Gloednieuwe 'noordse estafette' levert Russisch goud op

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer is vrijdag voor het eerst de 'noordse estafette' gehouden. De wedstrijd bestond uit teams van vijf atleten: een mannelijke en vrouwelijke schansspringer, een mannelijke en vrouwelijke langlaufer en een atleet uit de noordse combinatie. Laatstgenoemde kwam op zowel het schansspringen als langlaufen uit, de vier anderen kwamen op hun discipline in actie.

Zoals verwacht ging Slovenië na het schansspringen aan de leiding met hetzelfde team als het team dat eerder al goud won. De twee sterkste langlauflanden, Rusland en Noorwegen, moesten met respectievelijk 35 en 51 seconden achterstand beginnen aan de 3 x 3,3 kilometer langlaufen. De Russische Maya Yakunina haalde haar Sloveense opponent Anja Mandeljc al snel bij, waarna combinatie-atleet Vitalii Ivanov Rusland alleen op kop bracht. Igor Fedotov kon het werk van zijn teamgenoten, waaronder ook schansspringers Sofia Tikhonova en Maksim Sergeev, vervolgens netjes afmaken.

Hegdal zorgde met fantastisch langlaufen voor Noors zilver (Foto: YIS/Jon Buckle)
Hegdal zorgde met fantastisch langlaufen voor Noors zilver (Foto: YIS/Jon Buckle)

Zilver was er na een ziedende finish voor de Noren. Vebjørn Hegdal haalde met een uiterste krachtsinspanning de Sloveen Luka Markun en de Duitser Philipp Unger bij, waarna Hegdal in een millimeterfinish zijn ski als eerste - achter de Russen - over de streep drukte. Unger bracht Duitsland het brons, één tiende van een seconde voor de teleurgestelde Slovenen. "Op de grote klim zag ik dat die andere twee vermoeid raakten, dus zag ik daar een grote kans", aldus Hegdal over zijn slotronde.