FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 december 2016

Charleston-killer wil doodstraf niet ontlopen

De Amerikaanse jongeman die in juni 2015 negen zwarte kerkgangers in Charleston doodschoot, zal niets in het werk stellen de doodstraf te ontlopen. De 22-jarige Dylann Roof werd donderdag schuldig bevonden aan "door haat ingegeven misdaden".

De meervoudige moordenaar, die zich presenteerde als blanke racist, wilde een rassenoorlog ontketenen en vindt zichzelf volledig toerekeningsvatbaar. In een brief aan de federale rechtbank, die gaat bepalen of executie de gepaste straf is, schreef de veroordeelde dat hij "geen beroep zal doen op psychiaters of zal proberen aan te tonen dat hij geestelijk gestoord is".

De tweede fase van de rechtszaak begint 3 januari. Roof heeft geen advocaat maar verdedigt zichzelf. Het OM van de staat South Carolina, die ook vervolging van de schutter heeft ingesteld, sprak ook al de intentie uit de doodstraf te eisen.

Charleston-killer wil doodstraf niet ontlopen
Charleston-killer wil doodstraf niet ontlopen (Foto: ANP)

Klaver zoekt steun christelijke partijen

GroenLinks-leider Jesse Klaver doet een beroep op de christelijke partijen om samen met links Rutte en Wilders uit het kabinet te houden. Hij hoopt "met mijn christelijke vrienden voor het eerst in bijna een halve eeuw een progressief kabinet te vormen", zei hij op het verkiezingscongres van zijn partij in Utrecht.

Klaver roept PvdA, SP en D66 al langer op af te spreken dat ze niet zonder elkaar gaan regeren. Hij vroeg hun zaterdag "ballen te tonen" en kleur te bekennen. Maar hij wil niet alleen links, maar ook christelijke partijen als CDA en ChristenUnie aanspreken op waarden als empathie, gemeenschapszin en duurzaamheid. "Het CDA en de PvdA zijn hun waarden onderweg kwijtgeraakt, maar als ze die terugvinden kunnen we samen mooie dingen doen."

Het congres bemoeilijkte de balts van Klaver met de christelijke partijen zaterdag wel. De leden namen in het verkiezingsprogramma op dat de overheid niet langer moet betalen voor het bijzonder onderwijs. Dat zou niet meer van deze tijd zijn en bijdragen aan segregatie. Voor het CDA en ChristenUnie is dat onbespreekbaar. Zij reageerden meteen furieus.

Uitgejouwd
De leden dwongen de fracties in de Eerste en Tweede Kamer ook toch in te stemmen met het weggestemde samenwerkingsverdrag met Oekraïne. De commissie die de kandidatenlijst opstelde en Kamerlid Liesbeth van Tongeren passeerde, werd kort uitgejouwd. Omdat Van Tongeren toch een plaats op de lijst wist te veroveren, liet het gros van de leden de kwestie echter liever rusten.

Maar verder vierde de partij vooral de teruggevonden schwung. Klaver, vol zelfvertrouwen, memoreerde nog maar eens dat het congres met drieduizend bezoekers "het grootste ooit" was van GroenLinks.

Hij liet een lange stilte vallen nadat hij het machteloze gevoel had beschreven dat het bloedvergieten in Aleppo bij hem oproept. Om meteen toch weer hoop uit die geladen stilte te putten. Die kwam volgens Klaver voort uit de bereidheid en het vermogen van de leden zich in de slachtoffers te verplaatsen. En op de terugkeer van die empathie in de samenleving heeft hij naar eigen zeggen zijn hoop gevestigd.

Klaver zoekt steun christelijke partijen
Klaver zoekt steun christelijke partijen (Foto: ANP)

Vlaanderen wint Groot Dictee

Vlaanderen heeft Het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. De Vlaamse journalist Kristien Bonneure en lezer van De Morgen Marco Sanders versloegen in de finale het Nederlandse team van schrijver Gustaaf Peek en wildcard-deelnemer Roberto la Rocca. Vorig jaar won Nederland.

De woordenstrijd had traditioneel plaats in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag en werd uitgezonden op NPO2. Daar traden 61 deelnemers aan die in totaal 1138 fouten maakten, een gemiddelde van achttien fouten per deelnemer.

De zestien prominente Nederlanders maakten gemiddeld 25 fouten en de Volkskrantlezers hadden een gemiddelde van vijftien fouten. Aan de Vlaamse zijde maakten veertien prominenten gemiddeld 21 fouten en de Morgenlezers hadden gemiddeld twaalf fouten.

Jan Roos
Onder de Nederlandse bekendheden waren onder anderen tv-presentatrice Loretta Schrijver, journalist/politicus Jan Roos, rapper Hef en SP-politica Sadet Karabulut. Bij de Vlamingen waren onder anderen journalist Lidewij Nuitten, columnist Marnix Peeters, zangeres Els Pynoo en wethouder Mohamed Ridouani van Leuven present.

Vorig jaar kreeg het dictee een nieuwe opzet, een finale waarin Nederland en Vlaanderen het tegen elkaar opnemen. Ook nu moesten beide teams in de finale een aantal moeilijke woorden spellen. Dat ging aan beide zijden foutloos. Dus moest er een 'shoot-out' komen die Vlaanderen won: Nederland spelde balalajkaspeelster in plaats van balalaikaspeelster.

Vlaanderen wint Groot Dictee
Vlaanderen wint Groot Dictee (Foto: BuzzE)

WK darts: Van Gerwen sloopt Viljanen

In het Londense Alexandra Palace is de derde dag volop bezig op het WK darts bij de PDC, de bond waar nagenoeg alle topspelers in de wereld spelen. Ook zaterdagavond staan er weer vier wedstrijden op het programma.

Ross Snook (CAN) - Kim Viljanen (FIN) 0-2

De avond begon wederom met een voorrondepartij en wel tussen de Canadees Ross Snook en de Fin Kim Viljanen. Snook schakelde op het Noord-Amerikaanse kwalificatietoernooi de nodige relatief grote namen uit, maar in Londen bakte hij er pijnlijk weinig van. Hij won de eerste leg en pakte ook in de tweede set per ongeluk een leg, maar daar bleef het bij. Dankzij twee 180's in de laatste set kreeg Snook zijn gemiddelde nog boven de 70 punten zodat het nog ergens op leek, maar Viljanen kwam nooit in de problemen. De Fin mag hij in het slotstuk van de avond op gaan nemen tegen Michael van Gerwen.

Ross Snook - Kim Viljanen (Bron: PDC)
Ross Snook - Kim Viljanen (Bron: PDC)

Cristo Reyes (ESP, 32) - Dimitri van den Bergh (BEL) 3-2

De Belg Dimitri van den Bergh moest het opnemen tegen de Spanjaard Cristo Reyes en dat werd een bijzonder vermakelijk duel met een hoog niveau. De Belg zette gelijk al de toon door zijn eerste drie pijlen tot een 180 om te toveren, waarna hij de set met 3-1 naar zich toe trok. De volgende twee sets werden op het scherpst van de snede gespeeld: beide sets hadden vijf legs nodig om tot een winnaar te komen en na afloop stond het 2-2 en was er een beslissende set nodig. Daarin kreeg Van den Bergh twee pijlen om op 2-2 te komen, maar die gingen nipt mis. Reyes profiteerde en maakte het af: 3-2. 

Cristo Reyes - Dimitri van den Bergh (Bron: PDC)
Cristo Reyes - Dimitri van den Bergh (Bron: PDC)

Stephen Bunting (ENG, 16) - Darren Webster (ENG) 2-3

De volgende geplaatste speler ligt uit het toernooi. Stephen Bunting, de Engelse nummer zestien van de wereld, moest in een spannende pot buigen voor landgenoot Darren Webster. De eerste drie sets gingen allemaal volledig gelijk op, waarbij het Bunting was die met een mooie 84-finish op 2-1 kwam. Webster won de vierde set eenvoudig en dus was er een vijfde nodig. Ook daarin werd het 2-2, maar Bunting kreeg op 3-2 een lading kansen om het af te maken. Drie pijlen om 16 uit te gooien bleken echter niet genoeg, ook 4 kreeg hij met drie darts in de hand niet uit. The Bullet leek geknakt, Webster knalde er overheen en in een mum van tijd kon Bunting inpakken. 

Stephen Bunting - Darren Webster (Bron: PDC)
Stephen Bunting - Darren Webster (Bron: PDC)

Michael van Gerwen (NED, 1) - Kim Viljanen (FIN) 3-0

De nummer één van de wereld, Michael van Gerwen, is het WK een stuk beter begonnen dan vorig jaar. Waar René Eidams het hem vorig jaar nog knap lastig maakte, lukte dat Kim Viljanen dit keer niet. Binnen de kortste keren had de Nederlander de eerste twee sets al binnen, waarbij Viljanen toevallig één leg wist te winnen. Dat lukte hem echter geen tweede keer en met een gemiddelde van dik boven de 100 stuurde Van Gerwen de Fin terug naar huis: 3-0. 

Michael van Gerwen - Kim Viljanen (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Kim Viljanen (Bron: PDC)

Uitslag FC Twente - AZ

Om 20.45 uur begon in de Eredvisie het duel tussen FC Twente en AZ. De bezoekers wonnen door een eigen doelpunt van Bijen met 1-2. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

FC Twente

1 - 2

AZ

 68' ünal    46' Weghorst
 90+2' Bijen (e.d)
 
 Gele kaart: Seys, Bijen, (FC Twente), Tankovic, Ouwejan, (AZ)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24.500
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest
Andersen
Bijen
v.d.Lely
v.d.Heyden (Ede/61 -Oosterwijk/88)
Klich
Mokotjo
Seys (Yeboah/82)
ünal
Celina
  Rochet
Johansson
Luckassen
S.Wuytens
Ouwejan
M.Seuntjens (v.Overeem/79)
Mühren (Til/65)
Rienstra
Jahanbakhsh
Weghorst
Tankovic (Dos Santos/70)

Mourinho over Zlatan: "Geweldig voor iemand van 35"

José Mourinho stak na afloop van West Bromwich Albion – Manchester United, zijn waardering voor het team niet onder stoelen of banken. "We speelden volwassen."

De Portugese succestrainer had zich vooraf zorgen gemaakt om de confrontatie met WBA, dat onder leiding van coach Tony Pulis vaak scoort uit corners en vrije trappen. Die uitglijder wilde Mourinho koste wat kost niet maken.

"Als je tegen teams van Pulis speelt, moet je altijd beducht zijn voor de standaardsituaties waaruit ze makkelijk weten te scoren. Ook de slotfase kan een hel worden. Dat was voor ons ook zo tegen Chelsea", verklaarde de coach zijn opluchting.

Mourinho had gezien dat United de touwtjes in handen had gehad. "Vandaag hadden we de wedstrijd volledig onder controle. We speelden volwassen en verdedigden sterk. Ik heb erg tevreden." Ook Ibrahimovic kreeg een groot compliment van zijn trainer. "Ik blijf stellen dat het gaat om de mentaliteit van Zlatan en niet zijn fysieke gesteldheid. Het is super om hem te zien spelen, hij speelt frivool. Geweldig voor iemand van 35 jaar oud."

Skiër Franz stunt met zege op spectaculaire afdalingsklassieker

Skiër Max Franz heeft zaterdag voor een fikse verrassing gezorgd. De Oostenrijkse snelheidsspecialist zegevierde op de afdaling in Val Gardena, waar op de spectaculaire en met sprongen gevulde Saslongpiste voor de 49e keer de klassieker op het programma stond.

De Noor Aksel Lund Svindal zette aanvankelijk de snelste tijd neer. De dit seizoen van een zoveelste zware blessure teruggekeerde Svindal leek lang op weg naar de overwinning, nadat onder meer landgenoten Aleksander Aamodt Kilde en Kjetil Jansrud niet aan zijn tijd kwamen. Een opvallende naam was de Amerikaan Steven Nyman: hij is een ware specialist in Val Gardena, waar hij altijd weer boven zijn kunnen uitstijgt. Dat ging ook dit keer weer op. Hij was onderweg zelfs sneller dan Svindal, maar een fout kostte hem teveel tijd. Toch bleef hij met 0,37 seconden achterstand dichter bij de Noor dan wie dan ook tot dat moment.

Svindal had de champagne in gedachten al in de hand, tot daar plotseling Franz was. De Oostenrijker vertrok als 26e, won tijd, verloor tijd en won weer tijd. Op de finish bleek hij 0,04 seconden sneller dan Svindal. Niemand kwam meer aan die tijd, waardoor Franz voor het eerst in zijn loopbaan een World Cup won. Svindal pakte wel de tweede plek, Nyman hield stand op plaats drie. 

Uitslag: Feyenoord - Vitesse

Feyenoord heeft goede zaken gedaan in de competitie door Vitesse in de eigen Kuip met 3-1 te verslaan. Door de verdiende overwinning mogen de Rotterdammers zich kronen tot winterkampioen. Door de zege zal de druk op Ajax en PSV nu nog groter worden als zij morgen tegenover elkaar staan in de Arena. 

Nr.
Team
GW
W
G
V
DV
DT
DS
P
 
1
 
Feyenoord
17
13
3
1
47
12
35
42
 
2
 
Ajax
16
11
3
2
34
12
22
36
 
3
 
PSV
16
9
6
1
24
7
17
33

De ranglijst van 17-12-2016

Feyenoord

3 - 1

Vitesse

 15' Elia
 42' Berghuis
 57' Berghuis
   24' Thigadouini
 
 Gele kaart: Nelom, El Ahmadi, (Feyenoord), Van Wolfswinkel, (Vitesse)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: -
Arbiter: Dennis Higler
Bijzonderheden: Bij een zege kan Feyenoord winterkampioen worden
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Karsdorp
Botteghin
Kongolo
Nelom
El Ahmadi
Kuyt (Basacikoglu 83')
Vilhena
Berghuis
Elia (Toornstra 60')
Jørgensen
  Room
Leerdam
Kashia
Van der Werf
Ota
Foor (Osman 83')
Nakamba
Baker
Rashica (Nathan 67')
Van Wolfswinkel ( Yuning 74')
Thigadouini

Dokter Heimlich (96) overleden

Dokter Heimlich, bekend van de Heimlichmanoeuvre, is zaterdag op 96-jarige leeftijd in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Dat maakt zijn familie in Cincinnati bekend in de Amerikaanse media.

Dokter Henry Heimlich werd in de jaren zeventig bekend door zijn methode om mensen die zich hebben verslikt van verstikking te redden. De hulpverlener gaat daarbij achter de patiënt staan, omarmt hem ter hoogte van de buik, tussen borstbeen en navel en laat met een stevige opwaartse duw het blokkerende voorwerp uit de luchtpijp schieten.

Oostenrijk doorzoekt alle nachttreinen

Oostenrijk heeft een begin gemaakt met het systematisch doorzoeken van nachtelijke goederentreinen uit Italië in een poging de vluchtelingenstroom een halt toe te roepen en ongelukken te voorkomen. Tot dusver werden bij de grensovergang van Steinach am Brenner in Tirol wagons slechts steekproefsgewijs gecontroleerd op verstekelingen.

Sinds begin november haalde de Oostenrijkse politie al zo'n negentig migranten die naar Duitsland wilden uit hun schuilplaats. Eerder deze maand werden in Wörgl, 80 kilometer verderop, de lijken van een man en een vrouw uit Eritrea gevonden op een trein met vrachtwagens. Ze bleken doodgedrukt, vermoedelijk na bewusteloos te zijn geraakt door de vrieskou. "Elke kilometer minder op het spoor bij deze temperaturen is van levensbelang", zei een politiewoordvoerder.

Voortaan zullen in Steinach alle binnenkomende treinstellen tussen 22.00 en 06.00 uur worden geïnspecteerd.

Oostenrijk doorzoekt alle nachttreinen
Oostenrijk doorzoekt alle nachttreinen (Foto: ANP)

Uitslag Roda JC - FC Utrecht

Om 18.30 uur begon in de eredivisie het duel tussen Roda JC en FC Utrecht. De wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel.

Roda JC

0 - 0

FC Utrecht

 
 Gele kaart: v.Hyfte, (Roda JC),
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.254
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Milec
Werker
Kum
v.Peppen
Rosheuvel (Noor/90 2)
Gullón (Schahin/85)
Ajagun
Auassar
v.Hyfte
Mytides (Paulissen/78)
  Jensen
v.d.Maarel
Leeuwin
Janssen (Troupée/29)
v.d.Meer
Amrabat
Rosheuvel (Ludwig/53)
Barazite (Klaiber/88)
Ayoub
Zivkovic
Haller

Duitsers weer onklopbaar op noordse combinatie

Zoals dit seizoen te doen gebruikelijk is hebben de Duitsers op de noordse combinatie weer loeihard toegeslagen. In het Oostenrijkse Ramsau stond de volgende wedstrijd in de World Cup op het programma en het werd een groot Duits succes.

Eric Frenzel won het schansspringen en mocht dus als eerste beginnen aan de 10 kilometer langlaufen. Hij kreeg daar een voorsprong van twee seconden op de Oostenrijker Mario Seidl, ruim tien seconden daarna gevolgd door de Duitsers Johannes Rydzek en Vinzenz Geiger. Ook onder meer de Duitser Fabian Riessle zat, met twintig tellen achterstand, nog volop in de race om het podium.

Bij het langlaufen bleven Frenzel en Seidl aanvankelijk lange tijd samen, tot even na de helft van de wedstrijd. De Oostenrijker moest het tempo laten gaan en zag de groep achtervolgers, aangevoerd door Rydzek en Riessle, langszij komen. De groep sloot ook aan bij Frenzel en de strijd om de overwinning kon beginnen. Kort voor de finish plaatste Frenzel de aanval en alleen zijn twee landgenoten konden hem volgen. Het had hem echter wel teveel energie gekost, want hij moest Rydzek en Riessle snel laten gaan. World Cup-leider Rydzek liet zien nog immer de beste te zijn en liet Riessle achter zich, terwijl Frenzel derde werd. Geiger maakte het Duitse feest compleet met de vierde plek. 

Aanhoudende protesten tegen Poolse regering

Poolse oppositieleiders hebben zaterdag opgeroepen tot een dagenlang protest tegen de regering. Zelf houden ze de plenaire zaal in het parlement bezet, na aanname van een nieuwe perswet, die de toegang tot het parlement voor journalisten beperkt.

Buiten het parlement sloeg de politie zaterdagmorgen vroeg een antiregeringsdemonstratie neer met traangas. Daarna pas konden premier Szydlo en leider Kaczynski van de regerende conservatieve Partij voor Recht en Gerechtigheid (PiS), het gebouw verlaten.

Duizenden Polen bleven gedurende de dag actievoeren. Ze vinden het ook onrechtmatig dat de regering na de parlementsbezetting in een kleine vergaderzaal de begroting voor 2017 goedkeurde.

De Poolse EU-president Donald Tusk riep de Poolse regering op "de bevolking en de grondwet te respecteren". Hij noemde democratie zonder mediatoegang "beperkt".

Aanhoudende protesten tegen Poolse regering
Aanhoudende protesten tegen Poolse regering (Foto: ANP)

Man gearresteerd die vrouw van trap schopte

De politie heeft zaterdag de 27-jarige man gearresteerd, die eind oktober in de Berlijnse metro een vrouw van de trap schopte. Dat meldt de Berlijnse politie in een persbericht.

De zaak leidde tot emotionele reacties in Duitsland en daarbuiten. De 26-jarige vrouw brak haar pols tijdens haar val. De dader, die de vrouw van achteren had getrapt, liep daarna met een paar vrienden weg zonder zich over de vrouw te bekommeren.

Woensdag maakte de politie bekend de identiteit van de man te hebben vastgesteld. Hij kon worden aangehouden in een bus op het Berlijnse station Charlottenburg.

Asscher haalt uit naar VVD en PVV

PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft zaterdag op een partijbijeenkomst in Lelystad hard uitgehaald naar de VVD en de PVV. Hij waarschuwde voor een nieuwe coalitie van die beide rechtse partijen.

Volgens hem gaat de partij van premier Mark Rutte na de verkiezingen ,,als het even tegenzit" zo weer regeren met de PVV van Geert Wilders. ,,Op dit moment doen zij alsof ze het alternatief zijn voor Wilders, straks krijg je twee voor de prijs van een."

,,Je ziet dat Wilders aan de ene kant en de VVD, eigenlijk aan dezelfde kant, het land willen gaan verdelen. Dat mogen we niet laten gebeuren", aldus Asscher die vorige week na een interne verkiezing lijsttrekker werd van de sociaaldemocraten.

De VVD vormde tussen 2010 en 2012 een kabinet met het CDA dat gedoogsteun kreeg van de PVV. Na zo'n anderhalf jaar viel het uiteen omdat de regeringspartijen het niet eens werden met de de PVV over nieuwe bezuinigingen.

Samenwerking
Samenwerking met de PVV is volgens de liberalen alleen mogelijk als Wilders zijn 'minder Marokkanen' uitspraak terugneemt. Ook hebben ze heel grote moeite met de linkse sociaaleconomische koers van de PVV, zei Rutte onlangs.

Asscher zei verder dat het VVD-programma vooral de belangen van de grote bedrijven verdedigt. Voor werknemers betekent het volgens hem vooral onzekerheid en minder bescherming tegen ontslag. ,,Het is een heel cynisch verraad aan de gewone man en de gewone vrouw."

Wilders biedt volgens hem geen alternatief, oplossing of hoop. ,,Hij biedt eigenlijk vooral een zondebokpolitiek."

Asscher haalt uit naar VVD en PVV
Asscher haalt uit naar VVD en PVV (Foto: ANP)

PDC WK: Van de Pas met werkdarts langs Shah

Benito van de Pas staat in de tweede ronde van het PDC WK. De darter uit Tilburg won moeizaam van de Maleisische qualifier Tengku Shah. Het werd 3-1. 

Shah mocht de partij beginnen, maar knoeide op zijn dubbels. Van de Pas profiteerde direct en kwam op 1-0. Shah brak echter direct terug. Beide spelers hielden vervolgens hun leg. Shah kreeg vervolgens drie pijlen op 36 om de set te pakken, maar faalde. Van de Pas, op 32, gooide dubbel zestien met zijn tweede pijl wel raak en won de eerste set.

Van de Pas moest even op gang komen, maar halverwege de tweede set kwam hij los en gooide 125 uit. Hij won uiteindelijk de tweede set met 3-1. Toch kon Shah nog een setje meepakken door de derde set naar zich toe te trekken. Het was uiteindelijk Big Ben die met een 108-finish de vierde set met 3-0 naar zich toe kon trekken. De Tilburger won en treft in de tweede ronde Terry Jenkins.

Benito van de Pas wint moeizaam de eerste ronde. (PRO SHOTS/Action Images)
Benito van de Pas wint moeizaam de eerste ronde. (PRO SHOTS/Action Images)

PDC WK: Gilding na sudden death te sterk voor Henderson

Het wereldkampioenschap darts van de PDC is aanbeland bij dag drie en het betreft een dubbel programma. In de middag komt er één Nederlander in actie. Benito van de Pas zal aantreden tegen Tengu Shah, de qualifier uit Maleisië. Dit bericht zal worden aangevuld, naarmate de wedstrijden worden gespeeld.

Tengku Shah 2-0 Masumi Chino (voorronde)

Tengu Shah maocht aan het WK deelnemen door het Zuid-Aziatisch kwalificatietoernooi te winnen. Masumi Chino heeft zich geplaatst door het kwalificatietoernooi  in Japan te winnen. Een nerveus begin van de eerste set. Met een 64-finish was het uiteindelijk Shah die op 1-0 kwam (3-2). De tweede set ging echter met 1-3 naar Chino met onder andere finishes van 106 en 117. 

Het was toch de darter uit Maleisië die aan het langste eind trok. Hij pakte de eerste leg met tops en gooide vervolgens 101 uit. Via dubbel 18 maakte Shah er 3-0 van en mag later vanmiddag aantreden tegen Benito van de Pas. 

Terry Jenkins (18) 3-1 Josh Payne

Jenkins mag aan de partij beginnen en de eerste vier legs gingen met de darts mee. The Raging Bull liet vervolgens zes kansen om tops uit te gooien liggen waardoor Payne er met de eerste set vandoor kon gaan. The Raging Bull sloeg in de tweede set toe en plaatste direct een break en wist vervolgens met 3-1 te tweede set te pakken.

Jenkins heeft aangeven volgend jaar de vloertoernooien en de Euro Tour te laten voor wat het is. De 53-jarige antiquair heeft aangegeven dat het vele reizen hem tegen staat en heeft besloten om het rustiger aan te doen. In de derde set was Payne nergens te bekennen, waarmee Jenkins makkelijk op 2-1 in sets kwam.

Payne won vervolgens de eerste leg van set vier en was op weg naar een negendarter in de volgende leg. Het ging mis bij pijl zeven terwijl, Jenkins op 140 stond. De ervaren rot wist dat direct uit te gooien om op gelijke hoogte te komen. Jenkins kwam vervolgens op voorsprong met een 121-finish. Payne pakte vervolgens een leg, maar het was Jenkins die met 3-1 te partij naar zich toe trok. 

John Henderson (31) 2-3 Andrew Gilding

Gilding wist in de openingsleg direct een break te plaatsen, maar Henderson trok de eerste set met 3-2 naar zich toe. Gilding kwam op 0-1 in de eerste set, waarna Henderson met een 121-finish op 1-1 kwam. Big John kwam vervolgens op 2-1 en wist vervolgens ook de tweede set te pakken (3-1).

Henderson was de weg kwijt in de derde set. Gilding kon profiteren en trok de derde set met 3-1 naar zich toe. Het werd zelfs 2-2 in sets, waardoor een beslissende set nodig was. Het werd in die beslissende set 2-2, waarna Gilding met een 145-break op 3-2 kwam. Een beslissende set moet met twee legs worden gewonnen. De partij eenvoudig naar zich toe trekken lukte niet, waardoor Henderson weer langszij kon komen.

Big John liep inmiddels rood aan, maar kwam wel op 4-3. Gilding kon echter in alle rust op 4-4 komen. Het werd 5-5 en een beslissende leg was nodig. Gilding won de bull en mocht beginnen. Met een 75-finish wist Golden Boy de partij naar zich toe te trekken. In de volgende ronde wacht Gary Anderson.

Benito van de Pas (15) 3-1 Tengku Shah

Van de Pas won het duel met 3-1. Lees hier verder. 

Cellist snapt Bach niet, gitarist wel

De zes cellosuites van de grote Johann Sebastian Bach zijn mooie, fascinerende maar hier en daar ook vreemde stukken muziek. Vooral de prelude uit de vierde suite is er zo eentje: het is lastig om uit te vissen waar de muziek nou eigenlijk in het stuk verstopt zit.

De suites werden lang gezien als slechts oefeningen, totdat de Catalaanse cellist Pablo Casals ze begin vorige eeuw opduikelde en in 1939 opnam.

Is die prelude dan toch maar een oefening? Ik heb het lang gedacht, totdat ik de gitaarversie van Dante Rosati ontdekte.

Het zit hem blijkbaar in die eerste noot van iedere maat: in het manuscript van Anna Magdalena Bach staat de lage Es ín de maat genoteerd. Alle cellisten, inclusief de grote Mstislav Rostropovich, spelen die noot, vaak dik aangezet, binnen de maat.

Maar Rosati snapt blijkbaar dat het notenschrift meestal geen perfecte weergave van de muzikale werkelijkheid is. Hij speelt de noot (in zijn geval een G) kort en vóór de maat. Oftewel, hij vat 'm op als opmaat. En dan wordt het stuk ineens begrijpelijker.

Ik vermoed dat Bach de muziek dan ook in gedachte had zoals Rosati het speelt. Hieronder eerst de uitvoering van Rostropovich, en dan die van Rosati.

Concert van André Rieu geannuleerd

Het concert dat André Rieu zaterdagavond zou geven in het Engelse Nottingham gaat niet door, omdat een van leden van het Johan Strauss Orkest een hartaanval heeft gehad. Het orkestlid ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, vermeldt de website van André Rieu.

"We zijn erg bedroefd en vragen begrip in deze moeilijke tijd. In gedachten zijn we bij onze collega en zijn familie", aldus André. Hij belooft het concert in de Motorpoint Arena in Nottingham zo snel mogelijk in te halen. De gekochte tickets blijven geldig.

André Rieu heeft een volle agenda. Maandag en dinsdag staan concerten gepland in Londen en vanaf woensdag volgen Birmingham, Manchester en Glasgow. Zaterdag 7 januari geeft André Rieu een nieuwjaarsconcert in de Ziggo Dome. Het Johan Strauss Orkest viert volgend jaar zijn dertigjarig jubileum.

Concert van André Rieu geannuleerd
Concert van André Rieu geannuleerd (Foto: BuzzE)

Politie vindt 1100 kilo illegaal vuurwerk

De politie heeft 1100 kilo illegaal professioneel vuurwerk gevonden in een bestelbusje dat geparkeerd stond in het stadsdeel Rotterdam-Zuid. Er is nog niemand aangehouden, zei de politie zaterdag.

De politie heeft de eigenaar van het busje nog niet kunnen opsporen. Ook is nog niet duidelijk van wie het vuurwerk is. Het onderzoek loopt nog.

Illegaal vuurwerk is veelal te zwaar. De kracht van de explosie kan zo groot zijn dat omstanders ernstig gewond kunnen raken of zelfs kunnen worden gedood, aldus de politie.

Politie vindt 1100 kilo illegaal vuurwerk
Politie vindt 1100 kilo illegaal vuurwerk (Foto: ANP)

Skeletonster Flock haalt uit, 'rookie' Bos maakt indruk

Skeletonster Janine Flock heeft in Lake Placid met groot vertoon van macht de tweede World Cup-wedstrijd van het seizoen gewonnen. De Oostenrijkse was op de historische locatie in de VS - waar in 1932 al om olympisch goud gestreden werd - duidelijk de sterkste.

In de eerste ronde haalde Flock, die als eerste naar beneden mocht, al hard uit met een nieuw baanrecord. Haar tweede run was echter nog van grotere klasse. Weliswaar iets minder snel dan de eerste, maar in tegenstelling tot alle concurrenten kende ze nauwelijks problemen met de door de omstandigheden langzamer wordende baan. Aan het eind had ze maar liefst 0,81 seconden voorsprong op Lizzy Yarnold, de Britse olympisch kampioene. Met 1,15 seconden achterstand werd de Canadese Mirela Rahneva verrassend derde.

De Nederlandse Kimberley Bos maakte een uitstekende indruk. De 'rookie' kende twee weken terug in Whistler geen goed begin van haar World Cup-carrière, maar zaterdag ging het anders. Een vijftiende tijd in de eerste run liet ze volgen door een nog veel betere tweede afdaling: de achtste tijd, wat haar uiteindelijk de twaalfde plek opleverde. Joska le Conté haalde de tweede run niet en eindigde als gedeeld 21e.

Jarige paus ontbijt met daklozen

Paus Franciscus heeft zaterdag zijn tachtigste verjaardag gevierd middels een feestelijk ontbijt waarvoor hij acht daklozen had uitgenodigd. Het ontbijt met Argentijnse zoetigheden duurde ongeveer een half uur, zo meldden Italiaanse media.

Ook de daklozen die zaterdag hun lunch of avondeten in de Romeinse gaarkeukens nuttigen, krijgen een feestelijk dessert van de paus aangeboden. De daklozen die in slaapzalen de nacht doorbrengen, ontvangen zoals ieder jaar van deze paus een speciale kerstdonatie.

Op de zeven mailaccounts die voor de pauselijke verjaardag waren aangemaakt, kwamen zaterdagmorgen al 50.000 gelukswensen binnen, waarvan een deel in het Latijn.

Het Vaticaan maakte ook bekend dat de Argentijnse paus op 12 en 13 mei het pelgrimsoord Fátima in Portugal bezoekt.

Jarige paus ontbijt met daklozen
Jarige paus ontbijt met daklozen (Foto: ANP)

Bowie had geen tijd voor Lord of the Rings

David Bowie had geen tijd om auditie te doen voor een rol in Lord of the Rings. Dat vertelt casting director Amy Hubbard aan The Huffington Post. Regisseur Peter Jackson had de zanger graag willen hebben voor de rol van Gandalf.

Er gingen al geruchten dat Jackson Bowie op de korrel had voor de rol. Acteur Dominic Monaghan wist zelfs te vertellen dat hij de in januari van dit jaar overleden poplegende had gezien bij het castingbureau. Anderen wisten met zekerheid te vertellen dat Bowie ging voor de rol van Elrond. Hij zou zelfs de producers benaderd hebben.

Hubbard zegt nu dat Jackson Bowie inderdaad wilde hebben voor Gandalf en dat er zelfs even contact was geweest met de rockster. "Maar hij heeft nooit auditie gedaan, dat weet ik zeker", zegt ze. Er is nog wel geprobeerd om Bowie te strikken voor de rol, maar hij had het te druk in 1999, toen de eerste van de drie films van Lord of the Rings werd opgenomen.

Bowie had geen tijd voor Lord of the Rings
Bowie had geen tijd voor Lord of the Rings (Foto: BuzzE)

Vandoorne wil met Verstappen om overwinningen strijden

Stoffel Vandoorne rijdt volgend jaar zijn eerste volledige seizoen in de Formule 1 en zal uitkomen voor het team van McLaren. De Belg wordt veelvuldig vergeleken met Max Verstappen, iets wat hem niet afschrikt. Vandoorne heeft aangegeven uit te kijken naar het duel tussen hem en de jonge Nederlander.

"Ik vind het niet gek dat ik met Verstappen vergeleken word, we zijn echter compleet verschillend", reageert de McLaren-coureur. "We hebben verschillende karakters. Hopelijk kunnen we samen voor de overwinningen strijden, iets waar veel autosportliefhebbers naar uitkijken. Ik heb er zin in om het gevecht aan te gaan."

McLaren zal komende seizoen een grote stap voorwaarts moeten zetten om vooraan mee te kunnen strijden. De Belg is optimistisch gestemd dat zijn renstal in de toekomst weer een winnend team gaat worden: "Of ik met Max het duel kan aangaan zal afhangen van de auto. Waarschijnlijk zal die nog niet goed genoeg zijn, maar we zullen grote stappen vooruit zetten. Het ziet er positief uit voor volgend seizoen."

"Ik hoop dat ik op een dag de wereldtitel kan winnen", gaat de ambitieuze Vandoorne verder. "Ik heb in mijn carrière veel wedstrijden en kampioenschappen gewonnen. Als alles op zijn plek valt, moet het ook in de Formule 1 lukken. Dat is alleen moeilijk te voorspellen, want het hangt van veel factoren af. Je moet over talent beschikken, maar ook een beetje geluk hebben met de auto en tijdens het seizoen. Anders word je geen wereldkampioen."

Vandoorne wil met Verstappen om overwinningen strijden (ProShots/Zuma Sports Wire)
Vandoorne wil met Verstappen om overwinningen strijden (ProShots/Zuma Sports Wire)


Chelsea boekt elfde competitiezege op rij

Chelsea heeft zaterdag voor de elfde keer op rij een overwinning geboekt in de Premier League. Op bezoek bij Crystal Palace won het met 0-1. Na een moeizame start onder Antonio Conte heeft Chelsea inmiddels alweer zijn elfde competitiezege op rij geboekt. De Londenaren waren door een doelpunt van Diego Costa te sterk voor Crystal Palace, dat goed weerstand bood.

De thuisploeg gaf zich niet zomaar gewonnen en toonde zich, ondanks het verschil op de ranglijst, een waardige tegenstander. De ploeg van Alan Pardew moest het balbezit aan Chelsea laten, maar slaagde erin om weinig kansen weg te geven.

Crystal Palace zakte ver in en maakte het voor Chelsea lastig om grote mogelijkheden te creëren. Toch was het de ploeg uit Londen dat op voorsprong kwam. Na een voorzet van Cesar Azpilicueta was het Diego Costa die tussen twee verdedigers in fraai raak kopte.

Zo vertrokken de bezoekers met een 0-1 voorsprong richting de kleedkamer. Eenmaal terug op het veld liet Crystal Palace zien nog te willen vechten voor punten. De thuisploeg werd gevaarlijker en kwam steeds vaker in de buurt van het doel van Chelsea.

De ploeg van Antonio Conte kwam echter nooit in moeilijkheden en nam na een sterk kwartier van Cyrstal Palace het heft weer in handen. Via Diego Costa en Cesc Fabregas kreeg de ploeg nog de mogelijkheid om de score uit te breiden, maar het bleef bij 0-1.

Door de overwinning verstevigt Chelsea zijn koppositie. Achtervolgers Manchester City en Arsenal komen morgen in actie. Liverpool neemt het maandag op tegen Everton.

GroenLinks steunt Oekraïne-oplossing Rutte

GroenLinks steunt het het antwoord dat het kabinet voorstelt op het Oekraïne-referendum. Dat is goed nieuws voor het kabinet, dat op zoek is naar een meerderheid in de Tweede en vooral de Eerste Kamer.

De leden van de partij gaven de vertegenwoordigers in beide Kamers zaterdag op het verkiezingscongres opdracht vóór goedkeuring van het samenwerkingsverdrag met Oekraïne te stemmen, ook al is dat in het referendum van afgelopen voorjaar afgewezen. Met de bijlage bij het verdrag die premier Mark Rutte in Brussel heeft afgesproken is voldoende aan de bezwaren van de tegenstemmers tegemoet gekomen, vindt het congres.

Ook met de verwachte hulp van D66 heeft het kabinet in de Eerste Kamer nog geen meerderheid voor de goedkeuringswet. Met de steun van GroenLinks is zo'n meerderheid weer een stap dichterbij.

GroenLinks steunt Oekraïne-oplossing Rutte
GroenLinks steunt Oekraïne-oplossing Rutte (Foto: ANP)

Bassie is weer thuis

Bas van Toor, beter bekend als clown Bassie, heeft deze week het revalidatiecentrum in Vlaardingen verlaten. Hij kan de feestdagen thuis doorbrengen, vertelt hij opgelucht aan De Telegraaf. Het gaat inmiddels stukken beter met de 81-jarige artiest.

"Het leven lacht me weer toe, maar het zal nooit meer worden zoals het was. Dat heb ik ook tegen mijn vrouw Coby gezegd. Je krijgt niet meer de Bas thuis die je gewend bent. Ik ben veranderd, kan ook niet meer alles doen en moet om sommige dingen vragen. Dat was nooit zo. Ja, ik ben op een paar punten wel hulpbehoevend geworden. Ik kan niet meer alles doen, wat voorheen zo gemakkelijk was. Maar ik moet blij zijn dat ik er nog ben."

Bassie kreeg in april tijdens een vakantie last van een auto-immuuninfectie. Hij werd getroffen door de aangezichtsverlamming van Bell, waarbij de spieren van één helft in het gezicht ineens verlamd waren. Bas van Toor kijkt uit naar de kerstdagen. "Eerste Kerstdag komt de hele familie langs en waarschijnlijk ligt ik de dagen erna voor pampus, want alles kost me nog wel een hoop energie. Ik ben thuis, maar ben er nog lang niet. Ik zal nog flink moeten trainen om mijn kracht terug te krijgen. Toch voel ik wel dat het steeds beter gaat."

Op 1 mei wil Bassie weer optreden.

Clown Bassie is weer thuis
Bassie is weer thuis (Foto: BuzzE)

Veel te veel antidepressiva voorgeschreven

In Nederland slikken bijna een miljoen mensen antidepressiva terwijl ze dat eigenlijk beter niet zouden kunnen doen. Ze hebben er geen baat bij, lijden zelfs alleen maar schade door bijwerkingen en verslaving. Dat zegt epidemioloog en hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin Dick Bijl in een interview met Trouw van zaterdag.

Middelen worden veel te makkelijk voorgeschreven terwijl van veel pillen niet bekend is of ze ook echt werken. "De werkzaamheid is niet met gedegen onderzoek aangetoond", aldus Bijl. "Onderzoek dat een gunstig effect van antidepressiva toonde werd gepubliceerd, onderzoeken waarin geen effecten werden gemeten verdwenen in de la. Bovendien bleken fabrikanten regelmatig te frauderen met onderzoeksdata en informatie over ernstige bijwerkingen achter te houden."

Bijl schat op basis van Deens onderzoek dat 98 procent van de recepten niet had moeten worden uitgeschreven.

Veel te veel antidepressiva voorgeschreven
Veel te veel antidepressiva voorgeschreven (Foto: ANP)

Veel doden en gewonden door aanslag Turkije

Zeker dertien militairen zijn zaterdag om het leven gekomen door een vermeende bomaanslag in de stad Kayseri, in het midden van Turkije. Zeker 56 mensen raakten gewond, lieten de Turkse strijdkrachten weten. Het leger sprak alleen over dode en gewonde militairen. De autoriteiten sluiten niet uit dat er ook burgerslachtoffers zijn.

Een bus werd volgens persbureau Dogan vlakbij een universiteit getroffen door een explosie. Bronnen binnen de veiligheidsdiensten zeiden tegen het persbureau dat waarschijnlijk een auto vol explosieven tot ontploffing is gebracht. In de getroffen bus zouden naast militairen ook burgers hebben gezeten.

Turkije werd eerder deze maand nog opgeschrikt door bloedige aanslagen in Istanbul. Daar kwamen tientallen mensen om het leven door twee bomexplosies bij het stadion van de voetbalclub Besiktas. De verantwoordelijkheid voor die aanslagen is opgeëist door de groep TAK, een afsplitsing van de Koerdische PKK-beweging.

Veel slachtoffers hebben overigens geen levensbedreigende verwondingen, aldus minister Recep Akdag van Volksgezondheid.

Aanhoudingen
De autoriteiten hebben zeven verdachten opgepakt. Naar vijf andere mogelijke betrokkenen wordt nog gezocht, zei minister Suleyman Soylu (Binnenlandse Zaken) op een persconferentie.

Buiten Turkije is geschokt gereageerd op de aanslag. "Mijn gedachten zijn bij slachtoffers en nabestaanden van deze afschuwelijke aanslag", liet minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) weten. Ook de Russische president Vladimir Poetin liet van zich horen. Hij liet zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan in een telegram weten klaar te zijn om intensiever samen te werken om het terrorisme terug te dringen.

Veel doden en gewonden door aanslag Turkije
Veel doden en gewonden door aanslag Turkije (Foto: ANP)

Voorbeschouwing UFC VanZant vs. Waterson

Op zaterdag 17 december vindt in Sacramento het evenement UFC on Fox 22 plaats. FOK!sport blikt vooruit en bespreekt de main card waarin twee gevechten in het oog springen.

Ongeacht hoe het evenement verloopt is het de avond van het afscheid van the California kid Urijah Faber. In zijn thuisstad zal iedereen op de banken gaan staan als hij voor de laatste keer als vechter naar de octagon loopt. Daarbij heeft hij met California Love van 2Pac toch wel één van de meest herkenbare walkout songs in de vechtsport.

De inmiddels 37-jarige en immens populaire Faber heeft zijn gehele carrière aan de top gestaan. Voordat de organisatie WEC in 2010 werd overgenomen door UFC was Faber daar bijna twee jaar lang kampioen vedergewicht (145 pond / 65.8 kilogram). Inmiddels gezakt naar het bantamgewicht ( 135 lb / 41.2 kg) blijft hij tot de topvechters behoren. Het winnen van een UFC-titel is Faber alleen nooit gelukt en hij heeft moeten erkennen dat hij gewoon net wat tekort kwam. De titel best of the rest is wel toepasbaar.

Met zijn verdiende geld richtte Faber in 2004 een eigen MMA-gym op (Team Alpha Male). Inmiddels is dit één van de topteams voor de lichtere gewichtsklassen. Bekende routiniers en aanstormende talenten trainen in dit team. Faber zal als coach en mentor voor talenten ook zeer nauw betrokken blijven bij het team.

Tegenstander Brad One Punch Pickett heeft niet alleen dezelfde bijnaam, maar ook het uiterlijk lijkt wel erg veel op het personage Mickey O’Neil (gespeeld door Brad Pitt) uit de zeer vermakelijke film Snatch. Faber en Pickett zijn vergelijkbare vechters: goed incasseringsvermogen, conditioneel zijn ze top en ze hebben een sterke explosieve worstelbasis. Bij het naar de grond gaan willen ze allebei het liefst bovenop eindigen voor controle en ground and pound. Faber wil zich nog één keer bewijzen voor zijn thuispubliek en de rest van de fans en heeft aangegeven vol voor de winst te gaan.

In het hoofdgevecht staan twee vrouwen die niet bepaald het uiterlijk van gevaarlijke vechtsporters hebben. Van de 30-jarige Michelle Waterson met als bijnaam “The Karate Hottie” verschijnen regelmatig sexy fotoreportages in sport- en fashiontijdschriften. Ook op haar Instagram-account doet ze zelf nog een duit in het zakje.

De voormalig Invicta FC atoomgewichtkampioene (105 lb / 48 kg) behoort al jaren tot de top van de atoomgewichtsklasse. Door blessures is het anderhalf jaar geleden dat Waterson voor het laatst heeft kunnen vechten.

Door dit jaar mee te doen aan de tv-show Dancing with the Stars is de 22-jarige Paige VanZant zeer populair geworden bij het grote publiek. Haar sympathieke uitstraling komt ook de sport ten goede, aangezien het in het algemeen toch wordt gezien als een sport die alleen door barbaren wordt gedaan.

Paige VanZant in Dancing with the Stars (Bron: YouTube)

Het gevecht tussen de zevende geplaatste VanZant en de elfde geplaatste Waterson is een interessant gevecht. Waterson is erg snel en zal de afstand tussen de vechtsters willen bepalen. Uiteindelijk zal Waterson het liefst het grondgevecht aan willen gaan waar voor haar toch wel kansen liggen.

VanZant is met haar 22 jaar nog vrij onervaren en heeft nog wel eens de neiging te onzorgvuldig te zijn met haar positionering tijdens het grondgevecht. De veel meer ervaren Waterson zal hiervan willen profiteren door een foutje af te dwingen. VanZant heeft wel een uitstekend incasseringsvermogen en een zeer grote wil om te winnen wat haar een geduchte tegenstandster maakt.

Andere gevechten in het kort

Sage Northcutt vs. Mickey Gall

In het tweede hoofdgevecht staan twee aanstormende talenten die al veel indruk hebben gemaakt in de paar optredens die ze in de UFC hebben gehad. Ze zijn allebei ontdekt in de show “Dana White: lookin’ for a fight.” In deze show gaat de UFC-president op zoek naar talent bij kleinere MMA-evenementen. Deze show is trouwens best leuk om volgen en te bekijken op YouTube. In dit gevecht gaat het er voor de vechters dus om wie zich het grootste talent mag noemen.

Twee aanvallende vechters zou moeten leiden tot een mooi gevecht. Northcutt staat bekend om zijn snelheid en creatieve staande technieken. Gall zal uiteindelijk liever naar de grond gaan, zijn vorige gevechten heeft hij namelijk allemaal gewonnen op submission.

de ontdekking van Northcutt (Bron: YouTube)

Alan Joubin vs. Mike Perry

Dat dit een staand gevecht wordt lijkt wel een zekerheid. Het zijn beiden explosieve staande vechters die een hard gevecht niet schuwen, dus is er meer kans op een KO. Perry heeft al zijn negen wedstrijden voortijdig gewonnen op TKO.

Het gehele programma

Main card ( te zien om 2:00 op Foxsports 4)

  • Paige VanZant vs. Michelle Waterson
  • Sage Northcutt vs. Mickey Gall
  • Urijah Faber vs. Brad Pickett
  • Alan Jouban vs. Mike Perry

Prelims

  • Henrique da Silva vs. Paul Craig
  • Cole Miller vs. Mizuto Hirota
  • Bryan Barberena vs. Colby Covington
  • James Moontasri vs. Alex Morono
  • Josh Emmett vs. Scott Holtzman
  • Leslie Smith vs. Irene Aldana

Early prelims

  • Eddie Wineland vs. Takeya Mizugaki
  • Hector Sandoval vs. Fredy Serrano
  • Bojan Velickovic vs. Sultan Aliev

Dubbele zege Noorse langlaufers

De World Cup langlaufen in het Franse La Clusaz heeft op zaterdag weer twee Noorse overwinningen opgeleverd. Aanvankelijk zouden de heren en dames een skiatlon afwerken - de helft in klassieke stijl en de helft in vrije stijl - maar een gebrek aan sneeuw gooide roet in het eten. In plaats daarvan werd besloten tot wedstrijden in de vrije stijl, maar wel met een massastart.

Voor de dames stond een wedstrijd over 10 kilometer op het programma. Het duurde niet lang tot een Noors trio afstand nam van de rest: Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg en Heidi Weng gingen er vandoor. De Zweedse Stina Nilsson was de enige die er in slaagde zich bij de drie te voegen. Het leidende kwartet ging niet veel harder dan de rest, maar genoeg om de voorsprong constant met een paar seconden uit te breiden. In de slotkilometer vond Weng het welletjes geweest: ze plaatste de aanval, zag de rest lossen en passeerde als eerste de finish om zo haar derde zege van het seizoen bij te schrijven. Bjørgen klopte Østberg in de strijd om plek twee, Nilsson werd vierde.

De heren hadden 15 kilometer voor de kiezen. Hier duurde het een stuk langer voor een serieuze kopgroep ontstond en zelfs na 10 kilometer was er nog geen schifting te zien. In de slotkilometers gebeurde het dan toch en werd duidelijk dat het Noorwegen tegen Rusland werd. Alexander Legkov handhaafde zich als enige niet-Noor in de kopgroep, met verder Martin Johnsrud Sundby, Finn Haagen Krogh en Didrik Tønseth. Laatstgenoemde moest het in de laatste meters laten gaan terwijl de rest om de zege sprintte. Daarin bleek Krogh de rapste: hij versloeg Sundby, Legkov werd derde. 

Fortuna ontslaat trainer Van Dael

Een reeks van negen wedstrijden zonder overwinning is Fortuna Sittard-trainer Ben van Dael fataal geworden. De club ontsloeg hem zaterdagochtend.

Fortuna staat na negentien wedstrijden met vijftien punten op de zeventiende plek in de Jupiler League. Vrijdagavond stond thuis tegen FC Den Bosch al na 38 minuten de 0-4 eindstand op het scorebord. De club kon het niet meer aanzien en ontsloeg Van Dael.

"Na de resultaten van de laatste weken vindt de club het essentieel om een verandering door te voeren", schrijft Fortuna op de officiële clubsite. De Limburgse club bedankt Ben voor zijn harde werk. "Ben heeft zich buitengewoon professioneel en waardig gedragen, en iedereen bij de club wenst hem het allerbeste voor de toekomst."

Fortuna houdt in de Jupiler League momenteel alleen Jong FC Utrecht, FC Dordrecht en Achilles'29 onder zich. In september moest de club drie punten inleveren omdat volgens de KNVB niet aan de financiële verplichtingen was voldaan.

Rutte vindt Moskou dwarszitten belangrijker dan eigen burgers

Mark Rutte kan als premier "niet iedereen in Nederland gelukkig maken". Hij snapt dat veel nee-stemmers teleurgesteld zijn dat hij geen gevolg geeft aan de uitslag van het Oekraïne-referendum. Maar Rutte vindt dat hij moet doen wat in het landsbelang is. Het niet doorzetten van het associatieverdrag zou "een enorm cadeau zijn voor Moskou". Hiermee geeft hij indirect aan dat hij liever de Nederlandse burgers te kakken zet dan een 'cadeautje' te geven aan Rusland.

Rutte deed zijn opmerkelijke uitspraak dat zaterdag in Zevenhuizen, waar hij in debat ging met zo'n tachtig door de VVD geselecteerde Nederlanders over het Oekraineverdrag. 

Rutte zei dat het "electoraal slimmer" was geweest om gehoor te geven aan de nee-stem. Maar als premier moet hij met alle belangen rekening houden. Rutte onderstreepte dat het om een raadplegend, dus niet-bindend referendum ging.

Waarom Rutte zo lang heeft gewacht met gewoon eerlijk zeggen dat de stem van Nederland hem aan zijn toges zal jeuken laat zich raden; de schijn ophouden en de gebeten hond spelen.

Rutte: ik kan niet iedereen gelukkig maken
Nederlandse kiezer; bekijk het maar! (Foto: ANP)

Vos na twee jaar terug in het veld

Zaterdagmiddag om 13.45 uur maakt Marianne Vos haar comeback in het veldrijden bij de Scheldecross in Antwerpen. Het is bijna twee jaar geleden dat ze haar laatste cross reed op het WK, begin 2015 in Tabor.

Na een jaar helemaal afwezig te zijn geweest als gevolg van een zware overtraindheid, maakte Vos dit jaar haar comeback op de weg. Ze haalde in het tweede deel van het wegseizoen een goed niveau en het is afwachten of ze de opwaartse lijn richting haar oude topniveau door kan zetten.

Vos heeft na het WK in Qatar in Zuid-Afrika een stage afgewerkt als voorbereiding op het crossseizoen. Veel in het veld heeft Vos niet getraind. Zelf verwacht ze een aantal wedstrijden de tijd nodig te hebben om in haar crossvorm te komen. Zaterdag wordt het een snelle wedstrijd wat in het voordeel van Vos is, maar ze start wel vanaf de laatste rij. Het is lastig te voorspellen waar Vos staat, maar voor de crossliefhebbers is zevenvoudig wereldkampioene Vos als ze meedoet altijd een kanshebber voor het podium.

De Scheldecross maakt onderdeel uit van de DVV Trofee. Thalita de Jong gaat in dit klassement op kop met twee minuten voorsprong op Sanne Cant. De Jong en Cant worden vandaag verwacht te strijden voor de overwinning waarbij de redactie Sophie de Boer een goede kans geeft voor het podium. Het parcours is niet helemaal op haar lijf geschreven, maar de Boer is de laatste weken in bijzonder goede doen. Voor Nederland komt ook Maud Kapteijns aan de start die zich dit jaar goed ontwikkeld en kans heeft op een top-5 klassering.

De wedstrijd is vanaf 13.30 uur live te zien op het Belgische één-Sporza.

Waanzinnige seizoensstart skiester Stuhec, sportief drama Gut

Skiester Ilka Stuhec kent de weken van haar leven. De 26-jarige Sloveense had voorafgaand aan het huidige World Cup-seizoen nog nooit op het podium gestaan, maar nu, nog geen drie weken later, heeft ze haar vierde overwinning al binnen.

In Val d'Isère stond zaterdagochtend voor de dames de afdaling op het programma en daar is Stuhec vooralsnog nagenoeg niet op te kloppen. In Lake Louise won ze twee weken geleden beide afdalingen, vrijdag was ze in Val d'Isère derde op de afdaling als onderdeel van de alpinecombinatie...die ze won. 

Zaterdag was het weer raak voor Stuhec. Ze mocht als dertiende naar beneden, een van de laatste favorieten, en viel gelijk de tot dan toe snelste tijd van Cornelia Hütter aan. De Oostenrijkse moest lijdzaam toezien hoe Stuhec aan de finish 0,28 seconden onder haar tijd dook. Sofia Goggia werd daardoor naar de derde plek verdrongen, 0,32 seconden achter Stuhec. Goggia kent net als de Sloveense overigens ook een zeer opvallende start aan het seizoen. Een maand geleden had ze nog nooit op het podium gestaan, nu is ze de eerste Italiaanse ooit die in vier verschillende disciplines het podium heeft mogen betreden - alpinecombinatie, super-G, afdaling en reuzenslalom.

Zij was de eerste in een rij van vier Italiaanse dames: achter Goggia eindigden Nadia Fanchini, Johanna Schnarf en Elena Fanchini ook in de top-6.  Een speciale vermelding is er voor de Zwitserse Michelle Gisin. De jongere zus van olympisch kampioene Dominique deed voor het eerst mee aan een afdaling in de World Cup en eindigde plots op de zevende plek. 

Voor een andere Zwitserse was het geen beste dag. Lara Gut hoopte in Val d'Isère een grote slag te slaan in de strijd om de algemene World Cup. Rivale Mikaela Shiffrin is niet aanwezig en met een alpinecombinatie, afdaling en super-G op het programma zou Gut zomaar 300 punten kunnen pakken ten opzichte van Shiffrin. In de combinatie ging het vrijdag op de slalom echter mis en zaterdag in de afdaling haalde ze de finish niet, waardoor de teller nog altijd op nul punten staat.

Houston Rockets vestigen records in NBA

Afgelopen nacht stonden in de NBA tien wedstrijden op het programma. In dit volle schema trokken de Houston Rockets de aandacht naar zich toe. De ploeg speelde in eigen huis tegen de New Orleans Pelicans en boekte een ruime zege, 122-100. Het was de negende overwinning op rij. Wat de overwinning extra glans gaf waren de records die de Rockets vestigden in driepuntspogingen (61) en gemaakte driepunters (24).

De historische nacht van de Rockets hing al een tijdje in de lucht. De ploeg is gebouwd rondom James Harden, de geniale guard met de epische baard. Deze zomer werd afscheid genomen van Dwight Howard, waarmee meer ruimte kwam onder de basket en Harden nog beter tot zijn recht kwam. Daarnaast trokken de Rockets coach Mike d’Antoni aan. Als coach staat hij er om bekend zijn ploegen in hoog tempo te laten spelen en snel tot een schot te komen. NBA-fans denken met plezier terug aan zijn tijd als hoofcoach bij de Phoenix Suns waar zijn teams onder aanvoering van Steve Nash furore maakten.

Harden kwam tegen de Pelicans tot 29 punten, 11 rebounds en 13 assists. Het was zijn vijftiende triple double voor de Rockets, waarmee hij Hakeem Olajuwon voorbij ging. Eric Gordon, deze zomer overgekomen van de Pelicans, kende geen genade tegen zijn oude ploeg. Vanaf de bank scoorde hij 29 punten, waaronder 7 driepunters. Eric Gordon en Houston blijkt een gouden match, hij heeft dit seizoen maar één driepunter minder gescoord dan Stephen Curry.

De hoogtepunten van de Rockets tegen de Pelicans (Bron: YouTube)

Spanning is er volop in de Eastern Conference. De Cleveland Cavaliers en Toronto Raptors hebben aan kop een ruime marge en de Miami Heat, Philadelphia 76ers en Brooklyn Nets zijn kansloos, maar de overige tien ploegen strijden volop om zes play-off plaatsen.
Vannacht kwamen een aantal van deze kanshebbers tegen elkaar in actie. Chicago bewees zich in dit veld geen zin tegen de Milwaukee Bucks. In eigen huis werd het publiek op een wanprestatie getrakteerd, 69-95. Giannis Antetokounmpo, de Greek Freak, leidde zijn ploeg met 22 punten en 11 assists.

Atlanta boekte een knappe uitzege op de Toronto Raptors, 121-125. Dwight Howard, die bij Houston niet tot zijn recht kwam, speelt voor zijn thuisteam bij vlagen weer als in zijn beste jaren. Met 27 punten en 15 rebounds heerste hij onder de basket. Bij Toronto waren 34 punten de DeRozan en 27 punten van Lowry niet genoeg.

Mike Conley keerde na weken blessureleed terug bij de Memphis Grizzlies. Hij kreeg beperkte speeltijd kon zijn stempel niet drukken op de wedstrijd en zag zijn ploeg verliezen van de Sacramento Kings, 92-96. Wel waren zijn acht punten genoeg om Pau Gasol te passeren als all-time topscorer van de Grizzlies.

Uitslagen

Washington Wizards – Detroit Pistons 122-108
Orlando Magic – Brooklyn Nets 118-111
Boston Celtics – Charlotte Hornets 96-88
Toronto Raptors – Atlanta Hawks 121-125
Chicago Bulls – Milwaukee Bucks 69-95
Memphis Grizzlies – Sacramento Kings 92-96
Houston Rockets – New Orleans Pelicans 122-100
Philadelphia 76ers – Los Angeles Lakers 89-100
Miami Heat – Los Angeles Clippers 98-102
Utah Jazz – Dallas Mavericks 103-100

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 18-6
Toronto Raptors 18-9
New York Knicks 14-12
Boston Celtics 14-12
Charlotte Hornets 14-13
Milwaukee Bucks 13-12
Chicago Bulls 13-13
Detroit Pistons 14-14
Atlanta Hawks 13-13
Indiana Pacers 13-14
Washington Wizards 11-14
Orlando Magic 12-16
Miami Heat 9-18
Brooklyn Nets 6-19
Philadelphia 76ers 6-20

Western Conference

Golden State Warriors 23-4
San Antonio Spurs 21-5
Los Angeles Clippers 20-7
Houston Rockets 20-7
Memhis Grizzlies 18-10
Utah Jazz 17-10
Oklahoma City Thunder 15-11
Portland Trail Blazers 13-15
Denver Nuggets 10-16
Sacramento Kings 10-16
Los Angeles Lakers 11-18
Phoenix Suns 8-18
New Orleans Pelicans 8-19
Minnesota Timberwolves 7-18
Dallas Mavericks 6-20

Knegt laat goud uit handen glippen in Gangneung

Sjinkie Knegt heeft genoegen moeten nemen met de zilveren medaille bij de wereldbekerwedstrijd in Gangneung. De Fries werd in de spannende finale van de 1500 meter tweede achter de Zuid-Koreaan Lee Jung-su. De Rus Semion Elistratov pakte brons. Bij de dames haalde Rianne de Vries de finale op de 1000 meter, zij werd echter vierde. 

De wereldbekerwedstrijd is tevens het testevent voor de Olympische Spelen over veertien maanden in Zuid-Korea. Over ruim een jaar zal op de baan in Gangneung gestreden gaan worden om de olympische medailles. Tijdens de de finale op de 150 meter gingen Sin Da-woon en Ruslan Zakharov er vandoor en pakten een voorsprong. Halverwege de finales waren de finalisten weer bij elkaar.

Twee ronden voor het einde nam Knegt de leiding. Hij moest die echter een ronde later al afstaan aan Lee, die de zege daarna niet meer uit handen gaf. Het is voor de Knegt zijn vierde medaille op deze afstand. De eerste twee wereldbekerwedstrijden won hij en vorige week in Shanghai moest hij genoegen nemen met brons. Knegt blijft nog wel de leider in het wereldbekerklassement. 

Bij de dames haalde De Vries verrassend de finale op de kilomter. De 26-jarige Friezin moest echter genoegen nemen met de vierde plaats. De zege ging naar de Britse Elise Christie. Het was pas de tweede finale ooit op wereldbekerniveau voor De Vries.  In de finale nam ze direct de leiding, maar halverwege werd ze gepasseerd door Christie, Choi Min-jeong en Marie-Eve Drolet, waarna ze een verloren race reed.

Suzanne Schulting haalde de finale van de 1.500 meter niet. De 19-jarige shorttrackster gleed uit tijdens een inhaalmanoeuvre en nam twee andere deelneemsters in haar val mee. Vorige week pakte ze in Shanghai nog brons op dezelfde afstand. 

Op de kilometer bij de heren was er een eervolle vermelding voor Itzhak de Laat. Hij won de B-finale en eindigde uiteindelijk als zevende. Het goud op deze afstand ging naar Nurbergen Zhumagaziyev. 

Heb jij een kerstboom?

Over een week is het alweer kerst. Volgens velen de mooiste tijd van het jaar. Gezellig met familie aan het kerstdiner, cadeautjes en natuurlijk een versierde kerstboom in je huiskamer.

Wordt het dit jaar een echte, of misschien een kunst-exemplaar omdat die losse naalden in huis zo vervelend zijn? Vandaar dat we graag willen weten, staat bij jou de kerstboom al in de huiskamer?

We horen uiteraard ook graag hoe jouw kerstboom eruit ziet. Of nog mooier natuurlijk, een foto!

Handbalwedstrijd na 2 seconden en strafworp voorbij

In het Zwitserse handbal is het hommeles - althans, een beetje. Eerstedivisionisten Seen Tigers uit Winterthur en Pfader Neuhausen stonden ruim twee weken geleden tegenover elkaar, maar dat duel kreeg nog een staartje.

Dertig seconden voor het einde stond het in Winterthur 33-32 voor thuisclub Seen, een goed moment voor aanvoerder Marc Meili om wat tijdrekken uit de hoge hoed te toveren. Meili zette na een fluitsignaal van de scheidsrechter nog wat stappen om de tegenstander zo nog minder tijd te geven, maar dat werd door de arbiter beoordeeld als tijdrekken. Daar staat in principe een strafworp voor, maar de scheidsrechter van dienst gaf Meili een tijdstraf van twee minuten en de wedstrijd eindigde in 33-32.

Pfader Neuhausen protesteerde al gelijk tegen de beslissing, want logischerwijze wilden zij toch liever een strafworp dan een tijdstraf voor de tegenstander. Men stapte uiteindelijk zelfs naar de hoogste sportrechter in Zwitserland en die stelde de club in het gelijk: de laatste twee seconden, inclusief strafworp voor Pfader, moesten over worden gespeeld. 

Afgelopen woensdag was het dan zover. Pfader reisde af naar Winterthur, maar het gros van de selectie bleef thuis. De 18-jarige Aaron Leu zou de strafworp nemen en ging dus mee, net als twee medespelers. "Ik had wel twee teamgenoten nodig voor een goede warming-up", sprak de jonge Leu. Namens Seen was bijna iedereen aanwezig, behalve uitgerekend eerste doelman Markus Haupt. Hij zat al aan het kerstdiner en een mens moet nou eenmaal prioriteiten stellen. Reservedoelman Eric Hauser was de enige van het team die daadwerkelijk zijn wedstrijdtenue aantrok.

Na twee weken juridisch touwtrekken was het moment daar: scheidsrechter Thomas Huber blies op zijn fluit om de wedstrijd te 'hervatten', waarna hij floot om de strafworp te laten nemen. Leu hield het hoofd zeer koel en de tiener gooide de bal in het doel, 33-33 en einde wedstrijd. "Ik hoef niet te gaan douchen denk ik", aldus Leu. "Dit zal toch wel de makkelijkste wedstrijd zijn die ik heb gefloten", meldde de arbiter ook nog. 

Overigens is Seen verre van blij met de situatie. Ze spreken van een grove schande, zware ondermijning van de autoriteit van de scheidsrechters en zelfs een nieuw Bosmanarrest. "Elke beslissing van elke scheidsrechter kan voortaan aangevochten worden na de wedstrijd. We zullen nooit meer gelijk na een wedstrijd weten wie nou echt gewonnen heeft", klonk het gefrustreerd op de Facebookpagina van Seen. Pfader Neuhausen reageerde op gepaste wijze op de frustraties van Seen:

You mad bro? (Bron: Facebook Seen Tigers)
You mad bro?? (Bron: Facebook Seen Tigers)

Einde seizoen olympisch skikampioen Viletta na val in super-G

Voor olympisch skikampioen Sandro Viletta is het seizoen al voorbij. De Zwitser ging vrijdag tijdens de super-G in de World Cup in Val Gardena onderuit. Daarbij blijkt hij nu zijn kruisband gescheurd te hebben. Viletta, regerend olympisch kampioen op de alpinecombinatie, moet daardoor uitgerekend het WK voor eigen publiek in St Moritz missen.

Viletta heeft de laatste jaren regelmatig met blessures te kampen en de Italiaanse piste is daar telkens getuige van geweest. Twee jaar geleden ging het namelijk ook al fout op de Saslongpiste in Val Gardena: hij kwam verkeerd terecht, kon nog wel een paar wedstrijden skiën, maar moest vanwege rugproblemen het WK alsnog aan zich voorbij laten gaan. Viletta vocht zich terug, deed vorig seizoen weer mee in de World Cup, tot het opnieuw fout ging op dezelfde piste. Na een zware val in de training in Val Gardena was zijn seizoen voorbij.

Twee weken terug maakte Viletta zijn comeback op de super-G in Val d'Isère. In zijn tweede wedstrijd na zijn blessure kwam daar vrijdag al een hardhandig einde aan. De Zwitser ging onderuit, knalde tegen de kussens en bleek zijn kruisband gescheurd te hebben: het derde vroegtijdige seizoenseinde op rij, want hij moet minstens zes maanden rust houden. 

Pechvogel Viletta moet zijn seizoen weer vroegtijdig beëindigen (Bron: YouTube)

Bobsleesters ondersteboven naar beneden, Amerikaanse dubbelslag

De World Cup bobsleeën in Lake Placid heeft een Amerikaanse dubbelslag opgeleverd bij de dames. Net als een jaar eerder was Jamie Greubel Poser de beste, dit keer met remster Aja Evans achter zich.

Greubel Poser raasde in de eerste run al naar een nieuw baanrecord, waar alleen Elana Meyers Taylor - met remster Lolo Jones - bij in de buurt kon blijven. De Canadese Kaillie Humphries en haar remster Cynthia Appiah moesten al meer dan een halve seconde toegeven op het Amerikaanse duo, dat de baan in eigen land door en door kent.

In de tweede run werd het nodige spektakel verzorgd door de Britse slee van Mica McNeill en remster Mica Moore, hoewel dat niet op de door hen gewenste manier gebeurde. Het duo stond zesde na de eerste afdaling, maar al vroeg in de tweede run ging het fout: de slee kiepte omver en raasde ondersteboven naar beneden. De Britten kregen hun slee, eventueel met wat geluk, toch weer op de ijzers en wisten de finish zo te halen, wat World Cup-punten opleverde.

De strijd om het podium werd niet meer heel spannend. Humphries werd derde, maar kwam ruim tekort om de Amerikanen te bedreigen: Meyers Taylor, bij de vorige wedstrijd nog gecrashed, zette in run twee exact dezelfde tijd neer als Greubel Poser, die daardoor de zege bij kon schrijven.

Vanaf ongeveer 49:10 minuten in het filmpje gaan de Britten op niet helemaal de juiste manier naar beneden:

Bobsleeën in Lake Placid (Bron: YouTube)

Nederland viert een eeuw Toon

De media staan er al dagen bol van: het is zaterdag een eeuw geleden dat Toon Hermans in Sittard ter wereld kwam. Ook op zijn geboortedag zelf is er veel te beleven.

In de eerste plaats in Sittard zelf. Hermans' zoon Maurice verzorgt een avond waarop allerlei artiesten Toons werk zingen: van liedjes uit zijn Sittardse tijd tot de laatste die hij naliet. En winkeliers organiseren evenementen voor kinderen in de geest van Toon.

Maar ook in België gaat de dag niet zomaar voorbij. In Antwerpen brengen Toons laatste manager Herman Van Hove en zangeres Lissa Meyvis een feestelijke editie van In de schaduw van Toon Hermans, de hommage waarmee ze met succes rondtrekken.

Hermans weet mensen nog steeds te vermaken en te beroeren. Dat bleek maandag bij het op oudejaarsdag op tv uit te zenden gala TOON 100 in Amsterdam. Er werd gelachen, er werden traantjes weggepinkt. En trots werd het Limburgs volkslied aangeheven, aangevoerd door de vele provinciegenoten van Toon.

Het blijkt ook telkens weer op de tentoonstelling Toon thuis in Sittard, die al meer dan 12.000, ook jonge bezoekers trok. De expositie is net uitgebreid met een 'eerbetoonruimte', waar mensen op tegeltjes een herinnering of een bedankje aan Toon kunnen schrijven. Het wordt gretig gedaan.

'Nieuw akkoord over evacuatie Aleppo'

De evacuatie van mensen uit de laatste belegerde enclave van opstandelingen in Aleppo gaat mogelijk alsnog door. Er is een nieuw akkoord bereikt tussen de strijdende partijen, zei een rebellenfunctionaris zaterdag tegen nieuwszender al-Arabiya al-Hadath.

De evacuatie werd vrijdag nog stilgelegd na onenigheid tussen de betrokken partijen. Het nieuwe akkoord zou voorzien in de evacuatie van twee sjiitische dorpen die worden belegerd door rebellen, de evacuatie van twee dorpen die worden belegerd door aanhangers van de regering en de volledige evacuatie van het laatste rebellengebied in het oosten van Aleppo.

De Syrische regering heeft nog niet gereageerd op het vermeende akkoord.

'Nieuw akkoord over evacuatie Aleppo'
'Nieuw akkoord over evacuatie Aleppo' (Foto: ANP)

Snelweg dicht wegens onderzoek schietincident

De verbinding tussen de A16 en A20 richting Hoek van Holland bij het knooppunt Terbregseplein is zaterdagochtend afgesloten. De politie doet er onderzoek naar een schietincident, aldus Rijkswaterstaat. Verkeer vanuit de richting Breda krijgt het advies om te rijden via de A15 en de A4.

Penalty na 6 seconden in FA Trophy

Het gebeurde woensdag al, maar we willen het jullie toch niet onthouden: in de Engelse FA Trophy werd misschien wel de snelste penalty ooit gegeven in het (semi-)professionele voetbal. 

In de eerste ronde stonden Chester en Witton Albion tegenover elkaar in de return, na een 1-1 gelijkspel in de eerste wedstrijd. Het duel begon aanvankelijk rustig, zo werd een pass gegeven en een bal min of meer aangenomen. Na zes seconden ging het echter fout. Tolani Omotola van Witton werd omver getackled door Blaine Hudson en de scheidsrecter wees resoluut naar de stip.

Bradley Bauress mocht de penalty nemen, maar stuitte op keeper Alex Lynch. In de rebound lukte het wel om Witton op 0-1 te brengen, maar uiteindelijk mocht het niet baten: Chester won met 2-1, maar helemaal vanzelf ging het niet. Hudson kreeg een kwartier voor tijd rood, Chester mocht vijf minuten voor het einde een penalty nemen en kwam zo op gelijke hoogte, waarna in de blessuretijd de winnende treffer werd gemaakt.

Snelste penalty ooit? (Bron: YouTube)

Duitsland wil verwijderplicht op nepnieuws

Duitsland wil mogelijk een wet die het Facebook en andere social mediasites moet verplichten om binnen 24 uur een bericht dat door de overheid of andere bronnen als 'nep' of 'onjuist' wordt gezien te verwijderen.

Thomas Oppermann van de SPD wil de wet kort na het kerstreces voorleggen aan de rest van het duitse parlement. Sites als facebook zouden volgens Opperman een meldpunt moeten gaan opzetten dat 365 dagen per jaar en 24 uur per dag bemand wordt om verwijdereisen aan te horen en te verwerken. Niet tijdig verwijderen zou een boete tot wel 500.000 euro moeten opleveren. Daarnaast zouden de sites op verzoek van de eisers verplicht een rectificatie moeten plaatsen met dezelfde reikwijdte als het 'nepbericht'.

Facebook gaf eerder deze week aan nieuwsberichten die door gebruikers worden aangemerkt als 'twijfelachtig' te laten onderzoeken door vier afzonderlijke 'factchecking' organisaties, zoals Snopes en Factcheck en indien nodig bij berichten te melden dat het bericht hoogstwaarschijnlijk niet echt is. Oppermann vindt dit dus niet ver genoeg gaan.

Wat vinden jullie? Moet nepnieuws worden bestreden door verwijdering? Wie bepaalt wanneer nieuws 'nep' is? Is dit een hellend vlak dat de deur open zet voor staatscensuur?

Germina
Germina

Miljoenenbonus verhinderde overname PostNL

Onrust over de hoogte van de vertrekpremie voor PostNL-topvrouw Herna Verhagen. Dat was de reden dat de overname van het Nederlandse postbedrijf door het Belgische Bpost in het voorjaar niet doorging. Dat schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd, die een reconstructie van de gang van zaken maakte.

Mocht de overname slagen, dan zou Verhagen een bonus van 3 miljoen euro ontvangen en financieel directeur Jan Bos 2,3 miljoen euro. De raad van commissarissen van PostNL was bang dat de hoogte van deze bedragen voor onrust bij de werknemers en imagoschade bij het grote publiek zou zorgen.

Uit de constructie blijkt ook dat Verhagen zelf het initiatief nam voor de overnamebesprekingen met Bpost. Zij deed dat in het voorjaar van 2014 op een conferentie in het Zwitserse Luzern.

Miljoenenbonus verhinderde overname PostNL
Miljoenenbonus verhinderde overname PostNL (Foto: ANP)

NCTV wil encryptie WhatsApp breken

Het is de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof een lief ding waard als de encryptie op berichtenservices als WhatsApp en Telegram wordt gebroken. De veiligheidsdienst is daar ook mee bezig, zegt Schoof zaterdag in een interview met De Telegraaf.

"Als terroristen via dit soort versleutelde netwerken communiceren willen we dat wel graag breken. Het gaat moeizaam, maar we zeggen niet dat het ons niet lukt", aldus de baas van de NCTV. Hij benadrukt dat de veiligheidsdiensten niet geïnteresseerd zijn in "jouw en mijn berichten".

Mensen die waarschuwen dat de AIVD te veel macht krijgt probeert hij gerust te stellen. "Het is nodig voor de strijd tegen terrorisme en er is goed toezicht op. Elke organisatie in dit domein is gedreven door de waarden van onze democratische rechtsstaat." Nodig is het wel. "We moeten niet met een oude blokkendoos proberen de nieuwe techniek te lijf te gaan. Internet is nu een 'black box'. De diensten moeten daar toegang toe kunnen krijgen."

Het gevaar voor terreur is volgens Schoof niet geweken. "Met de AIVD constateren we dat IS een planningseenheid heeft die nog steeds effectief is en in staat is om aanslagen in Europa voor te bereiden en uit te voeren. En het is een feit dat terugkeerders ongemerkt de Europese Unie proberen binnen te komen."

Andere voormalige IS-strijders zullen de komenden weken naar Nederland worden teruggebracht door de marechaussee en zullen grondig onderzocht worden. "De eerste golf terugkeerders waren vooral gedesillusioneerde types. Wie nu terugkeert heeft meer gedaan. We geloven niemand meer op zijn blauwe ogen als hij zegt dat hij bij IS alleen in de keuken heeft gestaan."

NCTV wil encryptie WhatsApp breken
NCTV wil encryptie WhatsApp breken (Foto: ANP)

Chapecoense-speler verlaat geëmotioneerd het ziekenhuis

Chapecoense-speler Alan Ruschel overleefde als een van de weinigen de vliegtuigramp die op 28 november 2016 plaatsvond. Geëmotioneerd verliet hij vrijdag het ziekenhuis.

De linksback onderging een operatie aan zijn rug en werd vrijdag opgehaald door een vriend, die vervolgens vanuit een rolstoel een vriendschappelijke omhelzing kreeg van het slachtoffer.

Ruschel was een van de zes overlevenden aan boord van LaMia Flight 2933, dat op 28 november crashte toen hij onderweg was naar Medellin. Het team zou spelen in de finale van de Copa Sudamericana tegen Atlético Nacional, maar zou nooit aankomen in Colombia.

De verdediger is nog herstellende van de rugblessure, en werd op 9 december gefilmd toen hij een ommetje maakte in zijn rolstoel. Onder luid applaus verliet Ruschel vrijdag het ziekenhuis.

In totaal kwamen 71 mensen om het leven tijdens de vliegtuigcrash, waarbij Ruschel, doelman Jakson Follman en verdediger Neto als enige spelers de klap overleefden.

Wijers wederom invloedrijkste Nederlander

Hans Wijers voert voor het derde jaar op rij de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders aan. De voormalig D66-minister en oud-topman van AkzoNobel bekleedt onder meer bestuurlijke functies bij Shell, Heineken en het Concertgebouw. Op de tweede plaats komt Paul Polman, topman van voedingsmiddelenconcern Unilever en voorloper op het gebied van duurzaamheid.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank neemt de derde plaats in, gevolgd door voormalig Shell-topman Ben van Beurden en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.

Hoogst genoteerde vrouw is Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. Naast Van Loon hebben nog 52 andere vrouwen een plek op de lijst weten te bemachtigen. Voor het eerst sinds jaren is het aantal invloedrijke vrouwen gedaald, al staan ze gemiddeld wel op hogere posities dan in 2015.

Doel van de Top 200 is om jaarlijks de posities en netwerken van de 'bestuurlijke elite' in kaart te brengen. De krant doet dit op basis van een netwerkanalyse, een uitgebreide database met personen en functies en een journalistieke controle.

Wijers wederom invloedrijkste Nederlander
Wijers wederom invloedrijkste Nederlander (Foto: ANP)

Trump belooft Syrië 'veilige zones'

De regering van Donald Trump zal zogenoemde 'veilige zones' tot stand brengen in Syrië om zo burgers van het land te beschermen die slachtoffer zijn van de burgeroorlog. Dat zei de toekomstige president van de Verenigde Staten vrijdag. Volgens de huidige president Barack Obama is zoiets moeilijk voor elkaar te krijgen.

Trump en Obama spraken onafhankelijk van elkaar over de situatie in Syrië, nadat vrijdag de evacuatie van burgers uit Aleppo tot stilstand leek te zijn gekomen. "We gaan proberen om de situatie daar te herstellen en mensen daar te helpen", aldus de Republikein Trump op een bijeenkomst met aanhangers in Florida. "We gaan veilige zones creëren en de Golfstaten gaan daar voor betalen."

Eerder had president Obama aan verslaggevers gemeld dat het idee een voortdurende inspanning vergt, aangezien de zones beschermd moeten worden door grondtroepen. Het is onwaarschijnlijk dat de Syrische president Assad en zijn bondgenoten Rusland en Iran daar mee instemmen.

Trump belooft Syrië 'veilige zones'
Trump belooft Syrië 'veilige zones' (Foto: ANP)

'Babel tekent bij Turkse topclub'

Ryan Babel lijkt het nieuwe jaar in de Turkse competitie te spelen. De aanvaller is naar verluidt akkoord met Besiktas.

Ryan Babel is per 1 januari 2017 transfervrij en kan Deportivo la Coruña derhalve gratis verlaten. Volgens NTV Spor heeft de oud-Ajacied een akkoord met Besiktas bereikt over een contract voor tweeënhalf jaar.

Bij Deportivo tekende Babel afgelopen zomer een contract voor een half seizoen, zodat hij zich in de kijker kon spelen bij een andere club. Met drie goals en een assist in tien competitieduels is hij daar aardig in geslaagd.

FOK! Wat een weer: bijna winter

Goedemorgen, in de vroege ochtend hangt er nog wat mist hier en daar,
maar dat klaart vrij snel op blijkbaar.
In het oosten van het land,
heeft de zon nog eventjes de overhand.
In de middag trekt ook daar de bewolking binnen
en kunnen we her en der wat miezerregen innen.
De temperaturen lopen uiteen van 5 graden in het oosten tot 9 graden aan zee.
De wind is zwak tot matig en komt uit het zuidwesten, dit was het weerbericht, tabee! 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:43
Zon onder: 16:29
Zonkracht: 1 / 1
Een paar dagen terug had ik een schitterend uitzicht op de maan, door de bomen. Het is een enorme crappy foto, sorry daarvoor
 Zie de maan schijnt door de bomen (Foto: DJMO)
Zie de maan schijnt door de bomen (Foto: DJMO)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1903 Orville Wright maakt de eerste gemotoriseerde vlucht ter wereld, met de Wright Flyer (of mogelijk de Flyer I) te Kitty Hawk.
1938 Het pas twee jaar oude Centraal Station van Utrecht brandt grotendeels uit.
1944 Task Force 38 komt terecht in een tropische storm (Typhoon Cobra). Er vallen meer dan 790 slachtoffers, en naast schade aan de schepen gaan ook 3 torpedojagers en meer dan 140 toestellen verloren.
1969 De Amerikaanse luchtmacht verklaart dat een onderzoek naar UFO's geen bewijs van het bestaan van buitenaardse ruimtevaartuigen heeft opgeleverd.
1970 De rechtszaak betreffende het bloedbad van Mỹ Lai begint.
1983 Het Nederlands voetbalelftal doet zijn plicht en verslaat Malta in Rotterdam met 5-0 in de EK-kwalificatiereeks.
2003 SpaceShipOne maakt zijn eerste gemotoriseerde vlucht.

Michael Schumacher op Twitter

Michael Schumacher heeft sinds vrijdag een eigen Twitteraccount. De voormalige Formule 1-coureur debuteerde vorige maand ook al op Facebook en Instagram.

De inmiddels 47-jarige Duitser lag maandenlang in coma in een ziekenhuis, na zijn skiongeluk van 2013 in de Franse Alpen. Daarbij liep de zevenvoudig wereldkampioen zwaar hersenletsel op. Hij vecht in zijn woning aan het Meer van Genève in Zwitserland nog altijd voor zijn herstel.

De familie van Schumacher brengt zelden informatie over de gezondheidstoestand van de oud-coureur naar buiten.

Michael Schumacher op Twitter
Michael Schumacher op Twitter (Foto: BuzzT)

Nablussen brand Roermond dit weekend

In Roermond is de brandweer nog een of twee dagen bezig met nablussen na een grote brand vrijdag in een kunststoffabriek van Sekisui Alveo. Een 55-jarige medewerker moest worden behandeld vanwege ademhalingsproblemen. Zo'n honderd medewerkers van de fabriek en bedrijven in de omgeving werden geëvacueerd. Een bedrijfshal is uitgebrand.

In de wijde omgeving waren dikke, donkere rookwolken te zien. Inwoners van de hele stad kregen het advies binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.

"Er is geen gevaar voor de volksgezondheid geweest", zei de Roermondse locoburgemeester Angely Waajen vrijdagavond. De brandweer gaat het uitgebrande gebouw tijdens het nablussen slopen. Dat kan volgens de veiligheidsregio Limburg Noord leiden tot nieuwe vuurhaardjes. Omwonenden kunnen daardoor nog enige tijd last hebben van de rook.

Door de brand lag het trein- en busverkeer urenlang stil. Vervoerder Arriva zette bussen in. De afrit Roermond-Oost van de A73 werd afgesloten. Het Roermondse Laurentius Ziekenhuis stelde alle operaties uit omdat de ventilatie vanwege de rook moest worden afgesloten.

In weekend nog nablussen brand Roermond
In weekend nog nablussen brand Roermond (Foto: ANP)

Noord/Zuidlijn The Game

Het is al bijna mogelijk om over de Noord/Zuidlijn in Amsterdam te rijden, langs metrostations als Rokin en Vijzelgracht. Niet in het echt, maar op de computer. Er is namelijk een spel van de nieuwe metrolijn gemaakt: Noord/Zuidlijn, The Game, voor pc en Mac. Spelers kunnen punten verdienen door passagiers naar hun bestemming te brengen.

Op de site van de Noord/Zuidlijn is vrijdag een trailer gezet. Het spel wordt woensdag gelanceerd.

Noord/Zuidlijn, The Game is gebaseerd op de simulator waarmee metrobestuurders al oefenen. In 2018 moet de eerste metro over de echte Noord/Zuidlijn gaan rijden.

Noord/Zuidlijn The Game
Noord/Zuidlijn The Game (Foto: BuzzT)

'Pepperspray-aanval' in Sportpaleis Antwerpen

Zo'n dertig bezoekers van een concert in het Antwerpse Sportpaleis zijn vrijdagavond door onbekenden met pepperspray bespoten. Volgens het Sportpaleis zou het de daders te doen zijn geweest om hun slachtoffers af te leiden en hen vervolgens te beroven.

Vijf slachtoffers hadden verzorging nodig, maar niemand hoefde naar het ziekenhuis. Het is niet duidelijk of de daders met hun afleidingsmanoeuvre ook iets hebben buitgemaakt.

Het Sportpaleis besloot het concert van Dimitri Vegas & Like Mike niet stil te leggen.

'Pepperspray-aanval' in Sportpaleis Antwerpen
'Pepperspray-aanval' in Sportpaleis Antwerpen (Foto: ANP)

Panden en auto's beschadigd bij brand De Meern

Bij een brand in De Meern zijn vrijdagavond laat drie bedrijfspanden beschadigd geraakt en meerdere auto's verwoest. De brand ging vergezeld van luide knallen, veroorzaakt door exploderende gastanks en klappende autobanden, meldde de Veiligheidsregio Utrecht.

De brand is inmiddels onder controle, maar bewoners hebben wel het advies gekregen nog enige tijd ramen en deuren gesloten te houden. Dit in verband met de aanwezigheid van rook in de omgeving.

Panden en auto's beschadigd bij brand De Meern
Panden en auto's beschadigd bij brand De Meern (Foto: ANP)

'Criminele asielzoekers snel het land uit'

Nederland heeft een criminaliteitsprobleem, geen Marokkanen-probleem. Dat zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher zaterdag in een interview met het AD.

Wel is er volgens hem een specifiek probleem zolang Marokkaanse Nederlanders zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteit. Maar door de hele groep schuldig te verklaren doen we onrecht aan al die jongeren die hun best doen en er niet tussenkomen", aldus de minister van Sociale Zaken. "Daarom ben ik extra fel op de Marokkaanse criminele asielzoekers die de boel in Ter Apel op stelten zetten. Zij verpesten het voor de Nederlandse Marokkanen. Zij moeten zo snel mogelijk het land uit."

Op de opmerking dat Marokko nauwelijks onderdanen terugneemt antwoordt Asscher in het AD: "We zullen Marokko zover moeten krijgen dat ze meer mensen terugnemen. Als het moet, ga ik er morgen heen."

Als het aan de nieuwe kopman van de PvdA ligt zal Nederland altijd klaarstaan voor slachtoffers van oorlog en geweld. "Maar daar hoort ook bij dat we heel streng zijn tegen degenen die misbruik maken van onze asielprocedure."

'Criminele asielzoekers snel het land uit'
'Criminele asielzoekers snel het land uit' (Foto: ANP)

Politie ontzet Pools parlement

De Poolse politie heeft zaterdagochtend de blokkade van het parlement weten te breken. Volgens parlementslid Jerzy Meysztowicz, behorend bij de oppositie, gebruikte de politie traangas om de demonstranten uiteen te drijven.

Na de politieactie konden premier Beata Szydlo en Jaroslaw Kaczynski, leider van de regerende conservatieve Partij voor Recht en Gerechtigheid (PiS), in een konvooi van enkele auto's het complex verlaten.

Demonstranten hadden alle uitgangen van het Poolse parlement geblokkeerd. Zij deden dit nadat de oppositie regeringspartij PiS had beschuldigd van het onrechtmatig doorvoeren van de begroting voor 2017.

Eerder op vrijdag beschuldigden drie oppositiepartijen de parlementsvoorzitter van het schenden van de grondwet.

Politie ontzet Pools parlement
Politie ontzet Pools parlement (Foto: ANP)

'Seedorf wordt trainer bij 1860 München'

Clarence Seedorf wordt door Duitse media in verband gebracht met trainerschap bij het 1860 München, dat uitkomt op het tweede profniveau.

De voormalige topspeler van onder meer Oranje en Real Madrid werd vrijdagavond gesignaleerd op de tribunes van de Allianz Arena, het onderkomen van de club dat wordt gedeeld met Bayern München.

In december werd Seedorf aan de kant gezet na tegenvallende prestaties bij het Chinese Shenzhen FC, waar hij slechts vijf maanden in het zadel zat. Daarvoor was hij oefenmeester bij AC Milan.

Tijdens de wedstrijd van 1860 München tegen Heidenheim was Seedorf in gesprek met de eigenaar, Hasan Abdullah Ismaik. Sinds november zitten de Duitsers zonder hoofdtrainer, en de Nederlander zou in beeld zijn voor die vacante positie.

Bobsleeër Holcomb wint weer voor thuispubliek, De Bruin kansloos

Bobsleeër Steven Holcomb heeft laten zien het kunstje nog altijd niet verleerd te zijn. De Amerikaan won de World Cup-wedstrijd in de tweemansbob op de baan van Lake Placid. Zijn resultaten zijn in de laatste jaren wat minder, maar de veteraan had op zijn 'thuisbaan' een reputatie hoog te houden: in de laatste zes jaar won hij in de tweemansbob vijf keer.

Met remmer Samuel McGuffie achter zich liet Holcomb in de eerste run vooral dankzij een fenomenaal slotstuk de snelste tijd al noteren. Hij was iets rapper dan zijn jonge landgenoot Justin Olsen die, samen met Evan Weinstock, verrassend de tweede tijd neerzette. Waar Holcomb er in de tweede afdaling in slaagde nog eens een toprun neer te zetten en de zege te pakken, moest Olsen zich toch gewonnen geven. De zenuwen leken op te spelen en de tweede run leek nergens naar: het leverde hem een achtste plek op.

Achter Holcomb werd de strijd vooral door Canadezen onderling gevoerd. Justin Kripps kwam daar met remmer Jesse Lumsden als winnaar uit de bus. Op 0,27 seconden van Holcomb werd hij tweede, één honderdste van een seconde voor zijn landgenoot Chris Spring en diens remmer Lascelles Brown. Won Yun-jong, regerend World Cup-kampioen uit Zuid-Korea, werd vierde. Bror van der Zijde eindigde als remmer van de Zwitser Rico Peter op de zesde plek, terwijl het Nederlandse duo Ivo de Bruin en Dennis Veenker er met de zeventiende plek van negentien deelnemers niet aan te pas kwam. 

Advocaten lichtten pornodownloaders op

Twee Amerikaanse advocaten hebben mogelijk miljoenen verdiend door het oplichten van mensen die pornofilms hadden gedownload. Ze hadden daar een uitgebreid systeem voor opgezet, dat jarenlang dienst deed. Nu zijn ze aangeklaagd, meldde het Amerikaanse ministerie van Justitie vrijdag.

De twee mannen hadden een nepbedrijfje opgericht dat de auteursrechten op pornofilms kocht. Die films zetten ze zelf op downloadsites. Vervolgens klaagden ze bij de sitebeheerders over schending van hun auteursrechten, zodat ze de IP-adressen van downloaders in handen kregen. In brieven en telefoongesprekken met die downloaders dreigden ze niet alleen met hoge boetes, maar ook met openbaarmaking. De gedupeerden konden dat voorkomen door een schikking te treffen en een paar duizend dollar te betalen.

Advocaten lichtten pornodownloaders op
Advocaten lichtten pornodownloaders op (Foto: BuzzT)

Snowboardfinale moet opnieuw, winnaar verliest

Ook voor de snowboarders is het World Cup-seizoen in volle gang, waarbij het vrijdag de beurt was aan de boardercrossers. In het Oostenrijkse Montafon raasden ze naar beneden, maar in de finale bij de mannen ging er iets niet helemaal goed.

De Australiër Alex Pullin kon bij de start niet goed wegkomen nadat zijn startpoortje haperde. "Ik wist niet zeker of het poortje echt haperde, dus ben maar gewoon verder gegaan", vertelde hij na afloop. De Italiaan Omar Visintin kwam als eerste over de finish en begon te juichen, maar al snel bleek dat Australisch protest ervoor zorgde dat de finale opnieuw gedaan moest worden, een unicum. 

De Amerikaan Hagen Kearny had nog nooit een podium gehaald, maar ging met de beste mindset terug naar boven voor de herstart. "Ik zag dat de andere drie jongens er geen zin meer in hadden om weer naar boven te gaan, dus daar had ik een voordeel, want ik wilde wel!" Kearny kende de beste start en profiteerde daar optimaal van. Hij werd niet meer ingehaald en gaat als winnaar de boeken in.

Visintin werd dit keer tweede, maar hij reageerde sportief. "Nadat ik in eerste instantie gewonnen had kon ik bij de herstart alleen maar verliezen natuurlijk, dat was moeilijk. Maar goed, het poortje van Alex haperde en dan is het gewoon eerlijk om opnieuw te beginnen, dat hoort erbij." Pullin werd uiteindelijk nog derde, voor zijn Australische landgenoot Jarryd Hughes. Karel van Goor en Glenn de Bois uit Nederland overleefden de kwalificaties niet. 

Skeletonner Dukurs na 7 jaar twee keer op rij buiten podium

Het zit skeletonner Martins Dukurs nog niet bepaald mee. De Let won al zeven jaar op rij het World Cup-klassement en heeft de sport al jaren in een ijzeren greep, maar in het pre-olympische seizoen raakt die greep alsmaar losser. In de eerste wedstrijd in het Canadese Whistler werd hij 'slechts' vierde, in het Amerikaanse Lake Placid ging het vrijdag ook niet echt lekker.

Dukurs kende geen slecht begin van zijn eerste run, maar hoe verder hij naar beneden ging, hoe slechter het ging. Het dieptepunt was een bijna-crash in de voorlaatste bocht, waardoor hij half op de zij over de finish kwam glijden. Hij zette nog wel de zesde tijd neer, maar het podium was ver weg. In de tweede run slaagde hij er in de Duitser Christopher Grotheer te passeren, maar meer dan een vijfde plek zat er niet in.

Het was al bijzonder lang geleden dat Dukurs twee keer op rij buiten het podium viel in een World Cup-wedstrijd: in het seizoen 2008/2009 was hij nog een opkomend talent en haalde hij het podium meestal niet. Sinds februari 2009 was het niet meer voorgekomen dat Dukurs twee keer op rij het podium misliep.

De winst in Lake Placid ging naar Alexander Tretiakov. De Russian Rocket, vaak de snelste starter van het veld, kende vooral een fantastische tweede run, waarmee hij de Zuid-Koreaan Yun Sung-bin inhaalde. Yun stond na de eerste afdaling nog aan de leiding, maar viel terug naar plek drie. Ook de Amerikaan Matt Antoine ging hem in de tweede afdaling voorbij. De broertjes Tomass en Martins Dukurs eindigden op de vierde en vijfde plek.

Russische biatlete stunt met zege in Tsjechische heksenketel

De Russische biatlete Tatiana Akimova heeft voor een daverende verrassing gezorgd. Tijdens de World Cup in het Tsjechische Nove Mesto won Akimova verrassend de sprint. 

Nadat het gros van de favorieten de finish had gehaald stond de Amerikaanse Susan Dunklee op kop, dicht bij haar eerste overwinning ooit. Plotseling was daar echter Akimova, die twee keer foutloos schoot en aan de finish vijf seconden sneller was dan Dunklee. De 26-jarige Russische kwam pas twee jaar geleden met regelmaat internationaal in actie en is pas bezig aan haar tweede echte World Cup-seizoen. Een twaalfde plek, dit jaar in Östersund, was haar beste resultaat, maar nu zat er ineens een zege aan te komen.

Met startnummer 68 was daar echter plots nog iemand die het Akimova bijzonder moeilijk leek te gaan maken. De Française Anaïs Chevalier schoot ook twee keer foutloos en begon met voorsprong op de Russische aan de slotronde. Daarin kwam ze nipt tekort om Akimova achter zich te houden, maar haar beste resultaat ooit werd verpulverd: vorig seizoen werd ze vijftiende in de achtervolging in Oslo, nu eindigde Chevalier als tweede, voor Dunklee. 

De grote namen eindigden kort achter het podium. World Cup-leidster Laura Dahlmeier liet twee missers noteren en kwam zo'n tien tellen tekort voor het podium, net als de Finse Kaisa Mäkäräinen. De 20-jarige sensatie van het seizoen, Justine Braisaz uit Frankrijk, zat 0,2 seconden achter Mäkäräinen en pakte een zesde plek.  

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.