Japans/Zwitsers gemengd curlinggoud op Jeugdspelen

De voorlaatste gouden medaille van de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer is gewonnen door curlers Yako Matsuzawa en Philipp Hössli. De Japans/Zwitserse combinatie was de beste in het gemengd dubbelcurlen, waar ook nog eens de nationaliteiten gemengd werden. 

Het tweetal nam het in de eindstrijd op tegen de Brit Ross Whyte en zijn Chinese partner Han Yu. Matsuzawa en Hössli sloegen vooral in het vierde en zesde end hard toe: ze scoorden daarin respectievelijk vier en vijf punten. Het betekende uiteindelijk de 11-5 zege voor het duo, dat elkaar voorafgaand aan het toernooi - zoals de meeste duo's - zelfs nog nooit gesproken had. Zhao Ruiyi uit China en de Noor Andreas Haarstad wonnen het brons.

"Communiceren kan natuurlijk moeilijk zijn in deze situatie", aldus Kate Caithness, president van de wereldcurlingbond. "Ik heb regelmatig gezien dat partners driftig in hun telefoons aan het typen waren om zinnen en vragen te vertalen, maar ze hebben in elk geval wat tijd om te trainen gehad. We hebben zo veel mogelijk gebalanceerde teams gemaakt, door bijvoorbeeld de beste jongen met het minst presterende meisje bij elkaar te zetten", verklaart Caithness het creeëren van de teams. 

Op de Olympische Spelen van 2018 zal het gemengd dubbelcurlen voor het eerst op het 'echte' olympische programma staan, hoewel de teams daar wel uit landgenoten bestaan. 

Het winnende duo in actie in de finale (Foto: YIS/Jon Buckle)
Het winnende duo in actie in de finale (Foto: YIS/Jon Buckle)