'Gebiedsverbod imam in strijd met grondwet'

Het gebiedsverbod voor een deel van Den Haag dat de omstreden imam Fawaz Jneid dinsdag opgelegd kreeg is in strijd met de grondwet. Dat zegt Jan Brouwer, hoogleraar algemene rechtswetenschap in Groningen woensdag in een gesprek met het NPO Radio1 programma 'Dit Is De Dag'.

Brouwer denkt dat Fawaz het beroep dat hij tegen het gebiedsverbod gaat aanspannen zal winnen. "Dit is gewoon censuur en in strijd met de vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Juridisch gezien kan hij geen gebiedsverbod opgelegd krijgen", zegt Brouwer.

Volgens Brouwer kan er pas ingegrepen worden nadat de imam een strafbaar feit heeft gepleegd. "De ambtenaren van Stef Blok weten heel goed dat ze dit verbod niet kunnen opleggen. De jurisprudentie hierover is uitgekristalliseerd, de rechter straft dit steeds af."

Imam Fawaz Jneid mag zich op last van minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie de komende zes maanden niet vertonen in de Haagse wijken Transvaal en de Schilderswijk. Volgens het ministerie verkondigt de man een intolerante boodschap en draagt hij zo bij aan radicalisering.

'Gebiedsverbod imam in strijd met grondwet'
'Gebiedsverbod imam in strijd met grondwet' (Foto: ANP)