Decentralisatie maakt zorg inderdaad goedkoper

Bijna 1,2 miljard euro. Dat is het bedrag dat alle gemeentes samen overhielden van het budget voor zorgtaken en maatschappelijke ondersteuning, blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.

Sinds januari vorig jaar zijn diverse maatschappelijke taken overgeheveld van het Rijk naar de gemeentes, deels omdat deze vorm van decentralisatie betere zorg op maat zou moeten opleveren en deels omdat het goedkoper zou zijn. Onder deze taken vallen maatschappelijke ondersteuning (5,6 miljard), algemene voorzieningen en pgb's (4 miljard) en jeugdzorg (3,1 miljard). Er was in totaal ruim 13,8 miljard beschikbaar.

De decentralisatiemaatregelen van het kabinet Rutte-II werpen dus zijn vruchten af, en men kan gaan overwegen om de budgetten voor volgend jaar met een miljard te verlagen. Er zijn namelijk geen wachtlijsten in de jeugdzorg, geen verwarde mensen die geen zorg krijgen, geen onbetaalbare facturen bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en al helemaal geen problemen met de pgb's.