FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 april 2016

'Niets wijst op zelfmoord van Prince'

De politie heeft na de eerste onderzoeken en de autopsie van het stoffelijk overschot van Prince geen reden te geloven dat er sprake is van zelfmoord. Dat zei sheriff Jim Olsen van de politie in Carver County, de man die het onderzoek naar de dood van de artiest leidt.

De politie praat in het kader van het onderzoek met familie, vrienden en kennissen van de artiest. Bovendien worden de medische dossiers van Prince bestudeerd.

Een woordvoerster van de forensische onderzoekers zei dat de autopsie duurde van negen uur vrijdagochtend tot een uur 's middags. Na het onderzoek is het lichaam van de donderdag overleden Prince vrijgegeven aan de familie. De resultaten van de autopsie worden pas over enkele weken vrijgegeven.

Prince stierf in zijn landgoed Paisley Park. Hij werd dood gevonden op de eerste etage in een lift van het complex, waar tevens een studio is gebouwd.

'Niets wijst op zelfmoord van Prince'
'Niets wijst op zelfmoord van Prince' (Foto: BuzzE)

Tesla komt met Autopilot-update

Wie in een Tesla S of X rijdt, kan binnenkort handsfree rijden. De autobouwer komt met een software-update en een van de onderdelen is Autopilot, meldt mashable.com. Het is wel een van de duurste updates die Tesla-rijders voor hun kiezen krijgen.

De prijs voor Autopilot ligt rond de 3000 dollar, maar er is misschien een meevaller: sommige kopers hebben er al voor betaald toen ze hun Tesla kregen.

Door de update is zelf sturen niet meer nodig, het Autopilot-pakket neemt je die 'moeite' uit handen. In de software-update zit ook een nieuwe look voor het scherm in de Tesla, een upgrade van de airco en andere apps.

Nederlandse Tesla-rijders hebben overigens niets aan Autopilot, hier is handsfree rijden nog niet toegestaan.

Tesla komt met Autopilot-update
Tesla komt met Autopilot-update (Foto: BuzzT)

Mysterieuze :') neemt enorm veel ruimte in

Op een pc heeft zich iets bijzonders voorgedaan. Een mysterieuze emo.gif-afbeelding kost maar liefst 709,2 GB bij de desbetreffende gebruiker. Met de handen in het haar verwondert de gebruiker waarom een afbeelding zo veel ruimte kan innemen en waarom dit nou net de emo.gif-smiley van FOK! moet zijn. Er zijn nog vele vragen over deze grote afbeelding onbeantwoord. Wellicht dat een slimme FOK!ker kan achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Emo.gif enorm groot
Emo.gif enorm groot

Haase niet opgewassen tegen Verdasco

Tennisser Robin Haase is er niet in geslaagd om de halve finale van het ATP-toernooi in Boekarest te bereiken. De Nederlander (ATP-64) was niet opgewassen tegen de Spanjaard Fernando Verdasco (ATP-86): 6-7 (6) en 3-6.

Haase kwam al snel in de wedstrijd een break achter, maar wist zich terug te knokken tot een tiebreak. Daarin wist Verdasco zijn tweede setpoint te benutten. De voormalig nummer zeven van de wereld plaatste bij de stand van 3-4 in de tweede set vervolgens de beslissende break om het in de halve eindstrijd op te kunnen nemen tegen Guillermo Garcia-Lopez (ATP-37). Die Spanjaard had drie uur nodig om de Argentijn Guido Pella (ATP-46) klop te geven: 7-6 (5), 3-6 en 7-6 (6).

In het dubbelspel was er wel Nederlands succes, want Matwé Middelkoop en Wesley Koolhof plaatsten zich via een 6-2 en 6-2 zege op het Pools/Mexicaanse duo Mariusz Fyrstenberg/Santiago Gonzalez voor de halve eindstrijd. Daarin treffen ze het als eerste geplaatste Roemeense duo Florin Mergea en Horia Tecau.

Recordreeks Ten Rouwelaar stopt na 280 duels

Hij stond 280 opeenvolgende duels onder de lat van NAC Breda, maar daar komt vanavond een einde aan. Jelle ten Rouwelaar mist de competitiewedstrijd met Almere City van vanavond door familieomstandigheden.

Ten Rouwelaar begon de indrukwekkende reeks op 31 augustus 2008 met de uitwedstrijd tegen AZ. Twee jaar geleden evenaarde hij het record van Ruud Hesp al. Hij bereikte het indrukwekkende aantal van 204 achtereenvolgende wedstrijden.

Vanavond wordt Ten Rouwelaar vervangen door Andries Noppert, die door de afwezigheid van zijn voorganger in het betaald voetbal debuteert.

Gerard Joling wilde Prince eren met tweet

Gerard Joling wilde met zijn tweet naar aanleiding van het overlijden van Prince niet de aandacht op zichzelf vestigen. Volgens de zanger was dat helemaal niet de bedoeling.

"Ik heb het bericht vanuit mijn hart gestuurd", legt Gerard uit in gesprek met NU.nl. "Ik vind het verschrikkelijk dat hij is gestorven, en wilde hem op deze manier eren."

Gerard tweette donderdagavond het bericht dat hij 'nooit zal vergeten' dat Prince ooit aanwezig was bij een van zijn optredens. De zanger kreeg daarop op sociale media veel kritiek.

Dat optreden was volgens Gerard in Biblos in Amsterdam. "Daar kreeg ik te horen dat Prince misschien zou komen kijken", duidt hij zijn tweet. De zanger geloofde echter niet dat Prince echt zou opdagen. "Maar ik begon met zingen, ik had toen nog niet veel hits, was nog een jong jongetje. En daar stond hij, vooraan in het midden, tussen twee bodyguards. Hij bleef naar vier, vijf nummers luisteren. Lachend."

<

Volgende topgolfer meldt zich af voor Olympische Spelen

Opnieuw heeft een topgolfer zich afgemeldt voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro. In Brazilië maakt golf na 112 jaar haar rentree op het olympisch programma, maar Louis Oosthuizen zal er niet van de partij zijn.

De Zuid-Afrikaanse nummer twaalf van de wereld liet weten dat hij zich vanwege 'familie- en planningsproblemen' bij zijn nationaal olympisch comité heeft afgemeld voor de Spelen. "Ik heb Zuid-Afrika altijd met veel trots vertegenwoordigd, dus deze beslissing heb ik zeker niet gemaakt zonder er flink over na te denken", aldus Oosthuizen in een statement.

Eerder liet ook voormalig wereldtopper Vijay Singh uit Fiji - drievoudig majorwinnaar - al weten niet naar Rio af te zullen reizen, mede uit angst voor het Zikavirus.

De Australiër Adam Scott, de mondiale nummer zeven, meldde zich eerder deze week na maanden van kritiek op het olympisch golf eindelijk officieel af. Dat leidde er overigens toe dat zwemlegende Dawn Fraser - drievoudig winnares van olympisch goud op de 100 meter vrije slag - haar landgenoot flink afbrandde in een Facebookpost"Goed om te zien dat je je land aan de kant schuift voor wat extra centen", klonk het sarcastisch. 

Korte felle brand natuurgebied Bergen op Zoom

In een natuurgebied in Bergen op Zoom heeft vrijdagmiddag een zeer grote brand gewoed. De brand brak rond 14.30 uur uit en was ongeveer een uur later onder controle. Volgens de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant ging het om een gebied van ongeveer honderd bij tweehonderd meter in het natuurgebied Noordlandseweg.

Het waren vooral gras en lage bossages die in brand stonden. De brandweer rukte met veel materieel uit. De brand veroorzaakte veel rook, die overigens niet richting bewoond gebied trok.

Korte felle brand natuurgebied Bergen op Zoom
Korte felle brand natuurgebied Bergen op Zoom (Foto: ANP)

Dopinglab Beijing mag geen dopingtests meer uitvoeren

Het dopinglaboratorium in Beijing mag voorlopig geen dopingtests meer uitvoeren. Wereldantidopingorganisatie WADA heeft de licentie van het lab voor maximaal vier maanden ingetrokken.

Stalen die in het lab bewaard worden, zowel urine als bloed, dienen op veilige wijze getransporteerd te worden naar een laboratorium dat wel een geldige licentie van WADA heeft. Aangezien China geen ander goedgekeurd lab heeft zouden de stalen bijvoorbeeld naar Seoul, Bangkok of Almaty gestuurd kunnen worden.

Pas als de problemen bij het lab opgelost zijn en weer aan alle regels worden voldaan wordt de schorsing opgeheven. 

Onderzoek en steunpunt euthanasie kinderen

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakt een wetenschappelijk onderzoek mogelijk naar euthanasie bij kinderen van één tot twaalf jaar. Ze gaat ook een steunpunt financieren voor kinderartsen die met kindereuthanasie te maken krijgen. Om beide initiatieven was gevraagd door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Voor baby's is er al een euthanasieregeling en kinderen vanaf 12 jaar vallen onder voorwaarden onder de euthanasiewet. Over de tussengroep is veel discussie. Een meerderheid van de Tweede Kamer staat ervoor open dat levensbeëindiging mogelijk wordt bij kinderen van één tot twaalf jaar. Er is nu één optie. Een arts kan een beroep doen op "overmacht in de zin van een noodtoestand". Daarvan kan sprake zijn als bijvoorbeeld pijnbestrijding echt niet werkt.

Voor genoemd onderzoek heeft Schippers bijna 4 ton uitgetrokken. De kosten van het steunpunt zijn nog niet duidelijk.

Onderzoek en steunpunt euthanasie kinderen
Onderzoek en steunpunt euthanasie kinderen (Foto: ANP)

Plasjes ingezameld voor duurzame Koningsdag

De urine van Koningsdag-gangers in Amsterdam verdwijnt niet in het riool, maar wordt gerecycled tot kunstmest. Het waterschap gaat de plasjes inzamelen en verwacht zo'n 25.000 liter op te halen, en wel uit de urinoirs op het Nassaufestival, festival Kingsland en in het Vondelpark. Dat meldt Waternet.

De urine gaat in de avonduren naar de fosfaatfabriek in Amsterdam-West waar de opbrengst wordt omgezet in struviet (meststof).

Urine bevat fosfaat, een steeds schaarsere meststof. Zonder fosfaat kan geen gewas groeien. De natuurlijke bronnen waaruit fosfaat wordt gewonnen zijn volgens schattingen over dertig jaar uitgeput en daarom wordt steeds vaker overgegaan op hergebruik. Het winnen van fosfaat uit urine gebeurt op steeds grotere schaal, juist bij publieksevenementen.

Plasjes ingezameld voor duurzame Koningsdag
Plasjes ingezameld voor duurzame Koningsdag (Foto: ANP)

Live-album Ladies of Soul komt binnen op drie

Vier nieuwe binnenkomers in de Album Top 10 deze week. De Ladies of Soul zijn de hoogste nieuwe binnenkomer met hun album Live At The Ziggo Dome 2016.

De Ladies of Soul zijn Trijntje Oosterhuis, Edsilia Rombley, Glennis Grace, Berget Lewis en Candy Dulfer. Zij geven al een aantal jaren rond Valentijnsdag een reeks concerten vol soulmuziek. De Ladies of Soul traden drie avonden lang op in de Ziggo Dome.

Ze zongen nummers van de grondleggers van de soulmuziek, Sam Cooke en Ray Charles, maar ook nummers van nu van Adele en Beyoncé. Speciale gast was soulzanger Billy Ocean die zijn wereldhits Suddenly, Get Outta My Dreams en When The Going Gets Tough ten gehore bracht. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten een van de concerten.

Lil' Kleine blijft ondertussen de Album Top 10 aanvoeren met zijn plaat WOP!.

Album Top 10 week 17
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Lil' Kleine - WOP!
2. (3) Justin Bieber - Purpose
3. (-) Ladies of Soul - Live At The Ziggo Dome 2016
4. (-) PJ Harvey - The Hope Six Demolition Project
5. (24) Shawn Mendes - Handwritten
6. (5) Adele - 25
7. (-) Santana - Santana IV
8. (-) Indian Askin - Sea of Ethanol
9. (9) Coldplay - A Head Full Of Dreams
10. (7) André Hazes Jr. - Leef

Live-album Ladies of Soul komt binnen op drie
Live-album Ladies of Soul komt binnen op drie (Foto: BuzzE)

Kalf hoeft niet bij koe te blijven

Het kabinet komt niet met een voorstel om kalveren voor onbepaalde tijd bij de koe te houden. De Tweede Kamer had hier in januari om gevraagd, maar staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vindt het een zaak van de boer.

"Ik zie onvoldoende reden waarom de overheid zou moeten bepalen of een kalf langere tijd bij de koe moet blijven. Dat is een afweging en keuze van de melkveehouder", schrijft de PvdA-bewindsman vrijdag aan de Tweede Kamer. Op de meeste bedrijven wordt het pasgeboren kalf direct gescheiden van de koe.

Volgens Van Dam staat het uit oogpunt van dierenwelzijn niet vast dat het beter is voor zowel kalf als koe om langer bij elkaar te blijven. De Partij voor de Dieren had om het onderzoek gevraagd en kreeg daarbij steun van onder meer SP, D66, GroenLinks en de PvdA.

Kalf hoeft niet bij koe te blijven
Kalf hoeft niet bij koe te blijven (Foto: ANP)

Ontvoering kinderen naar Polen neemt toe

Er is een opvallende stijging van het aantal kinderen dat na een vechtscheiding door één ouder wordt ontvoerd naar Polen. Dit schrijft het Centrum Internationale Kinderontvoering vrijdag in zijn jaarverslag. De stijging komt volgens het centrum door arbeidsmigratie en het grotere aantal gemengde huwelijken.

Bij het Centrum IKO zijn vorig jaar de ontvoeringen van 237 kinderen door één ouder gemeld. Het aantal ontvoeringen door de moeder is gestegen van 70 naar 80 procent van de gevallen. Het gaat meestal om jonge kinderen van gemiddeld drie jaar.

Naast Polen staan Duitsland en België in de top drie van landen waar kinderen naartoe worden meegenomen. In de top drie van landen waaruit kinderen worden ontvoerd, staan België, India en Kenia.

Ontvoering kinderen naar Polen neemt toe
Ontvoering kinderen naar Polen neemt toe (Foto: ANP)

Noorwegen behoudt hoogste status bij S&P

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) handhaaft de allerhoogste kredietstatus van Noorwegen, ondanks de uitdagingen voor de Noorse economie door de sterk gedaalde olieprijzen.

Noorwegen blijft bij S&P staan op de toprating AAA, dankzij de sterke economie, de goede financiële positie en het stabiele beleidsklimaat van het land. Volgens de kredietbeoordelaar is de Noorse economie in staat de negatieve gevolgen van de lage olieprijzen op te vangen. Noorwegen is de grootste olieproducent van West-Europa.

De outlook is stabiel, wat betekent dat er voorlopig ook geen kans is dat de Noorse kredietwaardigheid wordt verlaagd door S&P.

Noorwegen behoudt hoogste status bij S&P
Noorwegen behoudt hoogste status bij S&P (Foto: ANP)

Opnieuw werkstraffen voor leiding Chemie-Pack

Drie leidinggevenden van het bedrijf Chemie-Pack zijn vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot werkstraffen oplopend tot 216 uur. De directeur en de veiligheidscoördinator kregen bovendien ieder zes maanden voorwaardelijke celstraf en een beroepsverbod van twee jaar. De productieleider kreeg 162 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijk.

Het gerechtshof in Den Bosch houdt de drie verantwoordelijk voor het niet goed naleven van de vergunning en het niet nemen van de juiste veiligheids- en milieumaatregelen. Het bedrijf zelf krijgt een boete van 730.000 euro.

Door de slechte veiligheid kon in januari 2011 een enorme brand ontstaan op het terrein van Chemie-Pack in Moerdijk, waar grote hoeveelheden chemicaliën waren opgeslagen. De directe oorzaak van de brand was een bevroren pomp die door een medewerker met een brander werd ontdooid. Het bedrijf is vrijgesproken van opzettelijke brandstichting.

Schade
De schade als gevolg van de vuurzee is geraamd op 75 miljoen euro. De brand had grote gevolgen voor het milieu en veel mensen hebben gezondheidsklachten gemeld.

Het grote verschil met het vonnis van de rechtbank in 2012 is dat de drie leidinggevenden niet verantwoordelijk worden gehouden voor het ontstaan van de brand. Ze wisten dat er problemen waren met bevroren pompen en deden daar niets aan, maar ze waren volgens het hof niet op de hoogte van het feit dat open vuur werd gebruikt om die te ontdooien.

Toch zijn de opgelegde straffen niet veel lager dan destijds bij de rechtbank. De directeur en de veiligheidscoördinator kregen toen bijvoorbeeld 240 uur werkstraf. De boete voor het bedrijf zelf is nu zelfs hoger: 730.000 in plaats van 400.000 euro.

'Goed nieuws'
Het Openbaar Ministerie wil eerst de uitspraak bestuderen en reageert dan pas inhoudelijk op het vonnis, liet een woordvoerder weten.

Ronald Drenth, de advocaat van de directeur van Chemie-Pack noemt het vonnis 'goed nieuws'. Zijn cliënt is ontzettend opgelucht. Wel heeft de directeur grote moeite met de in zijn ogen zware straffen voor de overige leidinggevenden, zegt Drenth.

Opnieuw werkstraffen voor leiding Chemie-Pack
Opnieuw werkstraffen voor leiding Chemie-Pack (Foto: ANP)

Aanhoudingen voor autobranden Maastricht

De politie heeft vier nieuwe verdachten aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij verschillende autobranden in Maastricht. Eerder werden al twee andere verdachten opgepakt.

Het gaat dit keer om een 46-jarige Maastrichtenaar, een eveneens uit Maastricht afkomstige 23-jarige man en 19-jarige vrouw en een 20-jarige Amsterdammer. De laatste drie opereerden volgens het Openbaar Ministerie als groep. Een van hen is weer vrij, maar blijft verdachte. De anderen zitten nog vast.

Sinds april 2015 zijn er zo'n zestig auto's in brand gestoken in Maastricht.

Aanhoudingen voor autobranden Maastricht
Aanhoudingen voor autobranden Maastricht (Foto: ANP)

Inval bij Shell in Bulgarije

De Bulgaarse kartelautoriteiten hebben een inval gedaan bij het kantoor van olieconcern Shell in het land. De inval hangt samen met een onderzoek naar mogelijke kartelafspraken.

Shell liet in een reactie weten volledig mee te werken met het onderzoek. Het bedrijf zei er vertrouwen in te hebben dat er geen regels zijn overtreden bij de activiteiten in Bulgarije.

Inval bij Shell in Bulgarije
Inval bij Shell in Bulgarije (Foto: ANP)

5 Kinderen en 2 volwassenen vermoord in Ohio

Twee volwassenen en vijf kinderen zijn op het platteland van het zuidwesten van de Amerikaanse staat Ohio doodgeschoten. Volgens sommige Amerikaanse media behoren de slachtoffers tot één familie. De schietpartij was in de buurt van Peebles, circa 90 kilometer ten oosten van de stad Cincinnati. De lijken zijn vrijdag op drie verschillende plaatsen gevonden, meldden de autoriteiten.

Ze zeiden niet hoe ver die plaatsen uit elkaar liggen. Er is nog niets bekend over de dader(s).

5 Kinderen en 2 volwassenen vermoord in Ohio
5 Kinderen en 2 volwassenen vermoord in Ohio (Foto: ANP)

Drake leidt Single Top 10

Het nummer One Dance van Drake staat deze week bovenaan de Single Top 100. Het nummer, een samenwerking met Wizkid en Kyla, steeg 69 plaatsen naar de hoogste positie. One Dance is afkomstig van Drake's nieuwe album Views From The 6 dat hij op 29 april uitbrengt.

De combinatie van de Amerikaanse dj Cheat Codes en de Nederlandse formatie Kriss Kross Amsterdam stijgt verder naar de tweede plek met de hit Sex.

Work From Home van de Amerikaanse meidengroep Fifth Harmony zakte deze week naar de derde positie gestegen in de Single Top 100.

Single Top 10 week 17
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (69) Drake feat. Wizkid & Kyla - One Dance
2. (3) Cheat Codes x Kriss Kross Amsterdam - Sex
3. (1) Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign - Work From Home
4. (2) Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
5. (4) Sia - Cheap Thrills
6. (5) Alan Walker - Faded
7. (6) Jonas Blue feat. Dakota - Fast Car
8. (10) Fais feat. Afrojack - Hey
9. (7) Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG - Light It Up (remix)
10 (8) Rihanna feat. Drake - Work

Drake leidt Single Top 10
Drake leidt Single Top 10 (Foto: BuzzE)

'Rusland gaat whisky stoken'

Rusland gaat zijn eerste whiskystokerij bouwen. Die komt in de westelijke stad Kaliningrad te staan, heeft de baas van het drankenconcern Alliance-1892 Igor Koedrijavtsev aangekondigd. The Moscow Times berichtte vrijdag dat ondanks de crisis de whiskyverkopen in Rusland goed lopen en Koedrijavtsev mikt daarom naar eigen zeggen op 35 procent van de markt.

Hij wil de Russische whisky straks ook exporteren naar China, India, Afrika en Latijns-Amerika. Koedrijavtsev verzekert zijn toekomstige klanten dat de Russische whisky zich zal kunnen meten met de beste andere whiskies.

'Rusland gaat whisky stoken'
'Rusland gaat whisky stoken' (Foto: ANP)

VW legt miljarden extra opzij voor schandaal

Volkswagen heeft miljarden extra opzijgelegd om de oplopende kosten van het dieselschandaal te kunnen opvangen. Dat maakte de autofabrikant vrijdag bekend, daags nadat het op hoofdlijnen een akkoord had gesloten over een compensatieregeling voor Amerikaanse autobezitters.

Volkswagen had al een voorziening getroffen van 6,7 miljard euro, dat bedrag is nu verhoogd naar 16,2 miljard euro. Het Duitse bedrijf bracht ook de eerder uitgestelde jaarcijfers over 2015 naar buiten. Het grootste autoconcern van Europa boekte vorig jaar een nettoverlies van 1,6 miljard euro, tegen een winst van circa 11 miljard euro een jaar eerder.

VW legt miljarden extra opzij voor schandaal
VW legt miljarden extra opzij voor schandaal (Foto: ANP)

Grote brand in loods pallethandel Klundert

In een opslagloods van een pallethandel in Klundert is vrijdagmiddag een grote brand uitgebroken, meldt de Veiligheidsregio Midden-West Brabant. Het vuur brak rond 16.00 uur uit. Omwonenden wordt vanwege de rookontwikkeling aangeraden ramen en deuren te sluiten.

De brandweer is volgens de Veiligheidsregio met veel materieel aanwezig om de brand te bestrijden. Geprobeerd wordt om naastgelegen panden te sparen. Over persoonlijke ongelukken is nog niets bekend. De pallethandel ligt op een industrieterrein aan de Houtsnipweg in die plaats.

Grote brand in loods pallethandel Klundert
Grote brand in loods pallethandel Klundert (Foto: ANP)

Overtreding drones mogelijk hoger bestraft

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) gaat kijken of de straffen voor overtredingen met recreatieve drones hoog genoeg zijn. Ze gaat daarvoor overleggen met het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat schrijft de bewindsvrouw vrijdag aan de Tweede Kamer.

Ze scherpt de regels voor het gebruik van de onbemande vliegtuigjes aan. Ze mogen straks maximaal 50 meter hoog vliegen en maximaal 100 meter ver. Deze recreatieve drones moeten ook op 50 meter afstand van bebouwing, mensenmenigten en wegen blijven.

Verder komt de bewindsvrouw met een voorlichtingscampagne om gebruikers van drones te wijzen op de geldende regels. Er komt een radiocampagne, advertenties in bladen en reclameposters op straat. Aanleiding voor de extra voorlichting is een recent incident met een drone bij Schiphol.

Overtreding drones mogelijk hoger bestraft
Overtreding drones mogelijk hoger bestraft (Foto: ANP)

Rutte: lang nadenken over majesteitsschennis

Het kabinet neemt de tijd om na te denken over het schrappen van de wet die majesteitsschennis verbiedt. Dat zei minister-president Mark Rutte vrijdag. D66 diende deze dag een initiatiefwet in die het beledigen van het staatshoofd moet afschaffen.

Volgens de premier gaat het om een ingewikkelde kwestie. Aan de wet liggen "bijzondere omstandigheden" ten grondslag. "De koning kan zich niet in het openbare debat verdedigen." Dat maakt een "langdurige afweging noodzakelijk", aldus de premier.

Het kabinet gaat wel het artikel schrappen dat belediging van een bevriende buitenlands staatshoofd of regeringsleden strafbaar stelt. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) gaat hierover praten met D66, zei Rutte. In het initiatiefvoorstel wordt namelijk ook dit verbod geschrapt.

Rutte: lang nadenken over majesteitsschennis
Rutte: lang nadenken over majesteitsschennis (Foto: ANP)

'Doodsoorzaak Prince nog dagen onduidelijk'

De doodsoorzaak van de donderdag overleden Prince is mogelijk nog dagen onduidelijk. Dat stelt de lijkschouwer die vrijdag rond 16.00 uur Nederlandse tijd is begonnen met de autopsie op het lichaam van het popicoon.

Op internet doen de wildste verhalen de ronde over de doodsoorzaak. Volgens TMZ is Prince onlangs nog opgenomen met een drugsoverdosis en dat was mogelijk nu weer het geval. Anderen suggereren dat oude geruchten over een mogelijke hiv-besmetting van de zanger weleens waar zouden kunnen zijn. Ook een hardnekkige griep of hartfalen kunnen niet worden uitgesloten.

Zangeres Aretha Franklin heeft zo haar eigen theorie over de dood van haar ex-collega. Ze beweert dat Prince is overleden aan de gevolgen van het Zika-virus.

'Doodsoorzaak Prince nog dagen onduidelijk'
'Doodsoorzaak Prince nog dagen onduidelijk' (Foto: BuzzE)

Vier jaar cel voor oud-kantinebeheerder na drugsvondst

De voormalig kantinebeheerder van voetbalvereniging VV Steenbergen is vrijdag door de rechtbank in Breda veroordeeld tot vier jaar cel, vanwege zes tassen drugs die vorig jaar juli in de kantine werden gevonden. De uitspraak van de rechter is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De 38-jarige man werd vorig jaar juli aangehouden na de vondst van de tassen met drugs. Hij beweerde toen dat er aanmaakblokjes voor de barbecue in de tassen zaten, maar het bleek te gaan om 100 kilo MDMA, de werkzame stof in xtc.

Celstraf oud-kantinebeheerder na drugsvondst
Celstraf oud-kantinebeheerder na drugsvondst (Foto: ANP)

Meer gezonde baby's sinds rookverbod

Sinds in horecagelegenheden niet meer gerookt mag worden, en sinds de verhoging van accijns op tabak, zijn in Nederland minder kinderen met een te laag geboortegewicht geboren. Dat is de conclusie van onderzoekers van het Erasmus MC. De uitkomsten staan vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. In landen waar nog meer wordt ingezet op ontmoediging van roken, zijn de gunstige gezondheidseffecten voor pasgeborenen nog groter.

De studie legt volgens de onderzoekers voor het eerst de relatie tussen het Nederlandse tabaksbeleid en de gezondheid op kinderleeftijd. Na de invoering van het rookverbod en de accijnsverhoging in 2008, trad een kleine daling op van het aantal kinderen dat met een te laag geboortegewicht werd geboren. Na de invoering van de rookvrije werkplek, in 2004, werd geen verandering gezien.

"Dit zijn mooie resultaten. In vergelijking met landen waar het tabaksontmoedigingsbeleid strikter is ingevoerd, zijn de gezondheidseffecten in Nederland beperkt", zegt kinderarts Jasper Been. Hij leidde het onderzoek. "In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld zagen we ook dalingen in sterfte rondom de geboorte en in vroeggeboorte. Dit zou voer voor discussie kunnen zijn gezien de matige invoer van tabaksontmoedigingsbeleid in Nederland ten opzichte van andere Europese landen. In vervolgstudies gaan we kijken naar de effecten op luchtwegenklachten bij kinderen."

Meer gezonde baby's sinds rookverbod
Meer gezonde baby's sinds rookverbod (Foto: ANP)

Verzekeraars: geen uitsluiting door big data

Verzekeraars beschikken door nieuwe technologieën over steeds meer informatie ('big data') over het gedrag van hun klanten. Die informatie mag er echter niet toe leiden dat groepen klanten worden uitgesloten van verzekeringen. Dat stelt brancheorganisatie Verbond van Verzekeraars vrijdag.

De hoeveelheid informatie waar verzekeraars iets aan hebben neemt toe doordat processen en apparaten worden gekoppeld aan internet. Zo geven kastjes die in auto's worden geïnstalleerd inzicht in het rijgedrag van mensen. Veilige chauffeurs kunnen daarbij beloond worden met een lagere premie.

Het Verbond probeert in een vrijdag gepubliceerd rapport zorgen over dit onderwerp weg te nemen. Een van die zorgen is de vrees voor uitsluiting van een verzekering door big data. Mocht dat echter gebeuren, dan steken de verzekeraars de koppen bij elkaar om met een oplossing te komen, aldus een woordvoerder van de brancheorganisatie.

Jaarlijks monitoren
Het Verbond gaat daartoe jaarlijks monitoren of inderdaad bepaalde groepen worden uitgesloten. Daarbij wordt ook gekeken of er door het gebruik van big data grote verschillen optreden in premies voor bepaalde groepen.

Een woordvoerder van het Verbond geeft aan dat niet kan worden toegezegd dat het nooit zal voorkomen dat iemand een verzekering niet zal kunnen afsluiten. "Andere factoren dan big data kunnen daartoe leiden. Bijvoorbeeld als iemand tig keer schade heeft veroorzaakt. Dan wordt verzekeren lastig."

Verzekeraars: geen uitsluiting door big data
Verzekeraars: geen uitsluiting door big data (Foto: BuzzT)

Van Gansewinkel schrijft weer zwarte cijfers

Afvalbedrijf Van Gansewinkel schrijft weer zwarte cijfers. De nettowinst van de onderneming kwam in 2015 uit op 308 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een verlies van 549 miljoen euro resteerde. Dit verlies werd destijds mede veroorzaakt door een bijzondere waardevermindering.

Vorig jaar werd Van Gansewinkel verkocht aan zijn schuldeisers, waarmee ook de schuldenlast van het bedrijf aanzienlijk terugliep. Het jaar 2015 werd door de onderneming bestempeld als tussenjaar waarbij de kosten naar beneden moesten en de concurrentiepositie moest worden verbeterd.

De omzet daalde in 2015 naar 945 miljoen euro van 962 miljoen euro een jaar eerder. Daarbij daalde het bedrijfsresultaat naar 82 miljoen euro, waar een jaar eerder nog 99 miljoen euro resteerde. De daling werd veroorzaakt door aanhoudende moeilijke marktomstandigheden, met minder volumes en lagere prijzen.

Het bedrijf gaf geen financiële vooruitzichten af voor 2016.

Van Gansewinkel schrijft weer zwarte cijfers
Van Gansewinkel schrijft weer zwarte cijfers (Foto: ANP)

Bloederige Shadow of the Beast beelden tonen combo-systeem

De Shadow of the Beast-remake heeft een heuse combo-systeem. Door je aanvallen juist te timen op de aansnellende monsters kun een 'rage chain' opbouwen die je steeds meer punten geeft. Hoe het precies werkt wordt in de  nieuwe onderstaande video uitgelegd.

Volgens ontwikkelaar Heavy Spectrum bevat de game een 'beginner'-moeilijkheidsgraad. Het echte einde is echter alleen te zien op hogere moeilijkheidsgraden. De PS4-exclusive komt op 17 mei uit.

Dijsselbloem toont begrip voor Griekenland

Griekenland heeft de afgelopen maanden 'grote ingrijpende veranderingen' doorgevoerd. "Ook in Nederland gaan dergelijke veranderingen niet zomaar in een paar maanden." Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem toonde zich vrijdag begripvol voor Griekenland.

Het land is nog in onderhandeling met de geldschieters over de voortgang die Griekenland boekt in de naleving van de afspraken in ruil voor geld. Als de geldschieters concluderen dat er voldoende is gedaan, kan het land weer een uitbetaling tegemoet zien. Tijdens overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden in Amsterdam zullen de experts van de geldschieters rapporteren over de voortgang. "Ik hoor goede berichten uit Athene", zei Dijsselbloem.

In de zomer kwamen de eurolanden met Athene een nieuw, derde reddingspakket overeen van maximaal 86 miljard euro. Een van de voorwaarden voor het geld was dat Griekenland het pensioenstelsel grondig zou hervormen. Oorspronkelijk zou dat nog voor kerst gerealiseerd moeten zijn. "Misschien waren we ook wat te optimistisch dat in een paar maanden een volledige herziening van het pensioenstelsel daar zou zijn", zei Dijsselbloem. Voor hem telt het resultaat en niet de snelheid. "Het is belangrijker dat het goed is geregeld en dat Griekenland weer op de benen komt."

De ministers zullen vrijdag ook een eerste keer praten over de houdbaarheid van de Griekse schuldenberg. Toen de eurolanden met Griekenland het derde pakket overeen kwamen, werd afgesproken dat er zou worden gekeken naar manieren om de schulden te verlichten. De manier waarop, daar verschillen de verschillende partijen en landen enorm over. Zo wil het Internationaal Monetair Fonds dat er kwijtschelding plaatsvindt, iets wat voor onder andere Nederland en Duitsland nu niet bespreekbaar is.

Dijsselbloem toont begrip voor Griekenland
Dijsselbloem toont begrip voor Griekenland (Foto: ANP)

China blokkeert Apple's boeken- en filmdienst

Chinezen kunnen niet langer films kijken en boeken lezen via Apple. Zes maanden na de introductie van iTunes Movies en de iTunes Book Store heeft de Chinese mediawaakhond de streamingdiensten van de Amerikaanse techreus geblokkeerd, meldt The New York Times.

Een woordvoerder van Apple, dat zich eerder liet voorstaan op de goede relaties met de Chinese overheid, zei te hopen zo spoedig mogelijk weer boeken en films beschikbaar te kunnen stellen aan de Chinezen.

Het blokkeren van de streamingdiensten is een gevoelige klap voor Apple. China is na de Verenigde Staten de grootste afzetmarkt voor het bedrijf.

China blokkeert Apple's boeken- en filmdienst
China blokkeert Apple's boeken- en filmdienst (Foto: BuzzT)

The Binding of Isaac: Afterbirth eindelijk naar consoles

The Binding of Isaac: Afterbirth komt op 10 juni uit voor PS4 en Xbox One. Afterbirth, een grote uitbreiding op de Rebirth-remake. kwam al vorig jaar oktober uit voor pc. Uitgever Nicalis belooft honderd uur gameplay dankzij de duizend toegevoegde kamers en tig andere nieuwe features.

Afterbirth gaat een tientje kosten. Een Wii U release later dit jaar staat ook in de planning. Dit is wat Afterbirth zo ongeveer bevat:

Key Features:

 • Over 100 hours of more gameplay
 • Greed Mode a whole new way to play, focused on risk/reward
 • Expanded main game a new final area with a new final boss
 • Daily Runs – play a new official run, everyday
 • Online Leaderboards compete for highscore/best time
 • Ten totally new and awesome challenges
 • 1000+ new room designs
 • MONSTROUSLY UPDATED WEAPON COMBO SYSTEM!
 • 120 new items-not counting tons of new pickups, chests, pills, bombs and cards-taking the item count up beyond 500
 • Alternate soundtrack
 • New secret transformations!

Uber secrets including:

 • Lilith, mother of demons, a totally new playable character
 • Four new alternate chapters with new enemy types and visual themes
 • Revised seed code combo system and new special seeds
 • 100+ enemies, with new designs
 • Eight new bosses

McDonald's blijft het goed doen

McDonald's heeft zijn verkopen vorig kwartaal voor het derde kwartaal op rij zien stijgen. De opbrengsten exclusief die van nieuwe vestigingen stegen met 6,2 procent. Dat meldde de Amerikaanse fastfoodketen vrijdag.

De grootste hamburgerketen ter wereld kampte lang met toegenomen concurrentie van onder meer fastfoodketens met een gezonder imago. Vorig jaar werd een verbeterplan ingezet, gericht op betere service, en dat wierp volgens McDonald's zijn vruchten af. In thuisland de Verenigde Staten nam de vergelijkbare omzet met 5,4 procent toe, onder meer door de aanhoudende populariteit van het nieuwe ontbijtmenu dat de hele dag door wordt aangeboden.

De totale kwartaalomzet daalde wel met 1 procent naar 5,9 miljard dollar (5,2 miljard euro), maar dat kwam voornamelijk door negatieve wisselkoerseffecten. Tegen gelijke koersen was sprake van een omzetstijging van 3 procent.

McDonald's blijft het goed doen
McDonald's blijft het goed doen (Foto: ANP)

RoemeniŰ uitgesloten van Songfestivaldeelname

Roemenië mag niet meer meedoen met het Eurovisiesongfestival. De organisatie European Broadcasting Union (EBU) heeft het land uitgesloten omdat de Roemeense omroep TVR weigert een schuld terug te betalen.

TVR had tot woensdag de tijd gekregen om de ruim 14,5 miljoen euro af te betalen, maar dat is niet gelukt. Voor de EBU reden om Roemenië van het deelnameformulier te schrappen.

Namens het land zou eigenlijk zanger Ovidiu Anton aantreden. Hij was in de tweede halve finale ingedeeld met het nummer Moment of Silence. Nu hij niet meer mee mag doen, telt die halve finale achttien deelnemers, net zo veel als de eerste halve finale. De volgorde van de tweede halve finale blijft verder ongewijzigd.

De Roemeense omroep heeft ook de uitzendrechten voor het festival verloren. Het liedje van Anton blijft nog wel op het verzamelalbum met alle Songfestivalnummers staan dat binnenkort verschijnt.

Roemenië uitgesloten van Songfestivaldeelname
Roemenië uitgesloten van Songfestivaldeelname (Foto: BuzzE)

Uber schikt voor 100 miljoen dollar

De Amerikaanse taxidienst Uber heeft in een rechtszaak met zijn Californische chauffeurs een schikking van 100 miljoen dollar (ruim 88 miljoen euro) getroffen. Inzet van de zaak was of de chauffeurs werknemers van Uber zijn, of zelfstandigen.

De chauffeurs meenden werknemers van Uber te zijn en daarmee recht te hebben op een onkostenvergoeding en andere voordelen. Van het totale schikkingsbedrag is 84 miljoen dollar (ruim 74 miljoen euro) sowieso bestemd voor de chauffeurs. Of de resterende 16 miljoen dollar ook aan hen wordt uitgekeerd is afhankelijk van de winst van Uber, zo meldden de advocaten van de chauffeurs.

Uber heeft ondertussen ingestemd met een aantal wijzigingen in de bedrijfsvoering. Zo zijn er nu regels opgesteld voor het beëindigen van een 'dienstverband' van chauffeurs. Een aantal van hen had eerder al geklaagd dat Uber willekeurig chauffeurs uit het taxibestand schrapte. Ook heeft Uber in twee staten geholpen met het oprichten van een vereniging van bestuurders.

In een financieringsronde in december werd Uber gewaardeerd op 62,5 miljard dollar.

Uber schikt voor 100 miljoen dollar
Uber schikt voor 100 miljoen dollar (Foto: BuzzT)

Aantal campers in tien jaar verdubbeld

Het aantal kampeerauto's in Nederland is de afgelopen tien jaar nagenoeg verdubbeld. Vooral ouderen, maar ook jonge gezinnen hebben de afgelopen jaren een camper aangeschaft, meldde branchevereniging Bovag vrijdag op basis van eigen cijfers en gegevens van de Nederlandse Vereniging voor de Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

Op 1 april stonden 97.407 campers geregistreerd. Eind 2006 waren dat er nog circa 50.000. De grote belangstelling voor kampeerauto's is volgens Bovag vooral toe te wijzen aan 'oudere doelgroepen die na hun pensionering de vrijheid opzoeken'. "De hypotheek is afgelost, er is een aardig centje gespaard, de kinderen zijn het huis uit en de zeeën van tijd worden gevuld met korte uitstapjes in eigen land en grote ontdekkingstochten door heel Europa."

Van vrijdag tot en met zondag vindt op het Circuit Park Zandvoort de Camper Experience plaats. Duizenden mensen bivakkeren dan in bijna tweeduizend campers het hele weekend op de racebaan.

Aantal campers in tien jaar verdubbeld
Aantal campers in tien jaar verdubbeld (Foto: ANP)

Deltavlieger gered via WhatsApp

Het blijft verstandig de mobiele telefoon bij de hand te houden. Een neergestorte Duitse deltavlieger heeft zijn redding eraan te danken. De man raakte donderdagavond in een bosachtige omgeving de controle kwijt en kwam in een boom terecht, een meter of tien boven de grond. Getuigen hadden de noodlanding uit de verte gezien maar konden de brokkenpiloot niet vinden.

De politie wist raad: appen. Sinds enige tijd kan zij gewoon vanaf het hoofdbureau een mobieltje lokaliseren aan de hand van een WhatsApp-bericht. De ongelukkige paraglider kon binnen een uur door een helikopter in veiligheid worden gebracht, zei een woordvoerder vrijdag.

Deltavlieger gered via whatsapp
Deltavlieger gered via WhatsApp (Foto: ANP)

Sanne Hans is trots op zichzelf

Miss Montreal twijfelde lange tijd of ze wel bestaansrecht had als popzangeres. Ze vreesde dat haar succes ieder moment afgelopen kon zijn en is des te meer blij dat ze nog altijd een van de succesvolste zangeressen van het land is.

"Man, ik heb het soms zo zwaar gehad", zegt Miss Montreal, de artiestennaam van Sanne Hans, tegen het AD. "Dan vroeg ik me af of ik wel geschikt was als zangeres: vinden mensen me wel leuk genoeg? En toen ik eenmaal een hitje had gehad: blijk ik straks geen eendagsvlieg? Daarom ben ik zo blij dat ik er acht jaar later nog steeds ben. En het gaat nog veel beter zelfs dan toen. Ik ben echt ontzettend dankbaar", aldus Hans.

De zangeres geeft vrijdagavond haar eerste grote show in de Heineken Music Hall. Ook daar had Hans eerst haar twijfels over, maar inmiddels is ze daar overheen. "Dat krijg ik nooit vol, vreesde ik meteen. Maar nu dat is gelukt, weet ik dat ik het kan: zo'n concert voor 5500 man geven. Ik ben er klaar voor."

Hans wilde in eerste instantie allerlei speciale acts voor de show bedenken. "Maar een strijkorkest of beroemde gastartiesten bezorgen me alleen maar stress. En daarbij: wie een kaartje voor ons koopt, waardeert wat we normaal gesproken doen. Dat gaan we dus vanavond ook doen."

Sanne Hans is trots op zichzelf
Sanne Hans is trots op zichzelf (Foto: BuzzE)

De personages van Zero Time Dilemma

Zero Time Dilemma heeft een nieuwe trailer gekregen waarin de personages van het spel worden geïntroduceerd. We horen ook iets meer van de Engelse dub (liefhebbers kunnen ook voor Japanse stemmen kiezen). Zero Time Dilemma komt op 28 juni uit voor PS Vita en 3DS.

Zero Time Dilemma is het derde deel in de 'Zero Escape'-serie. Dit is een reeks van spannende visual novels die naast veel lezen ook leuke puzzels bevatten.

'Geen nieuwe rookruimtes in horeca'

Met ingang van volgend jaar moeten er geen nieuwe rookruimtes in de horeca meer bij komen. Dat wil ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber voor elkaar zien te boksen. Ze vindt de toename 'zorgwekkend'.

In 2009 had één op de tien horecagelegenheden een rookruimte, inmiddels is dat één op de vier, telde de politica. "Omdat we weten dat zien roken doet roken, is de toename van het aantal rookruimtes een aanmoediging om te gaan roken. Dat is niet de kant die we op wilden toen we met elkaar afspraken dat een rookvrije horeca de nieuwe norm zou worden."

Steeds vaker zijn rookruimtes in horecagelegenheden volwaardige 'rookkroegen' met tafels, muziek, televisieschermen en, in het geval van Holland Casino, zelfs speeltafels, weet Dik-Faber. "Dat mag volgens de letter van de wet, maar past niet bij wat de Tweede Kamer met de rookvrije horeca voor ogen had. Roken in de horeca wordt daarmee ook een verdienmodel voor de grotere gelegenheden. Kleinere horecagelegenheden, die niet de ruimte of het geld hebben om een rookruimte te maken, zijn daar de dupe van."

'Geen nieuwe rookruimtes in horeca'
'Geen nieuwe rookruimtes in horeca' (Foto: ANP)

Tapir Doutzen overleden

Een tragisch en onverwacht sterfgeval in de Friese AquaZoo: de driejarige tapir Doutzen is donderdagnacht heengegaan. Over de doodsoorzaak tasten de verzorgers in Leeuwarden nog in het duister. Tapirs kunnen normaal wel dertig jaar oud worden.

Volgens hoofdverzorger Stephanie Jessen viel Doutzen de laatste tijd almaar af, hoewel ze haar eetlust niet was verloren. Dierenartsen probeerden de afgelopen tijd te achterhalen waar het gewichtsverlies door werd veroorzaakt, maar hun inspanningen waren tevergeefs. Het stoffelijk overschot van Doutzen wordt naar de faculteit dierengeneeskunde van de Universiteit Utrecht gebracht voor sectie.

Doutzens partner Epke en haar jong Tinus, waar ze vorig jaar van beviel, namen vrijdagochtend afscheid. "Ze deden dit vooral door aan haar gezicht te likken en piepende geluidjes te maken die je normaal nooit hoort bij tapirs", zegt Jessen. "Ze hebben er dus echter verdriet van. Wij ook."

Jonge tapir overleden in Friese AquaZoo
Tapir Doutzen overleden in Friese AquaZoo (Foto: ANP)

Japanse Dragon Quest Heroes II beelden laten multiplayer zien

Nieuwe beelden van Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and the Prophecy’s End laten zien hoe de multiplayer werkt. Bovendien wordt er gameplay van een aantal nieuwe personages getoond: Carver, Torneko, Meena, Maribel, Gabo, en Angelo.

Dragon Quest Heroes is een 'Warriors'-spinoff op Dragon Quest (zoals Hyrule Warriors dat is voor Zelda). Dragon Quest Heroes II heeft nog geen releasedatum in het westen. Het eerste deel is pas recent hier uitgekomen.


Fabregas: "Ik was vergeten hoe ik moest voetballen"

Cesc Fabregas verkeerde in een vormcrisis eerder dit seizoen onder Jose Mourinho. "Ik was vergeten hoe ik moest voetballen", aldus de middenvelder over zijn dieptepunt.

Waar Chelsea vorig seizoen nog de Engelse landstitel pakte, werd na een dramatische seizoensstart eerder gesproken over degradatie dan over titelprolongatie. De problemen waren groot eerder dit seizoen op Stamford Bridge. Na de 1-0 nederlaag tegen promovendus Bournemouth op 5 december, twee weken voor het ontslag van Mourinho, zat Fabregas met de handen in het haar.

"Na de wedstrijd tegen Bournemouth lag ik in bed en had ik het er over met mijn vrouw", zei Fabregas tegen Goal tijdens de Q&A bij de lancering van de nieuwe #choosetricks voetbalschoen in Londen. "Ik was vergeten hoe ik moest voetballen. Als ik de bal had wist ik niet wat ik er mee moest doen. Die twee of drie maanden vanaf november waren moeilijk, ik had geen zelfvertrouwen."

De komst van Guus Hiddink pakte goed uit voor Fabregas. Met de Nederlander aan het roer kwam de oude Fabregas weer tot leven. "In de laatste maanden is alles veranderd. Ik speel weer goed", aldus de 28-jarige Fabregas. "Het gaat er niet om hoe je valt, het gaat erom hoe je weer overeind komt. Dat is het belangrijkste."

Alle kaarten voor Whispers of the Old Gods onthuld

Hearthstone-spelers die al theoretische decks willen maken voor Whispers of the Golds lanceert kunnen nu eindelijk beginnen, want gisteren zijn de laatste onbekende kaarten onthuld. In een stream speelde lead designer Ben Brode en commentator Dan 'Frodan' Chou een aantal oefenpotjes waarbij het grootste gedeelte van de kaarten werd gespeeld en  waarbij je kon zien welke (krankzinnige) effecten je kan krijgen op het speelveld.

Ook werden een aantal kleine aanpassingen bediscussieerd rondom de game zelf. Zo was al bekend dat iedereen die rondom de release van Whispers of the Old Gods inlogt op Hearthstone drie gratis pakjes krijgt (waarvan een gegarandeerd C'thun bevat), maar daarnaast krijgt iedere speler ook een quest waarbij ze twee potjes moeten winnen in standard play. Doe je dat, dan krijg je vijf gratis pakjes. Daarna krijg je een nieuwe quest om zeven games in standard te winnen en voltooi je die ook, dan krijg je nóg eens vijf extra pakjes. Zo kan iedere speler dus 13 gratis pakjes krijgen zonder een cent te hoeven betalen.

Ook zijn er kleine aanpassingen gemaakt aan de heroes. Om het spammen van irritante emotes tegen te gaan (het zogenaamde bad mannering) is de 'sorry' emote vervangen door een 'wow' emote. Ook zijn er kleine verbeteringen aangebracht in de UI: zo kun je nu specifiek vrienden uit je vriendenlijst uitdagen voor een standard duel, een wild duel of een tavern brawl.

De stream is onderaan dit bericht terug te bekijken. Wil je een handig overzicht van de kaarten, kijk dan eens naar deze lijstWhispers of the Old Gods komt op 26 april uit in Noord-Amerika. Europa en Azië volgen een dag later.

Hearthstone is verkrijgbaar voor pc, andriod en iOS.

Alle kaarten voor Whispers of the Old Gods onthuld

Ori and the Blind Forest: Def. Edition volgende week naar pc

De Definitive Edition van Ori and the Blind Forest komt volgende week naar pc. Dat heeft Microsoft bekendgemaakt. Mensen die de 'normale' editie van de game al hebben kunnen voor vijf euro upgraden naar de Definitive Edition.

De Definitive Edition is een herziene versie van het origineel waarin op basis van community-feedback een boel content is toegevoegd. Denk aan nieuwe gebieden om te verkennen, nieuwe muziek, meer achtergrondverhaal, nieuwe abilities voor je personage, een 'easy mode' voor mensen die het origineel te moeilijk vonden en de mogelijkheid voor fast-travel.

De Xbox One-versie van Ori and the Blind Forest: Definitive Edition kwam vorige maand al uit, de FOK!review daarvan kun je hier lezen. Ori is een spectaculaire platformer in veel opzichten en won al meer dan 30 awards voor verschillende aspecten zoals de prachtige visuals, sublieme gameplay en het bijzondere verhaal. Op 27 april kun je de Definitive Edition oppikken voor Windows.

[eSports] 9 personen uit Starcraft-scene veroordeeld voor matchfixing

Een grote vangst in de Starcraft II-wereld: maar liefst negen personen zijn gearresteerd door de Zuid-Koreaanse autoriteiten op verdenking van matchfixing. De meest opmerkelijke veroordeelde is Lee "Life" Seung Hyun, wereldkampioen van 2014 en verliezend finalist in 2015. Verder zijn ook de terran-speler Jung "Bbyong" Woo Yong, vier matchfixers, twee geldschieters en een persoon die een weddenschap aanging veroordeeld.

Het officiële politierapport noemt Life niet bij naam, maar de woorden 'verliezend finalist bij de WCS 2015' laten weinig aan de verbeelding over.  Het zou gaan om twee rondes tegen Dream en Terminator tijdens het eerste seizoen van de KeSPA Cup 2015, waar Life opzettelijk rondes verloor. Bbyong zou tijdens eerste seizoen van de Global Starcraft League (GSL) in 2016 opzettelijk een map hebben verloren van DRGLing. Life heeft een boete van 70 miljoen Koreaanse Won (ongeveer 54.385 euro) gekregen, terwijl Bbyong een boete krijgt van 30 miljoen Won (ongeveer 23.308 euro). Bbyong was de enige die zich zelf heeft gemeld bij de autoriteiten.

Blizzard en de Korean eSports association hebben nog niet gereageerd op de arrestaties van de spelers. Het is te verwachten dat de Korean eSports association hard op gaat treden tegen de spelers: de vorige keer werden de speler YoDa en de coach Gerrard (beiden team Prime) beiden verbannen voor het leven.

Life
[eSports] 8 personen uit Starcraft-scene veroordeeld voor matchfixing

Rocket League gratis te spelen op Steam dit weekend

De immens populaire voertuigvoetbalgame Rocket League is dit weekend gratis te spelen via Steam. De periode loopt van vandaag tot zondagavond 22:00 uur. Ook is de game plus alle DLC momenteel in de aanbieding.

Iedereen met een Steam-account kan Rocket League dit weekend downloaden en spelen. Check de gamepagina op Steam voor meer informatie. 

De prijsverlaging (van 20 voor 12 euro) voor de pc-versie van Rocket League loopt tot maandag 25 april.

Lastig kwartaal voor truckfabrikant Volvo

De Zweedse vrachtwagenfabrikant Volvo had afgelopen kwartaal flink last van de vertroebelde vooruitzichten voor de wereldeconomie. Zowel de omzet als de orderontvangst stond onder druk.

De omzet kwam in het eerste kwartaal uit op 71,7 miljard Zweedse kroon (7,8 miljard euro). Dat betekent een daling van 4 procent op jaarbasis, waarvan de helft toe te schrijven is aan nadelige wisselkoerseffecten en de verkoop van onderdelen. De nettowinst daalde met ruim 10 procent naar 3,8 miljard kroon.

Volvo leverde ruim 46.000 trucks af. Dat waren er zo'n 2000 minder dan een jaar eerder. De orderontvangst bleef steken op iets meer dan 50.000 vrachtwagens, tegen een kleine 57.000 een jaar eerder. Vooral de allerzwaarste trucks waren fors minder gewild. Ook de bestellingen voor bouwmachines namen af.

Bussen
Met name in Noord-Amerika liep de vraag sterk terug. In die regio kelderde het aantal bestelde trucks met ruim de helft. In Azië nam de orderontvangst met 15 procent af. Een aanhoudend sterke groei in Europa kon die terugval niet compenseren.

De verkoop van bussen nam afgelopen kwartaal wel met meer dan een kwart toe, tot ruim 2000 stuks. Het aantal bestellingen steeg in dat segment met 13 procent.

Lastig kwartaal voor truckfabrikant Volvo
Lastig kwartaal voor truckfabrikant Volvo (Foto: ANP)

Opnieuw aardbeving in Ecuador

Het Zuid-Amerikaanse Ecuador is donderdag (lokale tijd) getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,0. De beving vond plaats in de Stille Oceaan, op zo'n 100 kilometer ten noordwesten van de stad Portoviejo

Zaterdag veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 7,8 in Ecuador meer dan vijfhonderdtachtig doden. Op woensdag werd het land opgeschrikt door een beving met een kracht van 6,2.

Opnieuw aardbeving in Ecuador
Opnieuw aardbeving in Ecuador (Foto: ANP)

Handel domineert kort bezoek Widodo

Voor het eerst in zestien jaar bezoekt een staatshoofd van Indonesië ons land. De banden tussen Nederland en Indonesië worden de laatste jaren gedomineerd door handelsbelangen. Dat is ook terug te zien in het eendaagse programma van president Joko Widodo.

Hij begint vrijdag op het Catshuis met een werkontbijt met premier Mark Rutte en een aantal kabinetsleden. Hier komen naast economische samenwerking ook zaken als terrorismebestrijding en versterking van de rechtsstaat in de voormalige kolonie aan de orde.

Daarna gaat Widodo naar Rotterdam voor een bezoek aan de Tweede Maasvlakte. Later op de dag heeft hij in Den Haag een ontmoeting met het Nederlandse bedrijfsleven. Ten slotte volgt een audiëntie bij koning Willem-Alexander en een gesprek met koningin Máxima over microfinanciering.

Widodo kwam donderdag aan het begin van de avond aan in ons land; het officiële programma is vrijdag.

Handel domineert kort bezoek Widodo
Handel domineert kort bezoek Widodo (Foto: ANP)

Daimler verkoopt meer auto's maar winst daalt

Autofabrikant Daimler heeft wat verkopen betreft een goed eerste kwartaal achter de rug, met name dankzij een flinke groei bij Mercedes-Benz. Ondanks nadelige wisselkoerseffecten wist het bedrijf ook de omzet te verhogen, maar de winst viel een stuk lager uit.

Daimler verkocht in de eerste drie maanden van 2015 een recordaantal van 683.900 auto's, 7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Mercedes-Benz was goed voor 496.800 verkochte wagens. Dat is 8 procent meer dan een jaar eerder.

De omzet bedroeg 35 miljard euro, een stijging van 2 procent op jaarbasis. Bij gelijke wisselkoersen zou de omzetgroei op 4 procent zijn uitgekomen. De nettowinst daalde met een derde naar 1,4 miljard euro. Dat komt met name door kosten die kwamen kijken bij de introductie van de nieuwe Mercedes E-Klasse.

Onder de loep
Topman Dieter Zetsche gaat er vanuit dat de resultaten gaandeweg het jaar zullen verbeteren, ook omdat investeringen in nieuwe modellen zich dan gaan uitbetalen. Voor heel 2016 rekent Daimler op een duidelijke groei van het aantal verkochte auto's, een lichte omzetstijging en een iets beter bedrijfsresultaat dan vorig jaar.

Net als concurrent Volkswagen ligt Daimler in de Verenigde Staten onder de loep omdat het dieselauto's van het luxemerk Mercedes-Benz mogelijk als schoner heeft aangeprezen dan ze daadwerkelijk zijn. De Amerikaanse federale milieudienst EPA heeft het autoconcern daarover onlangs om opheldering gevraagd.

Daimler liet vrijdag weten volledig mee te werken aan het onderzoek van EPA, de organisatie die ook het uitstootschandaal rond Volkswagen aan het licht bracht. Eventuele massaclaims tegen de autobouwer zijn ongegrond, herhaalde het bedrijf.

Daimler verkoopt meer auto's maar winst daalt
Daimler verkoopt meer auto's maar winst daalt (Foto: ANP)

Dataverbruik stijgt hard door 4G

Nederlanders hebben vorig jaar in totaal 112 miljard Mb aan mobiele data verbruikt, meer dan in 2013 en 2014 bij elkaar. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) becijferd.

Het verbruik stijgt zo hard doordat steeds meer mensen een smartphone hebben in combinatie met een abonnement voor snel mobiel internet (4G), zei bestuurder Henk Don vrijdag. Afgelopen jaar was voor het eerst in heel Nederland 4G beschikbaar.

De licenties voor snel mobiel internet werden in 2012 in een veiling verkocht aan KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Alle vier de aanbieders hebben sindsdien een landelijk dekkend netwerk opgebouwd.

Grotere databundels
De snelheid van 4G maakt het voor consumenten mogelijk om muziek en video te streamen naar hun smartphone of tablet. Providers bieden steeds grotere databundels aan die dat ook betaalbaar houden. Het dataverkeer via 4G is inmiddels goed voor 60 procent van het totale verbruik. Het gebruik van voorloper 3G neemt gestaag af.

Ook thuis hebben consumenten steeds sneller internet. In het vierde kwartaal van 2015 had volgens ACM twee derde van de huishoudens een verbinding met een snelheid boven de 30 Mbps. Een jaar eerder was dat nog minder dan de helft.

Dataverbruik stijgt hard door 4G
Dataverbruik stijgt hard door 4G (Foto: BuzzT)

Einde laatste V&D's nu echt nabij

Het laatste warenhuis van V&D sluit zaterdag voorgoed de deuren. Koopjesjagers en andere geïnteresseerden kunnen tot het middaguur nog terecht bij het filiaal in Hilversum. Daarna is het voorbij, de spullen die dan nog niet verkocht zijn gaan naar een opkoper.

Oorspronkelijk zouden meer filialen tot en met zaterdag open blijven. Maar de opheffingsuitverkoop in die filialen bleek erg succesvol, ze waren al snel door hun restvoorraden heen. Vrijdag gaan daarom zes filialen al definitief dicht.

Het failliete warenhuisconcern begon vorige maand kortstondig aan een tweede leven. De heropening door de curatoren trok direct massa's mensen naar de warenhuizen. Dat was in de periode daarvoor niet meer voorgekomen.

Doorstart onhaalbaar
De drukte nam de eerste dagen na de heropening zelfs zulke grote vormen aan, dat de V&D in Rijswijk noodgedwongen kort moest sluiten. Klanten dreigden met elkaar op de vuist te gaan toen ze tegelijk de winkel in wilden.

De voorheen grootste warenhuisketen van Nederland ging in februari ten onder, toen een doorstart onhaalbaar bleek. Wel lijfde supermarktconcern Jumbo de La Place-restaurants van V&D in. Hoeveel de opheffingsverkoop voor de boedel heeft opgeleverd, is nog niet bekend. De curatoren komen daar naar verwachting begin juni op terug in hun volgende faillissementsverslag.

Einde laatste V&D's nu echt nabij
Einde laatste V&D's nu echt nabij (Foto: ANP)

Nieuwe show Geer en Goor kijkcijferhit

Geer en Goor zoeken een hobby, het nieuwe programma van Gerard Joling en Gordon, heeft donderdagavond bijna 1,8 miljoen kijkers getrokken. Het was daarmee na het NOS Journaal van 20.00 uur het best bekeken programma van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

In het programma zetten de twee polderdiva's zich in voor het Ouderenfonds om zo aandacht te vragen voor Nederlandse ouderen die zich eenzaam voelen. 

Ook de eerste aflevering van SOS Survival of the Sexes op RTL 4 werd goed bekeken. Naar de survivalshow keken 865.000 mensen.

De ingelaste uitzending van de TV Show naar aanleiding van het overlijden van Prince trok op NPO1 even na middernacht 390.000 kijkers. Het ging om een herhaling van een interview en een optreden van de zanger uit 1999.

Zoektocht Geer en Goor kijkcijferhit
Zoektocht Geer en Goor kijkcijferhit (Foto: BuzzE)

'Martine Bijl heeft beste voice-over'

Martine Bijls voice-over in Heel Holland Bakt is volgens de luisteraars van Radio 10 de beste op de Nederlandse televisie. De presentatrice won met een overweldigende meerderheid aan stemmen en liet daarmee onder meer Jeroen Kijk in de Vegte (RTL Boulevard, Eigen Huis & Tuin) en Derk Bolt (Spoorloos) achter zich.

Namens Martine bedankte haar Heel Holland Bakt-collega Janny van der Heijden de luisteraars voor de publieksprijs, de zogeheten Televizier Radio 10 Stemmy Award. "Ik ben ongelooflijk blij voor Martine. Zij heeft natuurlijk een onnavolgbare tone of voice. Ik ben blij dat dat erkend is", zei ze in een reactie in de ochtendshow van Tim Klijn.

Klijn begon de zoektocht naar beste Nederlandse voice-over naar aanleiding van een column van Peter van der Vorst in tv-gids Televizier. Hierin pleitte hij dat er een prijs voor voice-overs zou moeten komen.

'Martine Bijl heeft beste voice-over'
'Martine Bijl heeft beste voice-over' (Foto: BuzzE)

Verkoop bedrijfswagens trekt verder aan

De verkoop van nieuwe bedrijfswagens in de Europese Unie is in maart verder aangetrokken. Volgens brancheorganisatie ACEA is het de vijftiende maand op rij dat de verkopen stijgen.

In totaal werden vorige maand in Europa ruim 242.000 nieuwe bedrijfswagens geregistreerd. Dat betekende een stijging van 8 procent ten opzichte van een jaar eerder. In Nederland ging de verkoop van onder meer busjes en trucks met krap een derde vooruit, tot 7654 voertuigen. Duitsland en Frankrijk, twee grootmachten in de eurozone, noteerden toenames van respectievelijk 3 en 5 procent.

In het eerste kwartaal van 2016 werden in totaal in de EU ruim 563.000 nieuwe bedrijfswagens verkocht, ruim 12 procent meer dan een jaar eerder. Nederland was goed voor een toename van 26,5 procent.

Verkoop bedrijfswagens trekt verder aan
Verkoop bedrijfswagens trekt verder aan (Foto: ANP)

Obama bezoekt Hiroshima

De Amerikaanse president Barack Obama bezoekt in mei Hiroshima. Dat meldt een Japanse zakenblad. Obama zou de eerste president van de VS zijn die een bezoek brengt aan de Japanse stad die op 6 augustus 1945 werd verwoest door die eerste atoombom die ooit werd gebruikt in een oorlog.

Obama zal de stad en het monument voor de slachtoffers bezoeken na afloop van de top van de G7 die in Japan wordt gehouden. Eerder ging John Kerry al naar Hiroshima als eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

De bom, Little Boy, werd afgeworpen door de Amerikaanse bommenwerper Enola Gay waardoor op de grond direct bijna 80.000 mensen omkwamen. Nog eens 60.000 stierven later aan hun verwondingen of door radioactieve straling.

'Obama bezoekt Hiroshima'
'Obama bezoekt Hiroshima' (Foto: ANP)

Metrostation Maalbeek maandag weer open

Het door terreur getroffen metrostation Maalbeek in Brussel gaat maandag weer open voor reizigers. Dat maakte het openbaarvervoerbedrijf MIVB vrijdag via sociale media bekend. De herstelwerkzaamheden zullen vrijdag worden afgerond.

Op 22 maart blies een terrorist zich op in een metrostel ter hoogte van het station, dat in het hart ligt van Belgische en Europese regeringsgebouwen. Eerder die dag hadden twee zelfmoordenaars zich opgeblazen in de vertrekhal van de luchthaven. Door de aanslagen kwamen 32 mensen om en meer dan driehonderd raakten gewond.

Het metrostation was sinds de aanslagen gesloten; de metro's reden er wel langs. Buiten liggen vele bloemen. In het station komt in afwachting van een permanent herdenkingsmonument, een tijdelijke herdenkingswand, waar mensen een boodschap kunnen achterlaten.

De metro in Brussel is tussen 06.00 en 22.00 uur operationeel.

Metrostation Maalbeek maandag weer open
Metrostation Maalbeek maandag weer open (Foto: ANP)

Project CARS krijgt GOTY-editie

Nicolas Hamilton is gek van racen, en van Project CARS. Daarom is hij te zien in de teaser van de korte film How sim racing saved my life met hem in de hoofdrol.

Door vroeger racesims te spelen wilde hij coureur worden. Naast het racen geeft Nicolas Hamilton tegenwoordig de ontwikkelaar Slightly Mad Studios advies tijdens de ontwikkeling van Project CARS. Vandaar ook dat hij maar al te graag zijn hulp biedt bij dit filmpje en de aankondiging van de Game of the Year-editie.

De Game of the Year Edition van Project CARS komt 6 mei uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Mirror's Edge Catalyst weer uitgesteld

De bèta is nog niet begonnen of op de blog van Mirror's Edge Catalyst valt al te lezen dat de game uitgesteld wordt. Dit is al de tweede uitstel. Het spel zou oorspronkelijk 23 februari uitkomen, dat werd naar 24 mei gebracht. De nieuwe releasedatum wordt 9 juni in Europa, twee dagen later dan Noord-Amerika.

DICE wil de tijd krijgen om de feedback van de bèta te kunnen gebruiken om het spel verder te perfectioneren. De ontwikkelaars hebben onder andere Social Play in het spel verwerkt met nieuwe online technologie die vlekkeloos moet werken om de beste ervaring te krijgen.

De closed bèta start vandaag. Mirror's Edge Catalyst komt uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Zes miljoen tweets voor Prince

Er werden al ruim zes miljoen tweets over Prince verstuurd, sinds donderdagochtend bekend werd dat de artiest is overleden. Dat meldt Twitter.

Het bedrijf telde de tweets met de hashtag #RIPPrince. Ook de hashtag #PurpleRain was trending. Verder werd de muziek van Prince veel gedeeld en besproken via Twitter. De vertolking van Prince van het nummer Creep van Radiohead uit 2008 voert de lijst Trending 140 die door Billboard wordt samengesteld aan. Op nummer twee staat Prince's nummer Baltimore, dat hij in 2015 uitbracht na de dood van Freddie Gray en daarop volgende protesten in die stad.

Zes miljoen tweets voor Prince
Zes miljoen tweets voor Prince (Foto: BuzzT)

Minneapolis kleurt paars voor Prince

In Minneapolis domineert donderdagavond de kleur paars. Veel bedrijven en openbare plekken zijn verlicht in die kleur ter ere van de donderdagochtend overleden artiest Prince. De kleur verwijst naar zijn hit en gelijknamige film Purple Rain.

Onder meer de brug op Lowry Avenue over de rivier Mississippi verlicht in de kleur paars, zo liet het stadsdeel Hennepin weten via Twitter. Ook het stadion van honkbalclub Minnesota Twins bracht met de kleur een eerbetoon aan Prince. "Gepast dat het vandaag regent", schreef de club bij een foto van het stadion.

Ondertussen laten steeds meer fans van de zanger bloemen voor hem achter bij Prince's huis en studio Paisley Park in de stad, waar hij zijn laatste uren doorbracht. Hij werd hier dood in de lift aangetroffen. Vrijdag wordt met een autopsie de doodsoorzaak onderzocht.

Minneapolis kleurt paars voor Prince
Minneapolis kleurt paars voor Prince (Foto: BuzzE)

Obama: de wereld verloor een creatief icoon

Vandaag heeft de wereld een creatief icoon verloren. Dat schrijft de Amerikaanse president Barack Obama op zijn Facebookpagina in reactie op het overlijden van popidool Prince.

"Michelle en ik sluiten ons in rouw aan bij de miljoenen fans over de hele wereld om de plotselinge dood van Prince. Er zijn maar weinig kunstenaars die het geluid en het pad van populaire muziek meer hebben beïnvloed en mensen met hun talent zo hebben geraakt", aldus de president.

Obama noemt Prince een van de meest begaafde en productieve muzikanten van onze tijd. "Prince deed het allemaal. Funk, R&B, rock and roll. Hij was een virtuoos instrumentalist, een briljante bandleider en een opwindende performer."

Obama: de wereld verloor een creatief icoon
Obama: de wereld verloor een creatief icoon (Foto: ANP)

Nicki Minaj geeft vrouwen geldadvies

Vrouwen moeten schaamtelozer zijn als ze over geld onderhandelen. Dat is het advies dat Nicki Minaj geeft in een video die ze opnam voor tijdschrift Time. "Ik vroeg al vroeg in mijn carrière bedragen met zes getallen voor een optreden. Ik dacht 'als andere rappers dat verdienen, dan moet ik dat ook hebben'. Ik wist dat ik altijd mijn uiterste best deed in mijn optredens, en wilde daar ook voor gecompenseerd worden."

De rapper roept vrouwen met een eigen zaak op om te vechten voor hun geld. "Als je weet dat je goed ben in wat je doen, schaam je dan niet daar ook de hoogste prijs voor te vragen. Laat je niets ontzeggen."

Nicki maakte de video naar aanleiding van haar plekje in de lijst met de honderd invloedrijkste mensen van het moment, die Time samenstelde. In de categorie Artiesten werden onder meer Charlize Theron, Oscar Isaac en Ariana Grande opgenomen. In de sectie Titanen staan onder meer Paus Franciscus en Dwayne 'The Rock' Johnson zij aan zij, terwijl sterren als Adele, Usain Bolt en Minaj zijn ingedeeld in de categorie Iconen.

Covers

Het tijdschrift brengt de special met de toonaangevende lijst uit in zes verschillende edities, ieder met een eigen cover. Nicki Minaj staat op één van die voorpagina's, de andere worden gesierd door Oscarwinnaar Leonardo DiCaprio, de Franse politica Christina LaGarde, Facebookoprichter Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla, Quantico-actrice Priyanka Chopra en Lin-Manuel Miranda, die de musical Hamilton schreef.

Koningin Máxima is de enige Nederlander op de top-100. De vorstin wordt genoemd in de categorie Leiders.

Nicki Minaj geeft vrouwen geldadvies
Nicki Minaj geeft vrouwen geldadvies (Foto: BuzzE)

Dodental ontploffing Mexico loopt op tot 24

Het aantal dodelijke slachtoffers van de explosie bij de olieraffinaderij in de Mexicaanse staat Veracruz is opgelopen tot 24. Van de 136 gewonden verkeren er nog 13 in levensgevaar. Dat meldde het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex donderdag.

Volgens topman Jose Antonio Gonzalez Anaya is de oorzaak van de ontploffing nog niet bekend: "We weten dat er een lek was, maar we weten de oorzaak niet, al wijst alles op een ongeluk." Hij ontkende dat de explosie te maken heeft met de economische problemen van het bedrijf, dat lijdt onder de goedkope olieprijs. Eerder maakte Pemex bekend dat de ramp geen gevolgen heeft voor de export van olie.

Het is niet de eerste keer dat Pemex is getroffen door een dergelijke ramp. Zo kwamen in 2013 nog tientallen mensen om het leven bij een gasexplosie in het hoofdkantoor in Mexico-Stad.

Dodental ontploffing Mexico loopt op tot 24
Dodental ontploffing Mexico loopt op tot 24 (Foto: ANP)

Aanhouding na autobranden Culemborg

In Culemborg is donderdag een persoon aangehouden die wordt verdacht van autobranden in de Gelderse plaats. Dat meldt de politie op Twitter.

Donderdagavond raakten meerdere auto's in Culemborg beschadigd door brand.

Op maandag moest de brandweer in drie uur tijd zelfs vijf keer uitrukken om autobranden te blussen. Bij de branden raakten drie auto's ernstig beschadigd. Twee voertuigen kwamen er met lichtere schade vanaf doordat de dader(s) werden gestoord, aldus de politie.

Aanhouding na autobranden Culemborg
Aanhouding na autobranden Culemborg (Foto: ANP)

'Plofkalkoen lijdt even erg als plofkip'

Nederlandse kalkoenen lijden een nog miserabeler bestaan dan plofkippen. Dat stelt de dierenrechtenorganisatie Wakker Dier vrijdag.

Net als de plofkippen gaan kalkoenen gebukt onder de gevolgen van te snelle groei en vieze, krappe stallen. Veel kalkoenen raken daarnaast besmet met de dodelijke zwartekoppenziekte.

Uit cijfers van Wakker Dier blijkt dat er in Nederland bijna 800 duizend kalkoenen op zo'n 41 bedrijven worden gehouden. Zo'n 15 procent van deze bedrijven zou te maken hebben met de door een parasiet veroorzaakte zwartekoppenziekte, die in een besmette stal tot de helft van de kalkoenen kan doden. Op dit moment bestaat er nog geen toegestaan geneesmiddel.

Wakker Dier is bezorgd over het uitblijven van Europese regelgeving en pleit in een brief aan staatssecretaris Van Dam voor een snelle invoering van Nederlandse regels die tot een beter bestaan voor kalkoenen moeten leiden, waaronder een verbod op snelgroeiende rassen. Ook gaat de organisatie supermarkten aanspreken op hun verantwoordelijkheid.

'Plofkalkoen lijdt even erg als plofkip'
'Plofkalkoen lijdt even erg als plofkip' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: frisjes

Vandaag is het half tot zwaar bewolkt, vooral in de hogere regionen. Het zuiden van het land kan lokaal wat regen verwachten, de rest van het land blijft vooralsnog droog. De temperaturen liggen tussen de 10 en 14 graden en er staat een matige tot zwakke noordoostelijke wind. 

Zon op 06:29
Zon onder 20:49
Zonkracht

 4 / 2 

Vanmorgen Gisteren maakte ik een korte wandeling door het altijd pittoreske Alkmaar, en maakte een hele serie natuurfoto's. Gewoon omdat het kon. Hieronder eentje uit de serie die ik toch wel bijzonder geslaagd vind voor een simpele telefooncamera.

Nature was calling (Foto: DJMO)
Nature was calling (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1676  Michiel de Ruyter raakte dodelijk gewond tijdens de slag bij Agosta
 1915 In Ieper (België) maakten de Duitsers tijdens WOI voor het eerst gebruik van gifgas. 
 1943 Albert Hofmann schreef zijn eerste bevindingen over de werking van LSD 
 1978 In Jamaica vond het One Love Peace Concert in Kingston plaats. 
 1993 De eerste internetbrowser, Mosaic 1.0, werd uitgebracht. 


RIP Prince

'Prince kreeg spuit tegen overdosis drugs'

Volgens entertainmentsite TMZ is de donderdag overleden muzikant Prince zes dagen voor zijn dood behandeld wegens een drugsoverdosis. Het verhaal komt van bronnen uit de plaats Moline, waar zijn privéjet een noodstop maakte voor een bezoek aan het ziekenhuis.

De site vond de opgegeven reden voor het ziekenhuisbezoek - griep - verdacht, omdat Moline op 48 minuten vliegen van de artiest zijn thuisbasis ligt.

Verschillende bronnen hebben verteld dat de muzikant met spoed naar een hospitaal was gebracht, en daar een zogeheten 'save shot' kreeg toegediend. Dat gebeurt normaliter om de effecten van een opiaat tegen te gaan.

Artsen zouden Prince hebben geadviseerd om 24 uur in het ziekenhuis te blijven. Maar omdat er geen privékamer beschikbaar was dropen de artiest en zijn gevolg na 3 uur weer af, en vlogen naar huis.

Volgens ooggetuigen ging het niet al te best met de zanger toen die het ziekenhuis verliet. De lijkschouwer te Minnesota is bezig om het medische dossier uit Moline in handen te krijgen.

Obama moet Brexitcampagne halt toeroepen

De Amerikaanse president Barack Obama is donderdagavond vanuit Saoedi-Arabië gearriveerd in Londen. Zijn bezoek is vooral bedoeld om een zogeheten Brexit te voorkomen. Washington ziet liever dat Groot-Brittannië bij het referendum op 23 juni stemt om binnen de Europese Unie te blijven. "De Europese Unie beperkt de Britse invloed niet, maar versterkt het", aldus Obama in een interview met de Daily Telegraph.

Obama gaat vrijdag eerst naar Windsor Castle om koningin Elizabeth daags na haar verjaardag alsnog met haar negentigste te feliciteren. Met premier David Cameron spreekt hij daarna over Islamitische Staat en Syrië en 's avonds dineert hij met de prinsen Harry en William en diens vrouw Kate in Kensington Palace.

Obama is echter vooral over om de Britten ervan te overtuigen binnen de EU te blijven. Dat tot woede van de voorstanders van een Brexit. De Londense burgemeester Boris Johnson beschuldigde Obama al van hypocrisie, omdat de Amerikanen er zelf juist volstrekt wars van zijn om verantwoording te moeten afleggen aan internationale organisaties.

Obama wil echter voorkomen dat hij als bemoeial wordt gezien en zal naar verwachting benadrukken dat het aan de Britten zelf is om daarover een beslissing te nemen.

Obama moet Brexitcampagne halt toeroepen
Obama moet Brexitcampagne halt toeroepen (Foto: ANP)

Feestje!!

Hoera! Ik ben jarig, of althans, mijn account is dat  Tien jaar geleden om dit tijdstip registreerde ik de naam DJMO, omdat het registreren van m'n toenmalige bijnaam om de een of andere vage reden mislukte De naam DJMO is een samentrekking van DeeJay en Monique. Inmiddels ben ik zo gewend aan de nick dat ik er zelfs naar luister als ik op straat geroepen wordt.

En nu ben ik nieuwsgierig: Waar komt jouw nick vandaan ? 

Zeges Van Gerwen en Van Barneveld in Premier League

Michael van Gerwen heeft zich in de Premier League Darts vrijwel verzekerd van de eindronde in de O2 Arena. De Nederlander walste in Bournemouth met 7-2 over Peter Wright heen en won in de lastige slotpartij van de avond met 7-5 van Adrian Lewis.

Raymond van Barneveld heeft nog een theoretische kans om de laatste vier te halen. De Nederlander won met 7-4 van Lewis, maar heeft plaatsing voor de eindronde niet meer in eigen hand. Gary Anderson leek op weg naar de zege tegen James Wade, maar laatstgenoemde wist na een 6-3 achterstand én zes matchdarts tegen er toch nog een punt uit te slepen. Phil Taylor won in een niet al te hoogstaande partij met 7-2 van Robert Thornton.

Stand

# Darter Gespeeld Winst Gelijk Verloren Punten Legsaldo
1 Phil Taylor 13 10 2 1 22 +35
2 Michael van Gerwen 13 8 4 1 20 +29
3 Gary Anderson 12 6 3 3 15 +8
4 Adrian Lewis 13 7 1 5 15 +5
5 James Wade 13 6 2 5 14 +1
6 Raymond van Barneveld 13 5 1 7 11 -1
7 Peter Wright 12 4 3 5 11 -9
8 Robert Thornton 13 2 2 9 6 -28
9 Dave Chisnall 9 1 1 7 3 -14
10 Michael Smith 9 1 1 7 3 -26

Post-apocalyptische sluip-RPG Seven toont zichzelf

Een aantal ex-medewerkers van CD Projekt RED die hebben meegewerkt aan The Witcher 3 zijn voor zichzelf begonnen. Hun nieuwe studio heet Fool’s Theory en samen met IMGN.PRO maken ze Seven. Deze game wordt een isometrische post-apocalyptische ‘open wereld’ RPG met morele keuzes, parkour-elementen en een fantasy-sausje.

Onze collega’s van IGN hebben de scoop en toonden de eerste trailer. Dat verklaart de irritante reclame boodschap op het eind. Hopelijk komt Seven nog eind dit jaar uit, want mijn vingers jeuken al.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.