Obama moet Brexitcampagne halt toeroepen

De Amerikaanse president Barack Obama is donderdagavond vanuit Saoedi-Arabië gearriveerd in Londen. Zijn bezoek is vooral bedoeld om een zogeheten Brexit te voorkomen. Washington ziet liever dat Groot-Brittannië bij het referendum op 23 juni stemt om binnen de Europese Unie te blijven. "De Europese Unie beperkt de Britse invloed niet, maar versterkt het", aldus Obama in een interview met de Daily Telegraph.

Obama gaat vrijdag eerst naar Windsor Castle om koningin Elizabeth daags na haar verjaardag alsnog met haar negentigste te feliciteren. Met premier David Cameron spreekt hij daarna over Islamitische Staat en Syrië en 's avonds dineert hij met de prinsen Harry en William en diens vrouw Kate in Kensington Palace.

Obama is echter vooral over om de Britten ervan te overtuigen binnen de EU te blijven. Dat tot woede van de voorstanders van een Brexit. De Londense burgemeester Boris Johnson beschuldigde Obama al van hypocrisie, omdat de Amerikanen er zelf juist volstrekt wars van zijn om verantwoording te moeten afleggen aan internationale organisaties.

Obama wil echter voorkomen dat hij als bemoeial wordt gezien en zal naar verwachting benadrukken dat het aan de Britten zelf is om daarover een beslissing te nemen.

Obama moet Brexitcampagne halt toeroepen
Obama moet Brexitcampagne halt toeroepen (Foto: ANP)