Zweedse ijshockeysters veroveren goud op Jeugdspelen

De Zweedse ijshockeysters hebben op de Jeugd Olympische Winterspelen de gouden medaille gewonnen. Vooral onder leiding van toptalent Sofie Lundin werd overtuigend afgerekend met Tsjechië: 3-1.

Na een kleine acht minuten werd de score geopend door Lundin, die tijdens de Jeugdspelen haar 16e verjaardag vierde. Nog voor het einde van de eerste periode maakte Laura Lerchova de gelijkmaker, maar weer was het Lundin die Zweden in de tweede periode op voorsprong zette. Niet veel later maakte Agnes Wilhelmsson ook de 3-1 en daar zou het bij blijven. Tsjechië slaagde er in de laatste periode nauwelijks meer in gevaarlijk te worden, terwijl de Zweedse dames nog regelmatig dicht bij een goal waren.

Vijf seconden na het laatste fluitsignaal lag de gehele feestvierende Zweedse selectie bovenop Lundin. "Ik kon nauwelijks ademen, maar het kon me weinig schelen. Ik kon alleen maar denken aan dat we het goud gewonnen hadden", aldus de topscorer. Het was het tweede Zweedse ijshockeygoud in Lillehammer: in 1994 wonnen de mannen er het olympisch goud.

Zwitserland versloeg Slowakije met 5-2 in de strijd om het brons.

Alles en iedereen duikt bovenop Lundin nadat de zoemer voor het laatst heeft geklonken (Foto: YIS/Jed Leicester)
Alles en iedereen duikt bovenop Lundin nadat de zoemer voor het laatst heeft geklonken (Foto: YIS/Jed Leicester)