UEFA werkt aan komst derde Europese clubtoernooi

Naast de Champions League en de Europa League kunnen Nederlandse clubs zich vanaf seizoen 2021/22 vermoedelijk ook plaatsen voor een derde toernooi.
 
Dat meldt Andrea Agnelli, die naast preses van Juventus ook de voorzitter van de European Club Association (ECA) is. Hij laat via Twitter weten dat de UEFA haar goedkeuring al heeft gegeven en dat alleen het uitvoerend comité nog groen licht moet geven.

Het nieuwe toernooi, dat nog geen officiële naam heeft, moet plaats bieden aan 32 clubs en is in eerste instantie bedoeld om de Europa League van betere kwaliteit te maken. Daar doen nu 48 ploegen aan mee, maar dat wordt teruggeschroefd naar 32, zodat 16 clubs doorschuiven naar het derde toernooi, waar nog eens 16 clubs extra aan mee mogenen doen.

Zo krijgen ploegen uit kleinere voetballanden meer kans om Europees voetbal te spelen, wat ten goede moet komen aan de weerbaarheid en kwaliteit van hun spelers. Nu stranden veel van die clubs al in de voorrondes en daarna is het Europese avontuur alweer voorbij. De nieuwe opzet wordt waarschijnlijk in 2021/22 van kracht omdat dan een nieuwe televisiedeal kan worden afgesloten.