Supertalent Evenepoel wint met San Sebastián eerste klassieker, Mollema vijfde

Remco Evenepoel heeft voor een verrassing gezorgd. Het Belgische 19-jarige toptalent heeft de Baskische klassieker Clásica San Sebastián gewonnen. Evenepoel kwam na 227 kilometer solo over de meet in San Sebastián en volgt daarmee zijn ploeggenoot Julian Alaphilippe op als winnaar.

Clásica San Sebastián staat altijd zes dagen na het einde van de Tour de France op het programma. Het peloton is dan ook een mix van Tour de France renners en renners die zich via andere wedstrijden op het tweede deel van het seizoen voorbereiden. Vroeg in de wedstrijd stapte Julian Alaphilippe, smaakmaker in de Tour de France én titelverdediger in San Sebastián, al af. De Fransman hield het negentig kilometer vol. Ook Egan Bernal, Laurens de Plus, Mikel Landa kwamen niet voor in het wedstrijdbeeld.

Vroeg in de wedstrijd reed er een kopgroep van negen lange tijd vooruit met daarbij de Nederlander Koen Bouwman. De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van vier minuten, maar nadat Movistar zich op kop had gezet werd duidelijk dat de vroege vluchters het niet zouden halen. Op vijftig kilometer van de streep werd Fernando Barcelo als laatste van de vroege vluchters teruggehaald.

Ook nadat de kopgroep weer werd ingerekend bleef Movistar het tempo bepalen voor hun kopman Alejandro Valverde. Er gebeurde weinig in de koers tot Toms Skujins op twintig kilometer van de streep in de aanval ging. De Let kreeg toptalent Remco Evenepoel met zich mee en samen reden ze een voorsprong van 45 seconden bij elkaar, waar nog steeds Movistar de achtervolging leidde.

Op de steile slotklim op tien kilometer van de streep moest Skujins passen bij Evenepoel, die nog steeds veertig seconden voorsprong had. Op de beklimming probeerde verschillende renners het gat te dichten naar het Belgische supertalent, maar de voorsprong ging nooit onder de dertig seconden. In de afdaling en het vlakke stuk liep Evenepoel alleen nog meer uit en pakte zijn eerste grote overwinning in zijn nog jonge carrière.

Om het feest compleet te maken voor de Belgen won Greg van Avermaet de sprint voor de tweede plaats, voor de Zwitser Marc Hirschi. Bauke Mollema werd in zijn favoriete klassieker nog vijfde en heeft in acht deelnames ook acht keer top tien gereden. In 2013 werd hij toen negende.

 

Evenepoel wint de 'Klasikoa'. (PRO SHOTS/Pita USA)
Evenepoel wint de 'Klasikoa'. (PRO SHOTS/Pita USA)