FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 november 2018

'Barschutter had PTSS'

De man die woensdag 12 mensen doodschoot in een bar in het Californische Thousand Oaks, is geïdentificeerd als de 28-jarige voormalige marinier Ian David Long. Volgens sheriff Geoff Dean leed de man mogelijk aan een posttraumatische stressstoornis, meldt de NY Post. Long diende tussen 2008 en 2013, waarvan zeven maanden in Afghanistan. Hij pleegde de misdaad met een Glock-pistool en schoot zichzelf daarna dood.

Volgens Dean was de man verschillende malen in aanraking gekomen met de politie. In april was na klachten over geluidsoverlast psychiatrische hulp ingeroepen omdat Long zich verward gedroeg. De situatie werd echter niet ernstig genoeg bevonden om hem ter observatie op te laten nemen.

De Borderline Bar and Grill is een populaire uitgaansplek bij studenten, die daar woensdag bij een linedanceavond waren. De ex-marinier schoot bij de deur eerst meteen de uitsmijter neer, en vuurde binnen op personeel en publiek. Volgens aanwezigen leek het alsof hij wist waar hij mee bezig was. Mensen gooiden stoelen door de ruiten om weg te komen. Een politieman die de zaak binnenging na de melding van de schietpartij vond ook de dood. Wie de verdere slachtoffers precies zijn is nog onduidelijk.

In eerste instantie gingen geruchten rond over getuigen die het hadden over een dader met een Midden-Oostenachtig uiterlijk. Ook werd gemeld dat de politie de schutter had gedood. Uiteindelijk bleek hij zelfmoord te hebben gepleegd.

De politie vermoedt dat Long zijn slachtoffers willekeurig uitkoos. Naar een eventueel motief wordt nog onderzoek gedaan. Long lijkt zijn wapen legaal te hebben aangeschaft.

Iraans en Spaans goud op WK gewichtheffen na spannend gevecht

In het Turkmeense Ashgabat begint het wereldkampioenschap gewichtheffen het einde zo langzamerhand te naderen. Het is er nog niet helemaal en donderdag stonden er dan ook weer twee gewichtsklassen op het programma. Het niveau daarin was niet geweldig, de strijd was wél mooi. 

Mannen -102kg
Het werd een fraaie strijd bij de mannen tot 102kg, die vooral bestond uit deelnemers die 'gegroeid' zijn vanuit de klasse tot 96kg en die juist wat gezakt zijn vanuit de klasse tot 105kg. Aandacht was er voor Ilya Ilyin uit Kazachstan: hij heeft in de afgelopen twee jaar al zijn prijzen, waaronder dubbel olympisch goud, wegens positieve dopingtests in moeten leveren, maar mocht in Ashgabat weer meedoen.

Dat kon niet, want hij was geblesseerd, maar hij schreef zich wel in en haalde de gewichtslimiet. Hij was geen moment van plan om te starten, maar het halen van de limiet en dus officieel 'meedoen' aan de wedstrijd was van belang met het oog op olympische kwalificatie, waarvoor gewichtheffers aan minstens zes wedstrijden mee moeten doen.

Geen Ilyin dus en het niveau lag niet geweldig hoog, maar dat maakte het gevecht er niet minder leuk op. Het ging tussen vier mannen: regerend kampioen Ali Hashemi en zijn Iraanse landgenoot Reza Beiralvand, de Oekraïner Dmytro Chumak en de Oezbeekse junior Akbar Djuraev. Vooral hij maakte bij het trekken grote indruk: van 173 en 178 kilo ging hij door naar 180kg, wat hem het trekgoud opleverde. Hashemi bleef met 179kg prima in de buurt, Chumak en Beiralvand leverden met 176 en 175 kilo wat in.

Bij het stoten opende Djuraev met 200kg, waarna hij 207kg omhoog tilde. Beiralvand miste dat gewicht, maar ging door naar 208 en haalde dat wel. Chumak en Hashemi openden vervolgens met respectievelijk 210 en 211 kilo, waarna Djuraev zijn topwedstrijd afsloot met 212kg en een totaal van 392kg.

Dat was goed voor de eerste plek, tot Chumak er met 217kg overheen ging en hij op 393kg uit kwam. Hashemi stootte ook 217 omhoog en nam met totaal 396 de leiding, waarna Beiralvand weer aan de beurt was: hij tilde toch wat verrassend 218kg omhoog en stootte Djuraev met zijn totaal van 393kg zo net van het podium. Chumak faalde op 221kg en moest genoegen nemen met zilver, achter Hashemi, die zijn laatste poging liet voor wat het was.

Overigens viel het niveau zoals gezegd tegen: Hashemi won met totaal 396kg, terwijl zijn landgenoot Sohrab Moradi een dag eerder de klasse tot 96kg won met 416kg als totaalgewicht, waarbij Tian Tao ook nog eens 407kg en dus veel meer dan Hashemi tilde.

Mannen -102kg (Bron: YouTube)

Vrouwen -81kg
De vrouwen tot 81kg leverden een opvallende startlijst op. Vorige maand publiceerde gewichthefbond IWF de initiële deelnemerslijsten en in deze klasse zouden welgeteld vijf dames van de partij zijn. Een gouden kans voor een heleboel anderen en dus besloten veel vrouwen om de klasse tot 76kg - met een Noord-Koreaanse en Chinese topfavoriete - te laten voor wat het was en zich voor de klasse tot 81kg in te schrijven.

De ogen waren vooral gericht op Lidia Valentin. De 33-jarige Spaanse was vele jaren subtop in Europa en de wereld, maar is zo'n beetje de grootste winnares van het hele dopinggebeuren van de laatste jaren: ineens kreeg ze olympisch zilver van 2008 en bleek ze olympisch kampioene in 2012, waarna ze in Rio toch wat teleurstellend brons pakte. Vorig jaar won ze de wereldtitel (-75kg) en dat hoopte de Europees kampioene nu weer te herhalen.

Bij het trekken begon Valentin in elk geval overtuigend: ze tilde 113kg omhoog, vijf kilo meer dan naaste concurrente Darya Naumava uit Wit-Rusland en de Kazachse Raushan Meshitkhanova, die uitkwam in de B-groep. De Amerikaanse Jenny Arthur (106kg) en Tamara Salazar uit Ecuador (105kg) deden ook nog goed mee en zouden zich bij het stoten in de strijd om de medailles mengen.

Het stoten leverde prima spanning op en aan het einde hadden de eerste vier dames allemaal nog één poging. Arthur stond met totaal 241kg op brons, Salazar ging voor 137kg om er één kilo overheen te komen. Dat lukte, maar op behoorlijk controversiële wijze: de Ecuadoriaanse vocht met alles wat ze in zich had, leek toch echt de regels te breken door haar armen te buigen en opnieuw te strekken, maar kreeg opvallend genoeg toch het groene licht.

Salazar kwam zo op totaal 242kg uit, Arthur haalde haar laatste poging niet en dus was er controversieel brons voor Ecuador. Valentin kende op 136kg een zeldzame misser, maar haalde het in haar tweede poging wel. Ze kwam zo op 249kg uit en dat bleek genoeg voor goud: Naumava hield het bij 137kg in het stoten en dus 245kg als totaalgewicht, goed voor zilver - en goud in het stoten.

Vrouwen -81kg, met de vrij dubieuze beslissing in de strijd om brons na 1:29.50 uur (Bron: YouTube)

Uitslagen Europa League

Erwin Koeman heeft zijn eerste overwinning met Fenerbahçe te pakken. De Turken wonnen in de Europa League met 2-0 van Anderlecht.

Fenerbahçe stond vooraf op vier punten uit drie duels, terwijl Anderlecht er pas eentje had. Bij een thuiszege zou de ploeg van Koeman dus een mooie stap zetten richting de volgende ronde. De eerste kans bij de gastheer was voor Islam Slimani, die na ruim een kwartier net naast kopte. Kort daarna verdween een inzet van Eljif Elmas net voorlangs.

Anderlecht kreeg vervolgens wat meer controle over de wedstrijd, al creëerden de Belgen alleen gevaar via een spelhervatting. Adrien Trebel mocht aanleggen voor een vrije trap en zijn poging raakte de bovenkant van de lat. In de tweede helft was het meeste balbezit ook voor Anderlecht, maar Fenerbahçe kreeg de beste kansen.

In de laatste twintig minuten werden twee van die mogelijkheden omgezet in doelpunten. Een voorzet van Mathieu Valbuena vanaf de linkerflank werd door niemand aangeraakt: 1-0. Kort daarna bediende Valbuena teamgenoot Michael Frey, die de wedstrijd besliste. Anderlecht speelde de wedstrijd met tien man uit, omdat Zakaria Bakkali na 79 minuten zijn tweede gele kaart ontving.

Met zeven punten uit vier duels bezet Fenerbahçe nu de tweede plaats in groep D van de Europa League. Dinamo Zagreb (negen punten) komt later op de avond in actie tegen Spartak Trnava (drie punten). Anderlecht is met één schamel punt nu al uitgeschakeld.

Overige uitslagen Europa League
Astana - FK Jablonec 2-1
Fenerbahçe - Anderlecht 2-0
Akhisar Belediyespor - Sevilla 2-3
Apollon Limassol - Eintracht Frankfurt 2-3
Bate Borisov - Chelsea 0-1
Dinamo Kiev - Rennes 3-1
FC Fehérvár - PAOK Saloniki 1-0
Genk - Beşiktaş 1-1
Krasnodar - Standard Luik 2-1
Lazio - Olympique Marseille 2-1
Malmö FF - Sarpsborg 08 1-1
Rapid Wien - Villarreal 0-0
Spartak Moskou - Glasgow Rangers 4-3
Arsenal - Sporting Lissabon 0-0
Bayer Leverkusen - FC Zürich 1-0
Bordeaux - Zenit Sint-Petersburg 1-1
Celtic - RB Leipzig 2-1
Dinamo Zagreb - Spartak Trnava 3-1
Ludogorets - AEK Larnaca 0-0
Olympiakos Piraeus - F91 Dudelange 5-1
Real Betis Sevilla - AC Milan 1-1
Rosenborg BK - Red Bull Salzburg 2-5
Slavia Praag - FC Kopenhagen 0-0
Vorskla Poltava - Qarabağ 0-1

Anti-Zwarte Piet Demonstratie mag niet, PVV is toch ongerust

Na raadsvragen van de Haagse PVV heeft burgemeester Pauline Krikke vandaag besloten dat activisten van Kick Out Zwarte Piet op 17 november tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Haag niet mogen demonstreren tegen Zwarte Piet op het Plein.

Lees ook: Haagse PVV: verbied anti-zwarte piet-protest

Raadslid Sebastian Kruis is blij dat de burgemeester gehoor heeft gegeven aan de oproep van de PVV om de demonstratie op het Plein tussen de kinderen te verbieden. Desalniettemin is de PVV nog niet helemaal gerustgesteld. De Partij dient daarom vandaag tijdens de begrotingsbehandeling een motie in om op 17 november 2018 überhaupt geen anti-Zwarte Piet protesten toe te staan in de directe omgeving van de feestelijke Sinterklaasintocht.

Sebastian Kruis: “Een anti-Zwarte Piet demonstratie op het Plein is nu verboden, maar ik wil dat er helemaal geen demonstraties tegen Zwarte Piet tussen de kinderen zullen plaatsvinden in directe omgeving van de feestelijke Sinterklaasintocht. Daartoe zal ik vandaag dan ook een motie indienen bij het begrotingsdebat. Ik heb al veel steun van andere partijen mogen ontvangen.”

Maximale taakstraf geëist in mishandelingszaak Vindicat

In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie (OM) een taakstraf geëist van 240 uur. Daarnaast eiste de advocaat-generaal een gevangenisstraf van 31 dagen, waarvan 30 voorwaardelijk, tegen een 25-jarige man. Dit met een proeftijd van twee jaar. Daarmee sluit het OM aan bij het vonnis van de rechtbank Noord-Nederland van 9 november 2017. Een vonnis waartegen verdachte in hoger beroep ging.

Verdachte wordt vervolgd voor het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij een aspirant-lid van de Groningse studentenverenging Vindicat. Vanwege een ‘persoonlijk akkefietje’ werd het slachtoffer opgeroepen door verdachte. Dat deed hij in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Cock (Commissie overdracht corps kennis) binnen Vindicat; hij wilde het slachtoffer ‘mores leren’.

Nare gevolgen
“Mores leren. Sinds deze zaak heeft die term voor mij een andere betekenis gekregen dat die welke ik in mijn studententijd geleerd heb”, opende de advocaat-generaal haar verhaal op de zitting. “Mores leren betekende dat je als aspirant-lid van oudejaars leerde welke gewoonten en regels in de studentenvereniging golden. Maar nooit met geweld. En dat deed verdachte wel. Met heel nare gevolgen voor het slachtoffer.”

Hoofdletsel
Een schedelbasisfractuur was volgens de rechtbank en de advocaat-generaal het gevolg van het handelen van verdachte. Terwijl het slachtoffer op de buik lag heeft verdachte op zijn hoofd gestaan. Dat heeft geleid tot zwaar lichamelijk letsel. Iets waar het slachtoffer tot op de dag van vandaag last van heeft.

Hoger beroep
In het hoger beroep heeft de verdediging onder meer aangegeven dat er geen sprake is van zwaar lichamelijk letsel. Daarnaast zou er geen verband zijn tussen het handelen van de verdachte en het letsel van het slachtoffer. Het Openbaar Ministerie ziet dit anders en acht net als de rechtbank zwaar lichamelijk letsel bewezen.

Passende straf
Een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf vindt de advocaat-generaal in deze zaak op zijn plaats. de 

Het gerechtshof in Leeuwarden doet om 22 november om 13:30 uur uitspraak.

Strootman en Marseille uitgeschakeld, Giroud kopt Chelsea naar tweede ronde

Olympique Marseille is binnenkort al klaar in de Europa League voor dit seizoen. De verliezend finalist van vorig jaar ging onderuit bij Lazio.

Voor Kevin Strootman werd het dus geen fijn weerzien met Stadio Olimpico, waar hij vijf jaar het shirt van AS Roma droeg. Marseille begon nog wel aardig aan de wedstrijd, want via Hiroki Sakai, Luiz Gustavo en Lucas Ocampos werden de eerste kansen gecreëerd. Op een ongunstig moment, in de slotseconden van de eerste helft, nam Lazio echter de leiding.

Marco Parolo zorgde ervoor dat de thuisploeg met een voorsprong ging rusten en na de onderbreking maakte Joaquín Correa de tweede Italiaanse goal. Florian Thauvin maakte het duel daarna weer spannend (2-1) en onder meer Strootman kreeg nog een aardige mogelijkheid, maar de Oranje-international schoot naast.

Door de nederlaag in Rome staat Marseille nog steeds maar op één punt in groep H van de Europa League, net als Apollon Limassol. Lazio heeft er nu negen en is net als Eintracht Frankfurt zeker van de volgende ronde. De Duitsers klopten Apollon met 2-3 en ze verzamelden al twaalf punten. Eintracht en Lazio gaan dus nog strijden om de groepswinst.

Giroud kopt Chelsea naar tweede ronde
Chelsea heeft ook z'n vierde groepswedstrijd in de Europa League gewonnen. Olivier Giroud maakte de winnende goal tegen BATE Borisov.

Op eigen terrein klopte Chelsea de Wit-Russen twee weken terug met 3-1 en destijds hadden de Engelsen na acht minuten al een comfortabele voorsprong in handen. In Borisov had Chelsea opnieuw verreweg het meeste balbezit, maar dat leverde in de eerste helft geen grote kansen op. Sterker nog, met een schot van Dzmitry Baga op de paal was BATE het dichtst bij een treffer.

Zes minuten na de pauze nam Chelsea toch de leiding. Vanaf de linkerflank gaf Emerson een voorzet die Giroud bij de eerste paal achter Denis Scherbitskiy in de korte hoek knikte: 0-1. Via Eden Hazard, Ross Barkley en opnieuw Giroud hadden The Blues daarna verder kunnen uitlopen, maar Scherbitskiy hield zijn team in de wedstrijd. BATE raakte opnieuw het aluminium, dit keer via Nikolai Signevich.

Aan de andere kant kreeg doelman Kepa Arrizabalaga na rust niet veel meer te doen, al kwam de bal ook in blessuretijd nog een keer tegen de paal. Chelsea trok daardoor net de overwinning over de streep. Met twaalf punten uit vier duels is de ploeg van Maurizio Sarri geplaatst voor de tweede ronde. De eerste plek in de poule is ook zo goed als zeker.

Uitslagen Europa League donderdag
D: Fenerbahce - Anderlecht 2-0
D: Dinamo Zagreb - Spartak Trnava
G: Rapid Wien - Villarreal 0-0
G: Spartak Moskou - Rangers 4-3
H: Apollon Limassol - Eintracht Frankfurt 2-3
H: Lazio - Olympique Marseille 2-1
I: Racing Genk - Besiktas 1-1
I: Malmö - Sarpsborg 1-1
J: Akhisar Genclikspor - Sevilla 2-3
J: Kuban Krasnodar - Standard Liege 2-1
K: FC Astana - Jablonec 2-1
K: Dynamo Kiev - Stade Rennes 3-1
L: BATE Borisov - Chelsea 0-1
L: MOL Vidi - PAOK 1-0

Everton krijgt straf voor overtreden reglementen jeugdopleiding

Everton mag de komende twee jaar geen spelers voor de jeugdopleiding halen die in de anderhalf jaar daarvoor bij een andere Engelse club speelden.

Dat heeft de organisator van de Premier League donderdag naar buiten gebracht. Everton heeft de reglementen overtreden wat betreft het aantrekken van jeugdspelers. De club uit Liverpool, waar Marcel Brands sinds dit seizoen directeur is, heeft ten minste zes voetballers 'stimulansen' aangeboden om bij de club te komen spelen.

Volgens de Daily Telegraph ging het onder meer om een jongen van 'elf, twaalf jaar' die bij Cardiff City vandaan kwam. Everton zou hebben aangeboden om een huurwoning voor hem en zijn ouders te betalen en om een toelage van 700 euro per maand uit te keren. Hoofdscout Martin Waldron stopte de onderhandelingen toen hij hoorde dat zoiets van de FIFA absoluut niet mag. Het talent vertrok vervolgens naar Manchester United.

Waldron werd op non-actief gezet en Everton stelde een intern onderzoek in. The Toffees melden in een statement dat men 'buitengewoon teleurgesteld' is over 'de praktijken die zijn voorgevallen en die niet in overeenstemming zijn met onze waarden en die dus ook niet aanvaardbaar zijn voor Everton'.

Man bedreigt agent, krijgt kogel in voet

Na een waarschuwingsschot schoot de politie op zondag 4 november aan de Weusteweg in Wierden een 45-jarige inwoner van die plaats in zijn voet. De man was gewapend en bedreigde agenten die hem wilden aanhouden. Verschillende omstanders waren rond 16.15 uur getuige van het schietincident en de politie komt graag met hen in contact.

Na het schietincident zijn er twee onderzoeken gestart. Eén onderzoek door de Rijksrecherche naar het schieten door de agent. Het andere onderzoek richt zich op de bedreiging die er aan vooraf ging. In dit onderzoek is de politie op zoek naar getuigen.

Mensen die iets gezien of gehoord hebben kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-700 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Nasrdin Dchar kruipt in de huid van een agent

Korpschef Erik Akerboom en agent Eric Passchier zijn vrijdag 9 november te gast bij De Wereld Draait Door op NPO1. Aanleiding is de film ‘In Limbo’. In deze film speelt Nasrdin Dchar de rol van de getraumatiseerde politieagent Oscar. De film is zaterdag 10 november om 22.00 uur te zien op NPO3.

Dchar is in de film met zijn hoogzwangere vrouw door zijn chef naar een Grieks all-inclusive resort gestuurd, om bij te komen van een heftig geweldsincident en zich voor te bereiden op zijn aanstaande vaderschap. Langzaam maar zeker kom je erachter wat Oscar dwars zit. In Limbo ging eind september in première op het Nationaal Film Festival.

Interview Dchar
Om zich op deze rol voor te bereiden, sprak Dchar met agenten die in hun werk geweld hebben toegepast waarbij doden of gewonden zijn gevallen. In dit filmpje vertelt hij hoe het was om in de huid van zo’n agent te kruipen.

De Wereld Draait Door
Bij De Wereld Draait Door vertelt Passchier als ervaringsdeskundige over de impact die het op een agent heeft als hij zijn vuurwapen gericht moet gebruiken. Volgens Akerboom is er geen agent die ’s ochtends de deur uit gaat met het idee: ‘Vandaag ga ik eens geweld gebruiken’.

Akerboom: ‘Politiemensen moeten geweld toepassen als de situatie daar om vraagt, daar zijn ze voor getraind. Het vuurwapen is het zwaarste geweldsmiddel dat de politie heeft en wat mij betreft is en blijft de mond ons belangrijkste wapen. Als er doden of gewonden vallen door politieoptreden heeft dat altijd grote impact op alle betrokkenen.’


OM eist 30 jaar tegen 'minderjarige' moordenaar

Op woensdagavond 20 december 2017 kwamen twee mannen van 25 en 26 jaar om het leven bij een schietincident aan de Rhijnauwensingel in Rotterdam Beverwaard. De hoofdverdachte, een 19-jarige Rotterdammer, stond vandaag voor de rechter. De officieren van justitie hebben tegen hem 30 jaar celstraf geëist.

Nietsvermoedend zaten de slachtoffers op die bewuste avond rond 19:00 uur in hun auto. Ze hadden niet door dat ze al dagen in de gaten werden gehouden vanuit een auto die meerdere malen door de straat reed. Ook die woensdagavond rijdt de auto weer in de straat rond en toen de verdachten hun kans schoon zagen, volgde er een kogelregen gericht op de auto waarin beiden zaten. Beide slachtoffers overleden ter plaatse.

Het onderzoek
Na een anonieme tip werd in een woning het automatische wapen gevonden dat gebruikt werd bij de liquidatie. In die woning was ook de hoofdverdachte, die vandaag op zitting stond, aanwezig. Hij werd direct aangehouden. Uit camerabeelden en getuigenverklaringen komt naar voren dat het gaat om een vooropgezet plan. De auto en het automatische wapen met munitie kregen ze van hun opdrachtgever. Het motief voor de moord lag mogelijk in een ripdeal.

Elk zouden ze 15.000 euro verdienen als ze de liquidatie hadden voltooid. De verdachten hadden het gemunt op één van de slachtoffers. Dat er nog een tweede persoon in de auto zat, heeft de verdachte er niet van weerhouden om te schieten. De hoofdverdachte heeft in deze zaak een bekennende verklaring afgelegd. Hij was de schutter die vanuit de auto het vuur opende op de auto van de slachtoffers.

Naast de liquidatie stond de verdachte vandaag ook voor andere strafbare feiten terecht. Zo maakte hij volgens het OM zich schuldig aan een overval op medewerkers van Domino’s Pizza aan de Kerstendijk in Rotterdam in april 2017. Hij wordt ook verdacht van heling van een auto eind november 2017 en was hij betrokken bij een winkeldiefstal in Barendrecht, december 2017.

Naast de hoofdverdachte staan er drie minderjarige verdachten terecht. Zij moeten morgen, volgende week maandag en woensdag voorkomen.

Voorbereiding
Volgens de officier is duidelijk dat de liquidatie grondig is voorbereid:”Als je bedenkt dat je iemand gaat doodmaken en dat voorbereidt, dan ben je bezig met het beramen van een moord. Als dan het moment daar is en je hebt voldoende gelegenheid en tijd om nog eens een keer goed na te denken en dan ook niet impulsief handelt, dan ben je schuldig aan doodslag met voorbedachten rade. En dan kan je zwaarder bestraft worden dan wanneer alleen de doodslag kan worden bewezen. Dat geldt ook voor de moord op het tweede slachtoffer. De hoofdverdachte kon voldoende nadenken over de gevolgen van het ombrengen van een ander.”

Strafeis
Bij het bepalen van de strafeis is gekeken naar de ernst van de gepleegde feiten en de gevolgen daarvan voor de nabestaanden en de schok die het in de samenleving heeft veroorzaakt. Daarnaast is gekeken naar de persoon van de verdachte. Mede vanwege zijn leeftijd ten tijde van de strafbare feiten (17/18 jaar) zijn er verschillende gedragsonderzoeken bij hem uitgevoerd.

Daaruit blijkt dat hij volledig toerekeningsvatbaar is en dat de kans op herhaling van soortgelijke strafbare feiten zeer groot is. Dat maakt dat volgens de officieren van justitie geen minderjarigenstrafrecht kan worden toegepast op deze verdachte en is er een gevangenisstraf van 30 jaar geëist.

Assen geeft toe: Zandvoort op poleposition

Een opvallende uitspraak van de voorzitter van het TT Circuit in Assen, Arjan Bos. Volgens hem heeft Zandvoort op dit moment de beste papieren om een Formule 1-race te organiseren. Deze signalen lijkt de Formula One Management (FOM) ook steeds meer af te geven, waardoor een race in 2020 steeds realistischer wordt.

"Als Zandvoort het niet lukt, zitten wij op het vinkentouw", aldus Bos tegenover Dagblad van het Noorden. Hiermee verwijst hij voor het eerst naar het feit dat Zandvoort op poleposition staat om een Formule 1-race te organiseren. Volgens hem heeft de historie van het circuit daarin een zeer grote rol gespeeld. "We hebben onderschat dat nostalgie zo zwaar zou wegen."

Ook Jos Vaessen, boegbeeld van The Netherlands Grand Prix Foundation, zet de woorden van Bos kracht bij. "Ik denk nu dat die brief van de FOM er wel is. Zandvoort heeft een voorsprong", laat hij weten. Toch ziet Assen vooralsnog geen reden om de handdoek definitief in de ring te gooien. Sterker nog, eind 2019 wordt de baan in gereedheid gebracht om ook een F1-race te kunnen organiseren, zo maakte Bos bekend. Daarnaast is hij overtuigd van het feit van een Nederlandse Grand Prix in 2020. "Zoveel heb ik wel begrepen van de FOM. Die Oranjetribunes tijdens de Grand Prix van Oostenrijk en in Francorchamps hebben grote indruk gemaakt."

In Zandvoort moet nog het nodige werk verzet worden om onder meer de faciliteiten en de infrastructuur te verbeteren, iets wat in Assen wel goed voor elkaar is. Bos: "We moeten niet in paniek raken. We blijven overleggen met de FOM en de andere instanties voor de Formule 1."

Bos en Vaessen willen daarom de ingeslagen weg verder bewandelen, zodat het circuit klaar is om Zandvoort op te vangen, mocht dat onverhoopt toch niet doorgaan.

Lens rekent niet op terugkeer in Oranje

Jeremain Lens denkt dat hij zijn laatste wedstrijd voor het Nederlands elftal heeft gespeeld. De aanvaller heeft 34 interlands achter zijn naam staan.

Lens speelde zijn laatste interland op 9 juni 2017, toen Oranje in de WK-kwalificatiereeks met 5-0 van Luxemburg won. Tegen RTL7 zegt hij dat hij nu met een 'ander gevoel' naar Oranje kijkt, omdat hij zelf geen international meer is. "Of dat ooit nog gaat komen weet ik niet, maar daar ga ik niet vanuit", aldus de 30-jarige speler van Besiktas.

Bondscoach Ronald Koeman haalt tot nu toe veel jonge spelers bij de selectie, merkt Lens op. "Dan moet je realistisch zijn en ik denk dat mijn kansen geweest zijn. Ik hoop dat de jonge jongens het goed blijven doen en alleen maar beter gaan doen en misschien ook hoge ogen kunnen gooien op een eindtoernooi."

"Je hebt heel veel jongens die op die positie kunnen spelen. Steven Bergwijn, Justin Kluivert, Arnaut Danjuma Groenveld, Memphis Depay... Als de bondscoach voor die jongens kiest, vind ik het niet erg", aldus Lens, die erbij was op het WK in Brazilië, waar hij vier duels speelde. In totaal scoorde Lens acht keer in het shirt van Oranje.

NHL: Capitals te sterk voor Penguins

De ijshockeyers van de Washington Capitals hebben in de NHL in eigen huis weer een zege bij mogen schrijven. De regerend kampioenen waren met 2-1 net iets te sterk voor de Pittsburgh Penguins, waar Daniël Sprong niet bij het team zat.

Sidney Crosby schoot de Penguins in de eerste periode via de powerplay naar 0-1, maar halverwege de tweede periode sloegen de Capitals terug: in eveneens een powerplay trok Alexander Ovechkin de stand gelijk, de twaalfde goal van het seizoen voor The Great Eight.

Evgeni Malkin werd vroeg in de derde periode van het ijs gestuurd en zonder hun topspeler hadden de Penguins het moeilijk. Het bleef erg lang 1-1 staan, maar kort voor het einde schoot TJ Oshie de verlossende goal binnen: 2-1.

Uitslagen NHL woensdag
Washington Capitals - Pittsburgh Penguins 2-1
Colorado Avalanche - Nashville Predators 1-4
Anaheim Ducks - Calgary Flames 3-2

Colton Sissons hielp de Ducks met de tweede hattrick uit zijn carrière naar de winst (Bron: YouTube)

Amsterdam gaat vuurwerkzones instellen

Vanaf volgend jaar, de jaarwisseling van 2019/2020, zal vuurwerk in Amsterdam alleen afgestoken mogen worden op specifiek daartoe aangewezen plekken. Dat schrijft burgemeester Halsema aan de gemeenteraad, zo meldt AT5.

In navolging van de gemeente Rotterdam wil het stadsbestuur specifieke vuurwerkzones aanwijzen, waar het is toegestaan om vuurwerk af te steken. In overleg met de Amsterdammer, stadsdelen, politie en hulpdiensten zullen geschikte locaties worden gezocht. In de rest van de stad mag dan, als het aan het stadsbestuur ligt, geen vuurwerk meer worden afgestoken. 

Afsteken terugdringen
Het stadsbestuur wil naar eigen zeggen naar een andere benadering van vuurwerk. 'Het college streeft ernaar om Oud en Nieuw voor iedereen feestelijk te laten verlopen en tegelijkertijd de incidenten met vuurwerk en de overlast voor mens en dier als gevolg van het afsteken van vuurwerk terug te dringen', schrijft Halsema. 'Daartoe wil het college enerzijds de ruimte voor het afsteken van vuurwerk door particulieren terugbrengen, anderzijds alternatieven bieden, zoals georganiseerd vuurwerk.'

Meer vuurwerkvrije zones 
Voor komende Oud en Nieuw gelden de nieuwe regels nog niet. Wel worden de vuurwerkvrije zones verder uitgebreid. Zo zal er waarschijnlijk ook geen vuurwerk mogen worden afgestoken bij ziekenhuizen. Ook wordt er voor de komende jaarwisseling weer een financiële bijdrage gegeven aan een centraal aftelmoment. Ook dit jaar is dat weer op de Kop van Java.

Peiling onder Amsterdammers
Om te kunnen inschatten hoe de Amsterdammer op dit moment kijkt naar de jaarwisseling en vuurwerk, krijgt onderzoeksbureau OIS de opdracht om voor komende jaarwisseling een representatieve peiling te organiseren. In de peiling zal gevraagd worden naar de alternatieven die de gemeente kan bieden, zoals een vuurwerkshow, en om de behoefte aan vuurwerkzones in kaart te brengen.

Partij voor de Dieren
De Partij voor de Dieren pleit al langer voor een vuurwerkverbod in Amsterdam. Twee jaar geleden nam de gemeenteraad een initiatiefvoorstel van de partij aan om het afsteken van vuurwerk door particulieren terug te dringen. De plannen van Halsema zijn een reactie op dat voorstel. 

Donk moet zes duels toekijken bij Galatasaray

De Turkse bond heeft een aantal enorme schorsingen gegeven aan spelers van Fenerbahçe en rivaal Galatasaray.

Beide rivalen uit Istanbul stonden vorige week vrijdag tegenover elkaar en na het laatste fluitsignaal liep het volledig uit de hand. Naar aanleiding van de massale vechtpartij die ontstond heeft de Turkse bond keihard ingegrepen. Fatih Terim, de coach van Galatasaray, liet zich gaan tegenover de arbitrage en hij moet de komende zeven duels vanaf de tribune bekijken.

Galatasaray - Fenerbahçe (Bron: Youtube)

Zijn assistent Hasan Sas kreeg zelfs een schorsing van acht wedstrijden wegens het aanvallen van een speler. Spelers Ryan Donk (zes duels), Badou Ndiaye (vijf) en Garry Mendes Rodrigues (drie) zijn voorlopig ook niet inzetbaar. Mariano heeft een boete van zo'n 800 euro gekregen, omdat hij het veld betrad, terwijl dat niet was toegestaan.

Fenerbahçe is minder zwaar bestraft, al moeten Roberto Soldado (acht duels) en Jailson (zes) voorlopig wel aan de zijlijn blijven. Jailson was het middelpunt van de vechtpartij en hij werd daarom door veel spelers van Galatasaray gezocht. Tijdens het duel, dat in 2-2 eindigde, kregen zowel Jailson en Soldado als Papa Ndiaye (Galatasaray) ver in blessuretijd een rode kaart.

YouTube nu te downloaden voor Nintendo Switch

Eén van de kritiekpunten die fans hebben op Nintendo Switch is het gebrek aan multimedia-apps. Er is Hulu en het Japanse NicoNico, maar verder stelt het aanbod teleur. Nintendo verlicht het leed enigszins en heeft zojuist YouTube beschikbaar gemaakt.

Hiermee is één van de populairste diensten beschikbaar gekomen en is het wachten op andere favorieten zoals Netflix en Twitch. Of en wanneer die komen is niet bekend.

Verstappen: "Vijfde plaats hoogst haalbare in Brazilië"

Dit weekend vindt de Grand Prix van Brazilië plaats. Max Verstappen denkt dat Red Bull Racing onder normale omstandigheden niet mee kan doen voor het podium en een vijfde plaats het hoogst haalbare is.

Twee weken geleden won de 21-jarige Nederlander op overtuigende wijze in Mexico. Op de vraag of hij dit weekend dat kunstje kan herhalen is zijn antwoord negatief. “Nee, normaal gesproken niet”, vertelt Verstappen aan Motorsport.com. “We doen natuurlijk altijd onze uiterste best, maar er zijn hier niet voldoende bochten om goed te maken wat we op de rechte stukken verliezen. Dat kon je hier vorig jaar ook al wel zien. We hebben simpelweg niet voldoende vermogen. Ik denk dat het droog zal zijn op zondag, dus er is niet veel wat we kunnen doen. Misschien doe ik nog wel een regendansje.”

Hij bevestigt dat de vijfde plaats het hoogst haalbare is: “Normaal gesproken wel, als er niets geks gebeurt.”

FIOD neemt 45 miljoen sigaretten in beslag

De FIOD heeft op 8 november drie mannen van 47, 56, en 58 jaar aangehouden. Ze worden verdacht van grootschalige sigarettensmokkel. Er zijn doorzoekingen gedaan in kantoren, loodsen en woonhuizen in Barendrecht, ’s-Gravendeel, Meerkerk, Rotterdam, Rijswijk en Schiedam. Er is beslag gelegd op administratie, 130.000 euro contant geld, twee vrachtwagens, een bankrekening en ongeveer 45 miljoen illegale sigaretten. Ook is een vrachtwagenchauffeur in Rotterdam aangehouden. Zijn vrachtwagen was gisterenavond in een van de loodsen geladen met illegale sigaretten.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een vermoeden dat een criminele organisatie zich bezighoudt met de smokkel van sigaretten. Deze organisatie laat via zeecontainers sigaretten naar Nederland komen. Volgens de bijbehorende transportdocumenten zouden de sigaretten vervolgens naar een land buiten de EU gaan.

Tijdens het vervoer in Nederland worden echter bijna alle sigaretten uit de containers gehaald. De sigaretten worden vervolgens illegaal op de Nederlandse en Europese markt verkocht. Over de sigaretten is geen accijns- en omzetbelasting betaald. Hiermee wordt voor circa 11 miljoen euro aan belasting ontdoken. De sigaretten worden vernietigd.

Eerder in dit onderzoek zijn begin november in een bestelbus onveraccijnsde sigaretten aangetroffen die vermoedelijk ook door de verdachten gesmokkeld zijn. Vervolgens zijn doorzoekingen gedaan in een loods en woning in Bleiswijk en Krimpen aan den IJssel. Daarbij zijn 7,6 miljoen sigaretten en 13.700 euro contant geld inbeslaggenomen.

De FIOD werkt in dit onderzoek nauw samen met de Nederlandse en Belgische douane. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Het onderzoek wordt voortgezet en meer aanhoudingen binnen de criminele organisatie worden niet uitgesloten.

FIOD neemt 45 miljoen sigaretten in beslag (Foto: Fiod.nl)
FIOD neemt 45 miljoen sigaretten in beslag (Foto: Fiod.nl)

Kleutermishandelaar vol in beeld in Bureau 020

Hij kreeg een week de tijd zich te melden, maar deed dat niet. Om die reden wordt de man die een 6-jarig jongetje mishandelde op het Mercatorplein in Amsterdm nu herkenbaar in beeld gebracht, zo meldt AT5. 

De mishandeling vond plaats op 7 september rond half vier in de middag. Het 6-jarige slachtoffer is net uit school gehaald door zijn buurvrouw en loopt samen met zijn zus en twee kinderen van de buurvrouw naar een supermarkt aan het Mercatorplein.

Knietje in buik
In zijn enthousiasme rent het jochie de supermarkt binnen, maar botst dan blijkbaar net tegen de verkeerde op. Op de beelden, die getoond worden in het AT5-programma Bureau 020, is de aanvaring met de verdachte te zien. De man pakt het jongetje bij zijn hoofd en heeft hem een knietje in zijn buik. Het volgende moment ligt het jongetje geschrokken op de grond. De man scheldt nog wat na als de buurvrouw hem op zijn gedrag aanspreekt. Daarna loopt hij weg.

'De beslissing om iemand herkenbaar op beeld te tonen, wordt niet zomaar genomen. Het wordt echt gezien als een hele ingrijpende maatregel om achter iemands identiteit te komen.' zegt een woordvoerder van de politie.

De verdachte is een man van tussen de 24 en 30 jaar oud. Hij heeft een slank postuur en is rond de 1,80 meter lang. Op de dag van de mishandeling droeg hij een grijze pet, een groene trui met een grote witte afbeelding op zijn borst en een blauwe broek.

Kandidaten Wie is de Mol? bekendgemaakt

De tien kandidaten voor het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? zijn door AVROTROS bekendgemaakt. Het seizoen speelt zich af in Colombia, dit keer voor het eerst met ex-deelnemer Rik van de Westelaken, die het spelprogramma in 2015 won. Vanaf 5 januari is het achttiende seizoen te zien.

Kandidaten Wie is de Mol? 2019
Presentatrice Evelien de Bruijn
Acteur Rick Paul van Mullingen
Journalist en programmamaker Sinan Can
Presentatrice Merel Westrik
Zanger Nielson
Meesterpatissier Robèrt van Beckhoven
Actrice Sarah Chronis
Presentator Jamie Trenité
Presentatrice Evi Hanssen
YouTuber en visagiste Nikkie de Jager

Gunnewijk nieuwe bondscoach Nederlandse wielrensters

Loes Gunnewijk wordt per 1 januari 2019 de nieuwe bondscoach van de dames-junioren, -beloften en -elite op de weg. De voormalig Nederlands kampioene op de weg is nu nog bondscoach van de dames-junioren.

De 37-jarige Gunnewijk is enthousiast over haar nieuwe functie die ze vanaf 2019 bekleedt: “Het is supermooi dat ik verantwoordelijk word voor de gehele selectie. Zo kan ik de talenten nóg beter volgen, kan ik ze langer coachen en zie ik beter hoe ze zich ontwikkelen. Je weet wat er speelt en kan door de samenwerking met de teams de talentontwikkeling doorzetten. Dit geldt dan ook zeker voor de belofte-vrouwen, omdat we daar moeten zorgen voor nieuwe aanwas richting de elite-vrouwen. Bij de elite hebben we momenteel uiteraard een hele mooie en sterke groep staan en blijven we doen waar we al lange tijd mee bezig zijn; goed blijven rijden en presteren op de kampioenschappen.”

Met deze vernieuwde constructie komt er een aparte bondscoach voor de vrouwen op de weg. “Door deze splitsing komt er nog meer aandacht voor de sporters, vooral tijdens de kampioenschappen”, aldus algemeen directeur van de KNWU Thorwald Veneberg. "Daarnaast is het goed dat één persoon verantwoordelijk is voor de hele lijn bij de vrouwen. Loes Gunnewijk kan zo de junior-vrouwen tot de elite begeleiden."

De KNWU komt binnenkort naar buiten met meer nieuws over de nieuwe bondscoach bij de mannen.

Koeman verwacht snel duidelijkheid van Fenerbahçe

Erwin Koeman rekent erop na de interlandperiode te weten of hij een vaste aanstelling krijgt, of dat hij moet vertrekken bij Fenerbahçe.

De Nederlandse oefenmeester nam het roer nu ruim een week geleden over van Phillip Cocu, die werd ontslagen na een reeks matige wedstrijden. In zijn eerste wedstrijd als eindverantwoordelijke deed Koeman het goed door een punt uit het vuur te slepen bij aartsrivaal Galatasaray.

Na de interlandbreak weet hij of hij mag blijven, of dat de club voor een ander kiest. "En daar zal ik op wachten. Tot die tijd moeten wij ons zo goed mogelijk voorbereiden op de komende wedstrijden", citeert De Telegraaf. Donderdagavond moet hij een gunstig resultaat zien te boeken in de Europa League, waar Anderlecht op bezoek komt. Zondagmiddag wacht de volgende wedstrijd tegen Alanayaspor.

Koeman weigert zich verder uit te laten over de samenwerking met en de keuzes van Cocu. "Ik wil geen mening vormen over wat er in het verleden is gebeurd. Phillip heeft altijd het beste gedaan toen hij hier was en we hebben niet altijd geluk gehad. Maar ik moet praten over wat er in de toekomst staat te gebeuren", besluit hij het gesprek.

Aan Voetbal International legde Koeman uit dat zijn collega hem niets kwalijk neemt. "Phillip zei: 'Ga het gewoon doen.' Meer valt er eigenlijk ook niet over te zeggen. Ik heb wel echt met hem te doen, het is niet leuk dat je wordt ontslagen. Het is een schrale troost, maar Phillip voegt zich nu in een mooi rijtje: Cruijff, Michels, Beenhakker, De Mos, Hiddink, mijn broer Ronald, iedereen wordt wel eens ontslagen."

Beat Saber 20 november naar PlayStation VR

Ritmegame Beat Saber is erg populair op pc en binnenkort kunnen ook eigenaren van PlayStation VR met de game aan de slag. Op 20 november komt de game met exclusieve content naar PlayStation VR.

In Beat Saber moet je blokken, die het ritme vertegenwoordigen, die op je afkomen op de juiste manier kapotsnijden. Om de PSVR-versie wat aantrekkelijker te maken is er exclusieve content toegevoegd. Er is een campaign om te spelen, vijf nieuwe nummers om te leren, modifiers om de game aan te passen, een nieuw soort saber en een practice mode.

De game wordt uitgebreid met downloadbare content, waarvan het eerste pakket kort na de launch volgt. Voor PlayStation VR worden custom songs helaas niet mogelijk gemaakt.

Versla de Elite Four in Pokémon Let's GO, Pikachu en Eevee

In een nieuwe trailer voor Pokémon Let's Go, Pikachu en Eevee tonen Nintendo en The Pokémon Company de laatste gym leaders en de Elite Four. Zij staan zoals we weten tussen jou en de glorie van de titel Pokémon Champion.

Oplettende kijkers zullen aan het einde van de trailer ook een meisje zien. Dit is niemand minder dan Leaf. Haar kennen we van Pokémon LeafGreen en FireRed, al was eerder al ongebruikt artwork van haar bekend. Zij maakt dus ook haar opwachting in de game, net als Red en Blue.

De trailer kun je hieronder bekijken. De games lanceren volgende week vrijdag voor Nintendo Switch.

Keizer nieuwe trainer van Sporting Portugal

Marcel Keizer wordt de nieuwe trainer van Sporting Portugal. De 49-jarige trainer is vertrokken bij Al-Jazira.

Keizer had bij de club uit de Verenigde Arabische Emiraten nog een contract tot medio 2020, maar de club bevestigt via de officiële clubwebsite dat Keizer naar Portugal vertrek. Voor Keizer ligt een contract voor tweeënhalf jaar te wachten, met een salaris van bijna twee miljoen euro.

"We wensen hem alle geluk bij Sporting", vertelt voorzitter Mohammed Saif Al Suwaidi op de officiële clubwebsite van Al-Jazira. Damien Hertog is naar voren geschoven als de tijdelijke vervanger van Keizer.

De voormalige trainer van Ajax was sinds afgelopen zomer werkzaam bij de club. "Het was een eer om de trots van Abu Dhabi te dienen. Ik wens de club alle succes de komende jaren", vertelt hij.

Keizer wordt bij Sporting, die zijn komst nog niet officieel heeft bevestigd, de opvolger van José Peseiro. De Portugees moest begin deze maand vertrekken vanwege tegenvallende resultaten vertrekken bij de club. 

Keizer aan de slag bij Sporting Clube de Portugal. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Keizer aan de slag bij Sporting Clube de Portugal. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

Kirby Star Allies: Wave 3 update bevat nieuwe modus

Kirby Star Allies krijgt binnenkort de derde gratis update. Deze update voegt een aantal nieuwe Dream Friends toe en zelfs een nieuwe modus: 'Heroes in Another Dimension.'

De nieuwe Dream Friends zijn Magolor, Taranza en Susie. In Heroes in Another Dimension speel je met al je Dream Friends en speel je levels die plaatsvinden in een andere dimensie. Ook de eindbazen van de game keren terug als een soort negatieve versie van henzelf. De trailer kun je hieronder bekijken.

De update is vanaf 30 november gratis te downloaden.

Dierenwelzijn meestal op orde, soms ernstige incidenten

De meeste veehouders in Nederland leven de regels voor dierenwelzijn goed na. Toch stuiten inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tijdens inspecties soms ook op ernstige overtredingen en schrijnende situaties.

De NVWA heeft ongeveer 200 bedrijven intensiever in beeld omdat inspecteurs hier ernstige of herhaalde overtredingen hebben geconstateerd. Bij ongeveer 20 van deze bedrijven hebben inspecteurs in 2017 meer dan 5 inspecties uit moeten voeren omdat overtredingen niet of niet voldoende hersteld waren. Dat blijkt uit factsheets met resultaten van dierenwelzijnsinspecties over 2017 van de NVWA.

Optreden tegen dierverwaarlozing
De NVWA treedt strafrechtelijk en bestuursrechtelijk op tegen ernstige dierenwelzijnsovertredingen. Bij het strafrechtelijk traject maakt de NVWA proces-verbaal op en stuurt dit in naar het Openbaar Ministerie. Het is vervolgens aan de Officier van Justitie en uiteindelijk de rechter om een passende straf op te leggen. Het bestuursrechtelijk traject is naast sanctionerend (bestuurlijke boete) ook gericht op herstel. De NVWA kan op basis van bestuursrecht afdwingen dat de situatie voor de dieren snel verbeterd wordt of – als dat niet snel genoeg kan – de dieren voor de nodige diergeneeskundige verzorging overbrengen naar een opslaghouder waar goed voor de dieren wordt gezorgd. Een verbod op het houden van dieren bij overtreding van de dierenwelzijnsregels kan op dit moment alleen door de strafrechter opgelegd worden.

Inspecties gezelschapsdieren
In 2017 kreeg de NVWA 527 meldingen over gezelschapsdieren (voornamelijk honden en katten). De NVWA voert risicoanalyses uit zodat beschikbare capaciteit zo effectief mogelijk ingezet wordt. Bij 11% van de meldingen over gezelschapsdieren is sprake van honden die afkomstig zijn uit landen met een hoog rabiësrisico. Deze meldingen krijgen voorrang omdat rabiës (hondsdolheid) een ook voor mensen dodelijke ziekte is als zij niet snel genoeg wordt behandeld. Van de 112 inspecties die de NVWA bij handelaren, fokkers en dierenasielen heeft uitgevoerd was 95% niet akkoord. Dit geeft aan dat er bij deze risicoanalyse bijna alleen zaken geselecteerd worden waar daadwerkelijk sprake is van overtredingen. De overtredingen betroffen vooral administratieve zaken.

Meldingen landbouwhuisdieren
De NVWA krijgt jaarlijks ongeveer 2.100 meldingen van verwaarlozing van runderen, schapen, melkgeiten en andere landbouwhuisdieren. Alle meldingen worden door de NVWA beoordeeld. Hierbij kijkt de NVWA of de melding actueel en volledig is en of er sprake is van overtreding van wet- en regelgeving. Ongeveer 4 van de 10 meldingen zijn aanleiding voor een inspectiebezoek door een inspecteur. In 2016 bleek er bij 33% van de onderzochte meldingen daadwerkelijk sprake te zijn van één of meerdere overtredingen. In 2017 was dit 41%.

PUBG vraagt 25 dollar voor skin Harley Quinn

Ze lijken bij PUBG niet bepaald hun best te willen doen om van het geldwolfstigma af te komen. Waar Battle Royale-aartsrivaal Fortnite de handen ineengeslagen had met Marvel en een tijdelijk event had waar je als Thanos kon spelen, doet PUBG iets soortgelijks met cosmetische skins van DC-helden. Waarom ze bij ontwikkelaar Bluehole/PUBG Corp. dachten dat het exorbitant hoge bedrag van 25 dollar voor een cosmetisch itempje wel te rechtvaardigen viel laat zich vooralsnog raden.

Behalve een halfbakken skin van Harley Quinn (zie plaatje) kunnen mensen ook in de huid kruipen van de emo-versie van de Joker uit de eveneens lachwekkend slechte film Suicide Squad. Voor de Joker-skin ben je een stuk minder geld kwijt: deze gaat voor "slechts" 19,99 dollar over de digitale toonbank. Als we met deze aankoop ook kans zouden maken op een meet & greet met Margot Robbie dan was ik wellicht wat vergevingsgezinder geweest...

En mocht de skin er nou nog een beetje fatsoenlijk uitzien dan was het absurde bedrag nog steeds niet goed te praten maar dan kreeg je tenminste iets van waar voor je geld, maar nu krijg je één of andere papzakkerige hork met een kop om te huilen. Op Steam zijn de verontwaardigde reacties ook niet bepaald van de lucht.

De skins zijn slechts tot en met 30 januari beschikbaar dus wees er snel bij

Italiaanse recherche tipt Nederland over heroïnetransport

Een Italiaans rechercheteam heeft op 2 november, na een dagenlange ‘achtervolging’ van een vrachtwagen, de Nederlandse politie op het spoor gezet van een drugstransport. Na een inval door een arrestatieteam in een loods werden twee mannen aangehouden. Het ging om 270 kg heroïne.

Het begon allemaal met informatie die binnenkwam bij een Italiaans rechercheteam onder leiding van een Officier van Justitie in Genova (Procura della Repubblica di Genova - Direzione Distrettuale Antimafia e Antiterrorism). Uit die informatie bleek dat er op een boot vanuit Iran 270 kg heroïne verstopt zou zitten een partij bouwmaterialen. Die boot zou in de haven van Genova aanmeren en daar gelost worden.

Het team onderzocht de partij en vond daar inderdaad de heroïne. Op enkele kilo’s na werd de heroïne weggehaald. Vanaf dat moment zijn ze de partij gevolgd. Volgens de vrachtpapieren zou de vrachtwagen, waarin het geladen was, richting Nederland gaan. De Italiaanse autoriteiten vroegen een Europees onderzoeksbevel aan om de landsgrenzen te mogen overschrijden in het kader van het onderzoek naar de aflevering van de heroïne.

De tocht, met Italiaanse rechercheurs van de Squadra Mobile di Genova en SCO di Roma, ging door Zwitserland, Luxemburg, Frankrijk en België in de richting van Nederland en duurde drie dagen. Voordat ze onze landsgrenzen bereikten namen ze contact op met de Nederlandse autoriteiten. Er werd direct een Nederlands rechercheteam geformeerd en een arrestatieteam opgeroepen. Bij de grens werd de vrachtwagen opgevangen door de politie Zeeland-West Brabant en een arrestatieteam.

De vrachtwagen werd heimelijk gevolgd tot aan een loods op een bedrijventerrein in Roosendaal. Nadat de vrachtwagen daar naar binnen was gereden en men was begonnen met het lossen van de lading viel het team binnen. Er waren twee personen aanwezig die werden aangehouden, de chauffeur en een 48-jarige man uit Roosendaal. De chauffeur bleek van niets te weten en is kort na zijn verhoor in vrijheid gesteld. De verdachte Roosendaler zit nog vast. De kleine achtergelaten partij heroïne werd daarna teruggevonden in de lading.

Italiaanse recherche tipt Nederland over heroïnetransport (Foto: Politie.nl)
Italiaanse recherche tipt Nederland over heroïnetransport (Foto: Politie.nl)

5 jaar cel en tbs voor poging tot moord op moeder

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 60-jarige man uit Den Bosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en tbs. Hij probeerde in oktober vorig jaar zijn moeder om het leven te brengen.

De verdachte woonde tijdens het delict in huis bij zijn 87-jarige moeder in Den Bosch. De bewuste avond pakte hij op enig moment 2 kussens van de bank en drukte die tegen het hoofd van zijn moeder, waarbij hij haar gezicht in de bank drukte. Vervolgens ging de man bovenop de kussens op haar hoofd zitten. Dit hield hij enige tijd vol. Het slachtoffer liep onder meer een gebroken kaak, een op meerdere plaatsen gebroken borstbeen en 12 gebroken ribben op. Ze bracht een week door op de intensive care.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte zijn fragiele, kwetsbare moeder ernstig verwondde en vervolgens niet de moeite nam hulp in te schakelen. Ook stelde hij haar niet in de gelegenheid zelf medische hulp in te roepen – bijvoorbeeld door zijn telefoon aan haar te geven. Pas de volgende ochtend verliet hij, zonder ook maar iemand te waarschuwen, de woning en liet zijn moeder achter. Zij moest haar woning op eigen kracht verlaten om hulp te zoeken. Daarbij wierp de verdachte nog eens een extra drempel op omdat hij de huissleutels van zijn moeder meenam.

Deze ervaring was voor haar zeer ingrijpend en beangstigend. Naast het lichamelijke letsel, leert de ervaring dat slachtoffers van dit soort misdrijven ook nog lange tijd psychisch nadelige gevolgen kunnen ondervinden. In deze zaak zal dat in het bijzonder het geval zijn, omdat het slachtoffer door haar eigen zoon op een dergelijke gewelddadige manier is behandeld. Het handelen van de man had ook een andere afloop kunnen hebben. Dat dit niet is gebeurd, is niet aan hem te danken maar aan de wilskracht die de vrouw had om te overleven. Zijn handelen getuigt dan ook van een volkomen gebrek aan respect voor het leven van zijn moeder.

Verder betreurt de rechtbank het dat de verdachte tot op heden op geen enkele wijze verantwoordelijkheid nam voor zijn laffe en gewetenloze daad. Tot slot weegt mee dat de rechtbank de verdachte –op advies van een psycholoog en een psychiater- als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwt. Hij lijdt aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis.

Easter egg BloodBorne in Déraciné

Ontwikkelaar From Software heeft onlangs de vr-game Déraciné uitgebracht. In deze game blijkt een opvallende Bloodborne-easter egg te zitten, die reden is voor de nodige speculatie.

In Déraciné kan de speler een pop vinden die overduidelijk het ‘Make Contact’-gebaar uit Bloodborne maakt. From Software heeft er sowieso een handje van om in hun games te refereren naar eerdere titels. Zo komt de Moonlight Greatsword in bijna al hun games terug en neemt Bloodborne bijvoorbeeld de defensieve gameplay van Dark Souls op de hak met het Wooden Shield. Deze pop kan dus simpelweg een leuke easter egg zijn, maar de cryptische omschrijving maakt het nog een stukje mysterieuzer.

De omschrijving van de pop is namelijk als volgt: "A doll of the stone girl Fiona who appears in the unfinished tale. When a person has a bad dream, Fiona appears and helps them flee." Met name het gedeelte over het onvoltooide verhaal en de slechte droom doet veel mensen geloven dat de pop een hint is naar een vervolg op Bloodborne. Of dat het daadwerkelijk zo is, is nog de vraag. Bij de eerste teaser van Sekiro: Shadows Die Twice dachten veel mensen ook gelijk aan Bloodborne 2. Hoop doet misschien leven, maar vooralsnog bestempelen wij dit gewoon als een grappige easter egg.

deracine bloodborne Easter egg

Twaalf doden bij schietpartij bar

In de Verenigde Staten was het woensdagavond weer raak: een mass shooting, dit keer in een bar in het Californische Thousand Oaks, niet ver van Los Angeles. Er zijn twaalf doden gevallen, waaronder een agent die de bar tijdens de schietpartij betrad. De politie heeft de schutter in de bar doodgeschoten.

Tijdens de schietpartij zijn ook nog eens twaalf mensen gewond geraakt, onder meer doordat men in paniek op  de vlucht sloeg. Volgens getuigen, die buiten stonden toen de schutter arriveerde, werden een beveiliger bij de deur en de cassière als eersten neergeschoten. Een andere getuige meldt dat er 'tientallen' schoten werden gelost en rookbommen naar binnen zijn gegooid.

In de Borderline Bar and Grill was zoals elke woensdagavond een linedanceavond voor jongeren bezig. Veel van hen zijn door ramen gevlucht, anderen verborgen zich op de toiletten. Over de dader is wat identiteit en motief betreft nog niks naar buiten gebracht.

NBA: Lakers raken op dreef, veteraan Chandler kent prima debuut

De basketballers van de Los Angeles Lakers beginnen eindelijk op dreef te raken. Na een moeizaam begin van het seizoen wonnen de Lakers met aanwinst LeBron James woensdagavond thuis van de Minnesota Timberwolves, alweer de derde zege in vier wedstrijden.

Na drie kwarten hadden de Timberwolves nog een kleine voorsprong: 86-88. De Lakers vochten zich echter langszij en namen de leiding, onder meer doordat Kyle Kuzma 6 van zijn 21 punten in de slotminuten maakte. James was goed voor 24 punten, 10 rebounds en 9 assists en had zo ook weer een fors aandeel in de 114-110 zege.

De 36-jarige Tyson Chandler debuteerde prima door negen rebounds weg te pakken. Chandler vertrok na een paar jaar bij de Phoenix Suns, waar hij overbodig was geworden door de komst van Deandre Ayton - de als eerste gekozen speler in de draft afgelopen zomer.

Uitslagen NBA woensdag
Cleveland Cavaliers - Oklahoma City Thunder 86-95
Orlando Magic - Detroit Pistons 96-103
Atlanta Hawks - New York Knicks 107-112
Miami Heat - San Antonio Spurs 95-88
Indiana Pacers - Philadelphia 76ers 94-100
Memphis Grizzlies - Denver Nuggets 89-87
New Orleans Pelicans - Chicago Bulls 107-98
Utah Jazz - Dallas Mavericks 117-102
Sacramento Kings - Toronto Raptors 105-114
Los Angeles Lakers - Minnesota Timberwolves 114-110

Hassan Whiteside speelde bij de Miami Heat de wedstrijd van zijn leven (Bron: YouTube)

Trump ontzegt CNN-verslaggever toegang tot Witte Huis

Het Witte Huis heeft de persaccreditatie van CNN-verslaggever Jim Acosta ingetrokken. Daardoor komt Acosta het Witte huis niet meer binnen voor persconferenties.

De bekendmaking van het besluit kwam enkele uren na een aanvaring tussen Acosta en president Trump tijdens een persconferentie over migratie. Trump weigerde een vraag van Acosta te beantwoorden. Daarop kwam een Witte Huis-stagaire de microfoon van Acosta afpakken. Acosta liet dat niet gebeuren en weerde de stagaire af. 

Witte Huis-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders noemt het "absoluut onacceptabel" dat Acosta daarbij 'een jonge vrouw die gewoon haar werk probeert te doen als stagiaire van het Witte Huis' met zijn handen heeft aangeraakt." Ook noemt Sanders het respectloos dat Acosta ziin collega's geen ruimte gaf om een vraag te stellen.

Acosta zelf spreekt schande van de beslissing: "Sanders doet valse beschuldigingen en haalt een incident aan dat nooit heeft plaatsgevonden. Dit is een beslissing zonder precedent, het bedreigt onze democratie en het land verdient beter."

Amsterdam pakt ESF-Award 2018 voor aanpak statushouders

Vijf projecten die gefinancierd worden door het Europees Sociaal Fonds (ESF) streden woensdag 7 november om de ESF-Award 2018. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reikte de prijs uit aan de gemeente Amsterdam voor haar Amsterdamse Aanpak Statushouders.

Amsterdam geeft statushouders, vluchtelingen met een asielstatus, zo snel mogelijk een plek in de maatschappij. De nadruk ligt hierbij op intensieve begeleiding naar werk of opleiding, samen met inburgering. De vakjury prees de gemeente Amsterdam voor het werken met ervaringsdeskundigen, de resultaatgerichte aanpak en de persoonlijke benadering bij de begeleiding van statushouders.

De ESF-Award zet jaarlijks de schijnwerpers op bijzondere, aan werk gerelateerde projecten en activiteiten die mede mogelijk zijn gemaakt door het Europees Sociaal Fonds. Organisator van het event is Uitvoering Van Beleid, dat onderdeel uitmaakt van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De vijf ESF-promotiefilmpjes die dit jaar de finale haalden, weerspiegelen de thema’s waarvoor het ESF zich inzet, zoals eerlijke kansen op werk voor alle EU-burgers.

Kunstgrasverbod van de baan, Heracles ligt dwars

Het voorgenomen plan om kunstgras uit te bannen gaat er niet komen in de Eredivisie. Daarvan is het Algemeen Dagblad inmiddels overtuigd.

In de donderdageditie van de krant wordt geschetst dat één club dwarsligt: Heracles Almelo. De club zou zelfs dreigen om naar de rechter te stappen om haar standpunt kracht bij te zetten. Tot grote frustratie van de overige zeventien clubs lijkt een compromis nu het hoogst haalbare.

'Alleen clubs die op natuurgras spelen, kunnen vanaf 2021 rekenen op een deel van de inkomsten uit Europees voetbal, kunstgrasclubs krijgen niets. Met dat compromis hoopt de Eredivisie CV komende week een akkoord te bereiken met alle achttien clubs, om zo kunstgras uit de Eredivisie te weren', aldus het Algemeen Dagblad.

Meer zit er niet in want Heracles Almelo, zelf al jaren actief op kunstgras en gesponsord door kunstveldleverancier Koninklijke Ten Cate, weigert te buigen, ondanks het voorstel om kleinere clubs financieel te compenseren. Clubdirecteur Rob Toussaint zegt de standpunten best toe te willen lichten, maar pas als er een definitief besluit is genomen.

Volgens het dagblad zijn andere kunstgrasclubs als ADO Den Haag en PEC Zwolle wel bereid om over te stappen op natuurgras. 'Na jarenlange onderhandelingen lag er onlangs eindelijk een concrete oplossing op tafel om het dossier op te lossen. Topclubs wilden hun inkomsten uit Europees (voetbal - red.) voortaan over alle clubs gaan verdelen in ruil voor een competitie op natuurgras'.

Ook het inkrimpen van de Eredivisie van achttien naar zestien clubs was een wens van de elite, maar dat voorstel is inmiddels van tafel. Het doel van alle plannen is om de Eredivisie toekomstbestendig te maken en te voorkomen dat de Nederlandse competitie aan kwaliteit en aanzien inboet. Dat zou tot een daling van televisiegelden en een teruglopend stadionbezoek kunnen leiden.

Politie neemt 72 nitraten en 9 super cobra's 6 in beslag

Nitraten en super cobra’s vanaf een balkon afsteken, dat gebeurde onlangs in de Hoekenbuurt in Capelle aan den IJssel. De politie stelde een onderzoek in na meerdere klachten, en met resultaat. Een 40-jarige vrouw bleek de boosdoener te zijn. 

Verschillende buurtbewoners meldden de vuurwerkoverlast bij de politie. De wijkagent stelde een onderzoek in en kwam uit bij een flatwoning in De Hoekenbuurt. Het vuurwerkteam bracht vervolgens een bezoekje aan het adres. De bewoonster, een 40-jarige vrouw, gaf toe dat het vuurwerk van haar was.

De vrouw had nog 72 nitraten en 9 super cobra’s 6 in huis. Volgens de politie is de illegale cobra 6 is te vergelijken met een kleine handgranaat die met gemak je voordeur eruit blaast. Er is proces-verbaal opgemaakt tegen de vrouw en de officier van justitie bekijkt welke straf zij krijgt. Het vuurwerk is vernietigd.

Drama-topper This War of Mine deze maand naar Switch

Ontwikkelaar 11 Bit Studios heeft bekendgemaakt dat hun zwartgallige oorlogsdrama This War of Mine op 27 november verschijnt voor Nintendo Switch. De game zal alle tot op heden verschenen content bevatten, inclusief de uitbreiding 'The Little Ones'.

Het concept van This War of Mine is betrekkelijk simpel: overleef een periode van minimaal 20 tot maximaal 80 dagen in een schuilplaats, een half weggebombardeerde woning met enkele verdiepingen. Na zonsondergang trek je eropuit om materialen, voedsel en andere middelen bijeen te sprokkelen om zodoende je schuilplaats overdag uit te kunnen breiden met typische oorlogse home improvements. Denk hierbij aan stoelen, bedden en betimmering voor weggeslagen dakdelen, maar ook geïmproviseerde overlevingsvoorzieningen zoals waterfilteringsystemen en zelfstokerijen.

Het grootste gevaar voor de speler in This War of Mine zit hem niet zozeer in vijandige soldaten, maar des te meer in zaken als honger, kou, vermoeidheid, depressiviteit, ziekte, verwondingen, en een tekort aan water. Heb je 's nachts geen succes gehad bij je zoektocht naar voedsel en materialen, dan is dat de volgende dag meteen te merken aan hongerige en improductieve bewoners.

De game werd op andere platforms alom geprezen om zijn zwaarmoedige sfeer en goede survivalelementen. De uitgebreide FOK!review kun je hier teruglezen. This War of Mine zal zowel in fysieke als digitale vorm verschijnen voor de Switch, met een adviesprijs van 40 dollar. 

Petitie tegen F1 in Zandvoort

Er komt mogelijk een evenement naar Nederland wat honderdduizenden mensen in het land ontzettend gaaf zouden vinden...en dus moet er geprotesteerd worden. Het gaat natuurlijk om de Formule 1, waar een Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort steeds dichterbij komt.

Het kon nooit lang duren en nu is het dan zover: Rust bij de Kust, een petitie om de F1 weg te houden van het historische duinencircuit, waar al meer dan een halve eeuw geracet wordt. Volgens de petitie moet eigenlijk het hele circuit maar opgedoekt worden, want er is veel te veel geluidsoverlast, zo zegt men. 

"Daar mag zeker geen Formule 1 bij!", lezen we vervolgens. Een opvallende uitspraak, want de F1 van tegenwoordig maakt nauwelijks meer geluid dan de Renault Clio Cup van weleer of een beetje doorrijdende brommer op straat. Nog geen tweeduizend mensen hebben de petitie getekend en er lijkt dan ook weinig kans te zijn dat het van enige invloed is op het wel of niet naar Nederland halen van de F1.

Overigens is er ook een tegenpetitie, om de F1 dus wél gewoon naar Zandvoort te halen, waar inmiddels meer dan twee keer zoveel mensen voor hebben getekend.

Onder andere Crackdown 3 en Sea of Thieves-nieuws op X018

Microsoft heeft enkele details uit de doeken gedaan van het X018-evenement komend weekend. Er wordt onder andere nieuws gepresenteerd van Crackdown 3, State of Decay 2, Forza Horizon 4 en Minecraft. Ook zitten er een aantal 'grote verrassingen' in de pijplijn die zich vooralsnog laten raden.

X018 is geen enorm game-evenement waar wereldschokkende onthullingen worden gedaan, maar volgens Microsoft een 'global celebration' van alles wat met Xbox te maken heeft. Verder wordt er nog 'groot PUBG nieuws' verwacht, een glimp van de nieuwe Tomb Raider-content The Forge en meer dan een dozijn aankondigingen voor de Xbox Game Pass. Het X018-evenement voltrekt zich op 10 en 11 november, en kan gevolgd worden via Twitch, Mixer en YouTube.

Topavond Nederlandse basketbalclubs in Europa, Zwolle blijft winnen in DBL

De Nederlandse basketbalclubs in Europa hebben woensdag een topavond achter de rug. Het Groningse Donar, ZZ Leiden en New Heroes Den Bosch boekten allemaal een zege in de Europe Cup. 

ZZ Leiden speelde thuis tegen het Turkse Sakarya Büyüksehir, bezig aan hun eerste Europese competitie ooit. Het ging aanvankelijk gelijk op, maar in het derde kwart sloeg Sakarya een behoorlijk gat: 56-69. Leiden wist zich echter knap terug te vechten en met minder dan een minuut op de klokken bracht Maurice Watson zijn ploeg op voorsprong.

Sakarya kwam nog langszij en dus was overtime nodig. Daarin zorgde Darius Thompson, die schitterde met 36 punten, met een drietje voor de 99-97 voorsprong met achttien tellen op de klok. De Turken misten in de laatste vijf seconden nog twee schoten en dus hield Leiden knap stand: 99-97 en de tweede plek in de groep, met nog twee wedstrijden te gaan.

Den Bosch trok naar Tsjechië voor een duel met JIP Pardubice, waar het bijna de hele wedstrijd een kleine voorsprong had. Die werd ondanks een Tsjechisch slotoffensief vastgehouden: 64-68, waardoor Den Bosch nog prima kansen houdt om naar de tweede ronde te mogen. Donar staat aan kop in hun groep, nadat de Groningers in Turkije verrassend simpel wonnen van Istanbul BB: 47-85.

In de Dutch Basketball League stond één wedstrijd op het programma. Landstede Basketbal ontving Apollo Amsterdam en voor de Zwolse koplopers leverde dat weinig problemen op, met name in de tweede helft: 100-73, de zevende zege uit zeven duels voor Landstede.

'Zwarte Piet moet Oranje Piet worden'

Als het aan het 'Oranje Piet Comité' ligt wordt Zwarte Piet, u raadt het al, Oranje Piet. Het comité mist het 'positieve Sinterklaas gevoel' zo verklaren ze op hun Facebook pagina. Volgens het comité is het Sinterklaasfeest een prachtige traditie, die onbedoeld ook een deel van de inwoners van Nederland kwetst. Dat kan volgens hen niet de bedoeling zijn van Sinterklaas, en daarom roept het comité op om van Zwarte Piet 'gewoon' Oranje Piet te maken.

Waarom nou precies oranje? Wel, volgens het comité kleurt bij elke nationale feestdag of groot evenement ons land oranje, dus waarom dan ook niet bij Sinterklaas vragen ze zich af. Daarnaast is de oranjekleurige Piet ook makkelijk te verklaren volgens de initiatiefnemers: Amerigo (het paard van Sinterklaas) krijgt naast haver ook wortels, omdat die goed voor de ogen zijn. Het probleem is dat de Pieten óók gek op de wortels zijn, en door het eten ervan zijn ze oranje gekleurd.

Het Oranje comité stelt:"Als wij in Nederland, in de zeventiende eeuw, de worteltjes van de kleur wit naar oranje konden kweken dan moeten wij toch in het jaar 2018 met gemak de Pieten oranje kunnen kleuren!"

Meer plek in treinen tussen Utrecht en Amsterdam op komst

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) maakt werk van meer plek in de trein voor reizigers tussen Amsterdam en Utrecht, een van de drukste stukken spoor van Nederland. Door een aanpassing van het station Nijmegen wordt het voor NS mogelijk om op het hele traject Nijmegen – Schiphol met langere treinen te gaan rijden. Dit is hard nodig, omdat het grote aantal treinreizigers tussen vooral Utrecht en Amsterdam snel groeit. Op de drukste momenten zijn er straks 20 procent extra zitplaatsen beschikbaar ten opzichte van nu.

Staatssecretaris Van Veldhoven: ‘Het aantal treinreizigers groeit hard. De trein is dus voor steeds meer mensen aantrekkelijk, maar we moeten er alles aan doen om dit zo te houden. Want staan in de trein doet iedereen natuurlijk het liefst zo min mogelijk. Met NS en ProRail zijn we hard bezig om de komende jaren meer treinen per uur te laten rijden op alle drukke stukken spoor. Maar door langere treinen in te zetten, kunnen we ook voordat al die treinen rijden al iets betekenen voor reizigers die nu te maken hebben met drukte.’

Het spoor tussen Amsterdam en Utrecht is een van de drukste stukken spoor in ons land. In de huidige situatie kan op het hele traject Schiphol - Nijmegen alleen met treinen worden gereden die tien rijtuigen lang zijn. Spoorbeheerder ProRail vervroegt een geplande aanpassing van station Nijmegen op verzoek van staatssecretaris Van Veldhoven en de provincie Gelderland met drie jaar. Hierdoor moet het al in het najaar van 2019 mogelijk worden om langere treinen te laten rijden tussen Schiphol en Nijmegen. Op de drukste momenten van de dag kan NS hierdoor met treinen van twaalf rijtuigen gaan rijden, een toename van 200 zitplaatsen ten opzichte van de 1000 plekken nu.

Het totale programma voor Schiphol – Nijmegen dat er voor moet zorgen dat ook het aantal treinen per uur in de toekomst omhoog kan, omvat ook de aanleg van een extra perron op station Nijmegen, een doortrekking van de perrontunnel en een uitbreiding van het aantal opstelplekken voor treinen die stilstaan. De plannen hiervoor worden nu uitgewerkt. Tussen 2022 en 2026 moeten de werkzaamheden plaatsvinden. De staatssecretaris stelt hier 135 miljoen euro voor beschikbaar.

Ook op andere plekken in Nederland wordt gewerkt aan meer comfort voor treinreizigers. Zo zijn in oktober de werkzaamheden gestart voor het project Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden. Vanaf 2020 kunnen daardoor in Noord Nederland dubbel zoveel treinen als nu rijden. En met een grote verbouwing van station Driebergen – Zeist wordt gewerkt aan een betere aansluiting tussen de trein en andere soorten vervoer in die regio.

Amsterdam Centraal (Foto: FOK!)
Amsterdam Centraal (Foto: FOK!)

Director Final Fantasy XV verlaat Square Enix en Luminous

Tijdens een livestream over Final Fantasy XV kwam Square Enix met groot nieuws: Hajime Tabata, Director van onder andere Final Fantasty XV en COO en hoofd van het nieuwe Luminous Studios, treedt af en verlaat het bedrijf.

Tabata is bekend door zijn werk aan diverse mobiele titels voor Final Fantasy en Dragon Quest, voor hij als director van Final Fantasy XV aan de slag ging. Hierna werd hij verantwoordelijk voor het opzetten van Luminous Studios, een nieuwe studio dat zich richt op grote AAA-titels. Zijn vertrek heeft gevolgen voor de DLC's van Final Fantasy XV: met uitzondering van Episode Ardyn Prologue  en Multiplayer Comrades zijn ze allemaal geannuleerd.

Een reden voor zijn vertrek is niet gegeven. Luminous Studios boekte dit jaar een verlies van 33 miljoen dollar. Wie zijn taken overneemt is nog niet bekend.

Final Fantasy XV

City-coach roept om VAR na bizarre penalty City in Champions League

Manchester City won woensdagavond in eigen huis met 6-0 van Shakhtar Donetsk, maar vooral over de manier waarop de ploeg op 2-0 kwam werd wereldwijd schande gesproken. City kreeg namelijk een penalty, nadat Raheem Sterling zichzelf onderuit haalde.

Sterling trapte in de grond en scheidsrechter Viktor Kassai wees direct naar de stip, denkende dat verdediger Mykola Matvyenko de Engelsman onderuit had gehaald. Sterling wist zogenaamd van niks en besloot niet voor de sportieve keuze te gaan om even aan te geven dat er niks aan de hand was, terwijl zijn coach Pep Guardiola de lijnrechter juist wél leek te willen vertellen dat Sterling niet was aangeraakt.

Of Guardiola de lijnrechter nou op de fout wees of niet, feit is dat de penalty er kwam en door Gabriel Jesus binnen werd geschoten. "We willen niet op zo'n manier scoren, maar Sterling had het niet door", aldus Guardiola, die duidelijk was in zijn mening: "Waar is de VAR?! De scheidsrechters zeiden lang geleden al dat er hulp moest komen, want ze willen zelf ook goede prestaties neerzetten en geen fouten maken."

Vreemd genoeg is iets als video-arbitrage, al jaren gemeengoed in wellicht wat meer met de tijd meegaande sporten, in het miljoenenbal nog altijd geen factor. Komend sezoen wordt het pas ingevoerd, terwijl de mogelijkheden er al lange tijd zijn. Het is in elk geval hard nodig, stelt ook Guardiola: "Het spel vandaag is razendsnel, er is gewoon hulp nodig. Het kost iemand misschien tien seconden om beelden te bekijken en te zeggen 'geen penalty, doorspelen'."

Meer kilometers dan ooit

Er is nog nooit zoveel gereden met Nederlandse motorvoertuigen als in 2017. Met personenauto’s, bestelauto’s, zware vrachtvoertuigen en bussen werd vorig jaar samen 147,6 miljard kilometer afgelegd. Dat is 11,7 procent meer dan vijftien jaar eerder. De stijging komt voor rekening van personenauto’s en bestelauto’s. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, gepresenteerd in de Jaarmonitor wegvoertuigen: kilometers.

De meeste kilometers werden in 2017 afgelegd met personenauto’s. Deze reden in totaal 119,1 miljard kilometer, 14,3 procent meer dan in 2002 en iets meer (0,4 procent) dan in 2016. Deze groei hangt samen met een toename van het aantal geregistreerde personenauto’s. Met 9,1 miljoen auto’s lag dat vorig jaar 20,1 procent hoger dan vijftien jaar eerder.

De groei van het aantal kilometers ging niet gelijk op met de toename van het autopark. Per auto werden gemiddeld minder kilometers afgelegd. Het gemiddeld jaarkilometrage nam af van 13.700 in 2002 naar 13.000 vijftien jaar later.

Vooral particulieren reden vorig jaar, vergeleken met 2002, minder met de auto (-6,2 procent). Bij bedrijven daalde het aantal gemaakte kilometers tegelijkertijd met 1 procent.

Drie jaar op rij meer bestelautokilometers
Nederlandse bestelauto’s reden in 2017 samen 17,7 miljard kilometer. Dat is 6,8 procent meer dan 15 jaar geleden. Vergeleken met een jaar eerder is er sprake van een toename van 3,4 procent. Het aantal afgelegde kilometers laat vanaf 2002 golfbeweging zien. In 2006 nam onder andere het aantal bestelwagenkilometers af. Dit had te maken met lagere verkopen van nieuwe bestelauto’s omdat medio 2005 de belastingvoordelen van een grijs kenteken voor particulieren vervielen.

Na 2008 was de invloed van de economische crisis zichtbaar en werd er opnieuw minder gereden. In 2014 werd het laagste punt van de afgelopen vijftien jaar bereikt. Daarna nam het totaal aantal afgelegde bestelautokilometers weer ieder jaar toe.

In 2017 werd er minder met Nederlandse bestelauto’s gereden dan voor de economische crisis. Vorig jaar werd er 0,2 miljard minder kilometer afgelegd dan in 2008, het jaar voor de crisis. Nederland telde toen 980.000 bestelwagens.

Meer kilometers met oude bestelauto’s
In 2002 werd 15 procent van de bestelwagenkilometers afgelegd met bestelauto’s die 9 jaar of ouder waren, in 2017 was dit opgelopen tot bijna 34 procent. Vergeleken met vijftien jaar geleden is het aantal oude bestelauto’s verdubbeld naar bijna 460.000. Er werden minder nieuwe bestelauto’s verkocht dan in 2002 en er wordt langer met oudere bestelwagen gereden.

Minder kilometers door zware vrachtvoertuigen
In tegenstelling tot personenauto’s en bestelauto’s is er minder gereden met zware vrachtvoertuigen.Het aantal voertuigkilometers lag vorig jaar 5,6 procent onder het niveau van 2002. Het gemiddelde jaarkilometrage van zware vrachtvoertuigen daalde van 48.500 in 2002 naar 44.200 in 2017. Het aantal zware vrachtvoertuigen nam in die periode met 3,7 procent toe tot 226.000.

Het aantal jaarlijks gereden kilometers van zware vrachtvoertuigen piekte een jaar voor de crisis, in 2007. Toen werd er 11,3 miljard kilometer afgelegd. Tijdens de crisis namen de voertuigkilometers vrijwel elk jaar af. In de periode van 2013 tot en met 2017 lag het aantal afgelegde kilometers rond de 10 miljard.

Minder kilometers met bussen
Ook met Nederlandse bussen werd in 2017 minder gereden, ze legden 3,8 procent minder kilometers af dan vijftien jaar eerder. In 2010 legden bussen de meeste kilometers af, 735 miljoen. Daarna nam het af tot 658 miljoen kilometer in 2016. Voor het eerst in zes jaar werd er vorig jaar weer meer met bussen gereden (691,6 miljoen kilometer), 5,2 procent meer af dan in 2016. Nederland telde vorig jaar 11.300 bussen.

Meer kilometers dan ooit (Foto ter illustratie ©Pxhere)
Meer kilometers dan ooit (Foto ter illustratie ©Pxhere)

FOK! Wat een weer: zonnig en droog

Vanochtend kan er in het noordelijk kustgebied eerst nog een bui voorkomen. Verder is het zonnig en blijft het droog. De middagtemperatuur bedraagt 13°C. De wind is zuidwest en matig, aan de kust aanvankelijk vrij krachtig, in het Waddengebied krachtig. In de loop van de dag neemt de wind af naar zwak tot matig en draait daarbij naar zuidoost.

In de nacht naar vrijdag trekken er enkele wolkenvelden over en blijft het waarschijnlijk droog. Later in de nacht ontstaan er enkele mistbanken. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 5°C. De wind wordt zwak tot matig en draait naar een oostelijke richting.

Vrijdag overdag is het vrij zonnig en blijft het droog. Vooral in het noorden komen er in de ochtend nog enkele wolkenvelden voor. De middagtemperatuur wordt 11°C op de Wadden tot 14°C in het zuiden. De wind wordt matig en komt uit het zuidoosten. In de avond wordt de wind langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland

Fraaie zonsopkomst bij Monique (Foto: DJMO)
Een mooie zonsopkomst bij DJMO. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Supermarkten stunten steeds meer met vlees

Het aantal vleesaanbiedingen in supermarktfolders is sinds 2015 met 28 procent gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Zij vergeleek de eerste drie kwartalen van dit jaar met dezelfde periode in de jaren daarvoor. De dierenwelzijnsorganisatie noemt de stijging ‘zeer kwalijk’. “Terwijl consumenten minder vlees willen eten, lokken de supers ze naar het vleesschap. De dieren betalen hiervoor de prijs,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Albert Heijn en Jumbo
Bij supermarkten Jumbo en Albert Heijn stegen de vleesaanbiedingen het meest van alle supermarkten. Jumbo verdubbelt het aantal vleesstunts ten opzichte van drie jaar geleden. Bij Albert Heijn gaat het om een toename van 73 procent. Hilhorst: “Minder vlees eten is hard nodig. Dat juist de marktleiders hiervoor geen verantwoordelijkheid nemen, is schandalig.”

Veel meer kip
Vrijwel alle supermarkten zijn fors meer gaan stunten met kip-, rund- en varkensvlees. Met name kip is flink gestegen; ten opzichte van 2015 staan er 70 procent meer kippromoties in de supermarktfolders. Ook hier lopen Albert Heijn en Jumbo voorop. Jumbo heeft zijn kipaanbiedingen zelfs vertienvoudigd (1021 procent).

Minder dieren
Wakker Dier houdt vanaf 2010 alle vleesaanbiedingen van de grootste supermarktketens bij. Vleesstunts drijven de consumptie op, terwijl minder vlees eten belangrijk is voor het klimaat en de dieren. Als er minder dieren nodig zijn voor de voedingsindustrie, komt er voor de overige dieren meer ruimte vrij. Deze ruimte kan gebruikt worden om dieren een beter leven te geven.

Vleesconsumptie
Wakker Dier vindt het zorgelijk dat we meer vlees eten dan het Voedingscentrum aanraadt. Daarom geeft ze de komende jaren Eet Geen Dierendag een boost. Op 4 oktober roept de organisatie het hele land op om één dag geen vlees te eten, en daarmee ruim 500 duizend dierenlevens te sparen.

Supermarkten stunten steeds meer met vlees (Afbeelding: Wakker Dier)
Supermarkten stunten steeds meer met vlees (Afbeelding: Wakker Dier)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.