Telstar en PvdA snappen helemaal niks van 'belchinezen'

Voetbalclub SC Telstar en politieke partij PvdA hebben laten zien nog altijd weinig kaas gegeten te hebben van het werk van 'belchinezen'. Op de tribunes van de Jupiler League-club zijn regelmatig buitenlanders te vinden die informatie doorgeven aan bedrijven die live informatie over sportwedstrijden verkopen. Dit wordt vaak gebruikt door wedkantoren en dus vindt men het bij Telstar allemaal maar verdacht, want een beetje verdiepen in de materie doet men niet en dus wordt gelijk uitgegaan van matchfixing.

Volgens zogenaamde 'gok-insiders' en 'ervaringsdeskundigen' van de club gaat het niet eens zozeer meer om Chinezen, maar is het allemaal nog veel schokkender: er zouden zelfs meerdere nationaliteiten langs het veld staan. Het simpelweg doorgeven van informatie uiteraard niet strafbaar, maar voetbalclubs die geen idee hebben waar het precies over gaat zijn maar wat bang voor 'dergelijke types'. Hun club mag immers niet geassocieerd worden met 'gokken', ook al is er geen fatsoenlijke bookmaker meer te vinden die de wedstrijden in Nederland niet aanbiedt. 

Afgelopen weekend was het weer 'raak': stewards zagen een man die druk aan het bellen was. Uiteraard greep men direct in om het 'gevaar voor de club' uit het publiek te verwijderen en naar huis te sturen. Een willekeurige supporter van de tegenstander zag het gebeuren: "Een Zuid-Europees ogende man met wat slordige kleding zat op een rustige plek in het stadion de hele tijd te bellen. Pas na meerdere verzoeken van de stewards - in het Engels - ging hij weg", zo beschrijft de supporter de rustig werkende man. De veiligheidscoördinator van Telstar, Richard de Smit, bevestigt het schokkende verhaal. "We willen zulke types niet in ons stadion, maar we zien ze elke keer weer. We willen niks met gokpraktijken te maken hebben en zetten ze er dus uit, waarna we het melden bij de KNVB." Het is niet bekend of de voetbalbond ook daadwerkelijk iets doet met een melding dat er iemand in het stadion zat.

Ook de algemeen directeur van Telstar, Pieter de Waard, laat nog even zien weinig te snappen van wat er nou aan de hand is. "Ooit werd er een link gelegd met matchfixing en wij hebben er toen een huisregel van gemaakt om deze mensen preventief uit het stadion te verwijderen. Toch zien we nog regelmatig een beller, bijna bij elke thuiswedstrijd."

Een als 'belchinees' verkleedde carnavalsvierder in Zwolle (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Een als 'belchinees' verkleedde carnavalsvierder in Zwolle (PRO SHOTS/Erik Pasman)

PvdA-kamerlid Tjeerd van Dekken heeft inmiddels zijn buik vol van de associatie met matchfixing, schimmige gokpraktijken in het Verre Oosten en met opzet stuntelende spelers. In plaats van een poging doen om te begrijpen wat de 'bellende gokbuitenlanders' nou echt doen, gaat Van Dekken er hard tegenaan. Met Kamervragen probeert hij justitieminister Ard van der Steur aan te zetten tot een heus belbuitenlanderverbod"Ik wil niet dat supporters, voor wie het voetbal is, worden lastiggevallen door dit soort figuren", waarbij Van Dekken geheel vergeet dat 'die figuren' juist een rustige plek opzoeken om niemand tot last te zijn. "Hun aanwezigheid heeft niets met zuiver voetbal te maken, maar met gokken", aldus het enige - bijna - juiste wat de PvdA'er zegt.

De KNVB heeft vooralsnog geen zin in het verbannen van belbuitenlanders. Persvoorlichter Hans van Kastel noemt het symptoombestrijding. "We zien liever dat het gokaanbod op alle voetbalwedstrijden aan banden gelegd wordt", zo uit Van Kastel een compleet onmogelijke wens. Tot slot heeft hij nog één suggestie en eindelijk wordt er iets gezegd dat daadwerkelijk ergens op slaat: "Clubs zouden de belbuitenlanders naar de perstribune kunnen sturen, zodat ze niet tussen de supporters zitten", waarmee het hele probleem in één klap opgelost lijkt.

Dan resteert nog de vraag: wat doen deze 'bellende gokbuitenlanders' nou eigenlijk? Ten eerste, met grote regelmaat zijn het gewoon Nederlanders. En ten tweede, ze doen niks meer dan informatie over de wedstrijd doorgeven aan een bedrijf dat dergelijke informatie verkoopt, zoals het meest bekende bedrijf Runningball. Dit gaat tegenwoordig overigens meestal niet eens door middel van bellen, maar simpelweg met een app op de smartphone, waar de 'belbuitenlander' aantikt wat er gebeurt: een hoekschop voor het thuisteam, een gevaarlijke aanval voor de uitploeg? Een druk op het knopje en bedrijven als Runningball weten het. Zij verkopen deze informatie dan weer door aan wedkantoren, die op deze manier live weddenschappen aan kunnen bieden.

Wie denkt dat niemand geïnteresseerd is in het live inzetten op de Nederlandse Jupiler League zit er waarschijnlijk ernstig naast en het kan zelfs nog veel meer obscuur. Zo bieden sommige bookmakers live weddenschappen aan op onder meer de Peruviaanse vrouwenvolleybalcompetitie, - wie haalt als eerste de vijftien punten in set drie? - de Russische tweede divisie in het veldhockey of het aantal gescoorde punten in kwart twee van een wedstrijd in de Poolse basketbalcompetitie voor spelers tot 16 jaar.

De keuze is reuze! Op een doorsnee vrijdagavond kun je live inzetten op onder meer het Afrikaans basketbalkampioenschap voor vrouwen, vriendschappelijke vrouwenvolleybalwedstrijden in Griekenland, de IJslandse handbalcompetitie, waterpolo in Servië en uiteraard zaalvoetbal in Polen en Tsjechië
De keuze is reuze! Op een doorsnee vrijdagavond kun je live inzetten op onder meer het Afrikaans basketbalkampioenschap voor vrouwen, vriendschappelijke vrouwenvolleybalwedstrijden in Griekenland, de IJslandse handbalcompetitie, waterpolo in Servië en uiteraard zaalvoetbal in Polen en Tsjechië