'Zwarte Piet moet Oranje Piet worden'

Als het aan het 'Oranje Piet Comité' ligt wordt Zwarte Piet, u raadt het al, Oranje Piet. Het comité mist het 'positieve Sinterklaas gevoel' zo verklaren ze op hun Facebook pagina. Volgens het comité is het Sinterklaasfeest een prachtige traditie, die onbedoeld ook een deel van de inwoners van Nederland kwetst. Dat kan volgens hen niet de bedoeling zijn van Sinterklaas, en daarom roept het comité op om van Zwarte Piet 'gewoon' Oranje Piet te maken.

Waarom nou precies oranje? Wel, volgens het comité kleurt bij elke nationale feestdag of groot evenement ons land oranje, dus waarom dan ook niet bij Sinterklaas vragen ze zich af. Daarnaast is de oranjekleurige Piet ook makkelijk te verklaren volgens de initiatiefnemers: Amerigo (het paard van Sinterklaas) krijgt naast haver ook wortels, omdat die goed voor de ogen zijn. Het probleem is dat de Pieten óók gek op de wortels zijn, en door het eten ervan zijn ze oranje gekleurd.

Het Oranje comité stelt:"Als wij in Nederland, in de zeventiende eeuw, de worteltjes van de kleur wit naar oranje konden kweken dan moeten wij toch in het jaar 2018 met gemak de Pieten oranje kunnen kleuren!"