Teleurgesteld ItaliŽ naar stembus

Een sinds de crisis economisch achterblijvend Italië gaat zondag een parlement kiezen dat de teleurstelling van veel kiezers waarschijnlijk niet zal kunnen wegnemen. Partijleiders hebben beloofd met geld te gaan smijten en halen uit naar de EU, de euro en illegale immigratie. Maar de vraag is of er uit de bonte verzameling partijen en gelegenheidscoalities na de stembusgang een stabiele regering komt die de onderliggende problemen aanpakt.

Italië heeft deze eeuw ongeveer net zo veel regeringen en verkiezingen gekend als Nederland, maar economisch is het verschil groot. Het is een van de weinige westerse economieën die er maar niet in slaagt de crisis te boven te komen en die lijdt onder een enorme schuldenlast.

De naar verwachting grootste partij wordt een onderling diep verdeelde protestpartij, de Vijfsterrenbeweging (M5S) van Luigi Di Maio. De grootste fractie wordt naar verwachting de gelegenheidscoalitie van onder anderen de bejaarde centrumrechtse ex-premier Silvio Berlusconi en de Noord-Italiaanse rechtse populist Matteo Salvini.

Centrumlinks wordt aangevoerd door Matteo Renzi van de partij van huidig premier Paolo Gentiloni, de Democratische Partij (PD). Die lijdt naar verwachting onder de pas opgerichte coalitie van radiaal links, Liberi e Uguali (Vrij en gelijk) van Pietro Grasso.

De club die circa 40 procent binnenhaalt, zou in het nieuwe kiesstelsel een regering kunnen vormen. De stembureaus gaan om 07.00 uur open en sluiten om 23.00 uur. Drie uur laten volgen uitslagen.

Teleurgesteld Italië naar stembus
Teleurgesteld Italië naar stembus (Foto: ANP)