Protestpartijen winnen verkiezingen ItaliŽ

Na het tellen van de stemmen in de meeste kiesdistricten is het duidelijk dat de populistische en eurosceptische partijen de grote winnaars zijn van de Italiaanse parlementsverkiezingen.

Volgens de officiële tussenstand van het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt de eurosceptische Vijfsterrenbeweging de grootste partij. De protestpartij van Luigi Di Maio staat op ruim 32 procent van de stemmen.

De coalitie van rechtse partijen heeft in totaal ongeveer 37 procent van de stemmen. Van die coalitie behaalt de rechts-populistische Lega (voorheen Lega Nord) van Matteo Salvini 17,6 procent. De conservatieve Forza Italia van voormalig premier Silvio Berlusconi staat op 14 procent van de stemmen.

Regeringsmeerderheid

De centrumlinkse alliantie onder leiding van de Democratische Partij (PD) van huidig premier Paolo Gentiloni zou in totaal kunnen rekenen op ongeveer 23 procent van de stemmen. De PD, die wordt aangevoerd door oud-premier Matteo Renzi, krijgt ongeveer 19 procent van de stemmen.

Volgens deze cijfers heeft geen enkele partij of alliantie een regeringsmeerderheid. Om een meerderheid in het parlement te verkrijgen heeft een blok zo'n 40 procent van de stemmen nodig.

Protestpartijen winnen verkiezingen Italië
Protestpartijen winnen verkiezingen Italië (Foto: ANP)