'Frans Timmermans nieuwe voorzitter Europese Commissie'

Volgens de NOS heeft Frans Timmermans op dit moment de beste papieren om benoemd te worden tot nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

De belangrijkste regeringsleiders zouden in het Japanse Osaka tijdens de G20-top overeengekomen zijn om EVP-spitzenkandidaat Manfred Weber te laten vallen. Hij had niet het vertrouwen van de Franse president Macron. Als troostprijs wordt Weber volgens de NOS volgende week benoemd tot voorzitter van het Europees Parlement. 

Dat Timmermans de beste papieren heeft komt vooral door het spitzenkandidatensysteem. Daar is vooral Merkel een groot voorstander van. Ook het Parlement eist dat een spitzenkandidaat wordt voorgedragen. 

De voordracht van Timmermans zou morgen al rond kunnen komen, maar het team van Timmermans waarschuwt dat de komende 48 uur nog van alles kan gebeuren. Zo zou het kunnen zijn dat de EVP-regeringsleiders nog dwars gaan liggen en een andere kandidaat van EVP-huize eisen. Daarom wordt ook Michael Barnier nog gezien als outsider. 

Maar voorals nog lijkt Timmermans de beste papieren te hebben om de machtigste man van Europa te worden de komende vijf jaar.