Handbalwedstrijd na 2 seconden en strafworp voorbij

In het Zwitserse handbal is het hommeles - althans, een beetje. Eerstedivisionisten Seen Tigers uit Winterthur en Pfader Neuhausen stonden ruim twee weken geleden tegenover elkaar, maar dat duel kreeg nog een staartje.

Dertig seconden voor het einde stond het in Winterthur 33-32 voor thuisclub Seen, een goed moment voor aanvoerder Marc Meili om wat tijdrekken uit de hoge hoed te toveren. Meili zette na een fluitsignaal van de scheidsrechter nog wat stappen om de tegenstander zo nog minder tijd te geven, maar dat werd door de arbiter beoordeeld als tijdrekken. Daar staat in principe een strafworp voor, maar de scheidsrechter van dienst gaf Meili een tijdstraf van twee minuten en de wedstrijd eindigde in 33-32.

Pfader Neuhausen protesteerde al gelijk tegen de beslissing, want logischerwijze wilden zij toch liever een strafworp dan een tijdstraf voor de tegenstander. Men stapte uiteindelijk zelfs naar de hoogste sportrechter in Zwitserland en die stelde de club in het gelijk: de laatste twee seconden, inclusief strafworp voor Pfader, moesten over worden gespeeld. 

Afgelopen woensdag was het dan zover. Pfader reisde af naar Winterthur, maar het gros van de selectie bleef thuis. De 18-jarige Aaron Leu zou de strafworp nemen en ging dus mee, net als twee medespelers. "Ik had wel twee teamgenoten nodig voor een goede warming-up", sprak de jonge Leu. Namens Seen was bijna iedereen aanwezig, behalve uitgerekend eerste doelman Markus Haupt. Hij zat al aan het kerstdiner en een mens moet nou eenmaal prioriteiten stellen. Reservedoelman Eric Hauser was de enige van het team die daadwerkelijk zijn wedstrijdtenue aantrok.

Na twee weken juridisch touwtrekken was het moment daar: scheidsrechter Thomas Huber blies op zijn fluit om de wedstrijd te 'hervatten', waarna hij floot om de strafworp te laten nemen. Leu hield het hoofd zeer koel en de tiener gooide de bal in het doel, 33-33 en einde wedstrijd. "Ik hoef niet te gaan douchen denk ik", aldus Leu. "Dit zal toch wel de makkelijkste wedstrijd zijn die ik heb gefloten", meldde de arbiter ook nog. 

Overigens is Seen verre van blij met de situatie. Ze spreken van een grove schande, zware ondermijning van de autoriteit van de scheidsrechters en zelfs een nieuw Bosmanarrest. "Elke beslissing van elke scheidsrechter kan voortaan aangevochten worden na de wedstrijd. We zullen nooit meer gelijk na een wedstrijd weten wie nou echt gewonnen heeft", klonk het gefrustreerd op de Facebookpagina van Seen. Pfader Neuhausen reageerde op gepaste wijze op de frustraties van Seen:

You mad bro? (Bron: Facebook Seen Tigers)
You mad bro?? (Bron: Facebook Seen Tigers)