Tekort aan hop voor brouwers speciaalbier

Brouwers van speciaalbieren kampen met een tekort aan hop. Volgens Constant Keinemans van het samenwerkingsverband Klein Brouwerij Collectief (KBC) komt dit doordat de oogst van vorig jaar tegenviel door de droogte. Vooral hopsoorten die nodig zijn voor het brouwen van speciaalbier zijn lastig te krijgen. Bij het collectief van Keinemans zijn zo'n 153 kleine en middelgrote brouwers aangesloten.

Niet alleen de slechte oogst is de reden voor het tekort, ook wordt er steeds meer speciaalbier gebrouwen in Nederland en de rest van de wereld.

Geen probleem voor grote brouwers
Volgens de vereniging van Nederlandse brouwers zijn het vooral de kleine brouwers die dit probleem hebben. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat in speciaalbier vrij veel hop gaat, maar of dat de enige reden is weet de vereniging niet.

Volgens Keinemans van het KBC zullen de kleinere brouwers wel een oplossing vinden. 'Die zijn meestal heel innovatief', stelt hij. 'Als ze de ene hopsoort niet kunnen krijgen, gaan ze gewoon iets anders doen. Dan maken ze bijvoorbeeld een biersoort waar andere soorten hop voor nodig zijn.'

Hopstruiken in München (Foto: Gettyimages)