FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 augustus 2017

Ook Nishikori zet punt achter tennisseizoen

De laatste Grand Slam van het tennisseizoen 2017, de US Open, moet het doen zonder steeds meer toppers. Na Novak Djokovic en Stan Wawrinka haakt ook Kei Nishikori af. De Japanner heeft een pees in zijn rechterpols gescheurd en heeft nu noodgedwongen een punt achter zijn seizoen moeten zetten.

Nishikori raakte geblesseerd tijdens een training voor het ATP-masterstoernooi in Cincinnati waar de nummer negen van de wereld aan deel zou nemen. Vooralsnog is een operatie voor de finalist van de US Open van 2014 niet aan de orde.

Renault steekt hand in eigen boezem

Renault heeft de hand in eigen boezem gestoken als het aankomt op het bouwen van een Formule 1-motor. Volgens directeur Cyril Abiteboul hebben de Fransen afgelopen winter zoveel zaken aan de krachtbron aangepast dat ze het spoor bijster waren.

Abiteboul gaf dit tegenover Autosport toe. Hierdoor verliep het seizoen voor Renault F1, Red Bull Racing en Toro Rosso op motorisch gebied tot nu toe verre van vlekkeloos. "Het is frustrerend, maar de realiteit is dat we daar niet in uitblinken. De verbrandingsmotor en het energy recovery system van de krachtbron van dit jaar zijn compleet anders, en je zou kunnen stellen dat we afgelopen winter te veel veranderingen hebben geprobeerd door te voeren. Als ik eerlijk ben, denk ik ook dat we daar iets te ver in zijn gegaan."

Dit werd nog eens verergerd doordat Renault van alles probeerde om de problemen te boven te komen. Er werden allerlei componenten van verschillende motoren bij elkaar genomen om maar de betrouwbaarheid te verhogen. Dit bracht echter weer nieuwe problemen met zich mee. "Dat soort dingen maken de situatie er dan niet beter op. Het wordt een soort vicieuze cirkel."

Mede daarom wordt er door Renault voor gekozen om dit jaar niet meer met grote updates voor de motor te komen, maar telkens met kleinere stappen, zodat prestaties en betrouwbaarheid langzaam maar zeker verbeteren. Voor de toekomst wordt de basis verbeterd, waardoor er meer op prestaties gericht kan worden.

'Gebiedsverbod imam in strijd met grondwet'

Het gebiedsverbod voor een deel van Den Haag dat de omstreden imam Fawaz Jneid dinsdag opgelegd kreeg is in strijd met de grondwet. Dat zegt Jan Brouwer, hoogleraar algemene rechtswetenschap in Groningen woensdag in een gesprek met het NPO Radio1 programma 'Dit Is De Dag'.

Brouwer denkt dat Fawaz het beroep dat hij tegen het gebiedsverbod gaat aanspannen zal winnen. "Dit is gewoon censuur en in strijd met de vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Juridisch gezien kan hij geen gebiedsverbod opgelegd krijgen", zegt Brouwer.

Volgens Brouwer kan er pas ingegrepen worden nadat de imam een strafbaar feit heeft gepleegd. "De ambtenaren van Stef Blok weten heel goed dat ze dit verbod niet kunnen opleggen. De jurisprudentie hierover is uitgekristalliseerd, de rechter straft dit steeds af."

Imam Fawaz Jneid mag zich op last van minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie de komende zes maanden niet vertonen in de Haagse wijken Transvaal en de Schilderswijk. Volgens het ministerie verkondigt de man een intolerante boodschap en draagt hij zo bij aan radicalisering.

'Gebiedsverbod imam in strijd met grondwet'
'Gebiedsverbod imam in strijd met grondwet' (Foto: ANP)

Hockeysters maken vijf goals tegen regerend Europees kampioen Engeland

Twee dagen voor de start van het EK hebben de Oranje Dames laten zien dat het goed zit met het scorend vermogen, één van de aandachtspunten die bondscoach Alyson Annan formuleerde na de Hockey World League in Brussel. In het Wagener Stadion won Nederland een oefenwedstrijd met 5-0 van Engeland, de grootste concurrent tijdens het EK in Amsterdam. Het was het laatste duel in de voorbereiding op het toernooi.

Al na twee minuten bracht Kitty van Male het Nederlands team op voorsprong in de wedstrijd die niet als officiële interland de boeken in gaat. Een minuut of vijf later maakte Frédérique Matla de tweede treffer van de Oranje Dames.

In het tweede kwart vergrootte Van Male de voorsprong tegen de regerend Europees kampioen. Vlak voor rust bracht Maria Verschoor met een tip-in uit een strafcornervariant de 4-0 op het scorebord. In het derde kwart pikte Van Male haar derde doelpunt van de wedstrijd mee door de rebound uit een strafcorner van Caia van Maasakker hoog in het doel te slaan.

Nederland – Engeland 5-0 (4-0)
‘2 Kitty van Male 1-0
‘7 Frédérique Matla 2-0
’25 Kitty van Male 3-0
’28 Maria Verschoor 4-0 (sc)
’38 Kitty van Male 5-0

Basisopstelling Nederland: Koning (GK); Stam, Van Maasakker, Keetels, Van den Assem; Van Geffen, De Waard, Dirkse van den Heuvel; Welten, Leurink, Van Male.

Ingevallen wissels: Veenendaal (GK), Pheninckx, Verschoor, Sanders, Matla, Jonker, Nunnink

Goede veilige opvang al lang discussiepunt

De kwaliteit en veiligheid van de kinderopvang werd vooral onderwerp van gesprek in 2010, toen de 'Amsterdamse zedenzaak' over ernstig seksueel misbruik op verschillende kinderdagverblijven grote onrust veroorzaakte. Eind vorig jaar constateerde onderzoeksbureau PricewaterhouseCoopers echter dat de kinderopvang de afgelopen vijf jaar beter en veiliger was geworden, nadat de speciale commissie-Gunning daarvoor aanbevelingen had gedaan.

De Inspectie van het Onderwijs kon bijvoorbeeld melden dat bijna alle kinderopvangvoorzieningen inmiddels jaarlijks werden gecontroleerd en dat ruim driekwart van alle locaties volledig aan de eisen voldeed.

Nieuwe medewerkers kunnen tegenwoordig pas in de kinderopvang aan de slag als ze een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben en vaste medewerkers worden daarna voortdurend gecontroleerd op strafbare feiten. Ook bij tijdelijke krachten en stagiairs moet dat binnenkort praktijk worden. De kinderopvang is de eerste sector waar medewerkers die met kinderen werken continu worden gescreend.

Opleidingen

Verder werd het vier-ogen-principe ingevoerd, dat betekent dat medewerkers altijd gezien of gehoord kunnen worden door een ander. Eveneens zijn er een meldcode en een meldplicht bij vermoedens van geweld of misbruik in het leven geroepen.

De opleidingen van medewerkers zijn ook beter geworden. Intussen werd een akkoord gesloten om de kwaliteit nog verder te verhogen. Ook de ontwikkeling van de kinderen is daarin een aandachtspunt. Ze moeten vanaf volgend jaar een mentor krijgen.

Kwaliteit

Kinderopvang en peuterspeelzalen krijgen dan ook met gelijke kwaliteitseisen te maken en ook opvang van baby's wordt dan beter. Er komt per 2019 één leidster per drie baby's. Nu is er nog één leidster op vier baby's.

Er worden momenteel zo'n 700.000 kinderen bij een opvang ondergebracht.

Goede veilige opvang al lang discussiepunt
Goede veilige opvang al lang discussiepunt (Foto: ANP)

Europese opslag onderdelen F-35 in Woensdrecht

Op het Logistiek Centrum Woensdrecht komt de centrale opslagplaats van alle reservedelen van alle F-35's (Joint Strike Fighters) in Europa. Vanaf 2020 worden hier de reservedelen van ruim vierhonderd gevechtsvliegtuigen opgeslagen en verzonden.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) is tijdens een bezoek aan het Pentagon op de hoogte gesteld van het Amerikaanse besluit. ,,Na jaren van politieke discussie zien we nu dat de beslissing om de F-35 als opvolger voor de F-16 te kiezen ook economisch de verwachtingen meer dan waarmaakt", aldus Hennis.

De opslagplaats komt in een bestaande faciliteit van Defensie. Op Schiphol komt wel een vooruitgeschoven post van het distributiecentrum. Op Woensdrecht worden vanaf 2019 ook de motoren van de Nederlandse en Italiaanse F-35's onderhouden. Nederland koopt 37 F-35's voor in totaal 4,5 miljard euro.

Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) is het Europese distributiecentrum ,,goed voor onze werkgelegenheid en levert naar verwachting enkele honderden miljoenen aan extra omzet voor onze logistiek en distributiesector op". Hoeveel extra banen de opslagplaats oplevert, is volgens het ministerie nog niet te zeggen.

Europese opslag onderdelen F-35 in Woensdrecht
Europese opslag onderdelen F-35 in Woensdrecht (Foto: ANP)

Oud-presidenten Bush: racisme altijd verwerpen

In een reactie op het geweld van vorige weekend in Charlottesville stellen de Amerikaanse oud-presidenten George H.W. Bush en George W. Bush in een gezamenlijke verklaring dat de Verenigde Staten "raciale onverdraagzaamheid en antisemitisme" altijd moeten verwerpen. Vader en zoon Bush verwijzen naar de Onafhankelijkheidsverklaring, waarin staat dat alle mensen gelijk zijn geschapen.

De oud-presidenten laten weten dat ze bidden voor Charlottesville. In die stad in Virginia liep een demonstratie van ultranationalisten vorig weekend volledig uit de hand. Een vermoedelijke rechts-extremist reed met een auto in op een groep tegendemonstranten, waardoor een dode viel. In totaal raakten door de onlusten enkele tientallen mensen gewond.

De Republikeinse oud-presidenten Bush zijn partijgenoten van het huidige staatshoofd Donald Trump. Die toonde begrip voor de rechtse betogers die in Charlottesville protesteerden tegen het weghalen van een standbeeld van generaal Robert E. Lee, de militaire leider van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). Trump: "Washington en Jefferson hadden ook slaven. Moeten hun standbeelden dan ook weg?"

Oud-presidenten Bush: racisme altijd verwerpen
Oud-presidenten Bush: racisme altijd verwerpen (Foto: ANP)

Medewerker bso pleegde ontucht met 2 kinderen

Twee minderjarige kinderen hebben bij een medewerker van buitenschoolse opvang Partou in Utrecht ontuchtige handelingen moeten verrichten. Het zou gaan om kinderen uit hetzelfde gezin. Partou en het Openbaar Ministerie maakten dit woensdagavond bekend op een bijeenkomst voor honderd ouders die een kind op de opvang hebben zitten.

Het personeel en de ouders zijn ingelicht, meldt RTV Utrecht, waarvan een werknemer bij deze bijeenkomst aanwezig is. De medewerker van Partou zit inmiddels vast.  Het zou gaan om een 27-jarige man. Hij heeft inmiddels bekend.

Medewerker bso pleegde ontucht met 2 kinderen
Medewerker bso pleegde ontucht met 2 kinderen (Foto: ANP)

Mogelijk resten Natalee Holloway gevonden

Dave Holloway, de vader van de vermiste Natalee Hollway, heeft op Aruba mogelijk resten van zijn dochter gevonden. Dat heeft hij woensdag tegenover NBC verklaard. Holloway, die het stuklopen van het onderzoek niet kon verkroppen, begon anderhalf jaar geleden zelf onderzoek te doen naar zijn vermiste dochter. 

Hij wordt hierin bijgestaan door privédetective T.J. Ward en de Amerikaanse tv-zender Oxygen. Volgens het verhaal van David zouden ze via een informant in contact zijn gekomen met een handlanger van de vermeende dader Joran van der Sloot. Deze handlanger heeft verklaard dat hij geholpen zou hebben bij het laten verdwijnen van Natalee's lichaam. 

Op de plek die hij aanwees, zijn inderdaad menselijke resten aangetroffen door Dave en Ward. Uit DNA-onderzoek moet blijken of deze menselijke resten van Natalee zijn, die op 30 mei 2005 voor het laatst werd gezien. 

Oxygen zendt vanaf zaterdagavond een zesdelige miniserie uit over het 18 maanden durende onderzoek van Dave Holloway en T.J. Ward.

FC Utrecht stunt tegen Zenit Sint-Petersburg

FC Utrecht heeft woensdagavond op knappe wijze Zenit Sint-Petersburg verslagen in de eigen Galgenwaard met 1-0.

De Russen waren duidelijk gemponeerd door de heksenketel in de Domstad. Met slimme snelle aanvallen, waarbij de op papier rechtsback spelende Klaiber naar het middenveld schoof, werd Zenit vastgezet.

Door het enthousiasme leek Utrecht het aan energie te ontbreken om het laatste zetje te geven. Ook zat de doelman van de Russische equipe - Andrei Lunev – in de weg. Bijvoorbeeld in de 31e minuut, toen Cyriel Dessers tot twee keer toe had kunnen scoren bij een vrije schietkans, maar de sluitpost redding zag brengen.

Omdat Utrecht niet scoorde, kreeg Zenit Sint-Petersburg via standaardsituaties, waaronder een kopbal van Ivanovic, wat kansen. Toch stelde dat niet de voetbalwet in werking die normaal geldt ‘als je niet zelf scoort, valt ie aan andere kant’.

Na de theepauze bleef Utrecht de aanval zoeken, en kreeg het weer mogelijkheden. Zo schoot Zakaria Labyad op de vuisten van Lunev, en zag Yassin Ayoub zijn poging hetzelfde lot beschoren.

Uiteindelijk was het Labyad die in de 77e minuut de ban brak namens Utrecht, door een rebound te scoren na een schot van Dessers.

FC Utrecht stunt tegen Zenit Sint-Petersburg (Foto:Paul)

Overvaller Hammam krijgt lik op stuk

De aanwezigheid van een 37-jarige Rotterdammer dinsdagmiddag in een badhuis aan Slaghekstraat in Rotterdam was alles behalve gewenst. Want de hammam is alleen voor vrouwen én de ongenode gast was van plan de zaak te overvallen. Die poging mislukte deerlijk. 

Rond 16.30 uur kwam de man het badhuis binnenlopen. Een medewerkster vroeg hem direct weer te vertrekken, omdat de hammam alleen toegankelijk is voor dames. Hij kwam echter niet voor een schoonheidsbehandeling, maar eiste geld. Nogmaals verzocht de medewerkster de man te vertrekken. Want, zo gaf ze aan, "er is hier geen geld en er zijn hier naakte vrouwen".

Ook het mes waar de man haar vervolgens mee bedreigde, schrok de medewerkster niet af. Ze pakte zelf ook een mes. Vervolgens koos de overvaller eieren voor zijn geld. De onverschrokken medewerkster belde de politie en kon een duidelijk signalement doorgeven. Op basis van dat signalement konden de gealarmeerde agenten de verdachte zo'n drie kwartier later op de Goede Hoopstraat aanhouden.

Schippers: fipronilonderzoek dit jaar afronden

Het kabinet hoopt het onderzoek naar de besmetting van eieren met het giftige fipronil voor het einde van dit jaar af te ronden. Dat schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Het Nederlandse bedrijfje Chickfriend gebruikte fipronil om bloedluizen in pluimveestallen te doden, maar dat is verboden. Toen dat in juli uitkwam ontstond er onrust onder consumenten, blokkeerde de NVWA een kleine tweehonderd pluimveebedrijven, werden miljoenen eieren teruggeroepen en stokte de export.

De NVWA heeft inmiddels niet alleen eieren, maar ook producten waarin eieren zijn verwerkt getest op fipronil, waaronder eierkoeken, wafels en mayonaise. In een Surinaamse eiersalade die werd getest werd meer fipronil aangetroffen dan maximaal is toegestaan. De hoeveelheid was evenwel zo laag dat er geen risico was voor de volksgezondheid, aldus Schippers.

Tipgever
De tipgever die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar november waarschuwde voor het gebruik van het giftige fipronil in de pluimveesector wees al expliciet naar Chickfriend, bevestigt Schippers in haar brief. De NVWA zag destijds geen aanleiding voor nader onderzoek en kwam pas deze zomer in actie, toen België meldde dat het bestrijdingsmiddel in eieren was aangetroffen en opnieuw Chickfriend noemde.

Toen de NVWA Chickfriend in juli natrok kwam de tip uit november niet naar boven. De onderzoekers die het kabinet inmiddels opdracht heeft gegeven de toedracht van het fipronilschandaal onder de loep te nemen, moeten ophelderen waarom de dienst niet meteen op de melding van een paar maanden eerder stuitte.

Schippers: fipronilonderzoek dit jaar afronde
Schippers: fipronilonderzoek dit jaar afronden (Foto: ANP)

Liboton: "Van der Poel gaat zo domineren dat Van Aert ermee stopt"

Bij de bekendmaking dat het EK veldrijden van 2018 wordt gehouden in Rosmalen was oud-wereldkampioen Roland Liboton te gast. De Belg is nooit vies van straffe uitspraken en ook dit keer liet hij van zich horen.

Roland Liboton: “Ik zie Mathieu van der Poel de grote man van het seizoen worden. Sterker nog: Van der Poel gaat de boel zo domineren dat het kan gebeuren dat Wout van Aert er na dit seizoen mee stopt.”

Volgens de Belg heeft Van Aert te veel op de weg gefietst met als gevolg dat hij komende winter een terugslag gaat krijgen. Van der Poel daarentegen begint volgens Liboton veel frisser aan het seizoen en dit keer ook nog eens zonder blessures.

Overigens heeft Van Aert in april al laten weten dat hij komende winter maar een dertigtal crossen zal rijden in plaats van de tweeënveertig zoals vorig seizoen. Vervolgens zal de regerend wereldkampioen veldrijden deelnemen aan het Vlaamse voorjaar op de weg, van Omloop het Nieuwsblad tot en met Parijs-Roubaix.

Aqua Blue Sport neemt Koning en Kreder mee naar Vuelta, Bol bij Manzana Postobón

Aqua Blue Sport heeft de selectie voor de Ronde van Spanje bekendgemaakt. De Ierse ploeg van eigenaar Rick Delaney neemt met Michel Kreder en Peter Koning twee Nederlanders mee. Naast de Nederlanders neemt de ploeg ook sprinter Adam Blythe en Amerikaans kampioen Larry Warbasse mee.

Blythe moet het doen in de vlakke etappes doen voor Aqua Blue Sport. In de etappes waar geklommen moet worden, zal de ploeg het moeten hebben van Stefan Denifl en Larry Warbasse. Denifl wist dit jaar de Ronde van Oostenrijk op zijn naam te schrijven, terwijl Warbasse een bergrit won in de Ronde van Zwitserland.

Selectie Aqua Blue Sport: Adam Blythe, Mark Christian, Stefan Denifl, Conor Dunne, Aaron Gate, Michel Kreder, Peter Koning, Lasse Norman Hansen, Larry Warbasse.

Bij Manzana Postobón staat er met Jetse Bol een Nederlander aan de start in Nimes. Naast Bol start de Colombiaanse formatie met zeven Colombianen en Ricardo Vilela. De Portugees is de enige renner met ervaring in de Ronde van Spanje. 

Voor Bol is het zijn tweede grote ronde. In 2014 reed de Nederlander al eens de Ronde van Italië toen kwam hij nog uit voor team Team Belkin. 

Selectie Manzana Postobón:

Hernan Aguirre, Hernando Bohórquez, Jetse Bol, Juan Sebastian Molano, Fernando Orjuela, Juan Felipe Osorio, Aldemar Reyes, Bernardo Suazo, Ricardo Vilela.

Opnieuw documentaire over Fort Oranje

De beruchte probleemcamping Fort Oranje in Rijsbergen wordt wederom het onderwerp voor een documentaire. Nadat SBS6 vorig jaar een veelbesproken docusoap maakte over de camping zijn nu de gemeente Zundert en de veiligheidsregio opdrachtgever voor een film.

Fort Oranje staat door de SBS6-serie volop in de schijnwerpers. De gemeente is niet blij met het eenzijdige beeld dat is geschetst in de docusoap en bovendien hebben de kwetsbare campingbewoners die meewerkten ook de impact onderschat. Een woordvoerster onthulde woensdag dat de gemeente daarom heeft geweigerd mee te werken aan een vervolgserie.

De gemeente Zundert nam eind juni het beheer van de camping over nadat eigenaar Cees Engel de sluiting had aangekondigd. Zundert wil de camping saneren omdat er veel criminaliteit is, veel van de bewoners in een erbarmelijke situatie leven en de honderden caravans in slechte staat zijn.

Moerdijk
De gemeente benadrukt dat de documentaire die wordt gemaakt vooralsnog niet is gericht op het grote publiek. De film is vooral bedoeld om de ontruiming vast te leggen en voor gebruik door gemeenten die in de toekomst met vergelijkbare situaties te maken krijgen. "Er wordt over onze schouders meegekeken", aldus de woordvoerster.

Voormalig NOS-correspondent Margriet Brandsma is ingehuurd om de documentaire te maken. Brandsma maakte eerder in opdracht van de gemeente Moerdijk een film over het dorp Moerdijk dat dreigde te verdwijnen als gevolg van oprukkende industrie.

Gemeente maakt documentaire over Fort Oranje
Opnieuw documentaire over Fort Oranje  (Foto: ANP)

David Tennant en Michael Sheen in Pratchett-verfilming

David Tennant (Doctor Who, Broadchurch, Jessica Jones) en Michael Sheen (Masters of Sex, Passengers) zullen de hoofdrollen spelen in de tv-serie Good Omens. Dat maakte Amazon deze week bekend.

Good Omens is een zesdelige serie, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Terry Pratchett en Neil Gaiman. Pratchett overleed in 2015, maar Gaiman, van wie al veel boeken werden verfilmd, zal zelf de scenario's voor de serie schrijven. In Good Omens, een humoristische fantasyserie, moeten een engel en een demon voorkomen dat het einde der tijden aanbreekt, omdat dit hun rustige leventje in Engeland bedreigt. Sheen zal de rol spelen van de engel Aziraphale, terwijl Tennant de rol van de demon Crowley speelt.

"Ik heb Good Omens als tiener gelezen en sindsdien is het een van mijn favoriete verhalen", aldus Michael Sheen. "Om deel te mogen zijn van het team dat dit verhaal tot leven brengt op het scherm is een beetje als een droom die uitkomt om eerlijk te zijn. Om met Neil samen te werken, die volgens mij een van de grootste verhaalvertellers aller tijden is, is ongelooflijk spannend. En, net zoals de rest van de wereld, ben ik een grote fan van David dus ik kijk ernaar uit om die samen met hem te redden”.

"Michael Sheen, Neil Gaiman en Terry Pratchett onder regie Douglas Mackinnon: het is een droomteam en een droomproject", vindt David Tennant. "Ik ben erg blij dat ik gevraagd ben deel te nemen: laat de Apocalyps maar komen!”.

De serie zal in 2019 te zien zijn op Amazon Prime Video, dat in Nederland onder andere de serie American Gods aanbiedt, ook al een Neil Gaiman-verfilming.

Herdenkingsdienst voor doodgereden vrouw

In een theater in het centrum van Charlottesville is woensdag een herdenkingsdienst gehouden voor Heather Heyer, de 32-jarige vrouw die werd doodgereden toen ze demonstreerde tegen de aanwezigheid en acties van rechts-extremisten in de stad.

De sprekers roemden Heathers passie voor doelen waarin ze geloofde. Ze omschreven haar als een moedige, principiële vrouw met een heilig geloof in rechtvaardigheid en gelijkheid. De meeste toehoorders gingen op verzoek van de familie gekleed in het paarsrood, haar lievelingskleur. Onder de aanwezigen waren de gouverneur van Virginia, Terry McAuliffe, senator Tim Kane en burgemeester Mike Signer.

President Donald Trump reageerde via Twitter. "Herdenkingsdienst vandaag voor prachtige en ongelofelijke Heather Heyer, oprecht een bijzondere jonge vrouw. Ze zal lang in ieders herinnering blijven."

Herdenkingsdienst voor doodgereden vrouw
Herdenkingsdienst voor doodgereden vrouw (Foto: ANP)

PSV contracteert Room

PSV heeft Eloy Room naar Eindhoven gehaald, dat laat de Nederlandse topclub weten via officiële kanalen.

Vanwege de blessure van tweede sluitpost Luuk Koopmans, moest de formatie uit de Lichtstad op zoek naar een vervanger. De Vitesse-goalie was voor PSV de eerste optie.

Room heeft een overeenkomst getekend voor twee jaar bij PSV. Omdat het contract van de sluitpost bij Vitesse tot medio 2018 liep, hoefden de Eindhovenaren slechts enkele tonnen te betalen.

Ook door de vermeende belangstelling van buitenlandse clubs voor Jeroen Zoet, van onder andere Benfica en Crystal Palace, was de nood hoog voor Phillip Cocu en zijn manschappen.

Hidde Jurjus was de beoogde tweede doelman, maar wordt momenteel verhuurd aan Roda JC. Remco Pasveer, vorig jaar nota bene nog keeper bij PSV, verdreef Room naar de reservebank.

McGregor-fan schrijft lied en wordt zwaar beloond

De Ier Mick Konstantin, leraar van beroep, is groot fan van de Ierse MMA-vechter Conor McGregor en schreef een lied voor de Ierse geweldenaar die op 26 augustus tegen bokslegende Floyd Mayweather in de ring zal staan. Een pakkende Ierse melodie en een paar steken onder water richting Mayweather en oude rivalen van de Ierse MMA-vechter maken dat dit nummer in het hoofd blijft zitten.

Konstantin zette de video van het liedje vorige week op zijn Facebookpagina en binnen de kortste keren ging de video het internet over en is inmiddels al miljoenen keer bekeken. Uiteindelijk kreeg McGregor de video onder ogen en hij raakte zó onder de indruk dat hij Konstantin een geheel verzorgde reis naar Las Vegas, inclusief vlucht, hotel en toegang tot de bokspartij, beloofde. Konstantin mag ook nog een vriend meenemen.

'Het is allemaal een beetje snel gegaan', aldus de enthousiaste Ier. 'Ik hou ervan om muziek te maken die mensen leuk vinden en ik had nooit durven dromen dat dit nummer zo'n enorme vlucht zou nemen.'

'Ik geloofde het niet. Het team van McGregor belde me op en vertelden mij dat hij het nummer te gek vond. Dat was al fantastisch, gewoon dat het nummer hem had bereikt, maar toen vroegen ze of ik bij de bokspartij wilde zijn. Dat is een droom die uitkomt.'

'De reacties die ik gekregen heb naar aanleiding van dit liedje zijn enorm en ik krijg ook nog eens een fantastische reis naar Las Vegas door dit nummer. Ik voelde dat ik wat moest terugdoen. Ik zal alle iTunes-opbrengst van het nummer 'There's Only One Conor McGregor' tot aan het gevecht op 26 augustus doneren aan een goed doel die McGregor ook steunt, namelijk het 'Our Lady’s Children’s Hospital' in Crumlin.'

Vorig jaar had de zingende leraar al een grote hit met eenzelfde nummer 'Taking over France' die tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk tot grote hoogte steeg in de Ierse hitlijsten, dus dit nummer over de vechtsporter kan een enorm bedrag opleveren voor het ziekenhuis. 


Mick Konstantin (Bron: Youtube)

A kid from Dublin with more than a dream
He knew one day he'd be the king of the UFC
With a group of fighting Irish not to be pushed over
Not here to take part they were here to take over

From the start John Kavanagh by his side
Whoever thought they'd be known worldwide
After 60 Gs baby and a contract to sign
Leaving his old life and the social welfare behind

After two years came the featherweight champion of the world
Conor said he'd make him look like a little girl
It only took ten seconds to show his talk wasn't cheap
As he connected with the left, and put Aldo to sleep

(refrein, x2)
There's only one Conor McGregor, and there's no fighter better
And he's going to knock out Floyd Mayweather
So Floyd watch out ‘cause the Irish are coming
You can talk all you want, but you'll do nothin’

The lightweight belt was next in store
To do what no other fighter had ever done before
Became the first same time double champ in history
And took the chance to apologize to absolutely nobody

Came from working on a building site
To getting million dollar pay checks from Dana White
And now his money, his cars, and his clothes he flaunts
‘Cause the double champ does what the f*ck he wants

Mayweather, you’re old and you’re small
And the truth is that you'll do feck all
‘Cause precision beats power and timing beats speed
Why have you got a school bag Floyd? You can't even read

(refrein, x2)

Well he dresses to kill, buys Lamborghinis at will
Can get inside your head like he was Dr. Phil
And if you call him out, have a good reason why
Or he'll turn around and say who the f*ck is that guy?

And on the 26th of August we're taking over Vegas
The Irish invasion you can't mistake us
Singing songs day and night ‘til our voices are sore
‘Cause when one of us goes, we all go to war

(refrein, x2)

Chelsea ownes Mourinho

Kent u hem nog? Mourinho 'the special one'? José Mourinho was de eerste coach die vond dat hij meer salaris moest ontvangen dan de spelers zelf. Hoe kun je als coach serieus genomen worden als je net boven de Balkendendenorm zit, terwijl de spelers dat salaris per zes minuten verdienen? Daar valt wat voor te zeggen. Alhoewel er vermoedelijk niet heel veel shirtjes met het rugnummer van Mourinho over de toonbank zullen gaan. Hoe verdient de club dan het miljoenensalaris van Mourinho terug? Chelsea heeft daar wel een creatieve oplossing voor.

Beschuldiging duikbooteigenaar verzwaard

Een kleine week na de mysterieuze verdwijning van de Zweedse journaliste Kim Wall heeft de Deense justitie de beschuldiging tegen de verdachte duikbooteigenaar aangescherpt. De openbaar aanklager verwijt de 46-jarige uitvinder volgens persbureau Ritzau nu dood door ernstige nalatigheid. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal acht jaar.

Eerder was in de aanklacht sprake van dood door schuld. De verzwaring wordt volgens de Deense media toegepast als bijvoorbeeld blijkt dat een automobilist een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt onder invloed van drank of drugs en niet alleen door roekeloos rijden.

De 30-jarige Zweedse werd vorige week donderdag voor het laatst gezien. Ze was die avond aan boord van de privéonderzeeër van de gearresteerde Deen. Sindsdien ontbreekt van haar elk spoor ondanks de grootscheepse zoekactie die gaande is in de wateren tussen Denemarken en Zweden.

De verdachte beweert de journaliste te hebben afgezet op een eilandje in de haven van Kopenhagen. Later die nacht zonk zijn boot door een probleem met een ballasttank. Hij kon zich ternauwernood redden. De politie denkt dat de kapitein het vaartuig met opzet naar de zeebodem heeft gestuurd.

Beschuldiging duikbooteigenaar verzwaard
Beschuldiging duikbooteigenaar verzwaard (Foto: ANP)

Van Persie terug in voorselectie

Robin van Persie keert mogelijk terug bij het Nederlands elftal. De Oranje-topscorer aller tijden is door Dick Advocaat voorgeselecteerd.

Van Persie speelde zijn voorlopig laatste interland voor Oranje in oktober 2015, toen thuis met 3-2 werd verloren van Tsjechië. De Rotterdammer kwam bij een 2-0 achterstand als invaller in de ploeg en kopte de 0-3 in eigen doel. Daarna maakte hij na een doelpunt van Klaas Jan Huntelaar wel nog de aansluitingstreffer.

De schaal voor het passeren van de magische grens van honderd interlands kreeg Van Persie thuis in Istanboel opgestuurd. Of het tot een definitieve uitverkiezing voor Oranje gaat komen is de vraag. Onder Advocaat lijkt Van Persie in ieder geval weer meer in beeld bij Oranje. Vorig seizoen werkten de twee samen bij Fenerbahçe, had Van Persie veertien keer een basisplek en maakte hij negen competitiegoals.

Er zitten nog meer verrassende namen bij de voorselectie van Advocaat. Ook Ryan Babel maakt sinds lange tijd weer kans op speelminuten. De aanvaller van Besiktas speelde bijna zes jaar geleden, als speler van TSG Hoffenheim, zijn laatste wedstrijd voor Oranje. Vorig seizoen liet hij een goede indruk achter bij Deportivo La Coruña en Besiktas.

Ook Maarten Stekelenburg, Karim Rekik, Donny van de Beek en Jürgen Locadia zitten bij de 32-koppige voorselectie voor de kwalificatieinterlands tegen Frankrijk en Bulgarije.

Volledige voorselectie:

Jasper Cillessen (Barcelona), Maarten Stekelenburg (Everton), Jeroen Zoet (PSV), Joël Veltman (Ajax), Kenny Tete (Olympique Lyon), Matthijs de Ligt (Ajax), Stefan de Vrij (Lazio), Karim Rekik (Hertha BSC), Wesley Hoedt (Lazio), Bruno Martins Indi (Stoke City), Daley Blind (Manchester United), Nathan Aké (Bournemouth), Donny van de Beek (Ajax), Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion), Marco van Ginkel (PSV), Davy Klaasen (Everton), Kevin Strootman (AS Roma) Wesley Sneijder (OGC Nice), Jens Toornstra (Feyenoord), Tonny Vilhena (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (Liverpool), Quincy Promes (Spartak Moskou), Ryan Babel (Besiktas), Vincent Janssen (Tottenham Hotspur), Bas Dost (Sporting Portugal), Jürgen Locadia (PSV), Memphis Depay (Olympique Lyon), Arjen Robben (Bayern München), Jeremain Lens (Besiktas), Robin van Persie (Fenerbahçe)

Brouwer en Meeuwsen door naar volgende ronde EK beachvolleybal

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben op het EK beachvolleybal in Jurmala ook hun tweede poulewedstrijd gewonnen. De Nederlanders waren in drie sets te sterk voor het Oostenrijks koppel Winter/Seidl: 15-21, 21-14, 15-13.

Het is voor Brouwer en Meeuwsen hun tweede overwinning op het EK, daardoor zijn ze al zeker van de volgende ronde. "We moesten er heel hard voor werken, maar daar houden wij wel van," zo zei Brouwer tegenover Volleybal.nl

Jolien Sinnema en Joy Stubbe hebben de eerste poulewedstrijd verloren. Het Nederlands koppel won nog wel de eerste set met 21-10 van Victoria Faye Kjølberg en Ane Guro Tvelt Hjortland. In set twee en drie was het Noorse koppel te sterk voor Sinnema en Stubbe: 10-21 21-17 18-16

Donderdag spelen Sinnema en Stubbe hun andere twee poulewedstrijden.

Rosmalen organiseert in 2018 het EK veldrijden

Het Europees kampioenschap veldrijden wordt volgend jaar gehouden in Rosmalen. Het EK vindt volgend jaar plaats op 3 en 4 november, dat laat de organisatie weten.

Het parcours van het EK in Rosmalen zal hetzelfde zijn als dat van de Grote Prijs van Brabant, een cross die dit jaar voor het vierde jaar georganiseerd wordt. De organisatie verwacht dat veel toppers zich daarom dit seizoen (op 28 oktober) al komen voorbereiden in Rosmalen. Dat zei voorzitter Mieke Geeraedts.

Het EK veldrijden zal voor de derde keer plaatsvinden in Nederland. Eerder mocht Huijbergen (in 2006 en 2015) het Europese kampioenschap al twee keer organiseren. Dit jaar wordt op 5 november in het Tsjechische Tabor voor de titel gestreden.

'Wilhelmus-les hoeft geen statement te zijn'

Het opnieuw invoeren van lessen op school over het Wilhelmus, volgens het AD onderwerp van gesprek bij de formatie-onderhandelingen, hoeft geen politiek statement te zijn. Het is juist een heel goede kapstok om scholieren meer historisch bewustzijn bij te brengen. Uitleg over het volkslied, dat iedereen vaak genoeg hoort, is een prima manier om met kinderen te praten over geschiedenis en identiteit.

Dat vindt filosoof en letterkundige Lotte Jensen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Jensen heeft op scholen kindercolleges over het Wilhelmus gegeven. "Volksliederen leveren zoveel gespreksstof op. De achtergrond van veel volksliederen is vandaag de dag nog te voelen", meent Jensen. Ze moet toegeven dat geen enkel kind het Wilhelmus kon zingen. "De eerste regel ja, die kennen ze wel, omdat ze naar voetbal en Koningsdag op tv kijken."

Socioloog, historicus en schrijver Hans Derks is het helemaal niet met haar eens: "Wat bezielt die politici? Het is flauwekul, goed voor een clubje calvinisten op de Veluwe. Ik voorspel het aanstaande kabinet allerlei pijnlijke discussies over botsende culturen en vrijheid van meningsuiting als dit echt gebeurt. En als ze les in het Wilhelmus alleen maar hebben opgeworpen om af te leiden van de echte formatieproblemen, dan is dat wel heel flauw. Pijnlijke keuze ook."

Niet serieus

Het Wilhelmus is rond 1570 als geuzenlied geschreven door vermoedelijk Marnix van St. Aldegonde. Het werd pas in 1932 het Nederlandse volkslied. Voor die tijd was Wien Neêrlands bloed.... het volkslied, maar onder anderen de Oranjes vonden de strofe "van vreemde smetten vrij" wel erg nationalistisch. Het Wilhelmus bestaat uit vijftien coupletten, maar alleen het eerste en het zesde worden nog geregeld gezongen.

Het was lang gewoon dat kinderen op school het Wilhelmus leerden zingen en uitleg kregen over de tekst. "Het gebeurt op een aantal scholen ook nog steeds", zegt een woordvoerder van de Vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs Verus. Verus vertegenwoordigt meer dan de helft van alle basisscholen in het land. Uit een onderzoek op christelijke scholen bleek enkele jaren geleden dat 89 procent van de scholen vindt dat kinderen het Wilhelmus moeten kennen als ze naar het middelbaar onderwijs gaan. De tekst is volgens de meesten prima.

De PO-raad, sectororganisatie voor het basisonderwijs, neemt het Wilhelmus-plan nog niet zo serieus. "Onze grootste zorg is of er überhaupt genoeg leraren overblijven om het de kinderen te kunnen leren."

'Wilhelmus-les hoeft geen statement te zijn'
'Wilhelmus-les hoeft geen statement te zijn' (Foto: ANP)

Grote natuurbrand bij Athene onder controle

Brandweerlieden hebben woensdag een grote natuurbrand ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene onder controle gekregen. Door de brand zijn in de afgelopen dagen enkele duizenden hectare bos en tientallen huizen verwoest.

De brand brak zondag uit in de kuststad Kalamos, ongeveer 45 kilometer ten noordoosten van Athene. Aangewakkerd door de harde wind sloeg de brand over naar drie andere plaatsen.

Elders in Griekenland woeden nog ongeveer dertig bosbranden, onder meer op het schiereiland Peloponnesos en op de toeristeneilanden Zakynthos en Kefalonia.

Grote natuurbrand bij Athene onder controle
Grote natuurbrand bij Athene onder controle (Foto: ANP)

'Apple trekt miljard uit voor eigen content'

Techgigant Apple trekt naar verluidt 1 miljard dollar uit voor de productie van eigen series en films. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal, die woensdag met het bericht naar buiten kwam, zou Apple met dat geld een tiental televisieshows kunnen opnemen om via zijn eigen kanalen te verspreiden.

Apple nam eerder dit jaar al twee voormalige Sony-medewerkers aan die eerder onder meer verantwoordelijk waren voor de productie van hit-series als Breaking Bad en The Crown. Daarmee werd al meer en meer duidelijk dat Apple werk maakte van de productie van eigen content.

Het duo, Jamie Erlicht en Zack van Amburg, zou momenteel in Hollywood onderhandelingen voeren met tv-makers en bedrijven over shows die mogelijk voor Apple geschikt zouden zijn. Apple wilde tegen de krant niet op de geruchten reageren.

'Apple trekt miljard uit voor eigen content'
'Apple trekt miljard uit voor eigen content' (Foto: BuzzT)

Engelse voetbalwedstrijd gestaakt na eierbombardement

We doen het niet vaak, maar we gaan vandaag even richting de zevende divisie van het Engelse voetbal, de Northern Premier League. De Champions League van dinsdagavond was immers leuk, maar de echte actie vond plaats in de langverwachte kraker tussen Nantwich Town en Altrincham FC.

Na dertien minuten was er nog niet gescoord, maar het spel moest plotseling gestaakt worden door een heus bombardement. Niet veel later bevestigde Altrincham dat er van buiten Weaver Stadium, het 'stadion' van Nantwich Town, eieren het veld op gelanceerd werden. 

De scheidsrechter van dienst besloot de wedstrijd te staken, tot de orde was hersteld. De klassieker werd uiteindelijk uitgespeeld, maar een beslissing viel er niet: 1-1.

Peter Dinklage op de bres voor husky's

Het succes van de HBO-hitserie Game of Thrones (GoT) heeft ook een keerzijde. De vraag naar husky's is explosief gestegen en lang niet iedereen beseft zich hoeveel werk het is om een husky te onderhouden. Asiels stromen ondertussen vol. Voor GoT-ster Peter Dinklage reden genoeg om samen met dierenwelzijnsorganisatie Peta op de bres te springen voor de honden.

In GoT spelen dire wolves (reuzenwolven) een belangrijke rol en de gelijkenis met husky's is fans kennelijk niet ontgaan. Dinklage, die in de serie de sympathieke en soms komische Tyrion Lannister speelt, zegt te begrijpen dat mensen graag een husky in huis halen, maar hij wil dat er wel eerst goed over na wordt gedacht. Ook laat hij in een verklaring weten dat hij mensen op het hart drukt altijd eerst in het asiel te kijken naar een adoptiehond.

En terwijl de Amerikaanse acteur zich bekommert om het lot van husky's, is HBO door een eigen medewerker in de verlegenheid gebracht. Door een fout is een poos de zesde, nog uit te brengen, aflevering van het lopende seizoen van GoT te zien geweest voor HBO-klanten.

Peter Dinklage op de bres voor husky's
Peter Dinklage op de bres voor husky's (Foto: BuzzE)

Kittel naar Katusha

Marcel Kittel rijdt vanaf volgend seizoen voor Katusha. De Duitser komt over van Quick-Step, waar hij de afgelopen twee jaar voor  reed.

Kittel geldt als een van de beste sprinters ter wereld. In de Tour de France vorige maand won hij vijf etappes. Hij was ook op weg om de groene trui binnen te slepen, maar na een valpartij stapte hij af. Bij Katusha heeft hij een contract voor twee jaar getekend.

Kittel wint de sprint van de 10e etappe in Tour (Foto:Pro Shots / George Deswijzen )

Xbox One en PS4 in 1 console

Twee jaar terug berichtten wij reeds dat modder Eddie Zarick een laptop had gemaakt die zowel PlayStation 4- als Xbox One-hardware had: de PlayBox. Dit was groot, zwaar en werkte niet zonder aan het stroom te liggen. Nu heeft hij op veler verzoek beide systemen in één console gebouwd. Hij noemt zijn creatie Xstation.

Zarick laat in de video zien wat het idee achter het systeem is, hoe hij het heeft ontworpen en welke keuzes hij moest maken. Ieder systeem heeft 2 eigen USB-poorten. Xstation heeft slechts één hdmi-uitgang, omdat er in verband met de warmteproductie maar één systeem tegelijk kan draaien. Om de systemen van elkaar te scheiden zit er een Arduino mini-computer in, die de management regelt. Met een druk op de knop wissel je van Xbox One S naar PlayStation 4 en andersom. Het is Zarick gelukt om Xstation redelijk compact te houden qua formaat.

Xstation - Vergelijking

Helaas weten we niet hoeveel geheugen voor opslag van je games er in Xstation zit voor ieder systeem of wat de Xstation kost. Zarick gaat niet aan de lopende band Xstations maken, maar op speciaal verzoek wil hij er wel aan denken.

Xstation - Voorkant

Xstation - achterkant

Giel Beelen stopt bij 3FM

Dj Giel Beelen vertrekt na bijna twintig jaar bij radiozender 3FM. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) maakte zijn vertrek woensdag bekend, tegelijk met de nieuwe programmering waarin hij dus niet meer voorkomt. Ook BNN-VARA neemt afscheid van Beelen, zei een woordvoerder. De omroep zegt later met een toelichting te komen.

"Giel is al die jaren van onschatbare waarde geweest voor NPO 3FM, radio en het ontdekken van nieuw talent'', laat directeur NPO Radio Jurre Bosman weten. "Hij heeft heel veel radiomakers geïnspireerd. We gaan hem missen bij 3FM."

Beelen stopte vorig jaar al met de ochtendshow die hij jarenlang presenteerde. Hij maakt nu nog het weekendprogramma On Stage, dat draait om livemuziek en nieuw talent.

Volgens de woordvoerster van de NPO vertrekt Beelen in goed overleg. Zelf heeft hij nog niet gereageerd. Wellicht dat hij toch aan de slag gaat bij Radio Veronica zoals de geruchten suggereerden die begin augustus de ronde deden. 

Giel Beelen weg bij 3FM en omroep
Giel Beelen stopt bij 3FM (Foto: BuzzE)

De Roon: "In het Championship kan je een oproep wel vergeten"

Marten de Roon keerde afgelopen week terug bij Atalanta Bergamo, na een teleurstellend seizoen bij Middlesbrough, met wie hij degradeerde.

De 26-jarige middenvelder stapte vorige zomer over van de Serie A naar de Premier League, maar na één seizoen is hij dit seizoen terug in Italië.

"Het was geen leuk jaar", vertelde De Roon in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Er was een splitsing in de groep tussen de Spaans en Engels sprekende jongens. We waren geen hecht team en groeiden niet naar elkaar toe."

De international had meer verwacht van de Premier League. "Om te kijken is de Premier League geweldig, want er gebeurt veel. De snelheid en de intensiteit waarmee wordt gespeeld, zijn met geen enkele andere competitie te vergelijken. Maar ik miste de tactische discipline. Alles gaat op kracht. Onder de top-6 viel het tactisch vernuft tegen. Ik vind het fijn om over het voetbal na te denken, om op die manier een tegenstander te verslaan."

De Roon wilde vertrekken bij Middlesbrough en alleen Atalanta werd concreet. "Ik had in Engeland geen problemen met de mensen en het spreken van de taal maakt het er makkelijk. Maar de kwaliteit van leven ligt in Italië hoger. Het eten, het weer, de koffie. De mentaliteit is heel relaxt, daar ben ik wel van. En bij Atalanta ondernamen we veel als groep, ook iets dat me trekt."

Destiny 2 bèta op pc biedt meer

De consolegamers hebben reeds een voorproefje gehad op Destiny 2, maar de pc-gamers mogen ook niet klagen. Bungie biedt 4K-ondersteuning zonder een framerate beperking, betere matchmaking , meer power ammo drops, kortere tijd om super charge te laden en allerlei andere verbeteringen.

 

Fans die een preorder hebben geplaatst voor Destiny 2 mogen vanaf 28 augustus rondspringen. De rest mag een dagje later knallen. Destiny 2 komt 6 september uit voor PlayStation 4 en Xbox One. De PC-release is ingepland op 24 oktober.

Noodweer Zuid-Azië eist al zeker 300 levens

Overstromingen en modderstromen die het gevolg zijn van hevige moessonregens hebben de afgelopen dagen al meer dan driehonderd levens geëist in het zuiden van Azië. De slachtoffers vielen in India, Nepal en Bangladesh. Miljoenen mensen zijn getroffen door het natuurgeweld. Gebouwen, bruggen en ook landbouwoogsten zijn verwoest.

In het oosten van India zijn volgens de autoriteiten al zeker 150 doden gevallen. In buurland Nepal staat het dodental op 120. De overstromingen daar zijn de ernstigste in tien jaar. Meteorologen verwachten dat het de komende dagen nog flink blijft regenen in de regio. In Bangladesh vielen 39 doden en hebben zo'n 350.000 mensen hun huizen verlaten vanwege het stijgende water.

De moesson, de jaarlijkse regentijd, duurt in Zuid-Azië van juni tot september. Ieder jaar gaan daardoor mensenlevens verloren.

Noodweer Zuid-Azië eist al zeker 300 levens
Noodweer Zuid-Azië eist al zeker 300 levens (Foto: ANP)

Trump haalt fel uit naar Amazon

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een tweet fel uitgehaald naar internethandelaar Amazon. Volgens Trump richt Amazon "enorme schade aan onder belastingbetalende winkelbedrijven" in de Verenigde Staten.

Trump stelt dat Amazon "veel pijn aanricht in steden, dorpen en staten in de gehele VS, met groot banenverlies tot gevolg". Veel Amerikaanse winkelbedrijven hebben het moeilijk vanwege de steeds sterkere concurrentie van onlineverkopers en zijn daarom gedwongen winkels te sluiten en banen te schrappen. De president haalde in juni al uit naar oprichter en topman Jeff Bezos van Amazon omdat het bedrijf geen "internetbelastingen" zou betalen.

Beleggers reageerden enigszins geschrokken op de nieuwe aanval van Trump tegen Amazon. In de handel voorbeurs in New York ging het aandeel Amazon omlaag.

Trump haalt fel uit naar Amazon
Trump haalt fel uit naar Amazon (Foto: ANP)

Schip Westerschelde had defect roer

Het containerschip dat maandag vastliep op de Westerschelde had een probleem met het roer. Dat heeft een inspectie uitgewezen. Wat het probleem veroorzaakte wordt nog nader onderzocht. "We moeten nog bepalen wat er precies mis was, er zit veel mechaniek achter", zegt een woordvoerster van het Havenbedrijf Antwerpen, waar het schip aan een dok ligt.

Het containerschip CSCL Jupiter strandde bij het Zeeuwse dorp Bath. Het publiek stroomde massaal toe, wat zorgde voor verstopte wegen. Maandagavond wisten twaalf sleepboten het gevaarte van 366 meter lang los te trekken, waarna het terug naar Antwerpen werd gesleept.

Mogelijk is pas donderdag duidelijk wat het probleem met het roer veroorzaakte. Daarna volgt een reparatie. "Het schip ligt te wachten tot het verder kan varen. Helaas weten we nog niet wanneer", aldus de zegsvrouw.

Schip Westerschelde had defect roer
Schip Westerschelde had defect roer (Foto: ANP)

Ook winst voor Meppelink en Van Gestel op EK beachvolleybal

Beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Sophie van Gestel hebben hun eerste partij bij het Europees kampioenschap gewonnen. In Letland was het Nederlandse koppel in twee sets te sterk voor het Finse koppel Nette Tuominen en Riikka Lehtonen: 21-17 21-12.

"We begonnen wat twijfelend, misschien speelden de zenuwen mee. Maar we groeiden in de wedstrijd. Een prima start van het toernooi", zo laat Van Gestel weten tegenover Volleybal.nl

Annemieke Driessen en Ilke Meertens verloren hun eerste groepswedstrijd. Ze waren kansloos tegen het Duitse koppel Chantal Laboureur/Julia Sude, die als eerste geplaatst zijn. In minder dan een half uur was de wedstrijd gespeeld: 21-13 21-7.

NFL-speler wordt geschorst door USADA, maar mag blijven spelen

American footballspeler Marquise Goodwin is door de Amerikaanse antidopingautoriteit USADA voor één jaar geschorst. Dat zal de 26-jarige sporter vermoedelijk echter bar weinig kunnen schelen, want hij kan gewoon in de NFL blijven spelen.

Goodwin was naast footballer ook lange tijd atleet, en op goed niveau ook. In 2012 deed hij als verspringer mee aan de Olympische Spelen, wat voor een Amerikaan op dat onderdeel doorgaans betekent dat je bij de wereldtop hoort.

Ook vorig jaar probeerde hij zich voor de Spelen te plaatsen, maar een zevende plek op de trials was niet genoeg. Sindsdien heeft Goodwin niet meer meegedaan aan atletiekwedstrijden en dat is hij ook niet meer van plan: "Ik richt me al meer dan een jaar volledig op mijn carrière in de NFL", liet hij in een statement weten.

De schorsing lijkt dan ook vooral berust op wat nalatigheid in de documentatie. Goodwin is niet betrapt op het gebruik van verboden middelen, maar wordt geschorst vanwege het drie keer niet goed bijhouden van zijn whereabouts - het systeem waarmee dopingcontroleurs sporters altijd kunnen testen.

Nadat hij besloot met atletiek te stoppen, hoefde Goodwin zich ook niet meer aan de regels van wereldantidopingautoriteit WADA te houden: atletiekbond IAAF is daar wel bij aangesloten, de NFL is dat niet. Zodoende hield hij zijn whereabouts ook niet meer bij, maar omdat hij niet bij USADA meldde helemaal klaar te zijn met atletiek, werd hij alsnog in de zogenaamde testpool opgenomen voor dit jaar.

Dat resulteerde in één reguliere dopingtest - zonder daarbij positief te testen - en dus de overtredingen met betrekking tot de whereabouts. Goodwin kan daardoor gewoon als wide receiver bij de San Francisco 49ers blijven spelen.

Terpstra met Quick-Step naar Ronde van Spanje

Quick-Step Floors heeft de ploeg voor de Ronde van Spanje bekendgemaakt. De Belgische formatie heeft Niki Terpstra opgenomen in de selectie. Naast de Nederlander staat ook de David de la Cruz aan de start. De Spanjaard droeg vorig jaar de leiderstrui één dag de leiderstrui en zou zevende worden in het eindklassement.

Naast de Spanjaard heeft Quick-Step Floors met Julian Alaphilippe en Bob Jungels hebben ze nog twee sterke renners die een goed eindklassement kunnen rijden. Jungels werd dit jaar al achtste in het eindklassement van de Ronde van Italië en het jaar daarvoor zesde. Het is voor het eerst dat de Luxemburger aan de start staat van de Ronde van Spanje.

Alaphilippe komt ook de start nadat hij een groot gedeelte moest missen door een knieblessure. De 25-jarige Fransman won vorig jaar de Ronde van Californië en werd zesde in het Criterium du Dauphiné. Dit jaar was de renner van Quick-Step Floors ook goed op dreef met twee vijfde plaatsen in Abu Dhabi Tour en Parijs-Nice.

Selectie Quick-Step Floors: Julian Alaphilippe, Eros Capecchi, David De la Cruz, Tim Declercq, Bob Jungels, Yves Lampaert, Enric Mas, Niki Terpstra, Matteo Trentin

Sneijder: "Waarom zouden wij niet kunnen winnen?"

Wesley Sneijder heeft vertrouwen in een goed resultaat van het Nederlands Elftal over twee weken tegen Frankrijk in de WK-kwalificatie.

"Als die Zweden nou van die Fransen kunnen winnen, waarom in hemelsnaam zouden wij dat dan níét kunnen? Ja, Zweden speelde thuis, maar dan nóg", vertelde Sneijder in gesprek met Voetbal International. 

"Uit of thuis interesseert me niks. We moeten nou ook weer niet doen alsof we er niks meer van kunnen. Het tegendeel is waar. Wij hebben echt goede voetballers die samen een sterk team kunnen vormen, zolang er maar vertrouwen is bij iedereen."

"Ga de selectie even na: onze internationals spelen dan misschien behalve Robben niet allemaal meer bij de topclubs in Europa, maar wel bij gerespecteerde teams zoals AS Roma, Lazio, Liverpool, Everton en Tottenham Hotspur. Die gasten zijn een jaar verder in hun ontwikkeling, een jaar meer ervaren ook. Dan is Frankrijk-uit een zware, maar wel een mooie wedstrijd. Helemaal als je wint."

Voor de middenvelder, die onlangs een contract tekende bij OGC Nice, wordt het een race tegen de klok om wedstrijdfit te worden. "Ik heb zes toernooien meegemaakt en ik zeg je: het is en blijft het mooiste dat er is, nog steeds, iedere eindronde opnieuw. Niet alleen de topwedstrijden die je dan speelt, alles eromheen: de aandacht, de sfeer in het land, de totale ervaring waar je vervolgens zo veel aan hebt."

"Het is allemaal zelfs zó mooi dat het gemiste EK van vorig jaar in Frankrijk voor eeuwig een smetje zal blijven op mijn carrière. Niet alleen nu. Over twintig jaar zal ik dat nog steeds zo voelen. Het WK van volgend jaar in Rusland missen, zal zo mogelijk nog grotere impact hebben."

Kippenboerderij fikt af: brand meester

In Swifterbant (Flevoland) stond vanmorgen een kippenschuur in brand. In de schuur bevonden zich 40.000 kippen, geen van de beestjes heeft de vuurzee overleefd. Dat meldt het AD. 

De brandweer denkt dat de brand is ontstaan in de mestopslag op het terrein, waarna het vuur oversloeg naar de schuur. Op dit moment staan er twee schuren in brand, en het vuur dreigt over te slaan naar een derde schuur. 

Omdat er weinig wind staat zijn de rookwolken in de wijde omtrek te zien. Omwonenden wordt geadviseerd om ramen en deuren te sluiten. 

Update 12:25 uur:
Omstreeks 9:30 is het sein brand meester gegeven. Het nablussen gaat echter nog wel enkele uren duren. Vanuit ondermeer Urk wordt geklaagd over stank en rookoverlast. De brandweer adviseert daarom om ramen en deuren gesloten te houden. Er is geen asbest vrijgekomen.

Het zit deze ondernemer trouwens niet mee. In 2014 is heel het bedrijf geruimd vanwege vogelgriep en onlangs werd het bedrijf getroffen door de Fipronilbesmetting. Vandaar dat hij de afgelopen dagen druk bezig was met het ruien van de kippen (dieet om de Fipronil uit de kippen te krijgen).

Ten Hag ziet Labyad groeien als leider

Erik ten Hag hoopt dit seizoen steeds meer te zien van Zakaria Labyad. De oefenmeester voegde hem vorig seizoen aan zijn selectie toe.

Labyad had de tijd nodig om in vorm te komen bij FC Utrecht. Dit seizoen speelt hij tot dusver een belangrijke rol. Hij scoorde onder meer in de voorrondes van de Europa League.

"Zakaria is echt fit aan het worden. Ik denk dat hij zich meer en meer aan het ontwikkelen is als de patron van het elftal. Daarin moet hij nog een aantal stappen zetten, maar ik zie hem groeien", aldus Ten Hag tegen De Telegraaf.

Labyad heeft zelf ook een goed gevoel. "Het vorige seizoen was eigenlijk te vroeg afgelopen voor mij. Ik werd fitter en fitter, maar toen was het vakantie. In de voorbereiding heb ik keihard getraind om nog fitter te worden. Je ziet nu ook dat ik in de omschakeling in de eigen zestien kom."

Labyad ziet de pot tegen Lech Poznan als een goed voorbeeld. Hij was vermoeid maar droeg bij in de score. "Ik heb me er overheen gezet en als je dan twee minuten voor het einde nog zo’n sprint in kunt zetten en het overzicht kunt bewaren, dan geeft dat wel aan dat je op de goede weg bent."

Keniaanse politie doet inval bij critici

De Keniaanse politie en belastingautoriteiten hebben woensdag een inval gedaan bij een kantoor van een pro-democratische organisatie die kritische vragen had gesteld over de voorbereidingen van de betwiste verkiezingen van vorige week. Dit zei de directeur van het Afrikaanse Centrum voor Open Governance (AfriCOG) tegen persbureau Reuters.

De inval volgt op beschuldigingen van de regering aan AfriCOG en een andere maatschappelijke organisatie, de Kenya Human Rights Commission (KHRC), van administratieve en fiscale overtredingen. De dreiging om de organisaties te sluiten, die een leidende rol speelden bij het monitoren van de verkiezingen, is door de Verenigde Naties en internationale rechtengroepen zoals Amnesty International en Human Rights Watch veroordeeld.

De zittende president Uhuru Kenyatta won de verkiezing van 8 augustus met een verschil van 1,4 miljoen stemmen. Internationale en binnenlandse waarnemers zeggen dat het verkiezingsproces grotendeels vrij en eerlijk was, maar oppositieleider Raila Odinga heeft de resultaten betwist.

De Keniaanse televisie liet beelden zien van de inval. Advocaat Maina Kiai vroeg waarom de belastingdienst drie vrachtauto's van de politie bij zich had.

Keniaanse politie doet inval bij critici
Keniaanse politie doet inval bij critici (Foto: ANP)

Groeispurt voor Nederlandse economie

De Nederlandse economie is het tweede kwartaal van het jaar met 1,5 procent gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde. Het bruto binnenlands product (bbp) neemt daardoor nu al dertien kwartalen op rij toe.

Het CBS sprak van een uitzonderlijk hoge groei op kwartaalbasis, die sinds het jaar 2000 pas twee keer eerder werd bereikt. Op jaarbasis kwam de groei uit 3,3 procent. Voor werkdagen gecorrigeerd bedraagt de groei van het bbp 3,8 procent.

Volgens het statistiekbureau wordt de groei breed gedragen, onder meer door een toename van de export, consumptie en investeringen. Qua uitvoer droegen met name chemische producten en machines bij aan de groei. Verder bleek dat consumenten meer geld uitgeven aan voeding, kleding en elektrische apparaten.

Toeristen
Ook de horeca pikte een graantje mee van de bestedingsdrift van consumenten. Dat kwam ook doordat toeristen meer geld spendeerden in Nederland.

De groei van de uitgaven ligt volgens het CBS in lijn met de aantrekkende werkgelegenheid, de daling van de werkloosheid en het aanhoudende herstel van de woningmarkt. Het vertrouwen van consumenten kwam daarbij uit op het hoogste niveau in tien jaar tijd.

Groeispurt voor Nederlandse economie
Groeispurt voor Nederlandse economie (Foto: ANP)

Bertens verliest in tweede ronde van Cincinnati

Kiki Bertens is in de tweede ronde uitgeschakeld op het WTA-toernooi in Cincinnati. De Nederlandse tennisster verloor in twee sets van de Britse Johanna Konta: 6-3, 6-3.

Bertens had in de eerste ronde nog op overtuigende wijze gewonnen van de Française Oceane Dodin (6-3 6-0). In de vierde game van de eerste set verloor de Nederlandse voor het eerst haar service. In het verloop van de eerste set kreeg Bertens nog een aantal kansen om terug te breken, maar kon ze niet benutten.

In de tweede set verloor de 25-jarige tennisster al snel haar service. Dit keer kwam Bertens wel terug in de set. Bij een 3-3 stand verloor de Nederlandse weer haar servicegame, waarna Konta de partij niet meer uit handen gaf.

Het toernooi in Cincinnati zit erop voor Bertens nadat ze ook in het dubbelspel werd uitgeschakeld. Samen met de Belgische Kirsten Flipkens verloor ze van Gabriela Dabrowski en Jelena Ostapenko: 7-5, 7-6 (5).

Perez laakt nieuwe rol van Hakim Ziyech

Hakim Ziyech speelt dit seizoen een andere rol op het middenveld van Ajax, waardoor zijn ploeggenoten meer meters moeten maken.

Dat vindt Kenneth Perez. De oud-speler van Ajax is niet te spreken over de nieuwe rol die Ziyech vervult. De Marokkaanse middenvelder stelt dat er nu teveel wordt verwacht van Lasse Schöne en Donny van de Beek.

"Ziyech, vorig jaar vond ik hem een revelatie zonder bal, hij verrichtte ontzettend veel werk, overal op het veld. Nu had hij alleen áán de bal er zin in, voor de rest niet", zegt Perez tegen FOX Sports over het eerste competitieduel van Ajax met Heracles Almelo.

"Ziyech was vorig jaar ook zonder bal geweldig, maar dit jaar vind ik dat hij daar te weinig in doet. En dan wordt het te veel voor Schöne en ook voor Van de Beek en komt er veel te veel druk op een vrij zwakke verdedigingslinie."

Perez hoopt op beterschap bij Ajax, ook in de aanvalslinie. "Als Ajax het niveau kan halen van de thuiswedstrijden in de Europa League van vorig seizoen, zou het moeten lukken. Wordt het een fysieke wedstrijd, dan kan het alle kanten opgaan."

Brouwer/Meeuwsen beginnen EK beachvolleybal met zege

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn het EK beachvolleybal in het Letse Jurmala begonnen met een overwinning. De Nederlanders waren in twee sets te sterk voor de Letten Aleksandrs Solovejs en Toms Smedins: 21-16 21-17.

Vanmiddag om 15.00 uur spelen ze weer, dan nemen ze het op tegen het Oostenrijkse duo Winter/Seidl. De Oostenrijkers verloren hun eerste duel van de Belgen Dries Koekeltoren en Tom van Walle met 19-21, 21-13, 15-11

Michael Moore: boycot bedrijven om Trump

Het is geen verrassing dat Michael Moore geen fan is van Donald Trump, maar door de rellen in Charlottesville heeft de filmmaker nu echt schoon genoeg van zijn president. Hij roept op Twitter op bedrijven te boycotten die intensief samenwerken met de 45e president van de Verenigde Staten.

"Laat de CEO's van de bedrijven die in Trumps adviesraden zitten, weten hoe je over ze denkt. Boycot General Motors, Ford, Campbell Soup, Dell Computers, Whirlpool, Walmart, Pepsi, GE, IBM, Dow Ziplock Bags, 3M Post-It Notes, Tylenol, Corningware en Motrin. Boycot ze allemaal", aldus een furieuze Moore.

Bij CNN ging Moore dinsdag ook al tekeer tegen de 45e president van de Verenigde Staten. Voor aanhangers van Trump had hij een duidelijke boodschap: "Als je een racist steunt, ben je zelf ook een racist". Dat er mensen zijn die zeggen dat Trump niet de slimste is en het niet bedoeld heeft om het op te nemen voor aanhangers van de Klu Klux Klan en de Nazi's, gaat er bij Moore niet in. "Het is een racist. Hij is echt niet zo stom als mensen suggereren. De president weet precies wat hij doet en welke woorden hij moet gebruiken. Ik ben er zeker van dat de 63 miljoen mensen die op hem gestemd hebben, of zeker de meerderheid daarvan, het nog geweldig vinden ook."

Moore brak door met documentaires over de schietpartij op de Columbine High School (Bowling for Columbine) en de aanslagen in Amerika op 9 september 2001 (Fahrenheit 9/11). Inmiddels werkt de activistische linkse filmmaker aan een opvolger van Fahrenheit 9/11 waarin Donald Trump de hoofdrol speelt. Fahrenheit 11/9, zoals de documentaire gaat heten, moet in 2018 klaar zijn.

Moore roept op tot boycot bedrijven om Trump
Moore roept op tot boycot bedrijven om Trump (Foto: BuzzE)

Maori's houden aftappen heilig water tegen

In Nieuw-Zeeland hebben de inheemse Maori-inwoners plannen tegengehouden om uit de bron van een rivier op grote schaal drinkwater te winnen. De Raukawa-stam tekende met succes beroep aan tegen het voornemen van een drankenconcern om uit de Waihou-rivier op het Noordereiland dagelijks 6,9 miljoen liter water te nemen en af te vullen in flessen.

De Regionale Raad van de regio Waikato legde het project woensdag in elk geval tot oktober in de ijskast. De Maori's zeggen dat het bronwater heilig is en ook helende krachten heeft. Als het water wordt afgetapt verliest het zijn geest en kracht. Bovendien zou het de relatie van de Raukawa met de rivier verstoren, luidt de klacht.

Voor de Nieuw-Zeelandse inheemse bevolking is water de basis van alle leven. Een van haar uitspraken is: "Ik ben de rivier, en de rivier is mij."

Maori's houden aftappen heilig water tegen
Maori's houden aftappen heilig water tegen (Foto: ANP)

Konijn Luigi is niet al te snugger in Mario + Rabbids

Ubisoft heeft een trailer van Mario + Rabbids Kingdom Battle uitgebracht waarin Rabbid Luigi voorgesteld wordt. Dat hij niet al te snugger lijkt is niet alleen schijn.

Hij is snel bang en vlucht het liefst van gevaar. Maar hij is ondanks szijn niet al te slimme voorkomen een sterk teamlid. Met zijn krachten verzwakt hij vijanden, beschermt hij zichzelf tegen aanvallen en kan hij zijn levensmeter vullen met levenspunten van tegenstanders. Om maar niet te spreken over zijn wapen waarmee hij een groter gebied kan aanvallen.

Mario + Rabbids Kingdom Battle komt 29 augustus uit op Nintendo Switch.


Facebook verandert uiterlijk reacties

Facebook verandert het uiterlijk van reacties onder foto's en statusupdates. Opmerkingen staan voortaan in tekstwolken, net als in Facebook Messenger. Ook de kleuren veranderen. Volgens Facebook zijn de letters dan beter zichtbaar. Icoontjes worden groter. Profielfotootjes van andere gebruikers zijn rond in plaats van vierkant.

Facebook-dochter Instagram verandert het design van zijn discussies ook. Antwoorden op opmerkingen staan, met een inspringing, direct onder de opmerking waarop wordt gereageerd. Zo is het verloop van een discussie duidelijker.

Facebook verandert uiterlijk reacties
Facebook verandert uiterlijk reacties (Foto: BuzzT)

Angst regeert in Middle-earth: Shadow of War

Warner Bros. Interactive Entertainment onthult een nieuwe video van Middle-earth: Shadow of War, met daarin de Terror tribe, een Orcs-factie, die gespecialiseerd is in het verspreiden van angst in Mordor.

In Middle-earth: Shadow of War krijgen de Orcs meer invloed, afkomstig van de Overlords. De Overlords regeren over de machtige vestigingen in de open wereld. Voor de speler zijn daar missies, ontdekkingen en een dynamische Orc-maatschappij met verschillende culturen te vinden, die allen tot leven worden gebracht door het Nemesis-systeem. De Terror tribe vertrouwt op hun beruchte reputatie om angst onder hun vijanden te verspreiden.

Middle-earth: Shadow of War is vanaf 10 oktober 2017 verkrijgbaar voor de Xbox One X, Xbox One, Windows 10-pc (Windows Store en Steam), PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro.

Weer formatielek AD, over Wilhelmus-les

Het AD citeert voor de tweede dag op rij uit vertrouwelijke stukken uit de kabinetsformatie. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat scholen les gaan geven over het Wilhelmus, aldus de krant.

Ook zouden Nederlanders op hun achttiende een boekje moeten krijgen van de burgemeester over de Nederlandse geschiedenis met een uitleg van de democratische rechtsstaat. Een idee van D66 om lessen over kolonialisme en slavernij te geven, lijkt het volgens het AD niet te hebben gehaald.

De krant publiceerde dinsdag over een mogelijk compromis over medisch-ethische kwesties tussen de partijen. Dat leidde tot frustratie bij de onderhandelaars. Vooral ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en D66-leider Alexander Pechtold waren zeer geërgerd. Aan de formatietafel werd dit uitgepraat.

Weer formatielek AD, over Wilhelmus-les
Weer formatielek AD, over Wilhelmus-les (Foto: ANP)

'Verban de herenfiets'

De herenfiets, met zijn hoge stang, is gevaarlijk in het verkeer. De fiets is onveiliger dan een fiets met een lage instap. Als het aan jongerenorganisatie TeamAlert en Veilig Verkeer Nederland (VVN) ligt gebruiken ook vaders met jonge kinderen en senioren een fiets zonder stang.

Uit onderzoek blijkt dat het hoofd bij een valpartij van een hoge-stang-fiets eerder de grond raakt dan schouder of heup, omdat de fietser meer voorovergebogen zit. Ook is het (plotseling) afstappen lastiger. Vooral oudere mensen, die lichamelijk wat minder flexibel zijn, kunnen daarom vallen.

Volgens Veilig Verkeer Nederland is het hele idee van de herenfiets bovendien achterhaald. "Het idee van zulke fietsen stamt uit de negentiende eeuw, toen deze constructies nog nodig waren om ervoor te zorgen dat de fiets wel stevig genoeg was. Inmiddels zijn damesfietsen haast net zo stabiel als herenfietsen, ondanks dat ze op een andere manier gebouwd zijn."

Weg met de herenfiets: minder ongelukken
'Verban de herenfiets'  (Foto: ANP)

Politie zoekt getuigen overval op chauffeur

Het Regionaal Overvallen Team van de politie in Rotterdam is op zoek naar getuigen van een overval op een vrachtwagenchauffeur op 7 augustus. Een paar dagen daarvoor, in de nacht van 3 op 4 augustus, kwam de chauffeur aan in Rotterdam en parkeerde zijn combinatie op de Groothandelsmarkt in de Spaanse Polder. Hij bleef daar een paar dagen staan, omdat hij pas na het weekend zijn vracht kon lossen.

In de nacht van 6 op 7 augustus klopten twee mannen rond 01.00 uur bij de cabine aan en spraken de chauffeur aan. Het slachtoffer dacht met goed volk te maken te hebben en opende de deur, waarna de mannen binnenstapten. De chauffeur kreeg de opdracht te gaan rijden, maar moest na een paar minuten bij een benzinepomp in de buurt stoppen en uitstappen. Eenmaal buiten werd hij geschopt en geslagen en van zijn geld en telefoon beroofd.

Na de overval gingen de mannen er ervandoor en lieten de chauffeur achter met een scheurtje in zijn arm en schaafwonden. Ook bleek zijn arm uit de kom te zijn. Eén van de daders sprak Turks. Deze man was licht getint, ongeveer 1.80m lang, droeg een blauw vest met capuchon en had kort, zwart haar. De andere man was blank, had een baard met een sik. Ook hij was 1.80 m lang en hij had een stevig postuur. Deze man droeg een skinny trainingsbroek met sportschoenen.

Getuigen van de overval wordt gevraagd contact op te nemen de politie. Dit kan door te bellen met 0900-8844 en te vragen naar het Regionale Overvallen Team in Rotterdam. Anoniem bellen kan ook, via 0800-7000.

Dode en gewonden bij steekpartij Heerenveen

In Heerenveen is een 60-jarige man overleden door een steekpartij. Dat gebeurde in een woning aan de Woudsterweg. De politie heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht de man en een andere man te hebben neergestoken.

De andere man is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Ook de verdachte raakte bij de worsteling gewond en is naar het ziekenhuis vervoerd.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn het dodelijke en gewonde slachtoffer bewoners van het huis. Wat hun relatie met de verdachte is en wat de aanleiding is van het geweld, is nog onbekend. De politie doet onderzoek.

Dode en gewonden bij steekpartij Heerenveen
Dode en gewonden bij steekpartij Heerenveen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: overwegend zonnig en droog

10 jaar geleden
Op 16 augustus 2007 was het beestenweer. Er viel behoorlijk wat regen, ruim 9 mm en de maximumtemperatuur was niet hoger dan 19 graden met zware bewolking

Terugblik
Alhoewel er weer eens een onweersbui des doods met code geel was aangekondigd viel dat enorm mee. Er is hier wel wat regen gevallen maar veel stelde het tot nu toe niet voor. De temperatuur was wel aardig, van 22 graden aan de kust tot 26 graden in het oosten.

Vooruitblik
Vannacht waren er opklaringen en was het droog. Er zou wel een enkele mistbank kunnen ontstaan, maar deze trekken in de loop van de ochtend weg. Als deze weggetrokken zijn krijgen we heel aardig weer, op de meeste plaatsen zonnig en droog. In het noordwesten is weel kans op een bui.  De temperatuur loopt op tot 23 graden.


Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:26
Zon onder: 21:01
Zonkracht: 5/3

 

 Victoria Square in Birmingham (Foto: bazbo)
Victoria Square in Birmingham (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Fipronilpannenkoeken in Hongarije

De Hongaarse voedselautoriteiten hebben een lading diepvriespannenkoeken uit Duitsland onderschept. De pannenkoeken waren gemaakt met fipronileieren. Het is de eerste keer dat in Hongarije met fipronil besmet voedsel opduikt. De pannenkoeken zijn vernietigd.

Hongarije was gewaarschuwd door een speciale Europese voedseldienst dat de partij pannenkoeken in aantocht was.

Pannenkoeken met fipronil in Hongarije
Fipronilpannenkoeken in Hongarije (Foto: ANP)

'Explosieve groei elektrische auto's Randstad'

Er is de komende jaren een explosieve groei te verwachten van volledig elektrisch aangedreven auto's in de Randstad, omdat die auto's steeds betaalbaarder worden. Naar verwachting zal in Den Haag, Dordrecht en Rotterdam het aantal auto's met een stekker binnen twee jaar verdubbelen en binnen vier jaar in Amersfoort en Utrecht.

Dat komt naar voren uit een onderzoek van netbeheerder Stedin, Rotterdam School of Management, Erasmus University en kenniscentrum ElaadNL. De belangrijkste voorwaarde voor de aanschaf van een elektrische auto is een hoog inkomen, maar nu populaire automerken steeds meer betaalbare auto's op de markt brengen is een hoog inkomen minder belangrijk en dat stuwt de verkoop.

Amsterdam is in het onderzoek buiten beschouwing gelaten omdat daar erg veel leasemaatschappijen zijn gevestigd die veel elektrische auto's in hun vloot hebben. Dat leidt tot een vertekend beeld als wordt gekeken naar elektrische auto's in de hoofdstad.

De onderzoekers wijzen op de run die is ontstaan op de nieuwe Tesla Model 3 die onlangs werd geïntroduceerd. De Model 3 is een goedkoper model van Tesla en is bedoeld voor een breder publiek. Dagelijks worden wereldwijd circa 1800 bestellingen voor dat model geplaatst.

Ook andere autofabrikanten richten zich steeds meer op de productie van elektrische auto's. Zo heeft Volvo aangekondigd dat vanaf 2019 vijf volledig elektrische modellen uitgebracht zullen worden.

'Explosieve groei elektrische auto's Randstad'
'Explosieve groei elektrische auto's Randstad' (Foto: BuzzT)

Stan Lee recycled column uit 1968

Een column over racisme die hij in 1968 schreef, is volgens Stan Lee nog steeds actueel. De 94-jarige comiclegende deelde het stuk dinsdag op Twitter.

"Racisme en vreemdelingenhaat horen bij de dodelijkste sociale ziektes in de wereld van vandaag", schreef Stan 49 jaar geleden in een uitgave van Marvel. "Maar in tegenstelling tot superschurken in kostuums, kunnen deze zaken niet gestopt worden met een straalwapen of een klap voor de kanis. De enige manier om ze te vernietigen, is ze blootleggen. Ze neerzetten als het doortrapte kwaad dat ze zijn."

De comicveteraan reageert met zijn tweet op de gebeurtenissen in Charlottesville afgelopen weekend, waar een demonstratie van blanke racisten ontaardde in geweld met een dode en verscheidene gewonden tot gevolg. "We proberen niet te zeggen dat het onredelijk is om je aan iemand te storen", schreef Stan in 1968, "maar het is irrationeel en gestoord om daardoor een heel ras, een heel land of een hele religie aan te vallen. We moeten een keer leren mensen te beoordelen op hun verdiensten, we moeten onze harten vullen met tolerantie."

De hoogbejaarde schreef bij de afbeelding van zijn oude werk: "Dit geldt vandaag nog net zo als het deed in 1968."

Stan Lee herplaatst column uit 1968
Stan Lee recycled column uit 1968 (Foto: BuzzE)

Ruim 28 miljoen fipronil-eieren in Duitsland

Er zijn veel meer besmette eieren in Duitsland terechtgekomen dan tot nu toe werd aangenomen. Volgens de Duitse krant Neue Osnabrücker Zeitung zijn er zo'n 28 miljoen fipronil-eieren vanuit Nederland geïmporteerd.

Het Duitse ministerie van Economische Zaken ging eerder uit van een kleine 11 miljoen eieren. De krant baseert zich op cijfers van een speciaal voedselveiligheidsbureau van de EU.

Ruim 28 miljoen besmette eieren in Duitsland
Ruim 28 miljoen fipronil-eieren in Duitsland (Foto: ANP)

Mega stroomstoring treft Taiwan

Taiwan is getroffen door een enorme stroomstoring waar zo'n zeven miljoen huishouden last van ondervonden. Miljoenen huizen en bedrijven zaten door de storing dinsdagavond zonder stroom. Woensdag werd de stroomvoorziening weer hersteld.

De storing was het gevolg van een menselijke fout. Een van de belangrijkste energiecentrales kwam plat te liggen omdat de toevoer van gas waarmee de elektriciteit wordt opgewekt was verstoord. De fout werd gemaakt bij het staatsgasbedrijf. De minister van Economische Zaken heeft z'n ontslag aangeboden vanwege de grote stroomstoring

Het is nog niet duidelijk waarom deze fout zulke enorme gevolgen had. De president van Taiwan,Tsai Ing-wen wil snel opheldering.

De storing was de grootste sinds een aardbeving in 1999.

Mega stroomstoring treft Taiwan
Mega stroomstoring treft Taiwan (Foto: ANP)

Paris Hilton verdedigt familievriend Trump

De vrouwen die Donald Trump beschuldigden van aanranding, waren uit op geld en beroemdheid. Dat stelt Paris Hilton in een interview met Marie Claire.

"Als er iets gebeurt, komen er altijd opportunisten bovendrijven", stelt Paris, wier familie al jarenlang bevriend is met de huidige president. "Dus ik geloof er niets van. En ik weet zeker dat ze eigenlijk probeerden iets met hem te krijgen."

De beruchte 'grab them by the pussy'-uitspraak van Trump stoort de socialite ook niet, zo blijkt uit een voorproefje van het artikel dat de journalist op Twitter deelde. "Ik heb mannen gekke dingen horen zeggen. Veel erger dan dat. Als mensen zich niet realiseren dat ze opgenomen of gefilmd worden, dan zeggen ze nu eenmaal dingen. Zeker een vent."

Paris Hilton verdedigt familievriend Trump
Paris Hilton verdedigt familievriend Trump (Foto: BuzzE)

Polanski weer beschuldigd van seks met tiener

Een nu 59-jarige vrouw beschuldigt Roman Polanski ervan seks met haar te hebben gehad toen ze zestien jaar was en hij veertig. Dat bleek dinsdag tijdens een persconferentie in Los Angeles.

De vrouw, die wordt bijgestaan door advocate Gloria Allred, wilde alleen haar voornaam geven, Robin. Ze weigerde ook te vertellen waar ze de regisseur destijds van kende.

Robin zegt nu met haar verhaal te komen, omdat ze woedend is over uitspraken van Samantha Geimer. Het slachtoffer in het seksschandaal waarvoor Polanski in 1977 de VS ontvluchtte gaf eerder dit jaar aan dat ze de zaak achter zich heeft gelaten en de regisseur wat haar betreft niet langer gestraft hoeft te worden.

Alhoewel de zaak al is verjaard, deed Robin eerder dit jaar toch de autoriteiten op de hoogte gebracht van haar aantijgingen. Het is de derde keer dat Polanski wordt beschuldigd van seks met een minderjarige. In 2010 deed Charlotte Lewis haar verhaal over een incident in 1982, waarbij de regisseur zich aan haar opdrong. Ook zij was op dat moment zestien. Polanski is in die zaak nooit aangeklaagd.

Polanski weer beschuldigd van seks met tiener
Polanski weer beschuldigd van seks met tiener (Foto: BuzzE)

Haase ondanks matchpoint onderuit in Cincinnati

Tennisser Robin Haase is al in de eerste ronde van het masterstoernooi van Cincinnati gestrand. De Nederlander (ATP-35) kreeg een wedstrijdpunt tegen Adrian Mannarino (ATP-36), maar moest zich toch gewonnen geven: 6-2, 6-7 (8) en 2-6.

Haase presteerde vorige week in Montreal buitengewoon goed met een plaats in de halve finale, terwijl Mannarino met een plek in de kwartfinale ook zijn vorm etaleerde. In Cincinnati leek Haase de goede lijn door te trekken, want hij won makkelijk de eerste set van de Fransman.

In de tweede kreeg Mannarino bij de stand van 4-5 een setpunt, maar Haase werkte die weg, waarna er een tiebrek volgde. Daarin kwam de Nederlander op 8-7 en hiermee een wedstrijdpunt. Mannarino overleefde dit en pakte zelfs de set. Een derde bedrijf volgde waarin Haase het momentum kwijt was en zijn meerdere moest erkennen in zijn tegenstander.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.