FC Groningen bloeide hij weer op", aldus technisch manager Mike Willems.

"De Thomas Bruns zoals we hem daar hebben zien spelen, is voor onze club zeker een aanwinst. Daarbij heeft hij al bijna tien jaar ervaring in de Eredivisie en dat kan hij weer overbrengen op de jongere spelers binnen de selectie." Opvallend: Aanstaande vrijdag kan Bruns zijn debuut maken voor PEC Zwolle in de uitwedstrijd tegen Vitesse.

PostNL heeft in 2020 16,4% extra ruimte om tarieven basispakket te verhogen

PostNL krijgt op grond van de wettelijke regels extra ruimte om de tarieven voor het basispakket aan postdiensten in 2020 te verhogen. Het basispakket bestaat onder meer uit losse brieven en pakketten. De extra tariefruimte die PostNL krijgt is 16,4%. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Het doel van de wettelijke regels is dat consumenten en bedrijven niet teveel betalen voor de postbezorging, terwijl PostNL tegelijkertijd het basispakket aan postdiensten (de ‘universele postdienst’) rendabel kan leveren. De wettelijke regels houden geen rekening met de effecten van bijvoorbeeld bezuinigingsprogramma’s van PostNL. De afgelopen jaren maakte PostNL geen gebruik van de volledige tariefruimte bij het bepalen van de tarieven voor het basispakket aan postdiensten.

Henk Don, bestuurslid ACM: "De extra tariefruimte houdt vooral verband met de verdere daling van het aantal poststukken en de inflatie. Hoe minder post verstuurd wordt, des te hoger de tarieven mogen zijn."

Tariefvoorstel PostNL
Nu de ACM de tariefruimte heeft berekend kan PostNL een tariefvoorstel doen voor de tarieven voor 2020. De ACM moet de tarieven goedkeuren als deze binnen de berekende tariefruimte vallen. Later dit jaar wordt dus pas duidelijk welke tarieven PostNL in het nieuwe jaar gaat hanteren voor bijvoorbeeld postzegels, frankeermachinepost en losse pakketten.

PostNL als enige verantwoordelijk voor basispakket
PostNL is als enige postvervoerder in Nederland verantwoordelijk voor het verzorgen van een basispakket aan postdiensten (de universele postdienst). Het gaat daarbij onder andere om losse brieven en pakketten, aangetekende post en partijenpost (brieven en pakketten) van en naar het buitenland.

Reisleider Henk Westbroek

Henk Westbroek geeft een rondleiding door Schotland.

Moet hij Floortje Dessing vervangen voortaan?

Razernij bij PAOK en in Griekenland na 'beroving': "Dit is schandalig"

PAOK Saloniki en de Griekse pers voelen zich in het ootje genomen door scheidsrechter Craig Pawson. De Griekse topclub wist het dinsdagavond Ajax bijzonder moeilijk te maken in de derde voorronde van de Champions League, maar uiteindelijk wisten de Amsterdammers toch te zegevieren met 3-2. Dat Ajax drie penalty's kreeg, kan er bij PAOK en de lokale media niet in.

Onder meer het Griekse Gazzetta wijst met de beschuldigende vinger naar Pawson. 'Een groots PAOK dat de barrière genaamd scheidsrechter Pawson niet kon beslechten', zo klinkt het. 'Hij bepaalde de uitslag. Als Ajax het nodig had, gaf hij hen een strafschop of floot hij voor een overtreding vlak buiten het strafschopgebied van PAOK.'

Metrosport trekt eveneens een pijnlijke conclusie over de scheidsrechter. 'PAOK was klaar om geschiedenis te schrijven in de Johan Cruijff ArenA, maar dat was buiten Craig Pawson om gerekend. De Engelse scheidsrechter beroofde de spelers van Abel Ferreira van een grote en historische kwalificatie. De hele bank van PAOK jouwde Pawson uit om zijn beslissingen.'

Na afloop feliciteerde Ferreira Ajax met het bereiken van de volgende ronde, maar ook de trainer van PAOK kon zijn teleurstelling over de arbitrage niet onder stoelen of banken steken. "De drie penalty's maakten het verschil en als het nodig was, had de scheidsrechter ook nog een vierde strafschop toegekend. De derde penalty zegt genoeg", aldus de Portugees, geciteerd door Metrosport .

"Als we op het eind wat meer tijd hadden gekregen, hadden we wellicht de 3-3 nog gemaakt. Maar dat was ons ook niet gegund", besloot de trainer. Omar El Kaddouri, middenvelder van PAOK, vond de arbitrage stuitend. "Het was twaalf tegen elf. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt in mijn loopbaan. Dit is schandalig, de UEFA moet hier werk van maken."

Politie start onderzoek naar lekken informatie over aanhouding zoon Halsema

De politie start een integriteitsonderzoek naar het lekken van informatie rondom de aanhouding van de zoon van burgemeester Femke Halsema. Dat laat een woordvoerder van de politie zojuist weten. Met het onderzoek hoopt de politie te achterhalen welke agent(en) er informatie hebben gelekt naar De Telegraaf, zo meldt AT5.

Vanmorgen berichtte de krant over de aanhouding van de zoon van Halsema. Hij zou een 'gewapende inbraak' hebben gepleegd. In een brief aan alle Amsterdammers weerspreekt de burgemeester dat. Wel geeft ze aan dat haar zoon dat weekend een verboden nepwapen bij zich had.

Dat de zaak 'onder de pet' is gehouden - zoals De Telegraaf schreef- ontkent Halsema. "Ons werd via de advocaat gemeld dat de zaak mogelijk wat langer zou duren, omdat het OM Amsterdam deze had overgedaan aan het parket Haarlem."

Daarnaast is het in het algemeen zo dat de politie alleen berichten naar buiten brengt over minderjarigen als sprake is van betrokkenheid bij zeer ernstige strafbare feiten, zoals een overval of moord.

Het lekken van - vertrouwelijke - informatie uit de systemen van de politie is strafbaar. In eerdere integriteitsschandalen bij de politie werd besloten om agenten te ontslaan of te schorsen. Zo werd de agent die in 2017 de identiteit van de verdachte van de aanrijding bij het Centraal Station lekte ontslagen en daarnaast ook door de rechter veroordeeld tot een werkstraf.

Marko: "Gasly heeft problemen met verkeer, verliest plekken en houdt niet van inhalen"

Volgens Helmut Marko kon Red Bull Racing niet anders dan Pierre Gasly door Alexander Albon vervangen. “Gasly heeft problemen met verkeer, verliest plekken en houdt niet van inhalen. We moesten wel reageren”, aldus de Oostenrijkse adviseur van Red Bull.

Deze week maakte Red Bull bekend dat Albon de overstap maakt van Toro Rosso naar Red Bull Racing, Gasly gaat de omgekeerde weg. “We geven Albon tot het einde van het seizoen de kans en Pierre krijgt de Toro Rosso”, aldus Marko aan het Duitse Auto Bild. “Dan zien we aan het einde van het jaar wie er volgend jaar naast Max zit.”

Marko is lovend over de 23-jarige Albon: “Hij heeft een fantastisch debuutseizoen en alles uit de Toro Rosso gehaald.” De Thaise-Brit werd in 2018 derde in het Formule 2-kampioenschap en zou aanvankelijk voor Nissan in de Formula E gaan rijden. In november verliet hij echter Nissan voor Toro Rosso. In februari van dit jaar maakte hij zijn eerste meters in een F1-auto.

PSV gaat voor komst van Doan in slotweken transfermarkt

PSV heeft 'bovengemiddelde belangstelling' voor Ritsu Doan, zo schrijft Voetbal International dinsdagavond. De smaakmaker van FC Groningen moet voor de nodige creativiteit zorgen in Eindhoven, zeker na de blessure van Gáston Pereiro. Volgens het Eindhovens Dagblad is Doan inderdaad 'een van de opties' na het afketsen van de komst van Steven Berghuis van Feyenoord.

Groningen houdt de Japanner het liefst binnenboord, aldus Voetbal International. Bij een 'goed bod' zou Groningen bereid zijn om medewerking te verlenen aan een vertrek van Doan. De interesse van PSV komt niet alleen door de sleutelbeenbreuk van Pereiro, die hem circa twee maanden aan de kant zal houden. De nummer twee van het afgelopen Eredivisie-seizoen staat immers ook op het punt om Hirving Lozano te verkopen aan Napoli en Doan kan eveneens uit de voeten als vleugelaanvaller.

In januari werd de 21-jarige Doan nog in verband gebracht met een transfer, maar hij bleef in Groningen. De Aziaat kende vervolgens een mindere tweede seizoenshelft en mede daardoor werd het rustiger rondom hem. PSV ziet echter nog altijd grote potentie in de jongeling, van wie de vraagprijs onbekend is. Een jaar geleden wees Groningen een bod van ruim tien miljoen euro van CSKA Moskou nog af.

Het contract van Doan in het Noordlease Stadion loopt nog twee seizoenen door. Groningen strikte de creatieveling in 2017: hij werd een seizoen gehuurd van Gamba Osaka, waarna de Eredivisionist gebruikmaakte van de optie tot koop. In totaal was hij goed voor 66 wedstrijden in de Eredivisie, waarin Doan 16 keer scoorde en 7 assists gaf.

Tweetal opgepakt voor gewapende overval in Weert

De politie heeft woensdagochtend twee verdachten aangehouden die betrokken zouden zijn bij een gewapende overval op een winkel aan het Sint Jobplein in Weert. Twee mannen bedreigden woensdagochtend rond 05.45 uur de aanwezige personeelsleden met een wapen en eisten geld. Ze gingen er met een onbekend geldbedrag te voet vandoor.

De politie startte direct na de overval een technisch en tactisch onderzoek op. Dit leidde in de loop van de vroege ochtend tot de aanhouding van de twee verdachten. Het tweetal, beiden 19 jaar en afkomstig uit Weert, is overgebracht naar het politiebureau.

Bij de overval raakte niemand gewond.

Ten Hag ziet duidelijk pijnpunt: "Ik ben daar heel erg ontevreden over"

Ajax plaatste zich dinsdagavond voor de play-offs van de Champions League, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De Amsterdammers wisten uiteindelijk met 3-2 te winnen van PAOK Saloniki, dat via Diego Biseswar twee keer toesloeg in de Johan Cruijff ArenA. Erik ten Hag en aanvoerder Dusan Tadic zijn na afloop bij Ziggo Sport kritisch op het spel van Ajax tegen PAOK.

Ten Hag spreekt over een hectische wedstrijd waarin er veel dingen verkeerd gingen. "De teamspirit was wel ongelooflijk. Ze hebben er ongelooflijk voor gevochten. De achterstand en de gemiste penalty zijn ongelooflijke dompers voor de ploeg. Dan moet je toch maar de rug rechten en dat hebben ze uitstekend gedaan", aldus Ten Hag, die wel kritisch is op het functioneren van de defensie.

"Ik ben heel erg ontevreden over de restverdediging, vooral na onze eigen spelhervattingen. We waren ook niet zakelijk genoeg. We gingen dribbelen als de bal gewoon weg moest. Dat hadden we in de analyse gezien, maar toch gebeurt het ons. Dat mag niet. De laatste linie stond veel te ver weg en moest veel beter aansluiten, dus er zijn nog wat problemen qua afstelling", aldus de coach.

Tadic, die twee penalty's benutte en ook een strafschop miste, wil dat de ploeg beter gaat voetballen. "Je ziet aan de afstemming dat we veel nieuwe spelers hebben. We moeten compacter spelen en beter tussen de linies komen", aldus Tadic, die ook in de spiegel durft te kijken. "Dat ik de eerste penalty mis, is niet goed. Dan moet je sterk zijn in je hoofd om het weer te proberen. Ik vond het niet lastig om de tweede ook te nemen. Ik neem graag verantwoordelijkheid."

Tieners opgepakt voor mislukte gewapende overval op cafetaria

De politie kreeg dinsdagavond omstreeks 20.35 uur een melding dat een overval gaande zou zijn in een cafetaria aan de Hoefstraat in Tilburg. Twee jongens hadden de eigenaar bedreigd met een mes maar waren zonder buit gevlucht. Ze werden in een auto achtervolgd door een familielid van de eigenaar en te voet door twee andere getuigen. De automobiliste gaf haar positie voortdurend via een open lijn door aan de centralist van de politiemeldkamer.

De daders staken vanuit de van Goorstraat de Ringbaan Oost over en liepen verder in de richting van de Willem Knuttelstraat. De eerste politie eenheid die daar aan kwam rijden zag de twee bedoelde jongens staan in een brandgang. De 17-jarige verdachte werd direct aangehouden. De 15-jarige verdachte klom over een schutting een tuin in. Het perceel werd afgezet waarna hij eveneens werd gearresteerd. Medewerkers van de Unit Forensisch Onderzoek hebben in de snackbar een sporenonderzoek ingesteld.

Rem op ontwikkelingen in Boxtel, Roermond en Wageningen vanwege PAS

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft vandaag drie bestemmingsplannen van de gemeente Boxtel, Roermond en Wageningen nagenoeg volledig vernietigd. Aanleiding voor deze uitspraken is dat de gemeenten in de bestemmingsplannen gebruik hebben gemaakt van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Maar het PAS kan door de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van 29 mei 2019 niet langer als toestemmingsbasis worden gebruikt om allerlei ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken.

Drie bestemmingsplannen
Het gaat hier om drie bestemmingsplannen waarin door bezwaarmakers de gevolgen van de stikstofneerslag voor natuurgebieden in de omgeving ter discussie was gesteld. De Afdeling bestuursrechtspraak had deze zaken eerder aangehouden, in afwachting van de zogenoemde PAS-uitspraak van 29 mei 2019.

Boxtel
In de gemeente Boxtel gaat het om het bestemmingsplan ‘Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg 2017’. Dat bestemmingsplan moest een nieuwe verbinding mogelijk maken van het bedrijventerrein Ladonk naar de Kapelweg. De gemeente wilde hiermee de leefbaarheid en verkeersveiligheid en de bereikbaarheid in de omgeving verbeteren.

Roermond
In de gemeente Roermond ontvalt als gevolg van de uitspraak vandaag de basis aan de bouw van zo’n 470 nieuwe woningen uit het bestemmingsplan ‘Melickerveld’. Het bestemmingsplan voor de drie bestaande woningen in dit gebied wordt niet vernietigd. Die woningen ondervinden geen gevolgen van de uitspraak.

Wageningen
Ten slotte kan ook de ontwikkeling van het Future Center Wageningen in het stadion Wageningse Berg voorlopig geen doorgang vinden vanwege de PAS-problematiek. Het gelijknamige bestemmingsplan maakte in het stadion een kennis-, innovatie-, informatie- en trainingscentrum mogelijk op het gebied van voeding, beweging en gezondheid.

Vereenvoudigd
Onder verwijzing naar de PAS-uitspraak van 29 mei 2019 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak deze zaken, zoals dat heet, vereenvoudigd afgedaan. Dat wil zeggen dat er geen rechtszittingen in deze zaken zijn gehouden.

Politie zoekt uit ziekenhuis weggelopen vrouw

De politie maakt zich ernstig zorgen om een vrouw die afgelopen maandag weggelopen is uit het UMC in Utrecht. Ze is  rond 12:30 uur lopend richting de HoofddijkBunnikseweg in de richting van landgoed Oostbroek gegaan. Vanaf dat moment ontbreekt van haar ieder spoor.  De politie maakt zich ernstig zorgen om de vrouw en het is belangrijk dat zij spoedig wordt teruggevonden.

Het gaat om een blanke vrouw van 51 jaar oud. Ze heeft een slank postuur, donker krullend, iets grijzend, haar  en bruine ogen. Bij haar vertrek uit het ziekenhuis droeg ze een zwart/witte trui met een donkerblauwe spijkerbroek en bruine schoenen. Verder had zij een klein zwart tasje bij zich. 

De politie vraagt mensen die informatie hebben over de vrouw direct 112 te bellen. 

Politie zoekt uit ziekenhuis weggelopen vrouw (Foto: Politie)
Politie zoekt uit ziekenhuis weggelopen vrouw (Foto: Politie)

Export groeit bijna 2 procent in juni

Het volume van de goederenexport was in juni 1,6 procent groter dan in mei 2018, meldt het CBS. De groei is groter dan in de voorgaande maand. In juni 2019 groeide vooral de export van aardolieproducten, machines en chemische producten.

Daarentegen kromp opnieuw de export van elektrotechnische apparatuur. Het volume van de import was in juni 3,2 procent hoger dan een jaar eerder. De groei van de import en de export wordt gedrukt door een bedrijf dat vanaf oktober 2018 een deel van zijn activiteiten heeft verplaatst naar een ander land. Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in augustus 2019 minder gunstig dan in juni.

Minder gunstig in augustus
Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in augustus minder gunstig dan in juni. Dat komt vooral doordat de krimp op jaarbasis van de Duitse industriële productie groter was en het producentenvertrouwen van de eurozone en Duitsland opnieuw verslechterde.

Automobilist rijdt man in rolstoel aan en smeert hem

De politie doet onderzoek naar een aanrijding waarbij een 48-jarige man in een elektrische rolstoel door een auto werd aangereden. De automobilist, die vermoedelijk in een bruine Renault Capture reed, ging er vervolgens vandoor.

De aanrijding vond gisteren plaats rond 16.05 uur op de kruising van de Dertien Loten en de Simon Stevinweg in Den Bosch. De man in de rolstoel was aan het oversteken toen hij werd aangereden, ten val kwam en uit zijn rolstoel viel. Daarbij raakte hij lichtgewond. Na te zijn nagekeken door ambulancepersoneel kon het slachtoffer naar huis. De politie deed ter plaatse onderzoek.

De automobilist die de aanrijding veroorzaakte ging er na de aanrijding vandoor in de richting van het centrum van Den Bosch. Er bleven verschillende onderdelen van de auto achter. Vermoedelijk raakte de rechterachterkant van de auto beschadigd. Het zou vermoedelijk gaan om een bruine Renault Captur. 

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844. Ook kan er anoniem gebeld worden via 0800-7000.

Man (25) opgepakt met vuurwapen in heuptas

De politie heeft op woensdag omstreeks 02.45 uur op de Reduitlaanin Breda  een 25-jarige Tilburger na een zoekactie aangehouden vanwege vuurwapenbezit.

De Tilburger werd door een portier van een horecazaak in de binnenstad tijdens een tassencontrole bij binnenkomst gefouilleerd. De beveiliger trof in zijn heuptasje een vuurwapen aan. Hierna sloeg de Tilburger op de vlucht. Tijdens een zoekactie zagen agenten hhem lopen op de Reduitlaan.

Daar werd hij middels de Benaderings Techniek Gevaarlijke Verdachten (BTGV) aangehouden. Het vuurwapen werd daar in de directe omgeving aangetroffen en is in beslag genomen.

Het aangetroffen wapen (Foto: Politie)
Het aangetroffen wapen (Foto: Politie)

Dead Island 2 naar derde ontwikkelaar

Deep Silver Dambuster Studios heeft de Dead Island-franchise overgenomen en leidt nu de ontwikkeling van Dead Island 2, kondigde THQ Nordic aan in haar laatste financiële rapport.

Toen Dead Island 2 voor het eerst werd aangekondigd in juni 2014, was het in ontwikkeling bij Yager Development. De studio werd echter in juli 2015 van het project gehaald en in maart 2016 werd bevestigd dat Sumo Digital de nieuwe ontwikkelaar was. Met de aankondiging van vandaag is Dambuster Studios de derde studio die het project overneemt.

Meer is er niet bekendgemaakt over de zombiegame, waarschijnlijk moeten we wachten tot we zelf een zombie zijn voordat het uitkomt.

Dead Island 2

Iron Crown event gestart in Apex Legends

Vanaf vandaag kunnen spelers met het Iron Crown Collection-evenement in Apex Legends zich in hun eentje in de arena storten en het opnemen tegen 59 andere spelers. Het evenement bevat eveneens een intense overname van een stad. Bovendien bevat het Iron Crown Collection-evenement totaal nieuwe skins, nieuwe loot en nog veel meer om te vrij te spelen.

De Apex Legends Solo-modus is bedoeld voor spelers die het in zich hebben om in hun eentje een Apex Legends Champion te worden. Spelers die zich aan deze modus wagen, moeten hun strategie aanpassen als ze de enige Legende willen zijn die levend de Kings Canyon uit weet te komen. Er zijn geen teamgenoten die ze helpen, ze op loot wijzen of ze bij een respawn-baken afleveren.

De overname van de stad van Octane voegt een nieuwe spanning toe aan de actie in Kings Canyon. Het stadion, dat zich in een kustplaatsje ten westen van Skull Town bevindt, bevat iets nieuws voor de waaghals in alle Legends: een enorm jumppadparcours, stuntschansen en meer dan genoeg vuur. Het biedt Legends de gelegenheid zich volledig uit te sloven. Van 16 t/m 18 augustus kunnen spelers ook dubbele XP scoren voor de beste 5 afmakers en gewonnen potjes. Dit geldt voor zowel Accountlevel als Battle Pass-voortgang.

Gedurende het Iron Crown Collection-evenement kunnen spelers het in stijl uitvechten wanneer nieuwe Legend-skins, wapenskins, vaandelframes en poses tijdelijk beschikbaar zullen zijn. Deze exclusieve Iron Crown-cosmetica kun je in Iron Crown Collection-pakketten vinden. Spelers kunnen tot twee gratis pakketten verdienen door speciale evenementuitdagingen uit te spelen en tevens zijn er pakketten te koop. Met Iron Crown Collection-pakketten heb je een 50/50 waarschijnlijkheid op alleen Epische of Legendarische voorwerpen.

Spelers die alle 24 exclusieve Iron Crown-voorwerpen weten te bemachtigen krijgen de gelegenheid om het tweede erfstuk te kopen om de arena mee te betreden: Bloodhound's Battle Axe. Daarna zal het opgenomen worden in de standaard Apex-pakket pool met loot. Het Iron Crown Collection-evenement duurt van dinsdag 13 augustus t/m dinsdag 27 augustus.

Politie pakt na uren zoeken doodrijder op

Dinsdagavond werd een fietser op de Claes de Vrieselaan in Rotterdam geschept door een auto die er daarna vandoor ging. De fietser overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Agenten zochten afgelopen nacht onafgebroken naar de auto en vonden die rond half vier voor een woning in Overschie. Daar is een 38-jarige man aangehouden.

Rond half tien ’s avonds vond het ongeluk tussen de fietser en de auto plaats. De fietser, een 39-jarige Rotterdammer, is ter plekke gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is hij later overleden aan zijn verwondingen.

Via burgernet werd een oproep verspreid uit te kijken naar een grijze VW Polo met schade rechtsvoor. Met hulp van getuigen en camerabeelden was vast te stellen dat de auto van de dader richting de Witte van Heemstedestraat was gegaan. Vanuit die rijrichting hebben alle beschikbare agenten en auto’s de uren daarna uitgekeken naar de zilveren danwel lichtblauwe auto. Rond half vier vonden ze deze terug voor een woning in Overschie. Een 38-jarige Rotterdammer is aangehouden.

Team Verkeer heeft het ongeval in onderzoek en komt graag in contact met getuigen en mensen die beelden hebben van het ongeval of de vluchtende auto. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Beelden kunnen via de website van de politie geupload worden. 

Knul wint balletjespistool op de kermis en wordt opgepakt

Maandagavond heeft de politie bij een jongen in Kapelle een neppistool in beslag genomen. De Kapellenaar schrok toen hij de camerabeelden zag, waarop te zien was dat hij eerder op de avond met een pistool op de Beestenmarkt liep.

De politiemeldkamer kreeg rond 18.30 uur een melding dat in het centrum van Goes vier jongeren liepen, waarvan een van hen een pistool in zijn handen had. Voor hun veiligheid deden de agenten een kogelwerend vest aan en gingen in de buurt van de Beestenmarkt op zoek naar de jongens. Ondertussen werden op het politiebureau camerabeelden bestudeerd. Ook hierop was te zien dat een van hen een zwart vuurwapen in zijn handen had. Er kon niet worden vastgesteld of het om een echt of een neppistool ging. De jongeren werden niet meer aangetroffen, waarop de politie een onderzoek instelde naar de identiteit van het viertal.

Uiteindelijk bleek dat de jongen met het pistool in Kapelle woonde. Agenten gingen naar zijn woning en troffen de jongen (15) aan. Het pistool werd in beslag genomen. Het bleek een nepvuurwapen te zijn, welke nauwelijks van echt was te onderscheiden en dreigend kon overkomen.

De jongen werd naar het politiebureau gebracht. Hij mocht de camerabeelden bekijken en schrok hiervan: "Ik begrijp dat mensen hier een melding van maken", zei hij schuldbewust. Hij had het balletjespistool op de kermis gewonnen. Tegen de jongen wordt proces-verbaal opgemaakt. Voor een zogeheten ‘pedagogisch gerichte sanctie’ wordt hij naar Halt verwezen. Door de gemeente Goes werd de kermisexploitant geïnformeerd met het verzoek maatregelen te nemen tegen de uitgifte van deze op vuurwapens gelijkende prijzen.

Bijna net zoveel vacatures als werklozen

In het tweede kwartaal van 2019 nam het aantal openstaande vacatures met 6.000 toe tot 284.000. Het aantal werklozen daalde met 11.000 naar 305.000. Hierdoor is de spanning op de arbeidsmarkt opgelopen naar een nieuw hoogtepunt: gemiddeld 93 vacatures per 100 werklozen. In het eerste kwartaal waren dat nog 88 vacatures per 100 werklozen. Ook het aantal banen is verder gestegen in het tweede kwartaal. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt.

Aantal vacatures blijft toenemen
Eind juni 2019 was het aantal openstaande vacatures opgelopen tot een nieuwe recordstand van 284.000. Dat is een toename van 6.000 vergeleken met een kwartaal eerder. Al zes jaar lang neemt het aantal openstaande vacatures elk kwartaal toe. Er zijn nu ruim driemaal zo veel vacatures als op het dieptepunt in 2013.

De toename van het aantal openstaande vacatures is het resultaat van twee stromen: enerzijds ontstonden er in het tweede kwartaal 313.000 nieuwe vacatures, anderzijds werden er 307.000 vacatures vervuld. Niet eerder zijn er in een kwartaal zoveel vacatures vervuld. Het aantal nieuwe vacatures bleef iets achter bij het recordaantal van het eerste kwartaal (316.000).

Meeste vacatures in de handel
De meeste openstaande vacatures zijn er in de handel (56.000), de zakelijke dienstverlening (47.000) en de zorg (38.000). In de zorg nam het aantal vacatures in het tweede kwartaal het meest toe, met 3.000. Ook in de zakelijke dienstverlening en het openbaar bestuur steeg het aantal vacatures duidelijk. Daar staat tegenover dat in vijf bedrijfstakken het aantal vacatures iets afnam.

Bij vijf van de veertien bedrijfstakken heeft het aantal openstaande vacatures nu een nieuw hoogtepunt bereikt. Dit geldt voor de handel, de zorg, de horeca, het onderwijs en de informatie en communicatie. In de bedrijfstak financiële dienstverlening is het beeld totaal anders: daar bedraagt het aantal vacatures nu minder dan de helft van de hoge aantallen vacatures van voor de economische crisis.

Vacaturegraad op recordhoogte
Ook de vacaturegraad steeg in het tweede kwartaal van 2019 verder, van 33 naar 34. Dit verhoudingsgetal geeft aan hoeveel vacatures er zijn per 1000 banen van werknemers. Hiermee komt ook deze graadmeter uit boven de hoogste stand die eerder in 2007 en 2008 werd genoteerd (toen 32 vacatures per 1000 werknemersbanen).

Al jarenlang is de vacaturegraad het hoogst in de bedrijfstak informatie en communicatie. Eind juni waren er in deze bedrijfstak 65 vacatures op 1000 werknemersbanen, drie minder dan aan het einde van het eerste kwartaal. Hierna volgen de horeca met 58 vacatures per 1000 banen en de bouwnijverheid met 57 vacatures per 1000 banen. In deze bedrijfstakken is het gebrek aan werknemers het nijpendst. Ondanks het recordaantal vacatures in het onderwijs is de vacaturegraad in deze bedrijfstak het laagst, met 18 vacatures per 1000 werknemersbanen.

Ruim vijf jaar achter elkaar banengroei
Het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam in het tweede kwartaal met 40.000 toe tot 10 672.000. De groei van het aantal banen ten opzichte van het voorgaande kwartaal komt daarmee op 0,4 procent. In deze cijfers zijn alle banen meegeteld, voltijd en deeltijd. In een jaar tijd kwamen er 198.000 banen bij, een toename van 1,9 procent.

Het aantal banen groeit al ruim vijf jaar achter elkaar. Vanaf het tweede kwartaal van 2014 zijn er 944.000 banen bij gekomen (+9,7 procent). De groei piekte in het vierde kwartaal van 2017 met 72.000.

Banengroei bij werknemers
De banengroei in het tweede kwartaal van 2019 kwam voor rekening van werknemers. Het aantal banen van werknemers steeg met bijna 41.000 tot 8.511.000. Het aantal banen van zelfstandigen veranderde nauwelijks en kwam net als in het voorgaande kwartaal uit op 2.162.000.

Stijging aantal banen grootst in de zorg
In de zorg kwamen er in het tweede kwartaal 13.000 banen bij. Andere bedrijfstakken met een grote banengroei waren de handel, vervoer en horeca (6.000), de bouwnijverheid (6.000) en de zakelijke dienstverlening exclusief uitzendbureaus (5.000).

Bij de uitzendbureaus lijkt de rek eruit te zijn. In het tweede kwartaal van 2019 kwamen er.000 banen bij. Een kwartaal eerder was de banengroei nul. Ter vergelijking, in de eerste helft van 2018 was de banengroei in de uitzendbranche nog 16.000 en in de eerste helft van 2017 zelfs 40.000. De uitzendbranche telt inmiddels 837.000 werknemersbanen. Dat is 10 procent van alle banen van werknemers.

In de financiële dienstverlening gingen opnieuw banen verloren. Ook in de bedrijfstakken landbouw en visserij en de cultuur, recreatie en overige diensten waren er in het tweede kwartaal minder banen dan in het kwartaal ervoor.

Aantal gewerkte uren stijgt licht
Werknemers en zelfstandigen werkten in het tweede kwartaal van 2019 in totaal 3,4 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 0,5 procent meer dan een kwartaal eerder. Per baan wordt gemiddeld 25 uur per week gewerkt. Omdat een substantiële groep meer dan één baan heeft, zijn werkenden gemiddeld 28 uur per week aan het werk, na aftrek van vakantiedagen en ziekteverzuim.

Mannen werkten gemiddeld 32 uur per week, vrouwen 23 uur per week. Van alle gewerkte uren komt 61 procent voor rekening van mannen.

Verdere toename vast werk
In het tweede kwartaal hadden 5,5 miljoen werknemers een vaste arbeidsrelatie, 193.000 meer dan een jaar eerder. Zij hebben een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en een vast aantal uren per week. Het aantal vaste werknemers neemt sinds een paar jaar weer toe, maar het is nog wel lager dan voor de economische crisis. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is in dezelfde periode vrijwel voortdurend gegroeid, maar stagneerde in de eerste twee kwartalen van 2019.

Gegevens over de arbeidsrelatie van werknemers zijn gebaseerd op de Enquête beroepsbevolking (EBB) van het CBS. Het CBS beschikt ook over een andere bron, namelijk de Statistiek werkgelegenheid en lonen (SWL). De SWL is gebaseerd op gegevens over banen en lonen van het UWV en de Belastingdienst. In de SWL is het aantal flexibele banen in de afgelopen jaren voortdurend gegroeid en was er ook een toename van vast werk, maar minder sterk dan blijkt uit de EBB. Voor meer informatie hierover, zie de technische toelichting.

Werkloosheid verder gedaald
Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden waren er in het tweede kwartaal 305.000 werklozen. Dat is het laagste aantal sinds het CBS kwartaalcijfers publiceert (vanaf 2003). De werkloosheid neemt al ruim vijf jaar af, van 7,8 procent in het eerste kwartaal van 2014 naar 3,3 procent in het tweede kwartaal van 2019. Ten opzichte van het eerste kwartaal nam het aantal werklozen af met 11.000. In de loop van het tweede kwartaal is de dalende trend van het aantal werklozen omgeslagen in een lichte stijging.

95.000 werklozen vonden een baan
De werkloosheid groeit en krimpt door vier verschillende stromen. De eerste is die van mensen die hun baan verliezen en werkloos worden. Tussen het eerste en het tweede kwartaal van 2019 waren dat er 70.000. De tweede stroom is die van de werklozen die een baan vinden (95.000). Per saldo daalde de werkloosheid door deze twee stromen met 25.000.

De daling van de werkloosheid wordt gedempt door het saldo van twee andere stromen. Er zijn mensen die nog niet actief waren op de arbeidsmarkt en op zoek gaan naar werk. Vanuit de niet-beroepsbevolking worden zij onderdeel van de werkloze beroepsbevolking. In het tweede kwartaal van 2019 zijn dit er 133.000. Daartegenover staan werklozen die zich terugtrekken van de arbeidsmarkt (119.000). Het resultaat van deze twee stromen is een stijging van 14.000 werklozen.

Verdere daling langdurige werkloosheid
Het aantal langdurig werklozen, degenen die al een jaar of langer op zoek zijn naar werk, is gedaald naar 75.000 in het tweede kwartaal van 2019. Dat zijn 53.000 langdurig werklozen minder dan een jaar eerder in hetzelfde kwartaal. Het aandeel van de werklozen die een jaar of langer op zoek zijn naar werk kwam hiermee op 25 procent. In het tweede kwartaal van 2018 was dat nog 36 procent.

Begin 2015 bereikte het aandeel langdurig werklozen het hoogste punt met 44 procent. Sindsdien is dit percentage in alle leeftijdsgroepen afgenomen. Het aandeel langdurig werklozen is het grootst onder werkloze 45-plussers: in het tweede kwartaal van 2019 was 42 procent van hen minstens een jaar werkloos. Ten opzichte van een jaar eerder was dat een forse daling, in het tweede kwartaal van 2018 was het nog 58 procent.

Minder arbeidspotentieel onbenut
De werkloosheidscijfers volgens de ILO-definitie omvatten niet alle mensen zonder werk die recent naar werk hebben gezocht of die direct zouden kunnen beginnen. Bovendien blijven deeltijdwerkers die meer uren willen werken buiten beschouwing. Het CBS brengt ook deze deelgroepen van het zogenoemde onbenut arbeidspotentieel in kaart. In het tweede kwartaal van 2019 bestond het onbenut arbeidspotentieel uit 1,0 miljoen mensen. Een jaar eerder was dat nog 1,1 miljoen.

Het onbenut potentieel bestaat uit vier deelgroepen. Het ging in het tweede kwartaal van 2019 naast 305.000 werklozen (niet-seizoengecorrigeerd) om 213.000 mensen die direct beschikbaar waren voor werk, maar niet recent hebben gezocht en om 170.000 mensen die niet beschikbaar waren, maar wel hebben gezocht. De vierde groep bestaat uit 333.000 onderbenutte deeltijdwerkers. In tegenstelling tot de andere groepen hebben zij wél betaald werk. Zij werken echter minder dan 35 uur per week in de hoofdbaan, willen meer uren werken en zijn hier ook direct voor beschikbaar.

Zoon Halsema aangehouden, Halsema boos op Telegraaf

De 15-jarige zoon van burgemeester Halsema is in het weekend van 14 en 15 juli aangehouden. Hij zou volgens De Telegraaf een 'gewapende inbraak' hebben gepleegd, maar de burgemeester weerspreekt dat in een brief. Wel geeft ze aan dat haar zoon dat weekend een verboden nepwapen bij zich had.

De burgemeesterszoon zou betrokken zijn geweest bij een inbraak op een woonboot, zo schrijft De Telegraaf. Anonieme bronnen zouden bovendien hebben gemeld dat de jongen na een achtervolging werd opgepakt.

"Na de arrestatie vond de politie op de woonboot twee messen die de jeugdige verdachten kennelijk als wapen hadden meegenomen", vervolgt de krant. "Ook werd op de vluchtroute een alarmpistool gevonden."

Brief
Volgens burgemeester Halsema klopt die lezing niet. Daarom reageert ze in een brief op de aantijgingen tegen haar zoon. "Het is niet mijn gewoonte te reageren maar nu mijn minderjarige zoon wordt beschadigd, vind ik het nodig u uit te leggen wat er werkelijk aan de hand is", schrijft ze.

Volgens haar zit het als volgt: "Mijn zoon had een verboden nepwapen bij zich waarmee hij selfies maakte en was met vriendjes zich aan het vervelen en aan het klieren. Zij vonden een verwaarloosde en verlaten woonboot, waar zij naar binnen zijn gegaan. Daar vonden zij oude brandblussers die zij naar buiten hebben gesleept en leeg hebben gespoten."

De politie kwam vervolgens op de overlast af. "Mijn zoon is gaan rennen, heeft paniekerig het nepwapen weggegooid, is toen alsnog gestopt en ingerekend."

Strafbaar feit
Daarmee geeft Halsema toe dat haar zoon wel degelijk een strafbaar feit heeft gepleegd. "En daarvoor zal hij de gevolgen moeten dragen. Ik heb hem opgehaald, bestraft en daarna eindeloos met hem gepraat."

Dat de zaak in de tussentijd 'onder de pet' wordt gehouden - zoals De Telegraaf meldt - weerspreekt Halsema. "Ons werd via de advocaat gemeld dat de zaak mogelijk wat langer zou duren omdat het OM Amsterdam deze had overgedaan aan het parket Haarlem."

De burgemeester stelt dat deze maatregel werd ingesteld, juist om te vermijden dat 'de suggestie van een 'doofpot' zou kunnen ontstaan.

Verantwoordelijkheid
Tenslotte benadrukt Halsema "vanaf het begin scherp bewust te zijn geweest van mijn verantwoordelijkheid als burgemeester van deze stad". Ze zou op de avond dat het gebeurde tegen de politie hebben gezegd dat haar zoon als elke Amsterdamse jongen behandeld dient te worden.

Wel hoopte ze dat "men discreet zou zijn omdat mijn functie mijn zoon kwetsbaar maakt voor publiciteit die hem jaren kan achtervolgen". "Ik heb niet gevraagd om zijn naam af te schermen maar was de politie wel dankbaar toen ik later hoorde dat dit vaak gebeurt en ook in zijn geval was gedaan", aldus Halsema.

De burgemeester zou de zaak niet hebben besproken in de driehoek (burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie (OM)). Wel zijn de gemeentesecretaris en het integriteitsbureau van de gemeente geïnformeerd.

Een fout
Volgens haar gaat het dan ook vooral om een "privékwestie, van een jongen van vijftien jaar wiens gegevens in vergelijkbare zaken nooit openbaar zouden zijn gemaakt". Ze vindt het oneerlijk dat De Telegraaf hem al op de voorpagina veroordeeld, voordat er een rechterlijk oordeel is geveld.

"Ik verdien het elke dag gecontroleerd te worden en ter verantwoording te worden geroepen. Dat hoort bij mijn ambt. Mijn zoon is een gewone Amsterdamse jongen die inderdaad een fout heeft begaan die hij moet herstellen. Hij verdient geen extra publieke straf, alleen omdat hij mijn zoon is."

De volledige brief van Femke Halsema is te vinden op de website van AT5.

Moschino-kleding voor De Sims 4

Het is bijna Fashion Week, en EA is net op tijd met nieuwe DLC om je Sims te kunnen kleden in trendy looks van het luxe Italiaanse modehuis Moschino met de release van De Sims 4 Moschino, nu verkrijgbaar op pc.

De Sims 4 Moschino bevat tal van looks uit de nieuwste capsulecollectie, geïnspireerd op De Sims en iconische Moschino-collecties ontworpen door creative director Jeremy Scott. Spelers kunnen hun Sims van top tot teen in Moschino-couture te steken, waaronder oorbellen, jurken, T-shirts, broeken, leren shorts, bikerjacks en meer. Het accessoirespakket bevat ook de nieuwe freelancecarrière van modefotograaf. Sims kunnen de perfecte studioruimte voor hun modellen ontwerpen, leren hoe ze een collectie samenstellen en geïnspireerd raken om voor de volgende grote online campagne of spread in een tijdschrift te fotograferen.

De Sims 4 Moschino is nu verkrijgbaar voor €9.99 op pc en Mac via Origin, en is vanaf 3 september beschikbaar op de PlayStation 4 en Xbox One consoles. Voor iOS en Android is het pakket vanaf 3 september beschikbaar in De Sims FreePlay en vanaf 11 september is het materiaal ook beschikbaar in De Sims Mobile.

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Goeiedag!  

Dat was een spectaculaire dag gisteren. De luchten waren schitterend en dat leverde dan ook een heleboel prachtige foto's op. Die mooie wolken hadden echter wel inhoud bij zich en ook op elektriciteit werd niet bezuinigd. Het waren dus zware buien en op veel plekken viel er meer dan 10 mm. Toch waren er ook wel plaatsen die flink wat zon kregen. Hier bij mij in Haarlem scheen de hele dag de zon en Monique bekende daar achter de schermen schuld aan, zij was vandaag in de buurt, en vertelde mij dat overal waar ze komt de zon schijnt. Was ik mooi klaar mee.  

Uiteindelijk kreeg ik toch nog een bui, zij het dat die boven land wel uitstierf, maar toch een paar flinke hagelstenen gehad. Momenteel regent het nog wat na. Er ligt nog een buienlijntje iets ten zuiden van mij. De komende uren nemen boven land de buien af. Langs de kust blijft ook komende nacht nog een bui mogelijk, maar een echte trigger ontbreekt, dus het zal maar een enkel exemplaar zijn, en niet zo hevig. In het binnenland kan het tot 7 graden afkoelen. Aan zee blijft het wat zachter.

Vandaag hebben we een licht wisselvallige dag. De zon schijnt af en toe en er kan nog een lokale bui vallen. Niet meer zo hevig en talrijk als vandaag. In de loop van de middag neemt de bewolking toe, en tegen de avond kan er wat regen in het zuiden vallen. Vervolgens trekt die regen noordwaarts, en dat is de opmaak naar een regenachtige donderdag.

Fijne avond!  

Bayern (Foto: qltel)
Collega qltel is op vakantie en had een prachtig uitzicht in Duitsland. Ook vandaag weer een mooie foto. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.