Ook 'geel hesje' kan Van der Poel niet afhouden van winst

Zondag heeft Mathieu van der Poel de Superprestige-wedstrijd in Diegem gewonnen. Halverwege de wedstrijd was de Nederlander ten val gekomen na een botsing met een steward. De winst bij de vrouwen was voor de Belgische Sanne Cant.

Van der Poel had een slechte start en ging pas als 15e het veld in. Concurrent Wout van Aert deed het met een 25e plaats nog slechter. De Nederlander wist echter snel de aansluiting met de kop van de wedstrijd te maken. De regerend wereldkampioen had daar meer tijd voor nodig.

Na drie rondes verhoogde Van der Poel het tempo, Michael Vanthourenhout kon even in het wiel blijven maar moest zich al snel gewonnen geven. De Belg nam de leiding weer over nadat Van der Poel in botsing was gekomen met een steward. Naar verluidt probeerde de steward een bril op te rapen. De renner van Corendon-Circus moest even bekomen van de pijnlijke botsing maar nam toen weer de leiding in handen.

Na ruim een uur wedstrijd kwam Van der Poel solo over de finish en boekte zijn twintigste zege van het seizoen. In Diegem was dit zijn achtste zege op een rij. Na zeges bij de junioren en beloften was dit zijn vijfde zege in de Elite categorie.

Van der Poel: "Ik zag die man eerst rechts staan. Ik dacht dat hij zou blijven staan, maar hij twijfelde en ging nog naar links. Ik knalde er vol op en voelde mijn nek kraken. Mijn nek plooide helemaal dubbel. Dat zal morgen wel stijf zijn. Ik neem die man niets kwalijk, hij deed dat niet met opzet. Het is wel jammer dat het gebeurt want ik had wel wat moeite om daarna weer het juiste ritme te vinden. Ik ben wel blij om hier opnieuw te winnen. Ik koers heel graag in Diegem. Ik blijf hier ongeslagen en kan gelukkig naar het nieuwe jaar toe. Of ik alle 8 de Superprestige-manches kan winnen? Dat zou wel eens leuk zijn."

Achter Van der Poel werd Vanthourenhout tweede. De derde plaats was een prooi voor Toon Aerts. In de slotfase was de voormalig Europees kampioen weggereden bij Wout van Aert en Lars van der Haar.

Eerder op de avond was Cant de sterkste in de wedstrijd voor de vrouwen. De plaatsen twee en drie werden ingenomen door Annemarie Worst en Denise Betsema.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Michael Vanthourenhout (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Wout van Aert (BEL)
6. Kevin Pauwels (BEL)
7. Quinten Hermans (BEL)
8. Joris Nieuwenhuis (NED)
9. Laurens Sweeck (BEL)
10. Jens Adams (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Annemarie Worst (NED)
3. Denise Betsema (NED)
4. Eva Lechner (ITA)
5. Maud Kaptheijns (NED)
6. Laura Verdonschot (BEL)
7. Nikki Brammeier (GBR)
8. Christine Majerus (LUX)
9. Ceylin Alvarado (NED)
10. Jolanda Neff (ZWI)