Ajax wint in Athene en bereikt achtste finales van de Champions League

Ajax heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League. Op bezoek bij AEK Athene werd na rust met 0-2 gewonnen.

Ajax wist op voorhand dat het zich bij een zege voor het eerst sinds dertien jaar zou plaatsen voor de knock-outfase van het miljardenbal. De ploeg moest het stellen zonder de geschorste Nicolás Tagliafico en de geblesseerde Hakim Ziyech en daardoor waren er basisplaatsen voor Maximilian Wöber en David Neres.

In de Griekse hoofdstad ontstond een eerste helft zonder weinig hoogtepunten. Na zeventien minuten was er het eerste kleine gevaar. Een voorzet vanaf de linkerflank van Daley Blind werd door alles en iedereen gemist. Tien minuten later kregen de Amsterdammers een goede kans op de 0-1. Uit een prachtige pass van Frenkie de Jong kopte Neres de bal recht in de handen van doelman Vasilios Barkas. Enkele minuten later schoot Lasse Schöne een vrije trap uit kansrijke positie nipt over. In de laatste minuut voor rust meldde AEK zich voor het eerst voor het Ajax-doel, maar André Onana reageerde attent op een poging van dichtbij van Ezequiel Ponce.

In het eerste kwartier na rust veranderde weinig aan het spelbeeld, Ajax nam het initiatief maar kon niet tot grote kansen komen. Het deed Erik ten Hag besluiten om Kasper Dolberg na 62 minuten te vervangen door Klaas-Jan Huntelaar. De spits zag Donny van de Beek twee minuten later bijna de 0-1 maken. Uit een voorzet van Dusan Tadic kwam zijn inzet tegen de paal.

In de 68e minuut kreeg Ajax de helpende hand van Marko Livaja die in zijn eigen strafschopgebied hands maakte en daardoor kregen de bezoekers een strafschop en bovendien werd Livaja met zijn tweede gele kaart weggestuurd. Tadic ontfermde zich over het buitenkansje en faalde niet, al kwam doleman Barkas nog dichtbij bij zijn inzet door het midden: 0-1.

Vier minuten later volgde de beslissing in de wedstrijd. Na een vloeiende aanval kwam de bal via Neres en Huntelaar terecht bij Tadic en de Serviër wist eenvoudig de 0-2 te maken. Het verzet van AEK was definitief gebroken, maar vier minuten tijd werd de ploeg opeens gevaarlijk. Lucas Boye haalde van afstand uit, maar Onana verrichte een goede redding. Ajax neemt dankzij de zege de koppositie in Groep E over van Bayern München. De Duitsers spelen nog tegen Benfica.

Neres tijdens AEK - Ajax. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)