'PSV lapt salarisafspraken aan de laars'

PSV stelde in 2011, nadat de club door de gemeente Eindhoven de club van financiële afgrond was gered, publiekelijk een salarisplafond in. Met de gemeente Eindhoven, dat hielp met het aflossen van de schulden, werd destijds afgesproken dat geen enkele PSV-speler meer dan €1 miljoen zou verdienen.

Uit onderzoek van NRC naar documenten van Football Leaks blijkt dat de huidige landskampioen zich niet houdt aan het salarisplafond, dat omzeild wordt met termen als 'tekengeld', 'eenmalige bonus' of 'kampioensbonus'.

Volgens de documenten verdienen zes spelers die momenteel bij PSV onder contract staan meer dan €1 miljoen: Adam Maher (uitgeleend aan het Turkse Osmanlispor), Luciano Narsingh, Luuk de Jong, Héctor Moreno, Andrés Guardado en Gastón Pereiro.

De zaakwaarnemer van laatstgenoemde speler, Peter Gerard, ontving in het verleden bij de transfer van Pereiro €2 miljoen. Daarmee brak PSV nóg een belofte. De Brabanders zouden namelijk geen excessieve beloningen meer betalen voor het aanbrengen van spelers.

In een reactie laat algemeen directeur Toon Gerbrands weten dat PSV 'een transparante club' is. "De analyse van NRC is een onvolledige interpretatie van enkele feiten", is Gerbrands van mening. "Maar wij willen en kunnen niet ingaan op details vanwege de in contracten vastgelegde geheimhouding."

De gemeente Eindhoven kocht in 2011 de grond onder het stadion en het trainingscomplex van PSV voor ruim 48 miljoen euro. Met dat geld was de club in staat haar schulden te herfinancieren. PSV betaalt sindsdien jaarlijks 2,4 miljoen euro voor het gebruik van de grond. In ruil voor de redding zegde PSV toe een salarisplafond in te voeren.