Noors biatlongoud op gemengde estafette Jeugdspelen

Op de slotdag van de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer heeft gastland Noorwegen nog een keer kunnen juichen. De gemengde biatlonploeg won het goud op de estafette in het beroemde Birkebeineren Stadion, waar in 1994 de olympische wedstrijden gehouden werden.

Met de eerste Noorse dame, Marit Øygard, ging het nog niet heel erg lekker. Ze had in totaal vijf extra patronen nodig, maar kon toch nog als vijfde het stokje overgeven aan Marthe Krakstad Johansen. Die miste op haar beurt twee keer en had dus twee extra patronen nodig, maar door zeer snel langlaufen bouwde ze een forse voorsprong op: Franziska Pfnür uit Duitsland wisselde een ruime halve minuut na haar, terwijl Italië met Irene Lardschneider al op anderhalve minuut volgde.

Fredrik Qvist Bucher-Johannessen wist de voorsprong op de Duitser Simon Gross in stand te houden, waarna het aan Sivert Guttorm Bakken was om de boel af te maken. Hij schoot weliswaar foutloos, maar zag de razendsnelle Duitser Danilo Riethmüller toch steeds dichterbij komen. Bakken hield echter genoeg over en kon zegevierend de finish passeren, voor Riethmüller. De Italiaan Patrick Braunhofer bracht het brons voor zijn team over de streep.

Hét biatlonbeeld: atleten die compleet uitgepierd in de sneeuw liggen (Foto: YIS/Simon Bruty)
Hét biatlonbeeld: atleten die compleet uitgepierd in de sneeuw liggen (Foto: YIS/Simon Bruty)