FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 maart 2018

'Verontwaardiging van burgers kan democratische rechtsstaat versterken'

Verontwaardigde burgers staan vaak negatief in het daglicht. Zij kunnen de grenzen van de democratische rechtsstaat opzoeken of die overschrijden. Hun verontwaardiging kan echter ook positief worden geduid, als een uiting van betrokkenheid. De overheid kan daar haar voordeel mee doen.

Dat staat in de essaybundel #WOEST van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Op uitnodiging van de Raad bespreken toonaangevende experts uit verschillende disciplines hoe de overheid het beste kan omgaan met de verontwaardiging van burgers. Het is namelijk een uiting van betrokkenheid, omdat boosheid laat zien waar burgers belang aan hechten en waarvoor zij in actie willen komen. Die actie kan leiden tot maatschappelijk initiatief en politieke vernieuwing. De boosheid van burgers kan de democratische rechtsstaat zelfs versterken mits deze in goede banen wordt geleid.

Centrale les
Een centrale les in de bundel is dat de overheid zich kan voorbereiden op de verontwaardiging van burgers en mogelijk zelfs haar voordeel hiermee kan doen als zij deze onbevreesd tegemoet treedt. De uitdaging daarbij is dat de overheid zich kwetsbaar en zelfkritisch moet durven opstellen als de situatie daar om vraagt, maar dat zij tegelijkertijd daadkrachtig dient te blijven staan en strijden voor de kernwaarden van de democratische rechtsstaat.

Inzicht in verontwaardiging
Met de essaybundel #WOEST wil de ROB meer inzicht bieden in hoe verontwaardiging kan leiden tot bepaalde grensoverschrijdende gedragingen; wanneer verontwaardiging een uiting is van positieve betrokkenheid, wat de gewenste omgang is met verontwaardiging in de democratische rechtsstaat en over welke handelingsperspectieven – zowel strategieën als technieken – de overheid zou moeten beschikken om op de juiste manier om te gaan met verontwaardiging.

In de 18 essays van de bundel wordt dit vraagstuk belicht vanuit verschillende disciplines, zoals de rechtsgeleerdheid, filosofie, geschiedenis, politicologie, sociologie, psychologie, ethologie, bedrijfskunde en bestuurskunde.

Aanleiding
Aanleiding voor de bundel vormde recente voorbeelden van het grensoverschrijdend gedrag van verontwaardigde burgers. Denk aan mensen die tijdens een raadsvergadering over de komst van een azc het gemeentehuis bestormen, demonstranten die andersdenkenden of de politie belagen, en burgers die de deur van een partijleider bekladden, auto’s van wethouders in brand steken of burgemeesters kogelbrieven sturen.

Problemen met inloggen op MijnOverheid

Mensen die proberen hun account te activeren voor de digitale postbus van de overheid lopen maandag al uren tegen problemen aan. De website MijnOverheid.nl kampt met een storing, staat te lezen op de site. De oorzaak van het probleem is niet bekend.

MijnOverheid is een website voor overheidszaken. MijnOverheid biedt toegang tot post, persoonlijke gegevens en lopende zaken van overheidsdiensten, zoals ook het kadaster en de gemeenten.

Problemen met inloggen op MijnOverheid (Foto: DJMO )
Problemen met inloggen op MijnOverheid (Foto: DJMO )

Motorcoureur ontsnapt aan zeer zware crash op Interlagos, maar breekt been

Op het circuit van Interlagos in het Braziliaanse São Paulo ging het zondag bijna helemaal fout. Tijdens de start van een van de races in de Copa Pirelli, het 'voorseizoen' van het Braziliaanse Superbike-kampioenschap, mocht Danilo Berto van geluk spreken dat hij slechts zijn been brak.

Bij de start kon Berto de controle over zijn motor niet houden, waardoor het voorwiel omhoog kwam en de coureur er zelfs vanaf geslingerd werd. De andere motoren kwamen op volle vaart voorbij razen, maar één van hen stevende recht op Berto af. 

De schrik zat er bij de toeschouwers - en ongetwijfeld bij Berto zelf - goed in, maar de andere coureur wist hem nog net te ontwijken. In elk geval deels, want Berto's been werd wel geraakt en hij liep dan ook een gebroken been op, maar gezien de snelheden had het aanzienlijk slechter af kunnen lopen.

De crash op Interlagos (Bron: YouTube)

De crash van dichterbij (Bron: YouTube)

Oud-medewerker Trump weigert te getuigen

Een voormalig medewerker van Donald Trump weigert te verschijnen voor een grand jury die onderzoek doet naar de mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezing. "Laat hem me maar arresteren", zei Sam Nunberg tegen The Washington Post.

Nunberg moet zich naar eigen zeggen vrijdag in Washington melden. Hij toonde de krant de vermeende dagvaarding van speciaal aanklager Robert Mueller. De oud-campagnemedewerker moet onder meer documenten overdragen die betrekking hebben op Donald Trump en negen andere mensen.

Nunberg zei de dagvaarding naast zich neer te leggen. Hij overlegt geen documenten en zal ook niet getuigen. "Meneer Mueller moet begrijpen dat ik vrijdag niet kom", zei Nunberg, die benadrukte dat Trump niet heeft geheuld met de Russen. "Poetin is te slim om samen te spannen met Donald Trump."

De oud-campagnemedewerker liet blijken niet te vrezen voor de mogelijke gevolgen. "Wat gaat hij doen? Hij is zo stoer, we zien wel wat ze doen", zei hij tegen Bloomberg News. "Ik ga geen veertig uur uittrekken om e-mails uit te pluizen. Ik heb een leven."Nunberg maakte onderdeel uit van het campagneteam van Trump, maar werd in 2015 ontslagen.

Oud-medewerker Trump weigert te getuigen
Oud-medewerker Trump weigert te getuigen (Foto: ANP)

Olympisch mountainbikekampioene stopt voorlopig wegens depressie

Mountainbikester Jenny Rissveds heeft laten weten voorlopig te stoppen met de sport. De Zweedse is daarbij zeker niet van plan om het definitief op te geven, want in 2019 wil ze er weer bij zijn. De 23-jarige Rissveds is bezig om een flinke depressie achter zich te laten en wil de rest van het jaar nemen om de boel vooral mentaal weer op orde te krijgen.

Op Instagram geeft Rissveds aan dat ze vroeg in 2016 met symptomen van een depressie te maken kreeg. "Op een of andere manier wist ik mijzelf zo goed bij elkaar te rapen dat ik een jaar beleefde met resultaten waar ik nooit van had durven dromen", zegt de Zweedse over 2016, waarin ze eerst wereldkampioene onder 23 jaar werd om vervolgens in Rio olympisch goud te pakken.

"Afgelopen winter was mijn hele systeem zo vermoeid dat ik niet eens de kracht had om uit bed te komen, dagenlang. De dagen werden weken en in november realiseerde ik mij dat ik moest stoppen om het te forceren, zowel in de training als in het dagelijks leven. Sindsdien doe ik zo weinig mogelijk en leef ik dag voor dag", schrijft Rissveds openhartig.

"Mijn dagelijkse routine bestaat nu uit een dagelijkse wandeling en ik heb mijzelf gedwongen om, zelfs op de écht slechte dagen, in elk geval even buiten de deur te komen. Inmiddels ben ik er klaar voor om mijn leven weer te leiden, met elke dag vooruitgang en plezier om weer op deze planeet te lopen."

Rissveds zegt van plan te zijn om sterker dan ooit terug te keren. Haar contract met SCOTT-SRAM is in overleg ontbonden, maar het team heeft haar wel laten weten dat de deur altijd open staat als ze zich weer goed genoeg voelt om terug te keren in de sport. 

Als je onderstaande Instagrampost van Rissveds niet kunt zien, is deze hier alsnog te bekijken.

 

Thanks for the journey. It’s been a couple of amazing years of my life and career. It all went so fast. From no experience to World Cup victories to World Champion to Olympic Champion. In combination of certain circumstances and too much pressure I lost myself. I’ve been fighting this depression since two years now. It all started in beginning of 2016 and somehow I managed to put it all together for a year that brought me results I couldn’t even dream of. Last winter my entire system was too exhausted to even make it out of bed for days. The days became weeks. In November 2017 I realized I have to stop pushing it. Stop to push myself in training and also in daily life. Since then I’ve been sleeping for days and nights, activated myself as little as possible and it’s been a day-by-day kind of living. My daily routine has been a walk a day and I have forced myself, even really bad days, to just make it out through the door. Today I’m ready to live my life again, making progress every day and enjoy walking on this planet again. The process I’m in the middle of right now is a process that will take me back stronger than ever to whatever I will do in life. My life is my life and I’m the last one to take it away from me. Hope you will keep on following my journey that enters a new chapter from now on. Read last weeks press release of me and SCOTT-SRAM MTB Team walking separate ways. Link in bio. Photos by: @joakimriss @jochenhaar_photography @svenmartinphoto ———————————————— EDIT: I will not retire from cycling, not yet. I’m just taking the time needed to get back strong and healthy. In the meantime I will ride my bike with no pressure and just for fun.

Een bericht gedeeld door Jenny Rissveds (@jennyrissveds) op28 Feb 2018 om 2:43 (PST)

Turkije vraagt Berlijn om uitlevering Muslim

Turkije wil dat Duitsland de voormalige Syrisch-Koerdische PYD-leider Saleh Muslim aanhoudt en uitlevert. De politicus zou zaterdag in Berlijn hebben meegedaan aan een betoging tegen het Turkse offensief in Afrin, een Koerdische enclave in het noordwesten van Syrië.

Het Turkse staatspersbureau Anadolu bericht op basis van anonieme bronnen dat Turkije heeft gevraagd om de uitlevering van Muslim. Hij was op verzoek van Ankara eerder al aangehouden in Tsjechië. Een rechtbank liet hem echter voorlopig vrij, op voorwaarde dat hij de EU niet verlaat.

Turkije verdenkt de 67-jarige Muslim onder meer van betrokkenheid bij een aanslag met tientallen doden in 2016, bericht Anadolu. De Turkse autoriteiten zien de Syrische politieke partij PYD als een verlengstuk van de verboden PKK-beweging.

Turkije vraagt Berlijn om uitlevering Muslim
Turkije vraagt Berlijn om uitlevering Muslim (Foto: ANP)

Ollongren: gemeenten, pak zetelroof aan

Ook gemeenten doen er goed aan eens te kijken hoe ze 'zetelroof' kunnen tegengaan, vindt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Ze raadt gemeenten aan de Tweede Kamer, die het voor leden minder aantrekkelijk heeft gemaakt om zich los te maken van hun fractie, als voorbeeld te nemen.

De Telegraaf meldde na eigen onderzoek dat het steeds vaker voorkomt dat raadsleden hun partij de rug toekeren, maar hun zetel behouden. De meeste partijen geven aan geen toename te hebben opgemerkt van het verschijnsel. Veel partijen proberen het probleem van tevoren wel met onder meer screenings te voorkomen, maar erkennen toch machteloos te zijn als een dissident koste wat kost de zetel wil behouden.

CDA, PvdA en GroenLinks vragen kandidaten al langer van tevoren een verklaring te ondertekenen. De VVD deed dit bij de meest recente Tweede Kamerverkiezingen al, ofschoon zo'n verklaring juridisch waardeloos is. De wet is hier immers duidelijk over. Kamerleden, en op gemeentelijk niveau raadsleden, worden op persoonlijke titel benoemd.

Goedkeuring

Ook Ollongren wijst erop dat "volksvertegenwoordigers geen werknemers zijn van een politieke partij en kritisch en onafhankelijk moeten kunnen opereren". Maar "tegelijkertijd is het onwenselijk als politici afsplitsen vanwege persoonlijke ambities of belangen".

De VVD benadrukt dat het vooral belangrijk is om van tevoren te screenen en geen onbekenden hoog op de lijst te zetten. Ook de SP noemt bekendheid met en vertrouwen in de kandidaten als belangrijke factor. Daarnaast moeten lokale afdelingen goedkeuring van het landelijk bestuur krijgen om mee te doen. "Dat zijn vaak mensen die al jaren actief zijn", zegt partijvoorzitter Ron Meyer. En dan is er nog de welbekende afdrachtsregeling. "Bij ons doe je het niet voor het geld. Dat is al direct een heel duidelijke keuze."

Bij D66 worden geen verklaringen ondertekend, maar wordt wel geprobeerd het risico op zetelroof zo klein mogelijk te maken. Zo moet iemand bijvoorbeeld minimaal een half jaar lid zijn van de partij om zich kandidaat te stellen. Maar een woordvoerder erkent dat als iemand écht zijn zetel wil meenemen, daar weinig aan te doen valt. "Er is nou eenmaal een wettelijk recht dat mensen hebben."

Ollongren: gemeenten, pak zetelroof aan
Ollongren: gemeenten, pak zetelroof aan (Foto: ANP)

Amerikaanse rugbyers winnen Sevens voor eigen publiek

De Amerikaanse rugby sevensploeg heeft in Las Vegas voor de tweede keer in de geschiedenis een toernooi in de Sevens World Series gewonnen. In 2015 waren de Eagles de sterkste in Londen, dit keer lukte het in eigen huis.

Via zeges op Engeland (17-12) en Fiji (19-7) speelden de Amerikanen zich in het Sam Boyd Stadium naar de finale. Daarin troffen ze de Argentijnen, die in 2009 voor het laatst een toernooi wonnen en zich voor de finale plaatsten via zeges op Kenia (17-12) en Zuid-Afrika (12-10).

In de finale was al snel duidelijk dat de Amerikaanse ploeg veel te sterk was. Onder leiding van Perry Baker en Danny Barrett stond al snel een 21-0 voorsprong op het bord, waarna de bloedsnelle Carlin Isles het met zijn 99e try in sevensrugby afmaakte: 28-0.

Fiji besloot het toernooi als derde, na in een spannend duel met 26-22 af te rekenen met de Zuid-Afrikanen.

De finale van de USA Sevens (Bron: YouTube)

Trump mogelijk naar Israël vanwege ambassade

De Amerikaanse president Donald Trump reist mogelijk naar Israël voor de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. "Als het mogelijk is, doe ik het", zei de president tijdens een bezoek van de Israëlische premier Netanyahu aan het Witte Huis.

Trump besloot eerder de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv te verplaatsen naar Jeruzalem. Ook erkende hij die stad als hoofdstad van Israël. Dat viel slecht bij de Palestijnen en Arabische bondgenoten van de Verenigde Staten, maar werd toegejuicht door Netanyahu. De opening van de diplomatieke post moet in mei plaatsvinden.

Trump mogelijk naar Israël vanwege ambassade
Trump mogelijk naar Israël vanwege ambassade (Foto: ANP)

Snelwandelaar levenslang geschorst, meerkampster krijgt vier jaar

Wereldatletiekfederatie IAAF heeft het maandelijkse lijstje met geschorste atleten bekendgemaakt. Zoals gewoonlijk staan daar vooral atleten op die internationaal weinig ervaring hebben, maar er zijn ook twee internationale medaillewinnaars geschorst.

Snelwandelaar Stanislav Emelyanov, wereldkampioen jeugd én junioren en - tot hij die titel kwijtraakte - Europees kampioen senioren, zit al sinds 2014 in de dopingmolen. De Rus, getraind door de fameuze dopingcoach Viktor Chegin, werd in 2014 geschorst wegens problemen met zijn biologische paspoort.

Emelyanov had weinig zin om het voorzichtig aan te doen, want nog geen jaar later werd hij daadwerkelijk betrapt. Vorig jaar volgde nog een positief plasje en de hardleerse Rus is door de IAAF nu levenslang geschorst.

De Oekraïnse Anastasia Mokhnyuk won in 2016 zilver op de vijfkamp op het WK indoor. Ze werd betrapt op het verboden hartmedicijn meldonium, zoals zoveel Oost-Europeanen, maar werd vrijgesproken. Inmiddels blijkt dat de Oekraïnse een maand later nog eens positief testte en dat leverde haar nu een schorsing van vier jaar op, tot 20 april 2020.

Oranje oefent in oktober tegen België

De KNVB heeft een nieuwe oefentegenstander gevonden voor het Nederlands elftal. Op dinsdag 16 oktober is België de tegenstander.

De bond maakte afgelopen week al bekend dat het Nederlands elftal eind mei en begin juni twee oefenwedstrijden gaat spelen tegen Slowakije en Italië. De wedstrijd tegen België is de 127ste ontmoeting en draagt de bijnaam de Derby der Lage Landen.

Waar de wedstrijd gespeeld gaat worden is nog niet bekend. De KNVB meldt via de officiële kanalen weten dat de Belgische bond in een laat stadium laat weten in elke stadion er gevoetbald gaat worden. De wedstrijd valt tussen de eerste twee en laatste wedstrijden in de UEFA Nations League.

"Op dit moment voert de KNVB nog gesprekken over de invulling van de laatste oefeninterland ter voorbereiding op Oranjes eerste duel in de UEFA Nations League (UNL) met Frankrijk begin september. Zodra deze tegenstander bekend is, is het programma van het team van bondscoach Ronald Koeman met tien internationale ontmoetingen in 2018 compleet", schrijft de KNVB.

Dief van Oscarbeeldje McDormand gearresteerd

Een triomfantelijke avond voor actrice Frances McDormand is bijna geëindigd in mineur. Tijdens een feest in Los Angeles na de Oscaruitreiking werd het gouden beeldje van de kersverse winnares gestolen. Hoewel de actrice er geen zaak van wilde maken is de verdachte van de roof later toch gearresteerd.

Getuigen zagen een onbekende man het beeldje grijpen en ermee aan de haal gaan. De man wist met het beeldje het gebouw te ontvluchten, meldt de New York Times. De actrice brak in tranen uit toen ze in de gaten kreeg dat haar beeldje was gestolen.

Het incident liep goed af. Een oplettende fotograaf bij de uitgang zag de man met het beeldje en wist de dief te overtuigen het beeldje terug te geven. McDormand wilde geen aanklacht indienen tegen de dief en beval de dief "te laten gaan." Later werd bekend dat de verdachte man toch door de politie van Los Angeles is gearresteerd. Hij wordt verdacht van huisvredebreuk en diefstal.

De zestigjarige actrice kreeg een Academy Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in het misdaaddrama Three Billboards outside Ebbing, Missouri. Eerder in haar carrière won McDormand de prijs al eens voor haar rol in de thriller Fargo.

Dief van Oscarbeeldje McDormand gearresteerd
Dief van Oscarbeeldje McDormand gearresteerd (Foto: BuzzE)

Gratis seks met meisje (19) trekt 3000+ kerels

Miss Ye uit Sanya had vorige week een leuke actie. De 19-jarige Chinese bood namelijk haar volgers een gratis wip aan. Hierop trokken zeker drieduizend geile kerels naar haar hotelkamer.

Ye blijkt in eigen land geen onbekende. Ze blijkt namelijk een populair vlogster. Vorige week woensdag postte zij 's avonds dat zij het bed wilde delen met haar fans.

"Wie komt mij pakken?", schreef het tienermeisje. "Voor seks. Gratis!" Vervolgens schreef ze dat ze logeerde in het Hilton Hotel, kamernummer 6316.

Vanaf dat moment liep het storm. De telefoon van het peperdure hotel stond roodgloeiend. Iedereen wilde weten wie in hotelkamer 6316 logeerde.

Het werd Miss Ye al snel te heet onder de voeten. Snel schreef ze dat ze maar een grapje had gemaakt en ze smeekte haar fans absoluut niet naar het hotel te komen. Te laat, want er kwam een ware mensenmassa op de been.

Zeker 3.000 geile kerels stapten op de fiets om naar het hotel te gaan voor een glatis nummeltje. De chaos was dan ook compleet. Een van de Chinezen filmde zelfs zijn reis naar het hotel en schreef: "Ik ben op weg naar kamernummer 6316, hahahahahaha, hier ben ik dan!"

Andere mannen deelden foto's van haar kamer via sociale media in China, hierbij vermeldend dat ze in de enorme rij voor de hotelkamer stonden. Ye was inmiddels al gevlucht naar een hotel bij de plaatselijke luchthaven.

Op het vliegveld stond de politie al klaar om haar in de boeien te slaan. De vlogster is voor omgerekend 50 euro op de bon geslingerd wegens prostitutie. Bovendien moet ze vijftien dagen op water en brood. Haar social-media-account is inmiddels opgeheven.

Glatis nummel 39 met lijst!

Voetbalsters na gelijkspel finalist Algarve Cup

De Nederlandse voetbalsters hebben zich voor het eerst geplaatst voor de finale om de Algarve Cup. Door een gelijkspel tegen IJsland (0-0) werd Nederland groepswinnaar.

Oranje maakte al indruk in Groep C met overwinningen op Japan (6-2) en Denemarken (2-3). Tegen IJsland volstond een gelijkspel om Japan voor te blijven als groepswinnaar.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman had veel balbezit tegen IJsland, maar veel kansen kreeg Nederland niet. Renate Jansen kreeg voor rust nog de beste kans, maar haar inzet ging voorlangs na een voorzet Shanice van de Sanden. In de tweede helft bleef Nederland dreigend, met name via Lieke Martens. Invalster Lineth Beerensteyn was nog het dichtst bij een doelpunt, maar haar inzet raakte de paal.

Als een van de twee beste groepswinnaars van de drie groepen gaat Oranje naar de eindstrijd van het toernooi, waarin Zweden, Australië of Portugal de tegenstander is. Het is de vijfde keer dat Oranje aan het evenement deelneemt. De beste prestatie tot dit jaar was de vijfde plaats in Portugal.

Danny Froger oefent om kinderen te krijgen

Nu Danny Froger (30) een jaar verkering heeft, denkt hij het stichten van een gezin. In het blad Linda.meiden vertelt de zanger dat hij graag kinderen wil met zijn vriendin Dominique.

Op de vraag of hij kinderen wil antwoordt Danny: "Ja. We zijn druk aan het oefenen. Dat bevalt me prima. Het zit goed tussen ons, dus waarom zouden we wachten." Danny en Dominique vierden in januari dat ze een jaar samen zijn. "1 jaar samen met de beste!!! Ik hou van je en op naar de 100'', schreef Danny toen al op Instagram.

In Linda.meiden vertelt Danny hoe hij het voor zich ziet als er een baby komt. "Ik ben opgegroeid met het idee dat een man financieel voor zijn vrouw moet kunnen zorgen. Maar zij wil blijven werken, dus: oké. Al vind ik wel dat een kind niet vijf dagen per week naar de crèche hoort te gaan."

Danny en Monique leerden elkaar kennen op een verjaardagsfeest. Danny: "Mijn oom werd zestig en we zaten met al zijn vrienden in een restaurant. Daar was één lekker wijf: Dominique. Toen ik klaar was met alle verhalen over voetbal, bier en vrouwen, ben ik op haar afgestapt. Een paar weken later kwam ze kijken bij een optreden. Ik voelde toen al dat het goed zat. Drie maanden later zijn mijn hond en ik bij haar ingetrokken."

Danny Froger oefent om kinderen te krijgen
Danny Froger oefent om kinderen te krijgen (Foto: BuzzE)

NHL: Nieuwe koplopers Predators boeken 8e zege op rij

De ijshockeyers van de Nashville Predators hebben in de NHL hun achtste opeenvolgende overwinning geboekt. De ploeg is in de Western Conference dankzij de zegereeks inmiddels de nieuwe koploper: de Vegas Golden Knights hebben die positie in moeten leveren.

De Predators kwamen in Denver twee keer op voorsprong tegen de Colorado Avalanche, maar beide kregen sloeg de thuisploeg ook weer terug. Mikko Rantanen zette de Avs zelfs op 3-2, maar Ryan Ellis bracht de Predators in de slotfase langszij. Na een dikke minuut overtime besliste Filip Forsberg het duel vervolgens in het voordeel van de ploeg uit Nashville: 3-4.

Uitslagen NHL zondag
Colorado Avalanche - Nashville Predators 3-4 OT
Florida Panthers - Philadelphia Flyers 4-1
Anaheim Ducks - Chicago Blackhawks 6-3
New Jersey Devils - Vegas Golden Knights 2-3
Carolina Hurricanes - Winnipeg Jets 2-3
Minnesota Wild - Detroit Red Wings 4-1
San Jose Sharks - Columbus Blue Jackets 2-4

De hoogtepunten van de dag (Bron: YouTube)

Emma Watson de mist in met 'tatoeage'

Emma Watson toonde op de rode loper van de Vanity Fair Oscars afterparty vol trots en goede bedoelingen haar nieuwe tatoeage op haar onderarm met de tekst 'Times Up'. Ze wilde hiermee aandacht schenken aan de beweging die zich inzet tegen seksueel geweld.

Al snel ging het op sociale media niet om de boodschap, maar over verkeerde wijze waarop deze geschreven was. In correct Engels had dat als 'Time's Up' moeten zijn gespeld.

Tattoo-kenners denken dat de taalblunder geen blijvende impact zal hebben. De meesten waren het er over eens dat het om een henna-tatoeage ging. Dat betekent dat de boodschap binnen afzienbare tijd weer van de arm van de Engelse actrice verdwenen is.

Watson was niet genomineerd voor een Oscar. Voor haar rol in de film The Circle was de actrice wel genomineerd voor een Golden Raspberry (Razzie). Gelukkig voor haar vond de jury de acteerprestatie van Tyler Perry in BOO! 2: A Medea nog veel slechter.

Emma Watson de mist in met tatoeage
Emma Watson de mist in met tatoeage (Foto: BuzzE)

Trump maakt ook geen uitzondering voor buren

De Amerikaanse president Donald Trump is niet van plan om lagere invoertarieven te hanteren voor staal en aluminium afkomstig uit buurlanden Canada en Mexico. Alleen als die landen akkoord gaan met een herziening van het Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA, waarvan dan vooral de VS beter wordt, overweegt hij tarieven aan te passen.

Volgens Trump is de NAFTA een slechte deal voor de Verenigde Staten. Het verdrag zorgt volgens hem voor een "massale verplaatsing van bedrijven en banen". De laatste tijd gaan er steeds meer geruchten dat het land zich uit de afspraken wil terugtrekken. Volgens Trump moet Canada de Amerikaanse boeren beter behandelen. Mexico moet op zijn beurt voorkomen dat drugs de VS binnenstromen.

NAFTA is al sinds 1994 van kracht. Noorderbuur Canada is de grootste leverancier van staal en aluminium aan de VS. Mexico is als staalbron de nummer vier. De landen hebben al door laten schemeren tegenmaatregelen te zullen nemen, als ze geen uitzonderingspositie krijgen.

Trump maakt ook geen uitzondering voor buren
Trump maakt ook geen uitzondering voor buren (Foto: ANP)

VVD en SP willen af van nepnieuwswaakhond EU

VVD en SP willen af van het omstreden bureau van de Europese Commissie dat de taak heeft nepnieuws te bestrijden. Het kabinet moet in Brussel de opheffing van EUvsDisinfo bepleiten, vinden regeringspartij VVD en oppositiepartij SP. De twee partijen lijken zicht te hebben op een Kamermeerderheid.

EUvsDisinfo moet de invloed van Russische propaganda in de Europese pers tegengaan en publiceerde een lijst met voorbeelden daarvan. De dienst raakte in opspraak omdat het ook onder andere NPO Radio 1, De Gelderlander, GeenStijl en The Post Online brandmerkte als verspreiders van nepnieuws. Het bureau "schiet zijn doel voorbij" en "bemoeit zich met de vrije pers in Nederland", vinden Kamerlid Dilan Yesilgöz (VVD) en haar SP-collega Peter Kwint.

De Kamer stemt dinsdag over de oproep van VVD en SP. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft nog niet laten weten wat ze ervan vindt. Ollongren benadrukte tot dusver dat het juist belangrijk is dat de EU de strijd tegen nepnieuws voortzet.

VVD en SP willen af van nepnieuwswaakhond EU
VVD en SP willen af van nepnieuwswaakhond EU (Foto: ANP)

Netflix voert pincodes voor series in

Netflix-gebruikers kunnen elke serie en elke film straks achter een muur zetten. Dan is er een speciale pincode nodig om de productie te kunnen kijken. Zo kunnen ouders voorkomen dat hun kinderen een film kijken waarvoor ze nog te jong zijn.

"We begrijpen dat elke familie anders is en dat ouders anders denken over wat gepast is voor bepaalde leeftijden", stelt Netflix-bestuurder Mike Hastings. Momenteel kunnen gebruikers alleen instellen dat bepaalde leeftijdscategorieën, bijvoorbeeld 18-plus, achter een pincode worden gezet.

Netflix zal de leeftijdsrating ook duidelijker in beeld laten zien wanneer iemand op play drukt. Dat moet verrassingen tijdens het kijken voorkomen.

Netflix voert pincodes voor series in
Netflix voert pincodes voor series in (Foto: BuzzT)

Groenewegen sprint naar zege in tweede etappe Parijs-Nice

Dylan Groenwegen heeft in Parijs-Nice de tweede etappe gewonnen. De Nederlandse sprinter van LottoNL-Jumbo was na een etappe van 187 kilometer tussen Orsonville en Vierzon de snelste in de massasprint. De Italiaan Elia Viviani werd tweede, voor de Duitser André Greipel.

Het was lang in de etappe wachten tot er een groep wegreed uit het peloton. Pas op honderd kilometer van de streep sloegen Lars Boom (LottoNL-Jumbo) Oliver Naesen (AG2R), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Tiago Machado (Katusha-Alpecin), Manuele Boaro (Bahrain-Merida) en Anthony Delaplace (Fortuneo – Samsic) de handen ineen om een ontsnapping op te zetten. Het zestal kreeg halve minuut van het peloton, maar toen werd het alweer dicht gereden door FDJ en Quick-Step Floors.

Ongeveer veertigkilometer later leken de vluchters ingelopen te worden, toen besloten Machado en Boaro om nog even door te gaan. Het duo kreeg wel de ruimte en wisten de maximale voorsprong uit te bouwen tot drie minuten. Ondanks dat de twee goed samenwerkte werden ze op vier kilometer van de finish teruggepakt door het peloton. In de massasprint trok Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam de sprint aan voor ploegmaat Démare, maar de Frans kampioen kon niet volgen. Groenewegen kwam vervolgens vroeg op kop. Viviani zat in zijn wiel, maar de Nederlander wist het makkelijk af te maken voor zijn ploeg LottoNL-Jumbo. Voor Groenewegen is het alweer zijn vijfde zege van het seizoen.

Stef Blok woensdag beëdigd

Stef Blok wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De VVD'er is de opvolger van Halbe Zijlstra, die opstapte vanwege het liegen over een bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin, meldt De Telegraaf maandag.

De 53-jarige Blok was in het vorige kabinet minister voor Wonen en Rijksdienst en later minister van Veiligheid en Justitie. Blok zou vrijdag worden beëdigd.

Op het moment is Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) ook baas van Buitenlandse Zaken. Zij nam het over nadat Zijlstra vorige maand was afgetreden. Dat deed Zijlstra omdat hij als fractievoorzitter van de VVD een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin had verzonnen. Premier Mark Rutte onderstreepte bij Zijlstra's opstappen dat "liegen nooit mag" , maar dat de consequenties van geval tot geval kunnen verschillen.

Klein ego
Rutte zei direct dat hij de tijd wilde nemen voor het invullen van de ministerspost op Buitenlandse Zaken. De premier schetste al wel een profiel van de nieuwe minister. De opvolger van Zijlstra moet volgens Rutte iemand zijn met een klein ego, die dienstbaar is aan het land, snapt hoe politiek werkt, met twee benen in de wereld staat en respectvol omgaat met zijn medewerkers. Het uitgangspunt is verder dat het een VVD'er moet worden, net als Zijlstra.

Blok vertrok afgelopen najaar uit het Binnenhof om eens wat anders te gaan doen. Met de keuze voor VVD'er Blok kiest Rutte voor ervaring.

Update 17:29 uur
De Koning zal Stef Blok met ingang van woensdag 7 maart 2018 benoemen tot minister van Buitenlandse Zaken. De minister wordt woensdagochtend op Paleis Noordeinde ten overstaan van de Koning beëdigd.

'Stef Blok nieuwe minister van BuZa'
'Stef Blok nieuwe minister van BuZa' (Foto: ANP)

Treinverkeer stilgelegd na vondst WOII-explosief

Bij werkzaamheden aan de Elfmorgenweg in Roermond is een projectiel uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. De werkzaamheden zijn stilgelegd en de omgeving is afgezet. Omdat op enkele meters afstand van de werkzaamheden de spoorweg ligt, is op last van de politie het treinverkeer tussen Weert en Roermond voorlopig stilgelegd.

Agenten hebben de omgeving van de Elfmorgenweg afgezet in afwachting van de komst van experts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), die het projectiel nader zullen onderzoeken en vervolgens opruimen. Op dit moment is er geen sprake van direct gevaar. De locatie is in het buitengebied van Roermond.

Treinverkeer voorlopig stilgelegd
Uit voorzorg is de omgeving afgezet en is op last van de politie het treinverkeer over de lijn Roermond – Weert stilgelegd. Reizigers worden gevraagd om alternatieve routes hun reis voor te zetten. Naar verwachting duurt het nog enkele uren voordat het spoor en de omgeving kan worden vrijgegeven.

Oscarbeeldje McDormand gestolen op feest

Een triomfantelijke avond voor actrice Frances McDormand is bijna geëindigd in mineur. Tijdens een feest in Los Angeles na de Oscaruitreiking werd het gouden beeldje van de kersverse winnares gestolen.

Getuigen zagen een onbekende man het beeldje grijpen en er mee aan de haal gaan. De man wist met het beeldje het gebouw te ontvluchten, meldt de New York Times. De actrice brak in tranen uit toen ze in de gaten kreeg dat haar beeldje was gestolen.

Het incident liep goed af. Een oplettende fotograaf bij de uitgang zag de man met het beeldje en wist de dief te overtuigen het beeldje terug te geven. McDormand wilde geen aanklacht indienen tegen de dief en beval de dief "te laten gaan."

De zestigjarige actrice kreeg een Academy Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in het misdaaddrama Three Billboards outside Ebbing, Missouri. Eerder in haar carrière won McDormand de prijs al eens voor haar rol in de thriller Fargo.

Oscarbeeldje McDormand gestolen op feest
Oscarbeeldje McDormand gestolen op feest (Foto: BuzzE)

NBA: 'Greek Freak' leidt Bucks langs 76ers

De basketballers van de Milwaukee Bucks hebben in de NBA in het eigen BMO Harris Bradley Center een overwinning bij kunnen schrijven. De Philadelphia 76ers werden aan de hand van Giannis Antetokounmpo opzij geschoven.

De Sixers hadden er zin in en namen al vroeg de leiding in de wedstrijd, die ze zelfs uit wisten te breiden tot twintig punten. Langzaam maar zeker kwamen de Bucks echter weer terug, hoewel ze na een 51-51 stand nog eens op achterstand kwamen.

Aan het einde van het derde kwart namen de Bucks het heft in handen, waarna ze de wedstrijd uitspeelden naar een 118-110 zege. Met 35 punten schoot Greek Freak Antetokounmpo weer flink raak, hij liet er ook nog zeven assists en negen rebounds bij optekenen.

Uitslagen NBA zondag
Atlanta Hawks - Phoenix Suns 113-112
Toronto Raptors 103-98
Washington Wizards - Indiana Pacers 95-98
Dallas Mavericks - New Orleans Pelicans 109-126
Milwaukee Bucks - Philadelphia 76ers 118-10
Los Angeles Clippers - Brooklyn Nets 123-120
Sacramento Kings - New York Knicks 102-99

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Radar niet vervolgd voor valse doktersrecepten

Het tv-programma AVROTROS Radar wordt niet vervolgd voor het opmaken van valse doktersrecepten waarmee zware medicijnen zijn gehaald bij verschillende apotheken. Dat heeft het Openbaar Ministerie bepaald. Hoewel het hier wel om strafbare feiten gaat, vindt het OM vervolging niet op zijn plek gezien het maatschappelijk en journalistiek belang dat ermee gediend is.

Twee huisartsen hadden aangifte gedaan van valsheid in geschrift en identiteitsfraude.

In de aflevering van mei vorig jaar toonde het tv-programma aan dat het controlesysteem van apotheken niet goed werkt. Radar leverde bij verschillende apotheken door het hele land valse recepten in voor onder meer zware pijnstillers en overal werden de medicijnen verstrekt. Het tv-programma liet zelfs opvallende fouten in de recepten zetten, maar nog steeds werd de medicatie meegegeven.

"Hoewel er voldoende bewijs is om tot vervolging over te kunnen gaan, vindt het OM dit niet op zijn plaats. De programmamakers hebben een misstand in het controlesysteem bij apotheken aangetoond, waardoor zware medicatie in het verkeer kon worden gebracht met risico's voor de volksgezondheid", motiveert het OM de beslissing om te seponeren.

Radar niet vervolgd voor valse doktersrecepten
Radar niet vervolgd voor valse doktersrecepten (Foto: ANP)

Renee van Bavel schrijft lied 4 mei

Zangeres Renee van Bavel treedt op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking op in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In opdracht van het Nationaal Comité 4 & 5 Mei schreef ze het lied Een Mens. Ze brengt het ten gehore onder begeleiding van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Sinds vijf jaar woont en werkt Renee van Bavel in Berlijn en naast haar concerten in Duitsland en Oostenrijk speelt zij regelmatig in Nederland. De afgelopen twee jaar toerde zij samen met de fanfare van de Koninklijke Landmacht met het programma Saluut! Een groet aan de veteraan.

Vanaf 18 maart is Renee van Bavel met haar theaterconcert Denkend aan Holland in de theaters te zien.

Renee van Bavel schrijft lied 4 mei
Renee van Bavel schrijft lied 4 mei (Foto: ANP)

Poten geroosterde Haagse reiger naar museum

De poten van de dode blauwe reiger die zondag geroosterd werd door een dakloze man in het Haagse Bos, zijn binnenkort in het museum te zien.

De poten worden opgenomen in de collectie 'Dode dieren met een verhaal' van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, die laat zien hoe en waar mens en dier met elkaar in botsing komen en wat de gevolgen kunnen zijn. In de collectie zit onder meer de Tweede Kamermuis en de Dominomus.

De uit Rusland afkomstige man had de vogel zelf geslacht, bereid en opgegeten. Reigers zijn een beschermde diersoort, maar aangezien de man verklaarde dat hij de vogel dood had gevonden en de politie het tegendeel niet kon aantonen, wordt hij hiervoor niet vervolgd.

Poten geroosterde Haagse reiger naar museum
Poten geroosterde Haagse reiger naar museum (Foto: ANP)

Zanger Mr. Probz daagt stalkster

Zanger Mr. Probz heeft een kort geding aangespannen tegen een fan die hem hardnekkig blijft lastigvallen. De artiest eist dat de jonge vrouw bij hem uit de buurt blijft en geen contact meer met hem opneemt. "Hij wil dat het stopt", zegt zijn advocaat Royce de Vries maandag in een toelichting.

Al meer dan twee jaar zoekt de vrouw contact met de zanger, vooral via social media. Maar ze zoekt hem ook op bij zijn huis en in het uitgaansleven.

Mr. Probz heeft al twee keer aangifte gedaan tegen de vrouw. De politie greep vorig jaar al eens in en arresteerde haar voor stalking. Ze kreeg een gebieds- en contactverbod van drie maanden, maar na afloop begon ze wederom berichten te sturen en te bellen en werd haar toon steeds dreigender.

Advocaat De Vries zegt dat de 33-jarige zanger er dagelijks veel last van heeft, maar hij wil verder niet te veel kwijt over de zaak. "Het is een privékwestie."

Het kort geding tegen de vrouw dient later deze maand bij de rechtbank in Breda.

Zanger Mr. Probz daagt stalkster
Zanger Mr. Probz daagt stalkster (Foto: ANP)

97-jarige man schiet zieke echtgenote neer

Een 97-jarige man heeft in een verpleeghuis in de Duitse stad Ahrensburg zijn hulpbehoevende echtgenote van 91 neergeschoten en vervolgens de hand aan zichzelf geslagen. De vrouw overleefde de aanslag en is naar een ziekenhuis gebracht.

De politie zei maandag dat haar toestand kritiek is. Over de achtergrond van het drama is nog niets bekend. De bejaarde was op bezoek bij zijn vrouw in het verzorgingshuis. Er zijn geen aanwijzingen voor andere betrokkenen.

97-jarige man schiet zieke echtgenote neer
97-jarige man schiet zieke echtgenote neer (Foto: ANP)

IJshockeyers Heerenveen naar halve finales BeNe-League, Geleen uitgeschakeld

De ijshockeyers van de Heerenveen Flyers hebben zich geplaatst voor de halve finales van de play-offs in de Belgisch-Nederlandse BeNe-League. In Amsterdam werd ook het tweede duel gewonnen van de Amstel Tijgers, waarmee de serie beslist werd.

Michael Mackie-Kwist en Josef Hutar schoten de Amsterdammers in de eerste periode naar een verrassende 2-0 voorsprong, maar in de tweede periode sloegen de Flyers hard terug: Adam Bezak scoorde twee keer en Pippo Limnell was ook trefzeker, waarmee de stand op 2-3 kwam.

Binnen een halve minuut werkte Mackie-Kwist de gelijkmaker in het doel, maar Bezak completeerde zijn hattrick nog voor het begin van de derde periode. Maarten Brekelmans bracht de Tijgers nog één keer op gelijke hoogte, maar acht minuten voor het einde schoot Yan Turcotte de 4-5 eindstand op het bord.

Laco Eaters Geleen verloor het openingsduel in en tegen Luik al, en in eigen huis kwam het seizoen voor de ploeg definitief tot een einde. In zowel de eerste als tweede periode waren de Luik Bulldogs drie keer trefzeker en met de 2-6 zege plaatste de Belgische ploeg zich voor de halve finales.

De Ahoud Devils Nijmegen verloren in eigen huis nog met 5-6 van HYC Herentals, maar in België sloegen ze knap terug. Aivaras Bendzius schoot de Devils in de laatste minuut langszij (2-2) en dus was overtime nodig. Daarin zorgde Wesley Hendriks voor de winnende goal en dus moet dinsdag in Herentals een beslissende derde wedstrijd gespeeld worden.

Record voor Ronnie Flex en Famke Louise

Ronnie Flex en Famke Louise hebben met hun nummer Fan een hit in handen. Het liedje werd in de eerste 24 uur dat het beschikbaar was meer dan 650.000 keer gestreamd op Spotify. Het gelegenheidsduo breekt daarmee het vorige record, dat op naam stond van Boef. Deze scoorde met Habiba 530.000 streams op één dag.

"Ik ben heel erg dankbaar voor alle love, geloof in jezelf en doe je best op school", was de reactie van Ronnie Flex aan de fans na het vernemen van het recordnieuws. Ook Famke Louise is blij met hun succes: "Niks is onmogelijk, ik ben op dingen, ongelooflijk".

 

Record voor Ronnie Flex en Famke Louise
Record voor Ronnie Flex en Famke Louise (Foto: BuzzE)

Nog geen uitzicht op einde ophokplicht kippen

Pluimveehouders moeten hun dieren voorlopig nog binnenhouden om ze te behoeden voor vogelgriep. Dat is slecht nieuws voor boeren, omdat hun eieren minder waard worden als de ophokplicht niet voor het eind van de maand wordt opgeheven. Minister Carola Schouten van Landbouw gaat met de boeren overleggen wat er moet gebeuren als het zover komt, laat ze de Tweede Kamer weten.

Kippen, eenden en ander pluimvee moeten binnenblijven sinds begin december, omdat toen vogelgriep in Nederland werd geconstateerd. Omdat er wekenlang geen nieuwe gevallen bij kwamen, groeide de hoop dat het gevaar was geweken en de ophokplicht vóór 30 maart kon worden ingetrokken. Maar bijna twee weken geleden bleek toch opnieuw een bedrijf besmet.

Als kippen niet buiten mogen scharrelen, mogen hun eieren geen vrije-uitloopeieren heten. Boeren moeten ze dan verkopen als goedkopere scharreleieren. Vorig jaar was dat al verplicht na twaalf weken opsluiting, maar zelfs de sindsdien opgerekte termijn van zestien weken lijkt nu niet genoeg.

Nog geen uitzicht op einde ophokplicht kippen
Nog geen uitzicht op einde ophokplicht kippen (Foto: ANP)

Vijfsterrenleider wil met alle partijen praten

Luigi Di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging, heeft gezegd dat zijn partij openstaat voor gesprekken met de andere politieke partijen. De protestpartij van Di Maio behaalde volgens de voorlopige uitslagen de meeste stemmen (32 procent).

"Wij zijn de absolute winnaars", zei Di Maio in Rome. "Wij voelen ons verantwoordelijk om dit land een regering te geven." De 31-jarige Di Maio liet weten open te staan voor alle mogelijke coalities. ,We staan open voor alle politieke mogelijkheden. De nadruk zal vooral liggen op onderwerpen als werk, veiligheid, migratie en belastingen."

De Vijfsterrenbeweging ontstond in 2009 uit publieke onvrede over corruptie en economische tegenspoed.

Vijfsterrenleider wil met alle partijen praten
Vijfsterrenleider wil met alle partijen praten (Foto: ANP)

Golfer Mickelson wint na bijna vijf jaar weer, ook Wie na jaren weer bovenaan

Golfer Phil Mickelson heeft eindelijk weer eens een zege te pakken op de PGA Tour. De 47-jarige grootheid won van 1991 tot en met 2013 in totaal 42 toernooien - slechts acht spelers wonnen er ooit meer - maar sinds The Open van 2013, zijn vijfde majorwinst, lukte het niet meer.

Dat veranderde tijdens het WGC-Mexico Championship, gespeeld in het op meer dan twee kilometer hoogte gelegen Naucalpan. Mickelson eindigde daar na vier dagen op een score van zestien slagen onder par, maar dat bleek nog niet genoeg voor de winst: Justin Thomas sloeg op de allerlaatste hole een prachtige eagle en kwam zo ook op -16.

Er moest dus een play-off gespeeld worden om de winst van het met tien miljoen dollar gedoteerde toernooi te bepalen. Daarin ging Thomas in de eerste hole de fout in door een putt voor par te missen, waarna Mickelson, die wel par sloeg, de zege bij mocht schrijven.

Professor Phil
Overigens liet Mickelson zich eerder op de laatste ronde nog even van zijn vriendelijke kant zien. Hij speelde samen met de 21-jarige Indiër Shubhankar Sharma, die zijn PGA Tour-debuut maakte en dat bijzonder indrukwekkend deed: Sharma stond na drie dagen aan de leiding. Op de slotdag had hij echter een probleempje, want zijn bal kwam bij wat TV-kabels terecht en de jonge Indiër wist even niet hoe hij wat de regels betreft nou verder moest.

Gelukkig is Mickelson de kwaadste niet en Professor Phil legde haarfijn uit hoe zijn onbekende opponent - die hij aan het begin van de dag nog aanzag voor iemand van de media - de boel op moest lossen. Sharma chipte de bal vervolgens ook nog eens bijna in de hole, op een manier waar Mickelson door de jaren heen zelf beroemd mee is geworden.

Ook Wie wint na jaren weer
In Singapore werd het HSBC Women's World Championship gespeeld, onderdeel van de LPGA Tour. Dat leverde eindelijk weer een zege op voor de 28-jarige Amerikaanse Michelle Wie, ooit de 'Tiger Woods van het vrouwengolf' genoemd. Die belofte maakte ze nooit helemaal waar en na haar winst op de US Women's Open in 2014 - haar eerste en enige major - lukte het jaren niet meer. Tot zondag, toen Wie in Singapore vier dames één slag achter zich liet.

Square Enix bezig met verbeteringen Chrono Trigger PC-release

De ontwikkelaars van Chrono Trigger hebben bekendgemaakt dat ze bewust zijn van alle kritiek op de Steam-versie van Chrono Trigger en dat ze de klachten momenteel aan het evalueren zijn.

Chrono Trigger staat bekend als één van de beste RPG's ooit en sinds 27 februari is hij beschikbaar op Steam, maar zonder enige enthousiasme van fans. Het blijkt dat de game een directe port is van de mobiele versie van Chrono Trigger, wat door meeste fans wordt gezien als de inferieure versie. 

Chrono Trigger Steam persbericht

Kocht Waylon songfestivallied in Nashville?

Kocht Waylon zijn songfestivallied Outlaw in ’Em in Nashville? Dat vraagt Johan Derksen zich af. Hij vindt het lied te goed om door Waylon te zijn geschreven en bovendien 'ruikt het het wel erg naar Nashville,' zegt Derksen.

Derksen kent het muziekwereldje goed, hij is zelf ooit manager geweest en organiseert ook festivals. In Voetbal Inside zei hij: 'Bij muziekuitgeverijen kun je gewoon nummers kopen. En als je dan de afspraak maakt dat je je naam eronder mag zetten, dat kan ook, dan betaal je gewoon wat meer. Ik sluit dat niet uit, dat gebeurt.' 

Waylon zong vijf countryliedjes die hij bij de Wereld Draait Door liet horen. Aanvankelijk beweerde hij dat hij ze alle vijf had geschreven maar op de vierde dag werd hij al ontmaskerd dat het vierde liedje niet door hem was geschreven. Waylon heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen dat hij dit lied heeft gekocht.

Protestpartijen winnen verkiezingen Italië

Na het tellen van de stemmen in de meeste kiesdistricten is het duidelijk dat de populistische en eurosceptische partijen de grote winnaars zijn van de Italiaanse parlementsverkiezingen.

Volgens de officiële tussenstand van het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt de eurosceptische Vijfsterrenbeweging de grootste partij. De protestpartij van Luigi Di Maio staat op ruim 32 procent van de stemmen.

De coalitie van rechtse partijen heeft in totaal ongeveer 37 procent van de stemmen. Van die coalitie behaalt de rechts-populistische Lega (voorheen Lega Nord) van Matteo Salvini 17,6 procent. De conservatieve Forza Italia van voormalig premier Silvio Berlusconi staat op 14 procent van de stemmen.

Regeringsmeerderheid

De centrumlinkse alliantie onder leiding van de Democratische Partij (PD) van huidig premier Paolo Gentiloni zou in totaal kunnen rekenen op ongeveer 23 procent van de stemmen. De PD, die wordt aangevoerd door oud-premier Matteo Renzi, krijgt ongeveer 19 procent van de stemmen.

Volgens deze cijfers heeft geen enkele partij of alliantie een regeringsmeerderheid. Om een meerderheid in het parlement te verkrijgen heeft een blok zo'n 40 procent van de stemmen nodig.

Protestpartijen winnen verkiezingen Italië
Protestpartijen winnen verkiezingen Italië (Foto: ANP)

Van Hanegem: "Van Persie loopt nog net niet in een pak van schuimrubber rond"

Willem van Hanegem is in zijn nieuwste column niet alleen kritisch op Feyenoord, maar ook bekerfinalist AZ komt aan bod.

Van Hanegem schrijft in het Algemeen Dagblad dat hij 'elke vorm van logica' bij zijn club mist. "Nu stond Renato Tapia weer op het middenveld. Terwijl hij, op zijn midweekse invalbeurt tegen Willem II na, alleen nog als verdediger was gebruikt. Zijn eerste twee ballen leverde hij in Breda achteloos in en dan hoor ik Van Bronckhorst na afloop zeggen dat Feyenoord te slap startte. Dat weet je toch bij Tapia?"

Feyenoord verloor zaterdag met 2-1 van NAC Breda en Robin van Persie deed alleen de laatste twintig minuten mee. "Die laten ze in De Kuip nog net niet met een pak van schuimrubber rondlopen. Als hem maar niets overkomt", aldus Van Hanegem. "Een langetermijnproject met iemand die begin volgend seizoen 35 jaar is. Maar weet je wat ik het allerergste vond? Dat gejubel omdat Toornstra voor het eerst in twee jaar in een uitwedstrijd scoorde. Mag het verdorie een keer?"

Inmiddels hebben de Rotterdammers al veertien punten achterstand op nummer drie AZ, de tegenstander van Feyenoord in de KNVB Bekerfinale. "In Alkmaar spelen ze opeens oogstrelend voetbal, in Alkmaar lopen plotseling de grootste talenten van Nederland", schrijft de Kromme. "Zoals we voor de winterstop in dit land ook allemaal in polonaise achter PEC Zwolle, dat toevallig een prima periode kende, aanrenden."

"In de volle Kuip met alle schijnwerpers op bescheiden spelers gericht, is alles opeens anders", stelt Van Hanegem over de finale van zondag 22 april. Hij vindt wel dat de Alkmaarders over veel kwaliteit beschikken. "Maar overdrijf niet met AZ. Laat ze eerst zondag in de competitiewedstrijd Feyenoord maar een tik geven. Al krijg ik steeds meer het idee dat niets het elftal van Van Bronckhorst nog kan raken. Ze vinden het allemaal prima in De Kuip."

Annihilation

Liefhebbers van intelligente sciencefiction opgelet: Annihilation, het nieuwste project van regisseur Alex Garland - tevens de man achter het fantastische Ex_Machina - krijgt een wereldwijde Netflix-release op 12 maart. Annihilation is een interessante sci-fi horror, die langzaamaan op gang komt en ontvouwt in een spannende en mysterieuze film die heerlijk uitdagend is voor kijkers.

Sneijder snapt Koeman: "Het is mooi zo"

Wesley Sneijder vindt het moeilijk dat hij niet meer voor het Nederlands elftal zal uitkomen, maar hij kan de keuze van Ronald Koeman wel begrijpen.

"De bondscoach wil op weg naar het EK in 2020 verjongen en doorselecteren. Tijdens dat toernooi ben ik 36, dus ik snap hem goed", zegt de recordinternational van Oranje in De Telegraaf. "Ik heb altijd gezegd hoe graag ik voor het Nederlands elftal uitkwam. En als hij me nodig had gehad, was ik er zeker geweest. Niet alleen voor Ronald, maar voor mijn land."

Sneijder maakte zondag bekend dat hij in overleg met Koeman heeft besloten om zijn interlandcarrière te beëindigen. De 33-jarige middenvelder 'was benieuwd naar Ronald als bondscoach', zo zegt hij. Dertien jaar terug was hij zijn coach bij Ajax. "Als de nood aan de man is, weet Ronald dat hij me altijd kan bellen. Maar een rentree is zeker geen uitgangspunt. Het is mooi zo."

Wel hoopt Sneijder, die 133 keer voor Oranje uitkwam, een mooi afscheid te krijgen. "De beelden van Arjen Robben die in een vol stadion een ereronde liep, nadat hij tegen Zweden had gespeeld, dienen hopelijk als voorbeeld. Al wordt dat wel moeilijk nu de bondscoach me niet meer oproept."

Gezanten Zuid-Korea aangekomen in Noord-Korea

Een groep speciale gezanten uit Zuid-Korea is maandag aangekomen in buurland Noord-Korea. Dat meldden staatsmedia in beide landen. Het bezoek van de diplomaten is bedoeld om de banden tussen de aartsvijanden te verbeteren. Het communistische noorden en het prowesterse zuiden zijn sinds 1950 in oorlog. Sinds 1953 is er een wapenstilstand, maar die wordt regelmatig geschonden en de spanning loopt vaak op.

Meteen na het tweedaagse bezoek aan Noord-Korea zullen de gezanten naar de Verenigde Staten afreizen. In Washington doen ze verslag van de ontmoeting in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Zuid-Korea hoopt dat het bezoek ook bijdraagt aan gesprekken tussen Noord-Korea en de VS.

Het overleg tussen beide landen is bedoeld als vervolg op het bezoek dat een Noord-Koreaanse delegatie vorige maand bracht aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

Gezanten Zuid-Korea aangekomen in Noord-Korea
Gezanten Zuid-Korea aangekomen in Noord-Korea (Foto: ANP)

Brits onderzoek: Wiggins en Team Sky gebruikten bewust doping om Tour te winnen

Bradley Wiggins heeft in de door hem gewonnen Tour de France van 2012 een medicijn gebruikt om beter te presteren, niet om medische redenen. Dat valt te lezen in een rapport van een Britse parlementaire commissie, die vindt dat de Britse oud-wielrenner en zijn ploeg Team Sky daarmee een 'ethische grens hebben overschreden'. 

Wiggins en zijn voormalig werkgever Team Sky raakten in 2016 in opspraak omdat hackerscollectief Fancy Bears in 2016 bekend had gemaakt dat de Brit vlak voor de Ronde van Frankrijk van 2012 een injectie van het verboden corticosteroïde triamcinolon kreeg tegen zijn astma en allergieën. Volgens de Britse parlementaire commissie gebruikte hij het middel om beter te presteren.

"We geloven dat deze krachtige corticosteroïde gebruikt werd om Bradley Wiggins, en mogelijk andere renners die hem steunden, voor te bereiden op de Tour de France", valt te lezen in het rapport. "Dat was niet met de bedoeling een medische nood te behandelen, maar om de verhouding kracht ten opzichte van gewicht te verbeteren voor de start van de race."

De parlementaire commissie geeft verder aan dat strikt genomen de regels van wereldantidopingagentschap WADA niet zijn overtreden door Team Sky en Wiggins. Wel is dus een ethische lijn overschreden.

In een reactie op het rapport van de parlementaire commissie zegt Team Sky maandag in een verklaring op hun website: "In het rapport wordt serieus beweerd dat het team het medicijn heeft gebruikt om de prestaties te verbeteren. We weerleggen dit ten stelligste. We zijn verrast en teleurgesteld dat de commissie ervoor heeft gekozen om op deze manier een anonieme en mogelijk kwaadaardige claim in te dienen, zonder bewijs te leveren of ons de gelegenheid te geven om te reageren. Dit is oneerlijk, zowel voor het team als voor de renners in kwestie.''

Ook Wiggins heeft gereageerd op het rapport van de parlementaire commissie: "Ik vind het zo triest dat mensen beschuldigd worden van iets wat ze nooit hebben gedaan, maar dat het wel als feit wordt aangenomen. Ik spreek stellig tegen dat ik ooit een middel heb gebruikt zonder medische reden."

Jumbo en Coop nemen branchegenoot Emté over

Supermarktketen Emté komt in handen van zijn branchegenoten Jumbo en Coop. De twee partijen betalen daarvoor in totaal 410 miljoen euro aan de huidige eigenaar, groothandelsbedrijf Sligro.

De verkoop betreft zo'n 130 supermarkten, de distributiecentra van Emté in Kapelle en Putten, een vleesverwerkingsfabriek in Enschede en het hoofdkantoor in Veghel. Het is de bedoeling dat circa twee derde van de winkels naar Jumbo gaat en ongeveer een derde naar Coop.

Bij de overname zijn circa 6200 medewerkers betrokken, die samen goed zijn voor 2700 voltijdsbanen. Zij gaan allemaal mee naar de nieuwe eigenaars. De partijen verwachten de deal in de loop van dit jaar af te ronden. Dat is mede afhankelijk van goedkeuring door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Emté was vorig jaar goed voor een omzet van 828 miljoen euro.

La Place
Sligro zocht al langer naar alternatieven voor zijn kwakkelende supermarktbedrijf, dat de afgelopen jaren bij gebrek aan schaalgrootte gestaag marktaandeel verloor. Jumbo en Coop werden steeds genoemd als de voornaamste gegadigden. Vorig jaar wees het bedrijf een bod op Emté evenwel nog van de hand.

De verkoop van Emté, dat als zelfstandige keten ophoudt te bestaan, was volgens topman Koen Slippens van Sligro dan ook geen gemakkelijke beslissing. "We hebben de tijd genomen om zorgvuldig de alternatieven te onderzoeken, met oog en respect voor alle betrokkenen", zegt hij. Het voorstel van Jumbo en Coop was volgens de topman het beste voor personeel, klanten, leveranciers, franchisenemers en aandeelhouders.

Het groothandelsbedrijf houdt aan de deal daarnaast een meerjarig contract over, waardoor het de belangrijkste toeleverancier wordt van Jumbo's restaurantdochter La Place. Daarmee verstevigt Sligro volgens Slippens zijn positie als toeleverancier van de horeca in Nederland. Financiële details daarover zijn niet bekendgemaakt.

Jumbo en Coop nemen branchegenoot Emté over
Jumbo en Coop nemen branchegenoot Emté over (Foto: ANP)

Politie onderzoekt dreigement tegen Uber

De politie doet onderzoek naar een dreigement aan het adres van taxibedrijf Uber. Met de oproep 'WegMetUber' in de berichtendienst Telegram hebben taxichauffeurs opgeroepen op 20 maart om 16.00 uur het hoofdkantoor van de internetvervoerdienst te bestoken met brandbommen. De chauffeurs zijn boos omdat ze vinden dat Uber op oneerlijke wijze concurreert met de 'gewone' taxidienst.

"We zijn op de hoogte van de oproep. We onderzoeken nu of het klopt en van wie de oproep afkomstig is", zegt een politiewoordvoerder na een bericht in het AD. "Mogelijk is er sprake van meerdere strafbare feiten."

Bij Uber weten ze ook van het bestaan de oproep. "Wij zijn gewezen op deze oproep en staan in nauw contact met de politie in Amsterdam", laat het bedrijf weten.

Politie onderzoekt dreigement tegen Uber
Politie onderzoekt dreigement tegen Uber (Foto: ANP)

Kluivert: "Niet wéér een nieuwe trainer"

Ajax verloor zondag van Vitesse en de kritiek op Erik ten Hag neemt toe. Justin Kluivert vindt dat de coach de tijd moet krijgen.

Veel fans en voetbalkenners vragen zich steeds meer af of Ten Hag de geschikte persoon is voor Ajax, maar Kluivert doet daar niet aan mee. "Ik vind het een prima staf. Alsjeblieft, niet weer een nieuwe trainer", vertelt hij aan De Telegraaf. Ajax verloor in Arnhem zondag met 3-2 en de achterstand op PSV is daardoor opgelopen tot tien punten.

Kluivert beseft dat hij zelf tegen Vitesse ondermaats speelde. "Ik moet in de wedstrijden veel meer laten zien. Er staan", klinkt hij. "En ik ben van plan om dat de komende wedstrijden en het komende jaar te doen. Ik baal van mezelf dat het tegen Vitesse niet is gelukt, want ik wil een speler zijn die het team op sleeptouw neemt. Dit is niks."

De 18-jarige Kluivert werd in de Gelredome na een uur gewisseld voor Amin Younes. Het talent was dit seizoen goed voor zeven goals en vier assists in 28 duels van Ajax. Komende zondag is de volgende wedstrijd, thuis tegen sc Heerenveen.

Schwaab: "PSV zakt zelden door de ondergrens"

PSV staat bovenaan al tien punten los van Ajax en Daniel Schwaab vindt dat stabiliteit één van de sterkste punten van de Eindhovenaren is.

De centrumverdediger erkent dat het spel van PSV lang niet altijd sprankelend is. "Soms hebben we een uitschieter, maar we hebben niet vaak momenten dat het fantastisch is. Maar we zijn stabiel en zakken zelden door de ondergrens", sprak de 29-jarige Duitser tegen De Telegraaf. "We weten waar onze kwaliteiten liggen."

PSV won zaterdag met 3-0 van FC Utrecht. De openingstreffer na een kwartier was een eigen goal van Ramon Leeuwin. "Dat is op dit moment onze kwaliteit, om uit het niets de 1-0 te maken. Als wij de nul houden, kunnen we tegen elke tegenstander scoren. Dat gevoel moeten we vasthouden", aldus Schwaab.

Met nog acht speelronden te gaan hebben de Eindhovenaren de landstitel voor het grijpen. Aanstaande zaterdag staat de koploper in Tilburg tegenover Willem II. Daarna volgen thuiswedstrijden tegen VVV-Venlo en NAC Breda.

Zwaargewicht Wilder verdedigt wereldtitel met pijn en moeite

Bokser Deontay Wilder is nog altijd de WBC-wereldkampioen bij de zwaargewichten. De 33-jarige Bronze Bomber rekende in het Barclays Center in Brooklyn af met de 38-jarige Cubaan Luis King Kong Ortiz, die zijn eerste nederlaag voor de kiezen kreeg.

Het gevecht tussen Wilder en Ortiz, die vorig jaar met de nodige dopingproblemen te maken had, werd gezien als het begin van de jacht naar één wereldkampioen in het zwaargewicht. Later in de maand staan wereldkampioenen Anthony Joshua (WBA en IBF) en Joseph Parker (WBO) tegenover elkaar, waarvan de winnaar het vermoedelijk op zal nemen tegen Wilder.

In Brooklyn kreeg Wilder het overigens bijzonder moeilijk. Ortiz had duidelijk de overhand in de eerste vier ronden, maar Wilder haalde één keer hard uit in ronde vijf en sloeg de Cubaan naar de grond. King Kong herstelde zich wel en in de zevende ronde deelde hij behoorlijk wat klappen uit aan Wilder, die met grote moeite overeind wist te blijven.

In de tiende ronde werden de klappen alsmaar harder en hadden beide vechters het zo nu en dan heel zwaar, maar het was Wilder die zijn opponent tegen het canvas sloeg. Ortiz kon nog verder, maar was duidelijk niet meer in beste staat. Dat had Wilder door en de Amerikaan gooide er een barrage aan rake klappen uit, waarna de scheidsrechter het welletjes vond na 2:05 minuten in de tiende ronde.

Luis Ortiz - Deontay Wilder (Bron: YouTube)

In het voorprogramma vochten de Amerikaan Andre Dirrell en de Venezolaan José Uzcategui om de interimtitel in het supermiddengewicht (-76,2kg) bij de IBF. Dirrell won vorig jaar nadat Uzcategui gediskwalificeerd werd voor een knock-out na de bel, maar nu nam de Venezolaan revanche. Na acht ronden gooide de hoek van Dirrell de handdoek in de ring en was het klaar.

De Belgische Femke Hermans vocht eveneens in het voorprogramma om de vacante WBA-wereldtitel in het supermiddengewicht (-76,2kg), maar de Amerikaanse Alicia Napoleon bleek na tien ronden te sterk. Napoleon neemt het hierna vermoedelijk op tegen de Amerikaanse Claressa Shields, die ondanks het vechten van slechts vijf profgevechten al wereldkampioene is bij twee bonden.

Spy-bril, DJI drone, fullscreen Chinaphone

Nog even belangrijk om te noemen dat het nog steeds het geval is dat je douanekosten terug krijgt van Gearbest, als je kiest voor priority-line / registered air mail shipping vanuit een CN/HK warehouse. Heb je kosten, dien een ticket in en je krijgt het teruggestort. Dan over naar de producten van deze week...

0503-1 (Foto: gbofficial)Op de promotiepagina van deze Cubot X18 Plus is te lezen dat tussen 5 en 9 maart, elke ochtend 10 units worden verkocht voor maar $79,99 wat een bizarre prijs is. Het is een toestel wat normaal $129,99 kost t/m 12 maart en daarna gaat het weer terug naar de normale prijs die weer $40 hoger ligt. Kortom, interessant om nu even te kijken. Je haalt met deze X18 Plus een Chinaphone in huis met een 5.99-inch FullHD scherm én Android 8.0! Daarnaast heb je de beschikking over 4GB werkgeheugen, 64GB opslag en een 4000mAh accu. Behoorlijk veel waar voor je geld dus. Direct kopen kan hierrrrrrr

0503-2 (Foto: gbofficial)

De MacaW TX - 80 Bluetooth headphones zijn deze week te koop met een speciale promotie waarbij je op het juiste moment de komende dagen, ze voor $17,99 in huis haalt (5 stuks, 9.00 UTC-tijd). Meer info op de promotiepagina. Alleen wat koop je eigenlijk? Met deze dopjes haal je een setje in huis wat ideaal is voor tijdens het sporten, ze gaan op bluetooth 8 uur mee, kunnen tegen een regenbui en je hebt een microfoontje om ook telefoongesprekken aan te nemen. Hier te koop voor $17,99 (5 stuks om 9.00 UTC-tijd) of $35,99 daarbuiten.

0503-3 (Foto: gbofficial)Hoe goedkoop wil je het hebben....dat is wat Homtom gedacht heeft met het op de markt brengen van deze S12 Chinaphone. Een toestel voor een bizarre prijs van $29,99 (3 stuks, 9.00 UTC-tijd) of de normale prijs van $52,99 (nog geen 44 euro!) via de promotiepagina. Wat krijg je dan voor dat geld? Een simpele telefoon, met dual-sim, 1GB werkgeheugen, 8GB opslag (uitbreidbaar), een 5-inch scherm, een dubbele camera achter en dat is het wel zo'n beetje. Leuk cadeautje voor je ouders of oma en opa? Hier te koop dus...

0503-4 (Foto: gbofficial)

Dan deze spy-bril op 1080P resolutie waarmee je 70 minuten kan opnemen. Leuk dingetje, en voor vanalles te gebruiken natuurlijk. Kost ook weinig en heb je interesse in dergelijke producten heeft Gearbest een hele productpagina vol met zulke producten. Deze bril haal je in huis voor $39,99 via deze pagina.

0503-5 (Foto: gbofficial)

Als afsluiter deze hele dikke DJI Mavic Pro Platinum Foldable quadcopter. Komt uit de wekelijkse deal met allerlei quadcopter dus zoek je iets goedkopers, check deze pagina waar ook een kortingscode te vinden is. Over de DJI, het beste merk op dit gebied. Ik kan er van alles over vertellen zoals de 4K camera, 3-axis gimball en 30 minuten flight-time, maar je moet het ding gewoon zien vliegen, simpel. Check hieronder het youtube filmpje, en zie voor alle specs en het kopen voor $1049 met coupon HKPlatinum deze productpagina.

Atletiekicoon Bannister (88) overleden

Oud-atleet Roger Bannister is overleden. De Brit schreef in 1954 geschiedenis door als eerste mens ooit de mijl af te liggen in minder dan vier minuten, wat nog altijd gezien wordt als een van de meest historische sportprestaties ooit geleverd. Bannister werd 88 jaar.

In het begin van de jaren vijftig werden meerdere pogingen gedaan om de mijl in minder dan vier minuten af te leggen, vooral omdat de Zweed Gunder Hägg het wereldrecord al sinds juli 1945 op 4:01,4 minuten had staan. 

Op 6 mei 1954 was het dan zover, in het Iffley Road Stadium in het Britse Oxford. Met Chris Chataway en Chris Brasher als gangmakers ging Bannister op weg, om de mijl uiteindelijk in een nieuw wereldrecord af te leggen.

Het duurde zoals gewoonlijk even voor de tijd werd aangekondigd, maar op het moment dat de stadionspeaker begon met 'drie' als het aantal minuten, ontploften de tribunes van blijdschap en euforie, waardoor de eindtijd niet eens meer te horen was: 3:59,5 minuten.

Anderhalve maand later dook de Australiër John Landy overigens nog eens ruim onder Bannister's wereldrecord: 3:58,0 in het Finse Turku. Op 7 augustus van dat jaar liepen ze in Vancouver tegen elkaar. Bannister won die Miracle Mile, waar voor het eerst in de geschiedenis twee mannen in één race onder de vier minuten doken.

Bannister's legendarische race in 1954 (Bron: YouTube)

'Olympisch kampioene steeplechase positief op EPO'

De Bahreinse atlete Ruth Jebet zou betrapt zijn op het gebruik van doping. Het gaat niet om zomaar een verboden middel, maar het welbekende EPO, zo meldt The Guardian op basis van bronnen. De Athletics Integrity Unit, belast met dopingzaken in de atletiekwereld, kon het nog niet bevestigen.

De 21-jarige Jebet komt al zo'n vijf jaar uit voor Bahrein. De geboren Keniaanse is een van de vele atleten die voor een stevige zak geld de overstap maakten naar het land, vooral omdat de Keniaanse atletiekfederatie haar atleten nogal eens slecht behandeld. Financieel is het uiteraard ook lucratief: Jebet kreeg van Bahrein een half miljoen dollar voor haar olympisch goud op de 3000 meter steeplechase in 2016, terwijl David Rudisha - die namens Kenia de 800m won - het met 'slechts' tienduizend dollar moest doen in eigen land.

De manager van Jebet, de Belg Marc Corstjens, zegt nog niks gehoord te hebben over het nieuws, maar heeft ook geen idee waar zijn atlete is. "Ik ben geschokt en verbaasd, eerlijk gezegd. Ik heb geprobeerd Ruth te bellen, maar ze neemt maar niet op. Ik heb totaal geen informatie verder", beweert Corstjens tegenover de Britse krant. 

De nog altijd vooral in Kenia trainende Jebet is zeker niet de enige (geboren) Keniaanse die betrapt is op doping. Drievoudig winnares van de Boston Marathon, Rita Jeptoo, werd in 2014 betrapt op EPO. Dat gold vorig jaar ook voor Jemima Sumgong, die in Rio de Janeiro olympisch goud won op de marathon.

Campagne tegen online-gevaren

Twee derde van de Nederlanders denkt dat de kans toeneemt dat zij de komende jaren zelf met internetcriminaliteit te maken krijgen. Toch neemt niet iedereen de juiste voorzorgsmaatregelen, blijkt bij het begin van een nieuwe campagne van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Die geeft Nederlanders tips om zich beter tegen online-bedreigingen te wapenen.

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie komt naar voren dat de helft van de Nederlanders software-updates weleens uitstelt. Verder gebruiken vier op de tien geregeld gratis openbare wifi-netwerken en hebben ze hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites, bijvoorbeeld voor e-mail, bankrekening en webwinkels. Een vijfde van de ondervraagden past een wachtwoord zelfs bij meer dan tien accounts toe.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt: "Het is voor iedereen logisch de buitendeur op slot te draaien, maar dat geldt niet voor onze digitale deuren." De campagne, die er ook op is gericht foute links te leren herkennen, is te zien op sociale media als Facebook, Twitter en Snapchat. Ook is er een radiospot.

Het representatieve onderzoek onder ruim duizend Nederlanders werd uitgevoerd door PanelWizard.

Campagne tegen online-gevaren
Campagne tegen online-gevaren (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: geregeld zon

Vanochtend zijn er in het noorden nog enkele wolkenvelden, elders zijn er brede opklaringen. In het Waddengebied is het nevelig. Op wat lichte regen in de vroege ochtend in het noorden na blijft het vandaag droog. De maximumtemperatuur bedraagt 10 a 11°C, in Zuid-Limburg mogelijk 13°C. In het Waddengebied is het met ca. 4°C beduidend kouder. Er staat een matige, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtige zuidelijke wind. Later in de middag en avond wordt de wind van het zuiden uit oostelijk.

In de nacht naar dinsdag zijn er in het westen en zuidwest enkele wolkenvelden, elders zijn er brede opklaringen. Het blijft droog en de minima lopen uiteen van -1°C in het noordoosten en oosten tot +3°C in het zuidwesten. Vooral in het noorden en oosten van het land zou het lokaal glad kunnen worden door bevriezing of opvriezing van natte weggedeelten. De wind is oost- tot zuidoost en is overwegend matig.

Overdag beweegt een zone met bewolking en af en toe lichte regen van zuidwest naar noordoost over het land. In het noorden en oosten van het land schijnt eerst nog enige tijd de zon, aan het einde van de dag zou ook het zuidwesten nog even de zon kunnen zien. De maximumtemperatuur ligt rond een graad of 10, in het Waddengebied en vlak langs het IJsselmeer beduidend lager. De matige wind draait in de loop van de dag naar zuid tot zuidwest. In het noorden en oosten blijft de wind zuidoost.

De dagen daarna vrij veel bewolking en af en toe regen. De maxima liggen rond 9°C, in het Waddengebied beduidend lager. In de nacht en vroege ochtend minima dichtbij nul. In het weekeinde wordt het beduidend zachter met maxima rond 13°C, op zaterdag perioden met regen, zondag meer zon.(Bron: KNMI)

Nederland
 

Een ijsbreker in de haven van Hamburg (Foto: Interpretatie)
Een ijsbreker in de haven van Hamburg (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Dit zijn de Oscar-winnaars van 2018

Vannacht zijn voor de negentigste keer de Academy Awards overhandigt in het Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles. De Oscars worden als de meest prestigieuze filmprijzen gezien en worden jaarlijks uitgereikt door de meer dan zesduizend leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), bestaande uit professionele filmmakers. Wie hebben de felbegeerde gouden beeldjes in handen kunnen nemen, en wie hebben er helaas misgegrepen? In dit artikel staat een overzicht van alle gelukkige winnaars van vannacht. De grote winnaar? Met 4 Oscars was dat Guillermo del Toro's The Shape of Water.

90ste oscars

Beste Film

  • Call Me By Your Name
  • Darkest Hour
  • Dunkirk
  • Get Out
  • Lady Bird
  • Phantom Thread
  • The Post
  • The Shape of Water
  • Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
 
Regisseur Guillermo del Toro maakte al eerder furore met films als Hellboy, Pacific Rim en vooral met het prachtige Pan's Labyrinth. Zijn unieke en mysterieuze filmstijltje werd nu eindelijk bekroond met de vele prijzen voor zijn nieuwste project The Shape of Water, wat veel weg heeft van een ouderwets sprookje. In deze film volgen we een stomme schoonmaakster (Sally Hawkins) in de tijd van de Koude Oorlog, die een bijzonder grote interesse heeft in een mythisch figuur dat gevangen wordt gehouden in een watertank in het Amerikaanse laboratorium dat zij schoonmaakt. 
 
the shape of water
The Shape of Water (foto: The Verge)

Beste Regie
  • Paul Thomas Anderson, Phantom Thread
  • Guillermo del Toro, The Shape of Water
  • Greta Gerwig, Lady Bird
  • Christopher Nolan, Dunkirk
  • Jordan Peele, Get Out
 
guillermo del toro
Oscar-winnaar Guillermo del Toro (foto: The Verge)

Beste Acteur
  • Timothee Chalamet, Call Me By Your Name
  • Daniel Day-Lewis, Phantom Thread
  • Daniel Kaluuya, Get Out
  • Gary Oldman, Darkest Hour
  • Denzel Washington, Roman J. Israel, Esq.

Gary Oldman
Transformatie van Oldman naar zijn rol als Winston Churchill (foto: The Mirror)

Beste Actrice
  • Sally Hawkins, The Shape of Water
  • Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
  • Margot Robbie, I, Tonya
  • Saoirse Ronan, Lady Bird
  • Meryl Streep, The Post

Beste Mannelijke Bijrol
  • Willem Dafoe, The Florida Project
  • Woody Harrelson, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
  • Richard Jenkins, The Shape of Water
  • Christopher Plummer, All the Money in the World
  • Sam Rockwell, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Sam Rockwell
Oscar-winnaar Sam Rockwell (foto: The Verge)

Beste Vrouwelijke Bijrol
  • Mary J. Blige, Mudbound
  • Allison Janney, I, Tonya
  • Lesley Manville, Phantom Thread
  • Laurie Metcalf, Lady Bird
  • Octavia Spencer, The Shape of Water

Beste Camerawerk / Cinematografie
  • Blade Runner 2049 (Roger Deakins)
  • Darkest Hour (Bruno Delbonnel)
  • Dunkirk (Hoyte van Hoytema)
  • Mudbound (Rachel Morrison)
  • The Shape of Water (Dan Laustsen)

Hij was maarliefst al 13 keer(!) eerder genomineerd voor de Oscar voor Beste Camerawerk, maar het gouden beeldje bleef lang uit. Vannacht mocht Roger Deakins eindelijk de prijs naar huis nemen voor zijn werk in Blade Runner 2049, waarmee zijn verliezersstreak ten einde kwam.

roger deakins
Roger Deakins mocht eindelijk een Oscar naar huis nemen (foto: The Verge)


Beste Documentaire
  • Abacus: Small Enough to Jail, Steve James, Mark Mitten en Julie Goldman
  • Faces Places, Agna Varde, JR en Rosalie Varda
  • Icarus, Bryan Fogel en Dan Cogan
  • Last Men in Aleppo, Feras Fayyad, Kareem Abeed en Soren Steen Jespersen
  • Strong Island, Yance Ford en Joslyn Barnes

Beste Productie Ontwerp
  • Beauty and the Beast
  • Blade Runner 2049
  • Darkest Hour
  • Dunkirk
  • The Shape of Water

Beste Scenario
  • The Big Sick (geschreven door Emily V. Gordon en Kumail Nanjiani)
  • Get Out (geschreven door Jordan Peele)
  • Lady Bird (geschreven door Greta Gerwig)
  • The Shape of Water (geschreven door Guillermo del Toro en Vanessa Taylor)
  • Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (geschreven door Martin McDonagh)
get out
Get Out (foto: The Verge)
 
Beste Aangepaste Scenario
  • Call Me By Your Name (James Ivory)
  • The Disaster Artist (Scott Neustadter en Michael H. Weber)
  • Logan (Scott Frank, James Mangold en Michael Green)
  • Molly's Game (Aaron Sorkin)
  • Mudbound (Virgil Williams en Dee Rees)

Beste Buitenlandse Film
  • A Fantastic Woman (uit Chili)
  • The Insult (uit Libanon)
  • Loveless (uit Rusland)
  • On Body and Soul (uit Hongarije)
  • The Square (uit Zweden)

Beste Kostuumontwerp
  • Beauty and the Beast (Jacqueline Durran)
  • Darkest Hour (Jacqueline Durran)
  • Phantom Thread (Mark Bridges)
  • The Shape of Water (Luis Sequeira)
  • Victoria & Abdul (Consolata Boyle)

Beste Originele Filmmuziek
  • Hans Zimmer, Dunkirk
  • Jonny Greenwood, Phantom Thread
  • Alexandre Desplat, The Shape of Water
  • John Williams, Star Wars: The Last Jedi
  • Carter Burwell, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Beste Geluidseffecten
  • Baby Driver, Julian Slater
  • Blade Runner 2049, Mark Mangini en Theo Green
  • Dunkirk, Richard King en Alex Gibson
  • The Shape of Water, Nathan Robitaille en Nelson Ferreira
  • Star Wars: The Last Jedi, Matthew Wood en Ren Klyce

Beste Animatiefilm
  • The Boss Baby
  • The Breadwinner
  • Coco
  • Ferdinand
  • Loving Vincent

coco
Coco (foto: The Verge)

Beste Korte Animatiefilm
  • Dear Basketball
  • Garden Party
  • Lou
  • Negative Space
  • Revolting Rhymes

Beste Korte Film
  • DeKalb Elementary
  • The Eleven O'Clock
  • My Nephew Emmett
  • The Silent Child
  • Watu Wote/All of Us

Beste Visuele Effecten
  • Blade Runner 2049 (John Nelson, Gerd Nezfer, Paul Lambert en Richard R. Hoover)
  • Guardians of the Galaxy Vol. 2 (Christopher Townsend, Guy Williams, Jonathan Fawkner en Dan Sudick)
  • Kong: Skull Island (Stephen Rosenbaum, Jeff White, Scott Benza en Mike Meinardus)
  • Star Wars: The Last Jedi (Ben Morris, Mike Mulholland, Neal Scanlan en Chris Corbould)
  • War for the Planet of the Apes (Joe Letteri, Daniel Barrett, Dan Lemmon en Joel Whist)

Beste Montage
  • Baby Driver (Jonathan Amos & Paul Machliss)
  • Dunkirk (Lee Smith)
  • I, Tonya (Tatiana S. Riegel)
  • The Shape of Water (Sidney Wolinsky)
  • Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Jon Gregory)

Beste Make-up en Haarstijl
  • Darkest Hour (Kazuhiro Tsuji, David Malinowski en Lucy Sibbick)
  • Victoria & Abdul (Daniel Phillips en Lou Sheppard)
  • Wonder (Arjen Tuiten)

Beste Originele Nummer
  • ''Mighty River'' uit Mudbound (Mary J. Blige, Raphael Saadiq en Laura Stinson)
  • ''The Mystery of Love'' uit Call Me By Your Name (Sufjan Stevens)
  • ''Remember Me'' uit Coco (Kristen Anderson-Lopez en Robert Lopez)
  • ''Stand Up For Something'' uit Marshall (Diane Warren, Lonnie R. Lynn)
  • ''This is Me'' uit The Greatest Showman (Benj Pasek en Justin Paul)

In een seizoen waarin de MeToo-discussie, #TimesUp en ook het presidentschap van Trump vaak meer hoofdlijnen maakte dan de inhoud van films zelf, verliepen de Oscars juist vrij rustig. Presentator Jimmy Kimmel maakte nog een paar grappen over het onderwerp, en Oscar-winnaar Frances McDormand vroeg of alle vrouwelijke Oscar-genomineerden uit de zaal op wilden staan wat resulteerde in een luid applaus. Verder bleef een echt scherp debat omtrent politieke onderwerpen uitgesloten.

Ziggo wekt woede met onderhoud tijdens Oscars

Telecomprovider Ziggo heeft zich in de nacht van zondag op maandag de woede van veel filmfans op de hals gehaald door tijdens de uitreiking van de Oscars onderhoud te gaan doen. Vele tientallen kijkers uitten op Twitter hun woede dat zij door het onderhoud niet naar het belangrijkste filmevenement van het jaar konden kijken.

Het zou om de internetverbinding van Ziggo en de app, Ziggo Go, gaan. Het onderhoud duurt voor zover bekend tot 4 uur, als de Oscarceremonie al twee uur bezig is. Via de digitale en analoge verbinding was de uitreiking voor zover bekend wel te volgen.

Net5 zendt de Oscaruitreiking al een aantal jaar uit. De grote favorieten dit jaar zijn The Shape of Water en Three Billboards outside Ebbing Missouri.

Ziggo wekt woede met onderhoud tijdens Oscars
Ziggo wekt woede met onderhoud tijdens Oscars (Foto: ANP)

Papierloos transport in Benelux

Vanaf nu hoeven transportbedrijven en hun opdrachtgevers in Nederland, België en Luxemburg voor hun transport tussen deze landen geen papieren vrachtbrieven meer te gebruiken. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) geeft vandaag samen met haar Belgische en Luxemburgse collega’s het startschot voor een proef met digitale vrachtbrieven in de Benelux.

Minister Van Nieuwenhuizen: "Nederland is een handelsland. Veel vrachtvervoer gaat over de grens van en naar onze zuiderburen. Met digitale vrachtbrieven wordt het grensoverschrijdend vervoer nu een stuk makkelijker, veiliger en goedkoper. Per jaar bespaart dit alleen al 180 miljoen euro aan administratieve rompslomp voor het Nederlandse bedrijfsleven."

Tot nu werd nog op papier een vrachtbrief opgesteld over de vrachtwagenlading. Nog niet eerder werd er vanuit Nederland voor internationaal transport gebruik gemaakt van de digitale vrachtbrief (e-CMR). Om deel te kunnen nemen aan de proef, moeten transporteurs werken met software van een erkende leverancier. De proef moet de aanzet zijn tot een breder gebruik van de digitale vrachtbrief in Europa. Voor de Nederlandse transportsector is het belangrijk dat straks ook landen als Duitsland, Italië en Oostenrijk de digitale vrachtbrief gaan accepteren.

Goedkoper en veiliger
Jaarlijks worden er in Nederland alleen al zo’n 40 miljoen vrachtbrieven gebruikt. Met de overstap naar de digitale vrachtbrief besparen transportondernemers en hun opdrachtgevers 4,50 euro per vrachtbrief. De kans op het maken van fouten is met elektronische vrachtbrieven kleiner. De informatie wordt centraal opgeslagen en kan op elk moment worden opgevraagd.

Voor het milieu is het ook goed nieuws, want het kan alleen al in Nederland leiden tot een besparing van zo’n 600 volle vrachtwagens aan bedrukt papier. Ook zijn er mogelijkheden voor track & trace, waarmee de opdrachtgevers op elk moment de locatie van hun lading kunnen achterhalen en zo de planning hierop kunnen aanpassen. Een ander voordeel is dat de hulpdiensten nu gemakkelijker achterhalen welke lading een vrachtwagen vervoert. Als zij moeten uitrukken voor een calamiteit hebben ze zo snel inzicht of er bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen worden vervoerd.

Fenerbahçe in eigen huis onderuit

Fenerbahçe heeft in de Turkse Süper Lig een pijnlijke nederlaag geleden. In eigen huis ging de ploeg uit Istanbul onderuit tegen middenmoter Belediyespor. Met nog tien wedstrijden te gaan is de achterstand op aartsrivaal Galatasaray en Basaksehir zo opgelopen tot zes punten.

Vorige week ging Fener bij Besiktas ook al onderuit, dat was de derde nederlaag van het seizoen. Belediyespor was eerder in het seizoen in eigen huis al te sterk voor Fenerbahçe en zondag maakten ze er dus zes punten van in de onderlinge duels in deze jaargang.

Voormalig NAC-speler Ömer Bayram legde na een klein kwartier een vrije trap perfect klaar voor Serginho, die de 0-1 binnen kon koppen. Jevhen Seleznjov verdubbelde de score zelfs nog voor rust met een prima schot: 0-2.

Giuliano kopte na rust de 1-2 tegen de touwen, maar binnen de korste keren stond Belediyespor dankzij Daniel Larsson weer met twee goals voor: 1-3. Aatif Chahechouhe zorgde nog wel voor de aansluiting, maar verder dan 2-3 kwam Fenerbahçe niet meer.

Helft werkenden volgt cursus naast baan

De meeste volwassenen met een betaalde baan leren tijdens hun werkzame leven bij. Ruim de helft van de 25- tot 65-jarige werkenden volgt werkgerelateerde cursussen. Laagopgeleiden, ouderen en deeltijdwerkers nemen het minst vaak aan deze cursussen deel. Dat blijkt uit recente cijfers van de Adult Education Survey, een onderzoek dat het CBS uitvoert in opdracht van Eurostat.

Om aan het werk te blijven op de snel veranderende arbeidsmarkt is het voor mensen met betaald werk van belang dat ze zich regelmatig bijscholen. Werkenden, zowel werknemers als zelfstandigen, doen dat vooral buiten de schoolbanken. In 2016 volgt 52 procent van de 25- tot 65-jarige werkenden scholing voor het werk. Het gaat dan om doorgaans kortdurende cursussen, bedrijfsopleidingen, trainingen, privélessen, workshops en seminars. Begeleide training op de werkplek, bijvoorbeeld een inwerktraject voor nieuwe medewerkers, valt hier niet onder.

Laagopgeleiden volgen minder vaak werkgerelateerde cursussen dan hoogopgeleiden: 29 procent van de laagopgeleide werkenden neemt deel aan dergelijke cursussen, van de hoogopgeleiden is dit bijna 68 procent. Hoogopgeleiden worden hiervoor beduidend vaker dan laagopgeleiden gecompenseerd door hun werkgever. 45- tot 65-jarigen volgen naar verhouding iets minder vaak cursussen dan 25- tot 45-jarigen, en mannen iets minder vaak dan vrouwen.

Langere werkweek, vaker bijscholing
Ruim vier op de tien werkenden met een voltijd baan óf een grote deeltijdbaan (20 uur per week of meer) volgen een of meer werkgerelateerde cursussen. De meesten van hen (70 procent) ontvangen voor ten minste één cursus een vergoeding van de werkgever. Werkzame personen met kleine banen (minder dan 12 uur per week) volgen minder vaak een cursus voor het werk, te weten 30 procent.

Als werkenden twee jaar of langer werkzaam zijn in hun huidige baan nemen ze vaker deel aan werkgerelateerde scholing dan werkenden die korter dan twee jaar in hun baan werken: ruim 53 procent tegenover 47 procent. Ook betaalt de werkgever vaker mee aan cursussen als werknemers langer in dienst zijn.

Werkzaamheden verbeteren, maar ook verplichting
Werkenden geven meestal meerdere redenen om deel te nemen aan een werkgerelateerde cursus. Voor verreweg de meesten (acht op de tien) is het beter uitoefenen van hun werk één daarvan. Daarnaast zijn bijscholingen relatief vaak beroepsmatig verplicht of eist de werkgever de scholing. De helft van de werkenden noemt zo’n verplichting als reden. Dit geldt bijvoorbeeld in de gezondheidszorg en welzijn, en in de financiële dienstverlening.

Het vergroten van carrièrekansen is voor 44 procent een reden voor bijscholing. Het opstarten van een eigen bedrijf wordt door een veel kleiner aandeel van de werkenden genoemd (6 procent). Naast een motivatie op het gebied van werk noemen cursisten ook persoonlijke redenen om een cursus te doen, zoals het opdoen van kennis en vaardigheden die hun interesse hebben, of die nuttig zijn in het dagelijks leven.

Nederlandse werknemers leren vaak bij naast hun werk
Binnen Europa wordt werkgerelateerde scholing door Eurostat in kaart gebracht. In 2016 volgde in Nederland 54 procent van álle 25- tot 65-jarigen werkgerelateerd scholing in de niet-formele sfeer, het zogenoemde niet-formeel onderwijs. Alleen in Zwitserland is dit aandeel hoger (58 procent). Het gaat om de eerder genoemde educatieve activiteiten of werkgerelateerde cursussen, en daarbij ook om begeleide training op de werkplek. Ook ontvangen Nederlandse cursisten, vergeleken met cursisten in andere landen, voor de scholing relatief vaak een vergoeding van hun werkgever.

Helft werkenden volgt cursus naast baan (Foto: CBS)
Helft werkenden volgt cursus naast baan (Foto: CBS)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.