FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 juni 2019

Karateka Lardy niet door groepsfase op Europese Spelen

Op de Europese Spelen in Minsk heeft karateka Tyron Lardy in de klasse boven 84 kilogram geen medaille kunnen pakken. In de groepsfase verloor de Nederlander van de Duitse wereldkampioen Jonathan Horne en de Turk Alparslan Yamanoglu.

Tegen de Azeri Asiman Gurbanli kwam het tot een gelijkspel. De titel ging uiteindelijk naar Gurbanli, die in de finale afrekende met de Kroaat Andjelo Kvesic. Horne pakte het brons, net als de Georgiër Gogita Arkania.

Kroatië pakte wel goud bij de mannen tot 84kg en wel dankzij wereldkampioen Ivan Kvesic, die in de finale de Turk Ugur Aktas klopte. Brons was er voor de Italiaan Michele Martina en de Oekraïnse vicewereldkampioen Valerii Chobotar.

Bij de vrouwen tot 68kg pakte Silvia Semeraro uit Italië het goud door de Azerbeidzjaanse wereldkampioene Irina Zaretska te verslaan. Halyna Melnyk uit Oekraïne won het brons, net als Elena Quirici uit Zwitserland.

Laura Palacio Gonzalez uit Spanje pakte het goud bij de vrouwen boven 68kg, waar ze de Turkse Meltem Hocaoglu in de finale versloeg. Titta Keinanen uit Finland ging naar huis met brons, net als de Griekse wereldkampioene Eleni Chatziliadou.

Op het onderdeel kata, waar bepaalde figuren uitgevoerd moeten worden, ging het goud bij de vrouwen naar de Spaanse wereldkampioene Sandra Sanchez, die Viviana Bottaro uit Italië in de finale versloeg. Patricia Esparteiro uit Portugal pakte brons, net als de Turkse Dilara Eltemur.

Bij de mannen was het vicewereldkampioen Damian Quintero uit Spanje die goud won. Hij was in de finale beter dan de Turk Ali Sofuoglu, terwijl de Azeri Roman Heydarov en de Italiaan Mattia Busato brons omgehangen kregen.

Quartararo snelt naar MotoGP-pole voor TT Assen

Fabio Quartararo begint zondag vanaf poleposition aan de Grand Prix van Nederland in de MotoGP. De 20-jarige Fransman zette zijn Petronas Yamaha op het circuit van Assen op de eerste plek in de kwalificatie van zaterdag, al zijn derde pole van zijn debuutjaar.

Quartararo bleef landgenoot Maverick Viñales, rijdend op een fabrieks-Yamaha, 0,140 seconden voor. Alex Rins reed zijn Suzuki op 0,441 seconden naar een keurige derde plek, de tweede keer dat hij in de MotoGP vanaf de eerste rij mag vertrekken. De tweede rij wordt gevormd door wereldkampioen Marc Marquez (Honda), Joan Mir (Suzuki) en Cal Crutchlow (Honda).

In de Moto2 ging de poleposition naar de Australiër Remy Gardner, waardoor hij in zijn 72e GP-start eindelijk van front row mag vertrekken. Op 0,110 tellen pakte Brad Binder de tweede plek, voor Xavi Vierge. Bo Bendsneyder kwam niet verder dan een 23e startplek.

Niccolo Antonelli ging er in de Moto3 met de pole vandoor, anderhalve tiende voor Kaito Toba en Tony Arbolino. Wildcardrijder Ryan van de Lagemaat start zondag vanaf de 28e plek op de tiende en laatste startrij.

Om 11:00 uur gaat de Moto3 van start op het TT Circuit, om 12:20 uur gevolgd door de Moto2. De MotoGP is tot slot om 14:00 uur live te zien, met daarna voor de echte fan ook nog de Red Bull Rookies Cup.

Nepslachtoffers proberen slaatje te slaan uit aanslag Christchurch moskeeën

Soms denk je dat mensen niet lager kunnen zakken, maar er is altijd nog de onderlaag mensen die hoe dan ook een gratis graantje mee wil pikken van het drama en verdriet van anderen. Zo hadden we deze week al de joden die de Nederlandse Spoorwegen eindelijk een zwaar genoeg schuldgevoel hebben aangepraat, zodat zij bereid zijn tientallen miljoenen euro's smartegeld te gaan uitdelen om van dat eeuwige slachtoffergezeik af te zijn, in Nieuw-Zeeland zijn het de moslims die graag een gratis extraatje willen bemachtigen.

Slachtofferhulp in Nieuw-Zeeland is inmiddels bezig met slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op de twee moskeeën financieel bij te staan. Inmiddels is er al ongeveer zeven miljoen Nieuw-Zeelandse dollars verdeeld onder deze groep slachtoffers van de bizarre moordpartij die in maart live op Facebook werd uitgezonden.


Abdul Aziz en regeringsvertegenwoordiger Megan Woods steggelen over donaties (Foto: Gettyimages)

Al zeker twee personen zijn opgepakt die onterecht meenden ook recht te hebben op een schadevergoeding, omdat zij claimden ook bij de aanslag in de Al Noor moskee en Linwood Islamic Centre waar meer dan vijftig moslims de dood vonden, aanwezig te zijn geweest. Iets wat later niet bleek te kloppen.

De politie had in een eerder stadium al zorgen geuit over de hoeveelheid mensen die recht meenden te hebben op een slachtoffervergoeding. Politiek correct brachten ze naar buiten dat sommige mensen 'meenden recht te hebben op slachtoffercompensatie terwijl ze eigenlijk hooguit getuigen zouden zijn geweest'.

Abdul Aziz Wahabzada, die een heldenrol speelde tijdens de aanslag door de aanslagpleger uit het Linwood Islamic Centre te verjagen, uitte zijn zorgen over de transparantie van de uitbetaling van de gedoneerde slachtoffervergoeding. Het uitdelen van het geld, direct na de aanslag, heeft de gemeenschap gestoord en verdeeld volgens Wahabzada. Hij sprak met betrokken vertegenwoordigers van de Nieuw-Zeelandse regering. Zij zouden zorgen van de moslimgemeenschap overbrengen aan de betrokken instanties.

Gridstraf voor Hamilton na hinderen Räikkönen

Lewis Hamilton zal de Grand Prix van Oostenrijk morgen starten vanaf plek vier. De Brit kwalificeerde zich als tweede, maar hinderde in het eerste deel Kimi Räikkönen door erg onhandig uit de weg te gaan. Dit leverde hem een gridstraf van drie plekken op. Eenzelfde straf wachtte George Russell voor het hinderen van Daniil Kvyat in dezelfde sessie.

Dit weekend hebben meer coureurs gridstraffen opgelopen, want de als vijfde gekwalificeerde Kevin Magnussen kreeg vijf plekken aan de broek door een versnellingsbakwissel. Nico Hülkenberg kreeg eveneens vijf plekken door een motorwissel, terwijl om dezelfde redenen Carlos Sainz en Alexander Albon achteraan moeten starten.

Door het gegoochel met de straffen scheelt het Hamilton een plek op de grid. Dit komt omdat de straf voor Magnussen eerst uitgevoerd wordt. In tegenstelling tot vroeger blijft op de voorlopige lijst dan de vijfde plek leeg. Omdat daar niemand staat schuift Hamilton naar die plek en na het uitdelen van de straffen wordt dit de vierde plek, achter polesitter Charles Leclerc, Max Verstappen en Valtteri Bottas.

De Vries geeft F2-zege in slotronden uit handen, Matsushita wint

Nobuharu Matsushita heeft de hoofdrace van de Formule 2 op de Red Bull Ring gewonnen. Op het Oostenrijkse asfalt was de Japanse Carlin-coureur in de slotfase ijzersterk, nadat Nyck de Vries het op dat moment juist erg moeilijk kreeg.

De Vries pakte vanaf poleposition de leiding door Anthoine Hubert van het lijf te houden, terwijl de Fransman knokte met Zhou Guanyu. De Chinees raakte daardoor wat in de verknelling en zag Nobuharu Matsushita langszij komen.

De Japanner was lekker bezig en nam al snel plek twee over, terwijl Zhou snel plek drie overnam van Hubert. Na zeven ronden zagen we de eerste pitstops al en de gehele top-4 kwam naar binnen: De Vries, Matsushita, Zhou en Hubert.

Zhou raakte niet veel later ineens flink wat snelheid en daarmee posities kwijt, maar een paar seconden later kon hij toch weer verder. De Vries reed ondertussen soepel langs de nog niet gestopte coureurs, waar Matsushita beduidend meer moeite mee had.

Luca Ghiotto had zich inmiddels opgewerkt naar de zevende plek, de derde positie van alle al gestopte coureurs - Hubert was wat teruggevallen. In de laatste tien ronden had De Vries het tempo steeds minder lekker te pakken en in no-time reed Matsushita er naartoe.

Vijf ronden voor het einde moest De Vries zich gelijk gewonnen geven tegen de Japanner en nog geen ronde later kwam ook Ghiotto simpel voorbij. Sergio Sette Camara ging er bij het ingaan van de laatste ronde ook voorbij, maar dat was geen probleem: de Braziliaan had een tijdstraf van vijf seconden aan de broek hangen.

Matsushita reed in de slotronden redelijk onbedreigd naar de winst, voor Ghiotto en Sette Camara. De Vries hield Hubert nog net achter zich en mocht dankzij de tijdstraf van Sette Camara ook het podium op.

Goud op Europese Spelen voor badmintonduo Seinen/Piek

Badmintonsters Cheryl Seinen en Selena Piek hebben op de Europese Spelen in Minsk goud gewonnen in het damesdubbel. Het Britse duo Lauren Smith/Chloe Birch werd in de finale na dik een uur geklopt.

De Britten begonnen verrassend sterk en wonnen de eerste game, maar vervolgens kwam het Nederlandse topduo op gang. In game twee maakten ze drie punten achterstand ongedaan, in de derde game zelfs vijf en daardoor beslisten ze het in hun voordeel: 14-21, 21-13, 21-15. Het brons was voor de Françaises Emilie Lefel/Anne Tran en de Russinnen Ekaterina Bolotova/Alina Davletova.

In het mannendubbel konden de Britten wél juichen in de finale. Marcus Ellis en Chris Langridge waren toch wel verrassend een maat te groot voor de Denen Kim Astrup Sørensen en Anders Skaarup Rasmussen: 21-17, 21-10. Brons ging naar de verliezend halvefinalisten Jelle Maas/Robin Tabeling uit Nederland en Vladimir Ivanov/Ivan Sozonov uit Rusland.

Oranje hockeysters bekronen hegemonie ook met Pro League Trophy

Door een overwinning via een bloedstollende shootout-serie op Australië heeft Nederland de eerste editie van FIH Pro League gewonnen. In een aantrekkelijke finale was Nederland veel beter dan de Australische dames, maar die sleepten er toch nog shoot-outs uit na een 2-2 eindstand. Daarin was het uiteindelijk Lauren Stam die Nederland in een volgepakt en bloedheet Wagener Stadion de FIH Pro League Trophy bezorgde.

De Pro League is het nieuwe paradepaardje van de FIH, dat spanning, spektakel, volle stadions en fraaie televisiebeelden moet opleveren. Wat dat betreft kreeg de FIH bij het damestoernooi de o zo vurig gewenste apotheose. Tot de laatste seconde zaten de 6.500 toeschouwers op het puntje van hun stoel met als climax de shoot-outs.

Met bij Nederland ditmaal Anne Veenendaal in het doel. Tijdens de vorig jaar gewonnen halve finale van het WK tegen Australië vervulde Josine Koning nog een hoofdrol bij de shoot-outs. Nu pakte Veenendaal één Australische shoot-out en werd er eentje bestraft voor bolle kant. Bij Nederland miste alleen Marijn Veen en was het verdediger Lauren Stam die uiteindelijk de winnende shoot-out maakte. Zij werd samen met Veenendaal bedolven onder de feestvierende Oranje-speelsters, die genoten van een welverdiende ereronde in het sfeervolle Wagener Stadion. Aanvoerder Eva de Goede toonde daarna de FIH Pro League Trophy, waar ook een check van $125.000 bij hoort die de speelsters mogen verdelen.

Na de Europese titel, Hockey World League, de wereldtitel en Champions Trophy is de winst in de nieuwe Pro League de vijfde titel op rij voor de Nederlandse hockeydames. Volgend jaar in Tokio kan Annan de nec plus ultra Hockey Grand Slam vervolmaken met de ontbrekende olympische titel.

Gezien de huidige hegemonie van de Oranje Dames is het bereiken van die ultieme, hoogst haalbare status zeer reëel. Annan is er na de verloren olympische finale in Rio in geslaagd een winnende hockeymachine te creëren, die zijn weerga in de sport niet kent. De Oranje Dames wonnen zestig (!) van hun laatste 61 interlands. Noem een ploeg die mondiaal al zo lang, zo dominant is als de Oranje Dames in het hockey. Die is er simpelweg niet.

Annan heeft een duidelijke koers uitgestippeld die moet leiden tot goud bij de Spelen in Tokio. In die route zit ook deze nieuwe Pro League, die lange tijd om maar weinig waardering van Annan kon rekenen. De lange en verre trips van de ene uithoek van de wereld (Nieuw-Zeeland) naar de andere (Argentinië), de extra belasting van de speelsters, Annan vond het maar niks.

De voormalige Australische topschutter, die rond de uitwedstrijd in haar geboorteland de status van Legende in de Hall of Fame kreeg, maakte er het beste van. Met steeds wisselende selecties slaagde ze er toch in om – op nota bene die uitwedstrijd tegen Australië na – alle duels te winnen. Soms bijna tot haar eigen teleurstelling, want een keer een wedstrijd verliezen is juist richting die Spelen goed voor de weerbaarheid van de speelsters.

Voor de fans is het winnen van de Oranje Dames bijna gewoon geworden. Zij kwamen deze voor velen nog onbekende Pro League bij de thuiswedstrijden weer massaal naar de Oranje Dames kijken. Zij rekenen bij een avondje Oranje Dames vooraf al op een happy end en een selfie met hun Oranje-helden.

Groot was de schrik dan ook donderdag in de halve finale van Grand Final, toen Duitsland lange tijd op weg leek naar een zeldzame overwinning. De fans in het Wagener Stadion vielen gewoon stil van verbazing. Maar tegen de sterke oosterburen was het toch eind goed al goed door doelpunten van Frédérique Matla en Lidewij Welten.

Ook in de finale tegen Australië – de achtste eindstrijd van een titeltoernooi op een rij voor de Oranje Dames– was het sidderen voor de 6.500 Oranje-fans in het Wagener Stadion tijdens de noodzakelijke shoot-outs. Dat het zover kwam, kon Oranje zichzelf aanrekenen. Want de ploeg van Annan was veel beter, maar hield Australië in leven.

Al in de vierde minuut kreeg Oranje de eerste strafcorner, na een goede actie van Eva de Goede. Ireen van den Assem pushte de bal nog net naast. Laurien Leurink sloeg een backhand die door keepster Rachel Lynch van de lijn werd gehaald en Marijn Veen werd net op tijd geattaqueerd voor ze kon uithalen. Het leek wachten op de eerste treffer van Oranje, maar die viel in het eerste kwart niet. In het tweede kwart leek Oranje een strafbal te halen, maar die werd herroepen door de videoscheidsrechter.

Amper bekomen van die tegenvaller, kreeg Oranje een echte domper te verwerken. Uit de eerste echte Australische aanval haalde de ploeg van coach Stephanie Andrews plots twee corners op rij. De tweede ging er zowaar in door een variant via Mariah Williams: 0-1.

Het antwoord van Oranje liet echter niet lang op zich wachten. Maria Verschoor onderschepte de bal, bediende zelf Marijn Veen, die haar toch al geweldige seizoen bekroonde met een treffer in de finale van de Grand Final: 1-1.

Leurink leek kort hierop de 2-1 te maken, maar met een uiterste krachtinspanning voorkwam een Australische verdediger dat. Terwijl de speelsters na twee kwarten in de kleedkamer wat verkoeling mochten zoeken, werden in het stadion twee ervaren oud-internationals gehuldigd voor hun verdiensten: Kitty van Male en Carlien Dirkse van den Heuvel. Beide speelsters voegden in de nadagen van hun carrière onder leiding van Annan nog enkele mooie titels toe.

De FIH Pro League trophy ontbreekt in hun prijzenkast, maar die heeft Annan na zaterdag wel aan haar toch al indrukwekkende palmares kunnen toevoegen. Die overwinning leek in eerste instantie al in de reguliere speeltijd tot stand te komen voor een treffer van Kelly Jonker, die een voorzet van Eva de Goede fraai tipte in het vierde kwart: 2-1.

Daarmee leek het pleit van Australië beslecht. Oranje ging zelfs vol op jacht naar de 3-1, maar kreeg achterin plots het deksel op de neus. Uit een van de zeldzame uitbraken haalde Australië een strafcorner. Die werd door Marloes Keetels op de lijn met haar lichaam tegengehouden. Strafbal. Kaitlin Nobbs scoorde zo vlak voor tijd de 2-2.

Australië kreeg hoop op een goede afloop, maar ook in shoot-outs toonde Nederland zich de beste en greep het wéér een titel. De volgende halte op weg naar Tokio is het EK in Antwerpen.

De dames winnen de eerste editie van de Pro League (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)
De dames winnen de eerste editie van de Pro League (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)

Goud en zilver Nederlandse baansprinters, Wild domineert omnium

Op de Europese Spelen in Minsk hebben de Nederlandse baansprinters een flinke slag geslagen. Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen waren op de individuele sprint de torenhoge favorieten en dat maakten ze meer dan waar: het duo pakte goud en zilver.

De dag begon met de kwartfinales, waarin Hoogland de Fransman Gregory Baugé met 2-0 het nakijken gaf. Lavreysen deed hetzelfde met de Litouwer Vasilijus Lendel, waarna ook de toch sterke Rus Denis Dmitriev en Pool Mateusz Rudyk volstrekt kansloos waren in de halve finales.

In de finale ging de winst in de eerste race nipt naar Lavreysen, waarna Hoogland revanche nam en het in de derde heat definitief afmaakte. De strijd om brons werd een duidelijke 2-0 voor Dmitriev.

Kirsten Wild begon het omnium met winst op de scratch, waarna ze ook de tempokoers op haar naam schreef. In de afvalkoers was de tweevoudig wereldkampioene wéér de beste en in de puntenkoers kon ze haar voorsprong probleemloos verdedigen. Zilver ging naar de Russische Evgeniia Augustinas, voor de Italiaanse Elisa Balsamo.

Op de kilometer tijdrit grepen Sam Ligtlee en Roy van den Berg naast de medailles. Met 1:01,501 minuten eindigde Ligtlee op de vierde plek, Van den Berg snelde met 1:01,587 naar de zesde stek. Het goud ging in 1:00,606 naar Tomas Babek uit Tsjechië, voor de Italiaan Francesco Lamon en de Pool Krzysztof Maksel.

Op de individuele achtervolging bij de mannen ging het goud naar de Rus Ivan Smirnov, die al snel een voorsprong nam op de Italiaan Davide Plebani. Claudio Imhof uit Zwitserland gaf de Pool Szymon Krawczyk met een rappe tijd het nakijken in de strijd om het brons.

In de tweede knockoutronde van de damessprint rekende Shanne Braspennincx af met Sara Kankovska uit Tsjechië, terwijl Laurine van Riessen de Spaanse Tania Calvo klopte. Calvo won de herkansingen, maar sneuvelde in de achtste finales tegen Braspennincx, terwijl Van Riessen via de Litouwse Migle Marozaite de kwartfinales haalde.

Update 22.00 uur
Op de koppelkoers gingen Jan Willem van Schip en Yoeri HAvik enige tijd aan de leiding, maar de twee tempobeulen werden bijgehaald door de Zwitsers Robin Froidevaux en Tristan Marguet, die een iets hoger puntenaantal bij elkaar sprokkelden. Het brons ging naar de Belgen Fabio van den Bossche en Moreno de Pauw.

Zweden doet Duitsland pijn en speelt tegen Oranjevrouwen

Zweden heeft zich zaterdagavond voor de halve finales van het WK voor vrouwen geplaatst. De ploeg van bondscoach Peter Gerhardsson zegevierde in Rennes met 1-2 over Duitsland en is zodoende de tegenstander van Nederland, komende woensdag vanaf 21.00 uur in Lyon. Fridolina Rolfo is er dan niet bij: de linksbuiten ontving zaterdag haar tweede gele kaart en moet een schorsing uitzitten. Zweden is nu ook zeker van deelname aan de Olympische Spelen.

In een vermakelijke eerste helft nam Duitsland na een kwartier spelen de leiding. Na slordig balverlies van Magdalena Eriksson belandde de bal na een goede rush van Sara Dabritz bij Linda Magull, die het leer met een volley achter Hedvig Lindahl werkte: 1-0. De vreugde bij het team van bondscoach Martina Voss-Tecklenburg was van korte duur.

Na dik twintig minuten kwam Zweden op gelijke hoogte. De defensie van Duitsland verkeek zich volledig op een lange bal van Linda Sembrant, waardoor Sofia Jakobsson kon oprukken naar het vijandelijke doel en het leer diagonaal achter Almuth Schult werkte: 1-1. Het was pas de eerste tegentreffer van Duitsland op het WK in Frankrijk.

Zweden werd vaak teruggedrongen op de eigen helft, maar was tegelijkertijd ook gevaarlijk met direct voetbal, steekpasses en goede loopacties. Duitsland kon de goede start aan het duel in Rennes geen vervolg geven: bijna zestig procent aan balbezit in de eerste helft resulteerde niet in grote kansen en vlak na rust volgde een tweede domper.

Schult keerde weliswaar een kopbal van Rolfo richting de verre hoek, maar de rebound werd door Stina Blackstenius hoog in het doel gewerkt: 1-2. Duitsland keek zodoende voor het eerst tegen een achterstand op het WK aan en had uiteindelijk geen antwoord. Het was Zweden dat de betere kansen kreeg: een inzet van Blackstenius miste kracht en Schult voorkwam de 1-3 van Jakobsson. Vlak voor tijd kreeg Magull de bal op haar hoofd na een vrije trap, maar ze kopte naast.

Marokkanen terroriseren meisjes in zwembad

Een zwembad in het Zeeuwse grensdorpje Koewacht heeft het helemaal gehad met Belgische jongeren die het zwembad terroriseren met mishandelingen, aanrandingen en intimidatie. Burgemeester Lonink heeft bevolen dat alleen gasten met een abonnement nog naar binnen mogen. 

Door alleen abonnementhouders binnen te laten heeft de zwemleiding te allen tijde de adresgegevens van zich misdragende gasten. "We verwachten dat probleemjongeren hierdoor wegblijven", aldus medewerkers van het zwembad. "Deze situatie duurt al twee jaar en wordt steeds erger", aldus een andere zwembadmedewerker. "Ze terroriseren het zwembad. Ze denken dat ze hier de baas zijn."

Deze week was het weer een aantal keer raak. Maandag werden drie meisjes in een hoek gedreven en betast door een groepje jongeren. Een vader van één van de meisjes heeft aangifte gedaan. Woensdag zocht een groepje Belgische jongeren de confrontatie met jongeren uit Koewacht. Nadat de zwembadleiding de Belgen het zwembad uit wilde zetten, weigerden deze te vertrekken. Uiteindelijk wist de opgetrommelde politie met behulp van poitiehonden de jongeren te verwijderen.

"Kijk, mijn persoonlijke mening is zo dat een kleine groep Marokkanen het verknalt voor andere Marokkanen", vervolgt hij. "Zoals u nu ziet, vandaag, hebben we ook genoeg Marokkanen binnen. Belgische Marokkanen, Nederlandse Marokkanen. Nul problemen. Maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat mensen die naar het zwembad komen aangerand worden; in elkaar geslagen worden. Dat is te gek voor woorden."

Een zwembadgast zegt dat het verder gaat dan alleen het zwembad. "Sommige ouderen durven niet alleen naar de buurtsuper, omdat er zoveel jongelui staan en niet aan de kant gaan en onrespectvol zijn."

Het zwembad gaat in ieder geval een beveiligingscamerasysteem ophangen om ook de ligweide in de gaten te houden, er komen extra beveiligers en een extra life-guard.

Auto tot stilstand tegen tuinhekje na wilde achtervolging door Amsterdam Noord

Bij een achtervolging door Amsterdam Noord heeft een auto een flinke ravage aangericht. Zo raakten drie andere auto's beschadigd en reed de auto zich klem in een voortuin, waarbij een tuinhekje sneuvelde. De personen die achtervolgd werden bleken bewapend.

De politie begon aan de achtervolging toen de als gestolen opgegeven auto werd gespot. De auto met drie inzittenden sloeg vervolgens op de vlucht, waarbij drie andere voertuigen beschadigd raakten. Toen de auto zichzelf had klemgereden in een voortuin aan het Purmerhof sloegen de drie inzittenden lopend op de vlucht.

Vuurwapen en twee messen
Twee van hen werden al snel achterhaald door de politie, de derde werd niet direct gepakt. Een agent vorderde vervolgens een fiets van een buurtbewoner om de man alsnog te achterhalen. Dat lukte, waarna ook hij werd aangehouden.

Bij de aanhoudingen trof de politie een vuurwapen en twee messen aan. Voor zover bekend raakte niemand bij de achtervolging gewond.

Hetere zomers en verouderd netwerk zorgen voor grotere kans op stroomstoringen

Nu de zomers warmer worden zullen we vaker last krijgen van stroomstoringen. Dat zegt elektriciteitsnetbeheerder Liander. In Amsterdam zorgt de manier waarop het net is aangelegd er bovendien voor dat daar tijdens een storing meer huizen zonder stroom zitten dan in andere delen van het land.

"We zien dat de zwakste onderdelen van het elektriciteitsnet uitvallen bij extreme warmte", zegt woordvoerder van Liander Peter Hofland. Oude stroomkabels zijn zo'n zwak onderdeel. Normaal gesproken worden die gekoeld door de grond waar ze in liggen. Door langere periodes van warm weer verdwijnt dat verkoelende effect, en kunnen beschadigingen door bijvoorbeeld graafwerk of ouderdom makkelijker uitgroeien tot kortsluiting.

Oude kabels
Mark Swartsenburg werkt bij Liander en zorgt ervoor dat stroomstoringen zo snel mogelijk verholpen worden. "Deze kabel is plus veertig jaar oud. Vooral in de binnenstad, het oude gedeelte van Amsterdam, dat ligt helemaal vol met dit type kabel", legt hij uit. Het zijn kabels die storingsgevoelig zijn, zeker bij langere periodes van warm weer.

Amsterdam heeft niet alleen één van de oudste elektriciteitsnetwerken van Nederland, maar ook één van de ingewikkeldste. Daar zijn gemiddeld meer huizen op één kabel aangesloten dan in andere plaatsen. Een storing kan daardoor sneller hele wijken plat leggen. Daarnaast is het netwerk onderling verbonden, wat het opsporen van een storing moeilijker maakt. Een snelle oplossing is er alleen niet, zegt woordvoerder Peter Hofland.

'Zwakke plekken in de gaten houden'
"We kunnen niet ineens het hele net uit de grond trekken want dan ligt de hele stad plat, omdat alle wegen dan ook open moeten. Dat is ook niet nodig omdat wij continu de zwakke plekken in de gaten houden en daar maatregelen tegen nemen."

Kickbokser Gerges vrijgesproken van dopinggebruik

Zwaargewicht kickboksen Hesdy Gerges is vrijgesproken van het gebruik van doping. Na zijn wedstrijd tegen Badr Hari in maart 2018 werden beide vechters positief bevonden na een dopingtest. De positieve plas van Gerges kwamen door besmette supplementen en geen bewuste inname.

Gerges is dolblij dat hij eindelijk is vrijgepleit. Via een lange Instagramreactie wil hij zijn gram halen naar alle vingerwijzers en vooral naar de media die hem al snel als dopingzondaar neerzette.

"Wisten jullie nog een paar maanden geleden dat er in elke krant en op tv overal te lezen en te zien was dat ik gepakt was met doping en een jarenlange schorsing aan me broek zou krijgen? Wisten jullie nog dat ze me na al die poeha opeens een schikkingsvoorstel deden omdat ze door kregen dat ze een heel onsamenhangend verhaal tegen mij hadden? Wisten jullie nog dat ik het sanctievoorstel “een waarschuwing” niet ondertekende omdat ik geen waarschuwing nodig heb voor iets dat ik niet gedaan heb!" aldus een boze Gerges, die zich gedwongen voelde een sanctievoorstel te tekenen.

"Doordat ik niet tekende belde ze en mailde ze me constant om me over te halen toch te tekenen en zeiden ze dat het bij de rechter verkeerd kan aflopen bla bla. Ik zei ik teken niet voor iets wat ik niet gedaan ben. Gisteravond was de rechtszaak anderhalf jaar naar data van de wedstrijd. De uitspraak van de rechter was dat hij geen uitspraak ging doen omdat ie een heel rommelige zaak had waar veel stukken miste die de autoriteiten niet voor mekaar hadden en dus doping gebruik niet bewezen kon worden. Dus weer is het zoals ik al zei! Wanneer gaan jullie nou is inzien dat je mij niet klein krijgt!? Hesdy is gewoon winnaar van de wedstrijd zonder dopinggebruik! NU MOETEN ALLE MEDIA DIT OPPAKKEN EN MIJN NAAM RECTIVISEREN! Maar dat gebeurd vast niet! Osu!"

 
 
 
View this post on Instagram

Wisten jullie nog een paar maanden geleden dat er in elke krant en op tv overal te lezen en te zien was dat ik gepakt was met doping en een jarenlange schorsing aan me broek zou krijgen? Wisten jullie nog dat ze me na al die poeha opeens een schikkingsvoorstel deden omdat ze door kregen dat ze een heel onsamenhangend verhaal tegen mij hadden? Wisten jullie nog dat ik het sanctievoorstel “een waarschuwing” niet ondertekende omdat ik geen waarschuwing nodig heb voor iets dat ik niet gedaan heb!? Doordat ik niet tekende belde ze en mailde ze me constant om me over te halen toch te tekenen en zeiden ze dat het bij de rechter verkeerd kan aflopen bla bla. Ik zei ik teken niet voor iets wat ik niet gedaan ben. Gisteravond was de rechtszaak anderhalf jaar naar data van de wedstrijd. De uitspraak van de rechter was dat hij geen uitspraak ging doen omdat ie een heel rommelige zaak had waar veel stukken miste die de autoriteiten niet voor mekaar hadden en dus doping gebruik niet bewezen kon worden. Dus weer is het zoals ik al zei! Wanneer gaan jullie nou is inzien dat je mij niet klein krijgt!? Hesdy is gewoon winnaar van de wedstrijd zonder dopinggebruik! NU MOETEN ALLE MEDIA DIT OPPAKKEN EN MIJN NAAM RECTIVISEREN! Maar dat gebeurd vast niet! Osu! #FIGHTERHEART

A post shared by Hesdy Gerges (@hesdygerges) onJun 29, 2019 at 12:27am PDT

Turnster Visser 7e op Europese Spelen

Turnster Naomi Visser heeft de meerkampfinale op de Europese Spelen in Minsk als zevende afgesloten. De 17-jarige Nederlandse scoorde vooral uitstekend op de evenwichtsbalk en deed het op vloer ook prima, wat haar met 51,698 punten de zevende plek opleverde.

Het goud ging naar de 18-jarige Russische Angelina Melnikova, die 54,498 punten bij elkaar scoorde. De zelfs nog een jaar jongere Française Lorette Charpy (54,166) ging er met het zilver vandoor, het brons ging dankzij de 52,766 punten van Diana Varinska naar Oekraïne, vlak voor de Française Aline Friess (52,699).

De Rus David Belyavskiy liet op vloer flink wat punten liggen, maar op de overige onderdelen maakte hij dat goed, vooral aan de ringen en de brug met gelijke leggers. Het leverde hem 85,465 punten en het goud op, voor de Oekraïner Oleg Verniaiev, titelverdediger en vice-olympisch kampioen. Vladislav Poliashov bezorgde Rusland met 84,464 punten ook het brons.

Nederlandse Veteranendag: dank aan al die militairen

"Ik kan niet vaak genoeg mijn dankbaarheid uitspreken. Dank aan onze actieve militairen die beschermen wat ons dierbaar is. Aan onze veteranen, want dankzij uw daden worden wij elke dag wakker als vrij mens in een veilig land. Die 75 jaar vrijheid, die vieren wij door u. Voor u allen dragen wij een Witte Anjer."

Met deze woorden bedankte minister Ank Bijleveld-Schouten vanmorgen op het Haagse Binnenhof de veteranen voor hun inzet. "Vandaag zien wij een deel van de veteranen die ons land rijk is. En hoe divers deze groep is. Jong en oud, mannen en vrouwen, verschillende missies, verschillende mensen."

Ze introduceerde 4 veteranen en 1 thuisfronter van de tientallen die vandaag een onderscheiding ontvingen. Ze benadrukte dat er tussen veteranen meer dan 60 jaar leeftijdsverschil kan zitten. "Ze delen echter iets heel belangrijks. Zij delen de keuze die ze hebben gemaakt, vaak op jonge leeftijd: ik ga mij inzetten voor vrede en veiligheid. Ik word militair. Onze vrijheid rust op de schouders van jonge mensen, die op een dag besluiten zich in te zetten voor de krijgsmacht."

Mobilisatie-Oorlogskruis
De bijna 99-jarige veteraan Van Middelkoop diende van oktober 1939 tot en met juni 1940. Hij was soldaat bij het Regiment Jagers en vocht in de Meidagen bij het vliegveld Waalhaven in Rotterdam. Voor zijn inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog ontvingt hij uit handen van vicepremier Hugo de Jonge het Mobilisatie-Oorlogskruis.

Veteraan Van der Zwet, inmiddels 98 jaar, diende als soldaat in de Meidagen bij het 4e Regiment Infanterie. Hij vocht in de loopgraven bij de Grebbeberg. Minister Bijleveld overhandigde hem het Mobilisatie-Oorlogskruis.

Herinneringskruis en Draaginsigne Gewonden
Staatssecretaris Barbara Visser reikte aan de 94-jarige heer U-A-Sai het Mobilisatie-Oorlogskruis en het Nieuw-Guinea Herinneringskruis uit. U-A-Sai diende bij de Surinaamse schutterij en stapte na 1 jaar over naar de marine. Hij begon als stoker 3e klasse en verliet 35 jaar later als adjudant/oppermachinist Defensie.

Soldaat der 1e klasse Vogels kreeg het Draaginsigne Gewonden van Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer. Vogels was als infanterist in Srebrenica en maakte aangrijpende voorvallen mee. "U bent meermaals door een hel gegaan. U heeft diepe wonden opgelopen die niet met het blote oog te zien zijn", aldus minister Bijleveld in haar toespraak.

Zilveren Anjer en Herinneringsmedailles
Ray, echtgenoot van operatieassistente 1e luitenant Maaike Hoogewoning, kreeg uit handen van Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Hans van Griensven de Zilveren Anjer. Hij stond symbool voor de partners, kinderen, familie en vrienden die altijd klaarstaan voor de militairen.

Bijna 80 militairen ontvingen de Herinneringsmedaille Internationale Missies voor hun werk in onder meer Jordanië, Libanon en Mali. "Voor allemaal geldt: heel veel dank! Nederland is trots op u", aldus minister Bijleveld.

Tolkenpenning
6 militaire tolken ontvingen de Tolkenpenning. "U staat symbool voor de honderden tolken waar onze krijgsmacht op leunt", aldus Bijleveld. "Toch wil ik u persoonlijk bedanken. Beste Youssouf, Raphael, Mikael, Mohammed, Reda en Petra: dank u wel."

Defilé van duizenden
Een van de hoogtepunten van de Nederlandse Veteranendag was het nationaal defilé voor koning Willem-Alexander. Hierin liepen duizenden veteranen en militairen mee. Bijzonder was de deelname van een detachement dat geheel bestond uit vrouwelijke, (post-)actieve luchtmachtveteranen. Vrouwelijke veteranen kregen extra aandacht omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat de eerste vrouwen zich aansloten bij de Nederlandse Krijgsmacht.

Feestelijkheden
Indrukwekkend was de fly-past van 14 vliegtuigen en helikopters. Het publiek zag onder andere F-16's, Chinooks, NH90's, politiehelikopters en historische toestellen.

De feestelijkheden gingen door op het Malieveld waar artiesten optraden. Zo verzorgde cabaretier Javier Guzman een optreden en speelde de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.

Veteranendag 2019 (Foto: Defensie)
Veteranendag 2019 (Foto: Defensie)

Drugs gevonden op marinebasis Curaçao

Op de marinebasis Parera op Curaçao is gisteren tijdens een strafrechtelijke doorzoeking cocaïne in beslag genomen. De lading drugs bevond zich in een container die gereedstond om naar Nederland te worden vervoerd.

De Koninklijke Marechaussee verrichtte de zoeking onder leiding van de officier van justitie van het Openbaar Ministerie te Curaçao. Het OM doet nader strafrechtelijk onderzoek naar de in beslag genomen drugs.

Bondscoach Wiegman trots op de ploeg na bereiken halve finale op WK

Het Nederlandse vrouwenelftal bereikte zaterdagmiddag de halve finale op het WK voetbal in Frankrijk. Door het behalen van de halve finale is de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman ook zeker van deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

“Je wilt heel graag door in het toernooi en heel graag naar de Olympische Spelen. Als dat dan lukt, dan is dat heel bijzonder en heel gaaf. Ook de mannen waren geraakt. Dat was heel grappig om te zien”, aldus een geëmotioneerde Wiegman in gesprek met de NOS. “Je werkt zo intensief samen en je bent er dag en nacht mee bezig. Dan is het gewoon heel mooi als het lukt, want dat is waar je het voor doet.”

In de eerste helft was Wiegman niet tevreden met het slordige spel van haar voetbalsters: “De eerste helft stonden we te ver uit elkaar en daardoor werd het veld te groot. Toen speelden we slordig. In de tweede helft waren de afstanden veel kleiner en hebben we ook alleen maar op hun helft gespeeld. Ze hadden het nodig dat we in de rust even de puntjes op i hebben gezet. De aansluiting was ook veel beter. In de eerste helft was het meer wandelen, maar in de tweede helft was het rennen.”

Na een klein feestje gaat de focus al snel op de halve finale van woensdag 3 juli 21.00 uur. Tegenstander in Lyon is dan Duitsland of Zweden. “We gaan echt even feestvieren en dan gaan we morgen met de trein naar Lyon en ons voorbereiden op de halve finale.”

Wiebes wint haar eerste NK-titel op de weg

Lorena Wiebes heeft zaterdag in Ede haar eerste Nederlandse titel op de weg gewonnen. In de sprint van een kleine kopgroep was de 20-jarige wielrenster het sterkste. Op de tweede plaats finishte Marianne Vos. Amy Pieters werd derde.

Een kopgroep met onder andere Ellen van Dijk en uittredend kampioen Chantal Blaak reed lange tijd aan de leiding van de wedstrijd. De maximale voorsprong was veertig seconden. Op elf kilometer van de finish werd deze groep ingerekend.

Met vijf kilometer te gaan ging Lucinda Brand in de aanval. De renster van Team Sunweb sloeg een flink gat. In de slotkilometer kwam aan haar vlucht een einde. Van de zeven overgebleven rensters was Wiebes in de sprint met afstand het sterkst.

Wiebes is bezig aan een sterk seizoen. Deze zege is al weer de tiende overwinning van het seizoen voor de renster van Parkhotel Valkenburg. Vorige week zaterdag won ze nog de wegwedstrijd op de Europese Spelen.

Lorena Wiebes is Nederlands kampioen. (PRO SHOTS/Stefan Koops)
Lorena Wiebes is Nederlands kampioen. (PRO SHOTS/Stefan Koops)

Games with Gold van juli bekend

Microsoft heeft de vier games aangekondigd die voor Xbox Live Gold-leden zonder extra kosten zijn te downloaden in juli. Platformliefhebbers zullen het meeste plezier hebben van de volgende games.

De meest in het oog springende titel is Inside van ontwikkelaar Playdead. Playdead heeft eerder Limbo ontwikkeld en zijn spirituele opvolger heeft ook fantastische kritieken gekregen. Inside is vanaf 1 juli te downloaden. De tweede game voor Xbox One is Big Crown: Showdown, een platform/partygame uit 2018, te downloaden vanaf 16 juli.

Ook voor Xbox 360 zijn er natuurlijk weer twee games te downloaden via Games with Gold. In juli is dat Castlevania: Symphony of the Night, de re-release van de klassieker uit 1997. Twee weken later komt daar nog Meet the Robinsons bij.

Nederland in halve finales WK voetbal

De Nederlandse voetbalsters hebben zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de halve finales van het WK. In een uitverkocht Stade du Hainaut in Valenciennes werd Italië met 2-0 verslagen in een duel waarin vooral de tweede helft de moeite waard was.

Beide ploegen begonnen niet echt lekker aan het duel en maakten flink wat fouten, maar het was Italië dat de eerste grote kans kreeg. Barbara Bonansea kreeg de bal precies niet goed op haar voet en Sari van Veenendaal had er zo weinig moeite mee. Na een half uur volgde de volgende kans, dit keer voor Nederland, maar het schot van Vivianne Miedema was ook niet echt problematisch voor keepster Laura Giuliani.

Miedema veroverde aan het einde van de eerste helft een vrije trap tegen het zestienmetergebied, maar de poging van Sherida Spitse rolde over de grond recht in de handen van Giuliani. Zowel Miedema als Martens kregen in blessuretijd een paar kansjes, maar zonder goal ging men de rust in nadat ook een klein Italiaans kansje niks spectaculairs opleverde.

Nederland kwam uitstekend de rust uit: al vroeg schoot Jackie Groenen naast, terwijl een voorzet van Desiree van Lunteren nét werd gemist door de voor het doel wachtende Miedema, gevolgd door een poging van Martens, die in de handen van Giuliani eindigde. Nog geen vijf minuten later kwam de volgende kans, maar Daniëlle van de Donk's inzet spatte op de lat uiteen, waarna de rebound van Dominique Bloodworth niks opleverde.

Ook Spitse kreeg al snel weer een kans, maar haar vrije trap schampte de paal. Na zeventig minuten was het dan eindelijk raak: Spitse werkte een vrije trap voor het doel, de bal viel precies op het hoofd van Miedema en stuiterde zo fraai achter Giuliani, 1-0 Nederland. Het recept werd tien minuten later herhaald, maar dan vanaf de andere kant: Spitse zette voor en dit keer was het Stefanie van der Gragt die de 2-0 in het doel knikte.

Van een serieus Italiaans slotoffensief was geen sprake meer en de handvol kleine kansjes leverden niks op. Het bleef bij 2-0 en dus staat Nederland in de halve finales, terwijl daarmee ook gelijk plaatsing binnen is voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokyo, wat alleen op dit WK behaald kon worden.

Op woensdag 3 juli speelt Nederland om 21.00 uur in Lyon tegen de winnaar van het duel tussen Duitsland en Zweden, dat zaterdag om 18.30 uur op het programma staat.

Van der Gragt kopte de 0-2 binnen bij de historische overwinning (Foto: Pro Shots/Remko Kool)
Van der Gragt kopte de 0-2 binnen bij de historische overwinning (Foto: Pro Shots/Remko Kool)

F1: Leclerc grijpt pole, Max derde in Oostenrijk

Charles Leclerc heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Oostenrijk. De Ferrari-coureur klokte in Spielberg een tijd van 1.03,003 waarmee hij ruim sneller was dan Lewis Hamilton en Max Verstappen die hiermee voor de vele Nederlandse fans een goed resultaat neerzette.

De kwalificatie beloofde op de korte, snelle baan spannend te worden en in Q1 was dit geen uitzondering. De Williams was opnieuw de traagste, maar daarvoor werd hard geknokt voor plek vijftien. Daniil Kvyat viel er uiteindelijk buiten, maar kon wel als excuus aanvoeren dat hij bij het ingaan van de laatste bochten stevig in de weg gereden werd door George Russell. Een ander curieus moment was dat Hamilton bij bocht 4 erg onhandig uit de weg ging bij Kimi Räikkönen die hierdoor zijn snelle ronde af moest breken. Beiden gingen wel door naar deel twee, dit in tegenstelling tot de Racing Points die minder dan een tiende tekort kwamen.

In Q2 werd de strategie voor de race duidelijk en hierbij zullen Verstappen, Hamilton en Bottas op de mediumbanden starten, terwijl Ferrari koos voor zacht. Carlos Sainz zette geen fatsoenlijke tijd neer vanwege een gridstraf die hij morgen moet nemen. Voor hem eindigde Alexander Albon die hetzelfde lot wacht. Bij de Renaults troefde Nico Hülkenberg Daniel Ricciardo af, maar plek twaalf en dertien zal niet tot tevredenheid stemmen. Romain Grosjean kwam 0,025 seconde tekort voor het laatste deel.

Tussen Q2 en Q3 bleek dat er hard gesleuteld werd aan de Ferrari van Vettel. De Duitser zou uiteindelijk geen tijd meer neer kunnen zetten. De strijd om poleposition ging tussen Ferrari en Mercedes, waarbij Leclerc meteen een erg snelle tijd noteerde, voor Bottas en Verstappen. In run twee pakte Hamilton plek twee, terwijl er direct achter Verstappen Bottas verschalkte voor plek drie. Leclerc verbeterde nog eens zijn tijd en zette een nieuw ronderecord neer. De vijfde stek was voor een uitzinnige Kevin Magnussen, voor Lando Norris, Räikkönen, Antonio Giovinazzi, Pierre Gasly en Vettel.

Ijzersterke Leclerc pakt poleposition (Foto: Pro Shots/Action Images)
Ijzersterke Leclerc pakt poleposition (Foto: Pro Shots/Action Images)

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 C. Leclerc Ferrari 1:04.138 1:03.378 1:03.003 19
2 L. Hamilton Mercedes 1:03.818 1:03.803 1:03.262 27
3 M. Verstappen Red Bull 1:03.807 1:03.835 1:03.439 18
4 V. Bottas Mercedes 1:04.884 1:03.863 1:03.537 25
5 K. Magnussen Haas 1:04.778 1:04.466 1:04.072 20
6 L. Norris McLaren 1:04.361 1:04.211 1:04.099 19
7 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:04.615 1:04.056 1:04.166 23
8 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:04.450 1:04.194 1:04.179 22
9 P. Gasly Red Bull 1:04.412 1:03.988 1:04.199 18
10 S. Vettel Ferrari 1:04.340 1:03.667 geen tijd 9
11 R. Grosjean Haas 1:04.552 1:04.490   18
12 N. Hulkenberg Renault 1:04.733 1:04.516   12
13 A. Albon Toro Rosso 1:04.708 1:04.665   15
14 D. Ricciardo Renault 1:04.647 1:04.790   12
15 C. Sainz Jr. McLaren 1:04.453 1:13.601   12
16 S. Pérez Racing Point 1:04.789     8
17 L. Stroll Racing Point 1:04.832     9
18 D. Kvyat Toro Rosso 1:05.324     8
19 G. Russell Williams 1:05.904     12
20 R. Kubica Williams 1:06.206     11

'Frans Timmermans nieuwe voorzitter Europese Commissie'

Volgens de NOS heeft Frans Timmermans op dit moment de beste papieren om benoemd te worden tot nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

De belangrijkste regeringsleiders zouden in het Japanse Osaka tijdens de G20-top overeengekomen zijn om EVP-spitzenkandidaat Manfred Weber te laten vallen. Hij had niet het vertrouwen van de Franse president Macron. Als troostprijs wordt Weber volgens de NOS volgende week benoemd tot voorzitter van het Europees Parlement. 

Dat Timmermans de beste papieren heeft komt vooral door het spitzenkandidatensysteem. Daar is vooral Merkel een groot voorstander van. Ook het Parlement eist dat een spitzenkandidaat wordt voorgedragen. 

De voordracht van Timmermans zou morgen al rond kunnen komen, maar het team van Timmermans waarschuwt dat de komende 48 uur nog van alles kan gebeuren. Zo zou het kunnen zijn dat de EVP-regeringsleiders nog dwars gaan liggen en een andere kandidaat van EVP-huize eisen. Daarom wordt ook Michael Barnier nog gezien als outsider. 

Maar voorals nog lijkt Timmermans de beste papieren te hebben om de machtigste man van Europa te worden de komende vijf jaar.

Domme crimineel probeert te vluchten en rijdt omstander aan

In de Zusterstraat in Den Haag probeerde een domme crimineel vrijdagavond een gestolen auto te verkopen. Agenten keken naar hem uit in de omgeving en hielden de verdachte, een 37-jarige man uit Warnsveld, na een vluchtpoging aan. De man reed tijdens zijn vlucht tegen meerdere autos's aan, waarbij er ook een slachtoffer viel te betreuren. 

Na de melding, dat de man een gestolen auto te koop aanbood, namen agenten positie in om het voertuig te kunnen onderscheppen. Op het moment dat agenten de verdachte probeerde aan te houden, vluchtte hij in het voertuig weg. De verdachte probeerde hierbij vol gas achteruit te rijden. Hierbij raakte hij meerdere geparkeerde auto’s en een omstander die in een auto zat.

Dit slachtoffer liep rugklachten op en is door de ambulance nagekeken. Uiteindelijk stapte de verdachte in de Zusterstraat uit de auto uit en vluchtte hij te voet verder. Kort daarna is hij door agenten aangehouden voor onder andere het rijden in een gestolen voertuig, rijden zonder rijbewijs en het veroorzaken van meerdere aanrijdingen door gevaarlijk rijgedrag.

Het gestolen voertuig is in beslag genomen en gaat terug naar de rechtmatige eigenaar. Van de diefstal was al aangifte gedaan. Verder wordt er aangifte gedaan van de aanrijdingen die de verdachte veroorzaakte bij zijn vluchtpoging. De man zit vast en wordt gehoord. Uit onderzoek bleek dat de 37-jarige man gesignaleerd stond. Hij was eerder veroordeeld en liep nog vrij rond. De man zit voorlopig vast.

Alexis Sánchez maakt het verschil voor Chili na misser Tesillo

Chili mag zich melden in de halve finales van de Copa América. De titelverdediger was in de kwartfinale na strafschoppen te sterk voor Colombia. Na negentig minuten spelen was er nog altijd niet gescoord in São Paulo, met een strafschoppenserie als gevolg. Alexis Sánchez verzilverde de winnende strafschop na een misser van de Colombiaan William Tesillo.

Chili was de bovenliggende partij en kreeg al vroeg in de wedtsrijd een enorme kans via Charles Aránguiz. De middenvelder van Bayer Leverkusen kopte van dichtbij op doel, maar keeper David Ospina had een weergaloze redding in huis en voorkwam een achterstand. Een paar minuten later leek diezelfde Aránguiz Chili alsnog op voorsprong te schieten. Ospina had deze keer geen antwoord op zijn inzet, maar werd gered door de VAR. In een eerder stadium van de aanval stond Sánchez buitenspel en werd het doelpunt afgekeurd door scheidsrechter Néstor Pitana.

Het was een wedstrijd zonder veel kansen. De mogelijkheden die er waren kwamen voornamelijk voort uit dode spelmomenten. Twintig minuten voor tijd was het Arturo Vidal die scoorde. Echter, ook zijn doelpunt werd afgekeurd. Vlak voordat de middenvelder de bal tegen de touwen schoot, raakte de bal de arm van ploeggenoot Guillermo Maripán. Het feestje ging niet door en uiteindelijk moesten strafschoppen uitwijzen wie zich in de halve finale zou mogen melden.

James Rodríguez, Edwin Cardona, Juan Cuadrado en Yerry Mina hadden gescoord namens Colombia, toen Tesillo naast schoot. Namens Chili ging vervolgens Sánchez achter de bal staan en hij faalde niet. Zodoende gaat Colombia naar huis en is Chili nog altijd in de race voor de derde eindzege op rij in de Copa América. In de halve finale neemt Chili het in Porto Alegre op tegen de winnaar van het duel tussen Uruguay en Peru dat vanavond om 21.00 uur (Nederlandse tijd) wordt afgewerkt.

Leclerc de snelste tijdens laatste vrije training Oostenrijk

Charles Leclerc heeft tijdens de laatste vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk laten zien, dat Ferrari ook snel kan rijden. De Monegask hield Mercedes-rijders Lewis Hamilton en Valtteri Bottas achter zich op de Red Bull Ring.

Tijdens de laatste sessie gebeurde eigenlijk niet veel noemenswaardigs, behalve dan dat Pierre Gasly halverwege de sessie ineens het volgende over de boordradio riep: "I have no power." Volgens teambaas Christian Horner zou dit uiteindelijk te maken hebben met een softwareprobleem.

De kwalificatie voor de Grand Prix van Oostenrijk begint zaterdagmiddag om 15.00 uur.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Oostenrijk:

# Rijder Team Tijd Ronden
1. C. Leclerc Ferrari 01:03.987 18
2. L. Hamilton Mercedes 01:04.130 21
3. V. Bottas Mercedes 01:04.221 23
4. S. Vettel Ferrari 01:04.250 20
5. M. Verstappen Red Bull 01:04.446 18
6. L. Norris McLaren 01:04.986 19
7. P. Gasly Red Bull 01:05.152 15
8. C. Sainz Jr. McLaren 01:05.219 22
9. A. Giovinazzi Alfa Romeo 01:05.336 17
10. D. Kvyat Toro Rosso 01:05.391 25
11. A. Albon Toro Rosso 01:05.481 29
12. N. Hulkenberg Renault 01:05.514 21
13. K. Räikkönen Alfa Romeo 01:05.514 21
14. S. Pérez Racing Point 01:05.523 18
15. R. Grosjean Haas 01:05.620 20
16. L. Stroll Racing Point 01:05.650 17
17. D. Ricciardo Renault 01:05.878 19
18. K. Magnussen Haas 01:06.017 11
19. G. Russell Williams 01:06.676 23
20. R. Kubica Williams 01:07.484 23

Copa América krijgt absolute kraker tussen Argentinië en Brazilië

Argentinië heeft zich vrijdagavond geplaatst voor de halve finales van de Copa América. De Zuid-Amerikaanse grootmacht won in het Maracanã met 0-2 van Venezuela. Lautaro Martínez bezorgde Argentinië een vroege voorsprong, waarna de klus een kwartier voor tijd werd geklaard door Giovani Lo Celso. Ajax-verdediger Nicolás Tagliafico speelde de gehele wedstrijd mee bij de Argentijnen, die in de halve finales zullen stuiten op gastland en aartsrivaal Brazilië.

Argentinië begon agressief aan de wedstrijd in het Maracanã en verschafte zichzelf de vroege voorsprong waar het op zinspeelde. Lautaro Martínez reageerde na een hoekschop attent op een afzwaaier van Sergio Agüero en opende uiteindelijk achter het standbeen de score: 0-1. Even later ging Lionel Messi aan de wandel met de bal, waarna de superster werd gestuit door een verdediger van Venezuela. Arbiter Wilmar Roldán raadpleegde na hevig appel van Messi vanwege vermeend hands de videoscheidsrechter (VAR), maar een strafschop voor de Argentijnen bleef uit.

De ploeg van bondscoach Carlos Borrello begon zo veelbelovend aan de wedstrijd, maar in het restant van de eerste helft werden er nauwelijks grote kansen meer gecreëerd. Venezuela oogde in aanvallend opzichtig onmachtig en was in de gehele eerste helft slechts één keer gevaarlijk: verdediger Jhon Chancellor kopte op slag van rust rakelings over uit een hoekschop. Argentinië dook in de blessuretijd nog eens dreigend op in het strafschopgebied, maar voormalig FC Twente-verdediger Roberto Rosales voorkwam met een uiterste krachtsinspanning dat Lautaro Martínez zijn tweede doelpunt van de avond kon maken.

Kort na de onderbreking was Lautaro Martínez opnieuw gevaarlijk na goed voorbereidend werk van Leandro Paredes, maar ditmaal schoot de spits van Internazionale op de buitenkant van de paal. De bedrijvige Lautaro Martínez moest kort erna verrassend genoeg plaatsmaken voor Ángel Di María. Venezuela ontbeerde kwaliteit, maar verweerde zich wel kranig. Het elftal van Rafael Dudamel ging steeds aanvallender spelen en was twintig minuten voor tijd plots dicht bij de gelijkmaker. Tomás Rincón had een fraaie pass in huis op Ronald Hernández, maar diens volley werd gepareerd door doelman Franco Armani.

Argentinië stelde daar vrijwel niets meer tegenover, maar wist een kwartier voor tijd toch op een 0-2 voorsprong te komen. De Venezolaanse doelman Wuilker Faríñez blunderde opzichtig bij een rollertje van Agüero, waarna de rebound die volgde een prooi was voor de ingevallen Lo Celso. Argentinië kon de wedstrijd daarna simpel uitspelen en kan zich nu gaan opmaken voor een confrontatie met Brazilië, dat in de kwartfinales na strafschoppen won van Paraguay.

Grapperhaus: 'Stop met pillen slikken op festivals'

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil de handhaving op drugsgebruik op festivals aanscherpen. Door het pillengebruik tegen te gaan, wil hij de drugscriminaliteit aanpakken.

"Met een pilletje kom je straks zo'n festivalterrein niet meer op", zegt hij tegen de Brabantse onderzoekredactie van het ED, BD en BN deStem. "We moeten zo vooral de handelaren en drugsdealers harder aanpakken."

Grapperhaus wil drugsgebruik juist maatschappelijk ter discussie stellen en harder aanpakken, te beginnen op festivals. "Dat massale pillen slikken op festivals geeft een verkeerd signaal af, dat moet stoppen. Je moet het drugsgebruik van yogasnuivers aan de kaak durven stellen. Als het mensen lukt om vegetarisch te eten, dan kunnen we toch ook met z’n allen stoppen met pillen? Ik drink nu alcoholvrij bier, dat had ik tien jaar geleden ook niet gedacht", legt hij uit. 

Legalisatie-discussie
Zijn uitspraken zijn onder andere een reactie op de stemmen die opgaan voor het legaliseren van drugs. De gedachte achter legalisatie is dat als je het verdienmodel van drugscriminelen wegneemt, je de ondermijnende activiteiten ook aanpakt.

Maar daar heeft de minister absoluut geen oren naar: "Niet in mijn tijd! Als je nu moedeloos wordt en alles legaliseert, word je het putje van de wereld. Dan vrees ik dat, over niet al te lange tijd, niet deze brave meneer meer op mijn plek zit, maar een kerel met een grote zonnebril die journalisten met vervelende vragen zo het gebouw uitgooit."

Lees ook: Yogasnuivers demonstreren op de Dam: 'Adem uit, snuif in'

Yogasnuivers
De minister is niet de eerste die naar de gebruiker wijst wanneer het om de aanpak van drugscriminaliteit gaat. Oud-hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg pleitte vorig jaar al voor een bewustwordingscampagne, waarin gebruikers worden gewezen op hun gedeeltelijke verantwoordelijkheidvoor het geweld in de drugswereld. De nationale korpschef Erik Akerboom noemde deze gebruikers voor het eerst 'yogasnuivers'. 

Dat standpunt, van de gebruiker verantwoordelijk maken, stuit sommigen tegen de borst. Afgelopen woensdag nog demonstreerde een groep tegen dat standpunt, door op yogamatjes op de Dam aan zogenaamde 'snuifyoga' te doen.

Vips doorbreekt Prema-dominantie in F3

Formule 3-coureur Jüri Vips heeft zijn eerste zege in de opvolger van de GP3 te pakken. De 18-jarige Est van het Hitech-team is met zijn overwinning op de Red Bull Ring de eerste niet-Prema-coureur die dit jaar een zege boekt in de klasse.

Bij de start behield polesitter Marcus Armstrong de leiding en de Nieuw-Zeelander kreeg Max Fewtrell en Jüri Vips achter zich aan. De Estse Red Bull-junior reed zich al snel voorbij Fewtrell en na vijf ronden verschalkte hij ook leider Armstrong, die gelijk Fewtrell langszij zag komen.

Daarmee was de volgorde van de podiumkandidaten gelijk bepaald, hoewel de verschillen niet echt groot werden. Met name Fewtrell bleef Armstrong achter zich houden en de Nieuw-Zeelander moest op zijn beurt teamgenoot Jehan Daruvala van het lijf houden, wat met de nodige moeite lukte.

Vips boekte zo zijn eerste zege in het kampioenschap, Richard Verschoor en Bent Viscaal eindigden na een wat kleurloze race als tiende en veertiende.

Automobilist schept fietser op N57

Zaterdagmorgen vroeg ontstond op de N57 een aanrijding tussen een auto en een fietser. De fietser raakte zwaargewond. De N57 was vrijdagavond en een deel van de nacht voor het overige verkeer dicht vanwege Concert at SEA. Rond 2:30 uur werd de weg weer opengesteld.

Het ongeluk gebeurde rond 3:35 uur net voorbij de afslag Scharendijke aan het begin van de Brouwersdam. Een 26-jarige automobilist uit Dongen reed in de richting van Schouwen-Duiveland. Plotseling reed er een fietser op deze weghelft, die frontaal werd geraakt. Het gaat om een 30-jarige man uit 's Hertogenbosch. De fietser is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht.

De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval. Zo zijn de automobilist en een getuige verhoord. Verder is een uitgebreid sporenonderzoek ingesteld. Tijdens de hulpverlening en het onderzoek is de N57 voor het verkeer afgesloten. Rond 7:45 uur werd de weg weer vrijgegeven.

Dronkenlap valt vrouwen lastig en spuugt agent in gezicht

Het is altijd gezellig in Breda. Een 41-jarige man werd vrijdagmiddag gearresteerd omdat hij voor overlast zorgde en agenten beledigde. Omstreeks 12:45 uur kreeg de meldkamer een melding binnen dat een vermoedelijk dronken man in het winkelcentrum aan de Donk vrouwen lastig viel.

Toen agenten poolshoogte gingen nemen troffen ze de man zittend op de grond aan. De man schold de agenten uit en verzette zich vervolgens bij zijn aanhouding. Hij spuugde hierbij ook een agent in zijn gezicht. De man werd ingesloten in een cellencomplex.

Verwarde man pakt man in moskee vast

Een 50-jarige man uit Breda is vrijdagmiddag aangehouden nadat hij in een moskee in de Antiloopstraat in Breda een man had vastgepakt en dreigende woorden riep. De man had een mes met een klein lemmet vast.

De man was rond 13:30 uur aanwezig in de moskee toen hij ineens opstond en een andere daar aanwezige man beetpakte. De verwarde man liet hierbij een met een mesje met een klein lemmet tegen het slachtoffer aan en schreeuwde doodsbedreigingen. Een andere aanwezige liep snel op de belager af en wist hem naar buiten te begeleiden. Er raakte niemand gewond. De verdachte is op de fiets weggegaan en bleef op straat ook bedreigingen schreeuwen. Gewaarschuwde agenten hebben de man op de Sint Ignatiusstraat rustig aan kunnen houden. De man is overgebracht naar een cellencomplex en later overgedragen aan een zorgkader. Het slachtoffer deed aangifte. 

Politie vindt kluis vol pornoblaadjes

De politie heeft vrijdag op de Dirk Bonsstraat in Amsterdam een bijzondere vondst gedaan. De kluis die ze daar aantroffen had namelijk een nogal pikante inhoud.

De kluis werd meegenomen naar het bureau omdat de politie ervan uitging dat er nog spullen in de kluis zaten. Eenmaal op het bureau werd de nodige moeite gedaan om de kluis open te breken, wat uiteindelijk lukte. Vervolgens bleek dat er inderdaad nog spullen in de kluis zaten.

Het betrof hier echter geen geld, sieraden of andere kostbaarheden, maar wel een grote stapel seksblaadjes. Wat de politie vervolgens met de vondst gedaan heeft is niet bekend.

FOK! Wat een weer: wat heet

Het is zonnig. De temperaturen lopen snel op en bereiken aan het einde van de middag een maximum dat varieert van 25°C op de Wadden tot lokaal 35°C in het oosten en zuidoosten. De wind wordt zuidoostelijk en is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig. In het noordelijk kustgebied draait de wind in de middag naar noordoost, langs de westkust en rond het IJsselmeer is de wind tijdelijk zwak en veranderlijk. Halverwege de avond wordt de richting weer overal zuidoost.

Vannacht is het helder en met minimumtemperaturen rond 20 °C is het een zeer zwoele nacht. De wind is zuid tot zuidoost en zwak, aan de kust matig.

Zondag overdag is er alleen wat hogere bewolking. Het blijft droog. De maximumtemperatuur wordt in de ochtend bereikt en ligt in het westen rond 21°C, in het oosten kan het nog 30°C worden. De wind draait in de ochtend van het westen uit naar west en is overwegend matig. (Bron: KNMI)

Bliksem in Eemnes (Foto: KlapMongeaul)
Een prachtige bliksemfoto van KlapMongeaul. Hier zullen we weer lange tijd op moeten wachten. (Foto: KlapMongeaul)

Koebeesten in Eemnes (Foto: KlapMongeaul)
Koeien in Eemnes in de vroege ochtend. Ook zo'n fraai plaatje van Klap! (Foto:KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Relativeer je klachten de tering

Klagen, klagen, klagen. Daar zijn we in Nederland goed in. Ik ben geboren in 1965 en door heel mijn jeugd heen klaagden Nederlanders. Toen ik een gezin stichtte klaagden Nederlanders. Rond de eeuwwisseling klaagden Nederlanders. In de laatste crisis klaagden ze. En nu nog steeds. Terwijl haast ieder kutkind een smartphone heeft en we met onze 'veel te dure' ziekenzorg bijna iedere ziekte genezen!

Verstappen crasht in tweede training Oostenrijk

Max Verstappen is tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk in de bandenstapels gecrasht. De Nederlander was op het asfalt van Spielberg niet de enige, want ook Valtteri Bottas klapte hard in de banden en ook Sebastian Vettel kon de bolide niet op het asfalt houden.

Na de eerste training was de wind flink toegenomen en veel coureurs hadden daar moeite mee. Verstappen was de eerste die de auto in de laatste bocht uit zag breken, waarna de Red Bull achterwaarts in de banden verdween, een rode vlag was het gevolg. Vrijwel direct nadat deze weg was ging Bottas bij bocht zes in de fout en ging daar voorwaarts de banden in. Na een nieuwe rode vlag ging Vettel over het randje in de laatste bocht, maar de Duitser wist de Ferrari uit de muur te houden, al kostte het hem wel een setje banden.

Het zorgde voor een rommelige training waarbij tijden niet het hele verhaal vertelden. Charles Leclerc bleek met een 1.05,086 de snelste te zijn, voor Bottas en Pierre Gasly. Verstappen was voor zijn crash tot de negende tijd gekomen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 C. Leclerc Ferrari 1:05.086 37
2 V. Bottas Mercedes 1:05.417 12
3 P. Gasly Red Bull 1:05.487 33
4 L. Hamilton Mercedes 1:05.529 43
5 C. Sainz Jr. McLaren 1:05.545 44
6 R. Grosjean Haas 1:05.701 38
7 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:05.728 37
8 S. Vettel Ferrari 1:05.871 34
9 M. Verstappen Red Bull 1:05.879 13
10 L. Norris McLaren 1:05.952 48
11 K. Magnussen Haas 1:05.960 41
12 S. Pérez Racing Point 1:05.964 43
13 A. Albon Toro Rosso 1:06.064 46
14 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:06.119 37
15 D. Kvyat Toro Rosso 1:06.148 38
16 N. Hulkenberg Renault 1:06.249 27
17 D. Ricciardo Renault 1:06.418 30
18 L. Stroll Racing Point 1:06.829 40
19 G. Russell Williams 1:07.217 27
20 R. Kubica Williams 1:08.508 38

Goud en dubbel zilver baanploeg Europese Spelen, Hoogland bizar snel op sprint

Op de Europese Spelen in Minsk heeft baanwielrenster Kirsten Wild weer eens goud gepakt. De veelvoudig wereld- en Europees kampioene was op de scratch de beste door Martina Fidanze uit Italië en thuisfavoriete Hanna Tserakh in de sprint te kloppen.

Op de puntenkoers bij de mannen was er zilver voor Jan Willem van Schip. De tempobeul pakte vooral in de slotfase flink wat punten, maar kwam net tekort om de Griek Christos Volikakis van het goud te houden. De Rus Dmitrii Mukhomediarov pakte enigszins verrassend het brons.

De vrouwelijke sprinters reden vrijdag de keirin en ook daar was Nederlands succes te vieren. Shanne Braspennincx ging overtuigend naar de finale en moest daarin alleen de Litouwse veterane Simona Krupeckaite voor zich dulden. Achter de Nederlandse pakte Daria Shmeleva uit Rusland het brons, Laurine van Riessen werd vijfde in de troostfinale.

De ploegenachtervolging bij de vrouwen leverde goud op voor Italië. Elisa Balsamo, Martina Alzini, Marta Cavalli en Letizia Paternoster waren simpelweg een maat te groot voor de Britse ploeg, die ze met 4:18,695 minuten zo'n 2,5 seconden achter zich hielden. Polen won de strijd om brons overtuigend van Wit-Rusland.

Bij de mannen was het Rusland dat de klok sloeg. Gleb Syritsa, Nikita Bersenev, Lev Gonov en Ivan Smirnov zette het Italiaanse kwartet in de finale op een rondje. Zwitserland was in de strijd om het brons al net zo oppermachtig tegen de Wit-Russische ploeg.

De mannen werkten het eerste deel van het individuele sprinttoernooi af en voor Jeffrey Hoogland ging dat geweldig. In de kwalificatie reed hij op de vliegende ronde een tijd van 9,448 seconden, bizar snel: op WK's en Olympische Spelen komt men er nauwelijks bij in de buurt en het wereldrecord staat alleen maar scherper omdat het op grote hoogte gereden is.

Harrie Lavreysen noteerde de tweede tijd en beiden zitten bij de laatste acht. Hoogland won doodsimpel van de Hongaar Sandor Szalontay en de Litouwer Vasilijus Lendel, Lavreysen had iets meer moeite - maar niet veel - met de Wit-Rus Artsium Zaitsau en de Tsjech Martin Cechman.
Zaterdag wordt het toernooi afgemaakt, met Hoogland en Lavreysen als torenhoge favorieten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.