vEL: Uitslag PAS Gianna - AZ Alkmaar

AZ heeft zichzelf en het Nederlandse voetbal vanavond een goede dienst bewezen. In Athene tegen PAS Giannina werd kwalificatie voor de play-offs van de Europa League veiliggesteld.

Voor aanvang van de wedstrijd leek het een niet al te moeilijke opgave voor de Alkmaarders. PAS Giannina, dat vorig jaar als zesde eindigde in de Griekse competitie, werd vorige week in eigen huis met 1-0 verslagen, waardoor AZ een gunstige uitgangspositie genoot. In Athene moest een tegengoal worden vermeden om kwalificatie voor de play-offs veilig te stellen. Uiteindelijk lukte het doelman Sergio Rochet niet om zijn doel schoon te houden, maar AZ gaat wel door. In de Griekse hoofdstad zegevierde de ploeg met 1-2.

Toch was het niet zo dat AZ het gehele duel de bovenliggende partij was. De ploeg kwam zeer tam uit te startblokken, waarvoor het in de negende minuut de rekening kreeg gepresenteerd in de vorm van de 1-0. Lopez kon vanaf de linkerkant van het veld in alle vrijheid een voorzet afleveren, waarna Pedro in de korte hoek binnenkopte. Rochet zag er niet goed uit, en AZ stond op achterstand.

De schrik zat er heel even in bij AZ, maar in de 29e minuut rechtte de ploeg zijn rug. Na een mooie aanval kwam de bal terecht bij Alireza Jahanbakhsh die vervolgens opstoomde richting de Griekse doelman. Zijn voorzet op Dabney dos Santos kwam net op tijd, waarna de Braziliaan de bal binnengleed: 1-1. Hierna was het vertrouwen bij AZ volledig terug, en breidden de Alkmaarders in de 35e minuut de score ook uit. Een lange bal werd door Wout Weghorst goed verlengt richting Derrick Luckassen, die vervolgens opstoomde richting doelman Alexandros Paschalakis en overtuigend binnenschoot.

De buit was binnen en dat was in het tweede bedrijf ook duidelijk te merken. AZ verslapte en liet en initiatief aan de Grieken. Die creëerden op hun beurt een aantal kansen, maar uiteindelijk kwam AZ niet meer in de problemen. De ploeg incasseerde geen tegentreffer meer en won zodoende gemakkelijk van PAS Giannina.

PAS Giannina

1 - 2

AZ

9' Conde    29' Dos Santos