FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 31 oktober 2016

Gezin gebruikt landmijn als kandelaar

Een gezin in Margraten heeft dagenlang een landmijn uit de Tweede Wereldoorlog gebruikt als kandelaar. Het projectiel stond prominent in de woonkamer, met een brandene kaars erin, schrijft nieuwssite 1Limburg.

De familie vond het voorwerp op vakantie in de Belgische Kempen. "Ik dacht dat het een kandelaar was en zette er een brandend kaarsje in," zei de moeder.

Facebookvrienden zagen een foto van de vermeende kandelaar op het sociale medium en vermoedden dat het kleinood weleens een vergeten landmijn zou kunnen zijn. Nadat de politie was ingelicht, kwam de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) het voorwerp onderzoeken.

Binnen afzienbare tijd laat de EOD weten of het projectiel nog gevaarlijk is. Mocht er in plaats van kruit enkel nog zand in zitten, dan mag de familie het voorwerp houden. Tot die tijd ligt het voorwerp in een uithoek van de tuin.

Apple voegt clown toe in iOS 10.2

In de nieuwe versie van iOS, 10.2, worden emoji's van onder meer een clown en een cowboy toegevoegd. Die emoji's waren al aangekondigd door het Unicode Consortium, maar doken maandag op in de nieuwste betaversie van het mobiele besturingssysteem van Apple.

De update bevat ook een nieuwe widget voor de Video-app en nieuwe instellingen voor de camera en de thuisknop. Ook zijn er drie nieuwe achtergronden toegevoegd. het duurt waarschijnlijk nog enkele weken voor 10.2 voor iedereen beschikbaar komt.

Eerder maandag gaf Apple al iOS 10.1.1 vrij. Die update repareert een fout waardoor de Gezondheid-app geen data meer ontving.

Apple voegt clown toe in iOS 10.2
Apple voegt clown toe in iOS 10.2 (Foto: BuzzT)

Disney kondigt volgende live action-film aan

Disney gaat opnieuw een live action-film maken van een van zijn tekenfilmklassiekers. Ook Sneeuwwitje moet er aan geloven, meldt The Hollywood Reporter maandag. Scenarioschrijver Erin Cressida Wilson, die recent het scenario schreef voor de boekverfilming van The Girl on the Train, is aan het project verbonden.

Disney heeft de laatste tijd flink de smaak te pakken in het verfilmen van zijn geanimeerde klassiekers. Eerder verschenen onder meer remakes van Assepoester, Jungle Book en Alice in Wonderland. Momenteel wordt de laatste hand gelegd op Beauty and the Beast en zijn al nieuwe versies van Mulan, The Lion King en Aladdin aangekondigd.

Van Sneeuwwitje zijn in de loop der jaren al verschillende nieuwe bewerkingen gemaakt. In 2012 kwamen er met Mirror Mirror en Snow White and the Huntsman zelfs twee films in een jaar uit.

Disney kondigt volgende live action-film aan
Disney kondigt volgende live action-film aan (Foto: BuzzE)

'Verstappen gooit talent te grabbel'

Niki Lauda is volgens nieuwssite 1Limburg weer eens woest op Max Verstappen. De adviseur van Mercedes, die eerder al riep dat Verstappen 'rijp is voor een bezoekje aan de psychiater', vindt dat Verstappen zijn talent te grabbel gooit met zijn 'stomme acties'.  

Lauda stelt dat Verstappen tijdens de Grand Prix van Mexico in de eerste bocht over de schreef ging. De coureur probeerde daar Mercedesrijder Nico Rosberg te passeren. De bolides van de twee raakten elkaar daar even. "Dat had Nico het kampioenschap kunnen kosten. Dit valt niet te accepteren," brieste Lauda. "Nico lag duidelijk voor en Verstappen ramde hem van de baan. Zijn talent staat buiten kijf, maar dat gooit hij te grabbel met al die stomme acties."

Max Verstappen (Foto: ANP)
Max Verstappen (Foto: ANP)

GeenPeil richt pijlen op VVD, PvdA en D66

De initiatiefnemers van GeenPeil die zorgden voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne beginnen een campagne tegen de politieke partijen die de uitslag negeren. De organisatie heeft dat maandagavond aangekondigd naar aanleiding van de extra tijd die minister-president Mark Rutte krijgt om een antwoord te vinden op de tegenstem van de Nederlandse kiezers.

GeenPeil wil mensen overhalen om bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart niet te stemmen op VVD, PvdA of D66 of op andere partijen die medeplichtig zijn aan het negeren van de uitslag, aldus de aankondiging. "Meer dan een half jaar na 6 april wachten we nog steeds op een antwoord op de uitslag. GeenPeil laat zich niet piepelen. Het wordt tijd voor een voorjaarsoffensief. We gaan opnieuw campagne voeren."

In april stemde een ruime meerderheid in een raadgevende volksraadpleging tegen het verdrag. De Tweede Kamer wilde voor 1 november een reactie van het kabinet op de uitslag van het referendum. Na stevige onderhandelingen met oppositiepartijen zoals D66 krijgt Rutte nu meer tijd om een oplossing te vinden.

GeenPeil richt pijlen op VVD, PvdA en D66
GeenPeil richt pijlen op VVD, PvdA en D66 (Foto: ANP)

Le Pen moet ruim drie ton teruggeven aan EP

Marine Le Pen, de voorzitter van de Franse extreemrechtse partij Front National, moet 339.000 euro betalen aan het Europees Parlement, melden Franse nieuwssites. Het Europese antifraudebureau Olaf eist dit bedrag omdat zij medewerkers van FN ten onrechte op de loonlijst van het parlement heeft gezet.

Het bedrag heeft betrekking op twee medewerkers die jarenlang betaald kregen als medewerker van Le Pen in het Europarlement, maar ze zouden vooral opdrachten voor de partij hebben uitgevoerd die daar niets mee te maken hadden. De politica was om tekst en uitleg gevraagd, maar reageerde daar niet op. Zij moet de salarissen van het tweetal tussen 2010 en 2016 nu terugbetalen.

Er loopt nog een onderzoek naar een twintigtal andere medewerkers van FN, waarmee Olaf begin 2015 startte. Le Pen deed de zaak toen af als 'politieke manipulatie'.

Le Pen moet ruim drie ton teruggeven aan EP
Le Pen moet ruim drie ton teruggeven aan EP (Foto: ANP)

Justin Bieber schikt met fotograaf

Justin Bieber is tot een schikking gekomen met de fotograaf die in 2014 door een van de bodyguards van de zanger zou zijn aangevallen. Daarmee is een rechtszaak afgewend, meldt TMZ.

De paparazzo, Manuel Munoz, schoot in een filiaal van Subway in Miami een aantal plaatjes van Bieber maar de zanger was daar niet van gediend. De zanger stuurde vervolgens zijn beveiliger op hem af.

Bieber had tot eind oktober de tijd om op de zaak te reageren. Details over de schikking zijn niet bekendgemaakt.

Justin Bieber schikt met fotograaf
Justin Bieber schikt met fotograaf (Foto: BuzzE)

Robbert Dijkgraaf geeft weer tv-college

Robbert Dijkgraaf gaat opnieuw live college geven op televisie. Op 2 december verkondigt hij voor de zesde keer zijn kennis in DWDD University. Dit keer is het onderwerp licht, meldt de VARA maandag.

Dijkgraaf is sinds juli 2012 directeur van het vooraanstaande Institute for Advanced Study in Princeton. Naar zijn eerdere colleges over de oerknal, het allerkleinste, Albert Einstein, het oneindige en zwarte gaten keken meer dan een miljoen mensen. Tickets voor het nieuwe college zijn vanaf nu verkrijgbaar.

Robbert Dijkgraaf geeft weer tv-college
Robbert Dijkgraaf geeft weer tv-college (Foto: BuzzE)

Asscher: inzet John de Wolf niet aanbesteden

De inzet van oud-profvoetballer John de Wolf als ambassadeur voor werkzoekende vijftigplussers valt waarschijnlijk wat duurder uit dan de begrote 50.000 euro. Het ministerie van Sociale Zaken had de klus daardoor eigenlijk moeten aanbesteden, maar wil De Wolf niet kwijt en ziet de overschrijding door de vingers.

De 53-jarige De Wolf maakte bij zijn introductie eerder deze maand zo'n goede indruk op pers en politiek dat de Tweede Kamer meteen vroeg hem vaker in te zetten. Minister Lodewijk Asscher voelt daar wel voor en wil de voormalige voorstopper van Feyenoord op tournee sturen door het land, schrijft hij aan de Kamer. De extra kosten neemt Asscher op de koop toe. De Kamer had hem immers gevraagd niet te zuinig te zijn met het inzetten van De Wolf, brengt hij in herinnering.

Asscher stelde De Wolf aan als boegbeeld van de werkzoekende vijftigplusser omdat hij daadkracht en werklust zou belichamen. Hij moet helpen de vooroordelen over deze groep, die bovenmatig vaak zonder baan zit, weg te nemen.

Asscher: inzet John de Wolf niet aanbesteden
Asscher: inzet John de Wolf niet aanbesteden (Foto: ANP)

16 jaar geëist voor doodschieten oom en hond

Tegen een 24-jarige man die bijna twee jaar geleden zijn oom in Rosmalen doodschoot, is maandag zestien jaar gevangenisstraf geëist. Volgens het Openbaar Ministerie schoot de man, ook uit Rosmalen, op 2 december 2014 zijn destijds 49-jarige oom dood op straat toen hij zijn hond aan het uitlaten was. De hond werd ook doodgeschoten. Twee maanden later werd de neef opgepakt.

De zaak is maandag in de rechtbank in Den Bosch behandeld. Het ging om een 'koelbloedige liquidatie', aldus de officier van justitie. "De verdachte heeft gebruikgemaakt van een scooter die niet terug te herleiden is naar de vorige eigenaar. Hij is met een wapen de woonwijk in gereden en heeft zes schoten afgevuurd. Niets wijst er op dat verdachte heeft gehandeld in een plotselinge opwelling."

De uitspraak is maandag 14 november.

16 jaar geëist voor doodschieten oom en hond
16 jaar geëist voor doodschieten oom en hond (Foto: ANP)

'Twitter Nederland sluit deuren'

Twitter sluit zijn Nederlandse kantoor als onderdeel van zijn laatste reorganisatie. Dat meldt de Amerikaanse website Recode op basis van bronnen. Ook het Duitse kantoor en dat in België zouden dichtgaan.

Twitter maakte donderdag bekend ongeveer 350 mensen te ontslaan, ongeveer 9 procent van zijn personeelsbestand. De Europese kantoren hebben mediateams en verkoopteams.

De aangekondigde reorganisatie heeft mogelijk als doel om interessanter te worden voor kopende partijen. Onlangs lukte het Twitter niet om een partij te vinden die een bod wilde uitbrengen.

'Twitter Nederland sluit deuren'
'Twitter Nederland sluit deuren' (Foto: BuzzT)

Paus prijst positieve aspecten van Reformatie

Paus Franciscus heeft maandag tijdens een bezoek aan Zweden de positieve aspecten van de Reformatie erkend, waar de Duitse monnik Maarten Luther vijfhonderd jaar geleden de aanzet toe gaf.

"Met dankbaarheid erkennen wij dat de Reformatie de heilige schrift een centralere plaats heeft gegeven in het leven van de (Katholieke) Kerk", zei Franciscus tijdens een gezamenlijke gebedsdienst in Lund. Hij pleitte voor verdere toenadering tussen katholieken en protestanten. "Wij mogen ons niet neerleggen bij de splijting en vervreemding", zei de paus. "Wij hebben de kans een beslissend moment in onze geschiedenis weer goed te maken."

Samen met de voorzitter van de Lutherse Wereldbond, Munib Younan, ondertekende de paus een verklaring. Daarna klonk in de kerk applaus.

Paus prijst positieve aspecten van Reformatie
Paus prijst positieve aspecten van Reformatie (Foto: ANP)

Geen uptempo songfestivalliedje voor O'G3NE

Het nummer waarmee O'G3NE Nederland gaat vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival wordt waarschijnlijk geen uptempo liedje. Dat zeiden de meiden maandag in RTL Boulevard.

"Ik denk dat het gewoon belangrijk is dat het een goed popliedje is en dat we dicht bij ons zelf blijven", zei Shelley. "Hoe dat dan precies gaat klinken, weten we zelf ook nog niet."

Het liedje moet nog geschreven worden maar Lisa, Amy en Shelley hebben al wel een idee van hoe het uiteindelijk moet worden. "Ik denk dat het geen super uptempo plaat wordt. Dat is niet ons uitgangspunt", vervolgt Shelley. "Van begin tot eind moet het je kippenvel geven en bij ons ook, dus we zijn heel benieuwd."

Zaterdag werd bekend dat O'G3NE de Nederlandse inzending is op het komende Eurovisiesongfestival in mei.

Geen uptempo songfestivalliedje voor O'G3NE
Geen uptempo songfestivalliedje voor O'G3NE (Foto: BuzzE)

Mogelijk doorbraak in Posbankmoord uit 2003

Er is mogelijk een doorbraak in de zaak van de moord op Alex Wiegmink uit Drempt. De huisschilder werd in januari 2003 doodgeschoten op de Posbank bij Rheden, waar hij wilde gaan hardlopen. Zijn lichaam werd een paar uur later teruggevonden in zijn brandende auto in het Brabantse Erp.

Een coldcase-team van de politie heeft nu nieuwe aanknopingspunten gevonden, meldt misdaadverslaggever Peter R. de Vries op Twitter. Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond in de uitzending ook aandacht aan de moordzaak. Door met verbeterde technieken en nieuwe analyses naar de zogenaamde Posbank-moord te kijken, kan de politie in het tv-programma nieuwe aanknopingspunten voorleggen.

Wandelaars vonden het lichaam van de 44-jarige Wiegmink bij een bosgebied in het Brabantse Erp, in de kofferbak van zijn eigen auto. Later blijkt dat hij al op de Posbank moet zijn doodgeschoten. De politie vermoedt dat Wiegmink op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats was, en dat er meerdere personen bij zijn dood zijn betrokken. In de loop der tijd zijn meerdere verdachten aangehouden en verhoord, maar tot een veroordeling kwam het nooit.

Mogelijk doorbraak in Posbankmoord uit 2003
Mogelijk doorbraak in Posbankmoord uit 2003 (Foto: ANP)

Blu-ray: Gomorra: La Serie (Seizoen 2)

Roberto Saviano schreef met Gomorra een boek dat de basis vormde voor een film. Vorig jaar werd daar zelfs een serie mee geïntroduceerd: Gomorra: La Serie. Nu zijn er niet zoveel Italiaanse series die ons land bereiken, maar dat deze dat wel lukte was een fijne verrassing. Onlangs kwam de blu-ray van het tweede seizoen uit in Nederland en het lijkt dat dit een waardige opvolging van het sterke eerste seizoen is.

Interventieteam naar verpleeghuis om medicijnen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft verstrekkende maatregelen genomen bij drie verpleeghuisinstellingen omdat daar de medicatieveiligheid niet voldoet. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn bekendgemaakt.

Van Rijn heeft maandag voor de tweede keer een lijst vrijgegeven van verpleeghuizen waar de grootste zorgen over zijn. Vijf van de elf verpleeghuizen die afgelopen zomer voor het eerst op de lijst stonden hebben zich niet aan het intensiefste toezicht weten te ontworstelen en staan er nog steeds op. Omdat er drie (kleine) nieuwe instellingen op de lijst zijn geplaatst, telt die nu acht verpleeghuisinstellingen.

De instellingen die in september (nog) onder intensief toezicht stonden, zijn Avondrust, Care Residence Zonnestraal, Beweging 3.0, Careyn, Cato, Humanitas, Laurens en Warande.

De staatssecretaris liet ook weten dat, sinds de start van het extra toezicht in 2015, bij 111 van de 150 verpleeghuisinstellingen waar sprake was van een verhoogd risico de kwaliteit inmiddels op orde is. Daar is geen extra toezicht van de inspectie meer nodig.

"Laat ik duidelijk zijn: ik wil dat de kwaliteit zo snel mogelijk verbetert in alle verpleeghuizen waar dat nodig is. Gelukkig is er door er bovenop te zitten echt vooruitgang geboekt in de afgelopen periode. Bij 111 instellingen is het extra toezicht ondertussen overbodig. Waar nog verbeteringen nodig zijn, treedt de inspectie handhavend op", aldus Van Rijn.

Interventieteam naar verpleeghuis om medicijnen
Interventieteam naar verpleeghuis om medicijnen (Foto: ANP)

Kabinet om de tafel met Vlaamse regering

Het kabinet overlegt volgende week in Gent met de Vlaamse regering over nauwere samenwerking. Premier Mark Rutte neemt op 7 november minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) en de staatssecretarissen Sander Dekker (Onderwijs) en Martijn van Dam (Economische Zaken) mee.

De kabinetsdelegatie spreekt op het stadhuis van Gent Ruttes Vlaamse collega Geert Bourgeois en diens ministers van Onderwijs, Energie, Mobiliteit en Economische Zaken. Nadien gaan zij in gesprek met Vlaamse bestuurders en ondernemers. Het doel van de bijeenkomst is de hechte band tussen Vlaanderen en Nederland te versterken en de concurrentiepositie van beide te bevorderen.

In 2011 en 2013 vond er ook al zo'n Vlaams-Nederlandse top plaats.

Kabinet om de tafel met Vlaamse regering
Kabinet om de tafel met Vlaamse regering (Foto: ANP)

VS gebruikten servers Nederland om te hacken

De Amerikaanse geheime dienst heeft mogelijk Nederlandse servers gebruikt voor cyberspionage. Hackers hebben maandag een lijst met ruim driehonderd gebruikte computersystemen van over de hele wereld gepubliceerd. Daarop staan de servers van de Universiteit van Amsterdam, hostingprovider Yourname uit Nijmegen en de internationale organisatie OPCW, die in Den Haag is gevestigd.

Volgens Rickey Gevers van de Haagse beveiliger RedSocks Security zijn de servers mogelijk gebruikt als een tussenstap op weg naar het doelwit van de spionnen. "In feite leenden ze de servers ongevraagd om ongezien een aanval uit te voeren. Via een achterdeurtje komen ze binnen", legt hij uit.

Voor een andere veiligheidsdienst, het mogelijke doelwit, kan het heel waardevol zijn dat dit nu naar buiten is gebracht. Gevers: "Als je in je systemen ziet dat deze servers op bezoek zijn geweest, moet je je op zijn minst achter de oren krabben. En wellicht is het de moeite waard om verder onderzoek te doen."

De lijst is gepubliceerd door de hackersgroep Shadow Brokers. Het is niet duidelijk wie daar achter zitten. Waarschijnlijk werkt de groep voor een staat, mogelijk Rusland. "De risico's voor hen zijn zo groot en de mensen krijgen hier niets voor, hooguit wat bitcoins en dat was het dan. Ik vind het heel lastig, ik heb zoiets nog nooit meegemaakt." Het zijn volgens Gevers in elk geval geen hobbyisten. Mogelijk brengen ze in de komende dagen nog meer buiten.

Het bericht bij de lijst met servers is geschreven in krom Engels. De afzenders noemen het een Halloweenverrassing voor 'de Amerikanski's'. Ook dreigen ze de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgende week te verstoren. Rusland wordt beschuldigd van het beïnvloeden van de stembusgang door te hacken.

Gevers gelooft dat de lijst met servers echt is. "De Shadow Brokers zijn tot nu toe heel geloofwaardig geweest. In augustus hebben ze ook al informatie naar buiten gebracht. Dat ging over de cyberwapens van de veiligheidsdienst NSA. Die klopten precies met wat klokkenluider Edward Snowden had beschreven. Het was 100 procent echt. De digitale handtekening onder het bericht nu komt precies overeen met de handtekening toen."

Het is niet bekend wanneer de Nederlandse servers zijn gebruikt. Bij alle servers staan jaartallen tussen 2000 en 2010. "We kunnen niet interpreteren wat die jaartallen betekenen. Het hoeft in elk geval niet te betekenen dat de servers na 2010 niet meer zijn gebruikt."

VS gebruikten servers Nederland om te hacken
VS gebruikten servers Nederland om te hacken (Foto: BuzzT)

Wadden, Veluwe en Duinen mooiste natuur

Het Waddengebied, de Veluwe en de Hollandse Duinen zijn gekozen tot mooiste natuurgebieden van Nederland. De jury voegde zelf het deltagebied Biesbosch en Haringvliet als vierde winnaar toe aan de drie door burgers uitverkoren gebieden.

Een kleine 90.000 mensen brachten hun stem uit, maakte staatssecretaris Martijn van Dam maandagavond in De Wereld Draait Door bekend. De vier winnaars krijgen elk maximaal 300.000 euro van het ministerie van Economische Zaken. Met het geld kunnen ze hun natuurgebied toegankelijker en bekender maken. Ook krijgen ze een prominente plaats in een landelijke campagne om de Nederlandse natuur aan de man te brengen.

Onder de negen door de vakjury voorgedragen gebieden die naast de titel grepen is onder meer de Oosterschelde, die als vierde eindigde maar door de jury werd gepasseerd. Saba kreeg de minste stemmen.

Met de verkiezing hoopt Van Dam het vertrouwde rijtje nationale iconen, zoals de tulp, de molens en Amsterdam, aan te vullen met Nederlandse natuur.

Wadden, Veluwe en Duinen mooiste natuur
Wadden, Veluwe en Duinen mooiste natuur (Foto: ANP)

Robben hoopt op leuk duel tegen PSV

Arjan Robben is weer even terug in Eindhoven. De aanvaller speelt morgenavond met Bayern München in de Champions League tegen PSV. Twee weken geleden scoorde de voormalig PSV'er en zag zijn ploeg met 4-1 winnen.

Robben is de laatste week in prima vorm. Afgelopen weekend scoorde hij opnieuw en was hij twee keer betrokken bij even zoveel doelpunten van Robert Lewandowski. "Of ik dinsdag rustig aan ga doen? Het is eerst afwachten of ik mee mag doen. Zo ja, dan ga ik gewoon lekker voetballen. Hopelijk wordt het een leuke wedstrijd", aldus de voetballer.

Carlo Ancelotti, trainer van Bayern München, is erg blij met de international van het Nederlands elftal. "Ik hoop dat hij dit niveau vasthoudt. Hij kan spelen dinsdag, Arjen is in goede conditie. Ik weet alleen niet hoe lang hij gaat spelen. Het is morgen een belangrijke wedstrijd. Ons doel is om eerste in de groep te worden. Daarom stel ik het sterkste team op."

Mocht Robben morgenavond in het Philips Stadion scoren, dan zal hij zich op juich-gebied niet inhouden. "Dat heeft niets met mijn respect voor PSV te maken, maar ik ben nu speler van Bayern", liet hij weten.

Het ging ook nog even over het contract van Robben, dat na dit seizoen afloopt. "Tot vandaag hebben er geen gesprekken plaatsgevonden. Maar van beide kanten weten we wat we aan elkaar hebben. Er is waardering over en weer. Ik ben er echt niet mee bezig. Ik wil fit blijven en lekker in mijn ritme komen."

Ook kreeg Robben de vraag of hij ooit nog bij PSV zal terugkeren. "Die vraag is voor mij nu nog niet aan de orde. Ik voel me super lekker en hoop nog een tijd bij Bayern te spelen."

Robben hoopt op leuk duel tegen PSV (Pro Shots / Action Images)
Robben hoopt op leuk duel tegen PSV (Pro Shots / Action Images)

Heemskerk niet naar WK korte baan

Femke Heemskerk zal haar titel op de 100 meter tijdens het WK korte baan in Canada niet verdedigen. Dit heeft de Nederlandse zwemster vandaag laten weten. Na een teleurstellende Olympische Spelen kiest ze voor een meer geleidelijke aanloop naar het nieuwe seizoen.

Heemskerk laat daarom ook het Open NK in Hoofddorp aan zich voorbij gaan. "De Open Nederlandse Kampioenschappen (ONK) en WK korte baan komen op dit moment dan ook te vroeg om optimaal te presteren", liet ze in een korte reactie op haar website weten.

In het nieuwe zwemseizoen wil Heemskerk zich meer gaan toeleggen op de langebaanwedstrijden.

Zoet mist ook Bayern München

PSV kan morgenavond wederom niet beschikken over Jeroen Zoet. De Eindhovenaren spelen in het kader van de Champions League tegen Bayern München. Zoet was er in de afgelopen duels ook al niet bij, vanwege een spierblessure. Diezelfde kwetsuur noopt hem nu opnieuw tot toekijken.

Naast de afwezigheid van Zoet zijn ook Siem de Jong, Jorrit Hendrix en Jürgen Locadia nog niet inzetbaar. Steven Bergwijn en Jetro Willems vielen afgelopen weekend in de wedstrijd met Vitesse (0-2) geblesseerd uit, maar stonden vandaag wel weer op de groene mat.

Tot slot, Luciano Narsingh trainde vandaagg apart, maar lijkt het treffen met Bayern München ook te moeten missen.

Kinderopvang krijgt kwaliteitsimpuls

Kwalitatief hoogstaande opvang van kinderen moet beschikbaar komen voor iedereen die er gebruik van wil maken. Vanaf 1 januari 2018 gelden voor peuterspeelzalen en kinderopvang uniforme kwaliteitseisen. Personeel krijgt op de werkplek coaching van pedagogen en de taalvaardigheid van medewerkers moet aan minimumeisen voldoen. Een pedagogisch medewerker heeft straks de verantwoordelijkheid over drie baby's, die verhouding is nu nog een op vier.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft maandag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Onder meer Brancheorganisatie Kinderopvang, de FNV, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en ouderorganisatie BOinK waren nauw betrokken bij de besprekingen.

Er komt een regeling dat ook peuters van niet-werkende ouders naar de opvang mogen. Voor werkende ouders komt er één financieringssysteem, de kinderopvangtoeslag, die voor zowel peuterspeelzalen als kinderopvang geldt.

Kinderopvang krijgt kwaliteitsimpuls
Kinderopvang krijgt kwaliteitsimpuls (Foto: ANP)

Leven eurozone iets duurder, groei stabiel

De economische groei in de eurolanden is in het derde kwartaal gestabiliseerd op het niveau van de voorgaande drie maanden. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat maandag op basis van een eerste raming. Verder bleek het leven binnen de muntunie afgelopen maand iets duurder te zijn geworden.

De economie van de eurolanden groeide in doorsnee met 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In vergelijking met het derde kwartaal van 2015 ging de euro-economie er met 1,6 procent op vooruit. Beide plussen waren even sterk als in het tweede kwartaal en voldeden aan de verwachtingen van economen.

Eurostat meldde geen groeicijfers van afzonderlijke landen. Het CBS publiceert op 15 november een eerste raming van de groei van de Nederlandse economie in het derde kwartaal.

Inflatie
Het leven in de eurolanden is deze maand gemiddeld 0,5 procent duurder geworden in vergelijking met oktober 2015. Het prijspeil in de eurolanden steeg daarmee deze maand iets sterker dan in september, toen een inflatie van 0,4 procent werd gemeten.

De geldontwaarding blijft nog ver verwijderd van het peil van net geen 2 procent waar de Europese Centrale Bank (ECB) naar streeft. Ook hier meldde Eurostat geen separate cijfers van landen.

Eind vorige week werd in Duitsland al wel een inflatie van 0,8 procent gemeld voor oktober. In Frankrijk werd het leven gemiddeld 0,4 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee lag de inflatie in Frankrijk gelijk aan het niveau van september. Het Nederlandse inflatiecijfer over oktober maakt het CBS 10 november bekend.

Leven eurozone iets duurder, groei stabiel
Leven eurozone iets duurder, groei stabiel (Foto: ANP)

Idris Elba ontkent romance met Madonna

Idris Elba ontkent dat hij en Madonna intiem zijn geweest. De Britse acteur schildert de geruchten over hun romance af als een 'hype'. "Of ik het doe met Madonna? Nee motherfuckers... Geloof de hype niet", twittert Idris in een reactie.

The Sun meldde dat Idris en Madonna het afgelopen weekend wel erg gezellig met elkaar hadden op een feestje dat de popdiva gaf in Londen. Ze zouden hun handen niet van elkaar af hebben gehouden, aldus een van de aanwezige feestgangers.

Idris Elba ontkent romance met Madonna
Idris Elba ontkent romance met Madonna (Foto: BuzzE)

D66 gunt Rutte tijd voor oplossing

D66 zal premier Mark Rutte de tijd geven om tot een oplossing te komen voor het Oekraïneverdrag. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold maandag laten weten. "Het liefst hadden we nu een antwoord gezien, maar als hij kansen ziet om tot een goede oplossing te komen dan geven wij hem die tijd", aldus Pechtold.

Voor D66 zijn twee zaken van cruciaal belang, laat hij weten. "Enerzijds moet het kabinet tegemoet komen aan de zorgen van de nee-stem. Anderzijds moet Europa niet uit elkaar gespeeld worden en mogen we Poetin niet de mogelijkheid geven Oekraïne te destabiliseren en de veiligheid aan de grenzen van Europa in gevaar te brengen".

D66 gunt Rutte tijd voor oplossing
D66 gunt Rutte tijd voor oplossing (Foto: ANP)

Aantal treinen rijdt niet vanaf Amsterdam CS

Een aantal treinen rijdt maandagmiddag niet vanaf Centraal Station Amsterdam. Mogelijk komt dat door een werkonderbreking van machinisten en conducteurs.

Zij houden op Amsterdam Centraal van 17.00 tot 19.00 uur een zogeheten groot werkoverleg, waarin ze praten over hun onvrede over verschillende onderwerpen. Het gaat vooralsnog om vier treinen: naar Hoofddorp, Zwolle, Schiphol en Den Helder.

Aantal treinen rijdt niet vanaf Amsterdam CS
Aantal treinen rijdt niet vanaf Amsterdam CS (Foto: ANP)

'Afwezigheid Wilders niet verstandig'

De afwezigheid van Geert Wilders bij zijn proces is wellicht niet verstandig, maar we moeten het respecteren. Dat zei zijn raadsman Geert-Jan Knoops maandag, voorafgaand aan de zitting in het justitieel complex Schiphol. Dat de PVV-voorman er niet is, noemde zijn advocaat 'op zich niet heel verrassend'.

Op de vraag of het verstandig is om weg te blijven zei Knoops tegen verslaggevers: "Nee, het is wel in lijn met zijn standpunt en we respecteren dat omdat hij van oordeel is dat het een politiek proces is en dat hij om die reden daar geen bijdrage aan wil leveren door hier vandaag te zijn". De beslissing of het verstandig is, kan echter uiteindelijk alleen door Wilders worden beoordeeld, zei de advocaat verder.

De beslissing verandert volgens Knoops de loop van het proces waarschijnlijk niet. Hij kan zich niet voorstellen dat het strafverzwarend zou kunnen werken. Het advocatenteam is volgens hem in ieder geval prima in staat om ook bij afwezigheid van Wilders het werk te kunnen doen.

Knoops: afwezigheid Wilders respecteren
'Afwezigheid Wilders niet verstandig' (Foto: ANP)

'Barroso schond gedragscode Brussel niet'

Oud-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso heeft met zijn nieuwe baan bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs de ethische regels voor oud-EU-commissarissen niet geschonden. Dat is de conclusie van het ethische comité van de Europese Commissie. Het onderzoek naar voormalig commissaris Neelie Kroes loopt nog.

Barroso kwam deze zomer in opspraak omdat Goldman Sachs wordt beschouwd als de veroorzaker van de financiële crisis. Bovendien leek zijn relatie met de bank al tijdens zijn termijn in Brussel innig. Kroes wordt onderzocht omdat zij een bestuursfunctie op de Bahama's heeft verzwegen toen zij eurocommissaris werd.

Inmiddels is Brussel opgeschrikt door een volgend schandaal, nu in de huidige commissie. Het Duitse lid Günther Oettinger is gefilmd op een bijeenkomst waar hij Chinezen 'spleetogen' noemt en beledigende opmerkingen over hun haardracht maakt.

'Barroso schond gedragscode Brussel niet'
'Barroso schond gedragscode Brussel niet' (Foto: ANP)

Hoofdredacteur Turkse oppositiekrant opgepakt

De hoofdredacteur van de Turkse oppositiekrant Cumhuriyet is opgepakt door de politie. Tegen een aantal bestuurders van de krant zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Zij zouden misdaden hebben begaan namens Koerdische militanten en de organisatie van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

Volgens de Turkse aanklager werd er in augustus een onderzoek ingesteld naar de bestuurders. Cumhuriyet zou artikelen hebben gepubliceerd waarin de mislukte staatsgreep van 15 juli werd vergoelijkt.

Hoofdredacteur Murat Sabuncu was nog niet zo lang in functie. Zijn voorganger Can Dündar werd in augustus tot zes jaar cel veroordeeld wegens het publiceren van staatsgeheimen. Die veroordeling leidde tot veel kritiek op het leiderschap van president Tayyip Erdogan en de inperking van de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechtensituatie onder zijn bewind.

De aanhoudingen volgen op een weekend waarin Turkije nog eens 10.000 ambtenaren ontsloeg en vijftien mediakanalen sloot. Allen worden verdacht van banden met militante groepen en de Gülenbeweging. Er waren al meer dan 100.000 mensen ontslagen of geschorst en 37.000 mensen gearresteerd sinds de mislukte staatsgreep.

Hoofdredacteur Turkse oppositiekrant opgepakt
Hoofdredacteur Turkse oppositiekrant opgepakt (Foto: ANP)

Eneco neemt windparken over van Delta

Eneco neemt een aantal windparken over van het in zwaar weer verkerende Zeeuwse energiebedrijf Delta. De werkgelegenheid van de activiteiten en de opgedane kennis en ervaring blijven op die manier behouden.

Het gaat om drie bestaande windparken in Vlissingen, Rilland en Zoeterwoude, twee windparken die bouwrijp zijn in Vlissingen en een aantal wind- en zonprojecten in ontwikkeling. Samen zijn de projecten goed voor 40,1 megawatt. De overname betekent voor Eneco slechts een kleine uitbreiding van zijn duurzame energieproductie. Die passeert door de deal de grens van 1000 MW. Er zijn geen financiële details naar buiten gebracht.

Delta heeft het de laatste tijd erg moeilijk door de lage stroomprijs. Ook kampt de onderneming met de verplichte afsplitsing van het winstgevende netwerkbedrijf. Die verplichting geldt overigens ook voor Eneco. "In het kader van de splitsing en herstructurering van Delta hebben we goed gekeken naar welke activiteiten ook bij de toekomst van Delta onderdelen passen", verklaart Delta-topman Gerard Uytdewilligen.

Eneco neemt windparken over van Delta
Eneco neemt windparken over van Delta (Foto: ANP)

'Breed front tegen dure kankermedicijnen'

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) pleit voor een breed front tegen dure kankermedicijnen. Ze wil dat kankerbestrijdingsorganisaties, patiëntengroepen, kennisinstellingen en artsen internationaal gaan samenwerken.

Die oproep doet ze maandag tijdens het World Cancer Congress in Parijs. Schippers probeert de landen van de EU al langer op een lijn te krijgen om zo sterker te staan tegenover de farmaceutische industrie. Ze wil meer transparantie over de prijzen van medicijnen.

Bij steeds meer mensen wordt kanker geconstateerd. In 1990 waren dat er in ons land minder dan 60.000, vorig jaar ging het al om 105.000 mensen. De kans om de ziekte te overleven is flink toegenomen, maar de medicijnen worden ook steeds duurder. Die kosten lijken volgens Schippers niet meer in verhouding te staan tot het onderzoek en de ontwikkeling van de geneesmiddelen.

Weer minder wanbetalers bij hypotheken

Het aantal huiseigenaren dat kampt met betalingsachterstanden op hun hypotheek is in het afgelopen halfjaar verder gedaald. Uit de zogeheten Hypotheekbarometer van het Bureau Krediet Registratie (BKR) blijkt dat nog 107.310 huishoudens kampen met problemen. Dat betekent een afname met 3156 ten opzichte van zes maanden eerder.

In april dit jaar bracht het BKR ook al naar buiten dat het aantal wanbetalers was gedaald. Volgens het bureau zet, gelet op de huidige daling van dat aantal, de positieve ontwikkeling ,,definitief" door. Op jaarbasis gaat het om een daling van 5 procent. "Het begint het op een structureel herstel te lijken", meent Peter van den Bosch, directeur van BKR.

Sinds de crisis in 2008 is het aantal mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek ruim verdriedubbeld. Tijdens de piek in juli 2015 zaten ruim 113.000 mensen in de problemen.

Weer minder wanbetalers bij hypotheken
Weer minder wanbetalers bij hypotheken (Foto: ANP)

Pokémon GO Halloween-kostuum is tof

Met de hype van Pokémon GO dit jaar kon Halloween niet voorbij gaan zonder Pokémon. YouTuber mattcyborgelt maakt het wel heel bont door een 'werkende' versie van de game als kostuum te dragen.

Eerder deed de YouTuber dit al met populaire app Tinder, dus het concept is hem niet vreemd. Draai aan het logo, gooi de Pokéball en vang de Pikachu. Want ook tijdens Halloween geldt: Gotta Catch 'Em All.

Export naar 'Down Under' flink in de lift

De Nederlandse export naar Australië en Nieuw-Zeeland is de laatste jaren stevig aangetrokken. Daarbij is het aantal bedrijven uit ons land dat uitvoert naar 'Down Under' sinds 2010 ruwweg verdubbeld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij aanvang van het Nederlandse staatsbezoek aan Australië en Nieuw-Zeeland.

Vorig jaar ging er in totaal voor meer dan 4,5 miljard euro aan goederen en diensten die kant op. De export van producten naar Australië steeg tussen 2010 en 2015 met 60 procent naar 2,3 miljard euro. Naar Nieuw-Zeeland vertweevoudigde de goederenstroom tegelijkertijd, tot 370 miljoen euro.

Het zijn vooral medicijnen en bloed die naar Australië worden getransporteerd. In Nieuw-Zeeland is relatief veel interesse voor vliegtuigonderdelen. Er werd daarnaast voor zo'n 2 miljard euro aan diensten uitgevoerd, voornamelijk vrachtvervoer over zee. Australië is onze 32e exportbestemming, Nieuw-Zeeland bezet de 71e plaats.

Inmiddels zijn zo'n 20.000 Nederlandse ondernemingen actief in de export naar Australië. Dat is bijna twee keer meer dan in 2010. Circa 7400 Nederlandse goederenexporteurs drijven handel met Nieuw-Zeeland.

De twee grootste landen van Oceanië sturen zelf ook een bescheiden hoeveelheid aan goederen naar Nederland. Het gaat dan voor een belangrijk deel om landbouwproducten. Australië is voor ons land de belangrijkste leverancier van zaden. Nieuw-Zeeland is nummer 1 wat betreft schapenvlees. Vorig jaar bedroeg de import bij elkaar een kleine 1,4 miljard euro aan goederen. Van beide landen is Nederland na het Verenigd Koninkrijk het voornaamste afzetgebied in de Europese Unie.

Export naar 'Down Under' flink in de lift
Export naar 'Down Under' flink in de lift (Foto: ANP)

[eSports] Hearthstone-toernooi ATLC 2 aangekondigd

In 2015 organiseerde Jason 'Amaz' Chan de Archon Team League Championships. Het betekende op dat moment het grooste Hearthstone-toernooi met een prijzenpot die even groot was als het WK georganiseerd door Blizzard zelf.

Tijdens zijn stream van vandaag kondigde Amaz ATLC 2 aan, hernoemd naar Amaz Team League Championships door het stoppen van Team Archon. Het verschil is dat de community het toernooi mogelijk moet maken door middel van een Kickstarter. Het doel is om tweehonderdduizend dollar op te halen (wat overeenkomt met 1,6 miljoen Hong Kong Dollar), waarvan de helft gebruikt wordt als prijzenpot en de andere helft om de productie te regelen.

Ook is het eerste team voor het toernooi aangekondigd: G2 eSports waar onze Hollandse trots Thijs Molendijk voor uitkomt. ATLC 2 staat gepland om te beginnen in januari en duurt twaalf weken lang.

Decentralisatie maakt zorg inderdaad goedkoper

Bijna 1,2 miljard euro. Dat is het bedrag dat alle gemeentes samen overhielden van het budget voor zorgtaken en maatschappelijke ondersteuning, blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.

Sinds januari vorig jaar zijn diverse maatschappelijke taken overgeheveld van het Rijk naar de gemeentes, deels omdat deze vorm van decentralisatie betere zorg op maat zou moeten opleveren en deels omdat het goedkoper zou zijn. Onder deze taken vallen maatschappelijke ondersteuning (5,6 miljard), algemene voorzieningen en pgb's (4 miljard) en jeugdzorg (3,1 miljard). Er was in totaal ruim 13,8 miljard beschikbaar.

De decentralisatiemaatregelen van het kabinet Rutte-II werpen dus zijn vruchten af, en men kan gaan overwegen om de budgetten voor volgend jaar met een miljard te verlagen. Er zijn namelijk geen wachtlijsten in de jeugdzorg, geen verwarde mensen die geen zorg krijgen, geen onbetaalbare facturen bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en al helemaal geen problemen met de pgb's. 

'Slecht mobiel bereik kost levens'

Slecht mobiel bereik op sommige plaatsen in Nederland kost levens, waarschuwt de Hartstichting maandag. "In bepaalde gebieden is het bereik zo slecht dat er soms te laat hulp komt bij een slachtoffer dat in levensgevaar is vanwege een hartstilstand", stelt de stichting naar aanleiding van onderzoek door de NOS naar mobiele bereikbaarheid in Nederland.

"Cruciaal is dat iedere hulpvrager bij een hartstilstand direct toegang krijgt tot de 112-centrale en dat burgerhulpverleners in de buurt opgeroepen kunnen worden. De Hartstichting doet dan ook een dringend beroep aan telecomproviders om het mobiel bereik snel te vergroten en zo levens te redden."

Om snel hulp te kunnen verlenen, is er een landelijk netwerk opgezet van burgerhulpverleners die mensen bijvoorbeeld kunnen reanimeren voordat een ambulance ter plaatse is. Cruciaal bij een hartstilstand is dat er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie.

De NOS onderzocht samen met regionale omroepen de tevredenheid van mensen over hun bereik. Daaruit kwam naar voren dat er nog altijd tientallen dorpen zijn waar inwoners veel problemen ervaren met mobiel bellen.

'Slecht mobiel bereik kost levens'
'Slecht mobiel bereik kost levens' (Foto: BuzzT)

Rajoy voor tweede keer premier Spanje

De centrumrechtse Mariano Rajoy is maandag voor de tweede keer ingezworen als premier van Spanje. De 61-jarige legde de eed af voor koning Felipe VI. Het was voor de koning voor het eerst dat hij een regeringsleider installeerde. Felipe VI volgde in 2014 zijn vader Juan Carlos I op.

Rajoy van de Conservatieve Volkspartij (PP) werd eind 2011 premier. De PP verloor in 2015 de meerderheid in de Spaanse Tweede Kamer.

Met het aantreden van het tweede kabinet-Rajoy komt er voorlopig een einde aan een politieke impasse die tien maanden heeft geduurd. Er zijn twee parlementsverkiezingen gehouden die geen meerderheid voor een stabiele regering opleverden. Om een derde stembusgang in deze impasse te voorkomen, heeft in het weekend een groot deel van de fractie van de socialistische PSOE Rajoy de kans gegeven een tweede kabinet te vormen. Hij presenteert zijn ministersploeg donderdagmiddag.

Rajoy voor tweede keer premier Spanje
Rajoy voor tweede keer premier Spanje (Foto: ANP)

Prijsbeleid autodealers onder de loep

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert vanaf dinsdag of autohandelaren nu wel transparant zijn over de autoprijzen. Afgelopen zomer trok de consumentenwaakhond al aan de bel over de zogeheten autorijklaarkosten van 600 tot 1500 euro die door dealers aan de advertentieprijs werden toegevoegd.

De autorijklaarkosten maakten het volgens de ACM lastig voor consumenten om prijzen te vergelijken. De kosten voor onder meer het verwijderen van verpakkingsmateriaal, nummerplaten, transportkosten, recyclingkosten en registratie van de auto zijn onvermijdbaar en moeten volgens de ACM dus in de totaalprijs zitten.

Dealers die zich ondanks de waarschuwing nog niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen. Autodealers die computerprogramma's bieden om kopers zelf extra's en kleuren uit te laten zoeken, krijgen uitstel tot 1 januari.

Prijsbeleid autodealers onder de loep
Prijsbeleid autodealers onder de loep (Foto: ANP)

'Thailand maakt zich op voor troonopvolging'

De autoriteiten in Thailand zijn voorbereidingen aan het treffen voor een troonopvolging. Op 1 december moet kroonprins Maha Vajiralongkorn zijn vader Bhumibol opvolgen, zeiden twee bronnen bij het leger.

De koning heeft een zeer prominente plek in de Thaise maatschappij en het land is sinds de dood van Bhumibol dan ook in diepe rouw ondergedompeld. Zelfs de troonopvolging is een gevoelig punt, maar volgens de bronnen wordt er achter de schermen wel degelijk aan gewerkt. "We zijn voorbereidingen aan het treffen. Alles wordt geregeld voor 1 december." Een van de bronnen benadrukt wel dat de planning ook afhangt van de kroonprins.

De formele kroning van de nieuwe koning, met alle feestelijkheden die daarbij horen, kan pas na Bhumibols crematie plaatsvinden. Die staat voor een jaar na zijn dood gepland. Bhumibol overleed op 13 oktober.

'Thailand maakt zich op voor troonopvolging'
'Thailand maakt zich op voor troonopvolging' (Foto: ANP)

Asscher: langer vaderschapsverlof

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vindt dat vaders van pasgeboren baby's langer verlof moeten kunnen krijgen. Hij wil het vaderschapsverlof daarom verder uitbreiden.

Asscher heeft dat maandag gezegd in reactie op een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over de combinatie van werk, leren en zorg. Hij sprak op het Congres Arbeid en Zorg in Madurodam in Den Haag.

Onder Asscher is het vaderschapsverlof eerder uitgebreid van twee dagen naar een week. "Dat mag van mij veel meer worden. Dat is goed voor de moeder, haar partner en het pasgeboren kind. De vader of partner kan niet vroeg genoeg bij het leven en de opvoeding van een kind betrokken worden", aldus Asscher.

In het verkiezingsprogramma van Asschers PvdA staat dat de partij het betaald ouderschapsverlof voor vaders en partners wil verruimen naar drie maanden. Wie dit kadootje moet gaan betalen is overigens nog niet bekend.

Asscher: langer vaderschapsverlof
Asscher: langer vaderschapsverlof (Foto: ANP)

Dikke smog in New Delhi na Diwali

De Indiase hoofdstad New Delhi is maandag in een dikke laag smog gehuld, een dag na de viering van het hindoeïstische feest van licht, Diwali. Door de enorme hoeveelheid vuurwerk die werd afgestoken zit er dertig keer meer fijnstof in de lucht dan veilig wordt geacht.

Op Twitter worden veel foto's gedeeld van de luchtvervuiling. De concentratie PM2,5 - fijnstofdeeltjes kleiner dan 2,5 micrometer in doorsnee die zich diep in de longen nestelen - steeg tot 750 microgram per kubieke meter. Alles boven de 25 microgram per kubieke meter wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie als schadelijke voor de gezondheid beschouwd.

De Indiase autoriteiten waarschuwden voor zondag al dat de viering van Diwali problemen kon veroorzaken, onder meer vanwege de luchtvochtigheid. In de aanloop naar de feestdag werden mensen opgeroepen terughoudend te zijn met vuurwerk, maar daarvan lijken weinig mensen zich iets te hebben aangetrokken.

Vier van de tien steden met de ergste luchtvervuiling ter wereld liggen in India. New Delhi staat op de elfde plaats.

Dikke smog in New Delhi na Diwali
Dikke smog in New Delhi na Diwali (Foto: ANP)

'Kim Kardashian niet bij eregala voor vader'

Kim Kardashian laat verstek gaan bij een gala waar haar overleden vader Robert wordt geëerd. Haar moeder Kris en zussen Khloé en Kourtney zijn op 21 november wel aanwezig bij het Angel Ball in New York.

Bij eerdere edities van het gala, waar geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker, was Kim wel aanwezig. In 2011 was ze één van de sprekers op het bal en vertelde ze op het podium over het verlies van haar vader, die in 2003 overleed aan slokdarmkanker. "Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan hem denk. Ik wou dat we meer wisten over deze ziekte", vertelde de realityster toen.

Een anonieme bron binnen de organisatie achter het bal vertelde aan US Weekly dat Kim niet aanwezig zal zijn bij de komende editie, waar haar vader één van de drie mensen is die geëerd worden. Sinds de gewapende overval begin oktober in Parijs, is Kim bijna niet meer in het openbaar gezien. In een interview in de talkshow van Ellen DeGeneres vertelde zus Khloé onlangs dat het nog niet goed gaat met Kim, die bij de beroving werd vastgebonden en opgesloten.

'Kim Kardashian niet bij eregala voor vader'
'Kim Kardashian niet bij eregala voor vader' (Foto: BuzzE)

'Magnussen krijgt aanbod van Haas voor 2017'

Formule 1-coureur Kevin Magnussen zou een aanbieding op zak hebben voor 2017. Volgens Motorsport heeft de 24-jarige Deen een aanbod gekregen van Haas, om Esteban Gutierrez te vervangen als men niet verder wil met de Mexicaan.

Magnussen zou een aanbod voor twee jaar hebben gekregen, waarbij hij geen cent aan sponsorgeld mee hoeft te nemen. Hij was een jaar geleden al in de race voor een plekje bij het dit jaar debuterende team van Gene Haas, maar verloor die strijd van Romain Grosjean. De Fransman is al verzekerd van een zitje voor volgend jaar, dus is er nog één plek over in het team.

Een mogelijk probleem voor Magnussen is dat Ferrari graag een rijder waar zij banden mee hebben bij Haas ziet rijden. Grosjean valt daar niet onder, maar Gutierrez wel en dus probeert men er in Maranello voor te zorgen dat hij bij Haas blijft. Volgens bronnen rond de Mexicaan is hij echter wel vrij om met andere teams te praten, iets wat hij op het moment dan ook aan het doen is. 

Magnussen kan overigens ook nog een aanbod krijgen van Renault, zijn huidige team. Zijn contract loopt daar af, maar hij staat nog hoog op het lijstje kandidaten om volgend jaar naast de van Force India overkomende Nico Hülkenberg plaats te nemen. 

Duizenden dakloos na aardbeving Italië

Vijftienduizend Italianen zijn door de zware aardbeving van zondag dakloos geworden. Dat heeft de Italiaanse burgerbescherming bekendgemaakt. De beving met een kracht van 6,6 eiste naar het zich laat aanzien geen levens, wel raakten twintig mensen gewond.

De beving vond in hetzelfde gebied plaats dat vorige week door een aantal bevingen werd getroffen. Veel van de huizen en andere gebouwen die nu zijn ingestort waren door de eerdere bevingen al verzwakt. Het Italiaanse kabinet is maandag in spoedzitting bijeen om te praten over de wederopbouw.

Veel mensen worden opgevangen door familie of vrienden, maar de burgerbescherming heeft tot dusver nog 15.000 mensen van hulp voorzien. Daarvan zijn 10.000 mensen in tenten of sporthallen ondergebracht, schrijft de BBC.

In augustus werd hetzelfde deel van Midden-Italië ook al getroffen, toen door een beving met een kracht van 6,2. Bijna driehonderd mensen lieten het leven.

Duizenden dakloos na aardbeving Italië
Duizenden dakloos na aardbeving Italië (Foto: ANP)

Dolberg debuteert in Deense selectie

Kasper Dolberg is voor het eerst opgeroepen voor de nationale ploeg van Denemarken. De negentienjarige spits brak dit seizoen door bij Ajax. Dolberg kwam dit seizoen achttien wedstrijden in het shirt van Ajax binnen de lijnen. In de Eredivisie was hij in tien wedstrijden vijf keer trefzeker. Onder andere in de wedstrijd tegen Feyenoord van vorige week zondag scoorde hij.

"Als je goed genoeg bent, ben je ook oud genoeg", vertelde Åge Hareide, de bondscoach van Denemarken tegen BT. De 63-jarige trainer zag de jongeling vorige week de openingstreffer scoren voor Ajax in De Kuip (1-1).

Denemarken speelt op 11 november de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan. De Denen staan na drie wedstrijden met drie punten vierde in Groep E. Op 15 november is Tsjechië de tegenstander in een oefenwedstrijd.

Dolberg's ploeggenoot Lasse Schöne en Feyenoord-speler en Eredivisie-topscorer Nicolai Jørgensen kregen ook een oproep. Verder maken ook oud-Ajacied Christian Eriksen en Viktor Fischer deel uit van de selectie.

Ajax 'beste opleider' in Europa

Ajax is de beste opleider in Europa, blijkt uit gegevens van CIES Football Observatory. In Europa voetballen 72 spelers met een Ajax-achtergrond. Een club mag een speler als eigen jeugdproduct beschouwen als hij tussen zijn 15e en 21e tenmiste drie jaar bij de club gespeeld heeft.

In de lijst van CIES Football Observatory zijn de spelers opgenomen die voor 1 oktober van dit seizoen, of tijdens een van de twee voorgaande twee seizoenen in een eerste elftal hebben gespeeld in één van de 31 topcompetities in Europa. 

In de selectie van Ajax voldoen negen spelers aan de gestelde criteria en bij de andere clubs in de 31 Europese competities lopen nog eens 63 spelers met een Ajax-achtergrond rondt. Daarmee is Ajax de beste opleider van Europa. Partizan Belgrado (61) en Dinamo Zagreb (55) maken de top-3 compleet.

In de top-50 staan in totaal zes Nederlandse clubs. Naast Ajax zijn dat: Feyenoord (13e), PSV (20e), AZ en sc Heerenveen (gedeeld 31e) en FC Twente (36e). In de vijf grootste competities lopen de meeste spelers met een Real Madrid-achtergrond rondt (41). Op de vijftigste plek staat de enige niet-Europese club in de lijst: het Argentijnse River Plate heeft 27 door hen opgeleide spelers in Europa rondlopen.

Meer informatie over het onderzoek van CIES en statistieken over de clubs en spelers zijn hier te vinden.

6474 aangiften tegen Wilders

Precies 6474 mensen hebben in 2014 aangifte gedaan tegen PVV-leider Geert Wilders wegens zijn uitspraken over 'minder Marokkanen'. Velen gaven op diverse voorgedrukte aangiftes uiting aan hun verbolgenheid over discriminatie en belediging, bleek op de eerste zittingsdag van het proces-Wilders.

In het feitenonderzoek ging de rechtbank in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp maandagochtend in op de wijze waarop massaal aangifte is gedaan op diverse politiebureaus. Veel politiekorpsen maakten gebruikt van standaardformulieren omdat het ondoenlijk was om ieders aangifte persoonlijk op te nemen. De politie Zeeland/Midden-West-Brabant vreesde zelfs voor overbelasting van het reguliere aangiftesysteem.

Sommigen werden via de moskee opgeroepen aangifte te doen, sommigen werden daarbij geholpen, bleek uit een bloemlezing uit de aangiften.

6474 aangiften tegen Wilders
6474 aangiften tegen Wilders (Foto: ANP)

Löw tot 2020 bondscoach van Duitsland

Joachim Löw blijft nog tot en met het EK van 2020 bondscoach van Duitsland. De 56-jarige trainer zette maandag zijn handtekening onder een nieuw contract. De oude verbintenis van Löw liep in 2018 af. Hij is sinds 2006 bondscoach van Duitsland, nadat hij twee jaar daarvoor assistent was van Jürgen Klinsmann. In 2014 werd Die Nationalelf wereldkampioen onder zijn leiding.

"Ik voel het volledige vertrouwen van de bond", vertelde Löw na zijn ondertekening van zijn nieuwe contract. "Als het hoofd en hart allebei 'ja' zeggen, is het niet zo moeilijk. We willen in Rusland ook laten zien wat we in Brazilië gedaan hebben. Ik heb veel plezier in het ontwikkelen van spelers en hen leiden naar het hoogste niveau. Ik heb de motivatie om nog een titel te winnen. Op dit moment denken we alleen aan het winnen van onze groep en ons kwalificeren voor het WK in Rusland."

Giel Beelen heeft spijt van 'smakeloze grap'

Giel Beelen heeft maandag zijn excuses aangeboden aan Sylvana Simons voor een grap die op de website van 3FM fout en slecht wordt genoemd.

"Smakeloos, valt niet goed te praten. Excuses aan mensen die daar een rotweekend door hebben gehad, Sylvana in het bijzonder. Wat zij allemaal wel niet heeft te verduren. Ik zei het in een 'split second', maar het was smakeloos", aldus Giel.

De 3FM-dj doelt op zijn opmerking die hij vrijdag maakte in de studio. Tijdens de laatste seconden van zijn vrijdagshow was Giel met Michiel Veenstra bezig met het item 'Raad De Openingsplaat'. Het betrof een plaat van Gorillaz. Giel draaide daarbij als hint geluiden van een chimpansee. En in een opwelling maakte hij daarbij de opmerking: 'Rustig Sylvana.' Dit deed hij volgens eigen zeggen als referentie aan de discussie rondom de uitspraken van Johan Derksen over de presentatrice in het programma Voetbal Inside.

3FM reageerde maandag op de commotie. "Ook bij 3FM zijn de gemoederen hoog opgelopen en zijn we geschrokken van zijn uitspraak. In overleg met alle betrokken partijen hebben we besloten Giel de kans geven om hier in zijn uitzending als eerste op te reageren", meldt 3FM op de website.

Giel Beelen heeft spijt van 'smakeloze grap'
Giel Beelen heeft spijt van 'smakeloze grap' (Foto: BuzzE)

Arrivabene oneens met straf Vettel

Het team van Ferrari is het oneens met de straf die hun coureur Sebastian Vettel na afloop van de Grand Prix van Mexico opgelegd heeft gekregen. De Duitser heeft zich na een incident met Daniel Ricciardo schuldig bevonden aan het bewegen in de remzone en valt door een tijdstraf terug naar de vijfde plek. 

De stewards deelden na het bestuderen van de beelden een tijdstraf van tien seconden uit aan Vettel. De Ferrari-coureur werd schuldig bevonden aan het veranderen van lijn onder het remmen. Een schending van artikel 27.5 van de FIA Formula 1 Sporting Regulations, een regel die onlangs is ingevoerd. Hiermee valt de Duitser terug naar de vijfde plaats, achter Daniel Ricciardo en Max Verstappen. 

"Dit had een speciale dag kunnen zijn: we hadden deze podiumplek echt verdiend, maar deze is ons afgenomen door bureaucratie. Het team heeft geweldig werk geleverd en onze strategie zorgde ervoor dat we in een goede positie kwamen", stelt Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene. "Helaas zijn we vervolgens bestraft door de beslissing van de stewards, waar we geen beroep tegen kunnen aantekenen, welke in mijn ogen te hard en oneerlijk is."

Arrivabene oneens met straf Vettel (ProShots/Action Images)
Arrivabene oneens met straf Vettel (ProShots/Action Images)

Rutte stelt beslissing Oekraïneverdrag weer uit

Het kabinet neemt "in het landsbelang" langer de tijd om een oplossing te zoeken voor het probleem met het Oekraïne-verdrag. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

De Tweede Kamer wilde voor dinsdag 1 november weten hoe het kabinet omgaat met de uitslag van het referendum van april. Toen keerde een meerderheid van de stemmers zich tegen het Europese associatieverdrag met Oekraïne.

Het kabinet wil langer gaan onderhandelen in Brussel. Medio volgende maand tijdens een nieuwe Europese top moet er dan duidelijkheid zijn. Het kabinet zoekt een juridisch bindende oplossing goedgekeurd door de Europese staats- en regeringsleiders.

De afgelopen tijd heeft het kabinet veelvuldig overlegd met oppositiepartijen D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. Hun steun is nodig omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft.

Sinds de uitslag van het referendum in april staat Rutte in spagaat, omdat hij de nee-stem van de kiezers niet wil negeren, maar ook niet kan verenigen met de door hem gewenste koers binnen Europa. De genoemde oppositiepartijen hebben eerder natuurlijk allemaal voor het verdrag gestemd, maar laten in verkiezingstijd de kans niet onbenut om de VVD-premier te laten spartelen. Dat Rutte nu alsnog meer tijd krijgt, zou echter ook kunnen betekenen dat geen van die partijen echt de moed heeft om het verdrag niet te ratificeren.

Kabinet zoekt langer naar oplossing verdrag
Kabinet zoekt langer naar oplossing verdrag (Foto: ANP)

EA bant heel land van Origin

Iedereen is wel eens geband van een site of game; overkomt de beste wel eens. Wat niet gebruikelijk is, is dat een heel land van een service wordt geband. 

EA heeft Myanmar geblokkeerd van Origin, althans, daar lijkt het op. Een gamer uit het Zuid-Oost Aziatische land kwam daar achter nadat hij door Origin werd onthaald met de woorden 'Acces Denied' wat natuurlijk een alarm is. Na wat puik onderzoekswerk van eerdergenoemde gamer kwam hij erachter dat heel Myanmar is geblokkeerd van Origin (zonder een cent terug te zien van zijn reusachtige collectie games.)

oprahban2

Het hele probleem? Myanmar staat op een 'zwarte' lijst van de Verenigde Staten, die landen aanwijst waar economische sancties tegen heersen. Allemaal leuk en aardig, maar Obama heeft zeven oktober de sancties tegen Myanmar opgeheven. Hoe verdedigt EA zich hier nu weer tegen? "We zijn hard aan het werk om Origin weer beschikbaar te maken in Myanmar" aldus een zegsman van EA.

Dit gooit wel weer een hoop hete olie op het vuur in het hele DRM-verhaal (zoals onze Redditor-vriend aangeeft). Feitelijk huur je de games dus tot de bedrijven denken, mwah, nu is het wel klaar, terug die games.

Moldavië moet opnieuw naar de stembus

De bevolking van Moldavië moet voor de tweede keer de gang naar de stembus maken voor de presidentiële verkiezingen. Voorlopige resultaten tonen aan dat de pro-Russische socialist Igor Dodon te weinig stemmen heeft gekregen om de overwinning te kunnen claimen.

Met 99,5 procent van de stemmen geteld, bleek maandag dat Dodon 48,5 procent van de stemmen gewonnen heeft. Zijn belangrijkste pro-Europese uitdager, Maia Sandu, had 38,2 procent. Dodon heeft 51 procent van de stemmen nodig om te winnen.

De Moldaviërs gingen zondag voor het eerst in twintig jaar naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De autoriteiten schatten de opkomst op ongeveer 50 procent. Het land heeft 3,5 miljoen inwoners.

Hoewel de president van Moldavië vooral een representatieve taak heeft, kan hij wel degelijk invloed uitoefenen op met name de koers van de buitenlandpolitiek.

Moldavië moet opnieuw naar de stembus
Moldavië moet opnieuw naar de stembus (Foto: ANP)

Restaurant beschoten in Amsterdam

Een restaurant in de Amsterdamse Haarlemmerstraat is maandagochtend vroeg beschoten. In de ruiten van de horecazaak zitten kogelgaten. Onderzoek van de politie heeft geen sporen opgeleverd.

Rond 03.30 uur kwam er een melding bij de politie over een mogelijk schietincident in de straat. Onderzoek in de directe omgeving wees toen niets uit, maar nu blijkt dat het iets verderop plaatshad. De kogelgaten zijn door een voorbijganger aangetroffen.

Naast het restaurant zit een coffeeshop. De afgelopen tijd zijn in de hoofdstad meerdere wietzaken beschoten. Een politiewoordvoerder kon niet zeggen of de coffeeshop mogelijk het doelwit is geweest.

Restaurant beschoten in Amsterdam
Restaurant beschoten in Amsterdam (Foto: ANP)

300 miljoen kinderen ademen giftige lucht in

Kinderen hebben veel meer last van giftige stoffen in de lucht als volwassenen. Het kan hun longen en ook hersenen beschadigen. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, Unicef, slaat daarom alarm, omdat 300 miljoen kinderen in een omgeving zouden leven waar die giftige stoffen om hen heen hangen.

Daarmee leeft een op de zeven kinderen in een gevaarlijke omgeving, zes keer zoveel dan waar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar streeft. Unicef publiceerde deze cijfers maandag in New York. De cijfers kwamen tot stand na onderzoek en berekeningen van satellietbeelden.

Vooral kinderen in Zuid- en Oost-Azië, het Midden-Oosten, Afrika en in de regio rond de Pacifische Oceaan. Steden met de meest vervuilde lucht in de wereld zijn Onitsha (Nigeria), Zabol (Iran), Gwallor (India), Riyad (Saoedi-Arabië) en Peshawar (Pakistan). Kinderen in Europa en Noord-Amerika hebben geluk.

Het rapport komt een week voor de klimaatconferentie COP 22 in het Marokkaanse Marrakesh, waar extra aandacht is voor luchtvervuiling.

300 miljoen kinderen ademen giftige lucht in
300 miljoen kinderen ademen giftige lucht in (Foto: ANP)

Pensioenpremie ABP zal substantieel stijgen

Pensioenfonds ABP staat voor een substantiële verhoging van de pensioenpremie. Daardoor zullen de komende jaren in fases de premies van ambtenaren stijgen. Volgens vakbond FNV Overheid is er geen alternatief voorhanden, zo bevestigde een woordvoerder maandag naar aanleiding van berichten in het Financieele Dagblad.

Het bestuur van ABP trok voor de zomer bij de sociale partners aan de bel. Daarbij is de partijen uitgelegd dat de huidige regeling, door enerzijds de lage rente en anderzijds de verwachte vermindering van het rendement, op de schop moet. Volgens ABP resteren er dan drie mogelijkheden; of de premie gaat omhoog, of de pensioenopbouw wordt verlaagd. De derde mogelijkheid is een combinatie van die twee.

Volgens FNV komt de aanstaande premiestijging niet als een verrassing, gelet op de forse premiedaling bij ABP in de afgelopen jaren. De bond sprak daarbij van een ,,correctiemaatregel".

Schatkist
De hogere premie bij ABP zal voor een groot deel uit de schatkist van het Rijk worden betaald. FNV rekent voor dat 70 procent van de extra kosten voor rekening komt van de werkgevers, in dit geval de overheid. De overige 30 procent wordt door werknemers, dus ambtenaren en leraren, betaald.

De discussie over de hogere premie staat los van de dreigende verlaging van de pensioenuitkeringen. Aan het einde van het jaar wordt aan de hand van de dekkingsgraad bepaald of pensioenen met ingang van volgend jaar daadwerkelijk moeten worden verlaagd. Bij ABP dreigt een mogelijke verlaging, gelet op de dekkingsgraad van 90,7 procent eind september.

Pensioenpremie ABP zal substantieel stijgen
Pensioenpremie ABP zal substantieel stijgen (Foto: ANP)

'Zzp'er vaak niet goed verzekerd'

Steeds minder mensen verzekeren zich tegen arbeidsongeschiktheid. Dit komt door de groei van het aantal zelfstandigen. Zzp'ers sluiten om financiële redenen vaak geen verzekering af. Dit concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in het maandag verschenen onderzoek 'Zelfstandigen en arbeidsongeschiktheid'.

Een kwart van de zelfstandigen heeft volgens het onderzoek onvoldoende financiële mogelijkheden om in een minimuminkomen te voorzien als zij arbeidsongeschikt worden. Meer dan de helft van de zelfstandigen heeft onvoldoende mogelijkheden om een vervangend inkomen op het niveau van een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) te krijgen. Eén op de twintig heeft helemaal geen mogelijkheden om in een minimuminkomen te voorzien. Zij moeten waarschijnlijk een beroep op de bijstand doen.

Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering kan volgens de onderzoekers een oplossing zijn, maar daar zitten voor- en nadelen aan. Verder zou er over nagedacht kunnen worden voor welk bedrag een zelfstandige zich zou moeten verzekeren, ook in vergelijking tot werknemers.

'Zzp'er vaak niet goed verzekerd'
'Zzp'er vaak niet goed verzekerd' (Foto: ANP)

Weer speelt aardappeloogst parten

Het weer heeft dit jaar flinke invloed gehad op de aardappeloogst. Over het hele land genomen lag de aardappelopbrengst per hectare 2 procent lager dan in 2015. Het aardappelareaal was dit jaar 2 procent groter dan vorig jaar, terwijl de totale oogst van 3,3 miljoen ton even groot was als in 2015, meldde het CBS maandag.

Regionaal zijn volgens de voorlopige oogstraming de verschillen groot. In Gelderland lag de opbrengst per hectare 16,5 procent hoger dan vorig jaar. In Groningen was de opbrengst per hectare juist 16,6 procent lager. Ook in Drenthe, Overijssel, Flevoland , Noord- en Zuid-Holland was de oogst per hectare hoger. Utrecht, Zeeland, Friesland, Noord-Brabant en Limburg schreven net als Groningen negatieve cijfers.

De teeltomstandigheden waren niet optimaal door zowel droogte als natheid. In Flevoland was de opbrengst per hectare dit jaar het hoogst (50,5 ton), in Noord-Brabant en Limburg het laagst (42,9 ton).

Weer speelt aardappeloogst parten
Weer speelt aardappeloogst parten (Foto: ANP)

Glee-acteur verdacht van verkrachting

Naast een lopende zaak rond het bezit van kinderporno, wordt Glee-acteur Mark Salling nu ook verdacht van verkrachting.

Volgens TMZ heeft een vrouw in april aangifte gedaan van verkrachting door de acteur. De openbaar aanklager in Los Angeles zou nu onderzoeken of Mark wordt aangeklaagd in de zaak.

De verkrachting zou al vier jaar geleden hebben plaatsgevonden. De vrouw en de acteur zouden een kamer hebben opgezocht om seks te hebben, maar het vermeende slachtoffer bedacht zich gaandeweg. In het politierapport zegt zij aan te hebben gegeven niet verder te willen gaan, maar Mark weigerde te stoppen en verkrachtte haar.

Mark, die Puck speelde in Glee, werd eind vorig jaar opgepakt op verdenking van het bezit van kinderporno. In zijn huis zouden honderden pornografische beelden zijn gevonden van jonge meisjes. De acteur kwam op borgtocht vrij, de zaak tegen hem loopt nog.

Glee-acteur verdacht van verkrachting
Glee-acteur verdacht van verkrachting (Foto: BuzzE)

Australië blijft meedoen aan Eurosongfestival

Australië doet in mei weer mee aan het Eurovisie Songfestival. Het land kreeg in 2015 van de Europese Omroepunie (EBU) voor het eerst toestemming om mee te doen. De natie lijkt nu een blijvertje. Het songfestival is erg populair onder Australiërs.

Dit jaar eindigde Australië als tweede en volgend jaar wordt het een van de 43 deelnemende landen, zo maakte de EBU maandag bekend. Namens Nederland doet meidengroep O'G3NE mee.

Het deelnemersveld bestaat op Australië en Israël na uit louter Europese landen. Bosnië-Herzegovina, waar de publieke omroep wordt gereorganiseerd, laat het komend jaar afweten. Wereldwijd volgen naar schatting 200 miljoen mensen het songfestival. In 2017 is de finale op 13 mei.

Australië blijft meedoen aan Eurosongfestival
Australië blijft meedoen aan Eurosongfestival (Foto: BuzzE)

Cricketer verliest 'been' tijdens wedstrijd, maar gaat door

Het Engelse cricketteam voor spelers met een lichamelijke beperking speelde afgelopen week in de ICC Academy Dubai Invitational, een toernooi waarin men in het zogenaamde Twenty20-format speelt. In de wedstrijd tegen Pakistan viel daar een opmerkelijk moment te noteren: het 'been' van Liam Thomas, een prothese, viel plotseling af.

Thomas rende om een bal tegen te houden, slaagde daar met een fraaie duik in, maar zag zijn been plotseling over het veld rollen. Toch ging hij door, want hij had de bal nog niet vast. Op één been hinkte hij naar de bal, die hij vervolgens teruggooide naar de wicket. Zijn been kon hij er vervolgens weer op schroeven en de wedstrijd werd vervolgd. Engeland verloor het duel overigens wel. 

Cricket verliest 'been' (Bron: YouTube)

Hülkenberg: "Apart dat Hamilton's actie niet onderzocht werd"

Ook Nico Hülkenberg vindt het maar raar dat tijdens de Grand Prix van Mexico geen onderzoek is gedaan naar Lewis Hamilton. De Brit vertrok vanaf poleposition, kwam als eerste bij de eerste twee bochten aan, maar verremde zich en sneed vervolgens een fors stuk af. Die actie leverde hem op het oog behoorlijk wat voordeel op, maar daar werd niks aan gedaan.

"Daar ben ik bijzonder verbaasd over, want hij kreeg zo echt een enorm voordeel", aldus Hülkenberg na afloop. "Hij had die bochten echt nooit gehaald..op elke andere baan zou het een crash of minstens het verlies van flink wat posities opgeleverd hebben. Dat er niet eens naar gekeken is vind ik dus wel erg verrassend, ik snap niet waarom zelfs niet besloten is om het nader te onderzoeken."

Hülkenberg kende een uitstekende start en zag zowel Hamilton als diens teamgenoot Nico Rosberg van dichtbij de voorste rij de eerste bocht afsnijden. De Duitser eindigde de race uiteindelijk als zevende, twee plekken lager dan zijn startpositie. 

Robben: "Bij PSV heb ik twee geweldige jaren gehad"

Arjen Robben keert dinsdagavond voor even terug in Eindhoven, als hij met Bayern München tegen PSV speelt. De vleugelspeler kijkt uit naar die wedstrijd. Robben stond van 2002 tot 2004 twee seizoenen onder contract bij PSV, voordat hij vervolgens naar Chelsea vertrok. "Ik verheug me op de wedstrijd. Eindhoven is een beetje een thuis voor me", vertelde Robben tegen De Telegraaf.

"Bij PSV heb ik twee geweldige jaren gehad, die belangrijk zijn geweest voor het vervolg van mijn loopbaan." Robben werd bij PSV eenmaal kampioen en won ook de Johan Cruijff Schaal.

Het contract bij zijn huidige werkgever Bayern München loopt komende zomer af, maar hij is nog niet in gesprek over een nieuwe verbintenis. "Maar meneer Rummenigge heeft het nummer van mijn vader. Die kan hij altijd bellen en uitnodigen voor een kop koffie."

Australische tiener op weg naar Ajax

De Australische zestienjarige aanvaller Sebastian Pasquali is op weg naar Ajax. Zijn club Melbourne Victory heeft de overgang bevestigd. "De overgang moet nog worden bevestigd door Ajax en tot die tijd zal gewacht worden met verdere informatie", schrijft Melbourne Victory op de officiële clubwebsite.

"In de tussentijd zal Pasquali geen deel uitmaken van de selectie voor de wedstrijd van maandagavond tegen Wellington Phoenix in het Etihad Stadium." De zestienjarige aanvaller maakte voor aanvang van dit seizoen de overstap vanuit de jeugd naar de senioren. Tegen Juventus in de International Champions Cup in juli liet hij zich voor het eerst zien aan het grote publiek.

In de A-League viel Pasquali dit seizoen twee keer in, waarin hij niet tot scoren kwam.

De Boer na nieuwe nederlaag: "Kwestie van mentaliteit"

Internazionale-trainer Frank de Boer is zeer teleurgesteld in zijn team na de 1-0 nederlaag van zondagavond tegen Sampdoria. Een minuut voor rust scoorde Fabio Quagliarella de enige treffer van de wedstrijd en dat betekende de vierde nederlaag in vijf wedstrijden voor Internazionale. De nieuwe nederlaag wakkert de speculatie over het ontslag van de Nederlander weer aan.

"Dit is gewoon een kwestie van mentaliteit", vertelde De Boer tegen Mediaset Premium. "We hebben veel kwaliteit, maar we kunnen niet veel als we de mentaliteit hebben zoals ik die zag in de eerste helft."

"We hebben een probleem op dit moment. Ik zei tegen het team in de rust dat we moesten veranderen en het leek een ander team in de tweede helft. We moeten de eerste helft vergeten, we speelden niet. In de tweede helft speelden we wel, maar we kunnen zo niet starten, alleen na 45 minuten. Ik ben erg teleurgesteld met de eerste helft."

De Boer blijft vertrouwen houden. "Ik heb vertrouwen dat we deze lastige situatie kunnen omkeren. Zoals ik al gezegd heb, ik heb vele malen een goed team gezien, maar we moeten de overtuiging hebben om het 90 minuten vol te houden, zoals tegen Torino en Juventus. We kunnen niet altijd in deze vorm blijven."

Koeman ziet Rooney graag terug bij Everton

Ronald Koeman sluit een terugkeer van Wayne Rooney naar Everton niet uit. De Nederlander ziet de Engelse spits graag komen. Rooney genoot zijn jeugdopleiding bij Everton, waarvoor hij ook zijn debuut maakte in de Premier League. In 2004 verruilde hij The Toffees voor €37 miljoen voor Manchester United.

De topscorer aller tijden van Engeland was jarenlang een onomstreden basisspeler in Manchester, maar het laatste half jaar is de spits volledig uit vorm. Onder José Mourinho is hij zijn basisplaats verloren en moet hij het de laatste weken doen met invalbeurten.

Een terugkeer naar zijn jeugdliefde lonkt mogelijk. "Hoe waarschijnlijk het is? We mogen hopen", vertelde Koeman tegen de BBC. "Het is mogelijk dat het in de toekomst gaat gebeuren. Rooney is zeer welkom bij Everton."

Nieuwe Final Fantasy op komst voor mobiel

Square Enix heeft via een teaser-website een hint gegeven voor een nieuwe mobile game. Wat het precies voor een game wordt weten we pas over twee dagen.

De game wordt waarschijnlijk gemaakt door Takashi Tokita, de man die mee heeft gewerkt aan Chrono Trigger en Final Fantasy IV. Daarnaast heeft ie ook als Executive producer geholpen met het poorten van andere games naar mobiele platforms.

FF

AOW-leeftijd met drie maanden omhoog

Door de stijgende levensverwachting gaat de AOW-leeftijd in 2022 met drie maanden omhoog. De verhoging geldt voor iedereen die na 1954 geboren is.

In 2012 is afgesproken dat de pensioenleeftijd automatisch omhoog gaat als de levensverwachting stijgt. Zo'n verhoging moet dan vijf jaar van tevoren worden aangekondigd.

Het ministerie van Sociale Zaken laat weten te wachten op het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat komt naar verwachting later maandag met een raming van de levensverwachting.

Maar bronnen rond het Binnenhof bevestigen berichtgeving in de Volkskrant dat de AOW-leeftijd omhoog gaat. Het zal de eerste keer zijn dat de automatische verhoging van de pensioenleeftijd wordt toegepast.

AOW-leeftijd met drie maanden omhoog
AOW-leeftijd met drie maanden omhoog (Foto: ANP)

Win Dragon Ball Xenoverse 2 voor PS4


Dragon Ball Xenoverse 2 vindt een paar jaar na de gebeurtenissen van de originele Dragon Ball Xenoverse plaats. Een paar schurken hebben de kracht om de geschiedenis in te duiken en proberen deze wederom te ontwrichten door sleutelmomenten van Dragon Ball Z aan te passen. Jij neemt de rol van een zelf te ontwerpen Time Patroller aan met de missie om opnieuw de geschiedenis van de Dragon Ball-wereld op de juiste koers te houden. Met verbeterde graphics, gameplay en een nieuwe stad, genaamd Conton City, dat is veel groter is dan de stad in het vorige deel. Dragon Ball Xenoverse 2 voegt ook nieuwe personages toe waaronder personages uit de serie Dragon Ball Super zoals Goku Zwart, Hit en Future Trunks. Het spel is uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

FOK! mag in samenwerking met Bandai Namco twee Dragon Ball Xenoverse 2-games voor PlayStation 4 vergeven. Wil je kans maken op de prijs dan moet je antwoord geven op de volgende vraag: hoeveel keer groter is Conton City ten opzichte van Toki Toki City? Geef je antwoord als getal via deze prijsvraagpagina, zodat wij gemakkelijk de juiste antwoorden eruit kunnen vissen. Meedoen kan tot en met 3 november en winnaars krijgen persoonlijk bericht via pm en mail. Succes!

F1: Uitslag Grand Prix van Mexico

Lewis Hamilton heeft de Formule 1 Grand Prix van Mexico op zijn naam geschreven. Na 71 ronden bleef de Mercedes-coureur in Mexico Stad teamgenoot en kampioenschapsleider Nico Rosberg voor. Ferrari-coureur Sebastian Vettel mocht als derde het podium beklimmen nadat Red Bull-coureur Max Verstappen een straf opgelegd kreeg. De Nederlander werd als vijfde geklasseerd.

Hamilton startte van poleposition en kwam goed weg, net als Verstappen achter hem die als derde vertrok. De Nederlander deed in de eerste bocht een poging om Nico Rosberg in te halen, maar slaagde hier niet in. Hamilton verremde zich ondertussen in de eerste bocht, ging flink door het gras en pakte hiermee een groot voordeel. Toch werd de Brit hiervoor niet bestraft door de stewards.

Verder naar achteren waren diverse botsingen, waarbij Manor-coureur Pascal Wehrlein het grootste slachtoffer werd doordat hij uitvaller werd. Diverse andere rijders moesten met schade naar de pits en een safety car werd naar buiten gebracht. Red Bull pitte Ricciardo en zette de Australiër op mediumbanden. Hij kwam als zeventiende terug het asfalt op en moest zich een weg door het veld heenvechten, terwijl de rijders vooraan langzaam maar zeker wegreden bij de rest van het veld.

Hamilton pakte een voorsprong van een kleine zes seconden op Rosberg die op zijn beurt enkele tellen had op Verstappen die na twaalf ronden als een van de eersten stopte. De Nederlander kwam achter Ricciardo terug op de baan, maar de Australiër liet zijn teamgenoot vrij snel voorbij, waardoor de Nederlander weer virtueel derde lag.

Ferrari hield Vettel op zijn zachte banden lang op de baan om hem pas na 33 van de 71 ronden binnen te halen voor zijn eerste en enige stop. Dit gaf Hamilton weer de leiding, voor Rosberg die langzaam onder druk van Verstappen kwam te staan. De Nederlander kon door achterblijvers na vijftig ronden zelfs een poging wagen bij de Duitser, maar kwam net te kort om plek twee te claimen.

Red Bull had op dat moment Ricciardo binnen gehaald voor een tweede stop, zodat de Australiër op zachte banden tegen het einde van de race weer mee kon doen om de laatste plaats op het podium. Er tussenin reed Vettel die langzaam maar zeker Verstappen bijhaalde. Twee ronden voor het einde ging de Nederlander in de eerste bocht in de fout, schoot net als Hamilton door het gras en kwam voor de neus van Vettel weer de baan op. Ricciardo was op dat moment weer aangesloten bij dit duo.

Vettel beklaagde zich over de actie van Verstappen op de boordradio, maar kreeg ook Ricciardo op bezoek. Bij een poging van de Red Bull-coureur raakte hij de Ferrari net niet, waarbij ook de verdedigende actie van Vettel in het licht van de regels over het bewegen onder het remmen als dubieus kan worden gezien. Het zorgde ervoor dat Verstappen achter Hamilton en Rosberg als derde over de streep kwam, vlak voor Vettel en Ricciardo. Kimi Räikkönen werd zesde, voor Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas, Felipe Massa en Sergio Perez die een halve race achter Massa klem heeft gezeten.

Verstappen meldde zich na de race voor de podiumceremonie, maar kreeg toen straf opgelegd door de stewards, waardoor Vettel een trofee in ontvangst mocht nemen. Omdat er nog diverse protesten over de acties van Verstappen, Vettel en Ricciardo lopen is de uitslag nog onder voorbehoud. Wordt vervolgd.

Update

Ook Sebastian Vettel is bestraft. Nota bene voor hetgeen vooral het Ferrariteam recent protesteerde en wat voor een aanpassing in de regels heeft gezorgd waarbij in de remzone niet meer van de lijn mag worden afgeweken. Diverse coureurs hekelden Verstappen over zijn verdedigende manouevres, waaronder Vettel, die nu bij Ricciardo hetzelfde deed. Het levert hem een ironische penalty van 10 seconden op, waardoor hij zakt naar een vijfde plek. De vierde plek gaat naar Verstappen, en Ricciardo wordt derde.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:40:31.402
2 Nico Rosberg Mercedes +8.354
3 Daniel Ricciardo Redbull +20.858
4 Max Verstappen Red Bull

+21.323

5 Sebastian Vettel Ferrari +27.313
6 Kimi Räikkönen Ferrari +49.376
7 Nico Hülkenberg Force India +58.891
8 Valtteri Bottas Williams +1:05.612
9 Felipe Massa Williams +1:16.206
10 Sergio Perez Force India +1:16.798
11 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
12 Jenson Button McLaren +1 ronde
13 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
14 Joylon Palmer Renault +1 ronde
15 Felipe Nasr Sauber +1 ronde
16 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
17 Kevin Magnussen Renault +1 ronde
18 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
19 Esteban Gutiérrez Haas +1 ronde
20 Romain Grosjean Haas +1 ronde
21 Esteban Ocon Manor +2 ronden
DNF Pascal Wehrlein Manor +71 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 349
2 Lewis Hamilton Mercedes 330
3 Daniel Ricciardo Red Bull 242
4 Sebastian Vettel Ferrari 187
5 Kimi Räikkönen Ferrari 178
6 Max Verstappen Red Bull 177
7 Sergio Perez Force India 85
8 Valtteri Bottas Williams 85
9 Nico Hülkenberg Force India 60
10 Fernando Alonso McLaren 52
11 Felipe Massa Williams 51
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 38
13 Romain Grosjean Haas 29
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 25
15 Jenson Button McLaren 21
16 Kevin Magnussen Renault 7
17 Jolyon Palmer Renault 1
18 Pascal Wehrlein Manor 1
19 Stoffel Vandoorne McLaren 1
20 Esteban Gutiérrez Haas 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0
24 Esteban Ocon Manor 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 679
2 Red Bull 422
3 Ferrari 370
4 Force India 145
5 Williams 136
6 McLaren 74
7 Toro Rosso 55
8 Haas 29
9 Renault 8
10 Manor 1
11 Sauber 0

PvdD: plan B, want planeet B hebben we niet

De wereld wordt pas duurzamer, veiliger en aangenamer voor mens en dier als winstbejag niet meer centraal staat, denkt de Partij voor de Dieren. De partij van beoogd lijsttrekker Marianne Thieme opent haar verkiezingsprogramma voor de komende Tweede Kamerverkiezingen ditmaal niet met de strijd tegen de bio-industrie of een pleidooi voor dierenrechten. Het eerste hoofdstuk gaat over economie en werk.

Het 'Plan B' van de PvdD is nodig omdat er geen 'Aarde B' bestaat, schrijft de partij. Om de enige planeet die voor ons beschikbaar is leefbaar te houden wil de PvdD de economie drastisch vergroenen en 'onthaasten'. Allerhande onduurzaam gedrag wordt beboet of belast. De roofdieren van het huidige stelsel, zoals banken en multinationals, worden aangepakt.

Gewone burgers belooft de PvdD een kortere werkweek, een onderzoek naar een basisinkomen en meer ruimte voor zorg en vrije tijd. Om burgers te verleiden zich duurzamer te gedragen zet de partij ook allerlei lokkertjes en subsidies in.

Dierentuinen
Van zo'n duurzame revolutie profiteren mens en dier, maar het dier kan nog op een reeks andere beschermingsmaatregelen rekenen. Klassieke PvdD-wensen als het opnemen van dierenrechten in de grondwet worden aangevuld met voorstellen als een bedenktijd voor aankoop van een dier. De partij wil nog altijd een eind maken aan dierentuinen, vuurwerk en prikkeldraad.

De partij wil boeren, die de PvdD vaak nog met argusogen bezien, de hand reiken. Zo kunnen landbouwers die het niet meer kunnen bolwerken rekenen op onder meer psychosociale hulp.

Maatschappelijke onderwerpen
Net als de SP streeft de PvdD naar een Nationaal Zorgfonds. Datzelfde geldt voor het aanmoedigen van langdurige borstvoeding en het goedkoper maken van alternatieve genezers. De BTW op groente en fruit wordt afgeschaft en voor ongezond voedsel wordt een hoger tarief ingesteld.

In het onderwijs keert de basisbeurs terug en krijgen studenten(kamers) recht op huurtoeslag, maar worden scholen ook verplicht tot het inrichten van een biologische kantine met vegetarische overblijfmaaltijden, een schooltuin, en lessen in duurzaamheid, dierenwelzijn, mediawijsheid en LHBTI-diversiteit.

Naar de Europese Unie, handelsverdragen en militair ingrijpen kijkt de PvdD nog altijd uiterst kritisch. De partij wil dat een internationaal hof 'ecocide', moord op ecosystemen, voortaan vervolgt.

De PvdD rekent erop dat Marianne Thieme opnieuw de lijst aanvoert, al moeten de leden daarmee nog instemmen. Thieme heeft nu één fractiegenoot in de Kamer, maar mag volgens opiniepeilers hopen op meer.

Marianne Thieme
PvdD: plan B, want planeet B hebben we niet (Foto: ANP)

Uitspraken Wilders getoetst door de rechter

De rechtbank Den Haag begint maandagochtend in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp aan het drie weken durende proces tegen PVV-leider Geert Wilders. De politicus is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

De locatie van het proces is om veiligheidsredenen gekozen, maar Wilders liet vorige week weten daarbij niet aanwezig te zullen zijn. Wilders ziet de vervolging als een politiek proces. Hij vindt dat over politieke standpunten in de Tweede Kamer moet worden gesproken worden en niet in de rechtbank.

Wilders wordt na een eerdere vrijspraak in 2011 nu vervolgd voor zijn uitspraken over 'minder Marokkanen' gedaan tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014.

In de eerste procesweek komen onder meer getuigen-deskundigen aan het woord. De eis van het Openbaar Ministerie wordt op 16 november verwacht.

Uitspraken Wilders getoetst door de rechter
Uitspraken Wilders getoetst door de rechter (Foto: ANP)

Treinverkeer Amsterdam ligt vanavond stil

Treinreizigers van en naar Amsterdam moeten maandag rekening houden met extra drukte en vertragingen in de avondspits. Medewerkers van NS in de hoofdstad hebben aangekondigd het werk neer te leggen tijdens de avondspits. Tussen 17.00 uur en 19.00 uur ligt het treinverkeer rond Amsterdam daardoor stil, wat ook gevolgen heeft voor de dienstregeling in de rest van Nederland.

Het is nog onduidelijk hoeveel NS-medewerkers het werk daadwerkelijk neerleggen en hoe groot de overlast voor de reizigers wordt. Het is daarom volgens NS aan te raden de dienstregeling goed in de gaten te houden.

Veel mensen nemen waarschijnlijk het zekere voor het onzekere en kiezen voor de auto, wat ook op de weg voor vertraging kan zorgen.

NS-medewerkers leggen werk neer in Amsterdam
NS-medewerkers leggen werk neer in Amsterdam (Foto: ANP)

Studenten: meer geld voor technische studies

Technische studenten in Nederland willen dat technische universiteiten meer geld krijgen om de toegenomen toestroom aan te kunnen. Dat stelt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maandag in een open brief aan de ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Jet Bussemaker (Onderwijs) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

De vier technische universiteiten in Delft, Eindhoven, Wageningen en Enschede kondigden kort geleden aan een numerus fixus in te stellen voor acht studies. De maatregel is nodig omdat de universiteiten de instroom van studenten niet meer aankunnen. Het ISO reageerde verbolgen op het voornemen. "Nu de studentenaantallen de pan uitrijzen wijzen ministerie en technische instellingen naar elkaar en zijn studenten de dupe", aldus ISO-voorzitter Jan Sinnige.

In de open brief zegt Sinnige dat de dichtgeslagen deur voor technische studies "moet worden open geramd. Dat kan alleen gebeuren door extra geld vrij te maken, zonder het van andere opleidingen af te snoepen". De vier studentengeledingen van de technische universiteiten hebben het initiatief genomen een vuist te maken naar Den Haag. "Zonder extra geld dreigt onze universiteit van een uitstekend A-product zich te degraderen tot een kolossaal huismerk", zegt Mathias de Koning, namens de studentenraad TU-Delft.

Studenten: meer geld voor technische studies
Studenten: meer geld voor technische studies (Foto: ANP)

Verkeersongevallen met auto toegenomen

Het aantal ongevallen met auto's is vorig jaar met 8 procent toegenomen. In 2014 waren het er nog 462.000 met particuliere auto's, maar in 2015 waren het er meer dan een half miljoen, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. De verzekeraars pleiten voor een deltaplan verkeersveiligheid.

Het totale aantal verkeersclaims - dus ook een- en tweezijdige aanrijdingen met vrachtauto's, bestelbusjes en leaseauto's - nam met 6,5 procent toe van 790.000 in 2014 tot 841.000 in 2015.

Afleiding door de smartphone is vermoedelijk één van de belangrijkste oorzaken van de stijging van het aantal ongelukken. "Het gaat dan om het telefoneren en het gebruik van social media tijdens het rijden, al zijn daar geen harde cijfers over", zegt algemeen directeur Richard Weurding van het verbond.

Een ander nadelig effect op de verkeersveiligheid is dat de politie steeds minder handhaaft in het verkeer. "Wij zien nog steeds veel ongelukken gebeuren in 30-kilometerzones", aldus Weurding. Ook is de infrastructuur op sommige plekken in Nederland "een beetje verouderd".

Om dit in samenhang met elkaar aan te pakken willen de verzekeraars dat het nieuwe kabinet met een deltaplan aan de slag gaat. "Dit is een urgente zaak. We hebben ooit doelstellingen met elkaar geformuleerd en je ziet nu dat het daarmee de verkeerde kant op gaat. Dat zie je ook in het aantal verkeersdoden."Dat aantal steeg vorig jaar van 570 naar 621.

Verkeersongevallen met auto toegenomen
Verkeersongevallen met auto toegenomen (Foto: ANP)

Het FOK! weerbericht nieuwe stijl!

header weerbericht zomer

Welkom bij het FOK! weerbericht nieuwe stijl. We zijn nog zoekende, maar het weerbericht gaat veranderen! 


Het weerbericht van 31-10-2016

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 8:25
Zon onder: 18:24
Zonkracht: 2 / 1
 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1517 Duits priester en theoloog Maarten Luther spijkert 95 stellingen op een kerkdeur: begin van de Reformatie.
1860 Executie in Maastricht van Johannes Nathan, de laatste Nederlander die in vredestijd is geëxecuteerd.
1944 Oprichting van de MARVA, de Marine Vrouwen Afdeling.
1971  Een IRA-bom ontploft op de Post Office Tower in Londen.
1981 Einde van de Eerste Tovenaarsoorlog (Harry Potter)
2005 Peter R. de Vries maakt zijn partijprogramma bekend van de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang via een pamflet dat hij - in navolging van Maarten Luther - aan de deur van de Tweede Kamer wilde bevestigen.

Vettel bestraft voor verdedigende actie tijdens GP van Mexico

Na Max Verstappen is nu ook Sebastian Vettel bestraft na afloop van de Grand Prix van Mexico. De Duitser krijgt een tijdstraf van tien seconden voor zijn verdedigende actie tegen Daniel Ricciardo in de slotfase van de race. De Ferrari-coureur wisselde daarbij van lijn in de remzone, waar sinds de vorige race strenger tegen opgetreden wordt, ironisch genoeg na klachten van onder andere het Italiaanse team.

Naast de straf van tien seconden krijgt Vettel ook nog twee strafpunten op zijn licentie, waardoor de viervoudig wereldkampioen er nu zes op zijn conto heeft staan. Bij twaalf punten in twaalf maanden tijd wordt een coureur voor één race geschorst. Door de straf voor de Duitser en de eerdere vijf seconden straf voor Verstappen schuift Ricciardo nu door naar de derde plaats in de race-uitslag. De vierde plek komt nu op naam van Verstappen te staan, terwijl Vettel door zijn straf terugzakt naar de vijfde plaats. In de stand om het wereldkampioenschap blijven de coureurs en team op dezelfde positie staan.

Voorlopige uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:40:31.402
2 Nico Rosberg Mercedes +8.354
3 Daniel Ricciardo Red Bull +20.858
4 Max Verstappen Red Bull +21.323
5 Sebastian Vettel Ferrari +27.313
6 Kimi Räikkönen Ferrari +49.376
7 Nico Hülkenberg Force India +58.891
8 Valtteri Bottas Williams +1:05.612
9 Felipe Massa Williams +1:16.206
10 Sergio Perez Force India +1:16.798
11 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
12 Jenson Button McLaren +1 ronde
13 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
14 Joylon Palmer Renault +1 ronde
15 Felipe Nasr Sauber +1 ronde
16 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +1 ronde
17 Kevin Magnussen Renault +1 ronde
18 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
19 Esteban Gutiérrez Haas +1 ronde
20 Romain Grosjean Haas +1 ronde
21 Esteban Ocon Manor +2 ronden
DNF Pascal Wehrlein Manor +71 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 349
2 Lewis Hamilton Mercedes 330
3 Daniel Ricciardo Red Bull 242
4 Sebastian Vettel Ferrari 187
5 Kimi Räikkönen Ferrari 178
6 Max Verstappen Red Bull 177
7 Sergio Perez Force India 85
8 Valtteri Bottas Williams 85
9 Nico Hülkenberg Force India 60
10 Fernando Alonso McLaren 52
11 Felipe Massa Williams 51
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 38
13 Romain Grosjean Haas 29
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 25
15 Jenson Button McLaren 21
16 Kevin Magnussen Renault 7
17 Jolyon Palmer Renault 1
18 Pascal Wehrlein Manor 1
19 Stoffel Vandoorne McLaren 1
20 Esteban Gutiérrez Haas 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0
24 Esteban Ocon Manor 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 679
2 Red Bull 427
3 Ferrari 365
4 Force India 145
5 Williams 136
6 McLaren 74
7 Toro Rosso 55
8 Haas 29
9 Renault 8
10 Manor 1
11 Sauber 0

Ricciardo: "Vettel verdient niet om op het podium te staan"

Daniel Ricciardo was na afloop van de Grand Prix van Mexico niet te spreken over het rijgedrag van zijn voormalig teamgenoot Sebastian Vettel. Volgens de Australiër veranderde Vettel van richting in de remzone nadat Ricciardo een inhaalpoging waagde, iets waar onlangs een verbod op is gelegd.

De Red Bull-coureur kon in de eindfase van de race aansluiten bij het gevecht tussen Max Verstappen en Vettel om de laatste podiumplek. Ricciardo was echter niet blij met de manier waarop Vettel zijn positie verdedigde. De Australiër vond dan ook niet dat zijn collega een plek op het podium verdiende.

"Ik heb het gevoel dat Vettel iets deed waar de laatste tijd over geklaagd is, namelijk bewegen onder het remmen", begon Ricciardo. "Ik zag dat hij halverwege het rechte stuk op weg naar de vierde bocht aan het verdedigen was. Ik wou hem aan de buitenkant passeren, maar zag een gat aan de binnenkant, dus daar ging ik voor. Vervolgens verdedigde hij door te bewegen in de remzone."

"Begrijp me niet verkeerd: ik hou van racen, blokkerende remmen en ook een lichte touché moet kunnen. Maar als je gaat verdedigen kies je een kant en daar blijf je dan ook bij. Hij zag dat ik hem te slim af was, waarna hij zijn fout wou corrigeren door tijdens het remmen te bewegen. Ik vind dat niet correct", aldus een gefrustreerde Ricciardo.

Ricciardo vindt dat Vettel podium niet verdiende in Mexico (Foto: Red Bull/Getty)
Ricciardo vindt dat Vettel podium niet verdiende in Mexico (Foto: Red Bull/Getty)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.